Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ηλίας Κρούσος - Ένας νέος Βοιωτός Ποιητής


 

Η ποιητική ευφορία μιας Ψυχομαχίας.

Aπό την επίκληση στη Μούσα του Ομήρου και την καταφυγή στην έμπνευση, η Τέχνη της Ποιήσεως είναι η πιο σύνθετη αλλά ταυτόχρονα μαγική διαδικασία.
Η μετουσίωση του λόγου, η μεταρσίωση με την παράλληλη αξιοποίηση των υπαρξιακών και εν γένει σκοτεινών δεδομένων καθιστά την ποίηση του Ηλία Κρούσου αδιαμφισβήτητη αυτανάγκη. 
Η ποιότητα και η πρωτοτυπία της γραφής του είναι αυταπόδεικτα για τον αναγνώστη από τους πρώτους κιόλας στίχους της ποιητικής του συλλογής. Ακροβατισμοί πάνω σε ασθματικούς και συχνά πεσιμιστικούς δρόμους, επιρροές από Καταραμένους ποιητές, Πόε, Μπωντλαίρ, Ρεμπώ που όπως εύστοχα έθεσε ο συγγραφέας - ποιητής Γιώργος Πύργαρης, εκτινάσσουν την ποίηση του και Καρυωτακικές επιδράσεις παράλληλα με μια χαμηλόφωνη γραφή που συχνά ακροβατεί με το λυρισμό και τον πόνο της ψυχής.
 Aνεπαίσθητα Σολωμικά στοιχεία αντηχούν με μια πιο ενδελεχή ματιά. Μελαγχολικά ξεσπάσματα και αναπολήσεις ερώτων του παρελθόντος, συγκρούσεις του συνειδητού και του ασυνείδητου και σκέψεις μύχιες που κατατίθενται στο χαρτί για να γαληνέψουν τον κυματισμό της ψυχής. ''Ψυχής Στιχομαχία'' ο τίτλος της πρώτης συλλογής του και μόνο τυχαίος δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αφού εξερευνεί και καθρεφτίζει κάθε προσωπικό και μη βίωμα.

Οι πρώτοι του βηματισμοί στον κόσμο της Ποίησης χαρακτηρίζονται από τη δυναμική των λέξεων του αλλά και της εκφραστικής του δεινότητας, από την υπέρβαση των ρηχών και άνευρων αποτελεσμάτων αλλά κυρίως από την ποιητική του ευστροφία.
 Όλα αυτά αποτυπώθηκαν μέσα από τη σύζευξη των στίχων και των μελωδικών ήχων στις 18 Μαΐου στον Ιανό, στην πρώτη παρουσίαση του ''Ψυχής Στιχομαχία'', όπου έγινε μια πρώτη φιλολογική προσέγγιση από τον Γιώργο Πύργαρη και αναγνώστηκαν επιλεγμένα ποιήματα από την φιλόλογο Βασιλική Λούκα και τη φιλόλογο Εύη Γεωργίου.
 Mελοποίηση του ποιήματος "Ένας Κόσμος Που Φθίνει" από τις Σεραφένια Δήμου, Μαριάννα Δήμου και τον Γιάννη Βοργιανίτη.
Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στο Βοιωτικό κοινό θα πραγματοποιηθεί στα Αναργύρεια 2015, στις 28 Ιουνίου στη Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β' στα Οινόφυτα και ώρα 20.30 μ.μ.
Μια πραγματικά μεγάλη τιμή για τον ποιητή ο χώρος αυτός.

 Εύη Γεωργίου - φιλόλογοςΗ Παρουσίαση στα Οινόφυτα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ