Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Επιτέλους Πεζογέφυρα στις γραμμές του τρένου στην Αλίαρτο-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ. Μεταφορών και Υποδομών
               στην Αλίαρτο
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 25-7-2017 επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών, κου Βούρδα Αθανασίου, στο Δημαρχείο του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων.
Η επίσκεψη προκλήθηκε κατόπιν της επιστολής του Δημάρχου κου Ντασιώτη Γ. προς τη ΕΡΓΟΣΕ, μετά το τραγικό δυστύχημα με έναν νεκρό από το τρένο πριν από λίγες ημέρες, καθώς και την παρέμβαση του Βουλευτή Βοιωτίας κου Νίκου Θηβαίου,ο οποίος και συμμετείχε στη συνάντηση .
Στη συζήτηση που έγινε, στο Δημαρχείο τέθηκαν από το Δήμαρχο τα ζητήματα αρμοδιότητας του κου Γενικού και στα οποία υπήρξε θετικό κλίμα και δρομολόγηση λύσεων.
Τα ζητήματα που τέθηκαν αφορούν:
·        στην Παλαιά εθνική οδό ,που διασχίζει την Αλίαρτο και απαιτούνται  παρεμβάσεις για την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και για τις οποίες εκφράστηκε η θετική προσέγγιση του κου Βούρδα.
·        Ζητήθηκε η παρέμβασή του για απεμπλοκή της γραφειοκρατικής καθυστέρησης της πλαγιογεώτρησης  στις γραμμές του ΟΣΕ, προκειμένου να συνδεθούν οι αγωγοί λυμάτων του Βόρειου και Νότιου  τομέα της Αλιάρτου. Η παρέμβασή του υπήρξε άμεση και εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφούν τα σχετικά έγγραφα.
·        Ζητήθηκε ενημέρωση για τον προαστιακό σιδηρόδρομο και τη διακοπή του πιλοτικού δρομολογίου Αθήνα –Τιθορέα και δόθηκε η απάντηση πως μέχρι το Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτροδότηση και θα ξεκινήσουν κανονικά  τα δρομολόγια, δεδομένου πως ο συνδυασμός ηλεκτροκίνησης και Ντιζελοκίνησης που υπήρχε ήταν ιδιαίτερα αυξημένου κόστους και δυσλειτουργικός.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος συνόδευσε τον κο Βούρδα και τον κο Θηβαίο στο σημείο που προτείνεται η κατασκευή της πεζογέφυρας και είδαν επιτόπου την αναγκαιότητα του έργου.
Ο κος Γενικός μετά την αυτοψία στο σημείο ανέφερε μεταξύ άλλων « ..Επισκεφτήκαμε σήμερα το Δήμο Αλιάρτου –Θεσπιέων και είχαμε μια άριστη  συνεργασία με τον κο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του. Ακούσαμε τα θέματα και θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε…. Σε ότι αφορά τη διάβαση πεζών είναι αναγκαιότητα και σύντομα θα επισκεφτούν το σημείο τεχνικοί μας να οριστικοποιήσουν τη μελέτη και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου..»
Ο Βουλευτής κος Θηβαίος στις δηλώσεις του ανέφερε «..είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά πολλούς συμπολίτες μας .Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους και θα τα καταφέρουμε..»
Τέλος ο Δήμαρχος κος Ντασιώτης Γ. αφού ευχαρίστησε τόσο τον κο Βούρδα, όσο και τον κο Θηβαίο, ανέφερε «…σήμερα υπήρξε μια πολύ παραγωγική συνάντηση από την οποία προέκυψαν ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στα ζητήματα που θέσαμε. Σε ότι αφορά την διάβαση πεζών στις σιδηροδρομικές γραμμές σήμερα διαπιστώθηκε τόσο η ευαισθησία του κου Γενικού, αλλά και του κου Βουλευτή, που μαζί με τη δική μας επιθυμία δίνουν  πολύ αισιόδοξο μήνυμα ότι σύντομα θα γίνει το έργο και δε θα θρηνούμε άλλους αδικοχαμένους συμπολίτες».
Στη συνάντηση με τον κο Γενικό Γραμματέα και τον κο Θηβαίο , εκτός του Δημάρχου, συμμετείχαν   οι Αντιδήμαρχοι κκ Αραπίτσας Γεώργιος και  Μανίκας Χρυσόστομος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταμούλης Αναστάσιος.
Γραφείο Ενημέρωσης Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων
Λεπτομέρειες στο βίντεο που ακολουθεί








Διαβάστε Περισσότερα »

Ένα βήμα πριν την επένδυση «μαμούθ» των 1,3 δις.στον Έξαρχο Λοκρίδος

Αν ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, το Atalanti Hills θα γίνει η δεύτερη στην Ελλάδα Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο των 1,3 δις. ευρώ εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια. Με την υπογραφή όμως του σχεδίου προεδρικού διατάγματος που έγινε χθες από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, ενέργειας και τουρισμού, η υλοποίηση ήρθε πιο κοντά. Αν όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, στην ευρύτερη περιοχή Έξαρχος του δήμου Λοκρών, θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια περίπου 5500 θέσεις εργασίας.

Βασικά χαρακτηριστικά της επένδυσης είναι τα εξής:

    η έμφαση σε τουριστικές υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας,
    το περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα καλύψουν μόνο το 2,56% της συνολικής έκτασης της ΠΟΤΑ, δηλαδή 420 από τα 12.500 στρέμματα),
    οι σημαντικές συνέργειες και θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν για πλήθος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής", επόμενο βήμα, πλέον, είναι η κατάθεση από το ΥΠΕΝ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Το project «Atalanti Hills» ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2006. Θα γίνει σε μια έκταση 12.351 στρεμμάτων από την εταιρεία Λοκρός, στην περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα. Η ΠΟΤΑ αποτελείται από τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα (ΣΤΚ) με τις ονομασίες «Νότος», «Ζέφυρος», «Βορράς». Το κύριο χαρακτηριστικό σχεδιασμού της ΠΟΤΑ είναι η δημιουργία ενός προορισμού γκολφ υψηλών διεθνών προδιαγραφών, εστιάζοντας σε μια νέα δυναμική στον ποιοτικό τουρισμό. Η προσφορά υπηρεσιών γκολφ παρουσιάζει εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης παγκόσμια, και σε συνδυασμό με την εισοδηματική ελαστικότητα των τουριστών-golfers, καθίσταται ελκυστική με ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος σε εθνικό επίπεδο. Τα προβλεπόμενα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα περιλαμβάνουν ξενοδοχειακά καταλύματα πέντε αστέρων συνολικής δυναμικότητας 2.990 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή, και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες συνολικής δυναμικότητας 5.882 κλινών. Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι κατοικίες θα δομήσουν επιφάνεια κύριων χώρων περίπου 420.823,50 τ.μ. Οι τρεις ενότητες ανάπτυξης των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων αναλύονται ως εξής:

Νότος: Βρίσκεται στο νότιο άκρο της ΠΟΤΑ που συνορεύει με την Κωπαΐδα και περιλαμβάνει Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα αποτελούμενο από ξενοδοχείο 5 αστέρων και δυναμικότητας 848 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με δυναμικότητα 1.677 κλινών.

Ζέφυρος: Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της ΠΟΤΑ και περιλαμβάνει Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα αποτελούμενο από ξενοδοχείο 5 * με δυναμικότητα 1.015 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών ως ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με δυναμικότητα 2.012 κλινών.

Βορράς: Πρόκειται για ενότητα οικογενειακού ύφους, πιο πυκνοδομημένη και πολυπληθέστερη που περιλαμβάνει Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα αποτελούμενο από ξενοδοχείο 5 αστέρων και δυναμικότητας 1.127 κλινών, γήπεδο γκολφ 18 οπών, ως ειδική τουριστική υποδομή και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με δυναμικότητα 2.193 κλινών).

Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη του Γ. Σταθάκη στη ΛΑΡΚΟ

Συναντήσεις με τα σωματεία εργαζομένων και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ είχε, σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την επίσκεψή του στο μεταλλουργικό εργοστάσιο της Λάρυμνας και στο μεταλλείο του Αγίου Ιωάννη. Σκοπός των συναντήσεων, όπου κυριάρχησε η διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία, ήταν η αναζήτηση λύσης στα χρόνια προβλήματα της εταιρείας, τα οποία το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκαν, από την παρατεταμένη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του σιδηρονικελίου, που παράγει η ΛΑΡΚΟ.

Ο Υπουργός περιέγραψε πρωτοβουλίες για την επίλυση προβλημάτων που έχουν ήδη αναληφθεί, όπως η ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ. Αναγνώρισε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, όπως η προσφυγή εις βάρος της ΛΑΡΚΟ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που συνεπάγεται αδυναμία δανεισμού και άρα αδυναμία υλοποίησης επενδύσεων. Έκανε λόγο για «μία δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε από κοινού», η οποία είναι το αποτέλεσμα «σειράς προβλημάτων που έχουμε κληρονομήσει», καθώς «παραλάβαμε τη ΛΑΡΚΟ με ένα σχέδιο τριχοτόμησης και ιδιωτικοποίησης».

Επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης, η εταιρεία να αναδιοργανωθεί και να ενταχθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η ανάγκη εφαρμογής τόσο ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος, που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας, όσο και ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα την αναδιοργανώσει και θα την καθιστά ισχυρή στο μέλλον. Ο Υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι η Διοίκηση, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, θα καταφέρουν να βρουν τις λύσεις και υπογράμμισε ότι δεν θα παρθεί κάποια απόφαση χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις της Βοιωτίας λόγω κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς

Με βάση τον από 25-07-2017 Χάρτη Πρόβλεψης Κίνδυνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. (κατηγορία κινδύνου 4) που ισχύει για την Τετάρτη, 26/07/2017,  για την  Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
     
Απαγορεύουμε  την κίνηση και την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών από την 12η βραδινή της 25ης Ιουλίου, ημέρα Τρίτη 2017,  έως και την   12η  βραδινή της 26ης Ιουλίου,  ημέρα Τετάρτη,  στις  ακόλουθες περιοχές :


ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Άλσος άνωθεν Αγίων Θεοδώρων - Κεραμίδι
Άλσος Αγίου Λουκά – Νεκροταφείο Ζαγαράς
Αναδασωτέο τμήμα Β.Δ. της πόλης της Λιβαδειάς στο Πέρα Χωριό
Θέση «Καραμπατσέικα» - Παλαιά οδός Λιβαδειά –Τσουκαλάδες
Θέση «Καραβέλια» δρόμος προς Αγία Άννα  Δ.Ε. Κορωνείας
Αδιέξοδο πάνω από το Δημοτικό στάδιο Λιβαδειάς.
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
Δάσος Μοσχοποδίου
Δάσος Αγίας Τριάδας
Δάσος Κιθαιρώνα.
ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
Δάσος Δερβενοχωρίων.
ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΑΡΑΧΩΒΑΣ- ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ
Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Περιαστικό  Δάσος Τ.Κ. Κοκκίνου
      Της ανωτέρω  απαγόρευσης εξαιρούνται οι διατηρούντες ποιμνιοστάσια, γεωργικές εκτάσεις  καθώς και οι ιδιοκτήτες  και οι κινούμενοι προς τα καταστήματα που βρίσκονται στις αναφερθείσες περιοχές.

Το Τμήμα  Πολιτικής  Προστασίας  (pprost@viotia.gr)  της Περιφερειακής  Ενότητας  Βοιωτίας  έχει ενημερώσει τις Αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες, καθώς  και  τους Δήμους,  ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
       Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.
      Επίσης  υπενθυμίζουμε σε όλους, ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
      Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

      Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στο Τηλέφωνο Εκτάκτων Αναγκών (22610 - 29036 24ωρου  λειτουργίας), καθώς και στην ιστοσελίδα  (tpp-vio@pste.gov.gr) του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συγκέντρωση φαρμάκων για τις ανάγκες του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Λεβαδέων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Λεβαδέων ενέταξε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Στερεά Ελλάδα 2014-2020” τη λειτουργία τεσσάρων κοινωνικών δομών, μεταξύ των οποίων και Κοινωνικό Φαρμακείο, που στόχο έχει την παροχή στους οικονομικά ασθενέστερους δημότες βασικά φάρμακα για τη θεραπευτική τους αγωγή.
Η προσπάθεια αυτή βασίζεται στην συνέργεια ενός ευρέως φάσματος συλλογικών φορέων, δημοτών και του Δήμου Λεβαδέων.  Όσοι πολίτες, κοινωνικοί φορείς, οργανισμοί και φαρμακοβιομηχανίες επιθυμούν να προσφέρουν φάρμακα  μπορούν να τα αποστείλουν στο χώρο όπου στεγάζεται το Κοινωνικό Φαρμακείο (Δωδεκανήσου 12), από Δευτέρα έως Παρασκευή από 9-12 μ.μ.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τη υπεύθυνη Φαρμακοποιό κ. Ελίνα Νάνου, τηλ. 22610-20451.



Διαβάστε Περισσότερα »

Επτά νέες συλλήψεις για ναρκωτικά σε Βοιωτία,Εύβοια και Φθιώτιδα

Συνελήφθησαν (7) άτομα σε περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας & της Φθιώτιδας, στο πλαίσιο συστηματικών αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Συνελήφθησαν, χθες (24-07-2017), καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, στο πλαίσιο συστηματικών αστυνομικών ελέγχων, συνολικά επτά (7) άτομα, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα συνελήφθησαν:

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, 39χρονος ημεδαπός στη Λιβαδειά, διότι από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο επιχείρησής του, εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) δενδρύλλια κάνναβης, μετά πλήρους ριζικού συστήματος, ύψους (0,55) & (1,10) μέτρων αντίστοιχα.  

Από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, μία 33χρονη ημεδαπή & ένας 23χρονος αλλοδαπός στα Ψαχνά Ευβοίας, διότι στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις αυτοσχέδιες συσκευασίες με ποσότητα κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους (11,9) γραμμαρίων, καθώς και δισκία φαρμακευτικού σκευάσματος, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.

Από αστυνομικούς της Γ’ Ο.Π.Κ.Ε. του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας, ένας 23χρονος ημεδαπός στον Δρυμώνα Ευβοίας, διότι στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία αυτοσχέδια συσκευασία με ποσότητα κάνναβης, μεικτού βάρους (8,3) γραμμαρίων και ένας πλαστικός τρίφτης κάνναβης.

Από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, δύο (2) ημεδαποί ηλικίας 51 & 28 ετών σε περιοχές της Χαλκίδας, διότι στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κατά περίπτωση, δύο αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με μικροποσότητες ηρωίνης και κάνναβης αντίστοιχα.

Από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, ένας 43χρονος ημεδαπός στη Λαμία, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις αυτές είναι καθημερινές και αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στους Αγίους Θεοδώρους φέτος το παζάρι της Θήβας

Στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων φέτος η Εμποροπανήγυρη της Θήβας

Στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων της Δ.Κ. Θήβας, κατά μήκος του ρέματος Αγ.Ιωάννη 200μ. περίπου, βόρεια της πλατείας των Αγ.Θεοδώρων και ανατολικά της Οπλ.Βόγκλη και συγκεκριμένα επί των προβλεπόμενων από το σχέδιο Κοινόχρηστων Χώρων των Ο.Τ. 563 & 567, θα πραγματοποιηθεί φέτος η Εμποροπανήγυρη της Θήβας, σύμφωνα με την  υπ' αρ. 170/2017 κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επιλεγείς χώρος στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων, σε σχέση με την οδό Πινδάρου, κρίθηκε από την πλειοψηφία ως ο πλέον κατάλληλος, καθόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, πυρασφάλειας, καθαριότητας, δημόσιας υγείας, κοινής ησυχίας, ανεμπόδιστης και ομαλής λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων επί της οδού Πινδάρου.

Για τη μεταφορά της εμποροπανήγυρης, εκτός της οδού Πινδάρου, εδώ και πολλά χρόνια  έχει ταχθεί διαχρονικά η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων, αφού η Θήβα, ίσως είναι η μοναδική πόλη της χώρας μας, που η εμποροπανήγυρη γίνεται στο κέντρο αυτής, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι να δημιουργηθεί μόνιμος χώρος τέλεσης της εμποροπανήγυρης και προς αυτό θα πράξει ό,τι απαιτείται. Για να τονωθεί η κίνηση στο κέντρο της Θήβας κατά τις ημέρες διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης ο Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας έχουν μεριμνήσει ώστε να πραγματοποιηθούν  πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πάνω από τριάντα κρούσματα ελονοσίας τον Ιούλιο - Ποιες περιοχές επηρεάζονται στη Βοιωτία

Το ΚΕΕΛΠΝΟ κρούει τον κώδωνα
Πώς μεταδίδεται και πού ενδημεί η ελονοσία, ποια είναι τα συμπτώματα και ποια τα μέτρα πρόληψης
Αυξάνονται με σταθερό ρυθμό τα κρούσματα ελονοσίας στη χώρα μας, τόσο τα «εισαγόμενα», δηλαδή όσα αφορούν μετανάστες και ταξιδιώτες που νόσησαν εκτός Ελλάδας, όσο και τα λεγόμενα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή εκείνα που αφορούν άτομα που νόσησαν χωρίς να έχουν ταξιδέψει και έτσι πιθανολογείται ότι εκτέθηκαν στο πλασμώδιο της ελονοσίας στην περιοχή κατοικίας τους.

Παράλληλα, δεκάδες περιοχές σε έξι νομούς της χώρας έχουν μπει σε καραντίνα καθώς έχουν χαρακτηριστεί περιοχές που επηρεάζονται από την ελονοσία και λαμβάνονται σε αυτές ειδικά μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και τις 21 Ιουλίου καταγράφηκαν 57 κρούσματα ελονοσίας. Περισσότερα από τα μισά έχουν καταγραφεί μέσα στον Ιούλιο - κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχαν δηλωθεί περίπου 20 κρούσματα εισαγόμενα και δύο κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Από τα 57 κρούσματα ελονοσίας, τα 53 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, δηλαδή οι ασθενείς προσβλήθηκαν από τη νόσο σε χώρα του εξωτερικού. Από αυτά, τα 47 αφορούν σε μετανάστες που ήρθαν από χώρες που ενδημεί η ελονοσία - τα 36 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και τα 11 από χώρες της Αφρικής. Τα έξι κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημικές χώρες της Αφρικής.

Για τέσσερεις ασθενείς με ελονοσία υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, διαπιστώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπου είχε καταγραφεί ένα εγχώριο κρούσμα ελονοσίας και το 2016, δύο ασθενείς με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία και άλλον ένα ασθενή με πιθανό τόπο έκθεσης οικισμό στη Δημοτική Ενότητα Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων στη Βοιωτία.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται από την ελονοσία

Με βάση τα κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης που διαγνώστηκαν το 2017 αλλά και όσα είχαν καταγραφεί το προηγούμενο έτος, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει ως επηρεαζόμενες από την ελονοσία περιοχές δεκάδες περιοχές σε έξι νομούς της χώρας.

Πρόκειται για τις εξής περιοχές:

Νομός Βοιωτίας
-Από τη Δημοτική Ενότητα Πλαταιών, Δήμου Θηβαίων: Καπαρέλι, Λεύκτρα, Μελισσοχώρι.
-Από τη Δημοτική Ενότητα Θίσβης, Δήμου Θηβαίων: Ελλοπία.
-Από τη Δημοτική Ενότητα Θεσπιέων, Δήμου Αλιάρτου: Λεοντάρι, Θεσπιές.

Νομός Ηλείας
-Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Θανασουλαίικα, Μανωλάδα, Μεγάλο Πεύκο, Μπρίνια
-Από τη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Λουτρά Υρμίνης, Σαμαραίικα, Βάρδα, Κουγαίικα, Κώμη, Συμπάνιο, Καρβουναίικα, Νέα Μανωλάδα, Ψάρι, Νεάπολη, Καπελέτο, Νησί, Καραβουλαίικα, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Άγιος Αθανάσιος

Νομός Αχαΐας
-Από τη Δημοτική Ενότητα Λαρισσού (ή Λαρίσου), Δήμου Δυτικής Αχαΐας: Άραξος, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Ταξιάρχες, Καλόγρια, Βουπράσιο, Λάπας, Μετόχι, Νέο Βουπράσιο, Απιδεώνας, Καγκάδι, Ριόλος, Μαζαίικα, Πέττας, Ματαράγκα, Τσαμαίικα, Κεφαλαίικα, Άγιος Κωνσταντίνος
-Από τη Δημοτική Ενότητα Μόβρης, Δήμου Δυτικής Αχαΐας: Γερουσαίικα, Μπουταίικα, Σαγαίικα, Σταθμός

Νομός Θεσσαλονίκης
-Από τη Δημοτική Ενότητα Κορώνειας, Δήμου Λαγκαδά: Άγιος Βασίλειος
 -Από τη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη, Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη: Χορτιάτης

Νομός Μαγνησίας
- Όλοι οι οικισμοί και κοινότητες του Δήμου Σκιάθου

Νομός Λάρισας
-Από τη Δημοτική Ενότητα Μακρυχωρίου, Δήμου Τεμπών: Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Παραπόταμος, Ελάτεια
-Από τη Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων, Δήμου Τεμπών: Αμπελάκια, Τέμπη
-Από τη Δημοτική Ενότητα Γόννων, Δήμου Τεμπών: Γόννοι, Ιτέα.

Σε όλες τις περιοχές εφαρμόζονται μέτρα αιμοεπαγρύπνησης, σε συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν μπορούν να δώσουν αίμα.

Πώς μεταδίδεται και πού ενδημεί η ελονοσία

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από μολυσμένο κουνούπι, και ειδικότερα από το Anopheles sacharovi, που θεωρείται ο κύριος διαβιβαστής της ελονοσίας στη χώρα μας.

Επίσης, μεταδίδεται με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων και από μολυσμένες σύριγγες. Πιο σπάνια μεταδίδεται από την μητέρα στο έμβρυο.

Σημειώνεται πως το παράσιτο δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της κοινωνικής συναναστροφής π.χ. άγγιγμα, φιλί ή μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Η ασθένεια ενδημεί, βρίσκεται σε συνεχή έξαρση, σε 91 χώρες του πλανήτη, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Στην Ελλάδα η ελονοσία εκριζώθηκε όπως είναι ο όρος των λοιμοξιολόγων του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 1974, έπειτα από εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης (1946-1960).

Τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή σε ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες.

Παρά την εξάλειψη της ελονοσίας στην Ελλάδα, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνουν το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου σε ορισμένες περιοχές όπου συνδυάζεται η παρουσία των κουνουπιών- διαβιβαστών με την παρουσία ασθενών που έρχονται από ενδημικές χώρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται 1 έως 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, κάποιες φορές όμως εκδηλώνονται και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση. Αν ο ασθενής δεν θεραπευτεί πλήρως μπορεί υποτροπιάσει μερικούς μήνες μετά ή ακόμη και σε βάθος 5 ετών.

Ένας ασθενής μπορεί να έχει προσβληθεί και να είναι ασυμπτωματικός, ή να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός με ρίγος, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία, συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εκδηλωθούν είναι: ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος επειδή καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.

Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία ή σε σοβαρές μορφές εκδήλωσης της νόσου ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης

Η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία των κρουσμάτων ελονοσίας σε συνδυασμό με την έγκαιρη εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών είναι τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνουν οι περιφέρειες σε συνεργασία και με το ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλους φορείς.

Η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν 11 κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθούν όλοι το επόμενο διάστημα:

• Ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα

• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα

• Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης)

• Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού

• Χρήση κουνουπιέρας, ειδικά για βρέφη και έγκυες γυναίκες

• Χρήση εντομοκτόνων αέρος, σύμφωνα με τις οδηγίες των συσκευασιών τους

• Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών που απομακρύνουν τα κουνούπια

• Τοποθέτηση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικούς χώρους καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια

• Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια

• Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες

• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από όλες τις πιθανές εστίες, πχ γλάστρες, βάζα, υδρορροές κλπ καθώς σε αυτά τα σημεία συνήθως αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια
Διαβάστε Περισσότερα »

Θεσπιές-Λεοντάρι Φιλανθρωπικός Αγώνας Μπάσκετ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο


Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο - σοκ: Παιδιά γλιτώνουν από θαύμα όταν αυτοκίνητο μπαίνει σε μπαρ στην Κέρκυρα

Απίστευτο ΒΙΝΤΕΟ,αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 36χρονος άντρας, για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο και κατέληξε,  μέσα σε κατάστημα.
Παρ’ ολίγον τραγωδία στο Σιδάρι της Κέρκυρας.

Σαν από θαύμα σώθηκαν τρία άτομα στις 5.30 τα ξημερώματα στο κέντρο της περιοχής, όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 36χρονος άντρας, για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο και κατέληξε,  μέσα σε ένα μπαρ - εστιατόριο.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας, το αυτοκίνητο πέφτει με φόρα πάνω στα τρία άτομα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα  μπροστά στην είσοδο του μαγαζιού.
Corfu Tv News 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ζέστη και αφρικανική σκόνη -Τους 40 βαθμούς θα αγγίξει ο υδράργυρος

Μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στα ανατολικά, σήμερα Τρίτη. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.

Πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, ενώ πρόσκαιρες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βόρεια, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3-5 μποφόρ και βαθμιαία στα νότια τοπικά έως τα 6 μποφόρ.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3-4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία τοπικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές στην Ηπειρο, κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί, βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς και κατά τόπους στα νότια 39 και τοπικά 40 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς και στην Κρήτη 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ, στα νότια έως 5 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητά ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ