Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Τί είναι οι Χαιρετισμοί;

Οι Χαιρετισμοί, ή αλλιώς και Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές.

Οι Χαιρετισμοί εμπερικλείουν σε ποιητική μορφή, με πανέμορφα λόγια, όλες οι βασικές διδασκαλίες της Ορθοδοξίας για το Χριστό, την ενανθρώπισή του, το ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την αγιότητά Της κ.λ.π., αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητάει από το Χριστό και την Παναγία γι” αυτό τον αγώνα.

Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών. Το ποίημα είναι μελοποιημένο, έχει μουσική και ανήκει στο είδος κλασικής μουσικής του Βυζαντίου που λέγεται «κοντάκιο». Έχει 24 στροφές «οίκους», οι οποίοι αρχίζουν, με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.

Πολύ όμορφοι Χαιρετισμοί έχουν γραφτεί και για πολλούς άλλους αγίους, αλλά οι Χαιρετισμοί της Παναγίας είναι η βασική έμπνευση για όλους τους άλλους που έχουν γραφτεί μετά.

Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι, εξ’ ου και το όνομά του. Τότε, μάλλον, γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Για την ακρίβεια, κόβουμε τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια, λέγονται «4 στάσεις» και λέμε από ένα κάθε Παρασκευή, ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο.

Τους Χαιρετισμούς τους απαγγέλλει με τη μουσική τους ο ιερέας. Πριν απ” αυτό, οι ψάλτες έχουν ψάλει ένα άλλο περίφημο μουσικό και ποιητικό έργο, που λέγεται «κανόνας των Χαιρετισμών» (οι κανόνες είναι ένα άλλο είδος βυζαντινής κλασικής μουσικής) και δημιουργός του είναι ένας ακόμη κορυφαίος ποιητής και μουσικός του Βυζαντίου, ο άγιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος.

Πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί μέσα στους αιώνες (και σήμερα) συνηθίζουν να διαβάζουν τους Χαιρετισμούς κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούν, αντί για άλλη προσευχή.

Από τις πολλές φορές, συχνά τους μαθαίνουν απ” έξω. Η συνήθεια αυτή είναι πολύ ωραία και σωστή, αφού οι ορθόδοξοι προτιμούμε να προσευχόμαστε με τις προσευχές της Εκκλησίας, παρά με προσευχές που δημιουργούμε εκείνη τη στιγμή (αν και λέμε στο Θεό και τέτοιες, αυτοσχέδιες, προσευχές).

Ένας λόγος είναι ότι έτσι ο νους μας ξεκουράζεται και μπορεί να γίνει η προσευχή κυρίως με την καρδιά, δηλ. να στραφούμε ψυχικά προς το Θεό, χωρίς να απασχολούμαστε με το να φτιάξουμε εκείνη την ώρα τα λόγια που θα του πούμε. Και φυσικά, όταν διαβάζουμε μια προσευχή από βιβλίο (π.χ. τους Χαιρετισμούς ή ένα παρακλητικό κανόνα), ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να πούμε στην Παναγία, στο Θεό ή σε έναν άγιο – κι εκείνος επίσης το ξέρει (ακόμα κι αν εμείς δεν ξέρουμε τι θέλουμε να του πούμε, εκείνος ξέρει τι υπάρχει στην καρδιά μας και, καθώς στρεφόμαστε προς αυτόν πνευματικά μέσω της προσευχής που διαβάζουμε, είναι σα να του το λέμε).
xristianos.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο προφυλακτήρας της Porsche λύνει το μυστήριο;



    Κομμάτια προφυλακτήρα που βρέθηκαν περίπου 100 μέτρα πριν το σημείο της φονικής σύγκρουσης με τέσσερις νεκρούς θα μπουν στο μικροσκόπιο των πραγματογνώμων που ερευνούν το δυστύχημα σε πάρκινγκ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Οι ειδικοί θα... προσπαθήσουν αρχικά να εξακριβώσουν το κατά πόσο τα κομμάτια αυτά ανήκουν στην Porche του 24χρονου, που συγκρούστηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα με αυτοκίνητο οικογένειας στο οποίο επέβαινε 33χρονη με το 3χρονο παιδί της.

Σε περίπτωση που επαληθευτεί ότι τα κομμάτια ανήκουν στην Porsche, τότε θα ενισχυθεί το σενάριο ότι δηλαδή υπήρξε πρόβλημα με το πίσω δεξιό λάστιχο του οχήματος 100-150 μέτρα πριν το σημείο της τραγωδίας.

Το αποτέλεσμα ήταν το λάστιχο να “σκάσει” να χάσει μεγάλα κομμάτια με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να ακουμπήσει με τη ζάντα στο οδόστρωμα. Αυτό οδήγησε και στην απώλεια κομματιού του πίσω προφυλακτήρα.

Είναι η ίδια στιγμή που ο άτυχος οδηγός έχασε τον έλεγχο. Το αυτοκίνητο άρχισε να κινείται ανεξέλεγκτο προς την είσοδο του πάρκινγκ.

Το κλατάρισμα, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, μπορεί να οφείλεται είτε στην παλαιότητα των ελαστικών –κατά πληροφορίες το όχημα φορούσε ελαστικά του 2006- είτε στο γεγονός ότι επρόκειτο για χειμερινά ελαστικά, που είναι παντελώς ακατάλληλα για ανάπτυξη τόσο μεγάλων ταχυτήτων.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο 24χρονος οδηγός είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής του ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Από σήμερα θα ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος καταθέσεων που αφορά σε οδηγούς - αυτόπτες μάρτυρες, συγγενείς, μηχανικούς που συντηρούσαν το αυτοκίνητο προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για την κατάσταση που βρισκόταν το όχημα, από ποιους χρησιμοποιούνταν, τι προβλήματα παρουσίασε και τι συντήρηση έκανε.
Στην Τροχαία, κάτω από ένα άσπρο σεντόνι, βρίσκεται ό,τι απέμεινε από την Πόρσε του Βακάκη
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση Δημάρχου Λεβαδέων με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό είχαν χθες ο βουλευτής Βοιωτίας κ. Νικόλαος Θηβαίος, η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, η Διοικήτρια των Νοσοκομείων Θήβας και Λιβαδειάς κ. Ευμορφία Βαλλά και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Νέστορας Αντωνίου.
Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο Νοσοκομεία της Βοιωτίας και αποφασίστηκε η προκήρυξη μιας θέσης αναισθησιολόγου για το Γ.Ν. Λιβαδειάς και θέσεις παθολόγου και παιδιάτρου  για το Νοσοκομείο της Θήβας, η άμεση πρόσληψη επικουρικών ιατρών, και η ενίσχυση των δύο Νοσοκομείων με ιατρικό και άλλο προσωπικό στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης περιοχών με προσφυγικές δομές.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων επανήλθε στο αίτημα για την εύρυθμη λειτουργία του παιδιατρικού τμήματος του Γ.Ν. Λιβαδειάς και τη μη μετακίνηση των παιδιάτρων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς στη Λαμία. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης παιδιάτρων στην Λαμία και επιπλέον για την ενίσχυση με προσωπικό του Γ.Ν. Λιβαδειάς από την τρέχουσα προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ
Τέλος, η Δήμαρχος Λεβαδέων παρέθεσε στον Υπουργό Υγείας επιχειρήματα για την ανάγκη δημιουργίας Τοπικής Μονάδας Υγείας στη Λιβαδειά (ΤοΜΥ), που αποτελεί την πρώτη βαθμίδα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από τον Υπουργό.


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Δήμαρχος Λεβαδέων στην Τελετή Αφής της "Φλόγας της Ελπίδας" των 11ων Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αυστρία 2017

Η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου παρευρέθηκε σήμερα στην Τελετή Αφής της “Φλόγας της Ελπίδας” των 11ων Παγκόσμιων Χειμερινών Αγώνων Special Olympics Αυστρία 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.
Στην τελετή συμμετείχαν επίσης, τέσσερεις αθλητές των Special Olympics Βοιωτίας με τους γονείς τους, ενώ τον Αθλητικό Κολυμβητικό Όμιλο Λιβαδειάς εκπροσώπησε ο Γραμματέας του Ομίλου κ. Χρήστος Αλογοσκούφης, δύο προπονητές του ΑΚΟΛ οι κ.κ. Έφη Παπαχαραλάμπους και Μιχάλης Τόλιας, καθώς και το μέλος του ΑΚΟΛ και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων κ. Σπυριδούλα Στάμου.
Το γεγονός τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού, αθλητικού και πολιτιστικού  χώρου.




Διαβάστε Περισσότερα »

Αταλάντη:Όταν το κλάμα του μωρού έσωσε την οικογένεια που είχε σταματήσει σε πάρκινγκ

Τα κοινά χαρακτηριστικά με το σοκαριστικό δυστύχημα με την Πόρσε
Ήταν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν από καθαρή τύχη δεν ξεκληρίστηκε οικογένεια στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Ένα Audi αυτοκίνητο πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε ένα σταθευμένο σε πάρκινγκ ΙΧ διαλύοντάς το. Ευτυχώς οι επιβάτες του δεν ήταν μέσα... Το συγκεκριμένο τροχαίο θυμίζει πολύ το πολύνεκρο σοκαριστικό δυστύχημα της περασμένης Κυριακής με την Πόρσε στο Ύπατο Θηβών.

Το τροχαίο είχε γίνει τον Αύγουστο του 2015 στο 142ο χλμ Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Αθήνα. Στο ασημί αυτοκίνητο, επέβαινε ένα νεαρό ζευγάρι με το μωρό τους. Επειδή ήθελαν να το αλλάξουν σταμάτησαν στο υπό κατασκευή πάρκινγκ που υπάρχει λίγο μετά τον κόμβο της Αταλάντης. Επειδή το μωρό όμως έκλαιγε βγήκαν από το αυτοκίνητο και το έκαναν μια μικρή βόλτα για να ηρεμήσει.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο Σέρβος οδηγός ενός τεράστιου Audi χάνει τον έλεγχο και αφού παρασύρει τα σήματα που υπήρχαν στην είσοδο του πάρκινγκ, πέφτει με πολλά χιλιόμετρα πάνω στο ασημί αυτοκίνητο της οικογένειας. Οι γονείς και το μωρό σταθήκαν δυο φορές τυχεροί, αφού από τη σύγκρουση πολλά κομμάτια από τα αυτοκίνητα εκσφενδονίστηκαν τριγύρω, χωρίς ευτυχώς να τους τραυματίσουν. Τυχεροί και οι τρεις επιβάτες του Audi που επίσης δεν τραυματίστηκαν.

Οι εικόνες που ακολουθούν δείχνουν τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Δείτε φωτογραφίες του LamiaReport






Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛΓΑ: Aποζημιώσεις ύψους 11,8 εκατ. ευρώ αύριο σε 7.379 αγρότες-Αποζημιώσεις ανά Νομό

Αποζημιώσεις ύψους 11.770.958,57 € πρόκειται να καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. σε 7.379 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια κυρίως μέσα στο 2016.

Σύμφωνα με την ανάλυση  των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά ζημιές φυτικής παραγωγής έτους 2016. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Αρκαδίας, όπου καταβάλλονται συνολικά 2.909.659,68 ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Νομός Έβρου με 1.091.730,08 ευρώ.

Η ημερομηνία καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους είναι η Παρασκευή 3 Μαρτίου  2017.
Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά Νομό πατήστε ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Μέχρι 20 Μαρτίου 2017 η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα βραβεία “Bravo”: Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει με το “Βιοκλιματικό Πάρκο” του Χρυσορρόα


 Μέχρι 20 Μαρτίου 2017 η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα βραβεία “Bravo”: Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει με το “Βιοκλιματικό Πάρκο” του Χρυσορρόα
Ένα ακόμα βραβείο διεκδικεί ο Δήμος Θηβαίων για το έργο "Βιοκλιματική αναβάθμιση του δημόσιου ανοικτού χώρου κατά μήκους του ιστορικού ρέματος Χρυσορρόα του Δήμου Θηβαίων", μετά το ΧΡΥΣΟ βραβείο που έλαβε στα “Best City Awards 2016”.

Πρόκειται για τα βραβεία “ BRAVO SUSTAINABILITY AWARDS”, η ψηφοφορία των οποίων για τους πολίτες άνοιξε στις 9 Φεβρουαρίου και λήγει στις 20 Μαρτίου 2017 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting

Τα βραβεία αφορούν την αξιολόγηση και ανάδειξη των καλύτερων πρωτοβουλιών και δράσεων που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Υπευθυνότητας και προέρχονται από Επιχειρήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισμούς της Κοινωνίας Πολιτών.

Πως ψηφίζεις:

    Μπαίνεις στην πλατφόρμα http://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting
    Επιλέγεις κατηγορία βραβείων (π.χ. ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στην κατηγορία ENVIRONMENT)
    Επιλέγεις οργανισμό ( π.χ. ΔΗΜΟΙ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ)
    Πατάς “Αναζήτηση”
    Βρίσκεις το έργο που θέλεις να αξιολογήσεις και να ψηφίσεις


Η ενεργός συμμετοχή σας στη διαδικασία αξιολόγησης είναι σημαντική!

    Ενημερώσου, Αξιολόγησε & Ανάδειξε τα καλύτερα προγράμματα.
    Διάλεξε προγράμματα από κάθε συμμετέχουσα ομάδα και ψήφισε περισσότερες από μια θεματικές ενότητες.
    Η γνώμη σου μετράει και συμμετέχει στη συνολική αξιολόγηση.

Η ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή έως 20 Μαρτίου 2017.
Για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας, απαιτείται προσωπικό email.

Σημείωση: Επειδή έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα από ορισμένες συσκευές κινητών, προσπάθησε να εισέλθεις στην ψηφοφορία από σταθερό υπολογιστή.

Διαβάστε Περισσότερα »

Η τραγωδία στη Θήβα φέρνει αλλαγές - Εξετάζονται πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα



Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στην Εθνική Οδό στο ΄Υπατο Θηβών, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης ανέφερε ότι το ύψος των προστίμων της Τροχαίας θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με το εισόδημα του παραβάτη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Μαυραγάνης έκανε λόγο για αναλογικοποίηση των προστίμων σε σχέση με το εισόδημα. «Είναι προφανές ότι άνθρωποι άνεργοι ή με πολύ χαμηλό εισόδημα θα μπορούσαν να συνετιστούν με ένα πρόστιμο 20, 30, 50 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς ποσά για κάποιον με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι ασήμαντα. Όλοι πρέπει να συνετίζονται από τα πρόστιμα, αυτός είναι ο σκοπός τους, αλλά και να λειτουργούν αποτρεπτικά».

«Έχουμε προτείνει μία συγκεκριμένη διαδικασία στην Επιτροπή, περιμένουμε τις απόψεις τους, είδαμε θετική ανταπόκριση από το Κοινοβούλιο», όπως ανέφερε.

Η δεύτερη αφορά στην εισαγωγή, «εναλλακτικά ή υποχρεωτικά, ως ποινή, στις περιπτώσεις που προκαλούνται δυστυχήματα που έχουν ως συνέπεια και τραυματισμό, η υποχρεωτική συμμετοχή σε προγράμματα εξυπηρέτησης των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακώσεις σωματικές, βλάβες ή μόνιμες αναπηρίες, από τροχαία, των ατόμων που είχαν συμμετοχή σε αυτά».

«Να είναι μία μορφή κοινωνικής ποινής βαθιά ανθρωπιστική και συνειδησιακή που επαναφέρει τον άνθρωπο εκεί που πρέπει, να συνειδητοποιεί ότι αυτό το οποίο κάνει, να βλάπτει μία ανθρώπινη ζωή είτε με διαρκή είτε με προσωρινό χαρακτήρα, είναι εντελώς έξω από την ανθρώπινη φύση», συνέχισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. «Έχουμε συμμετοχή και συνεργασία με όλες τις επιτροπές και τις αστικές μη κερδοσκοπικές δομές που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και την καταστολή των τροχαίων».
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά στη Λιβαδειά



To Άρδην Βοιωτίας σας προσκαλεί
την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00
στο Επιμελητήριο Βοιωτίας / Λιβαδειά

για την παρουσίαση του βιβλίου
του Γιώργου Καραμπελιά:

“Πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς, Η Υπέρβαση”

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Χρόνης Βάρσος, φιλόλογος – ιστορικός
Γιώργος Παπαϊωάννου, ιατρός
και ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς
Συντονιστής: Νίκος Κελέρμενος, ιατρός / Άρδην Βοιωτίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε ποια φαρμακεία διανυκτερεύουν τον Μάρτιο στη Θήβα



Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το αυτοκίνητο - Ποιοι επιβαρύνονται με το νέο σύστημα



Επιτροπή επεξεργάζεται το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας, το οποίο θα περιλαμβάνει αλγόριθμους που θα συνεκτιμούν παλαιότητα, αξία, ρύπους, κυβικά, ώστε τελικά να υπάρχει αναλογικότερη επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες και να επιστρέψουν στην κυκλοφορία ακινητοποιημένα οχήματα.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ενώ τόνισε ότι το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας θα γίνει το ταχύτερο δυνατό γνωστό, ώστε να ξέρει και η αγορά τι θα ισχύσει. Σε εξέλιξη είναι η επεξεργασία του νέου πλαισίου για τα τέλη κυκλοφορίας από επιτροπή, με στόχο αυτά να γίνουν πιο αναλογικά, όπως είπε η κ. Παπανάτσιου, «για την παλαιότητα, την αξία, τις εκπομπές ρύπων, τα κυβικά ... με αλγόριθμους που θα συμπεριλάβουν όλα αυτά για να δώσουν κάποιο πιο αναλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με σήμερα», είπε η κ.Παπανάτσιου.

«Η προσδοκία μας είναι αυτό να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, ώστε να ξέρει και η αγορά πώς θα κινηθεί σε σχέση με το αυτοκίνητο», σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, προσέθεσε ότι επιδίωξη είναι με το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας «κάποιοι να πάρουν τις πινακίδες πίσω», για οχήματα που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να ακινητοποιήσουν λόγω του υψηλού κόστους.

Ουσιαστικά τα νέα τέλη κυκλοφορίας θα είναι εξειδικευμένα για κάθε αυτοκίνητο, χωρίς οριζόντιες χρεώσεις. Αυτό θα σημάνει μειώσεις για όσους έχουν παλαιό και φθηνό αυτοκίνητο, ωστόσο την ίδια ώρα τα τέλη θα αυξάνονται με βάση του ρύπους των συγκεκριμένων αυτοκινήτων που είναι σαφώς μεγαλύτεροι από αυτούς των νέων.
Την ίδια ώρα για όσους διαθέτουν ένα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητο με χαμηλούς ρύπους θα δουν τα τέλη τους να αυξάνονται καθώς η αξία του αυτοκινήτου τους θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με ένα παλαιού τύπου αυτοκίνητο.

Ειδική εφαρμογή

Πριν μερικές εβδομάδες η κ. Παπανάτσιου είχε περιγράψει το νέο σύστημα επισημαίνοντας:

Έχουμε ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων για τη δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π.χ. με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας).

Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθεί η ανάγκη για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας και θα αρθούν σε μεγάλο βαθμό οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος. Φέτος επιλέξαμε να μείνουν αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να μην γίνουν βεβιασμένες τροποποιήσεις και να πάμε σε ένα ορθότερο σύστημα.

Η πληρωμή των τελών για μέρος του έτους και όχι ολόκληρο το έτος ίσχυσε κατ’ εξαίρεση. Θα εξετάσουμε αργότερα αν συντρέχουν οι λόγοι να ισχύσει και φέτος μια παρόμοια ρύθμιση. Ωστόσο δεν είναι πρόθεση μας να γίνει μια μόνιμη ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί κάποιος το αυτοκίνητό του ορισμένους μήνες το χρόνο πληρώνοντας το αντίστοιχο κλάσμα των τελών κυκλοφορίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω εκτέλεσης βολής στο Πεδίο Βολής Θηβών

Ανακοίνωση εκτέλεσης βολών στο Πεδίο Βολής Θηβών – Απαγόρευση κυκλοφορίας για λόγους ασφαλείας
Ανακοινώνεται ότι :

•    Από 6 έως 10 Μαρτίου θα εκτελεστούν βολές βολών όλμων ( 81χιλ.-4,2'') στο πεδίο βολής Θηβών από ώρες 8:00 έως 17:00, καθώς επίσης και καταστροφή μη διαρραγέντων βλημάτων
•    Από 27 έως 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν βολές με Α/Κ πυροβόλα 155χιλ. της ΣΠΒ στο πεδίο βολής Θηβών.

Επικίνδυνη περιοχή είναι αυτή που περικλείεται μεταξύ των ορίων: ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΚΟΥΜΕΡΣΚΙ  -  ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΛΑΧΙΚΑ ΑΛΩΝΙΑ– ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΣΩΡΟΣ- ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΠΡΙΣΙΑ-ΧΩΡΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ-ΥΨΩΜΑΤΟΣ ΜΙΚΡΗ ΨΗΛΟΡΑΧΗ.
 
Μέσα στην περιοχή αυτή, κατά τις ημέρες και ώρες που θα εκτελούνται βολές, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση ατόμων ή ζώων και πάσης φύσεως τροχοφόρων προς αποφυγή ατυχημάτων.

Σε περίπτωση ανευρέσεως βλήματος, παρακαλούμε όπως μην το αγγίξετε και να ειδοποιήσετε το ταχύτερο δυνατό :

•    Tη Στρατιωτική Μονάδα (ΣΠΖ) στα τηλ 2221067143 ( βολές 6-10/3)
•    τη Στρατιωτική Μονάδα (ΣΠΒ) στα τηλ. 2296033497 (βολές 27-31/3)
•     ή την Αστυνομία Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ