Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ετήσια συνάντηση της Γυναικείας Χορωδίας Ι.Π.Ν. Ευαγγελιστή Λουκά στο Μοσχοπόδι


Διαβάστε Περισσότερα »

Αποτελέσματα-Βαθμολογία Α’ Κατηγορίας Βοιωτίας

Το Ύπατο πέρασε ‘αλώβητο» από την Αλίαρτο και πλέον φιγουράρει μόνο πρώτο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα αφού την ίδια στιγμή ο Κιθαιρώνας «άφησε» βαθμούς στο Ακραίφνιο και έμεινε στη δεύτερη θέση.

Σπουδαία νίκη για το Κόκκινο στην Ασωπία που το φέρνει στην πέμπτη θέση ενώ και ο Παρνασσός πέρασε από τα Βάγια. Ανεβαίνει συνέχεια ο Κυπάρισσος που έκανε μεγάλο διπλό στο Δήλεσι.

Μοιράστηκαν βαθμούς Μαυρομμάτι – Δάφνη και Πανδαυλειακός – Αρματηλάτης

Α’ Κατηγορια
6η αγωνιστική
Απόλλων  – Κιθαιρώνας  0-0

Ηρακλής – Κόκκινο  2-3

Μαυρομμάτι – Δάφνη   1-1

Παμβαγιακός – Παρνασσός  0-3

Παναλιαρτος – Ύπατο   1-2

Δήλεσι – Κυπάρισσος   0-2

Ένωση – Ολυμπιάδα   1-1

Πανδαυλειακός – Αρματηλάτης  1-1

Βαθμολογία

(σε 6 αγώνες)

Ύπατο———————–20-3——-18

——————————————————

Κιθαιρώνας—————-14-2——-16

Απόλλων——————–12-5——-13

Παρνασσός—————–13-4——-13

ΠΑΟ Κοκκίνου————-17-10——12

—————————————————-

Ολυμπιάδα Οιν.———–11-7——–10

Ένωση Α.Σ.Α—————-9-6——–9

Παναλίαρτος—————-10-9——–9

Κυπάρισσος Αντίκυρας—–6-9——–7

Δήλεσι————————-5-11——–7

Παμβαγιακός—————–9-16——–6

——————————————————-

Δάφνη Ερ.——————–6-13——–4

Αρματηλάτης——————5-13——–4

Μαυρομμάτι——————6-15——–4

Ηρακλής Ασωπίας———-6-14———3

——————————————————–

Πανδαυλειακός—————6-15——-2

7η αγωνιστική
Αρματηλάτης – Ένωση

Παρνασσός – Κόκκινο

Ολυμπιάδα – Δήλεσι

Δάφνη – Παναλιαρτος

Ύπατο – Παμβαγιακός

Απόλλων – Πανδαυλειακός

Κυπάρισσος – Ηρακλής

Κιθαιρώνας – Μαυρομμάτι
.
stereasports.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Μαυσωλείο Διστόμου:160 μαθητές φόρεσαν το ''βραχιολάκι της ορφανής Μαρίας''

Με το μήνυμα «Ας βαδίσουμε στο πλάι των νεκρών, ας ορκιστούμε στην ιστορική μας μνήμη, ας τιμήσουμε την ειρήνη» και με ένα «οδοιπορικό» στα κεντρικά σημεία της μαρτυρικής κωμόπολης του Διστόμου - όπου γράφτηκαν μερικές από τις σκληρές σελίδες της ομώνυμης Σφαγής από τα γερμανικά, ναζιστικά, στρατεύματα κατοχής, των 228 Διστομιτών - ανάμεσά τους 58 παιδιά - ολοκλήρωσαν οι μαθητές των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Γιαννόπουλου από τη Γλυφάδα, το βιωματικό τους μάθημα για την 28η Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του χρονικού μέσα από μαρτυρίες επιζώντων αλλά και σεναριακές αναφορές από την κινηματογραφική ταινία «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» (Σφουντούρη)- τον 5χρονο επιζώντα της Σφαγής - που μεγάλωσε και έζησε σε σχολείο για ορφανά του πολέμου στην Ελβετία. Είχαν φορέσει όλα τα παιδιά στο χέρι τους το «βραχιολάκι της Μαρίας» ένα βραχιολάκι που έμεινε στο τζάκι του σπιτιού της Μαρίας Παπαϊωάννου η οποία έμεινε ορφανή. Οι μαθητές έκαναν προσκλητήριο των νεκρών παιδιών, «δένοντας» με μια κόκκινη κλωστή - του αίματος ή της ζωής;- το χθες με το σήμερα...

Ήταν μια 4ωρη εκπαιδευτική δραστηριότητα - μια «γιορτή» για την 28η Οκτωβρίου- που έλαβε χώρα στο Μαυσωλείο, το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού αλλά και στους δρόμους του Διστόμου με δράσεις βιωματικού χαρακτήρα και με προεργασία που είχαν κάνει οι μαθητές ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα- Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο - με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Τα παιδιά του ιδιωτικού σχολείου που εδρεύει στην Γλυφάδα, μετέβησαν στο Δίστομο, για να υπογραμμίσουν ότι «τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται ποτέ» και μέσα από τη δική τους συμβολή να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής «σε αυτόν τον τυραννισμένο τόπο και να αφουγκραστούμε- όπως ανέφεραν στο κάλεσμα τους- το χρέος μας στην πατρίδα τώρα και πάντοτε», λέγοντας Όχι στον φασισμό/ναζισμό και τον πόλεμο.

Επίσης παρέστησαν από τη διοίκηση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού οι Χρ. Παπανικολαου και Λουκάς Δημάκας η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Συλλόγου Μίνα Κώτσου, ενώ από τον δήμο χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Γ. Αγγελοπουλος και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νίκος Σταθάς.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από τα σχολεία Διστόμου. Επίσης παρέστησαν από τη διοίκηση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού οι Χρ. Παπανικολαου και Λουκάς Δημάκας η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Συλλόγου Μίνα Κώτσου, ενώ από τον δήμο χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Γ. Αγγελοπουλος και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νίκος Σταθάς. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Μία ώρα πίσω τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής

Αλλάζει η ώρα σε χειμερινή - Στις 04:00 τα ρολόγια πρέπει να δείξουν 03.00
Μία ώρα πίσω θα γυρίσουν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς έρχεται η χειμερινή ώρα, η οποία θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2018.

Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ρολόγια πρέπει να δείξουν 03.00
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων


Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα των Κυριακάτικων εφημερίδων, που κυκλοφορούν εκτάκτως σήμερα λόγω της Εθνικής επετείου
Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων  ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

28η Οκτωβρίου 1940: 77 χρόνια από το ηρωικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία-ΒΙΝΤΕΟ

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Την 28η Οκτωβρίου, η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο! Οι Έλληνες του 1940 αντιστάθηκαν, είπαν ΟΧΙ, δεν υποτάχθηκαν... Αυτή τη μέρα πήραν τα όπλα και υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας!

Στην πραγματικότητα ο εορτασμός αφορά σε όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ουσιαστικά η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο! Και αυτό έγινε, με το ηρωϊκό «ΟΧΙ» του τότε πρωθυπουργού-δικτάτορα της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά στις αξιώσεις των Ιταλών. Αυτό το «ΟΧΙ» οι Έλληνες το τίμησαν αλλά και το βροντοφώναξαν. Πήραν τα όπλα και βρέθηκαν στην μάχη, στον πόλεμο, για να υπερασπίσουν την πατρίδα....Για να πουν «ΟΧΙ» στην κατοχή!

Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, Ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του «ΟΧΙ».
Τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου του 1940

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940, η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας μας, απάντησε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ», το οποίο αντανακλούσε και την θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.


ΠΟΛΕΜΟΣ

Τα ακριβή λόγια του Μεταξά ήταν: «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο», όμως οι εφημερίδες της εποχής δεν άργησαν να γράψουν για το περίφημο «ΟΧΙ» του Πρωθυπουργού στους Ιταλούς. Η κίνηση αυτή του Μεταξά σηματοδότησε την είσοδο της, ουδέτερης μέχρι τότε, χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός εξέδωσε το παρακάτω διάγγελμα.

διαγγελμα

«Προς τον ελληνικόν λαόν:
Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.

Έλληνες,
τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως
Ιωάννης Μεταξάς»
Πότε ξεκίνησε να γιορτάζεται η 28η Οκτωβρίου

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει. Η Ελλάδα γιορτάζει με την 28η Οκτωβρίου την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασµός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει µάθηµα την ηµέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο. Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ.

Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι όμως δεν παρενέβησαν. Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.
Η Βέμπο τραγουδά

Στίχοι: Γιώργος Θίσβιος
Μουσική: Θεόφραστος Σακελλαρίδης



Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα -Τα σημαντικότερα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου


306: Ο Μαξέντιος ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας.

312: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Μέγας Κωνσταντίνος, νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μιλβίας Γεφύρας στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτο νίκα». Ο Μαξέντιος πέφτει στο νερό και πνίγεται. Έτσι ο Μέγας Κωνσταντίνος μένει ο μοναδικός Ρωμαίος Αυτοκράτορας.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στην Κούβα.

1533: Η Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύεται τον πρίγκηπα Ερρίκο Β' γιο του βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκου Α'. Είναι και οι δύο δεκατεσσάρων ετών.

1636: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με πράξη του Γενικού Δικαστηρίου της αποικίας του κόλπου της Μασαχουσέτης.

1886: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Γκρόβερ Κλίβελαντ. Είναι δώρο της Γαλλίας για τη 100η επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1918: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Τσεχοσλοβακία κηρύσσει επίσημα την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία.

1919: Ξεκινά στις ΗΠΑ η Ποτοαπαγόρευση. Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την ποτοαπαγόρευση, παρακάμπτοντας το βέτο, που είχε θέσει ο πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον μια μέρα πριν.

192: Η συνδιάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων μετά από ιταλικές πιέσεις κατακυρώνει ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο στην Αλβανία.

1923: Η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ ανακηρύσσει τη δημοκρατία της Τουρκίας.

1940: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Το «ΟΧΙ» των Ελλήνων. Στις 3 π.μ. επιδίδεται από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι στον Έλληνα πρωθυπουργό τελεσίγραφο με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση ζητά «το δικαίωμα να καταλάβει δια των ενόπλων αυτής δυνάμεων ορισμένα στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους». Ο Μεταξάς αρνείται και απαντά, «λοιπόν, έχουμε πόλεμο». Στις 5:30 το πρωί αρχίζει στην Πίνδο η ιταλική επίθεση.

1941: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας των δυνάμεων κατοχής οι Αθηναίοι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη καλύπτεται από δάφνες.

1944: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί ανατινάζουν κατά την υποχώρησή τους τη σήραγγα και το γεφύρι του Μπράλλου, καθώς και το γεφύρι της Παπαδιάς.

1954: Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία) επανιδρύεται ως ομοσπονδιακή μοναρχία.

1958: Εγκαινιάζονται τα φράγματα του Αξιού και του Αλιάκμονα στη Μακεδονία.

1959: Τιθεται σε λειτουργία το μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

1962: Λήγει η «Κρίση των Πυραύλων» στην Κούβα, που έφερε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ διατάσσει την απόσυρση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα, με αντάλλαγμα τη μη επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα.

1969: Η κοινοβουλευτική διάσκεψη του ΝΑΤΟ καλεί την Ελλάδα να επανέλθει στη Δημοκρατία.

1971: Η βρετανική Βουλή των Κονοτήτων εγκρίνει την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ, δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα που κράτησε 14 χρόνια.

1982: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φελίπε Γκονζάλες κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία με απόλυτη πλειοψηφία (201 έδρες επί συνόλου 350).

1993: Στη Βρετανία, ανοίγει ο δρόμος για τη χειροτονία γυναικών κληρικών, ύστερα από δικαστική απόφαση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Με βροχές και καταιγίδες η παρέλαση

H κακοκαιρία επιστρέφει σήμερα, ημέρα της εθνικής επετείου, αφού περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα παρατηρηθούν αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα σημεία της Ελλάδας.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για ολόκληρη τη χώρα την 28η Οκτωβρίου

Αττική

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά αρχικά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά το απόγευμα.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές. Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα. Σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 οι οποίοι γρήγορα από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χμαηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά καλός ,στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη δυτική Στερεά,  από το μεσημέρι  νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση απότα βόρεια από αργά το απόγευμα.

Άνεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 οι οποίοι από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν. Θα εκδηλωθούν καταιγίδες οι οποίες στις Κυκλάδες και πιθανόν στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία τη νύχτα από τα βόρεια βόρειοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη η μέγιστη 2 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το βράδυ και στα υπόλοιπα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Δημάρχου Θηβαίων για την Εθνική Επέτειο της “28ης Οκτωβρίου 1940”



Η 28η Οκτωβρίου 1940, το ΟΧΙ και η εποποιία στα βουνά της Αλβανίας, αποτελεί για τους σύγχρονους Έλληνες τη συνέχεια της μακραίωνης Ελληνικής παράδοσης, που στέφεται από νικηφόρους αγώνες για την προάσπιση της ελευθερίας, της ιστορίας, του λαού και των προγονικών βωμών και εστιών.

Για τους απανταχού Έλληνες η ημέρα αυτή αποτελεί οδηγό –φάρο για κάθε δύσκολη στιγμή και έρχεται κάθε φορά να μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να λησμονούμε τους ανθρώπους που μας χάρισαν την ελευθερία, τους ήρωες και αγωνιστές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, γιατί είμαστε ο λαός που παραδειγμάτισε, ενέπνευσε και εμψύχωσε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς και έδωσε το σύνθημα της αντίστασης στο φασισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Ο λαός που  στάθηκε ενωμένος και αντέταξε το βροντερό ΟΧΙ μπροστά στην προκλητική απαίτηση των Ιταλών να εισέλθουν στη χώρα μας και μετέπειτα στην χειμαρρώδη επέλαση των ατσάλινων στρατιών του Χίτλερ, σε έναν παρανοϊκό πόλεμο, που κόστισε εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές και σημάδεψε ανεξίτηλα την ανθρωπότητα.
Ο εθνικός αγώνας της 28ης Οκτωβρίου για εμάς τους Έλληνες είχε μόνο το χρώμα της γαλανόλευκης, του σταυρού και της ελευθερίας. Η εθνική ομοψυχία, η ενότητα απέναντι στον υπεράριθμο αντίπαλο, η πίστη για τη νίκη είναι τα πιο σημαντικά μηνύματα αυτής της επετείου, που πρέπει να μείνουν ως παρακαταθήκη στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Με τις σκέψεις αυτές προσκαλώ όλους τους Δημότες μας να συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου μας.
Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους. Ας είναι αθάνατοι εκείνοι που αψήφησαν το θάνατο για να έχουμε εμείς σήμερα την Ελευθερία μας.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων
Σπυρίδων Νικολάου

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ