Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Τα προσκυνηματικά δικαιώματα του Ελληνο-ορθόδοξου Πατριαρχείου

Τρία είναι τα σημαντικότερα προσκυνηματικά δικαιώματα του Ελληνο-ορθόδοξου Πατριαρχείου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως.

Όπως σημειώνει στο ΑΜΠΕ ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, το πρώτο είναι το κλειδί του Ναού από μέσα.

Την ευθύνη για το κλειδί της εισόδου του Ναού από έξω έχει μια συγκεκριμένη μουσουλμανική οικογένεια που έλκει τις ρίζες της στον Προφήτη Μωάμεθ.

Το κλειδί από μέσα έχουν δικαίωμα να ανοίγουν οι Ελληνο-ορθόδοξοι Πατέρες της Αγιοταφικής Αδελφότητας ή Ναϊτες. Η φύλαξη του Πανάγιου Τάφου και του Γολγοθά από τους Αγιοταφίτες Πατέρες είναι τα άλλα δυο σημαντικότερα προσκυνηματικά δικαιώματα των Ελληνο-ορθόδοξων στο Ναό.

Η Αγιοταφική Αδελφότητα αποτελεί συνέχεια του Τάγματος των Σπουδαίων, που κατά τον 4ο αιιώνα διέμεναν κοντά στον Πανάγιο Τάφο, στην Πύλη του Δαβίδ, για να καταδείξουν τη σημασία του.

Φυτώριο της Αγιοταφικής Αδελφότητας είναι η Πατριαρχική Σχολή Ιεροσολύμων. Σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέχει εξαιρετικό επίπεδο σπουδών καθώς, εκτός από το πρόγραμμα του ελληνικού υπ.
Παιδείας που ακολουθεί, έχει εμπλουτίσει τη διδακτέα ύλη του και με άλλα μαθήματα.

Οι αποφοιτήσαντες από τη Σχολή μπορούν να επιλέξουν εάν θα ενταχθούν στους κόλπους της Αδελφότητας ή εάν θα συνεχίσουν σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι απόφοιτοι της Πατριαρχικής Σχολής Ιεροσολύμων έχουν δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ ως ομογενείς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 20.14 στην Αθήνα το Αναστάσιμο Φως


agio-fosΣτις 20.14, δύο ώρες μετά την προγραμματισμένη άφιξή του, αναμένεται να φθάσει στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει το Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Το μεσημέρι τελέστηκε στην Ελλάδα η ακολουθία της πρώτης Ανάστασης.
Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός γίνεται στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως παρουσία εκπροσώπων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Την Ελλαδική Εκκλησία εκπροσωπεί ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος και την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.
Εκ μέρους της ΝΔ στην τελετή Αφής θα παραστεί ο βουλευτής Θ. Μπούρας.
Μετά την άφιξη στο ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος», το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, στην Πλάκα Αθηνών και, ακολούθως, σε κάθε γωνιά της χώρας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτία - Εκλογές 2012

Πατήστε στην εικόνα
Η μεγάλη δημοσκόπηση του Βήματος Αλιάρτου
Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλο Σάββατο: «Η εις Άδου κάθοδος»

Άγγελος, δεύτε λάβετε φως, Μεγάλο Σάββατο, μυροφόρες, πάσχα, πρώτη Ανάσταση, Άδη

Με την Ανάσταση να είναι «προ των πυλών» το Μεγάλο Σάββατο χαρακτηρίζεται από τον πανηγυρικό του χαρακτήρα αφού ήδη από το πρωί οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα.
Το πρωί τελείται ο εσπερινός του Πάσχα. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση.
«Σεισμός εγένετο μέγας», καθώς οι Μυροφόρες πλησιάζουν τον Τάφο του Ιησού. Φτάνοντας στο σημείο αντί για το πτώμα του Ιησού βλέπουν στη θέση του Άγγελο ο οποίος τους αναγγέλει πως ο «Κύριος Ανέστη».
Οι Μυροφόρες τρέχουν να αναγγείλλουν την ευχάριστη είδηση στους Αποστόλους και ο ανεστημένος Ιησούς εμφανίζεται στο δρόμο τους. Κατά τη σύναξη των έντεκα μαθητών εμφανίζεται μπροστά τους ο Ιησούς ο οποίος τους δίνει εντολή  «πορευθέντες μαθητεύσαντες πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».
Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακής γίνεται η Ακολουθία της Αναστάσεως και ο όρθρος και η Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. «Δεύτε λάβετε φώς...» και το Πάσχα έχει αρχίσει...
Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Έφαγαν αλεπού, λόγω οικονομικής κρίσης

Με τι μούτρα ζητάτε να σας ψηφίσουν ρε;

Η οικονομική κρίση οδήγησε μια οικογένεια στην εξαθλίωση με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να φάνε αλεπού. Η απίστευτη αυτή ιστορία εκτυλίχθηκε σε ένα χωριό της Εύβοιας, όταν πριν από λίγες ημέρες όταν μια περίεργη μυρωδιά αναδυόταν από γειτονικό σπίτι....



Οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει και έτσι αποφάσισαν να επισκεφθούν το σπίτι του συγχωριανού τους και να τον ρωτήσουν.

Ο πατέρας δύο παιδιών έπειτα από αρκετή πίεση αποκάλυψε πως εκείνος και η σύζυγός του έμειναν άνεργοι πριν από ένα μήνα, και αποφάσισε να πάει σε ένα χωράφι για να βρει τροφή. Το μόνο που κατάφερε ήταν να σκοτώσει μια αλεπού και να την μαγειρέψουν.

Ο ίδιος ανέφερε στους συγχωριανούς του: «Ξέρετε ότι δεν έχω γάλα για να θρέψω τα παιδιά μου; Εδώ και αρκετές μέρες είναι νηστικά. Σπαράζει η καρδιά μου δεν μπορώ να τα βλέπω έτσι.» Και τότε αποκάλυψε το μυστικό του. «Εγώ κλέφτης δεν θα γίνω έτσι αποφάσισα να βγω στα χωράφια για να βρω φαγητό. Όταν λοιπόν βρήκα μία αλεπού στο χωράφι, αναγκάστηκα να την μαγειρέψω.»

Την κατάσταση πήραν στα χέρια τους οι συγχωριανοί του που συγκέντρωσαν ένα χρηματικό ποσό για να βοηθήσουν την οικογένεια.

 πηγή:evianews
Διαβάστε Περισσότερα »

Πάσχα στην πόλη λόγω κρίσης





Η μικρότερη έξοδος των τελευταίων δεκαετιών είναι η φετινή, καθώς οι εκδρομείς του Πάσχα υπολογίζονται κατά 46% λιγότεροι σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Με την βενζίνη να έχει ήδη αγγίξει τα 2 ευρώ το λίτρο και το εισόδημα των πολιτών να μειώνεται δραματικά, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες επέλεξαν να παραμείνουν εντός των τειχών, αφού τα έξοδα της μετακίνησης με αυτοκίνητο, πλοία και αεροπλάνα φαίνεται να είναι δυσβάστακτα για το πενιχρό βαλάντιό τους.

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου παρατηρείται ομαλή κίνηση των αυτοκινήτων στους εθνικούς δρόμους, αφού, όπως φαίνεται ολοκληρώθηκε χτες το μεγαλύτερο μέρος της εξόδου για το Πάσχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, η φετινή έξοδος ήτανε εντυπωσιακά μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Ειδικότερα, εφέτος, από την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, που κλείνουν τα σχολεία και υπολογίζεται ότι αρχίζει σταδιακά η έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή, έφυγαν από την Αθήνα και από τα δύο εθνικά δίκτυα 700.330 αυτοκίνητα. Πέρσι στο ίδιο χρονικό διάστημα έφυγαν 1.306.000 αυτοκίνητα, δηλαδή υπάρχει μείωση της τάξης του 46%.

Την Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή που κορυφώνεται η έξοδος έφυγαν αντίστοιχα 154.207 αυτοκίνητα (85.532 από την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και 68.684 από την Αθηνών - Λαμίας) και 139.667αυτοκίνητα (79.000 από την Αθηνών - Κορίνθου και 60.167 από την Αθηνών - Λαμίας).
Πέρσι την Μεγάλη Πέμπτη έφυγαν συνολικά 175.000 αυτοκίνητα και από τα δύο εθνικά δίκτυα (δηλαδή 12% περισσότερα από εφέτος) και την Μεγάλη Παρασκευή 144.217 αυτοκίνητα (μειωμένη κατά 3% φέτος η κίνηση).

Επίσης, η ακτοπλοϊκή κίνηση κατά την έξοδο από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολλοί επιβάτες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη, λόγω της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μετέφεραν τα εισιτήρια τους για Μ.Πέμπτη και Μ.Παρασκευή.

Οι παράγοντες διαμόρφωσης του συγκεκριμένου ποσοστού είναι κυρίως η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, αλλά και η απεργία της ΠΝΟ τη Μ.Τρίτη και Μ.Τετάρτη. Τα δρομολόγια των πλοίων ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι εταιρείες λόγω της αύξησης των τιμής των ακτοπλοϊκών καυσίμων, αλλά και του κόστους συντήρησης των πλοίων προχώρησαν σε μειώσεις ελεύθερων δρομολογίων. Επίσης πολλοί επιβάτες επέλεξαν λόγου κόστους, αλλά και της απεργίας της ΠΝΟ να προγραμματίσουν τις γιορτές του Πάσχα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Επιτάφιοι στο Νεοχώρι (φωτο-βίντεο)

Μεγάλη Παρασκευή, όπως προστάζει και η παράδοση μετά την Ακολουθία του Επιταφίου γεμίζουν απο κόσμο τα μαγαζιά του Νεοχωρίου,είναι η ημέρα που συναντιόμαστε παλιοί φίλοι και συμμαθητές,συνδιάζοντας κρασάκι,τσίπουρο,νηστίσιμα και πολύ κουβεντούλα. . ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Διαβάστε Περισσότερα »

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας

Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ …ΓΕΝΙΚΩΣ!



Οι εκλογές, της 6ης Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις, οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ και η κρίση στην Ισπανία που οι επικεφαλής της ευρωζώνης …κάνουν πως δε βλέπουν.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ, είναι η 6η Μαΐου. Τη μέρα αυτή, το 1758, γεννήθηκε ο Ροβεσπιέρος, ένας από τους μεγάλους ηγέτες της γαλλικής επανάστασης και της περιόδου της τρομοκρατίας που ακολούθησε. Επίσης την ίδια μέρα, το 1856, γεννήθηκε ο Φρόιντ, ο διάσημος ψυχίατρος, ιδρυτής της ψυχανάλυσης…

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΦΡΟΙΝΤ θα τον χρειαστούμε οπωσδήποτε, μέχρι να ανοίξει η κάλπη…

ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ κάνουν ότι μπορούν για να πείσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους πως…ένας είναι ο δρόμος της σωτηρίας: Η συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ…

 «ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ παρατάξεων μπορεί να ισχυροποιήσει και να είναι οδηγός στη δύσκολη δοκιμασία που πρέπει να κάνει η χώρα», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός ότι «ο Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται σε αυτό το πνεύμα…

…ΠΝΕΥΜΑ …ΛΟΥΚΑ ΑΘΑΝΑΤΟ!...

ΣΤΗ ΓΑΔΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΣΧΑ ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Έχει ο καιρός γυρίσματα…

ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΤΩΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ από όσους δηλώνουν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη, να είναι πιο προσεκτικοί…

Στη ΓΑΔΑ, υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα κελιά…

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: Δεν αντιπροσωπεύουν αυτό που θα δούμε το βράδυ των εκλογών. Μη βιάζεστε να βάλετε στοιχήματα. Πέντε μέρες πριν τις εκλογές, με το δίλλημα «διαλέξτε ευρώ ή δραχμή», πολλά θα αλλάξουν…

ΤΟ ΠΙΟ «ΩΡΑΙΟ», ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ, της προεκλογικής αναμέτρησης: Η βουλευτίνα Βοιωτίας Άρια Αγάτσα, μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία!...

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ άραγε οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι; Τέρμα τα μίση; Ας μην το συνεχίσουμε…

ΑΝΕΡΓΙΑ: Στο 21,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό τον Ιανουάριο εφέτος από 14,8% που ήταν τον Ιανουάριο του 2011 και 21,2% το Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Στα 1.084.668 άτομα οι άνεργοι. Έχουμε δρόμο ακόμα…

ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ PSI! Όχι για όλους βέβαια που γράφουν ζημιά 74,2%, αλλά αποκλειστικά και μόνο για τις τράπεζες. Στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και προκειμένου να χρειαστούν λιγότερα χρήματα από τους παλιούς και νέους υποψήφιους ιδιώτες μετόχους, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δώσει εγγυήσεις, ώστε η αποτιμητική ζημιά των τραπεζών από το PSI να εγγραφεί στο 53,50%...

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ …ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΤΥΠΑΝΕ για την Ισπανία και την Ιταλία, είναι εμφανής η προσπάθεια ορισμένων να στρέψουν και πάλι τη δημοσιότητα στο πρώτο πειραματόζωο της παρέας, την Ελλάδα…

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ για θέματα Ανταγωνισμού, ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η υπ' αριθμόν ένα πρόκληση στη ευρωζώνη, ότι θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων και ότι οι ανησυχίες των αγορών για την Ισπανία και την Ιταλία είναι υπερβολικές, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο…

ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΝΕΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ, θα πέσει να σε πλακώσει! Τελικά, μόνο εμείς οι Έλληνες όταν βγει κάτι αρνητικό για τη χώρα μας, κάνουμε ότι περνά από το χέρι και τη γλώσσα μας για να το …φουντώσουμε και να το κάνουμε βούκινο σε όλη την υφήλιο…

ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ: Το ευρώ κινδυνεύει να μην επιβιώσει έως το τέλος της δεκαετίας, αν δεν εφαρμοστεί πολιτική και οικονομική σύγκλιση της Ευρώπης και γι αυτό είναι απαραίτητη η συσπείρωση εξουσίας στον πυρήνα των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, εξηγεί σε άρθρο του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard, Kenneth Rogoff. Με την ανεργία των νέων να αγγίζει σχεδόν το 50% σε χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, μια ολόκληρη γενιά θυσιάζεται για το καλό ενός ενιαίου νομίσματος που έχουν υιοθετήσει χώρες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους…

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ (ΔΙΣ)… για να το εμπεδώσουμε!
Διαβάστε Περισσότερα »

Ολα τα μυστικά για το σωστό σούβλισμα του αρνιού- Εντυπωσιάστε τους φίλους σας!

Ολα τα μυστικά για το σωστό σούβλισμα του αρνιού

Μετά από μία εβδομάδα νηστείας, οι κρεατοφάγοι περιμένουν πως και πως την Κυριακή του Πάσχα για να... πέσουν με τα μούτρα στο σουβλιστό αρνάκι.
Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να έχει γίνει σωστό ψήσιμο, ώστε το πασχαλιάτικο γεύμα να είναι «λουκούμι» και να αξίζει την υπομονή της νηστείας. Γι αυτό προσοχή! Πρέπει να επιλέξετε έναν καλό ψήστη.
Αν όμως δεν προσφέρεται κάποιος να κάνει τον ψήστη και θέλετε εσείς να εντυπωσιάσετε τους φίλους θα πρέπει να γίνεται ο άρχοντας της σούβλας.
Βήμα βήμα το σούβλισμα του οβελία
Επιλέγουμε ένα ντόπιο αρνί ή κατσίκι βάρους 11-12 κιλά. Χρειαζόμαστε σούβλα, ψησταριά, κάρβουνα, σύρμα και μια πένσα.
Βήμα 1ο
Περνάμε το αμνοερίφιο στη σούβλα ξεκινώντας από την πίσω πλευρά, μέχρι να βγει από το στόμα. Σταθεροποιούμε το πίσω μέρος με μία διχάλα στο ψαχνό που έχουν τα καπούλια του ζώου. Προσοχή στο πάνω μέρος δεν τρυπάμε το κεφαλάκι γιατί θα χάσουμε τον καλύτερο μεζέ!
Βήμα 2ο
Σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας θα χρειαστούμε το σύρμα και την πένσα. Περνάμε ένα κομμάτι σύρμα σε δύο σημεία στη ραχοκοκαλιά του και ένα ακόμα στο λαιμό του στα οποίο θα πρέπει να τοποθετήσουμε εξωτερικά ένα ξυλαράκι όχι μεγαλύτερο από 10 εκατοστά ώστε να το δέσουμε. Στη συνέχεια βάζουμε χιαστί τα πίσω πόδια πάνω από την σούβλα και δένουμε στη σούβλα με σύρμα.
Βήμα 3ο
Aλατοπιπερώνουμε το αρνί εσωτερικά και στον λαιμό του, προαιρετικά βάζουμε και λίγο λεμόνι και στη συνέχεια το ράβουμε με μία βελόνα σακοράφα και χοντρή κλωστή βαμβακερή.
Βήμα 4ο
Τοποθετούμε τη μπόλια στην πλάτη του αρνιού -τη στερεώνουμε με σύρμα ή οδοντογλυφίδα -.
Το αρνί είναι έτοιμο να ψηθεί!
Σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία, αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα παίζει η φωτιά. Αρχικά πρέπει να φτιάξουμε μια θράκα και να τοποθετήσουμε το αρνί ψηλά. Ο αυτόματος μηχανισμός θα πρέπει να είναι στο γρήγορο για να μην αρπάψει το αρνί. Στη συνέχεια ακολουθούμε τους ρυθμούς της φωτιάς. Όσο η φωτιά πέφτει θα πρέπει να γίνεται πιο αργό το γύρισμα, αλλά και να κατεβάσουμε το ύφος της σούβλας.
Σε περίπου τέσσερις ώρες το αρνάκι είναι έτοιμο.
Καλή διασκέδαση και καλή όρεξη!
Διαβάστε Περισσότερα »

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα


Στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας αναφέρθηκε στο Πασχαλινό του μήνυμα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος τονίζοντας ότι «οι δύσκολες μέρες που διέρχεται η χώρα μας έχουν έντονη τη γεύση των θλίψεων, της πικρίας, της κόπωσης και της απόγνωσης που αναδύονται σε κάθε ανάβαση προς τον Γολγοθά». «Αν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί, δεν θα υπήρχε λόγος και...




νόημα να απευθύνουμε πασχάλιους χαιρετισμούς, όταν η ζωή γύρω μας όλο και περισσότερο υποβαθμίζεται και η ανθρώπινη ύπαρξη απαξιώνεται» συνέχισε.

Ο αρχιεπίσκοπος τονίζει το μεγάλο γεγονός της νίκης της ζωής επί του θανάτου με την Ανάσταση του Χριστού, που όπως λέει «είναι ο θρίαμβος της ζωής και η συντριβή όσων επιβουλεύονται την αλήθεια και προσπαθούν να επιβάλλουν το σκότος».

Παράλληλα ο κ. Ιερώνυμος τονίζει: «Πάσχα σημαίνει έξοδος. Σημαίνει τη διάβαση από την περιοχή της οδύνης στον χώρο της ελπίδας. Σημαίνει τη δύναμη της εναντίωσης στην παρακμή και στο αρνητικό ρεύμα της κάθε εποχής. Ορίζει την έξοδο προς την Αλήθεια. Σηματοδοτεί την απελευθέρωση από τα δεσμά της ανθρώπινης φιλαυτίας και των ψεύτικων υποσχέσεων, την έξοδο προς τη συνάντηση με τους άλλους, για να γινόμαστε μέσα στην Εκκλησία, η κοινωνία της αγάπης».

Ο αρχιεπίσκοπος προτρέπει να «μετακυλήσουμε την πλάκα του φόβου από τις καρδιές μας για να φανεί και πάλι κενός ο τάφος και να αναδειχθεί η ζωή ελεύθερη από την θλίψη και την απελπισία» και καταλήγει: «Ας μην αφήσουμε τις θλίψεις και τις ωδίνες που γεννά η σημερινή δύσκολη κατάσταση του τόπου μας να σκοτεινιάσει τη ζωή μας. Ας αφήσουμε το ανέσπερο φως της Αναστάσεως να λαμπρύνει την ύπαρξη μας και να φωτίσει τον δρόμο για έναν καλύτερο αύριο».

Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο τον Σύλλογο Γυναικών Νεοχωρίου


Διαβάστε Περισσότερα »

«Πράσινη» τρέλα για το φάιναλ φορ!



«Πράσινη» τρέλα για το φάιναλ φορ!Η λέξη «τρέλα» ίσως και να μην μπορεί να αποτυπώσει στο 100% την «δίψα» που έχουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού για να βρεθούν στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης!

Μετά το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ απέναντι στην Μακάμπι, πολλοί οπαδοί της ομάδας έσπευσαν να κλείσουν θέσεις σε ξενοδοχεία της Πόλης, όπως επίσης και αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να βρεθούν στο μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μοναδική… λεπτομέρεια; Τα λιγοστά εισιτήρια!
Όπως είναι γνωστό ο Παναθηναϊκός δικαιούται 1.000 εισιτήρια (σ.σ. όσα και οι υπόλοιπες τρεις ομάδες), αριθμός που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Πρωταθλητών Ευρώπης. Η ζήτηση είναι τεράστια και γι’ αυτόν τον λόγο οι «πράσινοι» προσπαθούν να πάρουν περισσότερα «κομμάτια» προκειμένου να τα μοιράσει στους οπαδούς της ομάδας.
Στην σύσκεψη που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» και το όλο ζήτημα. Οι τέσσερις ομάδες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν (σ.σ. για την ακρίβεια το σημαντικότερο) θα είναι ο αριθμός των εισιτηρίων. Περισσότερο οι «αιώνιοι» και λιγότερο Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα πιέσουν για περισσότερα «μαγικά χαρτάκια» κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
Από εκεί και πέρα οι φίλαθλοι των ομάδων θα μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια από τις επιστροφές που θα υπάρξουν και κυρίως αυτές των οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μέχρι στιγμής πάντως, οι φίλοι του Παναθηναϊκού έχουν προμηθευτεί αρκετά εισιτήρια μέσω Ιντερνετ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχεται νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις μετά τις εκλογές

Έρχεται νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις μετά τις εκλογές

Η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέα επώδυνα μέτρα τα οποία θα πλήξουν κυρίως τους συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή η τρόικα απαιτεί περαιτέρω μείωση των υψηλών συντάξεων άνω των 1.600 ευρώ, περικοπές στα εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα καθώς και στις παροχές των επικουρικών ταμείων που ενοποιούνται από την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από την απαίτηση της τρόικας να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5%. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μόνο για την κάλυψη των πόρων που θα χάσουν τα Ταμεία από τη μείωση των εισφορών θα απαιτηθεί ποσό που αντιστοιχεί με το 10% των συνταξιοδοτικών παροχών.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, αν και η διάταξη που προέβλεπε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες αντικαταστάθηκε από άλλη που αναφέρει ότι τη μείωση θα την αποφασίσει ο υπουργός Εργασίας, το ποσοστό αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα.
Ωστόσο η τρόικα έχει δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβριο για την εκπόνηση μέτρων που θα υποκαθιστούν την απώλεια πόρων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κλειστά επαγγέλματα: Τα 28 που απελευθερώθηκαν, 13 που έπονται..

Αίρονται τα εμπόδια εισόδου σε ενεργειακούς επιθεωρητές, βενζινάδικα, περίπτερα, λιμουζίνες, ΚΤΕΟ, φροντιστήρια, τουριστικά γραφεία και βρεφικούς σταθμούς.



Με καθυστερήσεις σε κάποιες περιπτώσεις που αναβάλλονται για τον Ιούνιο όπως είναι τα....ιδιωτικά ΚΤΕΟ, η κατ’ οίκον διδασκαλία, και τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας ή τα κέντρα ξένων γλωσσών, διευκρινήσεις που εκκρεμούν για άλλα (ορκωτοί εκτιμητές και τεχνικά επαγγέλματα) προχωρά με γοργούς ρυθμούς και μετά από μήνες ακινησίας η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συντονίζει την εφαρμογή του σχετικού νόμου 3919/2011,το τελευταίο δίμηνο άρθηκαν οι φραγμοί εισόδου σε 28 επαγγέλματα, ενώ προγραμματίζεται σε 2 δόσεις, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, να συμβεί το ίδιο σε ακόμη 13. Τουλάχιστο αυτό ισχύει για τα εκατοντάδες «ανώνυμα» επαγγέλματα, αφού ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές που ζητά η τρόικα στα «κραταιά» επαγγέλματα των νομικών και των μηχανικών- αρχιτεκτόνων.
Εκτός από τις εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν στα πεδία των νομικών και των τεχνικών επαγγελμάτων, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο να απελευθερώσει σε δύο στάδια τα εξής επαγγέλματα:
Α. Τέλος Ιουνίου 2012
1. Ενεργειακοί Επιθεωρητές (αρμόδια η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας).
2. Εμπορεία Πετρελαιοειδών (ΓΓ Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – αναμονή γνωμοδότησης ΕΑ) .
3. Καπνοπωλείο – περίπτερο – κυλικείο (Υπ Εθνικής Άμυνας -αναμονή γνωμοδότησης ΕΑ).
4. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς & Τράπεζα της Ελλάδας – 5 επαγγέλματα (Υπ Οικονομικών).
5. Επιχείρηση ενοικίασης λιμουζίνων (ΓΓ Μεταφορών – ΓΓ Τουρισμού)
6. Λιμενεργάτες (ΓΓ Εργασίας)
7. ΙΚΤΕΟ (ΓΓ Μεταφορών)
8. Κατ’ οίκον διδασκαλία (ΓΓ Υπ. Παιδείας)
9. Διδασκαλία σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών (ΓΓ Υπ. Παιδείας)

Β. Τέλος Σεπτεμβρίου 2012
1. Τουριστικά Γραφεία, πράκτορες κλπ (ΓΓ Ναυτιλίας)
3. Οινολόγος – μελισσοκόμος και άλλα 6 επαγγέλματα (ΥπΑΑΤ)
4. Εμπορία λιπασμάτων και άλλα 10 επαγγέλματα (ΥπΑΑΤ)
3. Εφημεριδοπώλες – πρακτορεία τύπου (ΓΓ Επικοινωνίας)
4. Παιδικές εξοχές – βρεφικοί σταθμοί κλπ (ΓΓ πρόνοιας)
Μέσα στον Μάρτιο, μέσω εγκυκλίων και άλλων εφαρμοστικών διατάξεων, έχουν αρθεί οι φραγμοί εισόδου σε 12 συνολικά επαγγέλματα: οδηγοί- ιδιοκτήτες ταξί, σχολές οδήγησης και εκπαιδευτές, μηχανοτεχνίτες, εκτελωνιστές, χημικοί ναυτιλίας , κομμωτές και κουρείς, τεχνίτες χεριών – ποδιών, διοργάνωση εκθέσεων, ραδιοτεχνίτες και ραδιοηλεκτρολόγοι, ενεχυροδανειστές, κλειθροποιοί και αργυραμοιβοί.
Τον Φεβρουάριο, ως προαπαιτούμενη ενέργεια για τη δόση, προχώρησε η απελευθέρωση σε ακόμη 16 κλάδους: φορτοεκφορτωτές, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας, ξεναγοί, μεσίτες, ορκωτοί εκτιμητές (εκκρεμούν βελτιώσεις), λογιστές και φοροτέχνες, αναλογιστές, ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρεία-πολυιατρεία, οδοντιατρεία- πολυοδοντιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποθεραπείας -αποκατάστασης), μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, καταστήματα οπτικών ειδών και τμημάτων φακών επαφής, εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδες, ωδεία, σχολές χορού, σχολές δραματικής τέχνης και κινηματογράφου.
Τα στοιχεία για το τι ισχύει πλέον σε κάθε επάγγελμα πρέπει να αναρτώνται από τα αρμόδια υπουργεία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών βάση σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εκεί και όλα τα σχετικά νομικά κείμενα για να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους.
Ο νόμος «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» ορίζει ότι καταργούνται: περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια), η εξάρτηση της διοικητικής άδειας από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά την ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής, οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι ελάχιστες αποστάσεις, η απαγόρευση δημιουργίας περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο, η επιβολή υποχρέωσης στον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες συγκεκριμένες υπηρεσίες, οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων τιμών ή αμοιβών για τη διάθεση αγαθών ή την προσφορά υπηρεσιών.
Επίσης, καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της αναγγελίας η αρμόδια αρχή δεν απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, εφόσον δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, το επάγγελμα ασκείται ελεύθερα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Φεύγετε για Πάσχα; Πως να κρατήσετε μακριά από το σπίτι σας τους κλέφτες


Τι να κάνετε για να ασφαλίσετε σωστά το σπίτι σας, τι να προσέχετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ με όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Στις διακοπές φροντίστε φεύγοντας από το σπίτι:

- Να ειναι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.
- Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.
- Μην αφήνετε σηµειώµατα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.
- Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι «κράχτες» της απουσίας σας. 5. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.
- Το σπίτι ή το διαµέρισµα σας να µην δείχνει «εντελώς κλειστό», υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.
- Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.
- Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.
- Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.
- Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας  να ειδοποιήσετε αμέσως το «100″ ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Στο ταξίδι:
- Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, γυαλιά ηλίου, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε.
- Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής.
- Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά.
- Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σου στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ), με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα.
- Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο.
- Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
- Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή:
- Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο.
- Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας.

Στη διασκέδαση:
Στην διασκέδασή σας σε Κέντρα – Bar – Καφετερίες – Εστιατόρια – υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, τα γυαλιά ηλίου, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, τη τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Να θυμάστε:
Εάν χάσετε ή σας έχουν κλέψει οτιδήποτε ή εάν ο χώρος που διαμένετε έχει παραβιασθεί, να ενημερώσετε αμέσως την Αστυνομία (100).
Διαβάστε Περισσότερα »

Γέροντας Παΐσιος: Η ζωή και το έργο του

Ο γέροντας Παΐσιος υπήρξε μια από τις πιο φωτισμένες αγίες μορφές της Εκκλησίας μας, των τελευταίων δεκαετιών.

Γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, που βρίσκεται στη Μικρά Ασία, στις 25 Ιουλίου του 1924 και προτού γίνει μοναχός ονομαζόταν Αρσένιος. Οι γονείς του, Πρόδρομος και Ευλαμπία Ενζεπίδη, ήταν πολύ ευσεβείς, ενώ ο Αρσένιος είχε άλλα 9 αδέλφια. Ο Αρσένιος από τη βρεφική κιόλας ηλικία, δέχτηκε την ευλογία από το Θεό να βαπτισθεί από εναν Αγιο που ζούσε στην περιοχή του, τον Αγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Ο Αγιος Αρσένιος προβλέποντας τον μελλοντικό αγιασμένο βίο του παιδιού, ζήτησε από την νονά του να το βαφτίσει Αρσένιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήθελε να αφήσει και αυτός καλόγερο στο πόδι του, δηλαδή που να έχει το όνομά του. Έναν μήνα σχεδόν μετά τη βάπτιση του Αρσενίου η οικογένεια του ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα, όπου και τελικά εγκαταστάθηκε στη Κόνιτσα.

Ο μικρός Αρσένιος ζούσε έχοντας μεγάλη αγάπη στο Χριστό και την Παναγία μας και είχε πολύ μεγάλο πόθο να γίνει μοναχός. Πολύ του άρεσε να πηγαίνει στο δάσος όπου, κρατώντας έναν ξύλινο σταυρό, που είχε φτιάξει μόνος του, προσευχόταν. Σε ηλικία 21 ετών κατατάσσεται στο στρατό, όπου διακρίνεται για το ήθος και τη γενναιότητα του. Πάνταζητούσε να πηγαίνει στην πρώτη γραμμή και στις πιο επικίνδυνες θέσεις, προτιμώντας έτσι να βρίσκεται εκείνος σε κίνδυνο και όχι κάποιος άλλος. Πάρα πολλές φορές κινδύνευσε να σκοτωθεί ο ίδιος, να γλυτώσει κάποιος άλλος συστρατιώτης του. Αφού τελείωσε το στρατό πήγε στο Αγιο Όρος γιατί είχε αποφασίσει να μονάσει εκεί.

Το 1954 γίνεται μοναχός με το όνομα Αβέρκιος και έπειτα Παΐσιος, όπου και μόνασε στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου και κατόπιν στην Ιερά Μονή Φιλοθέου. Ως μοναχός είχε υποδειγματική υπακοή ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει τους αδελφούς του μοναχούς όποτε και όπως μπορούσε. Από το έτος 1958 έως το 1964 ο Παΐσιος βρίσκεται εκτός του Αγίου Όρους, στην περιοχή της Κόνιτσας αρχικά για να στηρίξει χιλιάδες ψυχές, και να τις βοηθήσει να ξεφύγουν από την πλάνη των αιρετικών, ενώ αργότερα πηγαίνει στο ερημικό και δύσβατο Σινά στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης.

Το 1964 επιστρέφει στο Αγιο Όρος. Εκεί μόνασε δίπλα σε χαρισματούχους γέροντες όπως ο παπά-Τύχωνας ο οποίος πολλές φορές έβλεπε την ώρα της Θείας Λειτουργίας, όπως ο ίδιος ομολογούσε, τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ να δοξολογούν το Θεό. Ο γέροντας πια Παΐσιος το 1979 μόνασε σε ένα κελάκι μόνος του στην περιοχή «Παναγούδα». Σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται γνωστή η αγία μορφή του σε όλο και περισσότερους προσκυνητές. Όλη την ημέρα, από την ανατολή μέχρι την δύση, συμβουλεύει, παρηγορεί, διώχνει κάθε στενοχώρια, γεμίζει τις ψυχές με πίστη, ελπίδα και αγάπη για τον Θεό, ενώ τις νύχτες διαβάζει επιστολές που κατά δεκάδες του έστελναν καθημερινά και προσεύχεται στον Θεό επί ώρες για τους ανθρώπους που του ζητούν βοήθεια.

Σε όλη αυτήν την καθημερινή κούραση του γέροντος Παϊσίου έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν από το 1966. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του οι πόνοι από τις διάφορες αρρώστιες και κυρίως από τον καρκίνο που του είχε διαγνωσθεί λίγα χρόνια πριν, γίνονταν όλο και περισσότεροι. Παρ' όλ' αυτα όμως αυτός ήταν ήρεμος και υπέμενε χωρίς να διαμαρτύρεται καθόλου. Αντιθέτως συνέχιζε να προσεύχεται για όλους.Οι τελευταίες του ημέρες ήταν οδυνηρές, γεμάτες αφόρητους πόνους, που ξεπερνούσε χάρη στην βαθιά πίστη και αγάπη του στο Θεό. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο γέροντας Παΐσιος παρέδωσε την όσια ψυχή του ήρεμα και ταπεινά στον Κύριο, τον Οποίο τόσο αγάπησε και υπηρέτησε από τη νεαρή του ηλικία.





Διαβάστε Περισσότερα »

Άστατος ο καιρός

Θα βελτιωθεί σταδιακά από την Κυριακή του Πάσχα


Η επιδείνωση του καιρού θα συνεχιστεί το βράδυ και θα ενταθεί αύριο Μεγάλο Σάββατο. Οι καταιγίδες στα δυτικά της χώρας και τα 7-8 μποφόρ που πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Αιγαίο, αύριο αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη Δυτική, Βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο.

Αργά αύριο το βράδυ αναμένεται να εξασθενίσουν οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη, οπότε και προβλέπεται σταδιακή άνοδος των θερμοκρασιών στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Κρήτη. Παράλληλα οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από τη Β. Αφρική.

Μ. Σάββατο
Συγκεκριμένα, για αύριο Μ. Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός. Οι περιοδικές βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα διακόπτονται από διαστήματα ηλιοφάνειας στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία, το κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά, τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 - 21 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από 13 - 22 βαθμούς στη Δ. Ελλάδα, από 12 - 23 βαθμούς στην Κ. Ελλάδα, από 14 - 24 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 16 - 20 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται από 23-27 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εκτιμώνται σε 8-9 βαθμούς Κελσίου και θα παρουσιασθούν σε ορεινές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα σε ορεινή Φωκίδα, Λαγκάδια Αρκαδίας, Κονισκό Τρικάλων, Νευροκόπι και Θεοδωριανά Αρτας.

Στο Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι μέτριοι έως ισχυροί, περισσότερο ενισχυμένοι στο Ανατολικό Αιγαίο όπου θα είναι θυελλώδεις.

Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νότιοι - νοτιοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί και στο Βόρειο Ιόνιο σχεδόν θυελλώδεις και πρόσκαιρα θυελλώδεις.

Στην Αττική
Στην Αττική για αύριο Μ. Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα. Το μεσημέρι ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί, αλλά το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν πάλι τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 21 - 22 βαθμούς Κελσίου. Στο Σαρωνικό και το Νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν άνεμοι μέτριοι νοτιοανατολικοί, που το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ισχυρούς με βαθμιαία εξασθένιση.

Κυριακή του Πάσχα
Την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα διατηρηθεί βροχερός στη Δ. Ελλάδα. Ασθενέστερα φαινόμενα θα εκδηλώνονται κατά περιόδους σε περιοχές της Β. Ελλάδας και του Α. Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψωνίσετε για την Κυριακή του Πάσχα

Πληροφορίες για τα κύρια είδη διατροφής του πασχαλινού τραπεζιού, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι να αποφεύγουν δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών.
Κρέατα
- Τα κρέατα συντηρούνται στο ψυγείο, ιδίως τα εντόσθια των αμνοεριφίων, που είναι πολύ ευαίσθητα σε θερμοκρασίες, εκτός ψυγείου.
- Δεν πρέπει να αγοράζουμε κρέατα από παραγωγούς ή πλανόδιους προμηθευτές, παρά μόνον από καταστήματα, γιατί έτσι διασφαλίζουμε ότι έχουν ελεγχθεί.
- Πρέπει να αγοράζουμε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή ψυγεία «βιτρίνες» και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, εκτεθειμένα σε σκόνη, ρύπανση, έντομα και μικρόβια.
- Βασική ένδειξη της καταλληλότητας του σφαγίου ή του κρέατος είναι η ύπαρξη σφραγίδων σε διάφορα τμήματά του, η οποία δηλώνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος υγειονομικός έλεγχος. Κάθε σφάγιο (αμνός, ερίφιο), υποχρεωτικά, πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών.
- Τα ντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμνοερίφια έχουν σφραγίδα με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
- Τα αμνοερίφια προερχόμενα από τρίτες χώρες - εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν σφραγίδα με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.
- Λόγω της μεγάλης ζήτησης εντοσθίων (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κ.α.), γίνεται εισαγωγή ανάλογων ποσοτήτων κατεψυγμένων εντοσθίων, τα οποία μπορεί να πωλούνται μετά από απόψυξη ως νωπά. Η διάκριση των κατεψυγμένων εντέρων από τα νωπά είναι εύκολη, γιατί τα νωπά εντόπια έντερα είναι ακαθάριστα, δηλαδή υπάρχει το εντερικό περιεχόμενο τους, ενώ τα κατεψυγμένα εισαγωγής που αποψύχθηκαν είναι καθαρισμένα.
- Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την πινακίδα πώλησης και να αξιώνει την ευδιάκριτη αναγραφή των ενδείξεων. Αν αμφιβάλει ή διαπιστώνει παρατυπίες να τις καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές.
Σημειώνεται ότι οι πινακίδες πώλησης των κρεάτων πρέπει να αναγράφουν ευδιάκριτα και υποχρεωτικά τις εξής ενδείξεις: Το είδος του ζώου. Το τεμάχιο του κρέατος. Την προέλευσή του, π.χ. ντόπιο, FYROM κ.α., αν είναι νωπό ή κατεψυγμένο και την τιμή πώλησης ανά κιλό.

Λαχανικά
Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, με άφθονο νερό.
Σοκολάτες
Οι καταναλωτές πρέπει να δώσουν προσοχή στην αγορά των σοκολατένιων αυγών. Να προσέχουν την ετικέτα, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της, καθώς και την ημερομηνία λήξης. Προσοχή στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια. Μπορεί να μην πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας που ορίζει η Ε.Ε.

Αυγά
Τα μέτρα υγιεινής για τα αυγά είναι:
- Συντήρηση στις αυγοθήκες του ψυγείου, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, διότι με το πλύσιμο αφαιρείται η εξωτερική μεμβράνη τους και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους, κατά το χρόνο συντήρησης.
- Καλό βράσιμο ή ψήσιμο.
Πώς μπορεί να εξακριβώσει ο καταναλωτής την καταλληλότητα ενός βρώσιμου αυγού; Δεν πρέπει να έχει ξινή γεύση, ή κάποια δυσάρεστη ή ασυνήθιστη οσμή, όταν το καθαρίζουμε. Δεν πρέπει το ασπράδι να είναι θρομβώδες ή χρωματισμένο. Εξωτερικά, στο κέλυφος δεν πρέπει να υπάρχουν ξένα σώματα ή εκτεταμένες κηλίδες αίματος (κίνδυνος για μολύνσεις).
Πώς εξακριβώνει ο καταναλωτής σε ποια ποιοτική κατηγορία ανήκει ένα αυγό, γιατί, έτσι, διαμορφώνεται και η τιμή πώλησής του;
Τα αυγά που αγοράζει ο καταναλωτής είναι κατηγορίας Α και ταξινομούνται ως εξής: XL = πολύ μεγάλο (πάνω από 73γρ.), L = μεγάλο (από 63-73γρ.), M = μεσαίο (από 53-63γρ.), S = μικρό (κάτω από 53γρ.)

Σήμανση Αυγών
Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος, με καθαρά γράμματα, έναν διακριτικό αριθμό, ο οποίος περιλαμβάνει:
1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής: 0=Βιολογικά. 1=Ελεύθερης βοσκής. 2=Αχυρώνα ή στρωμνής. 3=Κλωβοστοιχίας.
2. Τη χώρα προέλευσης, που για τη χώρα μας αναγράφεται ως GR.
3. Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
4. Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων.

Στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα και πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων, που υπάρχουν στο κέλυφος), δηλαδή:
- Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
- Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
- Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).
- Η ένδειξη EXTRA σημαίνει ότι τα αυγά είναι το πολύ 9 ημερών, από την ωοτοκία ή 7 ημερών από τη συσκευασία τους.
Επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η πώληση αυγών χύμα, απευθείας από τον παραγωγό, σε μικρές ποσότητες, στις λαϊκές αγορές, μετά από άδεια των αρμοδίων αρχών. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν όλες οι παραπάνω ενδείξεις, εκτός από εκείνη της ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Βαμμένα Αυγά
Οι ενδείξεις που περιλαμβάνονται υποχρεωτικά στην επισήμανση των βρασμένων - βαμμένων αυγών είναι: Η ονομασία πώλησης π.χ. Βρασμένα - Βαμμένα αυγά. Η καθαρή ποσότητα. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης. Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης. Οδηγίες χρήσης. Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.
Για το βάψιμο των αυγών ή για τη σφράγισή τους μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον χρωστικές που επιτρέπονται από τη νομοθεσία.
Οι ενδείξεις που αφορούν την ταξινόμηση των αυγών ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη «φρέσκο», δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα - βαμμένα αυγά.
Τέλος, προς ενημέρωση των καταναλωτών αναφέρεται ότι τα ειδικά εδέσματα που καταναλώνονται και, μάλιστα, σε μεγάλες ποσότητες αυτές τις ημέρες, μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Το αρνίσιο κρέας είναι πλούσιο σε λίπος και, επομένως, πλούσιο σε χοληστερίνη. Κάθε 100 γρ. ψημένου αρνιού περιέχουν: 10 γρ. λίπος, 30 γρ. πρωτεΐνες, 400 θερμίδες και δίνουν στον οργανισμό μας το μισό της ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας σε χοληστερίνη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων εφημερίδων



Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των Kυριακάτικων εφημερίδων του Πάσχα, οι οποίες κυκλοφορούν Μεγάλο Σάββατο, από το zougla.gr : ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιαούρτωσαν τον μπουκούκο; Ντροπη – ΒΙΝΤΕΟ




Το περιστατικό έγινε την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ σε ζαχαροπλαστείο στη Νέα Φιλαδέλφεια..

Το ζαχαροπλαστείο "Τίλας" φιλοξενούσε το ζεύγος Γεωργιάδη - Μανωλίδου, μετά τον εκκλησιασμό της Μεγάλης Πέμπτης.
Μαζί τους ήταν και το στέλεχος της ΝΔ Χάρης Τομπούλογλου με άλλα περίπου δέκα άτομα.

Όμως τους βγήκε πικρός ο καφές, καθώς δέχθηκαν επίθεση με γιαούρτια, πάστα κέτσαπ και μουστάρδα.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα σκάγια πήραν και την Ευγενία Μανωλίδου. Φανερά ενοχλημένοι όλοι προσπάθησαν στη συνέχεια να σκουπιστούν ενώ το γεγονός δεν πήρε έκταση με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.
Πάντως, οι επιτιθέμενοι "στόλισαν" την παρέα με διάφορα επίθετα όπως φασίστες και άλλα που ακούγονται στο βίντεο.


*Τα σχόλια που αναγράφονται στο βίντεο ανήκουν στον χρήστη που το ανέβασε στο διαδίκτυο
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ