permisospress.blogspot.com
Από αυτήν την εβδομάδα έως και τις 15 Δεκεμβρίου μπορούν οι δικαιούχοι (άνεργοι, τρίτεκνοι, ΑμΕΑ, άτομα με χαμηλό εισόδημα) του μειωμένου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος να υποβάλουν αιτήσεις για τη χορήγησή του από την 1η Ιανουαρίου και για όλο το 2012.
Όσοι υποβάλουν αιτήσεις μετά τις 15 Δεκεμβρίου, θα ενταχθούν μεν (εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις) αλλά αργότερα μέσα στο 2012, από την ημέρα που θα ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τους. Επίσης, όσοι λαμβάνουν ήδη το ΚΟΤ δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέες αιτήσεις για το 2012, εκτός αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα και δεν είναι πλέον δικαιούχοι.
Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι. Μανιάτη, οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΚΟΤ, κάθε ημερολογιακό έτος υποβάλλονται από 1/10 έως 15/12 του προηγούμενου έτους.
Προβλέπεται επίσης ότι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος, η ένταξη όμως αυτών που πληρούν τα κριτήρια, γίνεται για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα του έτους ένταξης μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων.
Ειδικά για τους ανέργους, αν υποβάλουν αίτηση μετά τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει δώδεκα συνεχείς μήνες ανεργίας την τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης μήνα και να πληρούν τα λοιπά κριτήρια που προβλέπονται για την κατηγορία τους.
Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 20 – 30 % φθηνότερο σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών:
* Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
* Όσοι είναι γονείς τριών τέκνων και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους είναι μικρότερο ή ίσο από το ατομικό αφορολόγητο όριο της κατηγορίας αυτής. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 20% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
* Όσοι είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου μισθωτών – συνταξιούχων που δεν συμπεριλαμβάνει το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 30% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
* Όσοι είναι άτομα με αναπηρία 67% ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο του ατομικού αφορολόγητου ορίου που προβλέπεται για τους γονείς τριών τέκνων. Το κοινωνικό τιμολόγιο που λαμβάνουν αντιστοιχεί σε έκπτωση έως 30% επί του σημερινού οικιακού τιμολογίου.
Το εισοδηματικό κριτήριο ελέγχεται με βάση την εκκαθαρισμένη, κατά το προηγούμενο έτος, φορολογική δήλωση. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη το 2012 θα κριθούν με βάση τα εκκαθαριστικά της εφορίας που εκδόθηκαν εφέτος.
Για τη χορήγηση του ΚΟΤ στη διάρκεια του έτους θα πρέπει η κατανάλωση ρεύματος να μην ξεπερνά, ανά κατηγορία, τα εξής όρια:
Για ανέργους και άτομα χαμηλού εισοδήματος το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι σε 1400kWh.
Για τρίτεκνους και άτομα με αναπηρία το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι σε 1600kWh.
Αν η κατανάλωση ξεπεράσει το όριο αυτό, τότε όλες οι κιλοβατώρες τιμολογούνται με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος, της ΔΕΗ ή εναλλακτικών προμηθευτών.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στα ΚΕΠ, από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr) και στο τηλέφωνο 210 9298000 απ’ όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες.