Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Αγιασμός στο Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσπιών από τον Μητροπολίτη Γεώργιο-Βίντεο,φωτογραφίες


Αγιασμός σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο Θεσπιών
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.Γώργιο στο Γυμνάσιο και  Λύκειο Θεσπιών.
Εκπαιδευτικοί και  μαθητές, παρακολούθησαν την τελετή ελπίζοντας η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά να είναι ελπιδοφόρα και δημιουργική. Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε η χρονιά που έρχεται να είναι καλύτερη αλλά και να έχουν σωματική και πνευματική υγεία. Τις ευχές τους έδωσαν στους μαθητές και τις μαθήτριες ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ.Ντασιώτης και η διευθύντρια του Λυκείου Θεσπιών κ.α. Φανή Χρήστου.
Στον αγιασμό παρέστησαν εκτός από τον Δήμαρχο,ο Γυμνασιάρχης κ.Δομβραινέος, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Θεσπιών κ.Μαλέσης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Θεσπιών κ.Χατζής και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Με τα "πρωτάκια" στην πρώτη σειρά και τους γονείς από κοντά τους, οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Θεσπιών,για την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.Τον αγιασμό τέλεσαν οι κληρικοί, πατήρ Αλέξανδρος  Θεσπιών,π.Λεωνίδας Ελλοπίας και ο π.Γρηγόριος Λεονταρίου.
Ακολούθησε το καλωσόρισμα των μαθητών και οι ευχές προς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου από τον διευθυντή του Σχολείου κ.Βαξεβάνη.

 
 


Φωτογραφίες ΕΔΩ



Διαβάστε Περισσότερα »

Ισχυρός σεισμός στην Ευρυτανία

 4,7 ρίχτερ με βάση το γεωδυναμικό Ινστιτούτο, 4,9 το δίνει το Ευρωμεσογειακό - "Ταρακουνήθηκαν" Καρπενήσι, Λάρισα, Τρίκαλα - 10 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

Σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή της Ευρυτανίας. Η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο.

Το επίκεντρο βρίσκεται κοντά στα Άγραφα Ευρυτανίας, ωστόσο είναι μόλις 16 χιλιόμετρα μακρυά από την πόλη της Καρδίτσας. Είχε διάρκεια λίγων δευτερολέπτων, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Καρπενήσι, Τρίκαλα, Λάρισα και Αιτωλοακαρνανία.

Την ίδια στιγμή το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο κάνει λόγο για 4,9 Ρίχτερ και 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί. 
Διαβάστε Περισσότερα »

"Δρόμος 700 Αθανάτων" Θεσπιές-Θερμοπύλες




Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΛΟΙ Παρόντες στη Λιβαδειά για το Δίστομο!!! Φωτογραφίες

Πολύς κόσμος - και πολιτικοί- στην βραδιά για το Κρασί Διστόμου στην Κρύα Λιβαδειάς!!Και ο Γραμματέας του ΚΚΕ Πολύς κόσμος - και πολιτικοί- στην βραδιά για το Κρασί Διστόμου στην Κρύα!

Και ...πολιτικά (και άλλα!) ''πηγαδάκια'' με ...κρασί Διστόμου με ΔΗΜ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ -Ν.ΘΗΒΑΙΟ -ΓΙΩΤΑ ΠΟΥΛΟΥ-Γ.ΖΙΩΓΑ κ.α

Κοσμοπλημμύρα στην εκδήλωση για'την παρουσιαστή των κρασιών και άλλων προιοντων του Διστόμου στην Κρύα στην Λιβαδειά το βράδυ της Κυριακής- με έντονη και την παρουσία πολιτικών προσώπων, με πρώτο τον Γραμματεα του ΚΚΕ!

Βεβαιως τον τόνο έδωσε ο απλός κόσμος- επισκέπτες της Λιβαδειας και φυσικά παρα πολλοί κάτοικοι -  που τίμησαν την εκδήλωση του ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ δοκιμάζοντας τα κρασια στο μαγευτικό περιβάλλον της Κρύας και με τους ήχους της ταυτόχρονης συναυλίας του Παντελή Θαλασσινου, λιγο πιο πάνω!

<<Όλη η Λιβαδειά συζητά για τα κρασιά του Διστόμου, για την εκδήλωση του Διστόμου στην Κρύα>>, είπε στους διοργανωτές με την άφιξή της στην εκδήλωση του ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ η Δήμαρχος Λιβαδειας Γιώτα Πούλου. Ωστόσο η παρουσία του Γενικού Γραμματεα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα-ο οποίος μάλιστα πέρασε δυο φορές και συζήτησε με τα στελέχη του Συλλόγου ( Λουκά Δημάκα, Λεωνίδα Μπούρα και Σοφία Βασιλειου) για την αμπελοκαλλιεργεια,την παραγωγη κρασιου και γενικα τα προβλήματα του κόσμου- ήταν το πλεον χαρακτηριστικό της βραδυάς ως απρόσμενο περιστατικό.
Το ''παρών'' έδωσε επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος που συζήτησε πολλά τρέχοντα θέματα με τα στελέχη του Συλλόγου  όπως πχ την αναγκη μιας ημεριδας ενημέρωσης για τους αμπελοκαλιεργητές της περιοχής που πρέπει να γινει!
Ακομα από την εκδήλωση περασαν ο τέως βουλευτής Γ. Σταθας, ο τ. Δήμαρχος Διστόμου και Πρόεδρος του Μουσείου Θυματων Ναζισμού Θαν. Πανουργιάς, ο ανεξ. δημ. .σύμβουλος Διστόμου Αραχωβας Αντικυρας Θοδ Μπέλλος, ο Δημ. Σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου Λιβαδειάςς και στελεχος της ''Δημοτρατικης Συμπαραταξης'' Γ.. Ζιώγας , ο τ. υποψήφιος βουλευτής.Παναγ. Περγαντάς, oι πρώην Γραμματείς Νομ Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σιδέρης και Γιάννης Καστρίτης, η Προέδρος της Αντικαρκινικής Λιβαδειας Στέλλα Ταπανλή επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΣ, η Γεν. Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου & Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λιβαδειάς ''Αγιος Νικόλαος'' Γεωργία Καρβούνη- Λιάσκου, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στους Δήμους Νίκος Μπούρας, ο υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Λιβαδειας Γ.Λιάσκος και εκατονταδες κάτοικοι Λιβαδειάς αλλά και Διστομίτες της Λιβαδειας.
Πολλα πηγαδάκια ''στήθηκαν'' γυρω από τους πολιτικούς, από στελέχη του εμπορικου κοσμου της πρωτευουσας της Βοιωτίας από συνδικαλιστες και ο κοσμος αντάλλαξε απόψεις απολαμβανοντας τα κρασια στο δροσερό- περιβαλλον της Κρύας. Βόηθησε και το κλίμα από την όμορφη, όπως όλοι έλεγαν, συναυλία του Παντελή Θαλασσινού..

Πολύ συγκινητικό ήταν ότι η εκδήλωση του ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ έδωσε την αφορμή να επανασυνδέσουν την επαφή με τον τόπο τους μέσα στην Λιβαδειά, πολλοί Διστομιτες των παλιών οικογενειών, που ζουν πολλες δεκαετίες, πάνω από μισό αιώνα στην Λιβαδειά...

Όλοι - επώνυμοι και απλός κόσμος- δοκίμασαν τα διάφορα είδη κρασιού από πολλες ποικιλίες συνοδεία φέτας από κοπάδια που βόσκουν στα Διστομιτικα χορτολιβαδα στην κορυφή του Παρνασσού και τα οποία παλια ανήκαν στο Μοναστήρι του Α'ι' Λουκά...
Όπως ενημερώθηκαν και για τα είδη ζυμαρικής που παρουσιαζονταν καθως και άλλα προϊόντα αμπελιού (πετιμεζι, αμπελοφυλλα σε άλμη), συσκευασμενα βότανα κλπ.

Ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου με ανακοίνωση του ευχαριστεί όλους όσους περασαν από την εκδήλωση και υπόσχεται του χρόνου ακόμα πιο δυναμικά και με οινοπαραγωγούς και οινοποιούς παρόντες- για να δίνουν πληροφορίες από πρωτο χέρi!
Διαβάστε Περισσότερα »

Χτύπησε και φέτος το κουδούνι στο δημοτικό σχολείο Ξηρονομής

Παρουσία του προέδρου της κοινότητας  κ.Κεφαλά Στάθη, έγινε ο αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Ξηρονομής, από τον πάτερ Ανδρόνικο ο οποίος με το πέρας του αγιασμού ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές στους εκπαιδευτικούς και στους  γονείς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο τον Δήμαρχο Αλιάρτου Θεσπιέων για τη νέα σχολική χρονιά

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων κος Ντασιώτης Γεώργιος και το Δημοτικό Συμβούλιο, εύχονται σε όλη τη σχολική κοινότητα (μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς),υγεία και καλή πρόοδο.
Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, παραδίδει όλες τις σχολικές μονάδες σε άριστη κατάσταση τόσο από πλευράς υποδομών, όσο και καθαριότητας και ασφάλειας.
Σε άριστη συνεργασία με τους Διευθυντές και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλες οι σχολικές μονάδες είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους μαθητές.
Επιπροσθέτως ενημερώνουμε ότι έγινε απολύμανση σε όλα τα κτήρια, ενώ ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται άμεσα οι παρεμβάσεις στους αύλειους χώρους του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Αλιάρτου, του Νηπιαγωγείου Θεσπιών και  το γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5 του Δημοτικού Σχολείου Μαυρομματίου.


Γραφείο Ενημέρωσης

Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων

Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα του βουλευτή Βοιωτίας, Νίκου Θηβαίου, για τη νέα σχολική χρονιά




Για δεύτερη συνεχή χρονιά τα σχολεία ξεκινούν με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους, κάτι που για αυτή την κυβέρνηση θεωρείται δεδομένο, απαιτεί ωστόσο καλό σχεδιασμό και σεβασμό στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εύχομαι το πρώτο κουδούνι να σημάνει τη νέα πραγματικότητα που τόσο έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα και συνολικά η χώρα.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

Νίκος Θηβαίος, Βουλευτής Βοιωτίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Δωρεάν διανομή ροδάκινων θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων

Δωρεάν διανομή ροδάκινων θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων
την Τρίτη 12-09-2017 και την Τετάρτη 13-09-2017 από τις 10:00 έως τις 14:30
 στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων

Στα πλαίσια εφαρμογής Κανονισμού της Ε.Ε. και της ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα διανεμηθούν στον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων 20 περίπου τόνους ροδάκινα.

Δικαιούχοι είναι:
Α) Οι κάτοχοι της κάρτας Αλληλεγγύης (κάρτα σίτισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης) που είναι κάτοικοι του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, οι οποίοι με την επίδειξη της παραπάνω κάρτας, μαζί με το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (αριθμός μελών οικογενείας), θα παραλαμβάνουν την ανάλογη ποσότητα και
Β) Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.
Γ) Οικογένειες Τρίτεκνες / Πολύτεκνες του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων
Δ) Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (η διανομή θα πραγματοποιηθεί στις σχολικές εγκαταστάσεις)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Παντοπωλείου Τρίτη 12-09-2017 και την Τετάρτη 13-09-2017 από 10:00 π.μ. έως 14:30 μ.μ.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Aγιασμοί στα Σχολεία της Θήβας-ΦΩΤΟ

Ευχές για καλή σχολική χρονιά από τον Δήμαρχο Θηβαίων 
Στις τελετές Αγιασμού σχολείων του Δήμου Θηβαίων, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2017-2018, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Νικολάου, προκειμένου να ευχηθεί από κοντά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να έχουν μια καλή και δημιουργική  χρονιά.
Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ. Χάρη Μελετίου, τα ακόλουθα σχολεία της Θήβας: 4ο Δημοτικό, 2ο & 5ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο και το 9ο Νηπιαγωγείο, το οποίο στεγάζεται πλέον σε νέο κτήριο. Παράλληλα Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι παραβρέθηκαν στους Αγιασμούς  σχολικών μονάδων  των Δημοτικών Ενοτήτων Θήβας, Βαγίων, Πλαταιών και Θίσβης.
Ο κ. Δήμαρχος στους χαιρετισμούς του τόνισε ότι ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και μέσω των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Σχολικών Επιτροπών του, θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα σχολεία να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα, με προτεραιότητα θέματα υγιεινής, ασφάλειας, συντηρήσεων και θέρμανσης. Ευχήθηκε, επίσης, στους μαθητές να έχουν καλή πρόοδο και τους συνέστησε να είναι επικεντρωμένοι στα μαθήματά τους, να σέβονται και να ακούν τους εκπαιδευτικούς ,  για να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με δυνατό χαρακτήρα, ικανοί να αντεπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία και χρήσιμοι αυριανοί πολίτες.





Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων για τη νέα σχολική χρονιά


Με ευκαιρία τη σημερινή τελετή αγιασμού που τελέστηκε σε όλα τα σχολεία της χώρας, η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων εύχονται καλή και δημιουργική σχολική χρονιά στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Ιδιαίτερες ευχές στα «πρωτάκια» που ξεκινούν σήμερα την μαθησιακή τους πορεία, αλλά και στους μαθητές της Γ’ Λυκείου που ολοκληρώνουν φέτος την εκπαίδευσή τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και καλούνται να δώσουν την μάχη τους για την εισαγωγή τους στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας προσφέροντας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών αλλά και την ανάπτυξη εξωσχολικών δράσεων που συμβάλλουν στην ψυχαγωγία και καλλιέργεια των παιδιών.
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά !
Διαβάστε Περισσότερα »

Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Καταιγίδες και χαλάζι από το μεσημέρι

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το πρωί της Δευτέρας προειδοποιώντας για βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις νυχτερινές ώρες.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους ισχυρούς νοτιάδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις αναμένεται να επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Η ανακοίνωση της ΕΜΥ έχει ως εξής:

ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
(11-09-2017) ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ
ΜΕ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:

A. ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ
ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΑ
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ, ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

B. ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΝΟΤΙΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακαλύφθηκε στον Ορχομενό ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς τάφους (φωτογραφίες)



Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη - Πρόκειται για τον ένατο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια.

Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήρθε στο φως στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πενταετούς προγράμματος συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών/Πανεπιστήμιο του Cambridge. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ένατο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια.
Η κατασκευή είναι μνημειώδης και μαρτυρεί την ιδιαίτερη φροντίδα που καταβλήθηκε για τη δημιουργία της. Στον νεκρικό θάλαμο οδηγεί λαξευτός δρόμος, μήκους 20 μ., ο οποίος απολήγει σε εντυπωσιακή αίθουσα επιφάνειας 42 τμ. Τις τέσσερις πλευρές της αίθουσας περιτρέχει λαξευτό θρανίο (πεζούλι) καλυμμένο με πηλοκονίαμα. Το αρχικό ύψος της οροφής, η οποία είχε σχήμα δίρριχτης στέγης, υπολογίζεται στα 3.5 μ. Ωστόσο, η αρχική στέγη άρχισε να καταρρέει ήδη από την αρχαιότητα, ίσως μάλιστα ακόμη και στη μυκηναϊκή εποχή, δίνοντας στο εσωτερικό του θαλάμου σπηλαιώδη όψη, συνολικού ύψους 6.5 μ.

Η κατάρρευση της οροφής διατάραξε σε κάποιο βαθμό τη θέση του νεκρού και των αντικειμένων του, παράλληλα όμως κάλυψε και προστάτεψε το ταφικό στρώμα από μεταγενέστερες επεμβάσεις. Στο δάπεδο του θαλάμου βρέθηκε ένας άνδρας, 40-50 χρονών, τον οποίο συνόδευαν προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα. Εντοπίστηκαν πάνω από δέκα επικασσιτερωμένα αγγεία, ζεύγος στομίδων (τμήματα από χαλινάρια αλόγων), εξαρτήματα τόξου, βέλη, περόνες, κοσμήματα από διάφορα υλικά, κτένια, ένας σφραγιδόλιθος και ένα σφραγιστικό δαχτυλίδι.

Η κατασκευή του τάφου χρονολογείται περίπου στα μέσα του 14ου αι. π.Χ. και η αξία του έγκειται στο ότι απέδωσε ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα ταφικά σύνολα της ανακτορικής περιόδου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεμονωμένες ταφές με σημαντικά ευρήματα σώζονται εξαιρετικά σπάνια σε μνημειακούς μυκηναϊκούς θαλαμωτούς τάφους, καθώς αυτοί χρησιμοποιούνται συνήθως για πολλαπλές ταφές και για πολλές γενιές, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται ή να υφαρπάζονται τα κτερίσματά τους. Συνεπώς, το σημαντικό στην περίπτωση του τάφου του Προσηλίου είναι ότι όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν συσχετίζονται με τον μοναδικό νεκρό που ενταφιάστηκε εκεί.


Η ανεύρεση της συγκεκριμένης ταφής και των κτερισμάτων της θα δώσει την ευκαιρία στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις ταφικές πρακτικές της περιοχής κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους. Για παράδειγμα, η εναπόθεση πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί -όπως και στην περίπτωση του κατά έναν αιώνα παλαιότερου πολεμιστή από την Πύλο που βρέθηκε το 2015- τη μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναίκες στην τελευταία τους κατοικία. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως -με εξαίρεση δύο μικρούς ψευδόστομους αμφορείς- δεν βρέθηκε γραπτή μυκηναϊκή κεραμική στον τάφο, η οποία, κατά τα άλλα, είναι εξαιρετικά δημοφιλής τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η ανασκαφική ομάδα εικάζει πως ο τάφος σχετίζεται με το ανακτορικό κέντρο του μυκηναϊκού Ορχομενού, ο οποίος απέχει περίπου 3,5 χλμ και ήταν το σημαντικότερο κέντρο της βόρειας Βοιωτίας τον 14ο - 13ο αι. π.Χ. Ορατά τεκμήρια της δύναμης του Ορχομενού αποτελούν ακόμη και σήμερα ο θολωτός τάφος «του Μινύου», ο οποίος είναι συγκρίσιμος σε μέγεθος με τον τάφο «του Ατρέως» στις Μυκήνες, αλλά και τα μνημειώδη αποστραγγιστικά έργα της Κωπαϊδας που κατασκευάστηκαν και λειτουργούσαν υπό την επίβλεψή του την εποχή της ακμής του. Συνεπώς, ο νεκρός του Προσηλίου φαίνεται ότι ανήκε στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της τοπικής μυκηναϊκής εξουσίας. Η σημαντική κοινωνική του θέση του εξασφάλισε μετά θάνατον μία εντυπωσιακή αιώνια κατοικία, την οποία όμως θαύμασαν μόνο κατά τη μεγαλόπρεπη ταφή του, πριν καλυφθεί για πάντα με χώμα, μαζί με τα τεκμήρια της εξουσίας του.



Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Προσηλίου διεξήχθη κατόπιν άδειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τη διεύθυνση της ανασκαφής και του διεπιστημονικού πενταετούς προγράμματος στο Προσήλιο ασκούν η δρ. Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και ο δρ. Γιάννης Γαλανάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τους υπεύθυνους πλαισιώνουν -από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας- η αρχαιολόγος Κ. Καλλιγά, ενώ η ομάδα της Βρετανικής Σχολής συμπληρώνεται από τον γεωαρχαιολόγο Π. Καρκάνα, διευθυντή του εργαστηρίου Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και την Ιω. Μουτάφη, υπεύθυνη της οστεοαρχαιολογικής μελέτης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αστυνομικοί στα σχολεία από σήμερα - Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Προστασίας του Πολίτη

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά σήμερα
Σχεδιασμό για απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της χώρας και την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών, καθώς και των σχολικών συγκροτημάτων, ενεργοποιούν από σήμερα ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και για όλη τη διάρκειά της, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει:

-Επιτήρηση των σχολικών συγκροτημάτων και δραστηριοποίηση συνεργείων για τη διενέργεια ελέγχων ύποπτων ατόμων και οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή των σχολικών συγκροτημάτων.

-Ελέγχους από συνεργεία της τροχαίας στα σχολικά λεωφορεία, λόγω της φύσης του μεταφορικού τους έργου και μέτρα τροχαίας για την προστασία των μαθητών από τροχαία ατυχήματα.

-Ελέγχους στα κυλικεία των σχολείων, σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καταστήματα που λειτουργούν στα σημεία που πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.

-Τακτικούς ελέγχους σε τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις, με σκοπό παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους μαθητές και εξασφάλιση ασφαλούς διαμονής τους, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών εκδρομών.

-Συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και τους προέδρους των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που τυχόν ανακύπτουν σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία των μαθητών.

Σημειώνεται, ότι για την πληρέστερη υλοποίηση του σχεδιασμού θα ενεργοποιηθούν και οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς», στις περιοχές όπου εφαρμόζεται ο θεσμός.

Επίσης, σήμερα, αστυνομικοί της Τροχαίας θα διανείμουν έντυπα φυλλάδια σε μαθητές και γονείς, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς θα διατίθεται σε σχολεία εξειδικευμένο προσωπικό από διάφορες αστυνομικές Υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση ενημερωτικών διαλέξεων για την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή και παιδεία, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την προστασία από τα ναρκωτικά και άλλα θέματα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή τους, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα θέματα προστασίας της μαθητικής κοινότητας και με την ευκαιρία εύχονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές «καλή σχολική χρονιά».
 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ