Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποτελέσματα-Βαθμολογία Α' Κατηγορίας Βοιωτίας

Tο Ύπατο συνέχισε το σερί του συντρίβοντας αυτή τη φορά τον Παμβαγιακό και βρίσκεται πάντα μόνο στην κορυφή ενώ ο δεύτερος Κιθαιρώνας θα αγωνισθεί αύριο. Στη δεύτερη θέση ο Παρνασσός που κέρδισε έστω και δύσκολα το Κόκκινο

Εντυπωσιάζουν Κυπάρισσος και Ολυμπιάδα που πάνε για ψηλότερα ενώ ο Απόλλων έπαθε «έμφραγμα» στο τέλος από τον Πανδαυλειακό.

Βαθμολογικές ανάσες πήραν Δάφνη και Αρματηλάτης που κέρδισαν Παναλίαρτο και Ένωση αντίστοιχα.

7η αγωνιστική
Αρματηλάτης – Ένωση   3-1

Παρνασσός – Κόκκινο  1-0

Ολυμπιάδα – Δήλεσι   2-1

Δάφνη – Παναλιαρτος   2-1

Ύπατο – Παμβαγιακός   7-0

Απόλλων – Πανδαυλειακός  2-2

Κυπάρισσος – Ηρακλής   2-1

Κιθαιρώνας – Μαυρομμάτι   Κυριακή 5/11 (15.00)

Βαθμολογία

(σε 6 αγώνες)


Ύπατο———————–27-3——-21

——————————————————

Κιθαιρώνας—————-14-2——-16

Παρνασσός—————–14-4——-16

Απόλλων——————–14-7——-14

ΠΑΟ Κοκκίνου————-17-11——12

—————————————————-

Ολυμπιάδα Οιν.———–13-8——–13

Κυπάρισσος Αντίκυρας—8-10——10

Ένωση Α.Σ.Α————–10-9——–9

Παναλίαρτος—————-11-11——–9

Δήλεσι————————-6-13——–7

Δάφνη Ερ.——————–8-14——–7

——————————————————-

Αρματηλάτης——————8-14——-7

Παμβαγιακός—————–9-23——–6

Μαυρομμάτι——————6-15——–4

Ηρακλής Ασωπίας———-7-16———3

——————————————————–

Πανδαυλειακός—————8-17——-3
stereasports.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχονται αλλαγές στα διόδια: Θα πληρώνουμε και με e-banking

Νέες αλλαγές στα διόδια όπου έπειτα από μελέτη προβλέπεται να μπει ενιαίο σύστημα για κάρτες προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Σπίρτζης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ έχει ολοκληρωθεί ήδη η μελέτη και μέσα στην χρονιά θα διεξαχθεί διαγωνισμός για να μπει το σύστημα για κάρτες. «Θα μπορεί ο πολίτης από το e-banking ή μέσω κινητού, να μη στέκεται στις ουρές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ξανά και στην αλλαγή που είχε εξαγγείλει ως προς τον τρόπο υπολογισμού της τιμής των διοδίων με τους οδηγούς να πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί χιλιομετρικά από την είσοδο σε αυτοκινητόδρομο μέχρι την έξοδο. Όπως τόνισε μάλιστα με αυτό τον τρόπο θα επέλθει μείωση στις τιμές των διοδίων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καταγγελία ΕΛΜΕ Βοιωτίας : Απέλυσαν Αναπληρώτρια Εκπαιδευτικό με αναπηρία

   Καταγγελία ΕΛΜΕ Βοιωτίας για απόλυση αναπληρώτριας εκπαιδευτικού ειδικής κατηγορίας (αυτοάνοσο νόσημα)
ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την αιφνιδιαστική απόλυση  συναδέλφισσας αναπληρώτριας που ανήκει σε ειδική κατηγορία (αυτοάνοσο νόσημα – μη ιάσιμο) και ενώ ήδη υπηρετούσε σε σχολείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Βοιωτίας (ΓΕΛ Οινοφύτων).
Η «φερόμενη αιτία» απόλυσης  της  αναπληρώτριας  εκπαιδευτικού είναι ότι δεν είχε προσκομίσει ανανεωμένο πιστοποιητικό από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) κατά την πρόσληψή της. Σημειώνουμε ότι η συναδέλφισσα είχε ήδη καταθέσει σχετικό  πιστοποιητικό την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά αυτό στην πορεία έληξε. Στη συνέχεια, κατέθεσε νέα αίτηση για εξέταση και έκδοση ανανέωσης του πιστοποιητικού της το οποίο εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά την απόλυσή της (!!)
Η συναδέλφισσα απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και ενημερώθηκε ότι «το θέμα της θα χειριστεί ο ίδιος ο Υπουργός». Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Απόλυση Εκπαιδευτικού Ειδικής κατηγορίας !!
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οι χθεσινοί «αντιμνημονιακοί σωτήρες» και «αυτόκλητοι υπερασπιστές» των εργασιακών δικαιωμάτων ασκούν σήμερα διοίκηση ανθρώπινης και κοινωνικής αναλγησίας. Η μετάλλαξή τους δεν μας προξενεί πλέον καμιά έκπληξη.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την ανάκληση της απόλυσης και την επιστροφή της συναδέλφισσας στη θέση εργασίας της. 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


 - Ο -
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                - Η -
                                                                                                  ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                           ΜΗΤΡΑΤΖΟΥΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΘΕΙΑΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

                                                                                                   

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Τσάτσαρη στην Ασωπία Βοιωτίας

Νοτιοανατολικά της Ασωπίας και σε απόσταση 6 Km βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το οποίο είναι γνωστό με το σλαβικό όνομα (ΤΣΑΤΣΑΡΗ) ΤΣΑ-ΤΣΑΡ, του Βασιλέως των Βασιλέων, δηλαδή του Kυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Κρίνοντας από αυτή την προσωνυμία πιστεύουμε, ότι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ιδρύθηκε περίπου στα μέσα του 8ου αιώνα, εποχή κατά την οποία έγινε και η μεγάλη εποίκηση των Σλάβων στην Βοιωτία.
Για το μοναστήρι αυτό γνωρίζουμε ότι ήταν μετόχι της Μονής Σινά και ότι εορταζόταν με μεγαλοπρέπεια η εορτή της Αγίας Αικατερίνης, η οποία με την πάροδο του χρόνου αντικαταστάθηκε με το να εορτάζεται η γιορτή του Προφήτη Ηλία όπου φέρει και το όνομά του.
Το μικρό αυτό μοναστήρι λοιπόν κτήμα της Αγίας Αικατερίνης του Σινά , αναφέρεται σε σχετικό χειρόγραφο του Πρωτοσύγγελου Καλλίστρατου Σιναίτου του έτους 1844 ως Μονύδριον επί ονόματι Προφήτου Ηλία εις θέσιν τζάτζαρι με διάφορα οικήματα και γαίας καλλιεργησίμους και μη , με υδρόμυλον με λιθάρια δύο.
Οι πληροφορίες αυτές είναι ελλιπείς . Αντιθέτως η αρχιτεκτονική του Ναού και των παλαιών μοναστηριακών χώρων που σώζονται και που είναι γνωστός ως << κρυφό σχολειό >> σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του καθηγητού του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Γεωργίου Προκοπίου ( Ιούνιος 2002 ) ανάγεται στον 11ο ή στο 12ο αιώνα .
Το καθολικό του ναού ανταποκρίνεται , κατά τον καθηγητή Προκοπίου στην χωρική δομή του δικώνιου εγγεγραμμένου σταυροειδούς μετά τρούλου .
Το Μοναστήρι ( ο ναός κυρίως ) είναι σημαντικής αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής αξίας .
Περίπου το 1880 το μοναστήρι πωλήθηκε με το κτήμα του στον Επαμεινώνδα Δημητρίου.
Το 1920-25 οι κληρονόμοι του Ε. Δημητρίου πώλησαν το Μοναστήρι σε ομάδα κατοίκων από την Ασωπία.
Σήμερα ανήκει στην ενορία της Ασωπίας και είναι επανδρωμένο από μοναχούς .
Συνδέεται με αγροτικό δρόμο από την Ασωπία.
Οι κάτοικοι της Ασωπίας και με την προσέλευση πιστών και από τα γύρω χωριά εορτάζουν τον ναό την Κυριακή του Θωμά, καθώς επίσης και την Πρωτομαγιά. Η λειτουργία του είναι πλήρης από ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και αίθουσα υποδοχής των προσκυνητών.
Η ιερότητα του χώρου και η φυσική ομορφιά του τοπίου γαληνεύουν τον επισκέπτη. Χαρίζουν στιγμές πνευματικής ανατάσεως και ψυχικής αγαλλιάσεως .
Αρχιμ. Αρσένιος Γιαννακούλιας
 Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972303073





Πληροφορίες
Από το βιβλίο , η ιστορία των Θηβών και της Βοιωτίας του Γεωργίου Τσεβά που έχει εκδοθεί το έτος 1928 .
Από το βιβλίο , η ιστορία του τόπου μου που έχει εκδοθεί από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Παναγιώτης Δριχούτης
Διαβάστε Περισσότερα »

Απολυτήριο Λυκείου με τέσσερα μαθήματα


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει για φέτος την μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις, προκειμένου οι μαθητές της τάξης αυτής να ανακουφιστούν από τον μαραθώνιο των εξετάσεων

Ενα απρόσμενο δώρο ετοιμάζεται να δώσει φέτος για πρώτη φορά στους περίπου 100.000 μαθητές που φοιτούν στη Γ' τάξη του Λυκείου (Ημερήσιων και Εσπερινών ), το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει για φέτος την μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις, προκειμένου οι μαθητές της τάξης αυτής να ανακουφιστούν από τον μαραθώνιο των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται και τους εξοντώνουν κάθε χρόνο, καθώς έχουν εκτός από τις απολυτήριες εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, έρχονται αντιμέτωποι και με την «μητέρα των μαχών», τις Πανελλαδικές.

Τη σχετική εισήγηση έκανε στο υπουργείο Παιδείας το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και η πρόταση έχει κοινοποιηθεί στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, προς ενημέρωσή τους και σύντομα θα ανακοινωθεί και επίσημα.

Μέχρι τώρα οι μαθητές της Γ΄ λυκείου εξετάζονταν στις απολυτήριες εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα (14), ενώ από το φετινό σχολικό έτος (2017-18) θα εξεταστούν μόνο στα εξής τέσσερα μαθήματα:

α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος), β) Μαθηματικά, γ) Ιστορία, δ) Βιολογία. Στα συγκεκριμένα μαθήματα προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο 1ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης.

Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του ΓΕ.Λ. πλην της Φυσικής Αγωγής προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο 1ο και στο 2ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του 1ου και του 2ου τετραμήνου.

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές, οι οποίες θα ανακουφίσουν τα παιδιά της Γ' λυκείου είχαν κριθεί αναγκαίες από πέρυσι και μάλιστα είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες ώστε οι μαθητές να εξετάζονται σε λιγότερα μαθήματα.

Ετσι τώρα φαίνεται ότι ήρθε το... πλήρωμα του χρόνου και όπως εξηγεί το ΙΕΠ οι αλλαγές αυτές θα γίνουν «για την έγκαιρη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση της διδασκαλίας στις τρεις τάξεις του Λυκείου, για τη βελτίωση της ποιότητάς της, καθώς και για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ τάξης για τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις είναι αναγκαία η αύξηση του διδακτικού χρόνου και στο Γενικό Λύκειο, όπως έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Γυμνάσιο. Η αύξηση αυτή όμως προσέκρουε στο γεγονός ότι η τελευταία τάξη του λυκείου έπρεπε να ξεκινήσει τις απολυτήριες εξετάσεις πολύ νωρίς, πριν από τα μέσα Μαΐου, ώστε να είναι εφικτό να ολοκληρωθούν και οι απολυτήριες και οι Πανελλαδικές εξετάσεις εντός του Ιουνίου». Οπως προσθέτει το ΙΕΠ, «αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιορίζεται ο διδακτικός χρόνος και για τις Α' και Β' τάξεις του ΓΕΛ. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επίκειται τροποποίηση του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης εσπερινού ΓΕ.Λ.».

Πηγή: Έθνος
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα -Τα σημαντικότερα γεγονότα της 4ης Νοεμβρίου

1821: Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και αρχίζουν τη δεύτερη πολιορκία της Ακροπόλεως.

1866: Το βασίλειο της Ιταλίας προσαρτά την Βενετία.

1884: Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο δημοκρατικός υποψήφιος, Γκρόβερ Κλίβελαντ, επικρατεί του ρεπουμπλικάνου, Τζέιμς Τζ. Μπλέιν και γίνεται ο 22ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1899: Εκδίδεται το έργο του Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων».

1911: Λήγει το «Επεισόδιο του Αγαδίρ» με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα βρίσκουν για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.

1912: Ο «δάσκαλος της πολιτικής», Γούντροου Ουίλσον, εκλέγεται 28ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1918: Ιδρύεται το ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας), το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε ΚΚΕ.

1921: Ιδρύονται από τον Χίτλερ τα Τάγματα Εφόδου (SA), παραστρατιωτική οργάνωση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, που βοήθησε τους Ναζί να πάρουν την εξουσία στη Γερμανία. Φορούσαν καφέ πουκάμισα για να ξεχωρίζουν από τα SS, που φορούσαν μαύρα.

1940: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ανακοινώνεται επίσημα η απόβαση βρετανικών στρατευμάτων στην Κρήτη.

1944: Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Ναζί. Ολοκληρώνεται η εκκένωση της ηπειρωτικής Ελλάδας από τους Γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο ΒΔ τμήμα της Κρήτης μέχρι το Μάιο του 1945.

1949: Ο ΟΗΕ σταματά την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία, επειδή τροφοδοτούν τους Έλληνες αντάρτες.

1952: Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ νικά το δημοκρατικό αντίπαλό του, Αντλάι Στίβενσον και γίνεται ο 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1956: Σοβιετικά στρατεύματα, εισβάλλουν στην Ουγγαρία. Σε δύο μέρες θα πετύχουν τον στόχο τους. Ο πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι αντικαθίσταται από τον Γιάνος Καντάρ. 2.500 οι νεκροί Ούγγροι και 700 οι σοβιετικές απώλειες.

1961: Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, οι οποίες έμειναν στην ιστορία ως εκλογές «βίας και νοθείας». Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, επανέλαβε ότι δεν την αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση.

1980: Ο πρώην ηθοποιός του Χόλιγουντ και Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ρόναλντ Ρέιγκαν, κατατροπώνει εκλογικά τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ και τον διαδέχεται στον προεδρικό θώκο.

1980: Την ίδια μέρα, καθιερώνεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα.

1992: Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά το αγγλικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1996: Τραγικό δυστύχημα στο θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου, όταν η πυραυλάκατος «Κωστάκος» του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα». Από το σφοδρό εμβολισμό σκοτώνονται ακαριαία 4 υπαξιωματικοί, ενώ η πυραυλάκατος κόβεται στα δύο και βυθίζεται μέσα σε 10 λεπτά χωρίς να χάσει τη ζωή του κανένας άλλος από το πλήρωμα των 50 και πλέον ανδρών.

2001: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, που διεξάγεται στη Γάνδη.

2008: Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος. Συγκεντρώνει το 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες, έναντι 45,67% και 173 εκλεκτόρων του Τζον Μακέιν.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Ο Ρόλος της Γυναίκας στο Σοσιαλισμό"-Πολιτική εκδήλωση της ΤΕ Λιβαδειάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και βροχές σκιαγραφούν τη... σημερινή μέρα


Σήμερα, Σάββατο, αναμένεται ένταση των φθινοπωρινών φαινομένων που όλο κι αναμέναμε, με βροχές και καταιγίδες να έρχονται στο προσκήνιο.

Κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανόν την ανατολική Στερεά (σ.σ. κυρίως Φθιώτιδα). Μέχρι το βράδυ ισχυρά θα είναι και στα Δωδεκάνησα και πιθανώς στην Κρήτη (σ.σ. κυρίως την ανατολική).

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες στα δυτικά. Γρήγορη βελτίωση.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση από τα βόρεια.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Σποράδες, την Εύβοια και πιθανώς την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά (κυρίως της Φθιώτιδα) θα είναι ισχυρά. Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 βαθμιαία 4 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Κρήτη (κυρίως την ανατολική) πιθανόν να είναι ισχυρά. Βελτίωση το βράδυ και από τα δυτικά.

Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Βελτίωση τη νύχτα.

Άνεμοι: Αρχικά στα Δωδεκάνησα νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Πρόγνωση καιρού: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχή ή πιθανή καταιγίδα τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση.

Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσία Σκουρλέτη η συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς στη Λιβαδειά


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της 16ης  / 2017 Συνεδρίασης
Καλείστε στην 16η / 2017 Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 16:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου  Λεβαδέων (Παλιό Δημαρχείο), Καραγιαννοπούλου 1, στη Λιβαδειά  με:
                                         

ΘΕΜΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας με την παρουσία και συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη.


                                                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                          της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας

   ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
 Δήμαρχος Ορχομενού

Διαβάστε Περισσότερα »

Λατρεία του Ποσειδώνα στην Ογχηστό Βοιωτίας

Αριστερά, ο «τζόκεϊ» του Αρτεμισίου είναι το μεγαλοπρεπέστερο χυτό άγαλμα αλόγου με αναβάτη που σώζεται από την ελληνική αρχαιότητα. Βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Δεξιά, ο Ποσειδώνας του Αρτεμισίου κοσμεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ως θεός της θάλασσας, o Ποσειδώνας ήταν από τους σημαντικότερους θεούς της αρχαιότητας. Ανοιγε τα κύματα με την τρίαινά του σαν περνούσε και, όταν θύμωνε, προκαλούσε θύελλες, σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων, ήταν υπεύθυνος για τα γεωλογικά φαινόμενα. Γι’ αυτό, οι ψαράδες και ναυτικοί τού πρόσφεραν θυσίες, κάνοντας επικλήσεις για σταθερότητα. 

Να, όμως, που στην Ογχηστό της Βοιωτίας ο Ποσειδώνας λατρεύτηκε ως προστάτης των αλόγων με εορταστικές και τελετουργικές εκδηλώσεις, γνωστές από την προ-ομηρική εποχή. Σε αυτή του την ιδιότητα εστιάζουν ο Πάρις Βαρβαρούσης και η Παναγιώτα Παπαευαγγέλου στην έκδοση «Ογχήστιος Ποσειδώνας - Λατρεία και πολιτική» (εκδ. Παπαζήση), αναδεικνύοντας την πανελλήνια απήχηση που είχε το ιερό της Ογχηστού, αλλά και την πολιτική δύναμή του, καθώς ήταν αφιερωμένο από τα Προϊστορικά χρόνια στον Ποσειδώνα. Το βιβλίο ολοκληρώνει μια τριλογία μελετών, όπως σημειώνει στον πρόλογο ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Βασίλειος Αραβαντινός. Θέμα τους είναι η αρχαία Αλιαρτία, μια λωρίδα γης ανάμεσα στο ιερό βουνό των Μουσών και τη «ζείδωρο» λεκάνη της Κωπαΐδας, παρελικώνια περιοχή και περιλίμνια συνάμα. «Το τοπικό και χρονικό σκηνικό όπου κινείται το νέο βιβλίο ανήκει σε μοναδική για την πολιτική και θρησκευτική σημασία της περιοχής και σε μια άκρως ιδιαίτερη συγκυρία της αρχαίας ιστορίας της Βοιωτίας».

Το υποβλητικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του Ποσειδώνιου άλσους της Ογχηστού, ανάμεσα στην ακρολιμνιά του μεγαλύτερου υγροβιότοπου της Νότιας Ελλάδος και στον ήμερο και μενεξεδί ορεινό όγκο του ανατολικού Ελικώνα, μάγευε ανέκαθεν τους ταξιδιώτες, στην αρχαιότητα και σήμερα, υπογραμμίζει ο κ. Αραβαντινός, τονίζοντας πως οι δύο συγγραφείς, μέσα από μια διαλεκτική ανάλυση και σύνθεση των πηγών τους, διερεύνησαν «το πιο ευαίσθητο δίπολο της αρχαίας, νεότερης και σύγχρονης σκέψης: τη θρησκεία (λατρεία) και την πολιτική».

Στον δικό του πρόλογο, ο κ. Βαρβαρούσης προετοιμάζει τον αναγνώστη ότι στη μελέτη αυτή, το Ογχήστιο ιερό αναδεικνύεται ως σημαντικό πολιτικό κέντρο της αρχαιότητας με ιδιαίτερα λατρευτικά δρώμενα. Οπως αυτά παραδίδονται αυθεντικά στις αρχαίες πηγές και έχουν σχολιαστεί από κλασικιστές και σύγχρονους μελετητές. Στην έκδοση παρουσιάζονται τα μυθικά πρόσωπα που συνδέονται με τον Ογχήστιο Ποσειδώνα και διαμόρφωσαν τη δική του μυθική γενεαλογία.

Ο αναγνώστης στέκεται στο κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στο ιερό της Ογχηστού ως πολιτικό κέντρο. Τη σημασία του, τον ρόλο που διαδραμάτισε στη συγκρότηση της κοινής πολιτείας των Βοιωτών, το πολιτικό εύρος του ιερού, τις λεπτομέρειες της λατρείας του Ποσειδώνα στην περιοχή, καθώς και όσα έφεραν στο φως οι ανασκαφικές έρευνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η αναφορά στα γλυπτά του Αρτεμισίου. Τα δύο χάλκινα αγάλματα που εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ο Ποσειδώνας ή Δίας και το σύμπλεγμα αλόγου με τον μικρό ιππέα, που ανασύρθηκαν από τον υποθαλάσσιο χώρο στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο της Εύβοιας (1926-29), αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης. «Τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν, ωστόσο, ως προς την ταυτότητα του θεού και το ιερό προέλευσής τους δεν έχουν ακόμα απαντηθεί, αν και έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις», σημειώνουν ο Πάρις Βαρβαρούσης και η Παναγιώτα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως ασάφεια επικρατεί και ως προς την πορεία του πλοίου που τα μετέφερε. Πιστεύουν ότι ο θεός του αγάλματος του Αρτεμισίου είναι Ποσειδώνας, «ο οποίος κοσμούσε το ιερό της Ογχηστού, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει εκφραστεί σχετική πρόταση για κάποιο ιερό». «Η ισχυρή υπόθεση ότι τα δύο έργα τέχνης βρίσκονταν στο ίδιο πλοίο και προέρχονταν από το ίδιο ιερό, το οποίο θα πρέπει να ήταν ένα σημαντικό ιερό, όπως το λατρευτικό κέντρο της Ογχηστού, καθώς και η θέση του ναυαγίου, ενισχύουν ακόμα περισσότερο την άποψή μας».

Οσο για τον «τζόκεϊ», το μεγαλοπρεπές χυτό άγαλμα αλόγου με τον νεαρό αναβάτη που έχει αφρικανικά χαρακτηριστικά, θεωρούν πως προέρχεται επίσης από το ιερό της Ογχηστού. Η εγχάρακτη σφραγίδα στον δεξιό μηρό του με μορφή Νίκης που κρατάει στεφάνι στα υψωμένα χέρια της είναι στοιχείο που «οδηγεί στην εκτίμηση ότι πρόκειται για “κέλητα”, καθαρόαιμο άλογο ιππασίας που χρησιμοποιούνταν σε ιππικούς αγώνες». Τέτοιοι γίνονταν στην Ογχηστό.

Οι συγγραφείς δεν έχουν αμφιβολία ότι το σύμπλεγμα του Αρτεμισίου βρισκόταν στο ίδιο πλοίο με το άγαλμα του Ποσειδώνα. «Το νέο στοιχείο», λέει στην «Κ», ο κ. Βαρβαρούσης, «είναι ότι εντοπίζουμε το ιερό στο οποίο ήταν τοποθετημένα τα αγάλματα. Υπάρχουν οι ενδείξεις. Απολύτως σίγουροι δεν είμαστε, με την έννοια ότι δεν έχουν βρεθεί απτά αρχαιολογικά αποτελέσματα. Ομως όλα τα ιστορικά στοιχεία και τα δεδομένα από τις αρχαίες πηγές συγκλίνουν».
Πάρις Βαρβαρούσης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ