Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Η Ελλοπία γιόρτασε την Αγία Παρασκευή-ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τίμησαν την Αγία Παρασκευή, στο ομώνυμο ιερό ναό στην Ελλοπία. Παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας εσπερινός , αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Στη συνέχεια ακολούθησε η περιφορά της εικόνας την οποία κρατούσαν άνδρες της Πυροσβεστικής της Π.Υ. Θηβών.
Στη γιορτή της Ελλοπίας παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Θηβαίων κ.Νικολάου,αντιδήμαρχοι, μέλη του Δ.Σ. του δήμου Θηβαίων και πλήθος κόσμου.

 



Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ




Διαβάστε Περισσότερα »

Σε πλήρες αδιέξοδο η βιομηχανία της ΛAΡΚΟ


Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ, με τη διοίκηση της εταιρείας να προχωρά σε μείωση παραγωγής και διαθεσιμότητες, προκειμένου να περιορίσει το κόστος λειτουργίας, και τους εργαζομένους να απαντούν με 24ωρη απεργία αύριο, ζητώντας την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης για να σταθεί όρθια η εταιρεία, καθώς η ρευστότητά της δεν επαρκεί για την κάλυψη βασικών υποχρεώσεων.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί υποχρέωσε χθες τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να μεταβεί στη Λάρυμνα, όπου είχε συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων, στα οποία υποσχέθηκε ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε έξι σενάρια που προβλέπουν διαθεσιμότητες με μείωση παραγωγής και την περικοπή του πριμ παραγωγικότητας, που πρέπει να εφαρμοστούν «γιατί δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας».

Η υποχώρηση της τιμής του νικελίου στη διεθνή αγορά κάτω από τα 10.000 δολάρια ο τόνος, όταν η ΛΑΡΚΟ δουλεύει με κόστος παραγωγής στα 14.000 δολάρια ο τόνος, επιβάρυνε περαιτέρω το κόστος λειτουργίας της μεταλλευτικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα οι ζημίες σε ημερήσια βάση να αυξηθούν στα 4.000 δολάρια ανά τόνο παραγωγής, δηλαδή σε 200.000 ευρώ την ημέρα. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, αλλά και τις απαιτήσεις πιστωτών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της «Παλαιάς ΛΑΡΚΟ» που βρίσκεται σε εκκαθάριση, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την κατάρτιση ενός σχεδίου εξυγίανσης που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

«Για μια δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε από κοινού», μίλησε στους εργαζομένους ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αναδιοργάνωση και ένταξη της εταιρείας στο υπερταμείο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σταθάκης συζήτησε με τους εργαζομένους την ανάγκη «εφαρμογής τόσο ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος, που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας, όσο και ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα την αναδιοργανώσει και θα την καθιστά ισχυρή στο μέλλον».


Δεν πληρώνει το ρεύμα

Η ΛΑΡΚΟ αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να ανταποκριθεί ακόμη και στη νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος που υπέγραψε με τη ΔΕΗ, η οποία περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τα 4.000 δολάρια ο τόνος στα 2.500 δολάρια. Η σύμβαση προβλέπει και ρύθμιση ανεξόφλητων οφειλών ύψους 260 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για τη χαμηλή τιμή ρεύματος, αλλά και για τη ρύθμιση των οφειλών είναι η εμπρόθεσμη αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών, με τη ΛΑΡΚΟ όμως αυτήν τη στιγμή να μην μπορεί να αποπληρώσει το τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου.

Η ΔΕΗ είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, καθώς κατέχει το 11% των μετοχών. Το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 56% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 33% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει δεσμευθεί για την εκπόνηση ενός νέου business plan μέσα στο 2017, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής του νικελίου, την εξυγίανση και την ανάπτυξη της εταιρείας. Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ αποτελεί και μία από τις παραμέτρους της νέας σύμβασης με τη ΔΕΗ, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο ρύθμισης των παλαιών οφειλών. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι προ δεκαημέρου πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησαν τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ.
Καθημερινή
Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημέρωση του Δήμου Θηβαίων σχετικά με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για κρούσματα ελονοσίας

Δήμος Θηβαίων:
Ενημέρωση σχετικά με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μετά την επίσημη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για κρούσματα ελονοσίας σε διάφορες περιοχές τον Ιούλιο μήνα, μεταξύ αυτών και στη Δ.Ε. Πλαταιών του Δήμου μας, γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
α. Από 21/7/2017 έχει καταγραφεί κρούσμα ελονοσίας σε δημότη μας, το οποίο χαρακτηρίζεται “εγχώριο”. Με βάση το κρούσμα, οι περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Καπαρελλίου, Λεύκτρων, Μελισσοχωρίου και Ελλοπίας του Δήμου Θηβαίων έχουν χαρακτηρισθεί ως επηρεαζόμενες από την ελονοσία, έχουν μπει σε καραντίνα και λαμβάνονται σε αυτές ειδικά μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)
β. Σε όλες τις παραπάνω περιοχές εφαρμόζονται μέτρα αιμοεπαγρύπνησης σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν μπορούν να δώσουν αίμα.
γ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από ενημέρωση της υπεύθυνης εκπροσώπου του, θα πραγματοποιήσει στις εν λόγω περιοχές την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 επίσκεψη για αναζήτηση κρουσμάτων, ήτοι διερεύνηση της εστίας του κρούσματος.

δ. Καλούμε τους Δημότες μας, όπως αυξήσουν τα μέτρα προστασίας έναντι των κουνουπιών , όπως αυτά περιγράφονται στη σελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr (και τα οποία παραθέτουμε παρακάτω για διευκόλυνση) και συστήνουμε να έρχονται σε επαφή με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους Αντιδημάρχους για οποιοδήποτε θέμα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Θηβαίων βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους αρμόδιους φορείς και την υπεύθυνη ιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Επίσης,  μετά από ιατρική πληροφόρηση,  είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το περιστατικό του συνδημότη μας, δεν χαρακτηρίστηκε “βαρύ” και θα εξέλθει λίαν συντόμως του νοσοκομείου και του ευχόμαστε ολόψυχα περαστικά και να επιστρέψει υγιής κοντά στην οικογένειά του και στις δραστηριότητές του.

Πληροφορίες σχετικά με τα Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια και την Ελονοσία
Ποια νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπή¬ματα κουνουπιών;
Αρκετά νοσήματα από ιούς και παράσιτα όπως είναι η ελονοσία, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, ο πυρετός Chikungunya κ.λπ.
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
Με κατάλληλα ενδύματα: μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελε¬σματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
Με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, με
τις παρακάτω δραστικές ουσίες:
DEET (Ν, Ν -δ ιεθ υ λοτολουα μ ίδ η)
Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin)
Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου •IR3535
Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά.
Προσοχή! Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
Όταν στην περιοχή μας υλοποιούνται προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά;
Ναι, γιατί τα προγράμματα αυτά δεν εκμηδενίζουν τον κίνδυνο. Γι' αυτό και η ατομική προστασία είναι απαραίτητη.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), σε παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού. Απαιτείται περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυ¬κνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδεί¬κνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών). Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλοβιστεί κουνούπι στην κουνουπιέρα.
Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυ- ρεθρινοειδή (π.χ. Περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), τα- μπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κ.λπ. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις Θα πρέπει να ακο¬λουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσε¬ρός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φω¬τισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (ση¬μεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).
Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.
Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβα¬ση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήμα¬τα υγρό μετά το πότισμα μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
Τι προσέχουμε κατά τη χρήση των εντομοαπωθητικών;
Απλώνουμε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται για να επαλειφθεί το ακάλυπτο δέρμα (ή και τα ρούχα). Να αποφεύγεται η υπερβολική πο¬σότητα.
Δεν τα χρησιμοποιούμε επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές (κοψί¬ματα) και τραύματα. Δεν τα βάζουμε στα μάτια και το στόμα.
Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησι¬μοποιούν μόνα τους εντομοαπωθη- τικά. Όταν πρέπει να γίνει χρήση σε παιδιά, το επαλείφουμε στα χέρια μας και μετά τους το απλώνουμε, όπου χρειάζεται. Επίσης δε βάζουμε εντομοαπωθητικό στα χέρια των παιδιών.
Δε χρειάζεται εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
Τα εντομοαπωθητικό χρησιμοποιούνται κυρίως έξω από το σπίτι. Όταν επιστρέψουμε συστήνεται το πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό.
Τα εντομοαπωθητικό πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά.
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων και να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Εντομοαπωθητικό με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ συνιστάται η χρήση τους με προσοχή σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Εντομοαπωθητικό που περιέχουν αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.
Αν μετά από την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθι¬σμός, σταματάμε τη χρήση, ενημερώνουμε το γιατρό μας και του προσκο¬μίζουμε το εντομοαπωθητικό που χρησιμοποιήσαμε.
Σε όλες τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.

Τι είναι η ελονοσία;
1
Η ελονοσία (malaria) είναι μία σοβαρή νόσος που οφείλεται στο πλασμώδιο (Plasmodium), ένα μικροοργανισμό (παράσιτο) που προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα. Τα είδη του παρασίτου που προκαλούν νόσο στον άνθρωπο είναι τα ακόλουθα: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae και Plasmodium knowlesi. Τα πιο κοινά είδη είναι το Plasmodium falciparum και το Plasmodium vivax. Το Plasmodium falciparum είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη και -εάν δεν αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία- μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Πως μεταδίδεται η ελονοσία;
Με τσίμπημα από θηλυκό μολυσμένο κουνούπι που ανήκει στο γένος Ανωφελές (Anopheles). Μόνο κουνούπια του γένους αυτού μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία και πρέπει προηγουμένως να έχουν τσιμπήσει άτομο που είναι μολυσμένο με το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία.
Με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων και χρήση μολυσμένων βελονών ή συριγγών. Σπανιότερα η μετάδοση μπορεί να γίνει και από τη μητέρα στο έμβρυο.
Το παράσιτο δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
Μεταδίδουν όλα τα κουνούπια την ελονοσία;
Τα πλασμώδια της ελονοσίας μεταδίδονται μόνο από τα μολυσμένα θηλυκά κουνούπια του γένους Ανωφελές και όχι από άλλα είδη κουνουπιών. Όμως είναι γνωστό ότι άλλα είδη κουνουπιών μπορεί να μεταδώσουν ιούς, όπως τον ιό του Δυτικού Νείλου, του Δάγγειου πυρετού κλπ.
Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις και ανάλογα με το είδος του πλασμωδίου τα συμπτώματα εμφανίζονται 1 έως 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, όμως μπορεί να εμφανιστούν έως και 1 χρόνο μετά τη μόλυνση. Η λοίμωξη από P.vivax και P.ovale, εάν δεν θεραπευθεί ριζικά, μπορεί να υποτροπιάσει, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νοσήσει ξανά μέσα σε διάστημα μηνών από το πρώτο επεισόδιο έως και 5 ετών, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι και 8 έτη μετά.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ελονοσίας;
Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλλει από ασυμπτωματική έως και σοβαρή νόσηση ή και θάνατο (κυρίως σε λοίμωξη από P.falciparum).
Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός με ρίγος, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία, συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Ο πυρετός μπορεί να εμφανίζεται κάθε δεύτερη ή κάθε τρίτη ημέρα, χωρίς όμως αυτό να παρατηρείται συχνά (συνήθως εμφανίζεται καθημερινά).
Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν είναι: ναυτία, έμετος, διάρροια, κοιλιακός πόνος. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος (κίτρινη χροιά των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων) εξαιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος (αιμόλυση).
Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και σε σοβαρές μορφές της νόσου (που συνήθως οφείλονται σε P. falciparum) μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.
Ποια είναι η θεραπεία της ελονοσίας;
Η ελονοσία είναι ιάσιμη νόσος και θεραπεύεται αποτελεσματικά εάν διαγνωσθεί εγκαίρως και ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν διάφορα αποτελεσματικά ανθελονοσιακά φάρμακα. Η θεραπεία της ελονοσίας (είδος φαρμάκου και διάρκεια της θεραπείας) εξαρτάται από το είδος του πλασμωδίου που προκαλεί τη λοίμωξη και την περιοχή στην οποία συνέβη η μόλυνση, λόγω της εμφάνισης αντοχής σε μερικά από τα ανθελονοσιακά φάρμακα σε ορισμένες χώρες. Η θεραπεία εξαρτάται επίσης από το πόσο σοβαρή είναι η νόσος, από την ηλικία και τις χρόνιες παθήσεις του ασθενούς και από το εάν υφίσταται ή αναμένεται 2
εγκυμοσύνη.
Η θεραπεία συνιστάται να ξεκινάει έγκαιρα στα πρώτα στάδια της νόσου, πριν αυτή εξελιχθεί σε σοβαρή μορφή (ιδίως σε ελονοσία από P.falciparum). Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες τόσο για τη βελτίωση της πρόγνωσης του ασθενούς, όσο και για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης της ελονοσίας.
Εάν μολυνθώ από ελονοσία θα παραμείνω μολυσμένος για όλη μου την ζωή;
Όχι. Εάν χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη θεραπεία ο ασθενής μπορεί να γίνει καλά και να εξολοθρευτούν όλα τα παράσιτα. Η ασθένεια όμως μπορεί να επιδεινωθεί ή να εμφανίσει υποτροπές εάν δεν γίνει η σωστή θεραπεία.
Αν νοσήσω από ελονοσία θεωρείται ότι προστατεύομαι από αντισώματα για την υπόλοιπη ζωή μου;
Τα άτομα τα οποία εκτίθενται συχνά στο πλασμώδιο της ελονοσίας στις ενδημικές χώρες σταδιακά αναπτύσσουν μερική ανοσία, δηλαδή δεν νοσούν συνήθως με βαριά συμπτώματα. Η ανοσία αυτή δεν διαρκεί για πολύ εάν απομακρυνθούν από τις ενδημικές χώρες παραμονής τους, οπότε μπορούν σε νέα μόλυνση από το παράσιτο να νοσήσουν σοβαρά.
Υπάρχει εμβόλιο κατά της ελονοσίας;
Αυτή τη στιγμή δεν κυκλοφορεί εμβόλιο κατά της ελονοσίας. Οι έρευνες όμως για τη δημιουργία εμβολίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εμβόλια κατά της ελονοσίας αναμένονται να κυκλοφορήσουν μέσα στα προσεχή χρόνια.
Σε ποιές χώρες υπάρχουν κρούσματα ελονοσίας;
Η ελονοσία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στον κόσμο. Η ελονοσία ενδημεί σε σχεδόν 100 χώρες/περιοχές (στοιχεία Π.Ο.Υ. 2014). Αυτές οι περιοχές εντοπίζονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Ευρώπη και στο Νότιο Ειρηνικό.
Οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν τη γεωγραφική και εποχική κατανομή της νόσου. Σε πολλές τροπικές περιοχές η νόσος μεταδίδεται όλο το έτος, ενώ στις εύκρατες περιοχές η μετάδοση σχεδόν διακόπτεται κατά τους ψυχρούς μήνες. Κατά τη διάρκεια της εποχικής έξαρσης της νόσου, στις ενδημικές περιοχές, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλός.

Μπορώ να αρρωστήσω από ελονοσία στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα ήταν χώρα ενδημική για την ελονοσία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '60, ενώ θεωρείται «χώρα ελεύθερη ελονοσίας» από το 1974. Έκτοτε, τα κρούσματα ελονοσίας στην Ελλάδα αφορούν συνήθως είτε σε αλλοδαπούς που μολύνθηκαν σε χώρα του εξωτερικού είτε σε άτομα που ταξίδεψαν σε ενδημικές χώρες και μολύνθηκαν εκεί (εισαγόμενα κρούσματα). Κουνούπια του γένους Ανωφελές όμως ανευρίσκονται και στην χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες που έχουν εξαλείψει την ελονοσία.
Στην Ελλάδα, από το 2009 έως το 2013, καταγράφηκαν κάθε έτος περιστατικά ελονοσίας από Plasmodium vivax χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε ενδημική χώρα, δηλαδή περιστατικά με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, σε διάφορες περιοχές (βλ. Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης ελονοσίας, 2014).
Κατά συνέπεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει ότι θα πρέπει
1) να εφαρμόζεται συστηματική καταπολέμηση των κουνουπιών σε επίπεδο κοινότητας ειδικά στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα εγχώρια κρούσματα ελονοσίας,
2) όλοι να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών.
Τι πρέπει να κάνω αν πρόκειται να ταξιδέψω σε χώρα που ενδημεί η ελονοσία;
Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, θα πρέπει εγκαίρως να ενημερωθείτε για τα νοσήματα που ενδημούν στη χώρα αυτή και να λάβετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Εάν π.χ. πρόκειται να ταξιδέψετε σε περιοχή ενδημική για την ελονοσία πρέπει να λάβετε την κατάλληλη χημειοπροφύλαξη και να τηρείτε αυστηρά τα μέτρα τα ατομικής προστασίας από κουνούπια. Σε περίπτωση (ή σε υποψία) εγκυμοσύνης, συστήνεται οι έγκυες γυναίκες να αποφύγουν να ταξιδέψουν σε ενδημικές για την ελονοσία περιοχές. Η ελονοσία σε μία έγκυο είναι πιο βαριάς μορφής και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, αποβολή ή γέννηση θνησιγενούς νεογνού.
Προκειμένου να λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον κίνδυνο μετάδοσης της ελονοσίας και άλλων νοσημάτων στον τόπο προορισμού σας και τους τρόπους προφύλαξης από αυτά, σε περίπτωση ταξιδιού στο εξωτερικό πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ή με τις Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας
της περιοχής κατοικίας σας, 4-6 εβδομάδες πριν από το ταξίδι. Επιπρόσθετα, μετά την επιστροφή σας από το ταξίδι, θα πρέπει να είσαστε σε εγρήγορση για τυχόν ύποπτα συμπτώματα (π.χ. πυρετό χωρίς σαφή εστία) και να αναζητήσετε αμέσως ιατρική εκτίμηση εάν αρρωστήσετε.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης Γραφείο Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές τηλ: 210 8899 052, 8899 072, 210 5212 054 www.keelpno.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτοκίνητο έφυγε από το δρόμο στην Αλίαρτο-Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Κι άλλο τροχαίο ατύχημα μέσα  σε λίγες ώρες στη Βοιωτία,μετά τον φρικτό θάνατο 45χρονου απο το Καπαρέλλι,( Δείτε ΕΔΩ)νέο τροχαίο συνέβη πριν λίγη ώρα στη  Θηβών Λιβαδειάς,πριν την είσοδο της Αλιάρτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του permisospress, ένα ΙΧ αυτοκίνητο έφυγε από την πορεία του,από άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα να παρεκτραπεί στο ύψος της Στενής Αλιάρτου και να χτυπήσει σε δέντρο.
Ο τραυματισμένος οδηγός του αυτοκινήτου, κάτοικος Αθηνών διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, ενώ η Τροχαία διενεργεί προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο.
Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.
Ρεπορτάζ Παντελής Μπατσούλης
Διαβάστε Περισσότερα »

Η εξόρμηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Στερεά έφερε... παραβάσεις και 40 συλλήψεις

 Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά (40) άτομα

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, ελέγχθηκαν πάνω από (900) άτομα και περισσότερα από (600) οχήματα, προσήχθησαν (116) άτομα και βεβαιώθηκαν (215) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Οι αστυνομικοί έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών  

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες (25-07-2017), σε περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των ανωτέρω Νομών, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας αυτών, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν: (945) άτομα, εκ των οποίων (742) ημεδαποί και (203) αλλοδαποί, καθώς και (667) οχήματα.

Προσήχθησαν: (116) άτομα, εκ των οποίων (45) ημεδαποί και (71) αλλοδαποί.
Συνελήφθησαν: (40) άτομα, εκ των οποίων (24) ημεδαποί και (16) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

(5) ημεδαποί και (2) αλλοδαποί, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
(1) ημεδαπός, για παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών και για Ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος του, για διάπραξη ληστείας.
(2) αλλοδαποί, για πλαστογραφία πιστοποιητικών.
(1) ημεδαπός, για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.
(2) αλλοδαποί, για παράνομη βία.
(3) ημεδαποί, για απειλή, πρόκληση σωματικής βλάβης και ψευδή καταμήνυση.
(6) αλλοδαποί, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
(6) ημεδαποί και (3) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
(5) ημεδαποί, για παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
(3) ημεδαποί και (1) αλλοδαπός, για επαιτεία.


Κατασχέθηκαν:

Ποσότητες ηρωίνης & ακατέργαστης κάνναβης.


Βεβαιώθηκαν συνολικά: (238) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

(215) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. {ήτοι: (53) για υπερβολική ταχύτητα, (1) για αντικανονικό προσπέρασμα, (14) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (5) για μη χρήση προστατευτικού κράνους, (2) για Κ.Τ.Ε.Ο. και (140) λοιπές παραβάσεις.}
(8) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
(6) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
(4) παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
(5) λοιπές παραβάσεις.

Παρόμοιες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Κόρδατζη προς όλους τους … «αποδέκτες»

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΖΗΣ
      ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Μήνυμα προς όλους τους … «αποδέκτες»
 Με φιέστες και τυμπανοκρουσίες υπογράφηκε τις προηγούμενες μέρες η σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ !!! «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΜΕΑ) 2ης Δ.Ε. Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ», μεταξύ της Κοινοπραξίας INTRAKAT – WATT AE και του  Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Περ. ΦοΔΣΑ), παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος κου Σ. Φάμελου και εγκαινιάστηκε το νέο κύτταρο στο ΧΥΤΑ Θήβας.
Χάσιμο πολύτιμου χρόνου με τα προβλήματα νομιμότητας του Περ. ΦοΔΣΑ που πρόεκυψαν με δυο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε΄ Κλιμάκιου και μετέπειτα του Τμήματος).
Καθυστερήσεις στην σύνταξη του Τοπικού Σχεδιασμού και του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αστικών Απόβλητων (ΠΕΣΔΑ) ώστε να εναρμονιστούν με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) που προβλέπει την Διαλογή στη πηγή, την ανακύκλωση, την ανάκτηση υλικών και την κομποστοποίηση με στόχο το 2020 να ανακτάται το 50% αυτών (ειδάλλως θα επιβληθούν πρόστιμα που θα μετακυλιστούν στην τοπική κοινωνία).
Προσπαθήσαμε με τις παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο έγκαιρα να εξοικονομήσουμε χρόνο και να μεταβούμε γρήγορα με τους τοπικούς σχεδιασμούς στο νέο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, αγνοηθήκαμε. Στο τέλος εξαναγκαστήκαν από τα πράγματα και τους στόχους  να γίνουν δεκτά αυτά για τα όποια τόσο πολύ επιμέναμε. Αλλά τώρα ο χρόνος τρέχει μέχρι το 2020.
Αυτή η Δημοτική Αρχή ποτέ δεν είχε στις επιδιώξεις της την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικής και κυκλικής οικονομίας διαχείρισης των απορριμμάτων άλλωστε στα πάνω από 6 χρόνια θητεία της δεν έχει να επιδείξει τίποτα το αξιόλογο, με ένα εντελώς ασήμαντο ποσοστό ανακύκλωσης και η οποία έχει ανατεθεί σε ιδιώτη.
Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την εφαρμογή στο Δήμο μας του Τοπικού Σχεδιασμού, με την Διαλογή στη πηγή με κάδους 3-4 ρευμάτων και με την δημιουργία των 3 Πράσινων Σημείων; Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το έργο της ΜΕΑ (εντός 18 μηνών) ή παράλληλα θα πρέπει να προετοιμαστούμε σαν Δήμος και τοπική κοινωνία στο τέλος αυτού του χρονικού διαστήματος να λειτουργήσει πλήρως το Τοπικό Σχέδιο; Τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή (ας μας ενημερώσει); Εάν δεν γίνουν αυτά τότε θα αναγκαστούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα σαν σύμμεικτα (και στη ΜΕΑ) σε αντίθεση με τους στόχους που είναι υποχρεωτικοί.
Για την ΜΕΑ έργο κόστους 16,3 εκ. ευρώ, η ανακοίνωση της Εταιρείας  INTRAKAT (ανάδοχος του έργου) αναφέρει για έργο ΣΔΙΤ, που είναι οι διαβεβαιώσεις του Περ. ΦοΔΣΑ ότι αποκλείουμε τις μορφές ΣΔΙΤ και την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στην διαχείριση των απορριμμάτων; Μήπως έτσι οδηγούμαστε στην εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών;
Θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση επιτέλους ο νόμος που είχε βγει προς διαβούλευση πριν (περισσότερο του ενός) έτους για την συγκρότηση και λειτουργία των ΦοΔΣΑ, γιατί καθυστερεί;
Θα κατοχυρώνεται ο χαρακτήρας σαν διαδημοτικός φορέας των ΟΤΑ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου (ή Ιδιωτικού) Δικαίου και ΟΧΙ ως Ανώνυμος Εταιρεία;
Θα δίνετε η δυνατότητα συγκρότησης περισσότερων του ενός Φορέα ανά Περιφέρεια σαν αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής των Δήμων στα πλαίσια διαδημοτικών συνεργασιών;
Θα προβλέπεται ο τρόπος πρόσληψης προσωπικού και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με διαφανείς διαδικασίες (μέσω ΑΣΕΠ);
Θα κατοχυρώνεται στην λειτουργία του η υποχρεωτική συμμετοχή στα όργανα διοίκησης όλων των Δήμων που τον απαρτίζουν με εκπροσώπους τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας του έκαστου Δήμου, η λογοδοσία προς τα Δημοτικά Συμβούλια και ο κοινωνικός έλεγχος;
Γιατί δεν έχει αποτελέσει θέμα κοινοβουλευτικού έλεγχου από τους τοπικούς βουλευτές η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου προς ψήφιση από την Βουλή;
Επειδή από την μέχρι τώρα εμπειρία ύπαρξης του υφιστάμενου Περ. ΦοΔΣΑ με την κατ΄ουσία λειτουργία του μέσω εργολαβιών, με την μη διαφανή διαδικασία εκλογής και πρόσληψης προσωπικού, με την ανυπαρξία λογοδοσίας προς το Δημοτικό Συμβούλιο  Θήβας για τις δαπάνες λειτουργίας του, με τον Πρόεδρο τον Κο Σταυρογιάννη, Δήμαρχο Λαμιέων, που ουσιαστικά παρέδωσε την καθαριότητα του Δήμου του σε ιδιώτη αρνούμενος την παράταση σύμβασης με τους εργαζόμενους καθαριότητας και απολύοντας τους, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για την κατεύθυνση που επιφυλάσσεται για την συνολική διαχείριση των απορριμμάτων ως μια κερδοφόρος επιχείρηση σε βάρος των Δημοτών, αντί αυτοί να είναι οι κερδισμένοι από τα οφέλη της ανάκτησης υλικών, της ανακύκλωσης και της παραγωγής ενέργειας, Άλλωστε αυτά θα τα δούμε και στην πράξη από τις εισφορές που θα πληρώνουμε.
Επειδή πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και που οφείλουν να μας δώσουν  τις απαντήσεις οι σχετικοί αρμόδιοι, αδυνατούμε να παίξουμε τον ρόλο του χειροκροτητή.

Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα: Ο κλέφτης έσπαγε τις βιτρίνες με πέτρες και ξάφριζε τα μαγαζιά

Εξιχνιάσθηκαν (4) κλοπές & (1) απόπειρα κλοπής από διάφορα καταστήματα, στην περιοχή της Θήβας
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 45χρονου ημεδαπού, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, για διάπραξη ληστειών και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, εξιχνιάσθηκαν τέσσερις (4) κλοπές – διαρρήξεις & (1) απόπειρα κλοπής από διάφορα καταστήματα, οι οποίες διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα από 24-02-2017 έως και              11-03-2017, στην περιοχή της Θήβας.
Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, σε βάρος ενός 45χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αξιολόγησης – αξιοποίησης όλων των στοιχείων και δεδομένων της προανακριτικής διαδικασίας, προέκυψε ότι ο δράστης, έχοντας πάντα τον ίδιο τρόπο δράσης (modus operandi),
χρησιμοποιούσε πέτρες προκειμένου να καταφέρει να θραύσει τους υαλοπίνακες των καταστημάτων (κρεοπωλεία, κατάστημα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, καθαριστήριο).

Η λεία του περιλάμβανε κυρίως χρηματικά ποσά, με ή χωρίς την ταυτόχρονη αφαίρεση των ταμειακών μηχανών, και διάφορα φύσεως έγγραφά των επιχειρήσεων, ενώ σε μία εκ των περιπτώσεων κλοπής – διάρρηξης καταστήματος κρεοπωλείου, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πράξη του, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα αυτού.

Σημειώνεται ότι ο 45χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές αρχές, για παρόμοιας φύσεως αδικήματα, ενώ πρόσφατα συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κολωνού και προφυλακίσθηκε σε Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, για διάπραξη ληστειών κατ’ εξακολούθηση και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή του 45χρονου και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

«Επίσκεψη Γ.Γ Μεταφορών και Υποδομών κ. Βούρδα στην Αλίαρτο»

«Επίσκεψη ΓΓ Μεταφορών και Υποδομών κ. Βούρδα στην Αλίαρτο»
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του ΓΓ Μεταφορών και Υποδομών κ. Α. Βούρδα στην πρόσκληση του Δημάρχου Αλιάρτου Θεσπιέων κ. Γ. Ντασιώτη και του Βουλευτή Βοιωτίας κ. Ν. Θηβαίου, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στις σιδηροδρομικές γραμμές της πόλης.
Ο ΓΓ Μεταφορών και Υποδομών κ. Βούρδας επισκέφτηκε τον χώρο όπου προτείνεται να κατασκευαστεί πεζογέφυρα και αφού διαπιστώθηκε εν πρώτοις η επάρκεια του ζωτικού χώρου δεσμεύτηκε για την άμεση υλοποίηση του έργου.
Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας έδωσε λύση και στο χρόνιο πρόβλημα σχετικά με τη διέλευση του αποχετευτικού αγωγού λυμάτων του Δήμου, κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Στη συνάντηση αυτή, ο βουλευτής Ν. Θηβαίος τόνισε την ανάγκη κατασκευής της πεζογέφυρας για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και δεσμεύτηκε να είναι δίπλα στη δημοτική αρχή για τη συντομότερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου της πεζογέφυρας, ενός έργου προϋπολογισμού περίπου 1.500.000€.

Από το γραφείο του βουλευτή Βοιωτίας,

Νίκου Θηβαίου
Διαβάστε Περισσότερα »

Δηλώσεις Συμμετοχής εκπαιδευτικών για το Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Θηβαίων

Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
για εθελοντική διδασκαλία στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Θηβαίων
     

Ο Δήμος Θηβαίων, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να βιώνει η χώρα  και έχοντας υπόψη το υψηλό οικονομικό κόστος που καταβάλλεται ετησίως από τους γονείς για την παιδεία, σχεδιάζει να λειτουργήσει και για το σχ. έτος 2017-2018 το Κοινωνικό  Φροντιστήριο, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (Γενικού & ΕΠΑΛ), το οποίο θα παρέχει ΔΩΡΕΑΝ  εκπαιδευτική αρωγή σε μαθητές, οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Γι' αυτό το λόγο,  απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή σε όσους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διορισμένους ή μη) επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τη διδασκαλία τους στους μαθητές του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», προκειμένου να ενισχύσουν και να συμβάλουν δυναμικά στην παροχή ολοκληρωμένης παιδείας σε μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν την ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2017: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdtlGmHb9AcrKX7NoaOH-mlGPXVWQzBTLYXmKXfRHtKpwistg/viewform

Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση προσερχόμενοι στο Γραφείο Παιδείας του Δήμου Θηβαίων (Kύπρου 3, Θήβας είτε μέσω τηλεφώνου στα τηλ. 22623 50610/ 652)

Διαβάστε Περισσότερα »

Έναρξη εγγραφών μαθητών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Θηβαίων

Έναρξη εγγραφών μαθητών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Θηβαίων μέχρι 15 Σεπτεμβρίου

   
Ο Δήμος Θηβαίων  ανακοινώνει την έναρξη εγγραφών των ενδιαφερόμενων μαθητών/τριών Γυμνασίου και Λυκείου (Γενικού και ΕΠΑΛ) στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Θηβαίων για ΔΩΡΕΑΝ ενισχυτική διδασκαλία για το σχ. έτος 2017-2018 και καλεί τους γονείς ή κηδεμόνες τους να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση είτε:
1) Ηλεκτρονικά (Πατήστε εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSceaRtgSPWVFmJEDoATdJv7FywlCwV3PzgImPsRkBjOkGqY6w/viewform  για να συμπληρώσετε την Ηλ. Φόρμα)
2) Με φυσική παρουσία στο Γραφείο Παιδείας Δήμου Θηβαίων ( Κύπρου 3, 32200, Θήβα)

Κριτήριο ένταξης:
Το συνολικό εισόδημα των συνοικούντων με το δικαιούχο, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 12.000 €, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε ανήλικο παιδί
Συνυπολογίζονται: η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (δάνεια, σπουδές άλλων παιδιών της οικογένειας, ενοίκια), τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία και προβλήματα υγείας.



Συνημμένα με την αίτηση  δικαιολογητικά :
Υποχρεωτικά:
1. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του γονέα
2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του  μαθητή (εφόσον έχει)
3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
4. Βεβαίωση φοίτησης από το Σχολείο ( μόλις ανοίξουν τα σχολεία)
5. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος
6. Φωτοτυπία Ε9
7. Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας του γονέα/κηδεμόνα (εφόσον δηλώνει άνεργος)

Προαιρετικά:

1. Ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο φορέα ( εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας του μαθητή)
2. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό μπορεί να ληφθεί θετικά για την ένταξη του παιδιού στο Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 2262350610 ( Γραφείο Παιδείας) και 652 ( Γραφείο Τύπου)


Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ: Πώς να υπολογίσετε το οικογενειακό επίδομα με βάση το εισόδημά σας

 Αναλυτικές οδηγίες για τον υπολογισμό του οικογενειακού επιδόματος βάση του εισοδήματος για τους πολύτεκνους εξέδωσε ο ΟΓΑ
Πιο συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:
Τα δικαιούμενα ποσά του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τριτέκνων/Πολυτέκνων υπολογίζονται βάσει του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.
H ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματος με βάση τη δήλωση Ε1 φορολογικού έτους 2016 – η οποία έχει ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος – έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-a21. Η είσοδος στην ανωτέρω εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet (Password , Username).
Για να δει κάθε δικαιούχος τα επιμέρους εισοδήματα που αποτελούν το συνολικό του οικογενειακό εισόδημα καθώς και το δικαιούμενο οικογενειακό επίδομα για όλο το έτος δεν έχει παρά να ακολουθήσει τέσσερα βήματα:
1. Από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ επιλέγει είσοδος στην εφαρμογή Α21 (www.aade.gr/polites/epidomata/oikogeneiako-epidoma-a21)
2. Επιλέγει «είσοδος» στην αντίστοιχη φόρμα «Αίτηση - δήλωση Α21» (ανάλογα αν είναι γονέας ή Επίτροπος).
3. Επιλέγει την μπάρα «Εκτύπωση Στοιχείων Υπολογισμού».
4. Βλέπει τα στοιχεία υπολογισμού για τα δικαιούμενα επιδόματα και την ανάλυση του οικογενειακού εισοδήματός του με βάση το έντυπο Ε1.
Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος (όπως εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό) και των απαλλασσόμενων/αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, του υπόχρεου, της συζύγου και των τέκνων, εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση. Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και χρόνια, το συνολικό οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, στην περίπτωση που αυτά είναι μεγαλύτερα των δηλωθέντων ετήσιων εισοδημάτων.



Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στο Καπαρέλλι-45χρονος κάηκε ζωντανός μέσα στο αυτοκίνητό του

Τραγικός επίλογος για έναν άνδρα απο το Καπαρέλλι Θηβών
, ο οποίος κάηκε ζωντανός μέσα στο αυτοκίνητό του, έπειτα από τροχαίο,στο Λουτουφί.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 12:00 περίπου τα μεσάνυχτα,όταν ο 45χρονος οδηγός ευρισκόμενος στον επαρχιακό δρόμο Θηβών -Καπαρελλίου και λίγο έξω απο το Λουτουφί, το αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε,  εξετράπη της πορείας του, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, και προσέκρουσε σε κυπαρίσσι.

Ωστόσο, ο 45χρονος μη έχοντας τις αισθήσεις του, δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί και το όχημα σε μόλις λίγα λεπτά τυλίχθηκε στις φλόγες. Άμεσα στο σημείο ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία Θηβών προκειμένου να απεγκλωβίσει τον άτυχο άνδρα, όμως ήταν ήδη αργά.

Για τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος διενεργείται προανάκριση.

Ρεπορτάζ Παντελής Μπατσούλης



Διαβάστε Περισσότερα »

Αιμοδοσία από τον Ιατρικό Σύλλογο Θηβών


        Ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία το Σάββατο 29 Ιουλίου από τις 9.00 έως τις 13.00  στο ΚΑΠΗ Θήβας.
Η ανάγκη για αίμα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τεράστια και ιδιαίτερα για
                  τα πολυμεταγγιζόμενα και νοσηλευόμενα παιδιά στα Νοσοκομεία Παίδων.
                            Ανάμεσα στα παιδιά που δίνουν μάχη για την ζωή είναι και ο δικός μας
                  Δημητράκης από την Θήβα.
                            Ευελπιστούμε στην συμμετοχή όλων μας.


ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΣΩΖΕΙΣ Κ ΕΣΥ  ΜΙΑ ΖΩΗ
ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ

                                            ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
                  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΜΟΡΝΟΥ
   ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΡΑΘΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΒΑΣ
 ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

«Ανάσα» από σήμερα, πέφτει σταδιακά η θερμοκρασία

Άγιο; Ισίδωρος Αντίκυρας


Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά ηπειρωτικά.Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Τετάρτη 26.07.2017, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ.

Οι άνεμοι θα πνέουν  από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Σταδιακά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία στο βόρειο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειοότερα τμήματα 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 και κατά τόπους στα νότια 37 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 και στην κρήτη 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και σταδιακά στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ