Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Παραδίδουν τα κλειδιά σε ιδιώτες φορο-ράμπο

Εισπρακτικές εταιρίες, ελεγκτικοί οίκοι και νομικά γραφεία αναλαμβάνουν δράση, κατ΄εντολή της τρόικας, για είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Προς επικύρωση στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις
Διατάξεις που προβλέπουν την ανάθεση του δύσκολου έργου είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες, ενέκρινε χθες Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.
Οι ιδιώτες θα αμείβονται με προμήθεια έναντι των ποσών που θα καταφέρνουν να οδηγήσουν στα ταμεία του Δημοσίου.
Η είσπραξη των χρεών θα παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εφοριών αλλά οι ιδιώτες θα αναλάβουν να εντοπίσουν τους οφειλέτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία και να τους οδηγήσουν στην πόρτα της Εφορίας.
Από τους 900.000 οφειλέτες, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ.
Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η υπόθεση στο αρχείο, οι εισαγγελείς στις θέσεις τους



Κλείνει όπως όπως το θέμα με τους οικονομικούς εισαγγελείς, μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Στο σκοτάδι οι λόγοι που τους οδήγησαν αρχικά σε παραίτηση. "Καμία παρέμβαση στο έργο τους" σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο
Στο αρχείο τέθηκε η προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής για τους λόγους που οδήγησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη να υποβάλλουν προ διημέρου επιστολή παραίτησης.
Στην επιστολή ανέφεραν, μεταξύ των άλλων, ότι "δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση".



"Αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε", επισημαίνει ο κ. Μακρής στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με το οποίο του γνωστοποιεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
"Καμία παρέμβαση"



Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ρητά αναφέρει, ότι από την έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών.



Η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, σύμφωνα με τον Φ. Μακρή οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.



Ο κ. Τέντες έχει ήδη διαβιβάσει το αίτημα αντικατάστασης (παραίτησης) των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Κατόπιν αυτών, είναι στην κρίση του υπουργού Δικαιοσύνης εάν θα αποδεχτεί ή όχι τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών.



Σε καταφατική περίπτωση, δηλαδή που κάνει δεκτές τις παραιτήσεις, τότε ο κ. Παπαϊωάννου πρέπει να στείλει σχετικό ερώτημα, όπως λέγεται, στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για την αντικατάστασή τους.



Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου διευκρινίζει ότι το νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 3943/2011 όσον αφορά το βαθμό του οικονομικού εισαγγελέα είναι μελετημένο και έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα άριστα και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος για την τροποποίησή του.



Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε την πρόθεση να τροποποιήσει το νόμο, έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν (μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου) αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς Εφετών, όπως είναι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.
Πεπόνης: "Συνεχίζουμε στις θέσεις μας"   
Νωρίτερα οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι την Τετάρτη προκάλεσαν σοκ, λέγοντας ότι φεύγουν επειδή δέχθηκαν πιέσεις, είχαν ανακαλέσει τις παραιτήσεις τους.
Οι δύο εισαγγελείς προσήλθαν την παρασκευή στον Άρειο Πάγο, δίνοντας εξηγήσεις στον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, τον αντεισαγγελέα Φώτη Μακρή και στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.
Οι δύο δικαστικοί εξερχόμενοι από το γραφείο του επιθεωρητή του Αρείου Πάγου δήλωσαν ότι έχουν οριστεί εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος και σε αυτή τη θέση θα παραμείνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη είχαν δώσει προφορικές εξηγήσεις και εμφανίζονταν έτοιμοι να αναφέρουν ονομαστικά αυτούς που εμπόδιζαν το έργο τους, ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν.
Οι δύο εισαγγελείς, στην επιστολή παραίτησής τους είχαν αναφέρει ότι δεν δέχονται να είναι "εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση".
Επίσης, ανέφεραν πως δεν δέχονται να αποτελέσουν "άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος".
Οι Πεπόνης και Μουζακίτης δεν αποχωρούν τελικά, ωστόσο τα ερωτήματα που τέθηκαν με την επιστολή τους παραμένουν αναπάντητα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησε να εξομολογεί μέσα στις φυλακές ο Γέροντας Εφραίμ και αστυνομικούς!!!

Για ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι περιορισμού του Εφραίμ έκανε λόγο ο στενός συνεργάτης του στην Κύπρο, Άθως Κοιρανίδης, ο οποίος τον επισκέφθηκε την Πέμπτη μαζί με τις αδελφές του ηγουμένου στον Κορυδαλλό. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κοιρανίδη σε κυπριακά ΜΜΕ, υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι περιορισμού του Γέροντα, ώστε να τεθεί υπό περιορισμό στη....




μονή Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος έως ότου γίνει η δίκη του. Εκτίμησε πάντως ότι οι ελληνικές αρχές δεν θα ασχοληθούν με οποιοδήποτε αίτημα πριν τα Θεοφάνεια, οπότε προβλέπεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, να περάσει και την Πρωτοχρονιά στον Κορυδαλλό. Με πληροφόρησε, όμως, ότι οι αστυνομικοί του συμπεριφέρονται πολύ καλά, με ευλάβεια και μάλιστα εξομολογεί και κόσμο -τόσο αστυνομικούς όσο και κρατούμενους!».

«Ο γέροντας ήταν πολύ ήρεμος», ανέφερε ο κ. Κοιρανίδης για τη συνάντησή του με τον Εφραίμ.
defencenet

Διαβάστε Περισσότερα »

Οινόφυτα:Ληστεία σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ

Η ληστεία έγινε λίγα λεπτά μετά τις 12.00΄το μεσημέρι στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Ο ληστής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του LamiaReport, κρατώντας πιστόλι και έχοντας σηκωμένους τους γιακάδες από το μπουφάν του, μπήκε στο υποκατάστημα απείλησε πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξε 900 ευρώ που είχε το ταμείο και διέφυγε πεζός

Η κινητοποίηση της αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας ήταν άμεση, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής ο ληστής να έχει εντοπιστεί.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΕΦΕΤ αποσύρει μαύρη σταφίδα από τα ράφια

μαύρη σταφίδα, ωχρατοξίνη Α, Γενικό Χημείο του Κράτους, ΕΦΕΤ, επίσημος έλεγχος α

Τη διακίνηση μαύρης σταφίδας, στην οποία ανιχνεύθηκε «ωχρατοξίνη Α» σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, διαπίστωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο προγράμματος επίσημου ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων που διενεργεί και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Πρόκειται για μαύρη σταφίδα με την εμπορική ονομασία "ADAMAS - ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΕΓΧΩΡΙΑ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ" σε συσκευασία των 200 γρ., με ημερομηνία λήξης 12/2012 και αριθμό παρτίδας L 16511.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση /απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράληλα καλεί όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοί Μητροπολίτες επισκέφθηκαν τον Εφραίμ στον Κορυδαλλο

Ποιοί Μητροπολίτες επισκέφθηκαν τον Εφραίμ στον Κορυδαλλο

Μια σειρά Μητροπολίτες απο την Εκκλησία της Ελλάδος επισκέφθηκαν τις τελευταίες ώρες στον Κορυδαλλο τον προφυλακισμένο ηγούμενο του Βατοπεδίου Εφραίμ.
Ανάμεσα τους και ο Γλυφάδας Παύλος ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωση που μοίρασε αναφέρει ότι «ο τρόπος για την απόφαση της προφυλάκισης ήτο άστοχος, άδικος, σκανδαλώδης, ασεβής, σκληρός, ακατάλληλος στον χρόνο, ανεπίτρεπτος». Ανάμεσα στους Μητροπολίτες που είδαν τον αρχιμανδρίτη καθώς το επισκεπτήριό του στη φυλακή  σε αντίθεση με  τους άλλους κρατούμενους είναι ελεύθερο , ήταν και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος
Διαβάστε Περισσότερα »

Για μια ακόμη φορά φορτώνουν στην πλάτη του πολίτη τη δική τους ανικανότητα


Απογειώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αυξάνοντας την τιμή του ρεύματος κατά 12,2%!
  • Η αύξηση που ανακοινώθηκε είναι 9,2% ωστόσο τα παραδοσιακά ΜΜΕ που αναμεταδίδουν αυτή την ώρα την είδηση δεν αναφέρουν πως η μέση επιβάρυνση θα κυμανθεί τελικά γύρω στο 12,2%, καθώς στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του τέλους ΑΠΕ (+3% μεσοσταθμικά), που ανακοινώθηκε πριν από 10 ημέρες.
Αυξήσεις που μεσοσταθμικά είναι της τάξης του 9,2% (!) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι αυξήσεις θα..
προσεγγίζουν το 10%, έπειτα από το αίτημα της ΔΕΗ για 19% και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για 12% από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, "από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ (μεταβολή του κόστους ενέργειας). Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ)".

Το ντεσού της εισήγησης, πάντως, βρίσκεται στην πρώτη της, κιόλας, γραμμή, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι "Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα απόλυτα βασικό αγαθό για τον πολίτη".

Η πλήρης εισήγηση Παπακωνσταντίνου

• Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα απόλυτα βασικό αγαθό για τον πολίτη.

• Σε αυτή τη συγκυρία, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη οποιαδήποτε παρέμβαση οδηγεί σε επιβάρυνση του πολίτη και αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι.

• Από την άλλη μεριά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται από την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας που πρέπει να προχωρήσει γιατί είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή, υπηρετεί τους στόχους της ανάπτυξης και της αύξησης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας μας.

• Σε αυτό το νέο πλαίσιο η ΔΕΗ δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει ως μία προβληματική επιχείρηση.

• Οι πολίτες απολαμβάνουν την καθολική υπηρεσία που παρέχεται από την ΔΕΗ – και πλέον όλο το σύστημα – και αυτό δεν θα αλλάξει.

• Όμως πρέπει η ίδια η επιχείρηση να αλλάξει και να μετασχηματιστεί ριζικά.

• Η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να είναι μια υγιής επιχείρηση, μια δυναμική επιχείρηση στον κλάδο της ενέργειας, μια επιχείρηση που θα μπορεί να ανταγωνίζεται με ίσους όρους στην αγορά.

• Η κατάσταση και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΥΠΕΚΑ από την διοίκηση της επιχείρησης και την ΡΑΕ δείχνουν ότι πάρα πολύ σύντομα η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ η κερδοφορία της βρίσκεται σε κίνδυνο.

• Το συσσωρευμένο χρέος της ΔΕΗ είναι στο τέλος του 2011 4,5 δις ευρώ.

• Η διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και η βελτίωσή τους αποτελεί αναγκαιότητα για την επιχείρηση.

• Η ΔΕΗ έχει επιβαρυνθεί και εξαιτίας της πολιτικής φόρων και τελών που της επιβάλλονται (πλέον ισότιμα με άλλες επιχειρήσεις).

• Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής – η οποία έχει να μεταβληθεί εδώ και 3,5 χρόνια με μόνη εξαίρεση την μείωση των τιμολογίων για περίπου 265.000 φτωχά νοικοκυριά που έχουν ήδη υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και περίπου 100.000 επιπλέον νοικοκυριά που η αίτησή τους εξετάζεται – είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι φυσικά ο μόνος τρόπος βελτίωσης των αποτελεσμάτων.

• Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης που είμαστε στην τέταρτη θέση στην ΕΕ.

• Σύμφωνα με την νομοθεσία, η απόφαση για τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια λαμβάνεται από το ΥΠΕΚΑ μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, η οποία βασίζεται σε πρόταση της ΔΕΗ. Η μεταβολή των τιμολογίων πρέπει είναι εναρμονισμένη με την λογική της κοστοστρέφειας και της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων και εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο.

• Το ΥΠΕΚΑ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ εξέτασε όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.

• Η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση των τιμολογίων μεσοσταθμικά κατά περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, για το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΡΑΕ μια αύξηση που επιβαρύνει το λογαριασμό της ΔΕΗ περίπου 3%.

• Η εισήγηση της ΡΑΕ πρότεινε αυξήσεις στα ρυθμιζόμενα τιμολόγια 16%.

• Μια τέτοια συνολική αύξηση, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το ΥΠΕΚΑ τόσο γιατί είναι αδιανόητη μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή, όσο και γιατί το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

• Το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει ήδη γίνει από την επιχείρηση για εξορθολογισμό των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης τους εργασιακού κόστους μέσα από περικοπές μισθών και επιδομάτων, αλλά και μείωσης προσωπικού που συνολικά θα έχει φτάσει το 2012 τα 692 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2009 (464 εκ. μέχρι το τέλος του 2011).

Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από την ΔΕΗ να διασφαλιστούν τα εξής:

- Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων

- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους

- Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)

- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο

- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά)

- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή

- Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων

- Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Με όλες αυτές τις ενέργειες το ΥΠΕΚΑ αποσκοπεί σε μια αύξηση των τιμολογίων που μεσοσταθμικά δεν θα ξεπερνάει συνολικά το 9,2% και αυτό θα αποτυπωθεί και στην σχετική Υπουργική Απόφαση.

Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων για την μείωση του κόστους της ΔΕΗ μπορεί να καλύψει τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης, να διατηρήσει την βιωσιμότητά της και να της επιτρέψει την αναχρηματοδότηση των δανείων της.

Να σημειωθεί ότι από την αύξηση κατά 9,2% μόνο 1,1 μονάδες είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ (μεταβολή του κόστους ενέργειας). Το υπόλοιπο αφορά σε αυξήσεις του κόστους στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (3,5 μονάδες) και επιπτώσεις φόρων (2,6 μονάδες ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, 0,9 μονάδες μεταβολή του τέλους λιγνίτη, 1,1 μονάδες ΦΠΑ).

/greece-salonika
Διαβάστε Περισσότερα »

Β. Κορέα:Νέος ηγέτης, ίδια πολιτική



Μήνυμα της Βόρειας Κορέας σε όλο τον κόσμο

Με σκληρή γλώσσα διαμήνυσε η Βόρεια Κορέα, μέσω της επιτροπής εθνικής άμυνας, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό την μέχρι τώρα πολιτική της, παρά τη διαδοχή του θανόντα ηγέτη Κιμ Γιονγκ -Ιλ, από το γιο του Κιμ Γιονγκ - Ουν, ο οποίος ανακηρύχθηκε «ανώτατος ηγέτης» της χώρας.

«Δηλώνουμε με κάθε επισημότητα και περηφάνεια σε όλους τους ανόητους πολιτικούς του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των μαριονετών που διοικούν τη Νότια Κορέα, ότι από την πλευρά μας δεν θα πρέπει να περιμένουν την παραμικρή αλλαγή (στον τρόπο διακυβέρνησης)», μετέδωσε το πρακτορείο KCNA.

Χθες, τελευταία ημέρα πένθους για τον Κιμ Γιονγκ - Ιλ, η Βόρεια Κορέα ανακήρυξε και επισήμως ως ανώτατο ηγέτη της τον Κιμ Γιονγκ - Ουν στη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Πιονγκιάνγκ. Ο Κιμ Γιονγκ - Ναμ, με την ιδιότητα του τύποις αρχηγού κράτους, στην ομιλία του έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ασκήσει και ο διαδοχος Κιμ Γιονγκ - Ουν, τονίζοντας πως «μια τόσο απρόσμενη και πρόωρη αναχώρηση, είναι η πιο μεγάλη και απίστευτη απώλεια για το κόμμα μας και την επανάσταση» και επισημαίνοντας πως ο πατέρας του συνέβαλε στην «ειρήνη και την παγκόσμια σταθερότητα στον 21ο αιώνα».

Στο μεταξύ , η Πιονγκιάνγκ δήλωσε ότι η Σεούλ θα πληρώσει για τις «αμαρτίες» που διέπραξε κατά τη διάρκεια της κηδείας του ηγέτη Κιμ Γιονγκ - Ιλ, μέσω του «προδότη» προέδρου της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ - Μπακ. Η Πιονγκγιανγκ απειλεί με αντίποινα τη Σεούλ προφανώς με αφορμή την αποστολή φυλλαδίων την ημέρα της κηδείας του Κιμ Γιονγκ - Ιλ, όπου γίνεται έκκληση για εξέγερση κατά της δυναστείας των Κιμ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιχτές σήμερα οι εφορίες


Ισχύει η παράταση για τέλη και πινακίδες

Παράνομη έκρινε το δικαστήριο την απεργία που είχαν εξαγγείλει οι εφοριακοί για Πέμπτη και Παρασκευή, επομένως σήμερα οι εφορίες θα είναι ανοιχτές.

Ισχύει βέβαια κανονικά η παράταση που δόθηκε νωρίτερα για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας, καθώς και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, έως και τις 13 Ιανουαρίου 2012.

"Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η προθεσμία για την εμπρόθεσμη προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας του έτους 2012 που λήγει 31-12-2011, καθώς και για την θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται μέχρι και τις 13-1-2012", αναφέρεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι "για το χρονικό διάστημα από τις 2-1-2012 έως και τις 13-1-2012, τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες".
Διαβάστε Περισσότερα »

Δίνουν δασική έκταση μαμούθ στο χιονοδρομικό του Παρνασσού...




Στόχος είναι να γίνει ο Παρνασσός, ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων...


Πρόκειται για μια τεράστια έκταση 11.100 στρεμμάτων, που σύμφωνα με το protothema, παραχωρείται στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.

Η επίμαχη έκταση βρίσκεται περιμετρικά του υφιστάμενου χιονοδρομικού κέντρου της Φτερόλακκας, που ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υπήρξε παλιότερη υπουργική απόφαση, ώστε να περιέλθει στην ΕΤΑ.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων σε απόσταση 180 χλμ. από την Αθήνα.

Η παραχώρηση γίνεται με τις νέες τροποποιήσεις στον νόμο περί αυθαιρέτων του ΥΠΕΚΑ, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει και χαριστικές ρυθμίσεις παραχώρησης δασικών εκτάσεων.

Στις πρόσθετες ρυθμίσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι η δυνατότητα έγκρισης από τις δασικές αρχές της κατασκευής, κάτω από πάρκα ή άλση έργων, που εξυπηρετούν τη λειτουργία του μετρό, καθώς και η παραχώρηση στην ΕΤΑ δημόσιας έκτασης 11.100 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΑΕΕ: Παροχές Υγείας σε ανέργους


Οδηγίες για τις προϋποθέσεις αυτοασφάλισης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που έχουν απολυθεί από τις 15 Ιουλίου του 2010 ή θα απολυθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 δίνει σχετική εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Περισσότερες πληροφορίες στα στοιχεία που ακολουθούν:

Με την ανωτέρω σχετική σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις των παρ. 4 και 5 του αρ. 74 του Ν. 3863/2010 «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης εργασίας, εργαζόμενου ηλικίας 55 έως 64 ετών ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδική ή μεμονωμένη απόλυση, εφόσον αυτός παραμένει άνεργος, έχει το δικαίωμα της αυτασφάλισης, το οποίο ασκείται εντός διμήνου από την καταγγελία συμβάσεως.

Με την παρούσα εγκύκλιο σας κοινοποιούμε, τις διατάξεις του άρθρ. 66 του Ν. 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις», με τις οποίες αντικαθίστανται οι διατάξεις του αρ. 74 του Ν. 3863/2010, καθώς και τις διατάξεις της με αριθμ. Φ11321/22575/1810 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την εφαρμογή τους.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
Σκοπός των ανωτέρω διατάξεων είναι η αυτασφάλιση, σε εργαζόμενους ηλικίας 55 έως 64 ετών, που απολύονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, παραμένουν άνεργοι και υποβάλλουν σχετικό αίτημα εντός διμήνου από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Η δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του κλάδου «Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (Λ.Α.Ε.Κ.)» του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. των οποίων καταγγέλλεται από 15/7/2010 έως και 31/12/2012 η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον:

α) Έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης ή δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, με τελευταίο ασφαλιστικό φορέα το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.
β) Έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης το 55° έτος της ηλικίας και δεν έχουν υπερβεί το 64° έτος της ηλικίας κατά την ίδια ως άνω ημερομηνία.
γ) Παραμένουν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ..
δ) Υποβάλλουν σχετική αίτηση στο οικείο Υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ. εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
ε) Ο αριθμός των απολυομένων ηλικίας 55 - 64 ετών δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10% ) του συνολικού αριθμού απολυομένων. Τυχόν πλάσμα στρογγυλοποιείται στο πλησιέστερο ακέραιο.

Εξαιρούνται:
• Οι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα όλων των φορέων ασφάλισης και του δημοσίου, καθώς και όσοι κατά το χρόνο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας έχουν συμπληρώσει αθροιστικά τόσο το όριο ηλικίας όσο και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος.
• Οι απολυόμενοι από επιχειρήσεις που διέπονται, όσον αφορά στην πρόσληψη του προσωπικού τους, από τις διατάξεις του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α),
• Οι κατ΄ οίκον εργαζόμενοι, όπως αναφέρονται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Ν. 3863/2010,
• Οι απολυόμενοι των οποίων η σύμβαση καταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους και
• Οι απολυόμενοι των οποίων ο εργοδότης είναι σύζυγος ή συγγενής Α΄ βαθμού.
ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Οι δικαιούχοι αυτασφαλίζονται στους Κλάδους Κύριας Σύνταξης και Παροχών Ασθένειας σε είδος του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. δηλαδή σε ποσοστό 26,45 %.
Ως βάση για τον υπολογισμό των μηνιαίων εισφορών του πρώην εργοδότη και του Λ.Α.Ε.Κ. λαμβάνονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν στον κατώτατο βασικό μισθό, όπως αυτός ορίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή 751,39 €).
Η αυτασφάλιση αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.
Όσοι από τους παραπάνω απολυμένους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης η έναρξη της αυτασφάλισης χωρεί από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.
Ο χρόνος της αυτασφάλισης δεν αναγνωρίζεται ως χρόνος διανυθείς στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η αυτασφάλιση διενεργείται για 25 ημέρες κατά μήνα, με εξαίρεση τον μήνα της απόλυσης και αυτόν της καθ΄ οιονδήποτε τρόπο διακοπής ή αναστολής της αυτασφάλισης.

ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ - ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Στο κόστος της αυτασφάλισης συμμετέχει υποχρεωτικά ο πρώην εργοδότης - καταγγέλλων τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, κατά:
α) Ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%), προκειμένου για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά το 55° έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 60° έτος και για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από ίδιο δικαίωμα και μέχρι τρία (3) χρόνια κατ΄ ανώτατο όριο.
β) Ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%), προκειμένου για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά το 60° έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 64° έτος και για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από ίδιο δικαίωμα και μέχρι τρία (3) χρόνια κατ΄ ανώτατο όριο.
Το υπολειπόμενο κόστος της αυτασφάλισης των περιπτώσεων α΄ και β΄ αναλαμβάνει ο κλάδος Λ.Α.Ε.Κ. του Ο.Α.Ε.Δ. για όσα χρόνια υφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον καταγγέλλοντα τη σύμβαση εργοδότη.

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΟ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
Υπόχρεοι για καταβολή εισφορών είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Με το άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης ορίζεται ότι, οι εισφορές που θα προκύψουν από την ανωτέρω αυτασφάλιση, εφόσον καταβληθούν μέχρι 30/12/2011 δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα τέλη. Όμως επειδή η ανωτέρω προθεσμία δεν μπορεί να ισχύσει δίνεται νέα προθεσμία μέχρι 31/3/2012.
Η καταβολή των εισφορών που βαρύνουν τους υπόχρεους πρώην εργοδότες καταβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης.

Οι δε τρέχουσες εισφορές, θα καταβάλλονται στο τέλος κάθε επόμενου μήνα.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.
Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση αν δεν καταβληθούν οι εισφορές του εργοδότη, εισπράττονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) αναγκαστικά μέτρα.

Επομένως, για τις οφειλόμενες στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. εισφορές θα χωρήσει βεβαίωση με σύνταξη Πράξης Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.) και είσπραξή τους κατά τον κώδικα είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Αν διαπιστωθεί ότι, ο άνεργος που αυτασφαλίζεται με τις ανωτέρω διατάξεις παράλληλα απασχολείται και στον υπόχρεο εργοδότη τότε θα ακυρωθεί η αυτασφάλιση και θα καταλογισθούν εισφορές σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη με βάση την εργασιακή σχέση που υπήρχε πριν την εικονική απόλυση, αν διαπιστωθεί ότι απασχολείται σε άλλο εργοδότη ή ασκεί ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχολείται θα διακόπτεται γι΄ αυτόν η αυτασφάλιση.

ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Το δικαίωμα για την ένταξη στο καθεστώς της αυτασφάλισης ασκείται με την υποβολή αίτησης στα Υποκ/τα του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. του τόπου εργασίας του απολυόμενου.

Με την αίτηση συνυποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:
1. Βεβαίωση από την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ ότι ο ενδιαφερόμενος είναι εγγεγραμμένος άνεργος. Στην ως άνω βεβαίωση θα αναφέρεται ρητά ότι ο ασφαλισμένος υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν. 3996/2011.
2. Θεωρημένο αντίγραφο Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (Κ.Σ.Ε.) του δικαιούχου από τον ΟΑΕΔ.
3. Ασφαλιστικά βιβλιάρια του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. και λοιπών φορέων κύριας ασφάλισης και, σε περίπτωση έλλειψής τους, απόφαση -βεβαίωση του φορέα ή των φορέων για το χρόνο ασφάλισης του αιτούντος, τελευταίος ασφαλιστικός φορέας είναι το Ι.Κ.Α. -Ε.Τ.Α.Μ.
4. Νομίμως θεωρημένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο δημόσιου φορέα από το οποίο να προκύπτει η ηλικία.
5. Σε περίπτωση υπηκόων τρίτων χωρών, άδεια διαμονής σε ισχύ.
6. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν είναι συνταξιούχος από ίδιο δικαίωμα και συνεχίζει να είναι άνεργος.
Το δικαίωμα της ένταξης στο πρόγραμμα της αυτασφάλισης ισχύει από την επόμενη της Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας (Κ.Σ.Ε.), κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης από τον πρώην εργαζόμενο.
Το δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα αυτασφάλισης λήγει την 31/12/2012.

ΛΗΞΗ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ
1. Λήξη της αυτασφάλισης επέρχεται όταν:
• Ο δικαιούχος καταστεί συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος ή αναπηρίας.
• Με την συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας του.
• Με τη συμπλήρωση της 3ετούς διάρκειας αυτασφάλισης.
• Ο δικαιούχος - υπαχθείς στην αυτασφάλιση - υπήκοος τρίτης χώρας, παύει να διαθέτει νόμιμη άδεια διαμονής για εργασία σε ισχύ.
• Όταν η επιχείρηση διακόψει οριστικά και αποδεδειγμένα την λειτουργία της.
• Με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 του ασφαλισμένου ότι επιθυμεί τη διακοπή της αυτασφάλισής του.
• Με το θάνατο του υπαχθέντος στην αυτασφάλιση.
2. Αναστολή της αυτασφάλισης επέρχεται όταν ο δικαιούχος:
• Λαμβάνει επίδομα ασθενείας από το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.
• Αναλαμβάνει εργασία, ασφαλιστέα σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.
• Συνταξιοδοτείται λόγω μερικής αναπηρίας ορισμένου χρόνου.
• Για οποιοδήποτε λόγο δεν καθίσταται διαθέσιμος στην αγορά εργασίας.
Η αυτασφάλιση δύναται να συνεχιστεί με την προϋπόθεση της υποβολής σχετικής αίτησης προς το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. από τον ενδιαφερόμενο εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής.

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Η διάρκεια της συγκεκριμένης αυτασφάλισης μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) χρόνια από την ημερομηνία ένταξης σ΄ αυτήν με πόρους του Λ.Α.Ε.Κ. εφόσον:
• Υπολείπονται έως εκατόν πενήντα (150) ημέρες ασφάλισης, για τη συμπλήρωση προϋποθέσεων πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης του δικαιούχου.
• Υπολείπονται έως έξι (6) μήνες ασφάλισης για τη συμπλήρωση του αντίστοιχου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα



Στις 30 Δεκεμβρίου

1691: Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπόιλ, άγγλος χημικός και φιλόσοφος.

1824: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδίδεται στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

1865: Γεννήθηκε ο Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ, άγγλος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907. (Το βιβλίο της Ζούγκλας, Μόγλης)

1894: Με προσωπική επιστολή στον Δημήτριο Βικέλα, φοιτητής δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και δεσμεύεται να συνεισφέρει 10 δραχμές από το υστέρημά του, από την 1η Ιανουαρίου 1895 έως τον Ιούνιο του 1896, ώστε να συμβάλλει και αυτός στον κοινό στόχο.

1906: Γεννήθηκε ο Σεργκέι Κορολιόφ, σοβιετικός διαστημικός μηχανικός, από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ.

1928: Γεννήθηκε ο Μπο Ντίντλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ίλας Όθα Μπέιτς, αμερικανός ρόκερ.

1944: Πέθανε ο Ρομέν Ρολάν, γάλλος συγγραφέας. Τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1915.

1961: Μία ομάδα 83 νέων -Φίλοι της Μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη- αποστέλλουν στον Τύπο επιστολή διαμαρτυρίας «δια την άδικον και αντιπνευματικήν στάσιν των Ραδιοφωνικών μας Σταθμών, έναντι των τραγουδιών του, δια του αποκλεισμού από τας εκπομπάς των». Το όνομα Μανώλης Λοΐζος (Μάνος Λοΐζος) είναι το δεύτερο στη σειρά.

1963: Χαράσσεται η Πράσινη Γραμμή στη Λευκωσία. Έξι τουρκοκυπριακοί θύλακοι στη μεγαλόννησο, μετά τις δικοινοτικές ταραχές.

1966: Εκδίδεται η απόφαση για τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη. Καταδικάζονται για θανατηφόρο σωματική κάκωση - συνέργεια οι Σπύρος Γκοτζαμάνης (11 χρόνια), Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (8,5 χρόνια) και για δατάραξη οικιακής ειρήνης άλλα 8 άτομα (ποινές κάτω του έτους).

1970: Ο Πολ Μακάρτνεϊ με αγωγή του ζητά τη διάλυση των Beatles.

1995: Πέθανε ο Χάινερ Μίλερ, γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ