Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ιστορικό Οδοιπορικό στο Ακραίφνιο Βοιωτίας



Τούτο δὲ τό ἰρον καλέεται μὲν Πτώον ἔστι δὲ Θηβαίων, κέεται δὲ ὑπέρ τῆς Κωπαΐδος λίμνης πρός
ὀύρει ἀγχοτάτω Ἀκραιφίης πόλιος.
Αυτό το ιερό ονομάζεται Πτώο,
ανήκει στους Θηβαίους, βρίσκεται
κοντά στη λίμνη Κωπαΐδα, στους
πρόποδες της πόλης του Ακραιφνίου.

Ηροδότου VIII, 135 480-420 π.χ.  Χτισμένο σε υψόμετρο 225 μέτρων κοντά στις υπώρειες του Πτώου (Αρχαίο Ιερό Απόλλωνα 4ος π.Χ.) και σε απόσταση μόλις 108 χιλιομέτρων από την Αθήνα, το Ακραίφνιο αποτελεί σήμερα δημοτική ενότητα (2.752 κατ.) του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου Ορχομενού. Τα τελευταία χρόνια το Ακραίφνιο αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό, καθώς προσφέρει πλήθος επιλογών και δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες. Περιηγήσεις σε Προιστορικά & Αρχαία μνημεία (Σπήλαιο Σαρακηνό, Οχυρό Γλα, Ακρόπολη Ακραιφνίου, Αρχαίο Ιερό Απόλλωνα, Ναός Δήμητρας, κ.α.) καθώς και σε νεότερα (Βυζαντινός Ναός Αγίου Γεωργίου, Ιερά Μονή Πελαγίας, κ.α.). Τέλος, τοπία φυσικού κάλους με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον δε θα αφήσουν ασυγκίνητο κάθε επισκέπτη (Υδροβοιότοπος & καταράκτες Λίμνης Υλίκης, Κωπαΐδα, Όρμος Σκορπονερίου, κ.α.).

 
Η πόλη του Ακραιφνίου κατοικήθηκε από τον 8ο αιώνα π.Χ. ως τα ύστερα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Η Ακρόπολη της αρχαίας Ακραιφνίας βρίσκεται νότια του σημερινού χωριού στο λόφο Σκοπιά. Σήμερα σώζεται τμήμα της οχύρωσης του (4ος αιώνας π.Χ.) καθώς και πύργος πεντάγωνης κάτοψης με πύλη. Αρχαίο δομικό υλικό και επιγραφές βρίσκονται εντοιχισμένα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το σύνολο της αρχαίας πόλης δεν έχει ανασκαφεί πλην μικρής έρευνας του Y. Garlan που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bulletin de Correspondance Hellenique του 1974. Το Ιερό του Απόλλωνα Πτώου βρίσκεται ανατολικά του Ακραιφνίου στο όρος Πελαγία και αποτελείται από ναό (αρχαϊκών και κατόπιν ελληνιστικών χρόνων) γύρω από τον οποίο ήταν στημένοι αναθηματικοί κούροι και τρίποδες. Σε χαμηλότερα επίπεδα υπήρχαν στοές, ξενώνας, μεγάλη δεξαμενή και πηγή χρησμών. Το ιερό ανασκάφηκε σε διαφορετικές περιόδους από το 1885 (Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή).

Στη δημοτική ενότητα Ακραιφνίας (πρώην Δήμος Ακραιφνίας) περιλαμβάνονται οι εξής Τοπικές Κοινότητες : το Ακραίφνιο (1058 κατ.), το Κάστρο (882 κατ.) και το Κόκκινο (812 κατ.). Στο Κάστρο περιλαμβάνονται οι οικισμοί: Κάστρο (868) και Στροβίκιο (14), ενώ στο Κόκκινο οι οικισμοί: Κόκκινο (618), Άγιος Ιωάννης (168), Μονή Πελαγίας (12) και Σκροπονέρια (14).




Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Ακραίφνιο θα βρείτε εδώ.
Πληροφορίες απο akraifnia-polis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ