Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Η Παναγία της Σκριπούς σώζει τον Ορχομενό (10 Σεπτεμβρίου 1944)




“Ο Γερμανός Χόφμαν στη Θεομητορική Εικόνα του τέμπλου αναγνώρισε τη γυναίκα που εμπόδισε τη φάλαγγα να προχωρήσει!Έπεσε αμέσως στα γόνατα και φώναξε με Θαυμασμό:

-Αυτή η γυναίκα σας έσωσε! Να την τιμάτε και να τη δοξάζετε.”

ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΡΙΠΟΥ
Η μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή όπως είναι πιο γνωστή της Παναγίας Σκριπούς ήταν ένα μοναστικό συγκρότημα που χτίστηκε το 873/874 μ.Χ. και ιδρυτής του υπήρξε ο βασιλικός πρωτοσπαθάριος Λέοντας, όπως μας πληροφορεί και μία επιγραφή στην αψίδα του ιερού.

Πιθανολογείται μάλιστα ότι η ονομασία Σκριπού -από το λατινικό scriptus- συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό επιγραφών που βρίσκονται εντοιχισμένες στο ναό. Κατά την κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκε άφθονο δομικό υλικό από τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο.


Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό της μονής που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά και στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο όπως αποδεικνύει το τρισυπόστατο Ιερό Βήμα.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό μνημείο από τη σειρά εκκλησιών του τύπου σταυροειδούς μεταβατικού στον ελλαδικό χώρο και είναι το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο γνωστό μνημείο της εποχής έξω από την Κων/πολη.
Ένα κατακόρυφο ηλιακό ρολόι, κοσμεί το ναό και φαίνεται ότι τοποθετήθηκε σ’ αυτόν το 874 μ.Χ. δηλαδή τη χρονολογία κατασκευής του καθολικού γεγονός που το τοποθετεί σαν το αρχαιότερο από όλα τα μεσαιωνικά – βυζαντινά κατακόρυφα ρολόγια της Ελλάδας, κατά τη διαπίστωση του αρχαιολόγου Α. Ορλάνδου.
Η Παναγία Σκριπού πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, 23 Αυγούστου αλλά και στις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία το έτος 1943 ο Ορχομενός και οι κάτοικοί του σώθηκαν, με θαύμα της
Παναγίας κατά την παράδοση, από τους Γερμανούς που ήθελαν να κάψουν την πόλη και να σκοτώσουν τους κατοίκους της.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1943, ανήμερα των Γενεθλίων της Παναγίας μας οι Ιταλοί συνθηκολογούν.

Μία ομάδα από κατοίκους του Ορχομενού Βοιωτίας πλησιάζουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λειβαδιάς και ζητούν από την εκεί Ιταλική φρουρά να παραδώσει τον οπλισμό της.

Διαφορετικά, τους απειλούν πως θα δεχθούν επίθεση από τους αντάρτες που βρίσκονται στην περιοχή του Τζαμαλιού (Διονύσου).


Οι Ιταλοί αρνούνται να παραδοθούν και ενημερώνουν τους Γερμανούς, οι οποίοι αφού κύκλωσαν και αφόπλισαν τους Ιταλούς έστειλαν εναντίον των κατοίκων του Ορχομενού την άλλη μέρα, 9 του Σεπτέμβρη, απόσπασμα με τεθωρακισμένα.

Οι κάτοικοι του Ορχομενού, που είχαν φθάσει στο μεταξύ στο σταυροδρόμι του Αγίου Ανδρέα, ανέτοιμοι και ανοργάνωτοι καθώς ήταν, σκόρπισαν στη γύρω περιοχή με κατεύθυνση οι περισσότεροι τον απόμερο Διόνυσο.

Οι Γερμανοί όμως συνέχισαν την καταδίωξη με σκοπό να επιβάλλουν αντίποινα στον Ορχομενό, όπως ήταν η συνηθισμένη τακτική τους.

Το βράδυ της 9ης Σεπτεμβρίου μπαίνουν οι Γερμανοί στον Ορχομενό και συλλαμβάνουν εξακόσιους ομήρους. Ένα τμήμα μένει στην πόλη, ενώ ένα άλλο με τρία τανκς προχωρεί προς τον Διόνυσο.


Λίγο έξω από τον Ορχομενό είναι χτισμένη η πιο αρχαία Εκκλησία της Βοιωτίας (874 μ.Χ.), αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου – παλιό Μοναστήρι της Σκριπούς.

Είναι ακόμη μεσάνυχτα. Η φάλαγγα έχει προσπεράσει πεντακόσια πενήντα μέτρα τον Ναό, όταν ξαφνικά το πρώτο τανκ ακινητοποιείται στη μέση του δρόμου. Μπροστά τους οι Γερμανοί βλέπουν μια μεγαλόπρεπη γυναίκα με το χέρι υψωμένο σε απαγορευτική στάση.

Το δεύτερο τανκ προσπαθεί να προσπεράσει το πρώτο, αλλά πέφτει σε ένα χαντάκι, ενώ το τρίτο τανκ ακινητοποιείται σε ένα χωράφι, μέσα από το οποίο προσπαθούσε να περάσει.

Ξημέρωσε η 10η Σεπτεμβρίου.

Ο Γερμανός διοικητής Χόφμαν ζήτησε από τους κατοίκους ένα τρακτέρ για να τραβήξει τα τανκς. Τότε συνέβη και κάτι άλλο Θαυμαστό: Τα βαριά αυτά άρματα μετακινήθηκαν από το τρακτέρ σαν άδεια σπιρτόκουτα!

-Θαύμα, Θαύμα! φώναξε ο διοικητής και ζήτησε από τους κατοίκους να πάει στην Εκκλησία.

Εκείνοι τον οδήγησαν πράγματι στον Ναό. Ο Γερμανός στη Θεομητορική Εικόνα του τέμπλου αναγνώρισε τη γυναίκα που εμπόδισε τη φάλαγγα να προχωρήσει!

Έπεσε αμέσως στα γόνατα και φώναξε με Θαυμασμό:

-Αυτή η γυναίκα σας έσωσε! Να την τιμάτε και να τη δοξάζετε.

Ο Ορχομενός σώθηκε. Ο Χόφμαν διατάζει να ελευθερωθούν οι εξακόσιοι μελλοθάνατοι και υπόσχεται πως μέχρι το τέλος του πολέμου η πόλη δεν θα πάθει κανένα κακό.

Οι κάτοικοι ευχαριστούν και δοξολογούν την Προστάτιδα Θεοτόκο για την ανέλπιστη σωτηρία τους.

Ο ήλιος γέρνει στη δύση. Τα τανκς φεύγουν με τα πυροβόλα κατεβασμένα, γιατί νικήθηκαν από την Υπέρμαχο Στρατηγό του Ορχομενού.

Για το λόγο αυτό η Παναγία της Σκριπούς, εκτός των άλλων ημερομηνιών.

Γιορτάζει και στις 10 Σεπτεμβρίου με Λιτανεία και μεταφορά της Εικόνας, στον τόπο που ακινητοποιήθηκαν τα τανκς.

Όσο ζούσε ο Χόφμαν, παρευρισκόταν κι αυτός σχεδόν κάθε χρόνο στις 10 Σεπτεμβρίου, για να ανάψει ένα κερί και να τιμήσει την Παναγία μας.

Της αφιέρωσε μάλιστα ένα μεγάλο καντήλι και χρηματοδότησε την πρώτη Εικόνα με την απεικόνιση του Θαύματος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Tα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ:Πρόκληση προς τον Λιβαδείτικο λαό η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη


Μόνο ως πρόκληση προς τον Λιβαδείτικο λαό και τους πρόσφυγες που φιλοξενούμε, μπορεί να εκληφθεί η επίσκεψη στην πόλη μας του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα. Του διπλωματικού εκπροσώπου της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής δύναμης, που πρωταγωνιστεί  στον σφαγιασμό των λαών και στη δημιουργία του προσφυγικού κύματος της απελπισίας.  Έρχεται τώρα στην Λιβαδειά , υποτίθεται για να «ελέγξει» τους όρους και τις συνθήκες της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών, που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών  των μονοπωλίων,  του πολέμου που εξαπολύουν ΗΠΑ –ΝΑΤΟ- ΕΕ.
Στον πόλεμο αυτό   η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμμετέχει ενεργά  , συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ . Δίνει εγγυήσεις, δίνει  γη και ύδωρ, σχετικά με την παραπέρα εμπλοκή της πατρίδας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Διαφημίζει  τις μεγάλες δυνατότητες, όπως τις ονομάζει, που διαθέτει η Ελλάδα σχετικά με την αξιοποίηση στρατιωτικών υποδομών και την εξεύρεση πελατείας, προς όφελος των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, αλλά και των συμφερόντων της άρχουσας τάξης της χώρας μας ,του Ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου. Συμμετέχει με 13 αποστολές εκτός συνόρων,  ανανεώνει  και αναβαθμίζει την σύμβαση για την βάση της Σούδας.
Προκαλεί εντύπωση η σπουδή της Δημάρχου Λιβαδειάς  να δεχτεί στο δήμο τον  Αμερικανό  πρέσβη και μάλιστα με την παρουσία φορέων, με αντικείμενο την ενημέρωσή του για τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων.

Πρόκειται για την αποθέωση της υποκρισίας !

Με την στάση της αυτή η κ. Πούλου  η δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη . Αντικειμενικά έχει συμμετοχή στην προκλητική αυτή επίσκεψη του τοποτηρητή των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Του εκπροσώπου των ηθικών και φυσικών αυτουργών της σφαγής και του ξεριζωμού των λαών της περιοχής , των χιλιάδων προσφύγων.
Η μόνη στάση που θα ήταν σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα θα έπρεπε να ήταν η άρνησή της να επισκεφτεί την Λιβαδειά  και να  φιλοξενηθεί  με ευθύνη της δημοτικής αρχής ο πρέσβης των ΗΠΑ.

Στη συνείδηση του λαού μας, ο πρέσβης των Αμερικανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ και ως τέτοιον τον «υποδεχόμαστε» στην πόλη μας.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Νώντας Κοτσικώνας
Πέτρος Αρκουμάνης
Νίκος Μπράλιος
Κώστας Αίσωπος
Διαβάστε Περισσότερα »

«Σάρωσαν» τη Στερεά οι αστυνομικοί – Έγιναν 712 συλλήψεις τον Αύγουστο

Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας


Κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου του έτους 2017, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας:

α. Συνελήφθησαν συνολικά επτακόσια δώδεκα (712) άτομα και ειδικότερα:

Τρία (3) άτομα, για διάπραξη ληστείας.
Δύο (2) άτομα, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Τριάντα έξι (36) άτομα, για διάπραξη κλοπών, κλοπών – διαρρήξεων.
Ογδόντα πέντε (85) άτομα, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
Εκατόν είκοσι δύο (122) αλλοδαποί, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών).
Είκοσι επτά (27) άτομα, για καταδιωκτικά έγγραφα (εντάλματα σύλληψης, αποφάσεις δικαστηρίων κ.λ.π.).
Εκατόν ογδόντα τέσσερα (184) άτομα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
Δεκατρία (13) άτομα, για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
Δεκαοκτώ (18) άτομα, για παράβαση νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα – λαθρεμπορίας.
Εννέα (9) άτομα, για απόπειρες κλοπών.
Δύο (2) άτομα, για απάτη.
Τριάντα (30) άτομα, για πρόκληση σωματικών βλαβών.
Σαράντα τρία (43) άτομα, για παραεμπόριο.
Έντεκα (11) άτομα, για ενδοοικογενειακή βία.
Πενήντα πέντε (55) άτομα, για λοιπά αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις του Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), παραβάσεις νομοθεσίας περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων κ.λ.π.).
Ένα (1) άτομο, για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Δύο (2) άτομα, για αρπαγή.
Ένα (1) άτομο, για αρπαγή ανηλίκων.
Ένα (1) άτομο, για εκούσια απαγωγή.
Ένα (1) άτομο, για περιύβριση νεκρών.
Δύο (2) άτομα, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
Ένα (1) άτομο, για παράβαση νομοθεσίας περί προστασίας ζώων.
Ένα (1) άτομο, για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.
Τρία (3) άτομα, για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Ένα (1) άτομο, για υπεξαίρεση.
Τρία (3) άτομα, για απειλή.
Εννέα (9) άτομα, για εξύβριση.
Ένα (1) άτομο, για απείθεια.
Ένα (1) άτομο, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Τέσσερα (4) άτομα, για παράβαση νομοθεσίας περί προστασίας Δημόσιων κτισμάτων.
Δύο (2) άτομα, για παράβαση νομοθεσίας περί προστασίας αιγιαλού – παραλίας.
Ένα (1) άτομο, για ψευδή καταμήνυση.
Τρία (3) άτομα, για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
Τριάντα τέσσερα (34) άτομα, για επαιτεία.


β. Εξιχνιάσθηκαν ενδεικτικά:

Δύο (2) υποθέσεις ληστειών.
Μία (1) απόπειρα ληστείας.
Σαράντα εννέα (49) κλοπές, κλοπές – διαρρήξεις.
Εξήντα τέσσερις (64) υποθέσεις ναρκωτικών.
Δεκατέσσερις (14) υποθέσεις του νόμου περί όπλων.
Δέκα (10) απόπειρες κλοπών.
Τρεις (3) υποθέσεις απάτης.
Μία (1) υπόθεση προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας.
Μία (1) υπόθεση αρπαγής ανηλίκου.
Μία (1) υπόθεση αρπαγής.
Έντεκα (11) υποθέσεις παράβασης νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα - λαθρεμπορίας.
Έντεκα (11) υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.
Μία (1) υπόθεση διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς.
Μία (1) υπόθεση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.
Τρεις (3) υποθέσεις επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Δύο (2) υποθέσεις υπεξαίρεσης.

γ. Κατασχέθηκαν ενδεικτικά:

Κάνναβη: (33) κιλά & (543,77) γραμμάρια
Ηρωίνη: (34,45) γραμμάρια
Κοκαΐνη: (42,7) γραμμάρια
Ναρκωτικά δισκία: 132
Δενδρύλλια κάνναβης: 264
Ζυγαριές ακριβείας: 5
Τρίφτες κάνναβης: 1
Πιστόλια: 1
Περίστροφα: 1
Κυνηγετικά όπλα: 5
Χειροβομβίδες: 3
Φυσίγγια: 120
Μαχαίρια: 15
Τσεκούρια: 1
Γκλοπ: 3
Ρόπαλα: 1
Σιδερογροθιές: 2
Κροτίδες: 78
Βεγγαλικά: 7
Αδασμολόγητος καπνός: (34) κιλά & (1,78) γραμμάρια
Λαθραία πακέτα τσιγάρων: 3.508
Πλαστά χαρτονομίσματα: 330€ & 100$
Χρηματικό ποσό: 2.740€
Οχήματα: 3
Κινητά τηλέφωνα: 34
Προϊόντα κλοπών
Διαρρηκτικά εργαλεία
Διάφορα είδη παραεμπορίου

Επιπλέον στην Περιφέρεια των προαναφερόμενων Αστυνομικών Υπηρεσιών, βρέθηκαν συνολικά δεκαοκτώ (18) κλεμμένα οχήματα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας, Φανής Παπαθωμά, για την νέα σχολική χρονιά


Για την νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει σήμερα με όνειρα και ελπίδες, εύχομαι στους μαθητές κάθε βαθμίδας και σε όλη την εκπαιδευτική οικογένεια, υγεία πρόοδο και επιτυχίες.
Ως  Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς την μετακίνηση όλων των μαθητών και είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε κάθε νέο αίτημα.
Αγαπητές μαθήτριες και μαθητές, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία η επένδυση στη γνώση, είναι επένδυση στο μέλλον.
Καλή Δύναμη και  Καλή Πρόοδο, σε όλους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Το Δίστομο "κερνάει" κρασί στη Λιβαδειά


Κρασιά Διστόμου: Παρουσίαση υπό τους ήχους των νερών και το θρόισμα των πλατανιών της Κρύας Λιβαδειάς!
Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, με τα πλατάνια και τα νερά της πηγής της Κρύας να δίνουν την δική τους ήχητική σύνθεση, στην ''σκιά'' του Καταλανικού Κάστρου της Λιβαδειάς που παραπέμπει σε μια άλλη εποχή, παρουσιάζονται την Κυριακή κρασιά για δοκιμή από τους επισκεπτες των εκδηλώσεων των Τροφώνιων και τους άλλους περιπατητες των πλακοστρωτων πεζόδρομων της ιστορικής περιοχής της πρωτεύουσας της Βοιωτίας.

Ειναι μια εξωστρεφής πρωτοβουλία του Πολιτισμικου Συλλόγου Διστόμου, ο οποίος ως Συλλογος μελετης και προβολής των προβληματων της περιοχής της Μαρτυρικής κωμόπολης έχει ανοιξει ένα δρόμο προωθησης των προιόντων του παραγωγικού δυναμικου του τοπου- εξ ου και η προβολή και άλλων προιόντων σε καθε ευκαιρία.
Οι κατοικοι της Λιβαδειας που θα επισκεφθουν το ''περίπτερο'' του Συλλόγου του Διστόμου, θα εχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, φυσικά δωρεάν, τα ονομαστα κρασια της περιοχής και μάλιστα από πολλες ποικιλίες - λευκα, ροζέ και κόκκινα.

  Το σκεπτικό της δυναμικής διοίκησης του Συλλόγου που μας εκπλήσει με τις πρωτοβουλίες της, εδράζεται στο ότι το Δίστομο έχει μια πολύ μεγάλη παράδοση στην παράγωγη κρασιού και συναφών προϊόντων από αρχαιοτάτων χρόνων λογω ιδανικού κλίματος, ενώ και τωρα λειτουργούν εκει σοβαροί παραγωγοί/ αμπελουργοί αλλά και μεταποιητικές μονάδες με δυνατότητα να επεκταθούν εμπορικά πιο πέρα από τα ''όριά'' της περιοχής, αν βοηθηθούν .Ηδη από ετων έχουν ανοιξει εμπορικούς δρόμους πέραν της Στερεάς και μερικοί ετοιμαζονται για το εξωτερικό. Καθώς δεν υπάρχει συντεχνιακός φορέας στον κλάδο αυτό, ο Σύλλογος προσπαθεί να ενισχύσει συντονιστικά την προβολή των προϊόντων αυτών- με επόμενο βημα να πιέσει τους κρατικούς φορείς να συμβαλουν με  δρασεις που θα αυξησουν την βιοκαλλιέργεια, την τυποποίηση και την εμπορική προώθηση.

 Με την ...πρόποση λοιπόν  να επιτευχθουν οι στόχοι αυτοί επ ωφελεία αρχικά της τοπικής οικονομίας, να σημειώσουμε ότι η παρουσιαση γινεται στο δημοτικό χωρο μπροστα στο θολωτό της Κρυας ( στο υψος της καφετεριας Ξενία) από τις 18.00 μεχρι και μετά την συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στο Ανοιχτό Θεατρο Κρυας- για όσο ...χρειαστεί! Θα υπάρχει για συνοδεία αυθεντική φέτα Παρνασσού και ελιες που τις χαιδευει η αύρα του Κορινθιακού...

Διαβάστε Περισσότερα »

Tο «πατάνε» στη Στερεά-Σχεδόν 2.000 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα-Πέντε θανατηφόρα τον Αύγουστο

Μηνιαίος απολογισμός σε θέματα Οδικής Ασφάλειας
Συνολικά βεβαιώθηκαν (7.738) παραβάσεις, μεταξύ των οποίων (1.984)
για υπερβολική ταχύτητα, (376) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, καθώς και (234) για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, δημοσιεύει συγκεντρωτικά - συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το μήνα Αύγουστο του 2017, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα  
Στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, σημειώθηκαν (53) τροχαία ατυχήματα (έναντι 45 το 2016). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

5 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 6 το 2016)
1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό (έναντι 4 το 2016)
47 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό (έναντι 35 το 2016)
Από τα τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των ανωτέρω Νομών, καταγράφηκαν συνολικά (70) παθόντες (έναντι 72 το 2016).  Ειδικότερα καταγράφηκαν:
5 νεκροί (έναντι 7 το 2016)
2 σοβαρά τραυματίες (έναντι 7 το 2016)
63 ελαφρά τραυματίες (έναντι 58 το 2016)



Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
H παραβίαση προτεραιότητας
Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
Η υπερβολική ταχύτητα
Η παραβίαση της σήμανσης

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.  
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Αύγουστο του 2017 βεβαιώθηκαν συνολικά (7.738) παραβάσεις ως ακολούθως:

 1.984  για υπερβολική ταχύτητα
    234  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
    141  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
    135  για μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
    241  για μη χρήση προστατευτικού κράνους κατά την οδήγηση
      56  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
      16  για αντικανονικό προσπέρασμα
      30  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
        9  για αντικανονικούς ελιγμούς
    327  για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων
    117  για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
      17  για φθαρμένα ελαστικά
    910  για παράνομες σταθμεύσεις
 3.521  λοιπές παραβάσεις
γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα της ασφαλούς οδήγησης και της οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνέχισε από εκεί που σταμάτησε η Γιορτή Πέστροφας στον Ορχομενό-Φωτογραφίες

ΓΙΟΡΤΗ  ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ  2017
     Αν και η γιορτή είχε διακοπεί για 7 χρόνια… συνέχισε από εκεί που σταμάτησε. Η επιτυχία της εκδήλωσης για μία ακόμη φορά ξεπέρασε τις προσδοκίες και του πιο αισιόδοξου. Η ανταπόκριση του κόσμου υποχρέωσε τόσο τους απαισιόδοξους όσο και τους επικριτές να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.
     Το βράδυ της Παρασκευής 1ης Σεπτεμβρίου 2017 η κεντρική πλατεία του Ορχομενού κυριολεκτικά κατακλύστηκε από χιλιάδες κόσμου. Περισσότεροι από 2.500 ήταν αυτοί που βρήκαν κάθισμα για να απολαύσουν τη βραδιά, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που στάθηκαν όρθιοι για να χαρούν ελληνική μουσική και τραγούδια. Η επιτυχημένη επιλογή του μουσικού σχήματος της Γλυκερίας και η ελεύθερη είσοδος έδειξαν πως παρά τη δύσκολη εποχή που διέρχεται η χώρα μας, ο κόσμος «διψάει» για ελληνική μουσική και τραγούδι και φυσικά για… χορό!
     Οι οικοδεσπότες Αντιπεριφερειάρχης κα Φανή Παπαθωμά εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος υποδέχθηκαν τους επισκέπτες και ζήτησαν συγγνώμη γιατί ο χώρος αποδείχθηκε μικρός για να τους χωρέσει όλους. Στη σύντομη ομιλία τους ευχαρίστησαν τον κόσμο για την στήριξη της αναβίωσης του θεσμού «Γιορτή Πέστροφας» που μαζί με το «τερπνόν» της ψυχαγωγίας συνδυάζει και το «ωφέλιμον» της προώθησης του εκλεκτού προϊόντος του Ορχομενού, της πέστροφας που μεγαλώνει στα κρυστάλλινα νερά των πηγών Τριών Χαρίτων. Εξάλλου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την καπνιστή πέστροφα που μοιράστηκε δωρεάν στο περίπτερο που είχε στήσει ο Δήμος Ορχομενού στην είσοδο της πλατείας. Τα 3.000 περίπου κεράσματα πέστροφας «εξαφανίστηκαν» ως δια μαγείας. Στο ίδιο περίπτερο η έξυπνη διακόσμηση περιλάμβανε και ενυδρείο με πέστροφες.
     Λίγο μετά τις δέκα η Γλυκερία μαζί με τον πολλά υποσχόμενο νεαρό τραγουδιστή Βασίλη Προδρόμου ξεκίνησαν το μουσικό πρόγραμμα. Η υπέροχη φωνή και σκηνική παρουσία της Γλυκερίας που πρωτοστατεί για δεκαετίες στο ελληνικό τραγούδι, μας ξενάγησε σε νέα και παλιά τραγούδια της αλλά και σε παραδοσιακά και φυσικά σε ελληνικούς χορευτικούς ρυθμούς. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση και… πολύωρη. Ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος της καλλιτέχνιδας που διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες, η πλατεία ήταν γεμάτη και ο χορός συνεχίστηκε για άλλες 2 ώρες.
     Η ικανοποίηση για την επιτυχία της εκδήλωσης και η ευχαρίστηση για τις χιλιάδες κόσμου που παρευρέθηκαν, τόσο της κ. Παπαθωμά όσο και του κ. Υπερήφανου ήταν κάτι περισσότερο από έκδηλη. Στο τραπέζι τους φιλοξένησαν, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακούς συμβούλους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους, συμβούλους τοπικών συμβουλίων και πολλούς ακόμα που είναι δύσκολο να αναφερθούν ονομαστικά.
     Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στις υπηρεσίες και ανθρώπους της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και του Δήμου Ορχομενού που συνεργάστηκαν αρμονικά για την εξαιρετική και επιτυχημένη από κάθε άποψη «Γιορτή Πέστροφας 2017».

Γραφείο Τύπου Δήμου Ορχομενού








Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Μήνυμα Σεβασμιωτάτου ἐπί τῇ ἐνάρξει τοῦ νέου σχολικοῦ ἔτους



Πρός

τούς Μαθητές καί τίς Μαθήτριες

τῶν Σχολείων τῶν Μητροπολιτικῶν Περιφερειῶν

Θηβῶν, Λεβαδείας καί Αὐλίδος



Ἀγαπημένα μου παιδιά,

Μέ τή χάρη τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ ἀρχίζει καί πάλι μία νέα σχολική χρονιά, πού ἀποτελεῖ γιά σᾶς εὐκαιρία νά προχωρήσετε ἀκόμη ψηλότερα στό δύσκολο μά συναρπαστικό δρόμο γιά τήν κατάκτηση τῆς γνῶσης καί τῆς ἀρετῆς.

Τό σχολεῖο, πού σήμερα σᾶς ὑποδέχεται θά σᾶς βοηθήσει νά διαμορφώσετε τήν προσωπικότητά σας καί νά πλησιάσετε τήν ἀλήθεια καί τό σωστό τρόπο ζωῆς θέτοντας τίς βάσεις γιά ἕνα καλύτερο καί πιό ἐλπιδοφόρο μέλλον ἰδιαίτερα στίς μέρες μας  πού ἡ κοινωνία μας ἔχει χάσει τό αἴσθημα τοῦ ἱεροῦ καί ἔχει  βάλει στό περιθώριο τά ἱερά καί τά ὅσια καί τίς πατροπαράδοτες ἀξίες ζωῆς στό ὄνομα τοῦ δήθεν ἐκσυγχρονισμοῦ καί τῆς προόδου τῆς Πατρίδος μας.

Ἀναζητήστε τήν ἀλήθεια τῆς ζωῆς ὄχι στίς ὑλιστικές κοσμοθεωρίες, ἀλλά στόν ἀνθρωπισμό πού πηγάζει ἀπό τήν χριστιανική Ἀλήθεια καί τήν ἁρμονική σύζευξη τοῦ ἑλληνορθόδοξου πολιτισμοῦ πού καλλιεργεῖ καί ἐξευγενίζει συνολικά τόν ἄνθρωπο γιά νά μπορέσουμε νά βγοῦμε ἀπό τό σημερινό ἀδιέξοδο.

Σεῖς εἶστε οἱ πρωταγωνιστές καί πρωτεργάτες στόν ἐπιδιωκόμενο ἱερό σκοπό τοῦ σχολείου γιά τήν ἀναγέννηση τῆς κοινωνίας. Ἐμπρός, λοιπόν, παιδιά μου! Στόν ὡραῖο αὐτό ἀγώνα νά ξέρετε ὅτι δέν εἶσθε μόνοι. Ὅλοι ἐμεῖς οἱ μεγαλύτεροι στέκουμε συνοδοιπόροι σας.

Μέ αὐτό τό μήνυμά μου σᾶς στέλνω τήν πατρική μου ἀγάπη, τήν ἀρχιερατική εὐλογία καί τίς θερμές εὐχές μου.

Εὔχομαι ἀπό τά βάθη τῆς καρδιάς μου στόν καθένα σας ξεχωριστά ἀλλά καί στούς γονεῖς σας πού μοχθοῦν καί ἀγωνιοῦν γιά τό μέλλον σας, στούς σεβαστούς δασκάλους καί καθηγητές σας, πού εἶναι οἱ συνοδοιπόροι στήν εὐγενῆ  σας προσπάθεια, ὁ Κύριος νά σᾶς εὐλογεῖ, νά σᾶς χαρίζει ὑγεία, δύναμη, φωτισμό καί πρόοδο. Καλή καί εὐλογημένη σχολική χρονιά !

Ὁ  Μητροπολίτης σας

        †Ο ΘΗΒΩΝ  ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος τα αναψυκτικά στα σχολεία



Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών σταματάει την πώληση στα κυλικεία από το τέλος του 2018Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση αναψυκτικών σε
όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη του 2018.
Το εν λόγω εγχείρημα χαιρέτισαν εκπρόσωποι του τομέα της υγείας, αναφέροντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες δράσεις για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία.

Η απόφαση της UNESDA αφορά στον τερματισμό όλων των πωλήσεων αναψυκτικών σε δημοτικά σχολεία και των σχετικών διαφημίσεων που απευθύνονται σε ανήλικους κάτω των 12 ετών και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία περιλαμβάνει ως κεντρικό στόχο τη μείωση της ζάχαρης στα αναψυκτικά κατά 10% έως το 2020.

Ο πρόεδρος της UNESDA, Stanislas de Gramont, δήλωσε ότι η απόφαση «θα διασφαλίσει ότι η βιομηχανία μας δεν θα παρέχει αναψυκτικά με πρόσθετα σάκχαρα στους νέους στη διάρκεια της σχολικής ημέρας».

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις προστασίας καταναλωτών δήλωσαν ότι ενθαρρύνονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. «Τα αναψυκτικά δεν έχουν θέση σε ένα υγιές σχολικό περιβάλλον», τόνισε στη EURACTIV η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής οργάνωσης καταναλωτών BEUC, Emma Calvert.

Μεταξύ 2000 και 2015 η UNESDA πέτυχε μείωση της περιεκτικότητας ζάχαρης στα προϊόντα κατά 12%.
UNESDA: Μείωση ζάχαρης 10% από τα αναψυκτικά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Στη σταδιακή διαδικασία αφαίρεσης της προστιθέμενης ζάχαρης από τα αναψυκτικά και την εισαγωγή «αρνητικών θερμίδων» έχει επικεντρωθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών.

Οι παραγωγοί αναψυκτικών της ευρωπαϊκής οργάνωσης UNESDA, πέτυχαν κατά μέσο όρο μείωση των θερμίδων στα προϊόντα τους κατά 12% μεταξύ του 2000 και του 2015.
Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας του αιώνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ενέργεια και η έλλειψη σωματικής άσκησης θεωρούνται γενεσιουργός αιτία της παχυσαρκίας στα παιδιά. Σε σχετική έκθεσή του για το 2017, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι: «Η πρόσληψη σακχάρων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, όσον αφορά το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία».

Ο αντιπρόεδρος της PepsiCo και μέλος της UNESDA, Cesar Melo, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν ένα ιδιαίτερο κοινό που χρήζει προσοχής. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας, προκειμένου να επιτρέψουμε στους νέους καταναλωτές να προβαίνουν σε υγιεινές επιλογές».

Επιπλέον, η κ. Calvert πρόσθεσε, ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις, ώστε οι αυτόματοι πωλητές τροφίμων να περιλαμβάνουν φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Τα όρια της αυτορρύθμισης

Η UNESDA δήλωσε ότι η απόφασή της να σταματήσει η προβολή διαφημίσεων σε ανήλικους οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων αναψυκτικών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 54% του συνόλου το 2006, σε 38% το 2015.

Ακόμη, η BEUC απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προχωρήσουν στην επιβολή δεσμευτικών κανόνων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τροφώνια 2017 Έκθεση "Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά"

Έκθεση "Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά"
Νερόμυλος, Κυριακή 10/9/2017 – Δευτέρα 18/9/2017

Η έκθεση "Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά" σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου,  είναι μια προσπάθεια να κατανοηθεί η αυτενέργεια των προσφύγων και τα πολιτισμικά στοιχεία χάρη στα οποία πέτυχαν να ανασυστήσουν τόσο γρήγορα τη ζωή τους, με πεδίο μελέτης και παραδείγματος τον Πειραιά, που ήταν μια από τις δέκα μεγαλύτερες προσφυγουπόλεις στην Ελλάδα.  Ένα φαινόμενο που εντυπωσίασε τους σύγχρονους παρατηρητές, Έλληνες και ξένους, πώς δηλαδή οι πρόσφυγες ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, μπολιάζοντάς τον ταυτόχρονα με νέα ζωτικότητα, παρά τις αντιδράσεις και τον πόλεμο που δέχτηκαν από μια μεγάλη μερίδα της ελλαδικής κοινωνίας.
 Η έκθεση επιχειρεί να ταξινομήσει αυτήν την αυτενέργεια μέσα από πέντε έννοιες: τη νέα κοινωνικότητα, την επιχειρηματικότητα, την καθαριότητα, τη χειραφέτηση των γυναικών, την πολιτικοποίηση, αλλά και το ρεμπέτικο τραγούδι. Στην έκθεση υπάρχουν αποκόμματα από εφημερίδες του μεσοπολέμου σε μεγέθυνση, τα οποία είναι ενταγμένα στο ερμηνευτικό σχήμα - είναι, λοιπόν μια έκθεση που διαβάζεται. Οι φωτογραφίες αρχείου είναι ενταγμένες και αυτές στην αφήγηση της έκθεσης, ώστε να μην εικονογραφούν μόνο, αλλά επίσης να "διαβάζονται".
 Οι σύγχρονες φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση (των Σπύρου Δεληβοριά, Ανδρέα Σχοινά και Δημήτρη Σφουντούρη) συνδιαλέγονται με το ιστορικό υλικό. Προσεγγίζουν, μέσα από τη γλώσσα της φωτογραφικής τέχνης, το προσφυγικό αποτύπωμα: τι έχει μείνει, τι έχει τελειώσει και τι ανανεώνεται στην προσφυγική παράδοση. Η έκθεση θέλει να κάνει τον επισκέπτη να φεύγει με σκέψεις και όχι με εντυπώσεις, με κίνητρο να μάθει περισσότερα και να κρίνει."
Ισόγειος χώρος Νερόμυλου  από 10 ως 18 Σεπτεμβρίου 2017. Ώρες λειτουργίας 19.00 – 22.00
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει ο καιρός σήμερα -Πού θα βρέξει


Φθινόπωρο θα θυμίζει ο καιρός σήμερα, με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια.

Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά και πιθανώς στην κεντρική Στερεά, την κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, εντάσεως 3-5 μποφόρ και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στην Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. Στην Θράκη γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις αρχικά στα Δυτικά και τα Βόρεια σταδιακά και στα υπόλοιπα με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στα ανατολικά νότιοι μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Νότιοι Νοτιοδυτικοί μέχρι 4 και βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος. Παροδικές νεφώσεις από το απόγευμα στα Βόρεια.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 29 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη με 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Γενικά Αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: Ασθενείς και από το μεσημέρι νότιοι και πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα 5.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τον κυνηγούσε η INTERPOL Αλβανίας και τον έπιασαν στη Θήβα



Συνελήφθη αλλοδαπός στη Θήβα, σε βάρος του οποίου
εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία της INTERPOL Αλβανίας

Συνελήφθη, χθες (07-09-2017) το μεσημέρι στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 55χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ερυθρά Αγγελία της INTERPOL Αλβανίας, για τα αδικήματα της εξαπάτησης, της απάτης και της παραχάραξης νομισμάτων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σε ποια Σχολεία της Βοιωτίας θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια της Τροχαίας


ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Α/Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ
1 5ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς   Μικράς Ασίας, Λιβαδειά Βοιωτίας Τ.Τ. Λιβαδειάς
2 8ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Κυριακίου, Λιβαδειά Βοιωτίας Τ.Τ. Λιβαδειάς
3 6ο & 10ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Χαιρώνεια, Λιβαδειά Βοιωτίας Τ.Τ. Λιβαδειάς
4 9ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς Διστόμου, Λιβαδειά Βοιωτίας Τ.Τ. Λιβαδειάς
5 1ο Δημοτικό Σχολείο Σχηματαρίου Τριών Ιεραρχών, Σχηματάρι Βοιωτίας Α.Τ. Τανάγρας
6 2ο Δημοτικό Σχολείο Σχηματαρίου Γυμναστηρίου, Σχηματάρι Βοιωτίας Α.Τ. Τανάγρας
7 1ο Δημοτικό Σχολείο Οινοφύτων Οινόφυτα Βοιωτίας Α.Τ. Τανάγρας
8 1Ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου Αλίαρτος Βοιωτίας Α.Τ. Αλίαρτου
9 2Ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου Αλίαρτος Βοιωτίας Α.Τ. Αλίαρτου
10 Δημοτικό Σχολείο Διστόμου Δίστομο Βοιωτίας Α.Τ. Διστόμου – Αντίκυρας – Αράχωβας
11 Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Διστόμου Παραλία Διστόμου Βοιωτίας Α.Τ. Διστόμου – Αντίκυρας – Αράχωβας
12 Δημοτικό Σχολείο Αντίκυρας Αντίκυρα Βοιωτίας Α.Τ. Διστόμου – Αντίκυρας – Αράχωβας
13 Δημοτικό Σχολείο Αράχωβας Αράχωβα Βοιωτίας Α.Τ. Διστόμου – Αντίκυρας – Αράχωβας
14 1Ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού Ορχομενός Βοιωτίας Α.Τ. Ορχομενού
15 2Ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού Ορχομενός Βοιωτίας Α.Τ. Ορχομενού
16 1ο Δημοτικό Σχολείο Θηβών Δίρκης, Θήβα Βοιωτίας Α.Τ. Θηβών
17 2Ο Δημοτικό Σχολείο Θηβών Κασσάνδρου & Σπαρτών, Θήβα Βοιωτίας Α.Τ. Θηβών
18 4Ο Δημοτικό Σχολείο Θηβών Αγίου Αθανασίου, Θήβα Βοιωτίας Α.Τ. Θηβών
19 6Ο Δημοτικό Σχολείο Θηβών Τάχι Θηβών Βοιωτίας Α.Τ. Θηβών
20 7Ο & 8Ο Δημοτικό Σχολείο Θηβών Οπλαρχηγού Βόγκλη, Θήβα Βοιωτίας Α.Τ. Θηβών

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στην “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – EUROPEANMOBILITYWEEK 2017” 


Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται, το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2017, έχει επιλεγεί το θέμα : “Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα”, προωθώντας τις λύσεις συνεργατικής κινητικότητας επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα των καθαρότερων τρόπων μεταφοράς.
Ο Δήμος Θηβαίων συμμετείχε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το 2012, και φέτος για το 2017 έχει σχεδιάσει να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20  Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 17.00 πεζοπορία και ποδηλατικός γύρος, απόστασης διαδρομής 1,5 χλμ, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας (ΔΟΘ), με τον Χιονοδρομικό- Ορειβατικό- Ποδηλατικό Σύλλογο Θήβας (ΣΧΟΠ), τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας και Μαραθωνοδρόμων Θήβας (ΣΔΥΜ), τον Φίλαθλο Επιμορφωτικό Σύλλογο Θήβας (ΦΕΟΘ) και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ)  και καλεί όλους τους δημότες του να συμμετάσχουν.

Αναλυτική περιγραφή διαδρομής:

ΑΦΕΤΗΡΙΑ:  Άγαλμα Επαμεινώνδα
Διαδρομή: οδός Πινδάρου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας,  οδός Λ. Μπέλλου, οδός Επαμεινώνδα
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Άγαλμα Επαμεινώνδα

Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτικές επιχειρήσεις θα προβάλλουν τα προϊόντα τους στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

 «Συμμετοχή της Βοιωτίας στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)».

Σας γνωρίζουμε, ότι το Επιμελητήριο Βοιωτίας και μέλη της επιχειρηματικής μας κοινότητας  θα συμμετάσχουν στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα πραγματοποιηθεί, από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου 2017, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος της συμμετοχής μας είναι η ανάδειξη της παραγωγικής φυσιογνωμίας και της επιχειρηματικής ταυτότητας της  Βοιωτίας. Άλλωστε, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί διαχρονικά ένα από τα σημαντικότερα εκθεσιακά γεγονότα της Ελλάδας, διεθνούς ακτινοβολίας.
Στη προηγούμενη διοργάνωση η ΔΕΘ φιλοξένησε περί τους 1.000 εκθέτες σε 27.000 τ.μ., υποδέχθηκε 13 διεθνείς συμμετοχές, ενώ προσέλκυσε περισσότερους από 220.000 επισκέπτες.
Σημειώνεται ότι η 82η ΔΕΘ, στην οποία θα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα η Κίνα, θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο επιχειρηματικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ώστε τα οφέλη προβολής για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να είναι πολλαπλά, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Οι βοιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο stand 16 του περίπτερου 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι οι κάτωθι:
KAMARIDIS GLOBAL WIRE SA, παραγωγή πάνελ πολυουρεθάνης, γαλβανισμένα σύρματα, μαύρα σύρματα, καρφοβελόνες
ΑΦΟΙ ΤΖΕΛΑΤΗ & ΣΙΑ ΕΕ, πλεκτήριο-καλτσοποιία.
ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «ΕΡΚΥΝΑ», παραγωγή παραδοσιακών τροφίμων.
ΟΡΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, αλεύρι ζέας, σπόρος και πλιγούρι δίκοκκου σταριού, βιολογικής καλλιέργειας.

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας εύχεται στους συμμετέχοντες συναδέλφους, «καλές δουλειές».

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Παναγιώτης Αγνιάδης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ