Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Καλό ταξίδι... Δάσκαλε


ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΔΑΣΚΑΛΕ!
Έφυγε από κοντά μας ο Δάσκαλος μας! Έφυγε σε ηλικία 87 ετών ο Δάσκαλος, ο Δημητράκης Βαλμάς,  ο Δάσκαλος του Νεοχωρίου, ο Δάσκαλος με κεφαλαίο Δ, όπως του άξιζε. Με την πραότητα και την καλοσύνη του εισέπραττε  τον σεβασμό και την αναγνώριση τόσο όσων τον γνώρισαν αλλά ιδιαίτερα όσων υπήρξαν μαθητές του, πολλοί από τους οποίους του αποδίδουν μέρος της σταδιοδρομίας τους, της οντότητας και της προκοπής τους. Υπήρξε σεμνός, τίμιος, προσηλωμένος,  αγόγγυστος, μοναχικός οδοιπόρος στο λειτούργημα  και στην ανιδιοτελή προσφορά η οποία δεν περιοριζόταν  μόνο στα στενά πλαίσια  μιας επαγγελματικής  διαδικασίας άλλα επεκτεινόταν σε κοινωνικές, πολιτιστικές  δράσεις και συμμετοχές.
Ο δάσκαλος δημιούργησε  με τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου το  λαογραφικό μουσείο, πρωτοποριακό για την δεκαετία του 60, αλλά και μοναδικό για την περιοχή, μέρος του οποίου σώζεται, με εκθέματα που συγκεντρώθηκαν από το χωριό,   την ευρύτερη  περιοχή ακόμη και από την Θεσσαλία, όπως το Ησιόδειο άροτρο το οποίο υπάρχει. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου « ΗΣΙΟΔΟΣ». Την δεκαετία του 60, χρόνια δύσκολα, τόσο οικονομικό όσο και λόγω πολιτικών ανωμαλιών της εποχής, τέτοιες δράσεις εκλαμβάνοντας ως ύποπτες.
Επίσης, ήταν   από τους πρωτεργάτες  στην αναστήλωσης της Ζωοδόχου Πηγής ,  στο ναό της οποίας έχει αγιογραφίσει τον παντοκράτορα.
 Ποιος δεν θυμάται το παλαιό δημοτικό σχολείο στους τοίχους του οποίου ήταν ζωγραφισμένος ο Ησίοδος, οι εννέα μούσες και τόσα άλλα τα οποία ο Δάσκαλος ζωγράφιζε τα απογεύματα με την βοήθεια μαθητών. Δυστυχώς όμως δεν σώζονται.   Υπάρχει όμως η προτομή  του Ησιόδου  στην γωνία του  προαύλιου χώρου του  σχολείου στέκει διακριτικά όπως και η προσωπικότητα εκείνου που  εμπνεύστηκε και φιλοτέχνησε  στέκει εκεί για να θυμίζει ως παρακαταθήκη ότι απ΄ αυτόν  εδώ τον τόπο πέρασε  ένας  σπουδαίος άνθρωπος, ένας κύριος, ένας ευπατρίδης,  με υψηλό αίσθημα ανιδιοτελούς προσφοράς, πάντα κοντά στον αδύναμο, δίπλα στον απροστάτευτο .Αυτός ήταν ο Δάσκαλος του Νεοχωρίου.
Στις αρχές τής δεκαετίας του 70 μετοίκησε στην Αθήνα  και εκεί βρήκε  πεδίο  έρευνας λαμπρό, αναζητώντας στις βιβλιοθήκες των Αθηνών  πηγές  για την ιστορία της περιοχής μας και την ιστορία των Αρβανιτών . Τέλος,  ως άριστος ιστοριοδίφης   κατέγραφε τα ευρήματα και τα συμπεράσματα  του σε πλήθος βιβλίων μέχρι την ημέρα που ασθένησε σε ηλικία 87 ετών.  Ας σημειώσουμε ότι έχει γράψει  βιβλίο για την Ζωοδόχο Πηγή,  μετά την απόφαση των κατοίκων για αναστήλωση του γκρεμισμένου ναό. Καλό θα ήταν  να το μελετήσουμε ώστε να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.
Ο Δημήτρης Βάλμάς αρθρογραφούσε συχνά στην Εφημερίδα του συλλόγου της  Ξηρονομής του οποίου ήταν και μέλος με άρθρα ιδιαίτερου ιστορικού  πολιτιστικού αλλά και αγροτικού ενδιαφέροντος. Στην Ξηρονομή περνούσε αρκετόν καιρό τα τελευταία χρόνια της ζωής του,  η γη της οποίας    τον υποδέχθηκε για να τον αναπαύσει.
Παρόλο που από αύριο όλα θα είναι πιο φτωχά, θα ζει στις καρδιές και το μυαλό όλων μας! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!
Σωτήρης Γ.  Βαλμάς

Ορισμένοι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί και στο πέρασμά τους αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη στα πράγματα και στους ανθρώπους γύρω τους. Ένας απ’ αυτούς ήσουν και εσύ, αγαπημένε μας Δάσκαλε,Δημητράκη Βαλμά.
Δάσκαλε, σε συναντούσαμε στο δρόμο,  ενήλικες πια και εμείς-  και μας έλεγες πόσο περήφανος ένιωθες να βλέπεις τους μαθητές σου να προοδεύουν, να ψάχνουν, να αναζητούν τη γνώση.Πόσο καμάρωνες!
Σε αποχαιρετήσαμε με οδύνη αλλά νιώθουμε τυχεροί που υπήρξαμε μαθητές σου.
 Ένα «μεγάλο ευχαριστώ» για το παράδειγμα και την προσφορά σου.
Αντίο, Σεβαστέ Δάσκαλε!
Permissos Press


Διαβάστε Περισσότερα »

6η Ανθοκομική Έκθεση στη Τανάγρα


Διαβάστε Περισσότερα »

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, κατάνυξη και πολλούς προσκυνητές γιόρτασε, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου.
Με πολύ  κόσμο που  είχε συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από τον Ιερό Ναό, την παραμονή το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροσταντούντος του Επισκόπου Τανάγρας κ.Πολυκάρπου.  Ανήμερα της εορτής,τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία  μετά Θείου Κηρύγματος απο τον  Ιεροκήρυκα και Ηγούμενο της Μονής π.Σιλουανό.Στην Ιερή Ακολουθία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ.Ντασιώτης οι αντιδήμαρχοι κ.κ.Αραπίτσας, Μαλέσης,Παπαθανασίου, δημοτικοί σύμβουλοι και η Πρόεδρος της Τ.Κ.Μαυρομματίου κ.α. Δρίτσα.


 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησαν οι... πυρκαγιές-Η πρώτη φωτιά στον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων-ΦΩΤΟ


H πρώτη φωτιά στο Δήμο μας   για φέτος –και μάλιστα μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου – σημειώθηκε σήμερα Δευτέρα 24-4-2017 στην περιοχή των Θεσπιών.
Η φωτιά  εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία σε ελαιώνα απέναντι από το Δημοτικό στάδιο Θεσπιέων και έκαψε χόρτα και χαμηλή βλάστηση. Άμεση ήταν η επέμβαση του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων με δύο οχήματα (σκαπτικό μηχάνημα και πυροσβεστικό όχημα) και τρείς υπαλλήλους, που ελέγξαν αμέσως την φωτιά μέχρι την άφιξη Πυροσβεστικού οχήματος.
Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή των Δημοτών μας και των καλλιεργητών να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή θλιβερών περιστατικών
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κος Ντασιώτης Γεώργιος και ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας κος Παπαθανασίου Αθανάσιος.

Γραφείο Ενημέρωσης
Διαβάστε Περισσότερα »

Σήμερα οι Παλαίμαχοι της ΑΕΚ στην Ελλοπία για τα Εγκαίνια του Νέου Γηπέδου

Πρόσκληση εγκαινίων Δημοτικού Γηπέδου Ελλοπίας Δήμου Θηβαίων


Διαβάστε Περισσότερα »

«Χάλκινη» η Ελίνα Μπάρτζου στο Διεθνές Πρωτάθλημα Badminton


ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

     Άλλη μια επιτυχία πρόσθεσε η αθλήτρια Badminton του συλλόγου μας Ελίνα Μπάρτζου στο διεθνές πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας στο Σιδηρόκαστρο από 21 έως 23 Απριλίου.
    Στο International Hellas Junior 2017 έλαβαν μέρος 15 χώρες με 137 συμμετοχές αθλητών και αθλητριών που έχουν γεννηθεί από το 1999 και μετά.
    Η αθλήτριά μας αν και ηλικιακά είναι πιο μικρή (2001) κατάφερε να ανεβεί στο βάθρο στο αγώνισμα του μικτού με συμπαίκτη τον Μιχαήλ Μάριο Μπουλίο (2000) του Φ.Ε.Ο Θήβας κατακτώντας την 3η θέση χάνοντας στον ημιτελικό με 2-0 από το ζευγάρι που κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο από την Τουρκία.
   Το μοναδικό μετάλλιο για την πολυπληθή Ελληνική αποστολή στην διεθνή διοργάνωση έλαβε μεγάλη διάσταση και στον τοπικό τύπο της Βόρειας Ελλάδας αλλά και στο ραδιόφωνο και τηλεόραση της ΕΡΤ3 που κάλυπτε όλες τις ημέρες το πρωτάθλημα. Καθ’ όλη την διάρκεια υπήρχε Live streaming από την SPORTLAND 
    Αξίζει να σημειώσουμε ότι και στην αποστολή της εθνικής ομάδας για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην κατηγορία U19  που έγινε στην Ανδριανούπολη  της Τουρκίας η Ελίνα και ο Μάριος κατάφεραν να πάρουν την νίκη στο μικτό με την Ρουμανία σημειώνοντας το 3-2 και να χαρίσουν στα Ελληνικά χρώματα  την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο.
    Επίσης σας ενημερώνουμε ότι έχουν αρχίσει οι διεργασίες για το Hellas Open International 2017 που θα διεξαχθεί στη πόλη της Λιβαδειάς από 31 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου  . Ένα πρωτάθλημα που συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες από όλο τον κόσμο αφού έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον για την παγκόσμια κατάταξη αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον αφού έχει price money 8.000 $. Η γεωγραφική τοποθεσία της Λιβαδειάς που είναι κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών – Χαιρώνειας – Θήβας ήταν ο βασικός λόγος της Ομοσπονδίας για την επιλογή της πόλης
Με τιμή
Για Το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΠΑΡΤΖΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ        ΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Εσπερινός και λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στη Θήβα-ΦΩΤΟ

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε με μεγαλοπρέπεια ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας  και  Θείου Κηρύγματος τού Πολιούχου τής Ενορίας τού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου τού Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου των Θηβών .
Συν λειτούργησαν με τον Εφημέριο τού Εορτάζοντος Ιερού Ναού ,  Πανοσιολογιότατο Πατέρα Νικόδημο οι Αιδεσιμολογιότατοι , Πατέρες   Γεώργιος , Παναγιώτης , Ευάγγελος , Μιχαήλ .
Ακολούθησε με την συνοδεία τής Φιλαρμονικής τού Δήμου Θηβαίων η Λιτάνευση τής Ιεράς  Εικόνος  τού Αγίου Γεωργίου , στα περίχωρα τής Ενορίας  .
Τίμησαν με την παρουσία τους την Εορτή τού Αγίου Γεωργίου οι κ.κ. :
Δήμαρχος τού Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου
Αντιδήμαρχος τού Δήμου Θηβαίων κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης
Γραμματέας τού Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος κ. Γιώργος Αναστασίου
Δημοτικοί Σύμβουλοι τού Δήμου Θηβαίων : κ.κ. Ιουλία Κοντού , Γιώργος Κατσέλης , Γρηγόρης Παπαβασιλείου .
ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟ !!!

                                                             ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΒΑΤΖΗΣ






Περισσότερα ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη σύγκρουση στην Τιθορέα


Σήμερα και ώρα 19:17 η αμαξοστοιχία I/C59 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα με 300 επιβάτες, λίγο πριν την άφιξη της στο σταθμό της Τιθορέας συγκρούστηκε με φορτηγό όχημα, το οποίο παραβίασε φυλασσόμενη ισόπεδη διάβαση με αυτόματα συστήματα.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στους επιβάτες και στο προσωπικό της αμαξοστοιχίας.

Λόγω του συμβάντος, διεκόπη προσωρινά η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα μεταξύ Λειανοκλαδίου και Τιθορέας, καθώς η μηχανή της αμαξοστοιχίας μετά τη σύγκρουση βρέθηκε εκτός τροχιάς και πιθανότητα υπήρξε στρέβλωση της γραμμής η οποία θα ελεγχθεί.

Οι επιβάτες τις αμαξοστοιχίας I/C59 μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο σταθμό της Τιθορέας και από εκεί θα συνεχίσουν το ταξίδι τους με άλλη αμαξοστοιχία.

Για τους επιβάτες που ξεκινούν από την Αθήνα από απόψε με προορισμό τη Θεσσαλονίκη ή αντίστροφα από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα, θα γίνεται μετεπιβίβαση σε λεωφορεία στο τμήμα μεταξύ Λιανοκλαδίου – Τιθορέας με πιθανή πολύωρη καθυστέρηση, έως ότου αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργιά της γραμμής από τα συνεργεία του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ.

Σημειώνεται ότι στο τμήμα αυτό της σιδηροδρομικής γραμμής όπου σημειώθηκε η σύγκρουση η γραμμή είναι μονή και διασχίζει δύσβατες ορεινές περιοχές.

Με επόμενη ανακοίνωση της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα ενημερώσει για την αποκατάσταση των προβλημάτων στη σιδηροδρομική γραμμή.(Δείτε εδώ την σχετική ανάρτησή μας)



Διαβάστε Περισσότερα »

Το Πανηγυράκι και η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα

Μεγαλειώδης ήταν για μία ακόμη χρονιά η συμμετοχή του κόσμου στην λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα.

Ο καιρός μπορεί να μην ήταν στο πλευρό των πιστών, ωστόσο δεν πτοήθηκαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και όπως και κάθε χρόνο ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες προσήλθαν κατά χιλιάδες για να τιμήσουν τον πολιούχο Άγιο της Αράχωβας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «Πανηγυράκι», πέρα από τον πολιούχο Άγιο τιμάται παράλληλα η νικηφόρος μάχη της Αράχωβας εναντίον των Τούρκων στις 24/11/1826, καθώς και η μνήμη του Γ. Καραΐσκάκη.

Δείτε στο βίντεο από το e-hani.blogspot.gr, που ακολουθεί εικόνες από την περιφορά της εικόνας αλλά και από το χορό που ακολούθησε .

Πηγή βίντεο και φωτογραφίες: e-hani

Διαβάστε Περισσότερα »

Συγχαρητήρια στο Δίστομο απο τον Α.Ο. Θήβα

Το Δ.Σ. οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές του ΑΟ ΘΗΒΑ συγχαίρουν την ομάδα του Αμβρυσσέα Διστόμου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α΄ Ε.Π.Σ. Βοιωτίας καθώς και για την άνοδο τους στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία.
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ