Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Η γαστρονομία της Βοιωτίας: Φορμαέλα, οψιμοτύρι, σαρμάδες και αραχωβίτικο κρασί

Αφήνοντας πίσω τη Λιβαδειά με τα περίφημα σουβλάκια της και ανηφορίζοντας προς τον Παρνασσό, ο επισκέπτης αντικρίζει έναν ιδιόρ­ρυθμο πέτρινο οικισμό κρεμασμένο κυριολεκτικά στην πλαγιά τουφαραγγιού. Η Αράχοβα, κοσμοπολί­τικος και αγαπημένος χειμερινός προορισμός, σας περιμένει με τα τζάκια της να καίνε και τις γεύσεις από μία κουζίνα πολυδιάστατη. Μια κουζίνα που ακροβατεί, από τη μια προσηλωμένη στις παραδοσιακές γεύσεις κι από την άλλη με αναπάντεχους γευστικούς συνδυασμούς, δημιουργικής γαστρονομίας.

Η γαστρονομία της Βοιωτίας: Φορμαέλα, οψιμοτύρι, σαρμάδες και αραχωβίτικο κρασί

Στο κλασικό εδεσματολόγιο της περιοχής θα συναντήσετε υπέροχα κρεατικά, που οι ντόπιοι ψήστες γνωρίζουν πολύ καλά πώς να τα παντρεύουν με τη φωτιά και το κάρβουνο.

Διαλέξτε μια από τις δεκάδες ταβέρνες της Αράχοβας, της Αγόριανης, του Πολύδροσου ή της Βάργιανης.

Αρνί στη σούβλα, ή  περασμένο στο κοντοσούβλι και τα παϊδάκια στα κλήματα είναι πάντα ζουμερά, ελαφρά τσικνισμένα από το λίπος τους, όσο πρέπει ξεροψημένα θα σας μεταφέρουν σε κλασικούς γαστρονομικούς παραδείσους.

Βεβαία, λόγω του ψύχους και της όλης ατμόσφαιρας, ο επισκέπτης σύντομα αναζητά μια ζεστή γωνιά κι ένα ζεστό πιάτο, γι’αυτό και είναι δύσκολο να αντισταθεί σε μια χυλωμένη αχνιστή φασολάδα, σε μια σούπα από βραστή γίδα με ξινούτσικο τραχανά, ή αρνάκι φρικασέ με μπόλικο ψιλοκομμένο μαρούλι και ευωδιαστό άνηθο.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε και τους σαρμάδες της Αράχοβας. Στη διάφανη αγκαλιά του λάχανου συνυπάρχει ο χοντροκομμένος πρόβειος κιμάς με το ρυζάκι και την γεύση του σκόρδου, του δυόσμου και του μαϊντανού. Σερβίρονται, σχεδόν παντού, συνοδευμένοι με μια βελούδινη σάλτσα αυγολέμονου. Δοκιμάστε τυρόπιτα με πικάντικη φέτα Παρνασσού ή μια χορτόπιτα με αέρινα φύλλα και σπανάκι.

Κι αν θέλετε ένα μεζεδάκι για να συνοδέψετε τις πρώτες γουλιές από το κρασί σας τσιμπολογώντας μέχρι να έρθουν τα κύρια πιάτα, δεν έχετε παρά να παραγγείλετε οψιμοτύρι με καψαλισμένο ψωμί ή ένα σαγανάκι από φορμαέλα.

Το πιο φημισμένο προϊόν της Αράχωβας είναι η φορμαέλα (Π.Ο.Π.). Σκληρό κατσικίσιο τυρίκυλινδρικού οχήματος, με μήκος 20-35εκ., διάμετρο 5-10εκ. και βάρος περίπου μισό κιλό. Στην επιφάνειά του είναι αποτυπωμένα τα σχέδια του μακρόστενου καλουπιού όπου μένει για 3-4 ημέρες αλατισμένο μέχρι να στεγνώσει.

Έχει ελαστική υφή και η γεύση που αφήνει στη γλώσσα είναι ήπια, γλυκιά και γαλακτώδης. Η φορμαέλα είναι ένα από τα τρία-τέσσερα ελληνικά τυριά που αναπτύσσει τη γεύση του μόνο όταν έρθει σε επαφή με τη φωτιά. Όταν ψηθεί, μαλακώνει, νοστιμεύει και αφήνει αρώματα που απογειώνουν τον ουρανίσκο. Μαγειρεύεται τηγανητό (σαγανάκι) ή ψητό στο γκριλ.

Ολοκληρώστε την γεύση σας με τα αυθεντικά γλυκά του τόπου. Αφράτη καρυδόπιτα, ρυζόγαλο με συμπυκνωμένη γεύση πρόβειου γάλακτος, γαλακτομπούρεκο, τηγανίτες, κοκοτάκια (αραχωβίτικες δίπλες), μυγδαλάτα και καρυδάτα (μικρά γλυκάκια ψημένα στο φούρνο και τυλιγμένα σε λευκή ζάχαρη).

Το Αραχωβίτικο κρασί, μαύρο και μπρούσκο, είναι ξακουστό. Τώρα πια παράγεται σε μικρές ποσότητες και είναι δυσεύρετο. Φτιάχνουν ακόμη το δικό τους τσίπουρο. Το Αραχωβίτικο λάδι είναι κορυφαίας ποιότητας. Ο ελαιώνας της Αράχωβας είναι ορεινός και οι ελιές καλλιεργούνται με τέτοιο τρόπο που εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα.

Τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται στην Αράχωβα είναι η φορμαέλα,  η φέτα, το γιαούρτι, το οψιμοτύρι (γαλακτοκομικό προϊόν), οι χυλοπίτες, ο τραχανάς, τα αμυγδαλωτά, τα καρυδάτα (ή σκαλτσούνια), οι ροζιέδες, ο χαλβάς, τα κοκοτάκια και οι τηγανίτες και άλλα παραδοσιακά γλυκά.

Επίσης στην Αράχωβα παράγεται μέλι από τα αγριολούλουδα του Παρνασσού. Τα γλυκά του κουταλιού και λικέρ που παρασκευάζουν οι γυναίκες της Αράχωβας με αγνά υλικά και συνταγές που περνούν από γιαγιά σε εγγονή.
gastrotourismos.gr




Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλο Ντέρμπι το Σάββατο στο Κλειστό Αλιάρτου



Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι κινδυνεύουν από την ιλαρά, οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ



Μικρά παιδιά κυρίως Ρομά, και ενήλικες από 24 έως 44 ετών η πλειοψηφία στα 405 κρούσματα ιλαράς που έχουν σημειωθεί στη χώρα.
Αύξηση παρουσιάζουν σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τα κρούσματα της ιλαράς.  Συνολικά έχουν καταγραφεί 405 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, ανάμεσά τους και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Έχει καταγραφεί ένας θάνατος σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς που αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ανεμβολίαστο, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας.

Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και «δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επιδημία Ιλαράς στην Ευρώπη - 34 θάνατοι στη Ρουμανία

Στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη επιδημία Ιλαράς όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 κρούσματα κατά την περίοδο 2016-2017 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ουκρανία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία, Ρουμανία).

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία (όπου από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 9.539 κρούσματα και 34 θάνατοι) και η Ιταλία (όπου από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4.617 κρούσματα και 4 θάνατοι).
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους προανήγγειλε ο Π. Σκουρλέτης απο τη Βοιωτία


Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στις συναντήσεις του με τους αιρετούς της Στερεάς Ελλάδας, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Βοιωτία, την Τετάρτη.
Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο Εσωτερικών διαμορφώνει, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους, με εθνικούς πόρους και με στόχευση στους τομείς: ύδρευσης - αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, προμήθειας μηχανημάτων έργων και κατασκευής παιδικών χαρών.
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ακόμα ότι θα επαναληφθεί και το 2018 η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, που δόθηκε φέτος σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
Επανέλαβε ακόμα την πρόθεση του υπουργείου για αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, με μια εύλογη παράταση της υφιστάμενης θητείας των αιρετών κατά μερικούς μήνες, το 2019, και την καθιέρωση ανάληψης καθηκόντων από τον Ιανουάριο.
Σε εκδήλωση της ΝΕ Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, στη Θήβα, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι «είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση και όχι ένα τρικ της σημερινής κυβέρνησης, το οποίο -όπως ανοήτως μας λέει η αξιωματική αντιπολίτευση- θέλει να το χρησιμοποιήσει για να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους Δήμους. Δεν το ήξερα ότι όταν έχεις την απλή αναλογική ώστε ό,τι ψηφίζεις να βγαίνει από την κάλπη, είναι τρόπος άλωσης και δεν είναι άλωση και καλπονοθεία το να έχεις διάφορα παραμορφωτικά εκλογικά συστήματα τα οποία αλλοιώνουν την λαϊκή βούληση. Προφανώς ξεβολεύονται διαφόρων ειδών κατεστημένα».
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση «επιδιώκει τη δημιουργία όρων απεμπλοκής από τη λιτότητα, έναντι του σχεδίου εκείνων που ορκίζονται, που πιστεύουν στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα». Όπως ανέφερε, αυτή είναι σήμερα μια τεράστια πολιτική διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ άφησε αιχμές με για τον υπό συγκρότηση φορέα της Κεντροαριστεράς: «Θα σας έλεγα και με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν έχω καταλάβει τι λένε. Και δεν το έχω καταλάβει, παρότι πάνε σε συνέδριο, πάνε να ψηφίσουν αρχηγό, αλλά δεν μας λένε ποιανού πολιτικού κόμματος θα είναι αρχηγός και τι θέσεις θα υπηρετεί».
Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση Καρακώστα στη Βουλή για την εγκληματική δράση των Ρομά στο Πυρί της Θήβας

Ερώτηση βουλευτή Βοιωτίας Ε. Καρακώστα σχετικά με τα ανεπαρκή αστυνομικά μέτρα απέναντι στην αυξανόμενη εγκληματική δράση των Ρομά στο Πυρί της Θήβας»

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
           ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: «Ανεπαρκή τα αστυνομικά μέτρα απέναντι στην αυξανόμενη εγκληματική δράση των Ρομά στο Πυρί της Θήβας»


 Στην με αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης 158/05-10-2017 Ερώτηση την οποία σας κατέθεσα σχετικά με την σταθερή, διαρκή αλλά και αυξανόμενη παραβατική συμπροφορά των Ρομά της περιοχής του Πυρί Θηβών, απαντήσατε με το με αριθμό πρωτοκόλλου 7017/4/21322-γ' έγγραφο σας πως «…για την αστυνόμευση της διαλαμβανομένης στην ερώτηση περιοχής, εφαρμόζονται ειδικά σχέδια δράσης, τα οποία επικαιροποιούνται και προσαρμόζονται στις ανακύπτουσες απαιτήσεις…», πως «…από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, αστυνομικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, διενεργούνται ουσιαστικοί και συστηματικοί έλεγχοι…» και παραθέσατε και αριθμητικά δεδομένα για την μείωση κατά 11,08% και 31,82% των κλοπών-διαρρήξεων και ληστειών, αντίστοιχα, το α' 9μηνο του 2017 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο του έτους 2016.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου όμως, η εγκληματική συμπεριφορά των Ρομά της εν λόγω περιοχής όχι μόνο καθημερινώς αυξάνεται ποσοτικώς και αριθμητικώς, αλλά επιπλέον οι τελούμενες από αυτούς άδικες πράξεις εκλαμβάνουν διαρκώς μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποινική τους αξιολόγηση.

Πλέον οι Ρομά της περιοχής του Πυρί Θηβών, σε καθημερινή βάση προβαίνουν πέραν των αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας και σε απόπειρες πράξεων κατά της ζωής των πολιτών, κατοίκων αλλά και διερχομένων από την ευρύτερη περιφέρεια του καταυλισμού στο Πυρί.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Όπως αποδεικνύει η καθημερινότητα, δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η εγκληματική δραστηριότητα της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας με τα υφιστάμενα αστυνομικά μέτρα.  Τι θα πράξει σχετικά η Πολιτεία, πριν αφαιρεθούν ζωές συμπολιτών μας;



Αθήνα, 08/11/2017

Ο ερωτών Βουλευτής
Ευάγγελος Καρακώστας
Βουλευτής Βοιωτίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Θηβαίων -17 τα θέματα

Σας καλούμε όπως προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού Δημοτικού Καταστήματος του Δ.Θηβαίων, (Παλαιό Δημαρχείο οδός Πινδάρου & Οιδίποδος) στις 13 NOEMBΡΙΟΥ 2017 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα 17:00 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 
                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

                                                                                             ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ. ΚΟΚΟΝΤΙΝΗ

Π Ι Ν Α Κ Α Σ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΣΤΙΣ  13-11-2017 

1. Aναζήτηση εξεύρεσης λύσεων και υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση της διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές με τη συμμετοχή ROMA που διαμένουν σε καταυλισμό στη συνοικία Πυρί Θηβών.

2. Έκφραση γνώμης για τις προτεινόμενες μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θηβαίων για το σχολικό έτος 2018-2019 (σχετ. η υπ’ αριθ. 17/2017 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας).

3. Λήψη απόφασης για τη διενέργεια εκδήλωσης στις 22 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου) από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Θηβαίων, για έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης και διάθεση σχετικής πίστωσης.

4. Επικαιροποίηση της υπ΄ αριθμ. 74/2016 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων (Έγκριση της μελέτης με τίτλο «Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Κρήνης του Οιδίποδα στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Θηβαίων»), λόγω αλλαγής του Φ.Π.Α. από 23% σε 24%, έγκριση των τευχών δημοπράτησης και του τρόπου εκτέλεσης του έργου: «Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου της Κρήνης του Οιδίποδα στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Θηβαίων». 

5. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου : «Εργασίες αποπεράτωσης παλιού Δημαρχείου Θήβας».

6. Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση του αναπληρωματικού μέλους από  τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θήβας (ΔΕΥΑΘ).


7. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής των εργασιών που αφορούν επισκευές και συντηρήσεις οχημάτων του Δήμου Θηβαίων από τον ανάδοχο κ. Αριστείδη Κούνο, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 17SYMV002036116/2017 σύμβαση.

8. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο : «Βελτίωση κτιρίου παλαιού Δημαρχείου Βαγίων και μετατροπή τους σε χώρο άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

9. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής των εργασιών που αφορούν επισκευές και συντηρήσεις οχημάτων του Δήμου Θηβαίων από την ανάδοχο εταιρεία Αφοί ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΟΥ Ο.Ε., σύμφωνα με την υπ’αριθ. 17SYMV002036300/2017 σύμβαση.

10. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής των εργασιών για τη διεξαγωγή  εκπαιδευτικού σεμιναρίου στις 23 & 24 Οκτωβρίου 2017, από τον ανάδοχο Χρήστο Ι.Χρονόπουλο.

11. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής των εργασιών αποψίλωσης της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης, από τον ανάδοχο  Κοϊτσάνο Δ.Ανδρέα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 11896/31-5-2017 σύμβαση.

12. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής των εργασιών αποψίλωσης Δ.Ε. Θήβας, από τον ανάδοχο Κουτσούκο Στυλιανό – Μαλαφούρη Σαράντη (AGROHEΑLTH), σύμφωνα με την υπ’ αριθ 11849/30-5-2017 σύμβαση.

13. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής των εργασιών αποψίλωσης Δ.Ε. Πλαταιών από την ανάδοχο εταιρεία «Γεώργιος Μπαρούσης  - Κωνσταντίνος Μαλάμης Ο.Ε.», σύμφωνα με την υπ' αριθ. 11874/30-5-2017 σύμβαση.

14. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής των εργασιών επισκευής και συντήρησης3 οχήματος από τον ανάδοχο Σόρκο Μάριο του Αθανασίου, σύμφωνα  την υπ’αριθ. 25555/3-11-2017 σύμβαση.

15. Έγκριση άδειας εισόδου – εξόδου για βιομηχανικό κτίριο στη θέση «Κοκκάλα» της Δ.Ε. Θήβας του Δήμου Θηβαίων (σχετ. η υπ’ αριθ. 59/2017 απόφαση Επ.Π.Ζ.).

16. Έγκριση άδειας εισόδου – εξόδου σε αποθήκες (silo) στη θέση «Ζαχάρεζα» της Τ.Κ. Καπαρελλίου του Δ.Θηβαίων  (Σχετ. η υπ’ αριθ. 60/2017 απόφαση Επ.Π.Ζ.).

17. Έγκριση άδειας εισόδου – εξόδου σε πτηνοτροφείο στη θέση «Λούτσα» της Τ.Κ. Υπάτου του Δήμου Θηβαίων   (Σχετ. η υπ’ αριθ. 61/2017).

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, για την συνέκδοση του Λευκώματος με τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς



Θερμά συγχαρητήρια έδωσε  στα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς για την έκδοση του καλαίσθητου φωτογραφικού Λευκώματος, η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά.

«Κανείς δεν γνωρίζει την έμπνευση του καλλιτέχνη τη στιγμή της λήψης της φωτογραφίας, το τι σκεπτόταν και τι τον επηρέασε.
Η γοητεία του αποτελέσματος όμως είναι αδιαμφισβήτητη.
Άλλωστε «μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» ( Κομφούκιος)

Εκδόσαμε μαζί ένα μέρος της δουλειάς των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς και εύχομαι η προσπάθεια να συνεχισθεί.

Η  Π.Ε. Βοιωτίας θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοποριακή ενέργεια η οποία προβάλλει τον τόπο μας…», τόνισε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων: Αύριο πιστώνονται τα προνοιακά επιδόματα Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου

Ανακοίνωση Δήμου Θηβαίων για τα προνοιακά επιδόματα Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου

Ο Δήμος Θηβαίων γνωστοποιεί στους δημότες του, δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, ότι τα  επιδόματα του διμήνου Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2017 θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στις 10/11/2017.

Η Κοινωνική και η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Θηβαίων με αγαστή συνεργασία και έντονο το αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στα άτομα με αναπηρία, συνεχίζουν να ενεργούν με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και άμεσα όλες τις διαδικασίες, προκειμένου να καταβάλλονται, εντός των καθορισμένων προθεσμιών, τα επιδόματα στους δικαιούχους και ως εκ τούτου ο Δήμος Θηβαίων να συγκαταλέγεται στους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που καταβάλλει επιδόματα χωρίς καθυστερήσεις. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Εξαγγελίες Σκουρλέτη στη Λιβαδειά

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στη Λιβαδειά η συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ με την παρουσία Δημάρχων από όλη τη Στερεά.

Η επίσημη επίσκεψη του κ. Σκουρλέτη στη Βοιωτία έδωσε αφορμή για μία αυτοδιοικητική συζήτηση με φόντο τις εκλογές και τις μεταρρυθμίσεις που σκέφτεται η κυβέρνηση.

Ο κ. Σκουρλέτης δεν έκρυψε τςι σκέψεις του για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση και τη μείωση της θητείας από 5 σε 4 χρόνια.

Από την πλευρά τους και οι Δήμαρχοι έθεσαν ζητήματα που αφορούν την πραγματική ανάδειξή τους σε μικρές κυβερνήσεις ώστε να μπορούν να λύνουν ζητήματα και φυσικά η εξασφάλιση πόρων.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Δημάρχου Λαμιέων, Νίκου Σταυρογιάννη που ανάρτησε και στο λογαριασμό του στο Facebook: "Ζήτησα από τον Υπουργό Εσωτερικών σήμερα στη Λιβαδειά, να ξεκαθαρίσει, εάν η Κυβέρνηση θέλει να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το θεσμικό ρόλο που της ανήκει με βάση το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Να λειτουργεί δηλαδή, ως μια μικρή κυβέρνηση για τα τοπικά ζητήματα.

Διασφαλίζοντας όμως για τους Δήμους και χρηματοδοτικά εργαλεία και πόρους που να διαχειρίζεται αποκλειστικά η αυτοδιοίκηση Α' βαθμού. Γιατί μόνο τότε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στο ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής περιφέρειας. Ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου, έπρεπε να είναι αποτέλεσμα ευρύτερων συναινέσεων και όχι μια άκαιρη κυβερνητική επιλογή, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των Δήμων.
lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ : ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑ'Ι'ΛΗ


ΕΚΔΗΛΩΣΗΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ : ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΔΙΣΤΟΜΙΤΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΤΗΣ ΣΧ. ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑ'Ι'ΛΗ. (Νεροτριβή, )

 Νεροτριβή, Κρύα Λιβαδειάς,
Από Παρασκευή 10, έως Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017.
---------------

Ανοίγει την  Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, στην καλαίσθητη αίθουσα της Νεροτριβής στην Λιβαδειά, η Εκθεση έργων ζωγραφικής του Διστομίτη φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών ΓΙΑΝΝΗ ΚΑ'Ι'ΛΗ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τα όργανα της χούντας τον Φεβρουάριο του 1974.

 Την έκθεση συνδιοργανώνουν με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο  ΔΗΜΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ,  ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ και θα διαρκέσει μεχρι τις 17 Νοεμβρίου 2017.


Ο φοιτητής Γιάννης Κα'ί'λης πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα κατά της Δικτατορίας. Πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Νοέμβρη το 1973 και μάλιστα με το πινέλο του γράφτηκαν τα συνθήματα ''ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ'' και ''ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ'' στις κολόνες της πύλης του Πολυτεχνείου, όπως και πολλά από τα αντιχουντικά σκίτσα που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι μέσα από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου.Μετά την εισβολή του τανκ κρύφτηκε για καιρό όπου μπόρεσε. Τον Φεβρουάριο του 1974 βρέθηκε το άψυχο σώμα του πεταμένο σ’ έναν σωρό αμμοχάλικο μιας οικοδομής, στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, δολοφονημένος από τις μυστικές υπηρεσίες της χούντας - αφού πρώτα βασανίστηκε βάναυσα.
 
Πρόκειται για την μεγαλύτερη, ίσως, έκθεση έργων του συμπατριώτη μας που συγκεντρώθηκε - μάλιστα ειναι η πρωτη φορά που παρουσιάζονται στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, καθως μεχρι τωρα είχαν γίνει εκθέσεις στην Αθήνα ( από την Σχολή του, τον Σύλλογο Διστομιτών Αθήνας κ.α.) και στο Δίστομο- από τον Πολιτισμικό Σύλλογο και την Αντιφασιστική Κίνηση. Συγκεντρώθηκαν έργα από την οικογένειά του, φίλους του, τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου και τον Δήμο Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας. Η έκθεση  περιλαμβάνει και ντοκουμέντα για το Πολυτεχνείο.

Ανήμερα της Επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ( 17 Νοέμβρη, 19.30 ) και στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί  εκδήλωση όπου θα μιλήσουν για τον Γιάννη Κα'ί'λη  και την σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η Δρ Δήμητρα Σκαύδη και ο Δαμιανός Μωραίτης, εκπαιδευτικός.

Έχουν κληθεί να επισκεφθούν την Εκθεση τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Λιβαδειας και της ευρύτερης περιοχής.

Οι συνδιοργανωτές καλούν  όλους τους κατοικους της Λιβαδειας και των γύρω κωμοπόλεων να επισκεφθούν την Εκθεση και να παρακολουθήσουν τις ομιλίες.
Η Εκθεση, θα ειναι ανοιχτή όλες τις ημερες από 10 έως 17 Νοεμβρίου, τις ώρες 10.00 έως 13.00 και 18.00 έως 21.00

 ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑ'Ι'ΛΗ

Ο Γιάννης Καίλης γεννήθηκε στο Δίστομο  Βοιωτίας στις 12-02-1950- ορφανός από πάτερα από πολύ μικρός.
Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Δίστομο το 1969, συνέχεια εργαζόμενος. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στον Β.Βλαχόπουλο, 1969-1970.Έκανε την στρατιωτική του θητεία 1970-1971. Το 1971 μπήκε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πήρε ενεργά μέρος στον αγώνα κατά της Δικτατορίας. Πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Νοέμβρη το 1973 και μάλιστα από το πινέλο του γράφτηκαν τα συνθήματα ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ και ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ στις κολόνες της πύλης του Πολυτεχνείου, πρωτομάστορας στα σχέδια και στα πανό που είχαν αναρτηθεί στα κάγκελα του Πολυτεχνείου με τα συνθήματα ‘’Έξω οι Αμερικάνοι’’ όπως και σε πολλά από τα αντιχουντικά σκίτσα που κυκλοφορούσαν από χέρι σε χέρι μέσα από τα κάγκελα του Πολυτεχνείου.Μετά την εισβολή του τανκ κρύφτηκε για καιρό όπου μπόρεσε. Τον Φεβρουάριο του 1974 βρέθηκε το άψυχο σώμα του πεταμένο σ’ έναν σωρό αμμοχάλικο μιας οικοδομής, στην οδό Βαλτετσίου, στα Εξάρχεια, δολοφονημένος από τις μυστικές υπηρεσίες της χούντας του Ιωαννίδη- αφού πρώτα βασανίστηκε βάναυσα.

Κηδεύτηκε στο Δίστομο Καθαρή Δευτέρα 22 του Φλεβάρη του 1974.Οι ασφαλίτες προσπάθησαν να επιβάλλουν στους συγγενείς του νεκρού να μη θρηνήσουν.
Για να πουν ύστερα οι φασίστες της χούντας ότι αυτοκτόνησε.Έπεσε από οικοδομή!!( είπαν ). Και ήταν ταλιαρισμένα τα δάχτυλα του, τα πόδια του. Το κεφάλι του πίσω ανοιχτό. Βγάλανε εφημερίδες απ’ το κεφάλι πίσω.
Και έλεγαν τρεις μέρες ύστερα στις εφημερίδες, τις λογοκριμένες ‘’αυτοκτόνησε ’’.

Χρειάστηκε, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Γιάννη Κα'ί'λη,να γίνει εκταφή της σωρού του, με πρωτοβουλία της αγωνίστριας Δικηγόρου κυρίας Φιλάνθης Ψυρρή, που  έκανε σκληρό αγώνα, με πίστη και πεποίθηση, ότι ο Γιάννης είχε δολοφονηθεί και είχε βασανιστεί - έχοντας κάνει μηνύσεις για 36 περιπτώσεις νέων που ο θάνατος εμφανίστηκε από το χουντικό καθεστώς ως ''αυτοκτονία''. Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε η κ. Ψυρρή, ο χουντικός αξιωματικός , Κ.Καραπαναγιώτης  Αστυνόμος Α΄, Προϊστάμενος ''του Σπουδαστικού''  της Γενικής Ασφάλειας,  έγραφε στο από 17-12-73 ενημερωτικό του σημείωμα- δυο μήνες πριν την δολοφονία του Γ. Κα'ί'λη : <<Μεταξύ των συμμετασχόντων  εις τα έκτροπα του Πολυτεχνείου ήταν και ο φοιτητής Γιάννης Καϊλης του Ν. και της Βασ. Γεν. το 1950 εις το Δίστομο, κάτοικος οδούς Ευδήλου 7, όστις παρέμεινες καθ ΄όλην την διάρκεια των επεισοδίων ΕΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΕΝ εις την αναγραφήν συνθημάτων και εσχεδίασε το πανώ ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ>>.

Ο Εισαγγελέας άσκησε δίωξη για τον θάνατό του. Η δικηγόρος κ. Φ. Ψυρρή  σε ομιλία της στο Δίστομο τόνισε  ότι << ο Γιάννης ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ  και ευτυχώς δικαιώθηκα από την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.Ο Γιάννης Καϊλης , ο συγκροτημένος  και ολοκληρωμένος άνθρωπος η μεγάλη καλλιτεχνική φυσιογνωμία - αν ζούσε – κατά την άποψη  του καθηγητή κ. Καλαμάρα, ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ  όπως δεκάδες φοιτητές και στρατιώτες κατά τον ίδιο ή παρόμοιο  τρόπο>>. Ο Γιάννης Κα'ί'λης έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως θύμα της δικτατορίας των συνταγματαρχών και χορηγήθηκε σύνταξη στην μητέρα του. Για τα έργα του φοιτητή τους έχουν γράψει κολακευτικά, εκτός από τον Καλαμάρα και οι Καθηγητές του Γιάννης Μόραλης, Θύμιος Πανουργιάς κ.α.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Α.Σ.Κ..Τ και το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών οργάνωσε έκθεση έργων του στην Αθήνα από τις 4-19 του Μάρτη το 1975, ένα χρόνο ύστερα από τον θάνατο του , ενω τα επόμενα χρόνια έχουν γίνει εκθέσεις έργων του στην Αθήνα και στο Δίστομο.  Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Δήμο  Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και σε συλλογές συγγενών και φίλων του.

Στο Δίστομο έχει δοθεί το όνομά του στον δρόμο που οδηγεί στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα- Τα σημαντικότερα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου

1799: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατακτά την εξουσία στη Γαλλία. Είναι η 18η Μπρυμαίρ, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Γάλλων επαναστατών.

1866: Το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην Κρήτη. Ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης την ανατίναξε, σκορπίζοντας το θάνατο, όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους Τούρκους. Από τους Έλληνες που βρίσκονταν στη Μονή, μόνο 3 ή 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν, ενώ περίπου 100 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

1888: Ο Άγγλος κατά συρροή δολοφόνος, ο επονομαζόμενος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σκοτώνει τη Μέρι Τζέιν Κέλι, το τελευταίο γνωστό θύμα του.

1906: Ο Θεόδωρος Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που βγαίνει έξω από τα σύνορα της χώρας του και επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά.

1912: Δημοσιεύεται το βασιλικό διάταγμα, με το οποίο προβιβάζεται ο Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, διάδοχος Κωνσταντίνος, σε στρατηγό.

1918: Επανάσταση στη Γερμανία. Η βασιλεία καταρρέει, καθαιρείται ο Κάιζερ και ο σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν ανακηρύσσει την ελεύθερη λαϊκή δημοκρατία της Γερμανίας.

1925: Στη Γερμανία, ιδρύονται τα τάγματα ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Ναζί).

1931: Έλληνας μοναχός ανακαλύπτει στην Τραπεζούντα την περίφημη εικόνα της Παναγίας του Σουμελά, του Ευαγγελιστή Λουκά.

1935: Ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Σαγκάη της Κίνας.

1938: Μαζικό πανεθνικό πογκρόμ κατά των Εβραίων στη Γερμανία γνωστό ως Kristallnacht (Νύχτα των Κρυστάλλων). Οι Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν και δολοφονούν χιλιάδες Εβραίους. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.

1944: Για πρώτη φορά μετά το 1939, οι Επιτροπές Νόμπελ Σουηδίας και Νορβηγίας απονέμουν τα Βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

1953: Η Καμπότζη κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία και ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1966: Ο Τζον Λένον συναντά για πρώτη φορά σε μία έκθεση μοντέρνας ζωγραφικής στο Λονδίνο τη Γιόκο Όνο.

1979: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει τα έργα του Μόρνου, που λύνουν το πρόβλημα της ύδρευσης της Αθήνας.

1985: Ο Γκάρι Κασπάροφ σε ηλικία 22 ετών γίνεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, βάζοντας τέλος στην 22χρονη κυριαρχία του Ανατόλι Καρπόφ σε αγώνα στη Μόσχα.

1989: Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου μετά από 28 χρόνια. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ανοίγει τα σύνορά της προς τη Δύση. Κάτοικοι της πόλης αρχίζουν την κατεδάφιση του Τείχους. Εκατοντάδες χιλιάδες ανατολικογερμανοί παραβιάζουν το Τείχος και ξεχύνονται στη δυτική Γερμανία.

... Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συζητά με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Χαρίλαο Φλωράκη, για την περίπτωση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.

1993: Στην Αίγυπτο, ανακαλύπτονται μηχανήματα παρασκευής μπύρας, ηλικίας 3.500 ετών.

1994: Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάζεται σε κάθειρξη 25 ετών για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά από πολύμηνη διαδικασία, τον κρίνει ένοχο για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση στη Λιβαδειά: «Οκτωβριανή Επανάσταση- το μεγάλο βήμα στην ανθρώπινη χειραφέτηση»

Η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός του 20ου αιώνα.

Η Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας Ν.Βοιωτίας τιμώντας τα 100 χρόνια της επανάστασης, σας καλεί σε μια συζήτηση υπενθύμισης, που θα συνδυαστεί με την προβολή της ταινίας του Sergei Eisenstein (1928)

 «OCTOBER: Ten Days That Shook the World»

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017
Art Cafe, Αστραδενή 19:00 μ.μ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βελτιώνεται σήμερα ο καιρός, λίγη συννεφιά και τοπικές βροχές

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς
Βελτιωμένος καιρός, με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη περιμένουμε σήμερα Πέμπτη. Η ορατότητα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.


Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία 2-3 βαθμούς χαμηλότερη), 10 έως 21 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 19 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο 2-3 βαθμούς χαμηλότερη), 16 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 15 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Aναλυτικά η πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί στην Θράκη. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στη Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί Βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα βροχής. Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 17 Kελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ