Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Τι απέγιναν τα Δώρα των Μάγων στον Χριστό - Η μετέπειτα τύχη τους



Η συμμετοχή των Μάγων με τα δώρα στο γεγονός της Γέννησης του Χριστού είναι γεμάτη συμβολισμούς
Χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα, ήταν τα δώρα που πρόσφεραν οι Μάγοι στη Μητέρα και στο Θείο Βρέφος, κατά την γέννησή του, ως προσφορά συμβολική και με νόημα διαχρονικό. Το χρυσάφι αναφέρεται στη βασιλική ιδιότητα του Χριστού, το λιβάνι στην θεϊκή και ιερατική και τα σμύρνα στην ανθρώπινη ιδιότητα του τιμώμενου. Αν και τα δώρα ήταν τρία, οι Μάγοι πιθανολογείται ότι ήταν περισσότεροι. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους κάπου από την Ανατολή και προσκύνησαν τον Χριστό λατρευτικά, ως αρχηγό της Εκκλησίας, παρόλο που οι ίδιοι ήταν εθνικοί (ειδωλολάτρες). Έφτασαν, δε για την προσκύνηση ένα χρόνο και πλέον μετά την γέννηση του Χριστού.

Η συμμετοχή των Μάγων με τα δώρα στο γεγονός της Γέννησης του Χριστού είναι γεμάτη συμβολισμούς και νοήματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χριστιανοσύνη, καθώς, όπως αναφέρεται και στα ευαγγέλια (κυρίως στο κατά Ματθαίον), ο Χριστός προσκυνείται ως βασιλιάς και τιμάται ως Θεός, τη στιγμή που πολιτικοί άρχοντες (Ηρώδης) και πνευματικοί ηγέτες του Ισραήλ τον απορρίπτουν.

"Το γεγονός της έλευσης των Μάγων, με βάση ευαγγελικά στοιχεία (Μθ 2,16), πρέπει να συνέβη ένα έτος ή και περισσότερο μετά τη γέννηση του Χριστού. Οι μάγοι (από τη σανσκριτική Maha) ήταν σοφοί, ιατροί, μελετητές άστρων, ερμηνευτές ονείρων, ιερείς, εν γένει πεπαιδευμένοι άνδρες της εποχής. Παρακολουθούσαν τις κινήσεις των άστρων και συμπέραναν τη γέννηση κάποιου άρχοντα ή σημαντικού προσώπου. Στην προκειμένη περίπτωση τη γέννηση του Χριστού. Δεν προσδιορίζεται ο τόπος προέλευσής τους. Λέγεται απλά ότι ήρθαν από την Ανατολή. Γι αυτό και κατά την παράδοση ως πατρίδα τους αναφέρεται άλλοτε η Περσία, άλλοτε η Χαλδαία, άλλοτε η Βαβυλώνα και άλλοτε η Αραβία. Ούτε και ο αριθμός τους αναφέρεται. Ταυτίστηκαν όμως με τρεις, λόγω του αριθμού των δώρων που προσκόμισαν στο βρέφος Χριστό. Ίσως ήρθαν και περισσότεροι" αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πατέρας Ιωάννης Σκιαδαρέσης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, στον τομέα Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας με ειδίκευση στην Κ. Διαθήκη και ιερέας στην ενορία του Προφήτη Ηλία στην Άνω Ηλιούπολη.

Οι Μάγοι είχαν πιθανόν κάποια γνώση της Παλαιάς Διαθήκης και γνώριζαν τις Μεσσιανικές προφητείες για την έλευση του Χριστού. Αν και εθνικοί (ειδωλολάτρες) πραγματοποίησαν ένα κοπιώδες ταξίδι για να προσκυνήσουν το Χριστό ως την "προσδοκία των εθνών". "Είναι σαφώς λατρευτική η προσκύνηση στο Χριστό και η προσφορά των δώρων τους στηριγμένη στην αρχαιότητα, όπως αρμόζει σε βασιλιά" λέει ο πατέρας Ιωάννης.

Όπως εξηγεί, η προσφορά των δώρων έχει συμβολική και διαχρονική σημασία. "Σε όλη αυτή την ιστορία της έλευσης των μάγων ο Χριστός αναγνωρίζεται και λατρεύεται από τους μάγους - εθνικούς, ενώ οι εκπρόσωποι της ανώτερης θρησκευτικής γνώσης δεν αποδίδουν καμιά τιμή. Έμμεσα ο Ματθαίος πολεμάει τη λατρεία των άστρων και την αστρολογία με την προβολή των μάγων ως ανθρώπων που προσκυνούν τον μόνο Κύριο και αναγνωρίζουν την εξουσία του, προσφέροντας δώρα. Ο Χριστός προβάλλεται ως ο προσκυνούμενος και προσδεχόμενος τα δώρα των τριών βασικών ιδιοτήτων του (Βασιλεύς-Θεός-Άνθρωπος)" λέει χαρακτηριστικά.

Τα δώρα στην Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους

Τα τρία δώρα, αν και δεν έχουν τη δύναμη και αξία πού έχει ο τίμιος σταυρός του Χριστού, ωστόσο φυλάσσονται και αυτά ως ακριβά κειμήλια.

Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας, διαφυλάχθηκαν από την Παναγία και παραδόθηκαν στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, η οποία τα κράτησε μέχρι περίπου το 400 μ.Χ. Τότε, επί αυτοκράτορα Αρκαδίου, μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου και έμειναν μέχρι την άλωσή της από τους σταυροφόρους (1204). Για 60 χρόνια μετακομίσθηκαν στη Νίκαια για ασφάλεια, λόγω των Φράγκων κατακτητών. Μετά την απαλλαγή από τους σταυροφόρους τα δώρα επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη, την εποχή του Μιχαήλ Παλαιολόγου, και έμειναν εκεί μέχρι την άλωσή της από τους Τούρκους (1453).

Αμέσως μετά την άλωση η χριστιανή Μάρω, σύζυγος του Μουράτ (1421-1451), μητέρα του Μωάμεθ, τα μετέφερε στο Άγιον Όρος και τα δώρισε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου. Έκτοτε φυλάσσονται εκεί μαζί με το έγγραφο παράδοσής τους και αποτελούν σπουδαίο κτήμα της, ενώ συχνά τα δώρα κατέρχονται σε ενορίες για προσκύνηση από τους πιστούς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανήμερα Χριστουγέννων έσπασε αγωγός ύδρευσης στην Αλίαρτο-Το Ευχαριστώ του Δημάρχου στους εργαζόμενους

Στην υπηρεσία του δημότη
Ανήμερα Χριστουγέννων 3.00μμ.Το οικογενειακό τραπέζι στρωμένο. Ο αγωγός ύδρευσης μιας ολόκληρης γειτονιάς στην Αλίαρτο,αποφάσισε να σπάσει. Βλέπετε οι αγωγοί δεν καταλαβαίνουν από αργίες. Στο ερώτημα μου '' παιδιά τι κάνουμε; '' η αναμενόμενη απάντηση με έκανε ακόμη περισσότερο υπερήφανο. '' Δήμαρχε θα τον φτιάξουμε. Ερχόμαστε " και ήρθατε. Θανάση, Χάρη,Σπύρο, σας ευχαριστώ.
Ο Δήμαρχος
Ντασιώτης Γεώργιος

"Νεότερη ενημέρωση"

Μετά από 4ωρη εργασία δεν αποκαταστάθηκε η βλάβη και οι εργασίες θα συνεχιστούν το πρωί. Απαιτούνται ειδικά ανταλλακτικά. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάλος για τη φωτογραφία από κρεοπωλείο στην Εύβοια με δύο κρεμασμένα ελάφια – Τι απαντά ο ιδιοκτήτης



Σάλο προκάλεσε στο διαδίκτυο η φωτογραφία από κρεοπωλείο στην Εύβοια με δύο σκοτωμένα ελάφια να κρέμονται έξω το κατάστημα. Φιλοζωικές οργανώσεις ζήτησαν να γίνει έλεγχος για παραβίαση των κανόνων υγιεινής. Ο κρεοπώλης που δέχεται τα «πυρά», μίλησε στον ΑΝΤ1.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστούγεννα στο Νεοχωράκι Θήβας-Φωτογραφίες

Ο πρόεδρος της   κοινότητας Νεοχωρακίου  Άλκης Κατσέλης, μαζί με την συμμετοχή των νέων του Νεοχωρακίου πραγματοποίησαν για 8η συνεχόμενη χρονιά την φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του χωριού τους  όπου και
 πρωτοστάτησαν από τον πρώτο χρόνο και   κατάφεραν να το καθιερώσουν.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιείχε ψυχαγωγία για τα μικρά παιδιά, τα κάλαντα από την χορωδία του Νεοχωρακίου, δώρα από τον άγιο Βασίλη για όλα τα παιδιά, χορούς για όλους και φυσικά τη φωταγώγηση του υπέρλαμπρου δέντρου τους !


Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θηβαίων τους οποίους ευχαριστούμε για την στήριξη τους. ..τέλος θα θέλαμε να ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας στήριξε  οικονομικά και μας τίμησε με την παρουσία του !!!Ευχόμαστε από καρδιάς καλές γιορτές με Υγεία ,Αγάπη και ευτυχία σε όλο το κόσμο! ! !

Τοπική Κοινότητα Νεοχωρακίου
Διαβάστε Περισσότερα »

Εισαγγελική παρέμβαση για την 8ωρη ταλαιπωρία στην εθνική Αθηνών-Λαμίας

Η απίστευτη ταλαιπωρία που βίωσαν μέσα στο χιονιά το απόγευμα της Παρασκευής οι εγκλωβισμένοι στην εθνική οδό, προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα Λαμίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του lamiareport.gr ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας, Χάρης Λακαφώσης, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για διαπιστωθεί πως και γιατί έγινε αυτός ο χαμός και να αποδοθούν ευθύνες.

Αρχικά σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία ζητά εξηγήσεις από την εταιρεία που έχει και την ευθύνη αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε, καθώς επίσης και από τον επικεφαλής - υπεύθυνο των μηχανημάτων που είχαν την ευθύνη καθαρισμού του οδοστρώματος.

Οι ουρές στην εθνική οδό μέσα στα χιόνια το απόγευμα της Παρασκευής (22/12) έφτασαν τα 15 χιλιόμετρα και εκατοντάδες οδηγοί με τις οικογένειές τους για ώρες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως για ακόμη μια φορά με 5 εκατοστά χιόνι παρέλυσε το εθνικός μας δίκτυο.

Τι λέει η εταιρεία

Mε ανακοίνωση της η εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου «Νέα Οδός», χθες, εξηγεί αναφορικά με τις συνθήκες που επικράτησαν και προκάλεσαν την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017.

Εκφράζει τη λύπη της για την ταλαiπωρία, παραθέτει στοιχεία και τονίζει ότι είχε ειδοποιήσει έγκαιρα.

Η ανακοίνωση:

Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη λύπη μας για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί  και όλοι οι ταξιδιώτες που ακινητοποιήθηκαν εχθές και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε, πριν και μετά την περιοχή μεταξύ Μαλεσίνας και Μαρτίνου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου, με ισχυρές χιονοπτώσεις ανά διαστήματα, σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας μας και 55 εκχιονιστικά μηχανήματα είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, έπειτα από σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ και επιχειρούσαν εξ αρχής όπου απαιτούνταν.

Με ειδική ανακοίνωση που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα μας ενημερώσαμε για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα και την ανάγκη οι οδηγοί να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ τόσο η Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών και ο Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης όσο και οι άνθρωποι μας από τους σταθμούς διοδίων, παρείχαν άμεση ενημέρωση για τις συνθήκες επί του αυτοκινητοδρόμου.

Στις 22 Δεκεμβρίου στις 13:40, ξεκίνησε ισχυρότατη χιονόπτωση στην περιοχή από Μαρτίνο  (123ο χλμ) έως και Μαλεσίνα (130ο χλμ.). 12 εκχιονιστικά επιχειρούσαν ειδικά σε αυτή περιοχή για την αντιμετώπιση των φαινομένων.
Λόγω των εορτών και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας του αυτοκινητοδρόμου η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τόσο από ΙΧ όσο και από  βαρέα οχήματα.

Στις 15:00 ανακοινώνεται από την ελληνική αστυνομία απαγορευτικό κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων.

Στις 16:00 οι σταθμοί διοδίων σε Τραγάνα και Θήβα παύουν να εισπράττουν διόδια.

Τα φαινόμενα παρέμεναν έντονα στην περιοχή Μαρτίνο - Μαλεσίνα και πολλά ΙΧ  που δεν έφεραν αντιολισθητικές αλυσίδες ακινητοποιούνταν.

Στις 16:24, και ενώ βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, νταλίκα που κινείται στο 125ο  χλμ.,  στο ρεύμα προς Λαμία, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, διπλώνει. Παράλληλα, στην ίδια περιοχή και στο ρεύμα προς Αθήνα, ακινητοποιούνται ένα λεωφορείο και  μια ακόμα νταλίκα, επίσης χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για τη διαχείριση του πρώτου συμβάντος (δίπλωμα νταλίκας) πραγματοποιείται με εντολή της τροχαίας, διακοπή κυκλοφορίας ( ανασχεση)  στο ρεύμα προς Λαμία.  Παράλληλα και για τη διαχείριση του δεύτερου συμβάντος (λεωφορείο και νταλίκα  προς Αθήνα), δίνεται εντολή για διακοπή κυκλοφορίας (ανασχεση)  και στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος του σταθμού διοδίων Τραγάνας.
Συνεπώς για την αντιμετώπιση των παράλληλων συμβάντων, διεκόπη υποχρεωτικά και ταυτόχρονα η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα. Λόγω της εξόδου των Χριστουγέννων ο αριθμός των οχημάτων που ανέμεναν να λήξουν οι ανασχέσεις προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς. 

Τα περίπολα οδικής ασφάλειας και οι Οδικές Βοήθειες Βαρέων Οχημάτων προσέγγισαν με τη συμβολή εκχιονιστικών και τα τρία σημεία με τις ακινητοποιημένες νταλίκες και το λεωφορείο και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης.  Μετά την ολοκλήρωσή αυτών, τα εκχιονιστικά συνέχισαν να επιχειρούν, ώστε το τμήμα που παρέμενε κλειστό να είναι ασφαλές για να παραδοθεί εκ νέου σε κυκλοφορία.

Στις 18:40 ξεκίνησε σταδιακά, σε μια λωρίδα, με χαμηλές ταχύτητες,  η  κίνηση  των πρώτων ακινητοποιημένων  οχημάτων, στο ρεύμα προς Λαμία. Στις 19:30 δόθηκε σε κυκλοφορία μια λωρίδα και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Λόγω του μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου και των έντονων καιρικών φαινομένων και με στόχο την ασφαλή κίνηση των οχημάτων, ο απεγκλωβισμός και στα δυο ρεύματα πραγματοποιούνταν με αργούς ρυθμούς.

Πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας με συνεχή ροή και στα δυο ρεύματα επήλθε στις 22:30.

Λυπούμαστε βαθύτατα για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι οδηγοί και όλοι οι ταξιδιώτες, καθώς δε συνάδει με το επίπεδο λειτουργίας αυτοκινητοδρόμου που επιθυμούμε να παρέχουμε.




Διαβάστε Περισσότερα »

Το Permissospress σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά!

Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά!  
H ομάδα του Permissospress σας εύχεται ολόψυχα ότι καλύτερο σε εσάς και στις οικογένειες σας, με περισσότερα καλά νέα και λιγότερα δυσάρεστα.

Χριστούγεννα και γεννιούνται σε όλους ελπίδες για κάτι καλύτερο που επιθυμούμε να φέρει ο νεογέννητος Χριστός.

Η γέννηση του Χριστού ας γεννήσει και την ελπίδα στην Ελλάδα που δοκιμάζεται πολλά χρόνια ...

Αυτά τα Χριστούγεννα ας είναι τα τελευταία δύσκολα Χριστούγεννα για τον τόπο αυτό και για όλους μας.

Ο "μικρός" Χριστός να δώσει σε όλους την δύναμη να αλλάξουμε όλα όσα μας "μαυρίζουν"¨την ζωή μας.
Κάντε φέτος ένα δώρο διαφορετικό: Κοιτάξτε δίπλα σας. Βοηθήστε όσους έχουν πραγματική ανάγκη... Και φέτος σίγουρα είναι πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά!


Διαβάστε Περισσότερα »

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Ο. ΘΗΒΑ


Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στην Άμφισσα: Νεαρός πήρε το αυτοκίνητο της μητέρας του και σκοτώθηκε



Η διασκέδαση κατέληξε σε τραγωδία για τρία νεαρά παιδιά από την Άμφισσα τα ξημερώματα των Χριστουγέννων.

Λίγο πριν τις 5:30 το πρωί, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξετράπη δεξιά της πορείας του στο 1ο χ/μ Άμφισσας-Λαμίας κοντά στο ΚΤΕΟ, με συνέπεια να καρφωθεί σε κολόνα της ΔΕΗ και να τραυματισθεί θανάσιμα ο οδηγός του.

Πρόκειται για ένα νεαρό παιδί το οποίο είχε πάρει το αυτοκίνητο της μητέρας του, ώστε να βγει να διασκεδάσει με τους φίλους του. Τραγική λεπτομέρεια ότι την 1η Ιανουαρίου θα έκλεινε μόλις τα 22 του χρόνια.

Τραυματισμένοι, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Άμφισσας και οι δύο συνομήλικοι φίλοι του που επέβαιναν στο μοιραίο αμάξι.

Προανάκριση για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άμφισσας.
 lamiareport.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου-Πότε ήρθε στην Ελλάδα

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ένα αειθαλές δέντρο, συνήθως έλατο, που διακοσμείται με φώτα και στολίδια στο πλαίσιο τού εορτασμού των Χριστουγέννων.

Η χρήση αειθαλούς δέντρου, στεφανιού και γιρλάντας ως συμβόλων της αιώνιας ζωής, αποτελούσε έθιμο των αρχαίων Αιγυπτίων, των Κινέζων και των Εβραίων. Η λατρεία των δέντρων, που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο ανάμεσα στους ειδωλολάτρες Ευρωπαίους, επιβίωσε και μετά τον εκχριστιανισμό τους σε διάφορα έθιμα.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο των νεώτερων χρόνων προέρχεται από τη Γερμανία. Σε ένα λαϊκό μεσαιωνικό δράμα για τον Αδάμ και την Εύα το κυριότερο εξάρτημα τού σκηνικού ήταν ένα έλατο διακοσμημένο με μήλα, το οποίο συμβόλιζε τον Κήπο της Εδέμ.

Οι Γερμανοί έστηναν δέντρο του Παραδείσου μέσα στα σπίτια τους στις 24 Δεκεμβρίου, θρησκευτική γιορτή του Αδάμ και της Εύας. Αρχικά κρεμούσαν πάνω του λεπτά μπισκότα (συμβόλιζαν την όστια, το χριστιανικό σύμβολο της σωτηρίας), τα οποία αντικαταστάθηκαν αργότερα από μπισκότα σε διάφορα σχήματα. Στη διακόσμηση προσέθεταν συχνά και κεριά, τα οποία συμβόλιζαν τον Χριστό.

Στο ίδιο δωμάτιο υπήρχε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και η πυραμίδα των Χριστουγέννων, μια τριγωνική ξύλινη κατασκευή με ράφια, πάνω στην οποία τοποθετούσαν χριστουγεννιάτικα ειδώλια, κλαδιά, κεριά και ένα αστέρι.

Τον 16ο αιώνα είχε ήδη συντελεστεί η συγχώνευση της πυραμίδας των Χριστουγέννων και του δέντρου του Παραδείσου, από την οποία προήλθε το δέντρο των Χριστουγέννων.

Μέχρι τον 18ο αιώνα το έθιμο τού χριστουγεννιάτικου δέντρου είχε διαδοθεί ευρέως στον χώρο των Γερμανών Προτεσταντών, αλλά η παράδοση αυτή απέκτησε βαθιές ρίζες στην Γερμανία μόνο τον επόμενο αιώνα.

Στην Αγγλία εισήχθη στις αρχές τού 19ου αιώνα και έγινε ευρύτερα γνωστό στα μέσα της ίδιας εκατονταετίας, χάρη στις προσπάθειες του Γερμανού πρίγκιπα Αλβέρτου, συζύγου της βασίλισσας Βικτωρίας. Στο βικτωριανό δέντρο κρεμούσαν με κορδέλες και χάρτινες αλυσίδες διάφορα κεριά, γλυκά και εντυπωσιακά κέικ.

Στη Βόρεια Αμερική τα χριστουγεννιάτικα δέντρα εισήχθησαν από τους Γερμανούς αποίκους στις αρχές τού 17ου αιώνα και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τον 19ο αιώνα. Εξίσου δημοφιλή ήταν στην Αυστρία, την Ελβετία, την Πολωνία και την Ολλανδία. Κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι εισήγαγαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Κίνα και την Ιαπωνία, όπου επικράτησε η διακόσμησή τους με περίπλοκα σχέδια από χαρτί.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφώτισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη, αντικαθιστώντας τα κεριά με ηλεκτρικούς λαμπτήρες, που ο ίδιος είχε ανακαλύψει.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου εισήχθη στην Ελλάδα επί Βαυαροκρατίας, όταν τα Χριστούγεννα του 1834 στολίστηκε με δέντρο η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια στο παλάτι των Αθηνών.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι και συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.

Το έθιμο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, άργησε να εξαπλωθεί στην χώρα μας. Μόλις την δεκαετία του ‘30 κάποια αστικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε ταχύτατα τόσο στις πόλεις, όσο και στην επαρχία.

Μια προσπάθεια να αντικατασταθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ελληνοπρεπέστατο καραβάκι στα μέσα της δεκαετίας του '70 δεν ευοδώθηκε.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αλήθεια, από πού… κατάγεται ο κουραμπιές;

Μαζί με το μελομακάρονο είναι το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο αγαπημένος, από μικρούς και μεγάλους, κουραμπιές είναι ένα γλύκισμα που ανήκει στην κατηγορία του μπισκότου. Φτιάχνεται με αλεύρι, βούτυρο και αμύγδαλα, και είναι πασπαλισμένος με ζάχαρη άχνη.

Εκτός από τα Χριστούγεννα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας προσφέρεται στους προσκεκλημένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού.

Ο κουραμπιές προέρχεται από την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή.

Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί όμως και ο Λίβανος. Είναι διαδεδομένος στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία Πολβορόν (Polvorón) είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.

Η λέξη «κουραμπιές» προέρχεται από την αλβανική kurabie ή gurabie (τουρκικά kurabiye και αραβικά qurabiya). Όσον αφορά την μεταφορική σημασία του, στην καθομιλουμένη «κουραμπιέ» αποκαλούμε τον νωθρό, τον μαλθακό ή τον ανόητο άνθρωπο.

Στη στρατιωτική αργκό, «κουραμπιές» είναι ο απόλεμος στρατιώτης, αυτό που δεν μετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά είναι αποσπασμένος σε γραφείο
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές από τα Οικοτροφεία Λιβαδειάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Χρήσιμες συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ. για να μην πέσετε θύματα απάτης

Λίστα με χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες, ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης από άτομα που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να τους αποσπάσουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι και το κλίμα των ημερών, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.


Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

- Να μην πείθεστε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

- Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικος ήλιος σε όλη τη χώρα


Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται την ημέρα των Χριστουγέννων σε ολόκληρη τη χώρα.

Παγετός προβλέπεται νωρίς το πρωί κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Άνεμοι βορείων διευθύνσεων 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά το πρωί 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία 4 με 5 μποφόρ και σταδιακά μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το πρωί στην Κρήτη.
Άνεμοι: βόρειοι 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις το πρωί στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: βόρειων διευθύνσεων 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ και σταδιακά μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και σταδιακά μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές από τους Levadistas

Η εθελοντική κίνηση πολιτών Levadistas σας εύχεται Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2018
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ