Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Η φωτογραφία που σπάει καρδιές - Μία από τις καλύτερες του κόσμου σύμφωνα με το Reuters

Τη συγκινητική στιγμή που ένας πατέρας επανενώνεται με την οικογένειά του στην Κύπρο, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Κούρτογλου, ο οποίος είναι φωτογράφος στο πρακτορείο Reuters.

Η φωτογραφία αυτή επελέγη τη Δευτέρα στις καλύτερες της ημέρας από όλο τον κόσμο, από τους συντάκτες του Πρακτορείου Reuters (Editors Choice Pictures).

Σε αυτήν βλέπουμε τον Αμάρ Χαμάσο από τη Συρία, ο οποίος ζει στην Κύπρο, να καλωσορίζει τη γυναίκα και τέσσερα παιδιά του με ένα συγκλονιστικό τρόπο. Ο συγκινημένος πατέρας, γονατίζει και φιλά τα χέρια των παιδιών του μέσα από το φράγμα ύψους τριών μέτρων που περιβάλλει ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Κοκκινοτριμιθιά, δυτικά της Λευκωσίας.

"Ο αστυνομικός μου είπε να περιμένω μισή ώρα για να τελειώσουν την καταμέτρηση. Δεν μπορούσα να περιμένω, είδα τα παιδιά μέσα από το φράχτη και έκανα αυτό", δήλωσε στο Reuters ο 34χρονος πατέρας από τη Συρία.

Η επανένωση έγινε την Κυριακή, όταν η οικογένειά του έφτασε με πλοιάριο μαζί με 300 ακόμη συμπατριώτες τους στα βορειοδυτικά παράλια της Κύπρου.

Ο Χαμάσο γνώριζε ότι η οικογένειά του προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη Συρία, αλλά δεν ήξερε ακριβώς πότε.

«Όταν διάβασα στο διαδίκτυο ότι περίπου 250 άνθρωποι έφταναν στην Κύπρο, ήξερα ότι ήταν αυτοί», είπε χαμογελώντας.

Ο άνδρας είχε χωριστεί από τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του πριν από ένα χρόνο από την πόλη Ιντλίμπ της Συρίας, όταν μια αεροπορική επιδρομή διέλυσε το σπίτι τους, σκοτώνοντας και ένα από τα πέντε παιδιά του.


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Μικρασιάτες της Λιβαδειάς τιμούν τους προγόνους τους

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ  ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Την Κυριακή    17/9/2017 ώρα  9.30΄π.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Συνοικισμό Λιβαδειάς μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ υπέρ των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Στη συνέχεια  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας και κατάθεση στεφάνων.
Θα  ακολουθήσει το καθιερωμένο  κέρασμα στα Γραφεία του Συλλόγου  μας.


Το    Δ.Σ.

Διαβάστε Περισσότερα »

7η Υψηλάντεια Οδός-Περπατάμε την Φύση μας

Συνεχίζονται τα "Υψηλάντεια" με τον πεζοπορικό δρόμο την Κυριακή 17/9/2017 στο Τιλφούσιο. Μια μοναδική διαδρομή σε φυσική ομορφιά και εθελοντική επίσκεψη στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου. Τερματίζουμε στο χωριό Υψηλάντη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων-Φωτό


Με ιδιαίτερη χαρά οι πολίτες της Λιβαδειάς, αλλά και ολόκληρη η χώρα, υποδέχθηκε την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους στην περιοχή του Προσηλίου του Δήμου Λεβαδέων, καθώς πρόκειται για τον 9ο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια. Στην περιοχή έχουν εντοπισθεί συνολικά 13 τάφοι μέχρι στιγμής.
Οι ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή εντάσσονται στο ανασκαφικό πρόγραμμα συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών/Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Τα ευρήματα που ανασκάφηκαν στην περιοχή του Προσηλίου αποτελούν αντικείμενα μεγάλης σπουδαιότητας καθώς προσφέρουν χρήσιμο υλικό στους αρχαιολόγους για να κατανοήσουν καλύτερα τις ταφικές πρακτικές της περιοχής κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους.
Η Δημοτική Αρχή ήταν ενήμερη από την έναρξη του προγράμματος και είχε πλήρη ενημέρωση από τους αρχαιολόγους για τα ευρήματα. Τήρησε όμως, την απαιτούμενη και επιβαλλόμενη εχεμύθεια για τη διευκόλυνση του έργου των αρχαιολόγων.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου ήταν παρούσα και κατά την επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη στο μουσείο της Χαιρώνειας όπου παρουσιάστηκαν τα ευρήματα. 
Μετά την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, ο Δήμος Λεβαδέων θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανέγερση μουσειακού χώρου που θα στεγάσει τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο Προσήλιο, αλλά και εκείνα που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία της περιοχής συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας, αλλά και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής από την αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο στον αρχαιολογικό χώρο του Προσηλίου όσο και στο νέο μουσειακό χώρο που θα δημιουργηθεί.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Βροχή "συλλήψεων και παραβάσεων στη Στερεά

Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά (55) άτομα

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, ελέγχθηκαν (1.419) άτομα και (1.038) οχήματα, προσήχθησαν (96) άτομα και βεβαιώθηκαν (300) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Οι αστυνομικοί έλεγχοι αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών  


Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες (13-09-2017), σε περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας των ανωτέρω Νομών, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν με στόχο την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, τη διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, τον εξονυχιστικό έλεγχο οχημάτων και της νόμιμης κυκλοφορίας αυτών, την προσαγωγή υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Στο πλαίσιο της εξόρμησης προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν: (1.419) άτομα, εκ των οποίων (1.059) ημεδαποί και (360) αλλοδαποί, καθώς και (1.038) οχήματα.

Προσήχθησαν: (96) άτομα, εκ των οποίων (59) ημεδαποί και (37) αλλοδαποί.
Συνελήφθησαν: (55) άτομα, εκ των οποίων (36) ημεδαποί και (19) αλλοδαποί και συγκεκριμένα:

(6) ημεδαποί, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
(2) ημεδαποί, για εκκρεμείς καταδικαστικές Αποφάσεις.
(1) αλλοδαπός, για εκκρεμή καταδικαστική Απόφαση και παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
(20) ημεδαποί και (4) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
(12) αλλοδαποί, για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
(2) ημεδαποί και (1) αλλοδαπός, για παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
(2) ημεδαποί και (1) αλλοδαπός, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
(4) ημεδαποί, για επαιτεία.

Κατασχέθηκαν:

Ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.
Μικροποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης.
Διάφορα είδη παραεμπορίου.

Βεβαιώθηκαν συνολικά: (324) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

(300) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ. {ήτοι: (71) για υπερβολική ταχύτητα, (3) για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, (8) για αντικανονικό προσπέρασμα, (3) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, (12) για μη χρήση προστατευτικού κράνους, (1) για ΚΤΕΟ και (202) λοιπές παραβάσεις.}
(5) παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
(13) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
(3) παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού.
(3) λοιπές παραβάσεις.

Παρόμοιες επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, θα συνεχιστούν σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μπακογιάννης:188 εκπαιδευτικοί λείπουν από τη Στερεά Ελλάδα

Δήλωση Μπακογιάννη για τα κενά στα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας

Στα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, απευθύνοντας έκκληση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, ώστε να καλυφθούν άμεσα και να μη χαθούν άλλες διδακτικές ώρες.
 Ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για έλλειψη 188 εκπαιδευτικών και τόνισε:
«Η εικόνα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ καλύτερη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ό,τι πρέπει κάθε χρόνο να τρέχουμε την τελευταία στιγμή για να καλύψουμε τις ανάγκες στα σχολεία, όχι μόνο της Στερεάς αλλά και ολόκληρης της χώρας. Δυστυχώς, είναι συνήθεια που υιοθετήθηκε και καθιερώθηκε. Απευθύνω έκκληση στον  κ. Γαβρόγλου να δει το θέμα, να καλυφθούν άμεσα τα κενά και να ξεκινήσουν από τώρα οι διαδικασίες για την επόμενη σχολική περίοδο. Μόνο έτσι δεν θα ξανακάνουμε την ίδια συζήτηση τον Σεπτέμβριο του 2018». 
Διαβάστε Περισσότερα »

Την Παρασκευή ψεκάζουν για δάκο σε Καπαρέλλι και Μελισσοχώρι

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου  ο
ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς των περιοχών Καπαρελλίου και Μελισσοχωρίου

Ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς, ότι στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς που υλοποιεί η  Δ/νση Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Βοιωτίας,  έχει προγραμματισθεί ψεκασμός των περιοχών Καπαρελλίου και Μελισσοχωρίου από εδάφους.

Ο ψεκασμός θα αρχίσει στις 15/9/2017 από την περιοχή Αγ. Βασίλειος Καπαρελλίου και θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Οι ελαιοπαραγωγοί παρακαλούνται να συνεργαστούν και να συνδράμουν το έργο της Υπηρεσίας.

Παρακαλούνται, επίσης, οι βιοκαλλιεργητές και μελισσοκόμοι να έρθουν σε συνεννόηση με τον Τομεάρχη Δακοκτονίας της περιοχής, ώστε οι μεν πρώτοι να επισημάνουν περιμετρικά το ελαιόκτημά τους, οι δε δεύτεροι να απομακρύνουν τις κυψέλες τους ή να κλείσουν τα πορτάκια τους, ώστε να μην ψεκαστούν από τα συνεργεία.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2261350175 (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Δνσης Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Βοιωτίας)
Διαβάστε Περισσότερα »

Ύψωση του Τίμιου Σταυρού: Τι γιορτάζουμε και γιατί;

Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία στα οποία εξαίρεται ο ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου. Το γεγονός ότι οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς αποδεικνύει ότι οι διωκόμενοι χριστιανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους τύπους του αδίκως παθόντος Κυρίου Ιησού Χριστού. Το ιερό αυτό σύμβολο τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.

Η θαυματοποιός δύναμη του Σταυρού

Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη. Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια, όπως αναφέρει το dogma.gr.

Ήταν η 28η Οκτωβρίου 312. Από εκείνη την ώρα έδωσε διαταγή το σημείο αυτό να γίνει το σύμβολο του στρατού του. Ο εχθρός κατατροπώθηκε και ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτωρ του απέραντου κράτους. Δεν είχε καμιά αμφιβολία ότι η δύναμη του Σταυρού του είχε χαρίσει αυτή την περήφανη νίκη, γι’ αυτό προσέγγισε τον χριστιανισμό.

Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού

Το 326 αναχώρησε για τους Αγίους Τόπους η ευσεβής χριστιανή μητέρα του αγία Ελένη, όπου άρχισε το κτίσιμο λαμπρών ναών. Επίκεντρο ήταν ο Πανάγιος Τάφος του Κυρίου.

Στο σημείο εκείνο ο αυτοκράτορας Αδριανός είχε κτίσει το 135, κατά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ, ναό της Αφροδίτης. Η αγία Ελένη επιδόθηκε σε προσπάθειες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Ύστερα από επίπονες ανασκαφές τελικά βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.

Η πιστή βασιλομήτωρ, με δάκρυα στα μάτια παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 τον ύψωσε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο και ο οποίος σώζεται ως σήμερα.

Η επανάκτηση του Τιμίου Σταυρού

Την αγία αυτή ημέρα εορτάζουμε και την δεύτερη ύψωση. Στα 613 οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα και πήραν ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφεραν στη χώρα τους.

Λόγω των θαυμάτων που επιτελούνταν χάρη στον Τίμιο Σταυρό οι Πέρσες τον θεώρησαν μαγικό και γι’ αυτό τον φύλασσαν και τον προσκυνούσαν, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του φύση και ιδιότητα!

Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος μετά την νίκη του εναντίον των Περσών παρέλαβε τον Τίμιο Σταυρό και τον μετέφερε στην Ιερουσαλήμ. Ο Πατριάρχης Ζαχαρίας τον ύψωσε εκ νέου στο ναό της Αναστάσεως. Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 626.

Η εκκλησία των Ιεροσολύμων θεώρησε ότι ο Σταυρός του Χριστού ανήκει σε όλη την χριστιανοσύνη και γι’ αυτό αποφάσισε να τεμαχίσει το Τίμιο Ξύλο και να το διανείμει σε όλη την Εκκλησία.

Έτσι διασώθηκαν μέχρι σήμερα πολλά τεμάχια, τα οποία φυλάσσονται ως τα πολυτιμότερα κειμήλια.





Διαβάστε Περισσότερα »

Αγώνες στη Θήβα για την “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας»



Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται, το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2017, έχει επιλεγεί το θέμα : “Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα”, προωθώντας τις λύσεις συνεργατικής κινητικότητας επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα των καθαρότερων τρόπων μεταφοράς.

Ο Δήμος Θηβαίων συμμετείχε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το 2012, και φέτος για το 2017 έχει σχεδιάσει να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 17.00 πεζοπορία και ποδηλατικός γύρος, απόστασης διαδρομής 1,5 χλμ, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας (ΔΟΘ), με τον Χιονοδρομικό- Ορειβατικό- Ποδηλατικό Σύλλογο Θήβας (ΣΧΟΠ), τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας και Μαραθωνοδρόμων Θήβας (ΣΔΥΜ), τον Φίλαθλο Επιμορφωτικό Σύλλογο Θήβας (ΦΕΟΘ) και την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ) και καλεί όλους τους δημότες του να συμμετάσχουν.

Αναλυτική περιγραφή διαδρομής:

ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Άγαλμα Επαμεινώνδα

Διαδρομή: οδός Πινδάρου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, οδός Λ. Μπέλλου, οδός Επαμεινώνδα

ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Άγαλμα Επαμεινώνδα
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστροφή 1.000 ως 3.000 ευρώ για 1 εκατ. συνταξιούχους. Ποιους αφορά

Την επιστροφή παρακρατηθέντων εισφορών φαίνεται πως πέτυχαν οι συνταξιούχοι.

Χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους.

Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. Συνταξιούχους.

Χθες, υπόσχεση και παράλληλα δέσμευση προς τους συνταξιούχους έδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία συνταξιούχων έδωσε τη δημόσια δέσμευσή του ότι θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως και 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων.

Με διάταξη του ν. 4387/2016 (άρθρο 44), αποκαταστάθηκε ο τρόπος παρακράτησης της εισφοράς ασθενείας για το παραπάνω χρονικό διάστημα και ως βάση υπολογισμού της κράτησης προσδιορίστηκε το μεικτό ποσό της σύνταξης, αφού, όμως, αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012.

Ο επανυπολογισμός της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ασθενείας σε είδος θα αφορά συντάξεις με ημερομηνία έκδοσης έως και 30/6/2016.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αφού επαληθεύσουν τα ποσοστά και τη βάση υπολογισμού, θα επιστρέψουν τη θετική διαφορά στους δικαιούχους-συνταξιούχους.

Επιστροφή 1.000 ως 3.000 ευρώ στους συνταξιούχους

Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους στην τράπεζα επιστροφή χρημάτων από 1.000 ως και 3.000 ευρώ.

Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ κρίθηκαν παράνομες. Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι επιβαρύνονταν με 4% και αργότερα 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη.

Αυτό κρίθηκε παράνομο και έτσι πρέπει να υπάρξουν επιστροφές οι οποίες ανάλογα με το ποσό της σύνταξης μπορεί να φτάσουν ως και τα 3.000 ευρώ.

Οι κρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΠΥ έγιναν με λάθος υπολογισμό, καθώς γίνονταν με βάση το ονομαστικό ποσό και όχι το καταβαλλόμενο ποσό σε βάθος 4,5 ετών. Έτσι τα ποσά που κρατήθηκαν παρανόμως είναι μεγάλα. Κάθε συνταξιούχος θα πάρει πίσω ένα ικανοποιητικό ποσό.

Υπολογίζεται ότι οι επιστροφές θα ξεκινήσουν αρχές του 2018.

Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον τρόπο επιστροφής των χρημάτων από τις παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις, ωστόσο όλα δείχνουν πως θα ακολουθηθεί ανάλογη μέθοδος με εκείνη που ακολουθείται στις επιστροφές φόρου.

Πολλοί από τους συνταξιούχους θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί, εφόσον αυτό είναι ως 500 ευρώ με εφάπαξ καταβολή απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό μαζί με κάποια από τη σύνταξή τους.

Μεγαλύτερα ποσά θα επιστραφούν σε ισόποσες δόσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συμψηφισμός των οφειλών με το ποσό που πρέπει να επιστραφεί.

Αυτό βέβαια που δεν έχει υπολογιστεί ακόμη είναι η αντίδραση των δανειστών. Τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί παρανόμως από τους συνταξιούχους αγγίζουν το ποσό των 250.000.000 ευρώ. Είναι ένα ποσό το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει με άλλους τρόπους, πριν οι δανειστές δώσουν το πράσινο φως για τις επιστροφές.

με πληροφορίες από
newsit
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Λιβαδειά

Με μια μεγάλη συναυλία, τη Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, έρχεται στον Δήμο Λεβαδέων, ο γνωστός Έλληνας ερμηνευτής Κώστας Μακεδόνας.
Το Μουσικό Σύνολο «Ρυθμός» παρουσιάζει παλιές και νέες επιτυχίες του τραγουδιστή, καθώς και άλλα γνωστά λαϊκά και έντεχνα μουσικά κομμάτια, στο πλαίσιο των Τροφωνίων 2017.
Το Μουσικό Σύνολο «Ρυθμός», το οποίο δημιουργήθηκε το 2012, συνοδεύει η Μικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Βόλου «Ρυθμός». Μαζί τους ερμηνεύουν οι: Ελεάννα Βαρελά, Ζωή Τζαλαβρέτα, Χρήστος Παπάζογλου και Θάνος Ματζίλης
Την ορχήστρα και τις Χορωδίες διευθύνει ο Μαέστρος Νίκος Χιώτογλου.
Είσοδος 12 €, προπώληση 10 € Σημεία προπώλησης :
Πολύτροπο, Μουσικά Όργανα-Δισκοπωλείο , Μπουφίδου 16 Λιβαδειά, Αικατερίνη Παλέτα τηλ. 22610 21090
Σύγχρονη Έκφραση, Βιβλιοπωλείο, Πεσόντων Μαχητών 47 Λιβαδειά, Νίκος Λαμπρόπουλος τηλ. 22610 23136ο
Διαβάστε Περισσότερα »

Στα ύψη ο υδράργυρος -Πού θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου

Συνεχίζεται ο καλοκαιρινός καιρός σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ.

Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι και τους 35 βαθμούς, ενώ σε όλη την χώρα θα ξεπεράσει τους 31.


Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι το απόγευμα στα ανατολικά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 2 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και μέχρι το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά Αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση Καρακώστα στη Βουλή για τη διακοπή λειτουργίας τμημάτων στο Λύκειο Διστόμου

Ερώτηση βουλευτή Βοιωτίας Ε. Καρακώστα σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στο Μπάρλειο Λύκειο
Διστόμου

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στο Μπάρλειο Λύκειο Διστόμου»


Με την από 12-09-2017 Ανακοίνωσή του ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου (ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ), εξέφρασε τη δικαιολογημένη ανησυχία του, σχετικά με πληροφορίες, όπως αυτές δόθηκαν από γονείς μαθητών του Μπάρλειου Λύκειου Διστόμου από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην λειτουργήσει το τρέχον σχολικό έτος το Τμήμα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στο εν λόγω Λύκειο. Είναι σαφές ότι εάν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, προκύπτει προφανής φαλκίδευση του δικαιώματος των φοιτούντων, στη μάθηση και στην εκπαίδευση τη στιγμή μάλιστα που το Μπάρλειο Λύκειο βρίσκεται σε Δήμο όπου εδρεύουν βιομηχανίες και τεχνικές επιχειρήσεις, οι  οποίες ενδεχομένως να στελεχωθούν με ανθρώπινο δυναμικό, απόφοιτους του τοπικού Λυκείου. Ως εκ τούτου θεωρούμε, ότι οι αρμόδιοι οφείλουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του Τμήματος αυτού προς το όφελος των μαθητών αλλά της τοπικής κοινωνίας εν γένει.


Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Είναι αληθείς οι πληροφορίες βάσει των οποίων προκύπτει η διακοπή λειτουργίας του Τμήματος Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στο Μπάρλειο Λύκειο; Ποιοι είναι οι λόγοι διακοπής;

Θα γίνουν ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Τμήματος;


Αθήνα,  13/09/2017

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευάγγελος Καρακώστας
Βουλευτής Βοιωτίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Διαβάστε Περισσότερα »

Σεισμική δόνηση 3R στη Χαλκίδα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02.37 τα ξημερώματα της Πέμπτης κοντά στη Χαλκίδα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού είναι 18 χλμ δυτικά από τη Χαλκίδα, ενώ το εστιακό βάθος είναι 5 χλμ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ