Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Η «αλαζονεία της εξουσίας» και οι επιβλαβείς επιπτώσεις της



Η αλαζονεία είναι εξουσιαστική συμπεριφορά. Αυτό είναι γνωστό και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο. Οπότε, θα πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον πλεονασμός η διατύπωση: «αλαζονεία της εξουσίας». Εκτός κι αν (κάτι πολύ πιθανό) επιχειρείται να καθιερωθεί πως η εξουσία μπορεί και να μην είναι αλαζονική. Όμως, μέσα απ’ αυτή τη λογική, προβάλλει η σκοπιμότητα ωραιοποίησης της εξουσίας, διαχωρίζοντάς την από ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της, μέσω του οποίου εκφράζεται.

Αυτή, λοιπόν, η έκφραση μπορεί να έχει πολλές αποχρώσεις και εντάσεις,  χωρίς να σημαίνει πως αυτό της αφαιρεί την εξουσιαστική της διάσταση. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, που ενδεχομένως μπορούν να  προβληθούν, η έκφραση: «αλαζονεία της εξουσίας» έρχεται περισσότερο να τονίσει την ταυτότητα παρά μια  διαχωρισμένη κατάσταση που έρχεται να συμπορευτεί συγκυριακά.

Αλαζόνας είναι ο υπερόπτης, αυτός ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται ανάλογα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αυτών που «καταλαμβάνουν» το εξουσιαστικό αξίωμα του βουλευτή,Περιφερειάρχη,Δημάρχου,αντιδημάρχου,προέδρου,  και νομίζουν πως η δύναμη των ψήφων τους έχουν μετατρέψει σε κάτι το ανυπέρβλητο.

Η αλαζονεία αφορά τόσο μεμονωμένα άτομα –όσο και μικρά κοινωνικά κομμάτια–, που έχοντας αποκτήσει με διάφορους τρόπους κάποιες δυνατότητες τις μετατρέπουν, εν μέρει πραγματικά και εν μέρει φαντασιακά, σε δύναμη. Αυτή η κατάσταση κάνει άτομα και κοινωνικές ομάδες να συμπεριφέρονται με έπαρση. Έτσι, φτάνει κάποιος να νομίζει πως τα μηδαμινά είναι μεγάλα και υποτιμά ό,τι στην πραγματικότητα είναι πολύτιμο.

Πολλές φορές ο αδύναμος, που θα αποκτήσει κάποιες δυνατότητες,  παραγνωρίζει το γεγονός πως αυτές είναι προϋποθέσεις για να αποτρέψει την αναπαραγωγή και το άπλωμα εξουσιαστικών θέσεων, στάσεων, συμπεριφορών και πρακτικών. Αναζητά πολιτικά στηρίγματα, μικρής ή μεγάλης εμβέλειας και «μετασχηματίζει»τις δυνατότητες που έχει σε ένα είδος δύναμης με την οποία επιβάλλεται. Έτσι, στην ουσία μετατρέπεται σε έναν εξουσιαστή ανάλογης ή και μεγαλύτερης έντασης από αυτόν που κάποτε ξεκίνησε να πολεμήσει. Έτσι, η αρχική εξουσιαστική ίωση γίνεται βαθμιαία αρρώστια μη αναστρέψιμη.

Η αλήθεια του αλαζόνα στηρίζεται στη δύναμη κι όχι στην άποψη, την θεώρηση των πραγμάτων και την ανάλυση των συνθηκών. Σ’ αυτήν την περίπτωση αρέσκεται, πλέον, να χρησιμοποιεί  τη μέθοδο επιβολής δια της ισχύος. Στηρίζεται, ως εκ τούτου, σε λαθεμένη εικόνα (πλάνη) που έχει αποδεχθεί ή έχει καλλιεργήσει ο ίδιος για διάφορα ζητήματα. Μία πλάνη την οποίαν όμως διασπείρει αποσκοπώντας σε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ και καταξίωσή του και δείχνοντας αδιανόητη αδιαφορία για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή του η συμπεριφορά.

Ο αλαζόνας είναι συνήθως και λογάς. Προσπαθεί να εντυπωσιάσει με παχιά λόγια (αλλά κούφια από περιεχόμενο) όσους μπορούν ακόμα και στέκονται έκθαμβοι μπροστά στην κενότητα. Κλεισμένος στον περίγυρο που τον αποδέχεται, (θες από άγνοια, θες επειδή αποσκοπεί στο να αποκομίσει κάποια οφέλη), ουσιαστικά κόβει τους δεσμούς του από κάθε τί λειτουργικό και δημιουργικό το οποίο τον περιβάλλει και που κάτω από πολλές συνθήκες θα τον στήριζε σε δύσκολες περιστάσεις. Όταν θα ανακαλύψει πως μ’ όλη αυτή τη συμπεριφορά του έχτιζε ένα παλάτι στην άμμο θα είναι πολύ αργά.

Με πολύ απλά λόγια, ο αλαζόνας είναι ίδιος με τον Φαέθοντα: ο υπερφίαλος ενθουσιασμός του τον οδηγεί αργά ή γρήγορα στην καταστροφή. Το κακό είναι πως θα συμπαρασύρει στην πορεία του ανθρώπους και καταστάσεις, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι για την καλυτέρευση των όρων ζωής και για την προοπτική της αποδέσμευσης από καταπιεστικές κι εκμεταλλευτικές καταστάσεις…
(Δημοσιεύτηκε από Η. Α.)

19 σχόλια:

  1. Ο αλαζονας είναι αυτός που εχει καθήκοντα, δεσμευτηκε για αυτά, πληρωνεται για αυτά, εχει ορκιστει οτι θα τα εκτελει,εχει τίτλο που τον χρησιμοποιεί (π.χ.πρόεδρος) ,ποτέ δεν λέει τις διαφωνίες του δημόσια (απλά γιατί δεν υπαρχουν),και παρολη την ανεπάρκεια και ανικανοτητα που εχει προσπαθει να σωσει τον τόπο μεσα από ιντριγκες. Αυτη η περίπτωση περιγράφεται απο τη παροιμια ""αν φτυσω κατω φτυνω τα γενεια μου,αν φτυσω πάνω φτυνω τα μουτρα μου""
    Αλλη περιπτωση αλλαζονα ειναι αυτός που θελει να χτισει κατι καινουργιο με οτι πιο αχρηστο υλικό εχει πεταχτει απο το παλιό και να φιλοδοξει να πείσει οτι ειναι καινουργιο.
    Τριτη περίπτωση ένας που δίνει ενα κομματι ψωμί εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία και πηδωντας στην κυριολεξια ανθρώπους να νομιζει οτι τους κουμανταρει κιόλας.
    Τεταρτη περίπτωση η αλαζονια της δημοσιότητας και η εντυπωση οτι αν σε ξερει ο κόσμος τον ελεγχεις κιόλας
    Και πολλές άλλες περιπτώσεις που θα αναφερθουν απο άλλους σχολιαστες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η χειροτερη αλαζονεία στην εξουσία είναι να θέλεις να διοικησεις νομίζοντας ότι όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται

      Διαγραφή
    2. Η αλαζονεία γίνεται πιο εμφανής όταν ο αλαζόνας κατέχει αξίωμα, οπότε υποδαυλίζεται από την κολακεία και τον θαυμασμό και συντηρείται από την εξουσία που κατέχει. Εκστομίζει ανοησίες χωρίς αυτοέλεγχο νομίζοντας ότι τα ξέρει όλα, ότι έχει πάντα δίκαιο αφού το ακροατήριο χειροκροτεί, διστάζοντας να κάμει κριτική.(κοινώς πήραν τα μυαλά του αέρα)

      Διαγραφή
    3. Αυτη ειναι μια περίπτωση η οποια ομως ειναι αναστρεψιμη και σωζεται οταν ο φορεας ειναι εργατικος και ανιδιοτελης. Η μη αναστρεψιμες περιπτώσεις ειναι δυο.
      1.οταν ο αλαζονας κατεχει αξίωμα το οποιο δεν το υπηρετει επουδενι αλλα καρπωνεται μονο τα ωφελη του αξιωματος (αμοιβη κτλ),χωρις να προσφερει τιποτα. Αυτη ειναι η χειριστη μορφη αλαζονειας γιατι εκτος των αλλων συνοδευεται και απο τον εμπαιγμο των πολιτών που ο αλαζονας τους θεωρει αμορφωτους ιθαγενείς.
      2. Οταν ο αλαζονας φιλοδοξει να καταλαβει αξιωμα και στηριζεται σε συντροφους αλαζονες τις περιπτωσης 1. Αυτη η περιπτωση ειναι χειροτερη γιατι ""η καλη μερα απο το πρωι φαινεται"".

      Διαγραφή
    4. «Τους μεν κενούς ασκούς το πνεύμα διίστησι, τους δ’ ανοήτους ανθρώπυς το οίημα» (Όπως οι χωρίς περιεχόμενο ασκοί φουσκώνουν με τον αέρα, έτσι και οι χωρίς πνευματική υπόσταση άνθρωποι διογκώνονται από την έπαρση, την αλαζονεία και την εσφαλμένη για τον εαυτό τους γνώμη) Σωκράτης.

      Διαγραφή
    5. ως και οι ποιητές μας την "ύμνησαν". "υπεροψία και μέθη θα είχεν ο Δαρείος" Κ.Π.Καβάφης

      Διαγραφή
  2. Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν. Μήνα σε γάμο ρίχνονται; Μήνα σε χαροκόπι; Ουδέ σε γάμο ρίχνονται, ουδέ σε χαροκόπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλαζονεία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά εκείνων των ομάδων ή προσώπων που επιθυμούν να ασκήσουν επιρροή στους πολίτες (τις περισσότερες φορές για ίδιον όφελος) και μη έχοντας να επιδείξουν έργο ικανό να τους αναδείξει επιδίδονται σε πράξεις που αποβαίνουν σε βάρος άλλων προκειμένου να αποδείξουν την «ανωτερότητα» που δήθεν τους διακατέχει.
    Το να αντιμετωπίζει κάποιος όμως τον κόσμο γύρο του με περιφρόνηση θεωρώντας ότι είναι κατώτεροι ταυτόχρονα χάνει την επαφή με το περιβάλλον, με την πραγματικότητα.
    Και όταν αυτό γίνεται αυτοσκοπός είτε για λόγους υπαρξιακούς είτε για διαιώνιση μιας κατάστασης είναι επικίνδυνο, ενώ παράλληλα κουράζει και ήδη έχει κουράσει τον κόσμο, πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί όταν η αλαζονεία συνδυάζεται με τον αυταρχισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επικίνδυνο είναι η αλαζονεία συνδυαζομενη με την ιδιοτελεια. Το να βλέπεις τη διοίκηση ως τρόπο να απαλλαγείς από τις υποχρεώσεις σου ή ακόμα χειρότερα να εκμαυλιζεις ανθρώπους ,εκμεταλευομενος τα αδύνατα σημεία τους (χρέη,προσωπικό μενος,ανεργια) και να τους εκθετεις , γνωριζοντας οτι σε λιγο που θα σε εκθετουν αυτοι , δε θα τους γνωριζεις.

      Ωραία συζήτηση αυτη

      Διαγραφή
    2. Ακομα χειροτερα αν συμβαδιζει με τον αμοραλισμο!

      Διαγραφή
  5. Η αλαζονεια δεν εχει ποτε διαρκεια και ειναι παντοτε απρεπης για οποιον την εχει!

    Οπως μας εχει διδαξει η ιστορια, οι πραγματικα μεγαλοι ανθρωποι παραμενουν παντα ταπεινοι (συνειδητα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς την ταπεινοφροσύνη. Πρέπει να απομακρυνθεί από κάθε είδους εξουσία, για να μπορέσει να αποκτήσει αυτόν τον θησαυρό

      Διαγραφή
  6. Διαφωνω!η μαγκια φαινεται οταν αυτο το χαρακτηριστικο δεσποζει εν μεσω εξουσιας.σπανιο αλλα συμβαινει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έκρηξη αλαζονεία της εξουσίας είναι όταν ξερεις οτι εισαι τιποτα και αισθανεσαι παντοδυναμος. Τοτε γίνεσαι ψεύτης,προκλητικός,συκοφάντης και το παίζεις και λίγο Θεός ορκιζομενος να νεκροφιλησεις.....(θου κύριε φυλακην τω στοματι μου)αν λες ψέματα. Αυτό οι αρχαίοι πρόγονοι εκτός από αλαζονεία το έλεγαν και ύβρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι αρχαιοι ημων μετα την υβρι ηξεραν οτι θα ακολουθησει η Νεμεσι. Σημερα η θεια δικη για τους πολλους ειναι αγνωστη. Ετσι γινονται απηνεις και δεν υπολογιζουν οχι ΘΕΟ αλλα ουτε και συνειδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑ ΚΡΟΥΝΟ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΠΑΓΑΣΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΟΥΝΟ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ" ΜΟΥΓΚΑ ΜΑ ΤΟΣΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΠΙΑ!!!

      Διαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ