Επικίνδυνη πρόκληση με παράνομη είσοδο στο ενεργοποιημένο βολής Άνδρου τετράδας τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σημειώθηκε την Παρασκευή λίγο μετά το μεσημέρι.
Η αποφυγή χτυπήματος των τουρκικών αεροσκαφών από τα πυρά τριών ελληνικών πολεμικών πλοίων έγινε την τελευταία στιγμή χάρις στην έγκαιρη διακοπή τους μετά από άμεση ειδοποίηση του ραντάρ της Πάρνηθας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το tanea.gr, το περιστατικό έγινε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέριόταν στο παγίως και καθημερινά ενεργοποιημένο πεδίο βολής Άνδρου κατευθύνθηκαν σε ύψος 5000 έως 7000 πόδια προσέγγιζε η τετράδα των τουρκικών μαχητικών που είχαν μπει παράνομα στο FIR Αθήνας.
Τότε το ραντάρ Πάρνηθας έκανε ταυτόχρονα τρεις κινήσεις:
Πρώτον: ειδοποίησε τον τουρκικό σχηματισμό ότι μπαίνουν σε άκρως επικίνδυνη περιοχή βολών.
Δεύτερον: ειδοποίησε τα ελληνικά πλοία που διέκοψαν αμέσως τις βολές.
Τρίτον: Ειδοποίησε ως όφειλε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων που αυτό αμέσως ενεργοποίησε την κόκκινη γραμμή με το Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας για να διακοπεί η επικίνδυνη πτήση.
Ωστόσο, το μόνο σωτήριο ήταν η άμεση διακοπή των βολών καθώς οι Τούρκοι μέχρι να ολοκληρωθεί η ενημέρωσή τους είχαν διασχίσει ένα κομμάτι του πεδίου βολής.
Στρατιωτικές πηγές, μιλούν για άκρως επικίνδυνη πρόκληση που οφείλεται είτε σε προσχεδιασμένη ενέργεια είτε σε εγκληματική απειρία του επικεφαλής του τουρκικού σχηματισμού.