Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ που συγκλόνισαν το πανελλήνιο


Η υπόθεση της Σαντορίνης, με πρωταγωνιστή έναν 31χρονο μάγειρα και τραγικό του θύμα την 25χρονη σύζυγό του, ήταν ένα απ’ αυτά που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, ειδικά για την αγριότητα της πράξης.
Από τη δράση του φοιτητή της Νομικής Θεόφιλου Σεχίδη στη Θάσο, που έγινε “συλλέκτης” των κεφαλιών της οικογένειάς του, μέχρι το έγκλημα της Ρεντίνας με θύμα έναν δημοτικό υπάλληλο αλλά και την άγρια δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιαννόπουλου, που έγινε πρόσφατα, συγκεκριμένες υποθέσεις προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης.
Παράλληλα και οι ειδικοί επιστήμονες ασχολούνται με την ψυχολογία των συγκεκριμένων δολοφόνων, οι πράξεις των οποίων ήταν ιδιαίτερα αποτρόπαιες.


1. ΞΕΚΛΗΡΙΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ
Η ανατριχιαστική ιστορία του 24χρονου φοιτητή Νομικής από την Καβάλα Θεόφιλου Σεχίδη είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Ήταν Αύγουστος του 1996, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο νεαρός είχε δολοφονήσει τον 55χρονο πατέρα του Δημήτρη, την 50χρονη μητέρα του Ελένη, την 32χρονη αδελφή του Ερμιόνη, την 75χρονη γιαγιά του Ερμιόνη και τον θείο του Βασίλη, 57 χρόνων.
Η πενταπλή δολοφονία είχε διαπραχθεί στις 19 και 20 Μαΐου 1996. Ο Σεχίδης δολοφόνησε τα μέλη της οικογένειάς του, στη συνέχεια τεμάχισε τα πτώματά τους, τα τοποθέτησε σε πλαστικές σακούλες και τα μετέφερε με το αυτοκίνητό του με φεριμπόουτ στην Καβάλα, όπου τα εξαφάνισε στο σκουπιδότοπο της Νέας Κάρβαλης. “Τους ξέκανα πριν με ξεκάνουν”, είχε πει τότε στους αστυνομικούς. “Tους σκότωσα, γιατί δεν μου αποκάλυπταν ποια ήταν η πραγματική μου μητέρα”, δήλωσε στο δικαστήριο, που τον καταδίκασε πέντε φορές ισόβια.
Κυνικός μέχρι την τελευταία στιγμή της ανάκρισης, εξέπληξε μέχρι και τους αστυνομικούς με την ψυχρότητα με την οποία αντιμετώπιζε όσα έκανε. “Τι ήταν η πέμπτη, αφού είχαν σκοτώσει τους τέσσερις”, είχε πει για τη γιαγιά του.


2. ΤΗΝ ΕΚΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ενα “σατανικό ζευγάρι” ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία έστησε ολόκληρη φρικιαστική επιχείρηση, παίρνοντας την ιδέα από... αστυνομική ταινία. Παραπλάνησαν την 39χρονη Σκοπιανή Βιολέτα Βελιανόφσκα ότι ήθελαν να την απασχολήσουν στο εστιατόριό τους στη Γερμανία και την επιβίβασαν στο αυτοκίνητό τους.
Το Νοέμβριο του 2003, στην εθνική οδό Έδεσσας - Φλώρινας, αφού την υπνώτισαν, έβαλαν φωτιά και την έκαψαν ζωντανή, μπροστά στα μάτια του 17χρονου γιου τους. Στη συνέχεια ο βασικός κατηγορούμενος Νικόλαος Γκεσόπουλος υποστήριξε στην αστυνομία ότι η νεκρή ήταν η σύζυγός του, που έπεσε θύμα τροχαίου, “αναγνώρισε” μάλιστα στο νεκροτομείο το πτώμα της τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του. Σκοπός τους κατηγορήθηκαν ότι ήταν να εισπράξουν 1.500.000 ευρώ, ποσό για το οποίο είχε ασφαλιστεί η σύζυγός του, Μαρία Γκεσοπούλου, η οποία μετά το στυγερό έγκλημα κρύφτηκε στο πατρικό σπίτι της οικογένειας στους Λόφους της Φλώρινας.
Το έγκλημα αποκαλύφτηκε από τον ίδιο τον Γκεσόπουλο, ο οποίος από τη φωτιά που έβαλε κάηκε στο χέρι και στη συνέχεια ομολόγησε, επιρρίπτοντας τις ευθύνες του σατανικού σχεδίου στη γυναίκα του. Και οι δύο καταδικάστηκαν και είναι στη φυλακή.


3. ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΟ
“Μετά τη δεύτερη μαχαιριά, δεν μπορούσα να καταλάβω τι έκανα, με είχε πιάσει αμόκ”. Ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 26χρονης Λευκοθέας Τσενικίδου ομολόγησε με κυνικό τρόπο τη δολοφονία της νεαρής, που εξιχνιάστηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά την τέλεσή της, το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου 2002.
Η 26χρονη βρέθηκε με 19 μαχαιριές, κυρίως στο λαιμό και στο υπόλοιπο σώμα της, μέσα στο ενεχυροδανειστήριο του πατέρα της, στον ημιώροφο της πολυκατοικίας στην οδό Εγνατία 12, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο για την πρωτοφανή αγριότητα του εγκλήματος.
Το κίνητρο των δύο δραστών ήταν η ληστεία, όπως αποκαλύφτηκε μετά τη σύλληψή τους, αφού εντοπίστηκαν τα στοιχεία ταυτότητάς τους από ένα δακτυλικό αποτύπωμα που άφησαν στη γυάλινη πόρτα του καταστήματος. Οι ίδιοι ομολόγησαν πως έπεισαν την κοπέλα να ανοίξει στην ασφαλισμένη πόρτα του καταστήματος, προσποιούμενοι τους πελάτες.
Ωστόσο, αρχικά εξετάστηκε το ενδεχόμενο το κίνητρο των δραστών να ήταν άλλο και ειδικά να πρόκειται για ψυχοπαθή δολοφόνο.


4. ΤΕΜΑΧΙΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΟ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ


Εγκυος στον όγδοο μήνα της ήταν η 25χρονη Ουκρανή Ελένα Σατούλοβα, που δολοφονήθηκε από τον 24χρονο γεωργιανό σύντροφό της Χριστοφόρ Παρασκευόφ το Δεκέμβριο του 2004 στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
Ενας οικογενειακός καβγάς ήταν αρκετός για τον Γεωργιανό να σφάξει την άτυχη γυναίκα μέσα στο διαμέρισμά τους. Στη συνέχεια τεμάχισε το πτώμα, κόβοντας το κεφάλι και τα χέρια της, τα οποία πέταξε στον Αλιάκμονα και μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί. Στόχος του ήταν να εξαφανίσει καθετί αναγνωρίσιμο (δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσωπο), για να μη βρεθούν ποτέ τα στοιχεία ταυτότητας του θύματος.
Το υπόλοιπο σώμα, που μετέφερε μέσα σε σακούλες σκουπιδιών, πέταξε σε χωματερή του Αιγινίου Πιερίας, όπου το βρήκαν τυχαία δύο Ρουμάνοι που έμεναν κοντά και ειδοποίησαν την αστυνομία. Ο αλλοδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη, καθώς συγγενείς του που έμεναν στην Κατερίνη αποκάλυψαν τη σχέση του με την 25χρονη. Ο ίδιος ομολόγησε αποκαλύπτοντας ότι κίνητρο του εγκλήματος ήταν μια διαφωνία που είχε με τη σύντροφό του..


5. ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ
“Ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου. Όταν μου είπε πως θα χωρίζαμε, λίγες ημέρες πριν παντρευτούμε, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου”, είχε πει ο 23χρονος Γιώργος Σκιαδόπουλος, ο ναυτικός που δολοφόνησε την 30χρονη Ελληνοαμερικανίδα Τζούλι Μαρί Σκάλι.
Στις 8 Ιανουαρίου 1999 ο Σκιαδόπουλος στραγγάλισε το πρώην μοντέλο, έκοψε το κεφάλι, έβαλε το σώμα σε μια βαλίτσα και το πέταξε σε λίμνη της Καβάλας. Εκοψε το κεφάλι της αρραβωνιαστικιάς του με πριόνι, επειδή δεν χωρούσε στη βαλίτσα, και το πέταξε για να μη βρεθεί ποτέ. Χαρακτηριστικό του σφοδρού έρωτα που έτρεφε για την Αμερικανίδα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι παράτησε την καριέρα του, για να εξασκήσει το επάγγελμα του οδηγού ταξί, ώστε να είναι συνεχώς κοντά της.
Eπί 18 μέρες ο μηχανικός του εμπορικού ναυτικού προσπαθούσε να κρύψει το φοβερό του έγκλημα. Μάλιστα, έβγαινε τότε στα τηλεοπτικά κανάλια από το κέντρο της Αθήνας και εκλιπαρούσε να τον βοηθήσουν να βρεθεί η σύντροφός του.


6. ΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Ήταν παραμονές Πρωτοχρονιάς του έτους 1994, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των “σατανιστών της Παλλήνης”, που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η “σατανική τριάδα”, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, κατηγορήθηκε ότι αποπλανούσε νεαρά κορίτσια, μεταξύ των οποίων και ανήλικα, και όλοι μαζί επιδίδονταν σε ομαδικά σεξουαλικά όργια και τελετές μαύρης μαγείας.
Στις 27 Αυγούστου 1992 οι τρεις τους οδήγησαν τη 14χρονη Δώρα Συροπούλου σε ερημική τοποθεσία στη Σέσι Κορωπίου. Ο Κατσούλας και ο Δημητροκάλλης έγδυσαν τη μικρή, της φόρεσαν χειροπέδες και την υποχρέωσαν να γονατίσει κρατώντας ένα κερί. Στη συνέχεια τη χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι, αλλά εκείνη διατήρησε τις αισθήσεις της, για να τη στραγγαλίσουν αργότερα. Όταν βεβαιώθηκαν πως η κοπέλα είχε πεθάνει, ασέλγησαν πάνω στο πτώμα της και μετά το περιέλουσαν με βενζίνη και έβαλαν φωτιά. Επόμενο θύμα τους ήταν η Γαρυφαλλιά Γιούργα, την οποία πλησίασαν τη Μεγάλη Τετάρτη, 14 Απριλίου 1993, και προσποιούμενοι τους αστυνομικούς της ζήτησαν να μπει στο αυτοκίνητό τους και να τους ακολουθήσει. Η τύχη της ήταν ίδια με αυτή της Δώρας Συροπούλου.


7. ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
Συγκλονισμένος παραμένει ο χώρος της έβδομης τέχνης από τη στυγνή δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιαννόπουλου, που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του με 21 μαχαιριές στις 4 Ιουνίου. Το πάρτι που προηγήθηκε με τη συμμετοχή φίλων του, οι τελευταίες περιπέτειες που είχε με την αστυνομία, καθώς ήταν χρήστης ναρκωτικών, αλλά ειδικά η επιτυχημένη καριέρα του ήταν αρκετά για να προκαλέσουν το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την τύχη του ηθοποιού από τη Δράμα.
Κατηγορούμενος για τη δολοφονία είναι 30χρονος Γεωργιανός, ο οποίος κατάφερε και έμεινε κρυμμένος για σχεδόν δύο μήνες, μέχρι που επέστρεψε στα στέκια του, στην πλατεία Βικτορίας. Οι αστυνομικοί, που παρακολουθούσαν στενά την περιοχή, όντας σίγουροι ότι θα εμφανιζόταν, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στην Ασφάλεια Αττικής, όπου ομολόγησε τη δολοφονία του διάσημου ηθοποιού. Στην απολογία του ισχυρίστηκε πως ο ηθοποιός ήταν αυτός που του πρότεινε να πάει στο σπίτι του και εκείνος πρώτος του προέταξε το μαχαίρι, γι’ αυτό αντέδρασε. Στη συνέχεια αναστάτωσε το σπίτι, ώστε να μπερδέψει τους αστυνομικούς και να το εμφανίσει σαν ληστεία, και έφυγε.


8. ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΖΗΛΙΑΣ
Σε έναν κάδο σκουπιδιών, στην οδό Αιλιανού 12, στα Κάτω Πατήσια, βρέθηκε τεμαχισμένη στις 25 Ιουνίου 1987 η 18χρονη Ζωή Γαρμανή. Τα τεμαχισμένα μέλη της νεαρής είχε βρει στον κάδο απορριμμάτων ένας συλλέκτης, ο Κώστας Βουζίκας, ο οποίος έψαχνε, όπως είχε πει, για γραμματόσημα. Το κεφάλι της κοπέλας βρέθηκε σε άλλο σημείο, επί της οδού Αχαρνών και Πιπίνου.
Ο 27χρονος τότε σύζυγός της Παναγιώτης Φραντζής, τότε φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και πλασιέ, δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι σκότωσε τη γυναίκα του, αλλά υποστήριξε ότι η σύζυγός του είχε τραυματισθεί μετά από έντονο καβγά. “Έσπρωξα τη Ζωή, η οποία έπεσε πάνω στην ντουλάπα και εκεί άφησε την τελευταία της πνοή. Φοβήθηκα και, προκειμένου να αποφύγω τις συνέπειες, τεμάχισα το πτώμα της”, είχε πει. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής στην έκθεσή του είχε υποστηρίξει τότε ότι η κοπέλα έφερε ίχνη στραγγαλισμού. Το κίνητρο, όπως είχε ειπωθεί, ήταν η παθολογική ζήλια του Παναγιώτη Φραντζή, ο οποίος παραδόθηκε μόνος του στις αρχές, όταν βρέθηκαν τα τεμαχισμένα μέλη.


9. ΣΤΗΝ ΑΓΧΟΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τη δολοφονία του 48χρονου γραμματέα του δήμου Εγνατία Κοσμά Βακουφάρη τον Απρίλιο του 2004, καθώς μέχρι σήμερα η αστυνομία δεν έχει βρει κανένα ίχνος των δραστών. Ο άτυχος γραμματέας βρέθηκε απαγχονισμένος σε ερημική περιοχή στη Ρεντίνα, ενώ οι δράστες είχαν κόψει τα τέσσερα δάχτυλα του ενός χεριού του. Ο ιατροδικαστής είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτοκτονίας, επισημαίνοντας πως οι δολοφόνοι ήταν αυτοί που τον κρέμασαν.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών είχαν στραφεί κυρίως σε Αλβανούς που είχαν δοσοληψίες με το δήμο όπου εργαζόταν ο 48χρονος για τη διεκπεραίωση των προσωπικών τους εγγράφων για τη νομιμοποίησή τους. Από την αγριότητα του εγκλήματος θεωρήθηκε πως οι δράστες ήθελαν να στείλουν μήνυμα πως ήταν πράξη αντεκδίκησης.

Πηγή: himaira.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

WikiLeaks: Επέκταση πέρα από τα έξι μίλια παζάρευε η Άγκυρα

Επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια φέρεται να συζητούσε η Τουρκία τον Σεπτέμβριο του 2009, έχοντας προτείνει μάλιστα και προσφυγή στη Χάγη. Σύμφωνα με το εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα...



το οποίο δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», λίγο πριν την αλλαγή της κυβέρνησης το 2009 αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζει στην αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών ότι η χώρα του εξετάζει να δεχτεί την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 ν.μ. αλλά μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Αναφερόμενος δε στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η Τουρκία «δεν είναι ξένη για το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου είναι καλός εταίρος..
trelokouneli.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Λάρισα: Eκρυβαν χασίς μέσα στο νηπιαγωγείο!





Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το larissanet.gr οι δυο διακινητές συνελήφθησαν μόλις έβγαιναν από νηπιαγωγείο της συνοικίας Αγ. Κων/νου, από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.

Πάνω τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 639,6 gr ακατέργαστης ινδικής κάνναβης που προφανώς έκρυβαν στο χώρο του σχολείου.


Η ποσότητα των ναρκωτικών προορίζονταν για εμπορία ενώ από έρευνα που ακολούθησε στην κατοχή του ενός δράστη βρέθηκαν ένα κινητό και χρηματικό ποσό 100 € και στον δεύτερο ένα κινητό και 20 ευρώ.


Η ποσότητα των ναρκωτικών κατασχέθηκε και για το συμβάν διενεργείται προανάκριση.   



Διαβάστε Περισσότερα »

Στάσεις εργασίας στους παιδικούς σταθμούς

Την Τετάρτη απεργεί όλο το προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση

Τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Την Τετάρτη απεργεί όλο το προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους δήμους διαμαρτύρεται για την αύξηση των ωρών εργασίας από 30 σε 40 ώρες την εβδομάδα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δημεύεται η περιουσία έξι φοροφυγάδων για πρώτη φορά!


Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί από την Κρήτη και άλλος ένας από τη Θεσσαλία, δύο μεσίτες και ένας μάνατζερ μεγάλης ανώνυμης εταιρείας θα χάσουν τώρα όλες τις καταθέσεις που διαθέτουν στις τράπεζες και αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ!

Εκατόν οκτώ μεγαλοδικηγόρους της Αθήνας και 208 γνωστούς γιατρούς που εμφανίζουν καταθέσεις με επταψήφια νούμερα, ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα, έχει θέσει στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ από την...
αρχή του έτους, επιδιώκοντας το πρώτο μεγάλο χτύπημα στην «επώνυμη» φοροδιαφυγή. Εχοντας να αντιμετωπίσει την απροθυμία των τραπεζών να συνεργαστούν δίνοντας τα στοιχεία που τους ζητούνται, αλλά και κάθε λογής τερτίπια που επιστρατεύουν οι ίδιοι για να αποφύγουν τα πρόστιμα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί αυτές τις ημέρες στις πρώτες κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων των πρώτων έξι μεγαλοφοροφυγάδων που συνέλαβε να αποκρύπτουν εισοδήματα εκατομμυρίων. Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί από την Κρήτη και άλλος ένας από τη Θεσσαλία, δύο μεσίτες και ένας μάνατζερ μεγάλης ανώνυμης εταιρείας («Το Βήμα» κατέχει όλα τα στοιχεία τους, αλλά δεν τα δημοσιεύει) θα χάσουν τώρα όλες τις καταθέσεις που διαθέτουν στις τράπεζες και αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ! Εναντίον τους έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία φορολόγησης των αποκρυβέντων εισοδημάτων τους με συντελεστή 40%, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά προσαυξήσεις και πρόστιμα που συνολικά θα αγγίξουν το 95% του ποσού που δεν δήλωσαν στην Εφορία.

Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ προχώρησε ήδη στη δέσμευση άλλων περιουσιακών στοιχείων τους για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στην περίπτωση που προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, ξεκινώντας από έναν γιατρό στην Κρήτη, του οποίου δέσμευσαν την περασμένη εβδομάδα ένα πολυτελές σκάφος αναψυχής 12 μέτρων!




Στις λίστες γνωστοί δικηγόροι...

«Το Βήμα» έχει επίσης στη διάθεσή του όλους τους καταλόγους των επωνύμων που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής και έχει ήδη ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους προκειμένου να επιβεβαιωθεί και επισήμως το μέγεθος των ποσών που δεν δήλωναν στην Εφορία. Στις λίστες αυτές φιγουράρουν πολύ γνωστά ονόματα δικηγόρων της Αθήνας που εμφανίζονται συχνά-πυκνά στα ΜΜΕ και διαθέτουν πολυτελή γραφεία, δηλώνοντας ωστόσο ως την περασμένη χρονιά χαμηλά εισοδήματα που δεν αντιστοιχούν στις πολύ υψηλές τραπεζικές καταθέσεις τους. Οι πιο γνωστοί από αυτούς υπάγονται στην Α΄ και στη Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών, αλλά τα ονόματά τους δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθούν ώσπου να απαγγελθούν και επισήμως κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

Ξεχωρίζει η περίπτωση γνωστού ποινικολόγου, ο οποίος ως συνήγορος υπεράσπισης έχει αναλάβει πολλές γνωστές υποθέσεις και οι τραπεζικές καταθέσεις του οποίου υπερβαίνουν τα 4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα εισοδήματα τα οποία δήλωσε τα τρία τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Στην ίδια λίστα των μεγαλοδικηγόρωνφοροφυγάδων βρίσκεται άλλος ένας δικηγόρος γνωστός για την υπεράσπιση ΜΜΕ στα δικαστήρια, αλλά και ένας τρίτος που αναλαμβάνει συνήθως υποθέσεις όπου καταγγέλλεται αστυνομική βία. Και στη δική τους περίπτωση οι τραπεζικές καταθέσεις είναι πολύ υψηλές, ενώ ειδικά ο τελευταίος δηλώνει κάθε χρόνο εισοδήματα που μόλις επαρκούν για τη συντήρηση του γραφείου του.

Για τους περισσοτέρους όμως φαίνεται ότι η ολοκλήρωση της έρευνας θα καθυστερήσει σημαντικά, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν ως σήμερα να παράσχουν στις φορολογικές αρχές τα στοιχεία που τους ζητούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 108 περιπτώσεις δικηγόρων για τις οποίες ζητήθηκε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από τις αρχές του έτους οι τράπεζες απάντησαν μόνο για οκτώ περιπτώσεις!



... και γιατρός τηλεαστέρας

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συλλάβει φοροφυγάδες στον τομέα της Υγείας. Από τους 208 γιατρούς για τους οποίους το ΣΔΟΕ ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατόν να ανοίξει ούτε ένας!

Το υπουργείο Οικονομικών μιλάει ανοιχτά πλέον για σχέσεις διαπλοκής μεταξύ φοροφυγάδων και τραπεζικών υπαλλήλων, αφού τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή του αποκαλύπτουν τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδημάτων, τα οποία σε μία πενταετία φθάνουν ανά περίπτωση ως και τα 10 εκατ. ευρώ!

Μεταξύ των περιπτώσεων που ξεχωρίζουν είναι αυτή γνωστού γιατρού που διατηρεί τηλεοπτική εκπομπή διαφημίζοντας προϊόντα που λανσάρει ο ίδιος στην αγορά, αλλά και γνωστού ψυχιάτρου του Κολωνακίου, του οποίου μόνο οι τραπεζικές καταθέσεις ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνει μηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ!


Στη λίστα με τα ονόματα των 82 γνωστών γιατρών για τους οποίους ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες περιλαμβάνονται πολύ γνωστοί αγγειοχειρουργοί και καρδιοχειρουργοί ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δύο πανεπιστημιακοί γιατροί που είναι επικεφαλής κλινικών στη Λάρισα και στο Ηράκλειο, αλλά και ένας θωρακοχειρουργός του ΕΣΥ με αστρονομικά ποσά καταθέσεων.





Δυστροπούν οι τράπεζες για τα στοιχεία


Τους τελευταίους 15 μήνες οι φορολογικές αρχές έχουν εντοπίσει 1.700 περιπτώσεις κραυγαλέας φοροδιαφυγής, κυρίως από γιατρούς, δικηγόρους και παράγοντες του ποδοσφαιρικού χώρου. Για να πιστοποιήσουν το μέγεθος των αδήλωτων εισοδημάτων τους ζήτησαν να ανοίξουν περίπου 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά ως σήμερα οι τράπεζες δεν έχουν δώσει στοιχεία ούτε για το 5% από αυτούς επικαλούμενες διάφορες δυσκολίες.

«Είναι προφανές ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να προδώσουν τους καλύτερους πελάτες τους» παρατηρούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσφάτως ενημερώθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για την απροθυμία των τραπεζών να συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων και εξέφρασε την έντονη δυσφορία του στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Ο κ. Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανο , ο οποίος υποσχέθηκε να παρέμβει για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.



ΔΗΛΩΝΑΝ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ, ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ


Δικηγόρος δηλώνει τα τελευταία πέντε χρόνια συνολικό εισόδημα 204.000 ευρώ. Το ίδιο διάστημα οι τραπεζικές καταθέσεις του ανέρχονται σε 3 εκατ. ευρώ.


Ψυχίατρος δηλώνει τα τρία τελευταία χρόνια συνολικό εισόδημα 132.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του το ίδιο διάστημα είναι 6,3 εκατ. ευρώ. Καρδιοχειρουργός ιδιωτικού θεραπευτηρίου δηλώνει για τα τελευταία έξι χρόνια 400.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 3,8 εκατ. ευρώ.

Γιατρός του ΕΣΥ με μισθό 2.500 ευρώ τον μήνα έχει καταθέσεις σε τράπεζες 4,3 εκατ. ευρώ.

Δύο πανεπιστημιακοί γιατροί δημόσιου νοσοκομείου εμφανίζουν καταθέσεις για τα τέσσερα τελευταία χρόνια 11 εκατ. ευρώ και 4,5 εκατ. ευρώ αντιστοίχως!

Γνωστός μάνατζερ του ποδοσφαιρικού χώρου εμφανίζει σχεδόν μηδενικά εισοδήματα τα τελευταία χρόνια αλλά έχει καταθέσεις 2 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα απέκτησε το ίδιο διάστημα τεράστια ακίνητη περιουσία!

Γνωστή εταιρεία ιατρικών προϊόντων προμήθευε με υπερτιμολόγηση βηματοδότες σε δημόσια νοσοκομεία με τη συνεργασία γιατρών και στελεχών της διοίκησης.

Επιβλήθηκε πρόστιμο 8,5 εκατ. ευρώ.

Για 11 ορθοπαιδικούς διαπιστώθηκε απόκλιση από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους κατά 5,8 εκατ. ευρώ.


Πηγή Το Βήμα

Διαβάστε Περισσότερα »

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΛΑΘΡΟMEΤΑΝΑΣΤΗΣ Επιτέθηκε με Ξυράφι στους Αστυνομικούς της ΟΜΑΔΑΣ ΔΙ.ΑΣ.


Επικίνδυνα ανεξέλεγκτοι είναι πλέον οι λαθρομετανάστες!


 
Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην πολύπαθη Ηγουμενίτσα, όταν ένας από τους χιλιάδες λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει την περιοχή, εξ’ Αφρικής προερχόμενος, πήγε σε περίπτερο και απαίτησε δωρεάν τσιγάρα και μπύρες!

Ο περιπτεράς ειδοποίησε την αστυνομία και μόλις ήρθαν οι αστυνομικοί να τον συλλάβουν, αυτός έπαθε αμόκ και τους επιτέθηκε με ξυράφι!!! Ευτυχώς, δεν κατάφερε να τους τραυματίσει και συνελήφθη.

Και που θα φτάσουμε ακόμη αν δεν γίνει κάτι τώρα;
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

Διαβάστε Περισσότερα »

Θησαυροί κάτω από στρώματα κάπνας

Είναι έργα των αδελφών Κονταρή και χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Οι δημιουργοί ανήκουν στη σχολή των Θηβών. Στο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης τοιχογραφιών εντάχθηκαν τρεις εκκλησίες του χωριού

Εντυπωσιακές τοιχογραφίες της σχολής βορειοδυτικής Ελλάδας και των αξιόλογων αδελφών Κονταρή αποκαλύπτει ο καθαρισμός τριών εκκλησιών στην Κληματιά Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 916.000 ευρώ και αφορά την ανάδειξη μεταβυζαντινών μνημείων της Ηπείρου.

Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των τοιχογραφιών των εκκλησιών, αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων μνημείων, σε μια περιοχή που διασώζει αρκετά στοιχεία από το παραδοσιακό οικιστικό περι
Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των τοιχογραφιών των εκκλησιών, αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων μνημείων, σε μια περιοχή που διασώζει αρκετά στοιχεία από το παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον της. Αγιογραφίες από τον Αγιο Δημήτριο της Κληματιάς
«Ο καθαρισμός των τοιχογραφιών στην κεντρική εκκλησία της Κληματιάς, τον Αγιο Δημήτριο, μας έφερε μπροστά σε εκπληκτικές τοιχογραφίες. Οι τοίχοι ήταν μαυρισμένοι από την αιθάλη των κεριών, είχε περάσει και ένα στρώμα υγρασίας και δεν φαινόταν τίποτα. Σιγά σιγά αποκαλύπτονται σημαντικές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα» είπε στο «Εθνος» η Αργυρώ Καραμπερίδη, αρχαιολόγος της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Ο καθαρισμός των τοιχογραφιών στον Αγιο Δημήτριο, έφερε στο φως εκπληκτικά έργα. Οι τοίχοι ήταν μαυρισμένοι από την αιθάλη των κεριών, είχε περάσει και ένα στρώμα υγρασίας και δεν φαινόταν τίποτα
Ο καθαρισμός των τοιχογραφιών στον Αγιο Δημήτριο, έφερε στο φως εκπληκτικά έργα. Οι τοίχοι ήταν μαυρισμένοι από την αιθάλη των κεριών, είχε περάσει και ένα στρώμα υγρασίας και δεν φαινόταν τίποτα
Οι τοιχογραφίες ανήκουν στη σχολή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, της λεγόμενης και σχολής των Θηβών, και χρονολογούνται στην εποχή της μεγάλης ακμής της μεταβυζαντινής περιόδου. Οι δύο αυτές σχολές θεωρούνται ισάξιες της κρητικής τεχνοτροπίας και έργα τους βρίσκουμε στα Μετέωρα και στο Αγιον Ορος.
Εκτός από τον κεντρικό ναό του Αγίου Δημητρίου, εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης τοιχογραφιών και ανάδειξης μνημείων θα γίνουν σε δύο μικρότερες εκκλησίες, στα όρια της Κληματιάς, στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, έναν ναό του 16ου αιώνα, υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα 1568, έργα του αγιογράφου Φράγκου Κονταρή, ενώ στην Κοίμηση της Θεοτόκου οι αγιογραφίες είναι νεότερες, του 17ου αιώνα.
Οι Θηβαίοι αδελφοί Γεώργιος και Φράγκος Κονταρής είναι γνωστοί ζωγράφοι του 16ου και του 17ου αιώνα, εντάσσονται στη σχολή της Βορειοδυτικής Ελλάδας και ξεκίνησαν να αγιογραφούν από τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα και την Αττική. Στη συνέχεια κινήθηκαν και δημιούργησαν βορειότερα και ως σημαντικά έργα τους αναφέρονται η αγιογράφηση της Μονής Βαρλαάμ στα Μετέωρα, αλλά και οι Μονές στο Νησί Ιωαννίνων (Ελεούσας, Φιλανθρωπινών).
Στη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Κληματιά υπάρχει στις τοιχογραφίες η υπογραφή του Φράγκου Κονταρή και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θα βρουν υπογραφές και στις τοιχογραφίες του Αγίου Δημητρίου.
Ανάδειξη
Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των τοιχογραφιών των εκκλησιών, αλλά και η δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων μνημείων, σε μια περιοχή που διασώζει αρκετά στοιχεία από το παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον της.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του Αγίου Δημητρίου καταλαμβάνουν συνολική έκταση περίπου 192 τ.μ., αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται από στρώμα αιθάλης και νεότερων επιχρισμάτων.
Η Κληματιά (Βελτσίστα) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα χωριά της πρώην επαρχίας Κουρέντων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 450 μέτρων, 23 χλμ. από τα Γιάννενα και οι μόνιμοι κάτοικοί της είναι περίπου 600.
ethnos.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

H "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ" ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΑΣ


Η Κινηματογραφική Ομάδα της Χ.Ε.Ν. Θήβας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γυναικών/Kοριτσιών», σε συνεργασία και κατόπιν πρωτοβουλίας της Διεύθυνσης του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα, καθώς και σε συνεργασία με το Σύλλογο Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας, «Ελείτροχος», συμμετέχει στη δράση «Κινηματογραφική Λέσχη» στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης και κατόπιν της προβολής της ταινίας, ακολουθεί σχολιασμός και συζήτηση της με τις συμμετέχουσες κρατούμενες. Την Πέμπτη 19 Μαΐου θα προβληθεί η ταινία «Το Γράμμα Που Άλλαξε Τη Ζωή Μου (L' Age De Raison) 2010.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ ΜΑΥΡΑΚΗ 
boeotian-culture
Διαβάστε Περισσότερα »

Αύριο η δίκη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε.

Αύριο Δευτέρα 16 Μάη στις 9.00 π.μ.θα  γίνει η αναβλειθίσσα  δίκη της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λιβαδειάς για αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.Η δίκη αυτή αφορά κυρίως τη συνέχεια των Διοικητικών κυρώσεων με πρόστιμο ύψους  300.000€, που επέβαλε η ΕΥΕΠ μέσω των επιθεωρητών περιβάλλοντος για περιβαλλοντικές παραβάσεις το 2008.
Είχε οριστεί γαι τις 3-5-2011 αναβλήθηκε για τις 16-5-2011 λόγω της πληθώρας των εκδικαζόμενων υποθέσεων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Από Ψωμιάδη σε Ψωμιάδη η Περιφέρεια

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης του έδωσε το δαχτυλίδι στη συνεδρίαση της περιφερειακής του ομάδας. Ο Διονύσης Ψωμιάδης ανέλαβε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον αδερφό του Διονύση έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής ο περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης κατά τη συνεδρίαση της περιφερειακής του ομάδας.

Ανακοίνωσε μάλιστα πως έχει πληροφορίες ότι πιθανότατα στα µέσα της επόµενης εβδοµάδας θα τεθεί σε αργία από τον γενικό γραµµατέα της αποκεντρωµένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Θύµιο Σώκο.

Ο Θύμιος Σώκος θα πάρει στα χέρια του καθαρογραµµένη την απόφαση του Πενταµελούς Εφετείου που τον καταδίκασε για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση µείωσης προστίµου σε πρατηριούχο υγρών καυσίµων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκθεση ΕΥΠ για την γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας

ImageΚυκλώματα απαξίωσης των ακινήτων, βαρόνοι των ναρκωτικών, σωματέμποροι, δουλέμποροι, η μαφία του παραεμπορίου και των προϊόντων "μαϊμού" και κάθε είδους εγκληματικά στοιχεία βρίσκονται πίσω από την μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε γκέτο, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γκετοποίηση του κέντρου των Αθηνών συνέβη γιατί μόνο έτσι όλοι αυτοί μπορούν να αναπτύσσουν τις «δραστηριότητές» τους ανενόχλητοι, μακριά από αδιάκριτα μάτια και αυτιά.

Η σκοτεινή πλευρά της Αθήνας έχει χαρτογραφηθεί από την ΕΛ.ΑΣ.και την ΕΥΠ σε μια κοινή επιχείρηση που τελεί εν γνώσει μόνο των ηγεσιών των δύο υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη και οι Χρ.Παπουτσής και Μ.Όθωνας έχουν ήδη στα χέρια τους απόρρητες εκθέσεις, που καταδεικνύουν ότι πίσω από τη ζήτημα των μεταναστών κρύβεται κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα.
Ένα ευρύτερο κύκλωμα δραστηριοποιείται και εκμεταλλεύεται την ανάγκη αυτών των ανθρώπων για να δημιουργήσει «στρατιά» πάμφθηνου εργατικού δυναμικού και να πετύχει τους ευρύτερους σχεδιασμούς του στις χώρες εγκατάστασης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγέλαφος με την απογραφή στη Λαμία

Οι Λαμιώτες φεύγουν για να απογραφούν στα χωριά τους

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα» δηλώνει ο δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς μετά από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες εκατοντάδες δημότες της Λαμίας μετακινούνται σε γειτονικούς νομούς απ' όπου έλκουν την καταγωγή τους, προκειμένου να απογραφούν. Μάλιστα, καταγγέλθηκε ότι για σήμερα Κυριακή έχουν προγραμματιστεί οργανωμένα ταξίδια συλλόγων και φορέων.

Σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας «αρνούνται στη Λαμία να ανοίξουν τις πόρτες των σπιτιών τους στους ανθρώπους της απογραφής λέγοντας ότι θα υπογραφούν στα χωριά τους». Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αποκαλύφθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ακόμη και τηλεφωνική απογραφή.

«Εμείς θέλουμε ο καθένας να απογραφεί στον τόπο του. Είμαστε αναγκασμένοι όμως να φτάσουμε στα άκρα από τη στιγμή που βλέπουμε παρόμοιες κινήσεις οι οποίες είναι και οργανωμένες και σύμφωνα με αυτές ολόκληροι οικισμοί της Λαμίας θα αποτυπώνονται με ακατοίκητα σπίτια» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Γιώργος Κοτρωνιάς και συμπληρώνει: «Εμείς έχουμε στα χέρια μας μια σειρά από στοιχεία σύμφωνα με τα οποία γνωρίζουμε που είναι μόνιμος κάτοικος ο καθένας. Ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να δηλώνουν την αλήθεια όπου και αν βρίσκονται. Σε διαφορετική περίπτωση έχουμε ένα τεράστιο οπλοστάσιο που φτάνει μέχρι να θεμελιωθεί ποινική δίωξη από τη δικαιοσύνη. Ελπίζουμε να μη χρειαστεί» σημειώνει ο δήμαρχος της Λαμίας.
newsbeast.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Την Τρίτη εξιτήριο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr» την Τρίτη, 17 Μαΐου θα λάβει εξιτήριο από το Νοσοκομείο ΚΑΤ, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Να αναφερθεί, ότι αρχικά ο Μακαριώτατος θα έπαιρνε εξιτήριο στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μόλις λάβει το εξιτήριο θα αναχωρήσει για τα Οινόφυτα προκειμένου να ξεκουραστεί.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος υποβλήθηκε σε επέμβαση διπλού κατάγματος κνήμης στο αριστερό πόδι, μετά από ατύχημα που είχε στο Αγρίνιο.
romfea.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Washington Post: «Στην αγκαλιά της αναρχίας η Ελλάδα»


Washington Post: «Στην αγκαλιά της αναρχίας η Ελλάδα»Η εφημερίδα Washington Post, αφιέρωσε ένα άρθρο στα πρόσφατα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, στην κατάσταση που επικρατεί στην Κερατέα, καθώς και στο κίνημα «Δεν πληρώνω.«
Ειδικότερα το δημοσίευμα αναφέρει ότι “καθώς η Αθήνα παλεύει να αποφύγει μια αναδιάρθρωση του χρέους της, η οποία θα μπορούσε να καταστήσει τηνΕλλάδα τον οικονομικό παρία, τώρα η μεσογειακή χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια νέα απειλή, την κατάρρευση του κράτους δικαίου.
Χιλιάδες έχουν εισχωρήσει στο κίνημαΔεν πληρώνω, αρνούμενοι να πληρώσουν διόδια, το αντίτιμο των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, ακόμα και τα τέλη στα κρατικά νοσοκομεία.
Σχετικά με την Κερατέα, το δημοσίευμα αναφέρει πως “για να εμποδίσουν τη δημιουργία χώρου ταφής απορριμμάτων, μια ολόκληρη πόλη στα νότια της Αθήνας, έχει “ορθώσει το ανάστημά της” εναντίον της κυβέρνησης, καίγοντας τον εξοπλισμό που απαιτείται για την ολοκλήρωση των έργων καθώς και καταστρέφοντας μέρος του βασικού δρόμου.”
Οι διαμαρτυρίες είναι έμβλημα του κύματος κοινωνικής αγανάκτησης που εξαπλώνεται στην Ευρώπη, ως απάντηση σε μια νέα εποχής λιτότητας.”
“Οι αρχές της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι η οργή εναντίον της κυβέρνησης πυροδοτείται από μερικές δεκάδες “ερασιτέχνες αναρχικούς.” καταλήγει το δημοσίευμα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ

Στο «στόχαστρο» του Υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει μερικά από τα «πρώτα ονόματα» της πίστας. Όπως δημοσιεύει η Real News στο κυριακάτικο φύλλο της, πρόκειται για την
Στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ
Αγγελική Ηλιάδη, τον Γιώργο Τσαλίκη, τον Κώστα Καραφώτη και την Άντζελα Δημητρίου.
Φαίνεται πως οι συγκεκριμένοι δε δηλώνουν στην εφορία τα ακριβή εισοδήματά τους, ενώ τα χρέη τους προς αυτή όλο και αυξάνονται. Οι οφειλές τους στο Δημόσιο ανέρχονται συνολικά στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ στη «μαύρη λίστα» υπάρχουν τα ονόματα 29 συνολικά καλλιτεχνών και managers…
.newstoday
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη στη Νέα Υόρκη ο Ντομινίκ Στρος Καν

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, αργά χθες τη νύχτα, με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων New York Post και New York Times.
Τον Γάλλο πολιτικό και υποψήφιο στις επόμενες προεδρικές εκλογές, συνέλαβαν οι αρχές της Νέας Υόρκης λίγη ώρα πριν αναχωρήσει από το αεροδρόμιο John F. Kennedy με προορισμό το Παρίσι. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες είχε ήδη μπει στο αεροπλάνο το οποίο ετοιμαζόταν να απογειωθεί.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων ο Στρος Καν κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε εργαζόμενη του ξενοδοχείου Sofitel, κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Πολ Μπράουν επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) ότι ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για σεξουαλική επίθεση και ανακρίνεται. Ο Πολ Μπράουν περιέγραψε το περιστατικό στο οποίο φέρεται να πρωταγωνίστησε ο Γάλλος πολιτικός λέγοντας ότι ο Στρος Καν εμφανίστηκε γυμνός την ώρα που η καμαριέρα του ξενοδοχείου έμπαινε στο δωμάτιό του και της επιτέθηκε. Η νεαρή γυναίκα κατάφερε, μετά απο σύντομη πάλι να ξεφύγει και έφτασε τρέχοντας στην ρεσεψιόν όπου ζήτησε βοήθεια. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου επικοινώνησαν αμέσως με την αστυνομία η οποία, όμως, έφτασε όταν ο Γάλλος πολιτικός είχε ήδη αποχωρήσει.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ακόμη ότι η νεαρή εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Ρούσβελτ", στο Μανχάταν, όπου και νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα. 
Τον Οκτώβριο του 2008 ο Στρος-Καν είχε ζητήσει συγγνώμη για ένα «σφάλμα κρίσεως» που διέπραξε στη σχέση του με μια υφισταμένη του, αλλά επέμεινε πως δεν εκμεταλλεύτηκε ούτε καταχράσθηκε τη θέση του, κάτι στο οποίο κατέληξε και εσωτερική έρευνα από επιτροπή του διεθνούς οικονομικού οργανισμού. Τότε είχε απολογηθεί στους εργαζόμενους στο Ταμείο, τη γυναίκα με την οποία είχε τη σχέση, Πιρόσκα Νάγκι, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Αφρικής του ΔΝΤ, καθώς και στη σύζυγό του, τη γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο Αν Σινκλέρ.
Ο 62χρονος Ντομινίκ Στρος-Καν είχε διατελέσει υπουργός οικονομίας της Γαλλίας και από τις 1 Νοεμβρίου του 2007 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε Ροντρίγκο Ράτο.Είναι δε ο κυριότερος αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, στη Γαλλία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για σήμερα, Κυριακή, αναμενόταν να υπάρξει συνάντηση του επικεφαλής του ΔΝΤ με την Ανγκελα Μέρκελ στη διάρκεια της οποίας θα ετίθετο το θέμα ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 
Ο Στρος-Καν επρόκειτο ακόμη να λάβει μέρος τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες και να εκφωνήσει ομιλία στο 12ο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
.enet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα...

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 15 Μαϊού...


1866: Με μυστικό υπόμνημα προς τις μεγάλες δυνάμεις, οι Κρήτες απευθύνουν έκκληση για ένωση με την Ελλάδα.

1905: Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας, που εξελίχθηκε σε πρωτεύουσα του τζόγου.

1911: Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό «Αβέρωφ».

1928: Ο Μίκυ Μάους κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη, με το φιλμάκι των Ντίσνεϊ/ Άιγουερκς «Plain Crazy».

1948: Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Υπεριορδανία επιτίθενται στο Ισραήλ.

1952: Ιδρύεται η Οδοντιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρά τις αντιρρήσεις των καθηγητών της ιατρικής.


Γεννησεις

1567: Κλαούντιο Μοντεβέρντι, ιταλός συνθέτης. («Ορφέας») [θαν. 29/11/1643]

1859: Πιερ Κιουρί, γάλλος φυσικός. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1903. [θαν. 19/4/1906]

1953: Μάικλ Όλφιλντ, άγγλος συνθέτης. («Tubular Bells»)


Θανατοι

1967: Έντουαρντ Χόπερ, αμερικανός ζωγράφος, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. [γεν. 22/7/1882]

1986: Έλιο Ντε Αντζελις, ιταλός οδηγός της Φόρμουλα 1. [γεν. 26/3/1958]

1886: Έμιλι Ντίκινσον, αμερικανίδα ποιήτρια. [γεν. 10/12/1830]










/www.sansimera.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιές είναι οι αιτίες του Δημόσιου Χρέους



Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η συνολική πολιτική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα -και μάλιστα διαχρονικά- οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην υπερχρέωση της χώρας.

Η χρέωση υπήρξε, ανέκαθεν, εργαλείο ελέγχου των χωρών από τις Μεγάλες Δυνάμεις, βασικό εργαλείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, αφαίμαξης και καθυπόταξης των λαών (ο πιστωτής δένει πολύ πιο γερά αυτόν που δανείζεται απ’ ό,τι ο πωλητής αυτόν που αγοράζει τα εμπορεύματα, γράφει ο Λένιν). Η χρέωση παραμένει στις συνθήκες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού βασικός μοχλός για την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των (κρατικών και υπερεθνικών) ιμπεριαλιστικών κέντρων των πολυεθνικών και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Συνεπώς, μόνο για λόγους ανάλυσης θα μπορούσαμε, να εντοπίσουμε ορισμένες ξεχωριστές αιτίες του Δημόσιου Χρέους (Δ.Χ.).

Το Δ.Χ. της Ελλάδας πέρασε από 28% του ΑΕΠ το 1980 στο 61,5% του ΑΕΠ το 1989 και στο 110% του ΑΕΠ το 1993. (βλ. Πιν.1). Έκτοτε και μέχρι το 2008 παραμένει πάνω-κάτω στα επίπεδα του 100-110% του ΑΕΠ για να εκτιναχθεί στη συνέχεια στο επίπεδο κοντά στο 150% του ΑΕΠ που είναι σήμερα (βλ. Πιν. 2). Τα απόλυτα μεγέθη είναι ακόμη πιο χαρακτηριστικά: από 117 δισ. ευρώ το 1999 έφθασε στα 261 δισ. το 2008, πριν εκτοξευθεί στα 320 δισ. το 2010. Μέσα σε μια δεκαετία, που κυριάρχησε η αστική ρητορική της «ισχυρής Ελλάδας», του ευρώ, της Ολυμπιάδας και της ανάπτυξης, μέσα σε αυτήν τη δεκαετία το χρέος υπερδιπλασιάστηκε. Σα βασικές αιτίες της έκρηξης του Δ.Χ., ειδικά για τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τις εξής:

1) Παραγωγική αποδιάρθρωση
Πρόκειται για τη βασικότερη αιτία, άμεση συνέπεια της προσαρμογής στις απαιτήσεις της Ε.Ε. και του Συμφώνου Σταθερότητας. Στο άρθρο Το ευρώ βασική αιτία του Δημόσιου Χρέους (βλ. Δρόμος φ.58) τεκμηριώσαμε αυτόν τον ισχυρισμό, ιδίως με το γεγονός ότι ακόμη μεγαλύτερη και από αυτήν την ίδια την διόγκωση του χρέους, υπήρξε η συσσώρευση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας (μεταξύ 1999 και 2008 είχαμε αύξηση χρέους κατά 144 δισ. ευρώ και συσσώρευση εμπορικού ελλείμματος 167 δισ. ευρώ). Σημειώνουμε, όμως, ότι από την παραγωγική αποδιάρθρωση υπήρξαν κερδισμένοι. Πρώτοι μεταξύ αυτών οι χώρες του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, που προώθησαν αλματωδώς τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα –και πρώτη μεταξύ των πρώτων η Γερμανία. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup (και επί δεκαετίες βασικού παράγοντα της ευρωκρατίας) Ζαν Κλοντ Γιούγκερ: «Γνωρίζαμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά δεν μιλούσαμε, γιατί Γερμανία και Γαλλία κέρδιζαν τεράστια ποσά».

2) Χρεομηχανή
Η Ελλάδα, τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνάπτει δάνεια προκειμένου να πληρώσει τόκους προηγούμενων δανείων. Το δε κεφάλαιο των παλαιότερων δανείων δεν αποπληρώνεται, αντίθετα μετακυλίεται από χρονιά σε χρονιά. Αυτή τη λειτουργία ονομάζουμε χρεομηχανή. Ένα φαινόμενο που έχει συμβεί σε πολλές περιόδους στην ελληνική ιστορία (αναλυτικά στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα). Οι πιστωτές (ιδίως το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο) θησαυρίζουν καθώς το αρχικό κεφάλαιο κάθε δανείου έχει, σε ορισμένες περιπτώσεις, φθάσει να πληρώνεται δύο και τρεις φορές μέσω των τόκων.
Επισημαίνουμε ότι σε ολόκληρη την ιστορία του ελληνικού Χρέους τα επιτόκια δανεισμού ήταν υπερβολικά και πεδίο «τρελής» κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Στη χρεομηχανή εντάσσονται, επίσης, οι διάφορες μεθοδεύσεις με swaps και άλλα χρηματιστηριακά κόλπα (περίπτωση Goldman Sachs).
Μια εποπτική εικόνα της χρεομηχανής δίνει ο Πίνακας 3. Εκεί συγκρίνουμε τα ετήσια ελλείμματα (που συσσωρευόμενα δημιουργούν το Δ.Χ.) με την πληρωμή, ετησίως, των τόκων του Χρέους. Δεν αναφερόμαστε στο αρχικό κεφάλαιο των δανείων, διότι αυτό ουσιαστικά δεν αποπληρώνεται, απλά μετακυλίεται από χρόνο σε χρόνο, με έκδοση νέων ομολόγων. Από τη σύγκριση προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ετήσιου ελλείμματος προέρχεται από την πληρωμή των τόκων. Και άρα το κράτος, δανειζόμενο για να καλύψει τα ελλείμματα, στην ουσία καλύπτει κυρίως την πληρωμή των τόκων.
Στο ζήτημα της χρεομηχανής είναι κρίσιμος ο ρόλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

3) Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου της χρεομηχανής. Με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας (Σ.Σ.) θεσμοθετήθηκε ότι κάθε κράτος απαγορεύεται να δανείζεται απ’ ευθείας από την ΕΚΤ. Αντίθετα, επιτρέπεται να δανείζονται απ’ ευθείας από την ΕΚΤ οι εμπορικές τράπεζες. Πρόκειται για προκλητική ρύθμιση, συνέπεια της οποίας ήταν οι εμπορικές τράπεζες (ξένες και ελληνικές) να επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ και ειδικά τα τελευταία χρόνια να δανείζονται από την ΕΚΤ με επιτόκιο της τάξεως του 1% και να δανείζουν αυτά τα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο με επιτόκια της τάξεως του 5%. Η διαφορά καθαρό και εύκολο κέρδος για τις εμπορικές τράπεζες. Στο ζήτημα αυτό, επίσης, είναι κρίσιμος ο ρόλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

4) 108 δισ. στις τράπεζες - όλο το Μνημόνιο
Με χαριστικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να πάρουν από το Δημόσιο ταμείο 23 δισ. ευρώ σε μετρητά (ή εξομοιούμενα ομόλογα) και 85 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις του Δημοσίου για να λάβουν δάνειο από άλλες τράπεζες. Σύνολο 108 δισ. ευρώ. (βλ. και φάκελο για τράπεζες Δρόμος φ. 52, εκεί αναφερόμαστε στα 78 δισ., πρόσφατα ο κ. Παπακωνσταντίνου πέρασε ρύθμιση για άλλα 30 δισ. ρύθμιση που ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ). Δηλαδή, όλα το δάνειο που η τρόικα δίνει στην Ελλάδα (110 δισ.) πάει στις τράπεζες. Μάλιστα, οι τράπεζες ήδη (στοιχεία Νοεμβρίου 2010) έχουν λάβει 8 δισ. ευρώ σε μετρητά, που ήδη έχουν περάσει στο Δ.Χ., καθώς και 30 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις.
Είναι προφανές ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας αυτά τα ποσά θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το Δ.Χ. Καθόλου τυχαία σε αυτές οι προκλητικότατες μεθοδεύσεις δίνεται ελάχιστη δημοσιότητα.

5) Φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου
Από τα στοιχεία του Πίνακα 4 προκύπτει ότι ο λαός είναι αυτός που πληρώνει τους φόρους. Οι έμμεσοι φόροι (η μορφή φορολογίας που κυρίως πλήττει τα λαϊκά στρώματα) εκτοξεύονται, το ίδιο και η άμεση φορολογία των πολιτών. Αντίθετα μειώνονται οι φόροι που πληρώνουν οι εταιρίες. Αυτό οφείλεται σε πληθώρα διαδοχικών χαριστικών ρυθμίσεων και αποφυγής φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου. Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών μειώθηκε από 35% το 1999 στο 25 % το 2008. Ήδη η κυβέρνηση Παπανδρέου τον πήγε ακόμη χαμηλότερα στο 20%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι 4 μεγαλύτεροι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι στο διάστημα 2000 -2009 (βλ. Δρόμος, φ. 52) είχαν συνολικά κέρδη 36 δισ. ευρώ και πλήρωσαν φόρο μόλις 6 δισ. ευρώ (ποσοστό 16%). Μια μετριοπαθής εκτίμηση είναι ότι αν δεν υπήρχαν οι χαριστικές ρυθμίσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, τότε την τελευταία δεκαετία θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 15% του συνολικού Δημόσιου Χρέους (το 2008).

6) Εξοπλιστικές και στρατιωτικές δαπάνες
Οι συνέπειες της πρόσδεσης στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ είναι τεράστιες, με την Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά επί δεκαετίες στην 4η-5η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς ως προς το ΑΕΠ (κυμαίνεται στο αστρονομικό μέγεθος μεταξύ 4-5%), με διαδοχικές «αγορές του αιώνα» για αεροπλάνα, φρεγάτες, υποβρύχια που γέρνουν. Η περικοπή αυτών των δαπανών κατά 50%, αίτημα απολύτως εύλογο και ρεαλιστικό, μόνο στη δεκαετία 1999-2008 εκτιμάται ότι θα μείωνε το Δ.Χ. (το 2008) κατά περίπου 15%. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας (καθόλου δεδομένη σήμερα) θα μπορούσε να διασφαλιστεί με μια άλλη πολιτική, όχι στρατοκεντρική, αλλά στηριγμένη στην αλληλεγγύη των λαών. Μια πολιτική που θα έδινε στη χώρα μεγάλο κύρος και υποστήριξη μέσα στους λαούς του πλανήτη – το πιο ισχυρό «αποτρεπτικό όπλο».

7) Αποικιοκρατικές δημόσιες συμβάσεις
Πατροπαράδοτο χαρακτηριστικό του ελληνικού καπιταλισμού. Στα μεγάλα έργα, στις κρατικές προμήθειες, στις εξοπλιστικές δαπάνες. Το μεγάλο κεφάλαιο και κυρίως οι ξένες πολυεθνικές, σε πλήρη διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα, αναλαμβάνουν τις συμβάσεις με μεγάλα καπέλα (και 50% και 100%). Ένα 10% (αποτελεί άγραφο νόμο) επιστρέφει στο πολιτικό σύστημα με τη μορφή μίζας. Οι περισσότερες μεγάλες γερμανικές εταιρίες έχουν δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα με αυτό το πλαίσιο. Υπάρχουν περιπτώσεις που η προκλητικότητα ξεπερνά κάθε όριο: οι αυτοκινητόδρομοι, η Αττική Οδός και η Γέφυρα Ρίου Αντίρριου. Μια συναφή πλευρά αποτελούν τα φαραωνικά και άχρηστα έργα. Κορυφαίο παράδειγμα η Ολυμπιάδα του 2004, με επίσημο κόστος 9,5 δισ. ευρώ και πραγματικό πολύ μεγαλύτερο. Τα σκάνδαλα που έρχονται στην επικαιρότητα λόγω του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων (όχι λόγω του κρατικού ελέγχου) είναι η άλλη όψη των αποικιοκρατικών συμβάσεων.
Αν δεν υπήρχε αυτό το «πάρτι» μεγάλου κεφαλαίου και πολυεθνικών, σίγουρα το Δ.Χ. θα ήταν πολύ μικρότερο. Πόσο, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί. Σίγουρα κατά μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνο τις συμβάσεις της τελευταίας 15ετίας.

8) Ιδιωτικοποιήσεις
Το κράτος ξεπουλά κυριολεκτικά το δημόσιο πλούτο, σε πολύ χαμηλές τιμές, (ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Ιονική Τράπεζα, ΔΕΗ κ.λπ.), ενώ παράλληλα χάνει μεγάλα έσοδα που θα είχε κάθε χρόνο Θα άξιζε να γίνει μια προσέγγιση που να συγκρίνει τα ποσά που εισέπραξε το κράτος από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τα ποσά εκείνα που θα μπορούσε να έχει εισπράξει αν είχε τα κέρδη των δημόσιων αυτών επιχειρήσεων. Μια ένδειξη αποτελεί ότι η συμμετοχή των Γερμανών στον ΟΤΕ αποσβένεται μέσα σε 3 ή 4 το πολύ χρόνια.

Συμπέρασμα
Αν δεν υπήρχαν όλες οι παραπάνω αιτίες το Δημόσιο Χρέος θα ήταν πολύ μικρότερο - ίσως να μην υπήρχε καν. Το κρίσιμο είναι να διαπιστωθεί από την παραπάνω ανάλυση ότι η λειτουργία του χρέους ήταν πεδίο τεράστιας κερδοφορίας πολλών παραγόντων. Του διεθνούς μονοπωλιακού κεφαλαίου, των πολυεθνικών κολοσσών, του μεγάλου κεφαλαίου της Ελλάδας. Η χρέωση ήταν μια σκόπιμη και μεθοδευμένη πολιτική. Όλοι αυτοί που έβγαλαν από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού τεράστια κέρδη, δεν έχουν σήμερα κανένα δικαίωμα να επιβάλλουν Μνημόνια. Μια στάση τους αξίζει: η στάση πληρωμών. Να μείνουν απλήρωτοι, γιατί ο ελληνικός λαός τους έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα.

kostasxan.blogspot.com




Related Posts with Thumbnails

Διαβάστε Περισσότερα »

Η εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών και μεταναστευτικό τα προβλήματα του κέντρου, λένε οι Αθηναίοι πολίτες

Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι Αθηναίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους (74,8%) από την συνολική κατάσταση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πρωτεύουσας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research.

Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα του κέντρου της Αθήνας είναι η εγκληματικότητα (85,5%) και οι λαθρομετανάστες (57,3%) και με αντίστοιχα μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι πρωτεύει η αντιμετώπισή τους (84,5% και 75,3% αντιστοίχως).

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι η δολοφονική επίθεση κατά του 44χρονου την περασμένη Τρίτη ήταν κυρίως «αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στο κέντρο» (73,7%) και δευτερευόντως αποτέλεσμα της έλλειψης αστυνόμευσης (13,9%) ή ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε (6%).


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ