Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ιερά Μονή Παναγίας Μακαριώτισσας Δομβραίνας

Στις νότιες πλαγιές του Ελικώνα, πάνω από το χωριό Δομβραίνα, βρίσκεται η ανδρική μονή της Παναγίας Μακαριωτίσσης. Η ίδρυσή της ανάγεται στον 12ο αιώνα.
Σημαντικές ανακαινίσεις έγιναν το 1609 και το 1802, όπου το Καθολικό κοσμήθηκε με τοιχογραφίες και κατασκευάστηκε περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο με αξιόλογες εικόνες.

Εκτός από πνευματικό κέντρο έπαιξε και σπουδαίο εθνικό ρόλο. Ενίσχυσε τον Καραϊσκάκη στη μάχη της Δομβραίνας και γι' αυτό κάηκε από τους Τούρκους το 1826.

Στον Μακεδονικό αγώνα πρόσφερε θυσία τον ιερομόναχό της, π. Χρυσόστομο Καπετανόπουλο, ενώ γνώρισε και την θηριωδία των Ναζί στην Κατοχή, που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της μονής φονεύοντας τον μοναχό της π. Αγαθάγγελο Αγγέλου.

Στη συνέχεια, υπηρέτησε σ' αυτήν ο πατήρ Πάμφιλος από τη Δομβραίνα και όταν εκοιμήθει, τότε ανέλαβε η νέα αδελφότητα. Συγκεκριμένα, το 1992 εγκαταστάθηκε νέα αδελφότητα που έχει ανακαινίσει μεγάλο μέρος του συγκροτήματος και σήμερα λειτουργεί ως οργανωμένο Κοινόβιο με 20 περίπου μοναχούς.


Πως θα μεταβείτε στη Μονή

Στη Μονή μπορεί να μεταβεί κανείς μέσω του επαρχιακού δρόμου Θηβών-Λιβαδειάς ακολουθώντας τις πινακίδες με την ένδειξη «Δομβραίνα». Φτάνοντας στη Δομβραίνα υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη «Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης». Ο δρόμος από εκεί και μετά είναι ανηφορικός  (μισός άσφαλτος και μισός χωματόδρομος). Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων. Απέχει από τη Δομβραίνα 7 περίπου χιλιόμετρα και από τη Θήβα 40 χιλιόμετρα(45 λεπτά με το αυτοκίνητο). Εορτάζει στις 23 Αυγούστου.Τηλ.:  2264022237








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ