Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση των Εργαζομένων στη "ΜΟΡΝΟΣ"

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας ξεκίνησε νωρίς τις διαδικασίες για την ανανέωση της Επιχ.ΣΣΕ, με τη σύνταξη του διεκδικητικού πλαισίου που καταρτίστηκε το οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε και από τη Γενική Συνέλευση των μελών, όπου απ’ την πλευρά μας αναδείξαμε την αναγκαιότητα συσπείρωσης όλων των συναδέλφων σε αγωνιστική κατεύθυνση προκειμένου να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων μας.

Αναδείξαμε επίσης την ανάγκη συμπόρευσης με τις πάνω από 540 συνδικαλιστικές οργανώσεις (ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία) και στήριξης – διεκδίκησης της σχετικής πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί, η οποία αφορά στην επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, υποχρεωτικότητα και καθολικότητα αυτών, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τις περιορίζουν-υπονομεύουν-καταργούν, κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κατάργηση του επαίσχυντου ηλικιακού διαχωρισμού των εργαζομένων κ.α.

Αυτή η πρόταση νόμου ενώ έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2016, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει πάει για συζήτηση, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να σπέρνει αυταπάτες στους εργαζόμενους για δήθεν επαναφορά του θεσμού των ΣΣΕ και για την “ανάπτυξη” που έρχεται και από την οποία τάχα θα οφεληθούν και οι καπιταλιστές και οι εργάτες.

Αυτή τη πρόταση αρνήθηκε να υπογράψει και να στηρίξει και η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ) του Δ.Σ. του Σωματείου μας. Εδώ είναι που πρέπει να προβληματιστεί ο κάθε συνάδελφος για την άρνηση αυτών των δυνάμεων να στηρίξουν τη σχετική πρόταση που αφορά στη νομοθέτηση μέτρων για την ελάχιστη προστασία των εργαζομένων απ’ την εργοδοτική επιθετικότητα.

Η απάντηση βρίσκεται στο ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, έκφραση του οποίου αποτελεί και η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου μας, ούτε μπορεί ούτε θέλει να βαδίσει τον ταξικό δρόμο της διεκδίκησης και της αταλάντευτης υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού με τη στάση και τις πρακτικές τους καταλήγουν να υιοθετούν τις λογικές των “αντοχών” και των “συμφερόντων” των βιομηχάνων.

Ενδεικτικά, τα κάτωθι, επιβεβαιώνουν τα προαναφερόμενα:

• Έχουν υπογράψει μειώσεις μισθών το 2013. Μάλιστα, τελευταία, υπαναχώρησαν και από τη θέση για επαναφορά μισθών και ημερομισθίων στα επίπεδα προ μείωσης, ως βάση για συζήτηση για περαιτέρω αυξήσεις, θέλοντας έτσι να ξεχαστούν και να “ξεπλυθούν” οι υπογραφές σε μειώσεις μισθών που έβαλαν. Απ’ την πλευρά μας τους ξεκαθαρίσαμε ότι οι “κομμένοι” μισθοί και μεροκάματα ούτε περασμένα, ούτε ξεχασμένα είναι
• Τα τελευταία χρόνια (2016, 2017, 2018) δεν έγινε ούτε μία ώρα στάση εργασίας για την ΣΣΕ. Ακόμη και όταν είχαν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις από Γ.Σ. (2016, 2017), η πλειοψηφία του Δ.Σ. συγκαλούσε νέες Γ.Σ. και ψηφοφορίες για να αλλάξει – όπως και γινόταν- τις αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
• Φέτος για την Επιχ.ΣΣΕ πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο συναντήσεις με την εργοδοσία  (5 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου).Ενδιάμεσα δεν συγκάλεσαν ούτε το Δ.Σ. του Σωματείου να συζητήσει, να εκτιμήσει και να καταθέσει προτάσεις για την συνέχεια, οδηγώντας στην σύναψη μιας ακόμα ΣΣΕ στα μέτρα της εργοδοσίας χωρίς να “κουνηθεί” φύλλο στο εργοστάσιο.
Συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Γνωρίζουμε επίσης ότι η εργοδοσία από μόνη της, χωρίς πίεση από τους εργαζόμενους δεν θα μας παραχωρήσει τίποτα.

Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα όμως, που δείχνουν το δύσκολο δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε για να έχουμε αποτελέσματα.Όπως για παράδειγμα, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που μετά από πολύμηνους αγώνες και πολύμορφες κινητοποιήσεις τα Σωματεία υπέγραψαν ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Όπως έγινε σε μια σειρά εργοτάξια στην Αθήνα, και όπως συνεχίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων για Κλαδική ΣΣΕ με Απεργία στις 14/3/18 και η Ομοσπονδία Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών στις 29/3/18.

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε οι εργαζόμενοι για να καλύψουμε μέρος των διευρυμένων αναγκών μας. Είναι δρόμος δύσκολος αλλά αναγκαίος για να προβάλλουμε αντίσταση στην επίθεση που δεχόμαστε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να περάσουμε στην αντεπίθεση.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΡΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ