Η ελληνογερμανική συνεργασία θα γίνει αισθητή το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά. Θα έχει …μουσική διάσταση – σε πρώτη φάση – και για του λόγου το αληθές το υπόσχεται ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας και εντεταλμένος της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» κ  Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ,  που τον όρισε η Καγκελάριος κ. Άγκελα Μέρκελ λόγω της εμπειρίας του.
Αρκεί όμως;
Για τα σχέδιά του και το πρόγραμμα ελληνογερμανικής συνεργασίας – που ξεκίνησαν πριν από 3 μήνες – μίλησε στην Ντόυτσε Βέλλε (DW). Ένα έμπρακτο δείγμα της ελληνογερμανικής συνεργασίας  θα δουν και θα ακούσουν οι Γερμανοί τουρίστες το καλοκαίρι. Σε πολλά ελληνικά νησιά, αναφέρεται, έχουν ζητήσει να έρθουν και να εμφανιστούν γερμανικές ορχήστρες. Το μήνυμα αυτής της κίνησης είναι εμφανές: οι Γερμανοί είναι καλοδεχούμενοι. Όπως επισημαίνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα το οποίο θέλει να καλλιεργήσει.
«Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και πολλές κοινωνικές περικοπές. Σε αυτήν την φάση η ανθρώπινη αλληλεγγύη αλλά και η αγάπη προς τον πλησίον είναι το κίνητρο για πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία να συνεισφέρουν», υπογραμμίζει.
Ο κ. Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ προς επίρρωση αναφέρει την προθυμία, που εκδήλωσαν αρκετές επιχειρήσεις στην εκλογική του περιφέρεια στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης, να εκπαιδεύσουν μαθητευόμενους από την Ελλάδα. Βέβαια, τονίζει ο κ. Φούχτελ, στο τέλος η καλύτερη βάση για μια συνεργασία είναι να υπάρχει αμοιβαίο κέρδος. Ένα πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση έχει γίνει στον τομέα της υγείας, όπου στην Ελλάδα επικρατεί πλεόνασμα γιατρών, ενώ στην Γερμανία έλλειψη. Τα Υπουργεία Υγείας των δύο χωρών συμφώνησαν σε ένα σχέδιο επαγγελματικής εκπαίδευσης Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία, έτσι ώστε να αποκτήσουν  την ειδικότητα τους δουλεύοντας συγχρόνως στα γερμανικά νοσοκομεία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, λέμε εμείς, ότι πίσω από τις κινήσεις αυτές υπάρχουν και καλές προθέσεις ,υπάρχει όμως και η ανάγκη του Βερολίνου  να μετριάσει το αντιγερμανικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που αντανακλά και σε καταναλωτικές προτιμήσεις. Ένα ρεύμα που έχει αφετηρία και την σκληρότητα των Γερμανών  όσον αφορά τα μέτρα για την δανειοδότηση αλλά και την μη επανόρθωση ακόμη από τις απάνθρωπες σφαγές και καταστροφές στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, από την μη επιστροφή του κατοχικού Δανείου. Όπως και από την νομική και άλλη πίεσή τους να μην δικαιωθούν οι συμπατριώτες μας Διστομίτες στην Χάγη…
- Για αυτά τι θα κάνει ο κ. Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ;
- Θα τολμήσει  να πάει πχ το καλοκαίρι – 10 Ιουνίου είναι η επέτειος της Σφαγής των 218 Διστομιτών  από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής – στο Δίστομο και να μιλήσει για συνεργασία με την αυτοδιοίκηση της Μαρτυρικής κωμόπολης  της Βοιωτίας ;
- Τι μπορεί να πει κοιτώντας τους Διστομίτες στα μάτια;
- Θα τολμήσει να  αρκεστεί  να προτείνει …εμφάνιση μιας …γερμανικής ορχήστρας;