Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Αυτοί είναι οι 255 φορείς του δημοσίου που βάζουν «λουκέτο»

Αυτοί είναι οι 255 φορείς του δημοσίου που βάζουν «λουκέτο»
Το τελευταίο διάστημα μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση της κατάργησης ή συγχώνευσης οργανισμών του δημοσίου, αφήνοντας κυριολεκτικά σε αγωνία χιλιάδες εργαζόμενους. Η «μαύρη» λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει τους πρώτους 255 φορείς που απασχολούν 6.000 εργαζόμενους και θα επηρρεαστούν απο τα μέτρα κατάργησης και συγχώνευσης των δημοσίων φορέων.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» οι φορείς είναι οι ακόλουθοι:
1. Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κινδύνων.

2. Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών ΑΕ.
3. Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ ΑΕ) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ).

4. Ενταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

5. Ενταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας.

6. Ρευστοποίηση περιουσίας της «ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων».

7. Ενταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς.

8-9. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ).

10-11. Συγχώνευση σε μία εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών ΑΕ (ΕΚΕΠΥ ΑΕ), της Εταιρείας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης ΑΕ).

12-14. Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών ΑΕ (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοϊας ΑΕ» (ΕΛΚΑ ΑΕ) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας ΑΕ» (ΚΕΓ ΑΕ) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ».

15. Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά σε έναν οργανισμό.

16. Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου.

17. Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος».

18. Συγχώνευση της Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων ΑΕ (ΕΤΑΤ ΑΕ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

19. Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).

20. Συγχώνευση του Κέντρου Ερευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

21. Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ» (ΕΔΕΤ ΑΕ) από την «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης.

22. Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ.

23. Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης.

24-39. Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών τους συμβουλίων.

40. Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών, η οποία είναι ανενεργή.

41. Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία είναι ανενεργή.

42. Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

43. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής.

44-108. Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων - Ξηράς.

109. Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση.

110-202. Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας.

203. Κατάργηση του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

204. Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος.

205. Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων.

206. Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

207. Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

208. Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του.

209. Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.

210. Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων.

211. Κατάργηση της «Αγροτουριστική ΑΕ» (ήδη υπό εκκαθάριση).

212. Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ.

213. Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ».

214. Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ ΑΕ» με την «ΟΣΕ ΑΕ»

215. Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας, διότι στο μεταξύ έχει καταστεί ανενεργή.

216. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ».

217. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοϊα ΑΕ».

218. Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς ΑΕ».

219. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ - Υπηρεσίες».

220. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων ΑΕ (66%)».

221. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου ΑΕ» (65%).

222. Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways ΑΕ».

223. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών ΑΕ».

224. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών ΑΕ».

225-255. 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Διαβάστε Περισσότερα »

SOS από επιστήμονες: Πηγή κινδύνου για την υγεία ο Ασωπός

Πηγή κινδύνου για την υγεία ο Ασωπός ποταμός
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για το βαθμό επικινδυνότητας του Ασωπού, καθώς, σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί σε έκταση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθιστώντας επιτακτική τη σφράγιση όλων των γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το ποτάμι.
Μάλιστα η Κομισιόν έχει στείλει τελεσίγραφο πως επίκεινται βαριά πρόστιμα αν δεν επιλυθεί το ζήτημα μέχρι το 2013. Όπως επισημαίνει στην Real News ο επικεφαλής Διαχείρισης Αποβλήτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χούλιο Γκαρσία-Μπουργκές, το πρόβλημα είναι γνωστό από πενταετίας και αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση κακοδιαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων.
Αιτία το εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο και θέτει σε υψηλό κίνδυνο μία μεγάλη περιοχή, καθώς το υδατικό σύστημα καλύπτει την Εύβοια, την Αττική και τη Βοιωτία.
Εξαιρετικά επιβλαβές για τον οργανισμό, το χρώμιο προσδίδει ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο νερό, ενώ ακόμη κι ένα μικρογραμμάριο ανά λίτρο θεωρείται ικανό να προκαλέσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα πορίσματα προέρχονται από μελέτες που έχει αναθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Με 7άρα στο πρώτο φιλικό ο Λεβαδειακός



Με επτά γκολ (7-1) φιλοδώρησε την Κόρινθο ο Λεβαδειακός, στο πρώτο του φετινό φιλικό στο Ελατοχώρι. Με χατ τρικ μέσα σε ένα ημίχρονο ξεκίνησε ο φουριόζος Ροτζέριο.
Το παιχνίδι με την Κόρινθο δεν επιδέχεται κριτικής καθώς η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανέστατη από τα πρώτα κιόλας λεπτά του φιλικού. Αυτά ωστόσο που ήθελε να δει ο Γιώργος Πράσχος τα είδε. Κι αυτό που τον χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν η εμφάνιση του Ροτζέριο Μάρτινς που σταμάτησε στα τρία γκολ, την ώρα που τα υπόλοιπα επιτεύχθηκαν από τους Λισγάρα, Μπουντόπουλο, Βασιλείου και τον υπό δοκιμήν νεαρό μέσο, Κάλφα (3-1 το ημίχρονο).
Ο Παράσχος χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες που έχουν ταξιδέψει στο Ελατοχώρι πλην του Κυριακίδη.
Κασμερίδης (46’ Τσιντώτας), Λισγάρα;, Κοτίτσα; (80’ Καραματσούκης), Μίλγεβιτς (46’ Μαχαίρας), Μεντί (46’ Νικολακάκης), Μπουντόπουλος (46’ Βασιλείου), Κουτσόπουλος (46’ Ζαννιάς), Ζησόπουλος (46’ Γκριτζάπης), Ζαουί, Ροτζέριο (46’ Ακόστα), Κάλφας (46’ Μανωλάς).
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιξαν οι Δελφοί μετά από 37 χρόνια σιωπής














«Ιτε παίδες Eλλήνων, ελευθερούτε πατρίδα» είπε ο Γιάννης Βογιατζής, ερμηνεύοντας αποσπάσματα από τους Πέρσες του Αισχύλου και καθώς η αντήχηση της φωνής του συγκλόνισε το θέατρο των Δελφών οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Η 21η Ιουλίου είναι μία μέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας, αφού το αρχαίο θέατρο των Δελφών άνοιξε μετά από τριανταεπτά χρόνια σιωπής, για μία και μοναδική παράσταση, με αγαπημένους καλλιτέχνες υπό τη σκέπη του Φεστιβάλ Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στα «θυρανοίξια» του θεάτρου, όπως αποκάλεσε την θεατρική και μουσική εκδήλωση ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ερμήνευσαν αποσπάσματα αρχαίου δράματος, ο Γιάννης Βογιατζής από τους Πέρσες του Αισχύλου, ο Νίκος Καραθάνος, που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης, από τον Ηρακλή μαινόμενο του Ευριπίδη, η Ελένη Κοκκίδου από την Αντιγόνη του Σοφοκλή, η Λυδία Κονιόρδου ερμήνευσε το Μονόλογο της Ιφιγένειας και την εισαγωγή από τη Μήδεια, η Όλια Λαζαρίδου απήγγειλε ορφικούς ύμνους, ο Βασίλης Παπαβασιλείου διάβασε αποσπάσματα από το έργο 'Αρτος και οίνος, η Ρένη Πιττακή ερμήνευσε αποσπάσματα από τις Όρνιθες και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου από το χορό του Αγαμέμνωνα του Αισχύλου.

Την έναρξη της παράστασης έκανε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο που αποτελούν οι Γιώργος Δεμερτζής (βιολί α'), Δημήτρης Xανδράκης (βιολί β'), Ντέηβιντ Μπόγκοραντ (βιόλα) και 'Αγγελος Λιακάκης (τσέλλο), και παρουσίασε τις «Πέντε Ελληνικές Μελωδίες» του Μωρίς Ραβέλ, με τη συμμετοχή της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου και το «Κουϊντέτο για κλαρινέτο» του Μότσαρτ, με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου Ζαφειροπούλου, που ερμήνευσε κομμάτια από τους «36 Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα.

Την παράσταση που οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της πρώην υπουργού Τατιάννας Καραπαναγιώτη, προκειμένου να αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας, παρακολούθησαν περίπου 800 θεατές, αφού το θέατρο ήταν γεμάτο, με εξαίρεση τα σημεία που δεν υπήρχαν ασφαλή καθίσματα. «Στην αρχή είχα μία αμφιβολία, μου φάνηκε ότι το κίνητρο ήταν προεκλογικό, όμως όταν πήγα στο θέατρο ο χώρος με νίκησε» είχε πει στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, ο πρόεδρος και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γιώργος Λούκος.

Το αρχαίο θέατρο των Δελφών συγκαταλέγεται μεταξύ των αρχαίων ελληνικών θεάτρων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Βρίσκεται μέσα στο ιερό του Απόλλωνα και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική γωνία του, σε επαφή με τον περίβολο του τεμένους. Το 1927 ο 'Αγγελος Σικελιανός και η Εva Palmer-Σικελιανού αναβίωσαν τις Δελφικές Εορτές, στο πλαίσιο των οποίων διδάχτηκε ο Προμηθέας Δεσμώτης, η πρώτη μετά τους αρχαίους χρόνους, παράσταση στο αρχαίο θέατρο των Δελφών. Το 1930, στις δεύτερες και τελευταίες Δελφικές Εορτές παρουσιάστηκε πάλι ο Προμηθέας Δεσμώτης, μαζί με τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Στη συνέχεια δόθηκε περιορισμένος αριθμός παραστάσεων, από το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους. Ο προϋπολογισμός του έργου της αναστήλωσης του θεάτρου των Δελφών που πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι 1,3 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2015.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 25ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΠΥΡΙ ΘΗΒΑΣ ΓΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ


 

Συνελήφθη, χθες (21-07-2012) το μεσημέρι στην περιοχή Πυρίου Θηβών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 25χρονος ημεδαπός ROMA, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε το από 28-05-2012ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Θηβών.

Το ένταλμα αφορούσε υπόθεση ληστείας, που είχε διαπραχθεί από τον δράστη μαζί με έναν ακόμη συνεργό του, σε βάρος 31χρονου ημεδαπού τον Φεβρουάριο του 2011 στη Θήβα Βοιωτίας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αύριο (23-07-2012) το πρωί στον κ. Εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τσεκούρι παντού - Καταργούνται 100 ΑΕΙ-ΤΕΙ, νοσοκομεία και ειρηνοδικεία


Τσεκούρι παντού - Καταργούνται 100 ΑΕΙ-ΤΕΙ, νοσοκομεία και ειρηνοδικεία
Να τα δώσει όλα φαίνεται πως είναι έτοιμη η κυβέρνηση Σαμαρά σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να εξευμενίσει την Τρόικα, που έρχεται την Τρίτη με άγριες διαθέσεις. Έτσι μέσα στο 2012 προχωρά σε καταργήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ, ειρηνοδικείων και νοσοκομείων αλλά και την αύξηση των δικαστικών παραβόλων.

Ειδικότερα, λόγω της προγραμματικής δέσμευσης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να προχωρήσει μια άνευ προηγουμένου μείωση του δημόσιου τομέα. Αυτό θα γίνει αφ' ενός με το outsourcing υπηρεσιών του κράτους σε ιδιώτες υπεργολάβους και αφ' ετέρου με την δραστική κατάργηση υπηρεσιών στο χώρο της Παιδείας, της Δικαιοσύνης και της Υγείας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά μέχρι το τέλος του έτους σε:
  • Συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ολη τη χώρα, βάζοντας τέρμα στο ρητό «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ». Μάλιστα στην κυβέρνηση μιλούν για κατάργηση του 1/5 όλων των τμημάτων ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει δώσει εντολή για να ετοιμαστεί σχετική μελέτη.
  • Κατάργηση του 20% των Ειρηνοδικείων της χώρας. Κι αυτό γιατί ενώ στην Αττική που βρίσκεται ο μισός πληθυσμός υπάρχουν 18 Ειρηνοδικεία, στην περιφέρεια αυτά είναι 287! Παράλληλα, υπάρχει απόφαση για μεγάλη αύξηση των δικαστικών παραβόλων.
  • Κατάργηση ή άμεση ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Αυτή η πρόταση έχει ως στόχος τον δραστικό περιορισμό της δαπάνης για την Υγεία ενώ για την εξεύρεση πόρων εξετάζεται και η μελέτη του καθηγητή Γιάννη Τούντα, που προβλέπει ότι κάποια τμήματα νοσοκομειακών μονάδων και Κέντρων Υγείας της περιφέρειας θα μπορούσαν να νοικιαστούν σε ιδιώτες ή σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία!

Ψάχνουν ακόμα να κόψουν 4 δισεκατομμύρια!

Τέλος, με δεδομένη τη δυστοκία εξεύρεσης των περικοπών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί το Μνημόνιο για τα δύο επόμενα χρόνια, στην κυβέρνηση προεξοφλούν δραματικές εξελίξεις με την έλευση της Τρόικα την Τρίτη. Οι τροϊκανοί είναι ενήμεροι για την δυστοκία αλλά δεν φαίνεται να βάζουν νερό στο κρασί τους, πράγμα που φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις  Μέρκελ, Σόιμπλε και Βέστερβέλε.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι μέχρι τώρα έχουν βρει περικοπές ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τα 11, 5 που απαιτεί η Τρόικα, στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου και επισημαίνουν ότι κάποιοι υπουργοί κάνουν πως... δεν καταλαβαίνουν - όπως έλεγε αυτήν την εβδομάδα ανώτερο στέλεχος.

Οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει το υπουργείο -εφόσον έχουν απορριφθεί οι οριζόντιες περικοπές- είναι
  • η αύξηση της φορολογίας για τη χρήση των τερματικών βιντεολόττο του ΟΠΑΠ (VLTs) μέτρο που εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει 400 εκατομμύρια, αλλά θα μειώσει τα έσοδα του Οργανισμού
  • η μεγάλη αύξηση των δικαστικών παραβόλων

Αμφότερα όμως μπορεί να απορριφθούν από την Τρόικα που έχει ξεκαθαρίσει ότι τα 11,5 δισεκατομμύρια πρέπει να προέλθουν από περικοπές δαπανών και όχι από νέους φόρους ή αυξήσεις φόρων.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 23, 24, 25, 26 & 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ




  
                                                                                         
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 (14η εκδήλωση - 10.00)
Διαδρομές στην πόλη της Λιβαδειάς
Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς οργανώνει μια διαδρομή στην πόλη της Λιβαδειάς ξεκινώντας με περίπατο κατά μήκος του ποταμού Έρκυνα, με σταθμούς στο Μουσείο Επαγγελμάτων, στο νεοσύστατο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης με το Λαογραφικό Μουσείο της και την πανέμορφη περιοχή της Κρύας με τις πηγές της. 
Η ομάδα θα ξεκινήσει από το σημείο του ποταμού που βρίσκεται κοντά στη βιβλιοθήκη. Κατά τη διαδρομή θα γίνεται κουβέντα με τα παιδιά για τα μέρη που θα περνούν κάθε φορά, και θα αφηγούνται ιστορίες που ενδεχομένως γνωρίζουν παιδιά και μεγάλοι. Θα μιλήσουν για την ιστορία της πόλης και του ποταμού, και τα παιδιά  θα μάθουν για την πορεία της πόλης στο διάβα του χρόνου με παράλληλη αναγωγή στην ιστορία του νερού, που ήταν και είναι, από τα μυθολογικά χρόνια και μέχρι σήμερα, κυρίαρχο στοιχείο και πηγή ζωής, ομορφιάς και πλούτου για τον τόπο μας.... Και στο τέλος, παιχνίδια με το νερό εκεί που έπαιζε κάποτε η παιδούλα Έρκυνα... 
ε, ας μην τα λέμε όλα από πριν!!! :)))

Εμψυχώτρια η εκπαιδευτικός Φώφη Μπάλιου. 
Για παιδιά: 10-12 ετών, με προεγγραφή, εκκίνηση από τη βιβλιοθήκη


====================

24 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 (15η & 17 η εκδήλωση – 10.00 πμ - 1η ομάδα)

Το κουτί με τις ιστορίες

Την Τρίτη 24/7 και την Πέμπτη 26/7, φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες με τη βοήθεια του κουτιού των ιστοριών. Με αφορμή το βιβλίο που έχει επιλέξει το κάθε παιδί αφήνει ελεύθερη τη φαντασία του και δημιουργεί και σκηνοθετεί την ιστορία με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.
 Εμψυχώτρια η αρχιτέκτονας Μάρω Ρόδη

Για παιδιά: 8-10 ετών, με προεγγραφή, 24 και 26/7/12 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (3ος όροφος)

====================

25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 (16η εκδήλωση – 10.00 πμ - 1η ομάδα)

Τα ζάρια των ιστοριών! 

Την Τετάρτη 25 Ιουλίου, επικαλούμενοι λίγο την τύχη και περισσότερο τη γνώση και τη φαντασία, ρίχνουμε τα ζάρια του παιχνιδιού και αφηγούμαστε συναρπαστικές ταξιδιάρικες ιστορίες για κόσμους κοντινούς και μακρινούς, γνωστούς αλλά και φανταστικούς....
Εμψυχώτρια η νηπιαγωγός Σοφία Βασιληά
Για παιδιά: 7-12 ετών, με προεγγραφή, 25/7/12 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (3ος όροφος)


====================

27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 (18η εκδήλωση – 10.00 πμ - 4η  ομάδα)

Τα μονοπάτια των βιβλίων

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου,  ακόμη περισσότερα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν τα καινούρια μας βιβλία, και μαζί με τη Χαρά θα παίξουν το πρωτότυπο παιχνίδι "Τα μονοπάτια των βιβλίων" με κάρτες, ανακαλύπτοντας τον γοητευτικό κόσμο των βιβλίων.
 Εμψυχώτρια η εκπαιδευτικός Χαρά Χαρχαρίδου

Για παιδιά: 6-12  ετών, με προεγγραφή, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (3ος όροφος)


============================================================

Η εβδομάδα που πέρασε στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, 16-20 Ιουλίου 2012

Μονοκονδυλιές...
Την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012σε δύο εκδηλώσεις, με αφορμή τις μονοκονδυλιές του Πικάσο, η εμψυχώτρια-γραφίστρια Θεανώ Χαλιώτη έμαθε στα παιδιά πολλά και πρωτάκουστα πράγματα: για τον μεγάλο ζωγράφο και τις μονοκονδυλιές του, τι είναι τέλος πάντων η μονοκονδυλιά, πώς μπορούν να δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδιά όμορφα σχέδια με τη μία, χωρίς να σηκώσουν καθόλου το χεράκι τους από το χαρτί, πως μπορούν να τα εμπλουτίσουν και να τα μετατρέψουν σε δικά τους μικρά αριστουργήματα-εικόνες με πλούσια και ποικίλα χρώματα... Αλλά, και τους έδωσε  να καταλάβουν πόσο συχνά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τη μονοκονδυλιά στην καθημερινή  τους ζωή χωρίς να  το ξέρουν: στην υπογραφή τους, σε γρίφους και σπαζοκεφαλιές, σε σχέδια που κάνουν αφηρημένοι σε χαρτί κλπ...
. 
Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις «Μονοκονδυλιές» στη συλλογή της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στο Picasaweb http://goo.gl/Lcp76 & http://goo.gl/RNBYC

====================

Τα μονοπάτια των βιβλίων (3η ομάδα)
Την Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012  στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς μέσα από ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό παιχνίδι "Τα μονοπάτια των βιβλίων", μια τρίτη ομάδα παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να ξεφυλλίσουν και να διαβάσουν τα νέα βιβλία της Βιβλιοθήκης, με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας-εκπαιδευτικού Χαράς Χαρχαρίδου.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες στοχεύοντας στη νίκη συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς,  βρίσκοντας ποιο βιβλίο αντιστοιχεί στο ζητούμενο θέμα, στον ήρωα, στον τίτλο του βιβλίου, αλλά και ακόμα μαντεύοντας και αποκωδικοποιώντας την παντομίμα της αντίπαλης ομάδας που περιέγραφε παραστατικά το αναζητούμενο βιβλίο.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση «Τα μονοπάτια των βιβλίων (3η ομάδα)» στη συλλογή της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς στο Picasaweb http://goo.gl/bls9g
Διαβάστε Περισσότερα »

«Κοιτούσα τα παιδιά μου ακίνητα, πεταμένα στον δρόμο»

Η τραγική μητέρα των διδύμων σπάει τη σιωπή της Η τραγική μητέρα των διδύμων σπάει τη σιωπή της
Το ξέσπασμα της μάνας των διδύμων που χτυπήθηκαν από τη μοτοσικλέτα
«Δεν θέλω να δω αυτόν τον άνθρωπο ποτέ. Δεν θέλω… αυτό που μας έκανε δεν περιγράφεται. Μας χτύπησε και μας άφησε στο δρόμο να πεθάνουμε». Η μάνα των διδύμων που χτυπήθηκαν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τροίας από τον ασυνείδητο οδηγό μοτοσικλέτας και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν στην άσφαλτο, ξεσπάει και μιλάει μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται στο Πρώτο Θέμα, για τη στιγμή του ατυχήματος, τα παιδιά της και τον δράστη.
«Το μόνο που θυμάμαι από εκείνη τη στιγμή είναι ότι κοιτούσα τα παιδιά μου ακίνητα, πεταμένα στον δρόμο», δηλώνει η Αννίσκα Ματσιουρόφσκα. Τα τραύματα της είναι νωπά, όμως δείχνει να μην τη νοιάζουν. Η κατάσταση της υγείας της κρίθηκε από την αρχή βαριά αλλά ελεγχόμενη. Έφερε κατάγματα στο πρόσωπο, θλάση στο θώρακα και ρήξη σπλήνας και γι’αυτό και χειρουργήθηκε. 
Ο σύζυγος της βρίσκεται στο Παίδων, όπου νοσηλεύονται τα δύο της παιδιά. Το κορίτσι, έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ ο αδερφός της εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, οι γιατροί κάνουν λόγο για σταδιακή βελτίωση της υγείας του.
«Πρέπει να ξαναγεννήσω τα παιδιά μου για να γίνουν όπως πριν» δηλώνει η Αννίσκα , η οποία προς το παρόν δεν θέλει καν να ασχοληθεί με τον άνθρωπο που έφερε σε αυτή την κατάσταση την οικογένεια της. «Δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Θέλουμε πρώτα να ξαναείμαστε και οι τέσσερις μαζί και καλά στην υγεία μας και θα δούμε μετά τι θα κάνουμε». 
«Ζητάμε συγγνώμη»
Ο πατέρας του 21χρονου υπαξιωματικού που χτύπησε και τραυμάτισε τα δίδυμα και τη μητέρα τους, υποστηρίζει ότι ο γιος του βρισκόταν σε μεγάλη φόρτιση πριν από το ατύχημα και γι’αυτό αντέδρασε έτσι. 
«Λίγη ώρα πριν γίνει αυτό που έγινε, τηλεφώνησα στο γιο μου και του είπα πως μαχαίρωσαν τον άντρα της αδερφής του και χρειαζόταν επειγόντως αίμα. Εκείνος, αφού πήρε την άδεια από το Ναυτικό, πήρε τη μηχανή και έφυγε κακήν κακώς από τη μονάδα του για το νοσοκομείο. Βρισκόταν σε τέτοιο πανικό, που δεν είχε μαζί του ούτε δίπλωμα, ούτε τίποτα.
 Ήταν θολωμένος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έπρεπε να χτυπήσει όποιον βρέθηκε μπροστά του. Λυπούμαστε πάρα πολύ. Τους ζητάμε συγγνώμη. Πούλησα ήδη ένα οικόπεδο που είχα για να πληρώσω την εγγύηση του γιου μου. Ό,τι χρειαστεί η οικογένεια, αν και δεν έχουμε οικονομική άνεση, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά», καταλήγει ο πατέρας του υπαξιωματικού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε ιδιώτες υπεργολάβους εφορίες, πολεδομίες, ΚΤΕΟ γα να μικρύνει το κράτος

Σε ιδιώτες υπεργολάβους εφορίες, πολεδομίες, ΚΤΕΟ γα να μικρύνει το κράτος
Σχέδια για δραστικό περιορισμό του κράτους με τη μέθοδο της υπεργολαβίας καταστρώνει το υπουργείο Οικονομικών, που θεωρεί ότι ένα μεγάλο πλήθος υπηρεσιών μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών, Γιαννη Στουρνάρα, το δημόσιο θα σταματήσει να παρέχει εκείνες τις υπηρεσίες που μπορεί να αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.

Εξηγώντας τα σχέδια του ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα: «οι ορκωτοί λογιστές θα αναλάβουν δουλειές της Εφορίας, οι πολιτικοί μηχανικοί δουλειές της Πολεοδομίας, τα ιδιωτικά συνεργεία τις δουλειές των ΚΤΕΟ» και όπως λέει χαρακτηριστικά «αντίστοιχα θα κινηθούμε σε κάθε τομέα, όπου αυτό είναι εφικτό».

Στόχος του κ. Στουρνάρα είναι φυσικά «ο περιορισμός του Δημοσίου, με κάθε τρόπο, χωρίς να απολύσουμε δημοσίους υπαλλήλους». Οι απολύσεις κατά τον υπουργό Οικονομικών δεν είναι απαραίτητες ενώ όπως τονίζει αυτό είναι και «κόκκινη γραμμή» για τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Όπως εξηγεί ο υπουργός, αρκεί η τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις:

«Κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Με τη μέθοδο της πρόσληψης ενός υπαλλήλου για κάθε 10 αποχωρήσεις, προσλαμβάνονται 3000 κάθε χρόνο, συνεπώς ο αριθμός τους μειώνεται κατά 27.000 τον χρόνο. Δεν χρειάζονται απολύσεις. Και καθώς θα κλείνουν υπηρεσίες και οργανισμοί και θα περνάνε οι δουλειές τους σε ιδιωτικές εταιρείες, οι ανάγκες του Δημοσίου σε προσωπικό θα μειώνονται», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας και υπογραμμίζει πως «οι ανάγκες που θα δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις θα καλύπτονται με μετατάξεις υπαλλήλων από τις υπηρεσίες που έκλεισαν».

Ενοικιάζονται νοσοκομεία

Μια άλλη ιδέα που θα αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η ενοικίαση τμημάτων νοσοκομείων του ΕΣΥ, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε νησιά, τα οποία έχουν τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά δεν έχουν απασχόληση ή υπολειτουργούν.  Το σχέδιο βασίζεται σε ιδέα του καθηγητή Ιατρικής Γιάννη Τούντα, ο οποίος έχει εκπονήσει και σχετική μελέτη. Στόχος είναι η ενοικίαση των τμημάτων αυτών σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που θα φέρει εξοικονόμηση πόρων αλλά και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους συνταξιούχους ξένους τουρίστες που θα ενδιαφέρονταν για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η σύγχρονη ξενιτιά των Ελλήνων μέσα από τα μάτια νεαρών μαθητών [βίντεο]

Η σύγχρονη ξενιτιά των Ελλήνων μέσα από τα μάτια νεαρών μαθητών
Την ζωή τους μακρυά από την πατρίδα, τους φίλους αλλά και τις γνώριμες εικόνες της Ελλάδας, παρουσιάζουν μαθητές ελληνικού σχολείου στην Γερμανία, μέσω μίας ταινίας μικρού μήκους την οποία δημιούργησαν.
Πρόκειται για τους μαθητές της Α' Λυκείου του ελληνικού σχολείου της Φρανκφούρτης οι οποίοι δημιούργησαν την ταινία «Ιθάκη am Main», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το «Frankfurt am Main» που είναι το πλήρες όνομα της γερμανικής πόλης.
Στην πλοκή καταγράφεται η νοσταλγία, η ανασφάλεια, ο φόβος αλλά και η ανακάλυψη του καινούριου, όντας μετανάστες σε μία ξένη χώρα. Όλοι, πέρασαν δύσκολα στην πατρίδα τους, την εγκατέλειψαν για να βρουν μία καλύτερη ζωή, όμως αυτό δεν σημαίνει πως την έχουν ξεχάσει.
«Στην Ελλάδα όλα είναι διαφορετικά. Μου λείπουν η γειτονιά, οι φίλοι μου», δηλώνει η μαθήτρια Βαλεντίνα Μαρία Κωνσταντινίδη στον Ελεύθερο Τύπο.
Το σενάριο της ταινίας έγραψε η Βαλεντίνα μαζί με άλλους τρεις συμμαθητές της, και επικεντρώθηκαν στο πώς τέσσερις έφηβοι, αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση τους στη Γερμανία.
Οι μαθητές αναρωτιούνται: «Τελικά η Φρανκφούρτη είναι ο προορισμός ή μήπως η αφετηρία»;
Η ταινία έλαβε το τρίτο βραβείο στο μαθηματικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με τον τίτλο «Ένας πλανήτης, μια ευκαιρία».
Διαβάστε Περισσότερα »

Έξι κολοσσοί "βλέπουν" Ελλάδα.

Έξι ηχηρά ονόματα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, όπως προκύπτει από τις επαφές που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο των διαγωνισμών για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας.


  • EXXON, CONOCO, TOTAL, SHELL, BP και NOBLE είχαν επαφές και δήλωσαν παρούσες στις διεργασίες της αγοράς, που ανοίγει έπειτα από χρόνια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες..   του «Κ'», οι μεγάλες πετρελαϊκές που δήλωσαν ότι διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά -κάποιες, μάλιστα, εξ αυτών αγόρασαν και τα πακέτα των δεδομένων για τις τρεις περιοχές σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα- είναι οι αμερικανικές ExxonMobil και ConocoPhillips και η γαλλική Total.

Εκτός από τις τρεις εταιρείες που δήλωσαν ανοιχτά ότι ενδιαφέρονται για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, τρεις ακόμα μεγάλοι παίκτες, η Shell, η BP και η Noble Energy, έδωσαν σαφές στίγμα ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μεταγενέστερο στάδιο στην ελληνική αγορά.

Όπως αναμενόταν, οι έξι εταιρείες δεν κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό του open door. Άλλωστε, τα πιθανά μεγέθη των κοιτασμάτων, αλλά και το γεγονός ότι τα οικόπεδα αυτά αποτελούν -με εξαίρεση το Κατάκολο- πρακτικά ανεξερεύνητες περιοχές, περιόριζαν τους πιθανούς ενδιαφερομένους σε μεσαίες ή και μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως και συνέβη, εξάλλου.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μεγαλύτερο όφελος από τη διαδικασία του open door είναι ότι η Ελλάδα, ως αγορά, έχει επανέλθει στον διεθνή χάρτη, έστω και εάν οι μεγάλες εταιρείες θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες για να επενδύσουν. Στην πραγματικότητα, η εξέλιξη του open door, αλλά και οι επόμενοι διαγωνισμοί θα αποτελέσουν το «crash test» που θα κρίνει την επιστροφή ή όχι των oil majors στη χώρα μας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρειών όπως η BP και η Shell, που δήλωσαν ότι παρακολουθούν την ευρύτερη περιοχή, στην παρούσα φάση, ωστόσο, έχουν ανοιχτεί με επενδύσεις σε μεγάλα οικόπεδα στη Σιβηρία, την Αφρική και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Οδηγός, πάντως, για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά θα πρέπει να είναι το μοντέλο της Κύπρου, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Εκεί, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ήταν να προσελκύσει επενδυτές στον πρώτο γύρο. Η επιτυχία της γεώτρησης της Noble Energy στο Οικόπεδο 12 έφερε στη συνέχεια στον δεύτερο γύρο προσφορές από ηχηρά ονόματα, όπως της Total, της Gazprom, της Premier Oil, της Marathon Oil, της Delek και της Edison.

Εφόσον, δε, οι έρευνες των εταιρειών που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των οικοπέδων αποδώσουν καρπούς, αποτελεί συνήθη πρακτική για την πετρελαϊκή βιομηχανία η εξαγορά μεριδίων ή ακόμα και ολόκληρων των εταιρειών από μεγαλύτερες, ούτως ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι παραδοσιακά ισχυρά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως η ExxonMobil, που για το 2011 βρέθηκε στην κορυφή της έγκυρης λίστας του Platts με τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο, έχουν θέσει υπό παρακολούθηση τη χώρα μας και αναμένουν τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει στο κατακόρυφο, όταν θα είναι διαθέσιμα τα επιπλέον στοιχεία από τις νέες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες...

Διαβάστε Περισσότερα »

O Πρόδρομος του Big Brother έκανε το τραπέζι στον Αρχιεπίσκοπο


Πώς προέκυψε αυτή η συνάντηση;

Τον γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο “Big Brother”. Στη συνέχεια μας συστήθηκε ως τραγουδιστής και αργότερα ως συμπαρουσιαστής της Μαριέττας Χρουσαλά στο ALTER.

Tι κάνει σήμερα και ποιά είναι η σχέση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο;

Ο Πρόδρομος Καθηνιώτης σήμερα ζει μόνιμα στην γενέτειρά του Σκόπελο, όπου και διατηρεί δικό του εστιατόριο με θαλασσινά.

Ένας από τους ανθρώπους που δέχθηκε την φιλοξενία και δοκίμασε την κουζίνα του Πρόδρομου ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος σε μια από τις τελευταίες επισκέψεις του στο νησί.

  radar.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Για πόσο καιρό μας κρατάει φακελωμένους ο Τειρεσίας;

Όλη η Ελλάδα έχει μπει στη μαύρη λίστα του Τειρεσία.
Τα πολύ αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί σε άλλες εποχές και προβλέπουν ότι κάποιος θα πρέπει να «μαυρίζει» ακόμη και για μια απλήρωτη συναλλαγή ύψους 1000 ευρώ, λειτουργεί πλέον καταστροφικά καθώς σχεδόν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου έχει αποκλειστεί από κάθε μορφή δανεισμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα κριτήρια ένταξης στο λεγόμενο «Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων» μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο.

Το να μπεις στον Τειρεσία είναι πλέον πολύ εύκολο. «Στο Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε ακάλυπτες (σφραγισμένες) επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, αιτήσεις πτωχεύσεων, αποφάσεις που απορρίπτουν αιτήσεις πτωχεύσεων λόγω μη επάρκειας περιουσίας του οφειλέτη, κηρυχθείσες πτωχεύσεις, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών ακινήτων, προγράμματα πλειστηριασμών κινητών, τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες, κατασχέσεις και επιταγές βάσει Ν.Δ 1923, καταγγελίες συμβάσεων καρτών, καταγγελίες συμβάσεων χορηγήσεων καταναλωτικής στεγαστικής και επιχειρηματικής πίστης, διοικητικές κυρώσεις, αιτήσεις και αποφάσεις συνδιαλλαγής, αιτήσεις δικαστικής ρύθμισης οφειλών καθώς και αποφάσεις δικαστικής ρύθμισης χρεών» όπως αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα.

Το να βγεις όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο όπως φαίνεται και από τον πίνακα στον οποίο αναλύεται ο χρόνος για τον οποίο διατηρούνται τα δεδομένα ακόμη και μετά την πλήρη αποπληρωμή της οφειλής από τον οφειλέτη.
Κατηγορίες ΔεδομένωνΧρόνος τήρησης
Επιταγές2 χρόνια
Συναλλαγματικές2 χρόνια
Καταγγελίες συμβάσεων καρτών, δανείων καταναλωτικής, στεγαστικής επιχειρηματικής πίστης2 χρόνια
Διαταγές Πληρωμής3 χρόνια
Προγράμματα Πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων4 χρόνια
Κατασχέσεις-Επιταγές του Ν.Δ. 19234 χρόνια
Διοικητικές Κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών4 χρόνια
Αιτήσεις ΠτωχεύσεωνΔιαγράφονται, είτε με την καταχώρηση της τελικής πληροφορίας για κήρυξη της πτώχευσης, είτε, εφόσον ματαιωθεί η σχετική μ’ αυτές συζήτηση, μετά 12μηνο από την ημερομηνία της (ματαιωθείσας) συζήτησης, σε κάθε δε περίπτωση διαγράφονται στο μήνα εντός του οποίου συμπληρώνονται 5 έτη από την ημερομηνία κατάθεσης αυτών στο αρμόδιο δικαστήριο. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης πτώχευσης, λόγω μη επάρκειας της περιουσίας του οφειλέτη διαγράφεται η πληροφορία για την αίτηση πτώχευσης, αλλά καταχωρίζεται στο ΣΑΥ η σχετική πληροφορία, η οποία διατηρείται σε αυτό για δέκα (10) έτη.
Αιτήσεις συνδιαλλαγής / Συμφωνίες συνδιαλλαγής (αρ.99 επ. Πτωχευτικού Κώδικα)-Οι αιτήσεις συνδιαλλαγής διαγράφονται από το αρχείο μετά την πάροδο πέντε (5) ετών από την ημερομηνία κατάθεσης αυτών στο αρμόδιο Δικαστήριο.
- Σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση επικύρωσης συμφωνίας, τόσο η αίτηση όσο και η επικύρωση, διατηρούνται στο αρχείο για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από τη λήξη της διάρκειας ισχύος της συμφωνίας. Σε περίπτωση απόρριψης της επικύρωσης της συμφωνίας ή κήρυξης της λύσης αυτής, τα σχετικά δεδομένα διατηρούνται στο αρχείο για πέντε (5) έτη από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής απόφασης.
Κηρυχθείσες ΠτωχεύσειςΟι πληροφορίες για κηρυχθείσες πτωχεύσεις διαγράφονται από το Αρχείο μετά τη πάροδο δέκα ετών (10) εφόσον οι εργασίες τους δεν συνεχίζονται και σε κάθε περίπτωση μετά την πάροδο δέκα πέντε (15) ετών από την κήρυξή τους.
Τροπές Προσημειώσεων σε ΥποθήκεςΕως ότου εξαλειφθούν
Αιτήσεις Δικαστικής Ρύθμισης ΟφειλώνΕφόσον επέλθει ο συμβιβασμός (δικαστικός) διατηρούνται στο αρχείο για χρονικό διάστημα τριών (3)ετών από την εξόφληση των σχετικών οφειλών. Εφόσον οι παραπάνω αιτήσεις δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό διαγράφονται από το αρχείο τρια (3) έτη μετά την υποβολή τους. Σε περίπτωση παραίτησης του αιτούντος η σχετική με την αίτηση πληροφορία διαγράφεται από το αρχείο ενα (1) έτος μετά την υποβολή της αίτησης.
Αποφάσεις Δικαστικής Ρύθμισης ΧρεώνΔιατηρούνται για τρια (3) χρόνια από την επέλευση της απαλλαγής (αρ.11 & 1α ν.3869/10) από τα χρέη. Για τρία (3) χρόνια διατηρούνται και οι αποφάσεις για την πλήρη απαλλαγή του οφειλέτη.(αρ.8 & 5 ν.3869/10)


Οι πληροφορίες που αφορούν σε σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, γραμμάτια σε διαταγή, καταγγελίες συμβάσεων καρτών κ’ δανείων, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις, επιταγές ΝΔ 1923, τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες και αιτήσεις πτωχεύσεων εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000,00 €), δεν «φακελώνονται» ακόμη και αν δεν έχουν εξοφληθεί.

Αν κάποιος έχει εξοφλήσει τις οφειλές του, δεν παραμένει «φακελωμένος» για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στον σχετικό πίνακα εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. δεν υπερβαίνουν τα 3.000 € στο σύνολό τους και

β. δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) στοιχεία/τεμάχια


Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα.....

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 22 Ιουλίου.....

Γεγονότα

1894: Το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο διεξάγεται στη Γαλλία. Οι συμμετέχοντες διανύουν διαδρομή 78 μιλίων από το Παρίσι στη Ρουέν. Ο κόμης Ντε Ντιόν καταρρίπτει το μέσο όρο ταχύτητας με 22,5 χλμ/ώρα.
1910: Τα χειρόγραφα του Τολστόι καταστρέφονται από φωτιά στην κατοικία του συγγραφέα στη Ρωσία.
1912: Τελετή λήξης των 5ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Στοκχόλμης, που άρχισαν στις 5 Μαΐου. Έλαβαν μέρος 2.490 αθλητές και 57 αθλήτριες από 28 κράτη, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονική χρονομέτρηση στους αγώνες δρόμου.
1927: Ιδρύεται η Ρόμα από τη συγχώνευση των ποδοσφαιρικών ομάδων Άλμπα, Προ Ρόμα και Φορτιτούντο, κατ' απαίτηση του δικτάτορα Μουσολίνι.
1944: Ολοκληρώνεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.
1974: Στην Κύπρο, ο πρόεδρος - μαριονέτα της χούντας, Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβιάζουν.

Γεννήσεις

1887: Γκούσταβ Χερτζ, γερμανός φυσικός. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1925. (Θαν. 30/10/1975)
1895: Πάβελ Σουχόι, σοβιετικός σχεδιαστής αεροπλάνων με καταγωγή από την Λευκορωσία. (Θαν. 15/9/1975)
1947: Ντον Χένλεϊ, αμερικανός ντράμερ και τραγουδιστής των Eagles, αλλά και με σημαντική προσωπική καριέρα. (Dirty Laundry, Boys of Summer)

Θάνατοι

1932: Ερίκο Μαλατέστα, ιταλός αναρχοκομμουνιστής, φίλος του Μπακούνιν. Πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μεταξύ φυλακής και εξορίας. (Γεν. 14/12/1853)
1934: Τζον Ντίλιγκερ, αμερικανός ληστής τραπεζών και «υπ' αριθμ. 1 δημόσιος κίνδυνος» για το FBI. (Γεν. 22/6/1903)
1988: Τώνης Μαρούδας, τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού. (Γεν. 17/3/1920)




Διαβάστε Περισσότερα »

1931: Οι φυλακές υπερχείλισαν από οφειλέτες του Δημοσίου

Πολλές φορές από αυτή τη σελίδα παρουσιάζονται σημαντικές πτυχές της ελληνικής ιστορίας, ιστορίες… ελληνικές – όπως είναι και ο τίτλος της σελίδας –, που δείχνουν ξεκάθαρα πόσο σκληρό και ανάλγητο ήταν και είναι το ελληνικό κράτος απέναντι στους πολίτες, κάτι που εξηγεί... και τη διαχρονική στάση των πολιτών απέναντί του. Ποτέ δεν το εμπιστεύτηκαν, όπως προκύπτει από τη νεοελληνική Ιστορία, και πάντοτε το θεωρούσαν εχθρικό.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε ακόμα μία ιστορία… ελληνική, η οποία περιγράφει μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό λαό, που δεν διαφέρει και πολύ από τη σημερινή κατάσταση. Στο ίδιο έργο θεατής για ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός…Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 και σιγά σιγά η μεγάλη οικονομική κρίση χτυπάει και τη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός οδηγείται προς ένα μεγάλο δράμα όταν η φορολογία που επιβάλλεται από τις κυβερνήσεις γίνεται όλο και πιο εξοντωτική.

Ενώ οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι ξένοι κεφαλαιούχοι αποχωρούν παίρνοντας μαζί και τα κεφάλαιά τους, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου σταδιακά ψηφίζει όλο και πιο αυστηρή νομοθεσία.

Το καλοκαίρι του 1930 φυλακίζονταν ακόμη και όσοι χρωστούσαν πενήντα δραχμές.

Περιγράφοντας το φαινόμενο ο δημοσιογράφος Γ. Λυδίας σημείωνε πως είχαν πλέον πλημμυρίσει οι φυλακές από την «αθρόαν σύλληψιν των πολιτών εκείνων που έτυχε, κατά μίαν οιασδήποτε φύσεως συναλλαγήν των με το κράτος, να του μείνουν χρεώσται ενός ποσού, πολλές φορές τόσον ασημάντου, ώστε δι’ αυτό ένας πτωχός βιοπαλαιστής εις την θέσιν του κράτους δεν θα κατέφευγε ούτε εις το δικαστήριον των μικροδιαφορών».

Κατασχέσεις

Όλα ξεκίνησαν μαζί με την κρίση, τέλη 1929 - αρχές 1930. Η κυβέρνηση Βενιζέλου έσπευσε να εκδώσει νόμο «Περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων». Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Γ. Μαρή να καθησυχάσει τους πολίτες ότι τα μέτρα που λαμβάνονταν ήταν για τη διευκόλυνσή τους, σύντομα αποδείχθηκε το αντίθετο.

Καθιερώνονταν μεν τριμηνιαίες δόσεις για τους οφειλέτες, ταυτοχρόνως όμως θεσπίζονταν αστυνομικές διατάξεις για κατασχέσεις και προσωποκρατήσεις, αλλά και δινόταν η δυνατότητα να κατάσχεται και η κινητή περιουσία των οφειλετών, όπως τα έπιπλα των σπιτιών τους.

Παρά τις διαψεύσεις, σύσσωμος ο Τύπος, ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός, καταγγέλλει ότι ήδη τουλάχιστον τριακόσιοι πολίτες είχαν φυλακιστεί για οφειλές από πεντακόσιες μέχρι δύο χιλιάδες δραχμές.

Φυλακίσεις

Για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, η νέα νομοθεσία επέτρεπε σε όσους συλλαμβάνονταν, πριν οδηγηθούν στις φυλακές, να περνούν από το δημόσιο ταμείο για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, καταβάλλοντας τουλάχιστον το 50%.

Τα νέα μέτρα συνοδεύονταν και από ειδική νομοθεσία εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού των δημοσίων υπηρεσιών, με ειδικά μητρώα οφειλετών και νέα νομοθεσία «Περί οργανώσεως της ταμειακής υπηρεσίας του κράτους».

Ο «χορός» των συλλήψεων ξεκίνησε από την Αθήνα. Ο διευθυντής του «Ταμείου Εισπράξεων Αθηνών» Αναστάσιος Κανάκης με βαρυσήμαντη ανακοίνωσή του τον Ιούλιο του 1931 υπενθύμιζε στους οφειλέτες ότι «θέλω ευρεθή εις την ανάγκην όπως ασκήσω τα κατά των δυστροπούντων οφειλετών επιβαλλόμενα υπό του νόμου καταναγκαστικά μέτρα»!

Οι διευθυντές των Δημόσιων Ταμείων εξελίχθηκαν σε νέους «δυνάστες» στα μάτια του ελληνικού λαού.

Με ειδική νομοθεσία είχαν στη διάθεσή τους όργανα της τάξεως, μπορούσαν να εισέρχονται ανεξέλεγκτα σε οποιονδήποτε χώρο, να καλούν ανά πάσα στιγμή και όλο το 24ωρο να εμφανισθεί μπροστά τους ο οφειλέτης, ενώ οι εφημερίδες ήταν υποχρεωμένες να δημοσιεύουν πάντα και δωρεάν τις ανακοινώσεις τους. Μια εντολή λοιπόν του διευθυντή του Δημόσιου Ταμείου αρκούσε για να οδηγηθεί στη φυλακή ο οφειλέτης για λίγες εκατοντάδες δραχμές.

Γέμισαν οι φυλακές

Αγροκτήματα έβγαιναν πλέον σε πλειστηριασμούς από το Δημόσιο, ενώ σε πολλά μέρη της χώρας, στη Θεσσαλία, την Πάτρα, το Κιλκίς, τα περιστατικά ήταν συνεχή και βίαια.

Το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έστελνε αγωνιώδη τηλεγραφήματα στα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας απευθύνοντας έκκληση να ανασταλούν οι εκτελέσεις των ενταλμάτων για όσους καθυστερούσαν φόρους, αφού η κρίση δεν τους επέτρεπε «παρά την καλήν των θέλησιν να φανούν συνεπείς εις τας προς το Δημόσιον υποχρεώσεις των».

Τον Σεπτέμβριο του 1931 και ενώ με εγκυκλίους κατάσχονταν ακόμη και τα ενοίκια, «αι φυλακαί του κράτους είχαν υπερπληρωθή ώστε επεβάλλετο η άμεσος αραίωσις των κρατουμένων». Τα τηλεγραφήματα και οι αναφορές των διευθυντών των φυλακών απ’ όλη την Ελλάδα ήταν συγκλονιστικά. Καλούσαν τους προϊσταμένους τους να λάβουν μέτρα διότι δεν είχαν πού να βάλουν τους κρατούμενους. «Εγέμισαν τα κελλιά, εγέμισαν οι αυλές και τα γραφεία», ανέφερε η εφημερίδα «Ακρόπολις», επισημαίνοντας πως ακόμη και δωδεκαμελείς ομάδες χωροφυλάκων σχηματίζονταν για να συλλάβουν κάποιον που όφειλε στο Δημόσιο πενήντα δραχμές.

Η… αποσυμφόρηση

Στις φυλακές από τις συλλήψεις οφειλετών του Δημοσίου είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, οπότε το υπουργείο αποφάσισε να τις απο-συμφορήσει, «διότι επείσθη ότι ούτοι, ανήκοντες εις τας λαϊκάς τάξεις, δεν θα επλήρωναν εις τον αιώνα τον άπαντα το χρέος των, εφ’ όσον δεν μπορούσαν να εργασθούν».

Η πανίσχυρη «Διεύθυνσις Φυλακών» του υπουργείου Δικαιοσύνης διαπίστωνε το τραγελαφικό: Στις φυλακές είχαν κλειστεί και εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι, ενώ απαλλάσσονταν από τα δικαστήρια, υποχρεώνονταν να καταβάλουν τα δικαστικά έξοδα. Ωστόσο μη έχοντας να καταβάλουν και τα ελάχιστα αυτά χρήματα, είχαν οδηγηθεί στις φυλακές! Εσπευσμένα άλλαξε ο τρόπος είσπραξης των χρημάτων και το κυριότερο απελευθερώνονταν εκείνοι που χρωστούσαν τα δικαστικά έξοδα και δεν ήταν «ομολογουμένως πλούσιοι».

Μια τραγωδία στην οποία με ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι πιθανόν να οδηγηθεί και η χώρα μας σήμερα…
Διαβάστε Περισσότερα »

Απίστευτο: Εφτιαξαν πισίνα και μπάρμπεκιου στις… φυλακές Κορυδαλλού!

Απίστευτο και όμως αληθινό: σύμφωνα με φωτογραφίες και ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» έχτισαν πισίνα και μπάρμπεκιου στις φυλακές Κορυδαλλού! Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι με έγκριση της διοίκησης, εργασία των κρατουμένων και χρήματα του Δημοσίου η πίσω αυλή του Ψυχιατρείου των φυλακών μετατράπηκε σε πολυτελές σπα!

Ένα σπα όμως στο οποίο η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι έχουν την πρόσβαση μόνο όσοι έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες στον μικρόκοσμο της φυλακής ή έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το κατάλληλο «εισιτήριο»…

Όσον αφορά την πισίνα, βαφτίσθηκε «κατασκευή ποτίστρας για ζώα και πτηνά» (!), αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κανονικότατη πισίνα, με σκαλάκια, διαφορετικά επίπεδα και συστήματα καθαρισμού τελευταίας τεχνολογίας. Στην πισίνα οδηγούν πετρόχτιστα μονοπάτια, ενώλίγο πιο πέρα βρίσκεται το χτιστό μπάρμπεκιου.

Η αίσθηση πολυτέλειας συμπληρώνεται μάλιστα από έναν τεχνητό καταρράκτη υπερχείλισης για την ανακύκλωση του νερού, το οποίο διασχίζει ένα ποταμάκι και καταλήγει σε μια λιμνούλα στην άκρη της πισίνας, ενώ έχει τοποθετηθεί και φωτισμός για τις νυχτερινές βουτιές. Την αίσθηση «απόδρασης» συμπληρώνουν πάπιες και άλλα πτηνά που κυκλοφορούν ελεύθερα στον χώρο, μαζί με ένα περιβόλι με ντομάτες και άλλα οπωρολαχανικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα όμως, η πισίνα χρησίμευσε σε απόδραση στην κυριολεξία, καθώς δύο από τους κρατούμενους που εργάζονταν στην κατασκευή της χρησιμοποίησαν τα μπάζα της εκσκαφής για να δημιουργήσουν ράμπα, να περάσουν πάνω από τον τοίχο και να εξαφανιστούν!Η απάντηση των υπευθύνων πάντως στην εφημερίδα είναι ότι δεν πρόκειται για πισίνα, καθώς επιμένουν ότι πρόκειται για ποτίστρα… ζώων. Από τις φωτογραφίες όμως είναι αλήθεια ότι περισσότερο μοιάζει με πισίνα…​ ​
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

Μια συνήθεια δεκαετιών ετοιμάζεται να κόψει το υπουργείο Οικονομικών. Κάθε χρόνο, στο τέλος Δεκεμβρίου, όλοι οι φορολογούμενοι τρέχουν να...
προλάβουν λίγο πριν από τη βασιλόπιτα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. τους.

Το στριμωξίδι και η γκρίνια στις τράπεζες και στις εφορίες είναι βασικά συνθετικά του εορταστικού κλίματος. Φέτος τα πράγματα μάλλον θα αλλάξουν. Στα σκαριά έχει μπει ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα αντικαταστήσει τα σήματα τελών κυκλοφορίας με αποδείξεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στο taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους θα εκδίδουν έναν κωδικό. Με αυτόν θα πηγαίνουν στην τράπεζα ή θα πληρώνουν ηλεκτρονικά, θα παίρνουν την απόδειξη και αυτή θα υποκαθιστά το σήμα τελών κυκλοφορίας.

Το μπλόκο σε όσους θεωρήσουν ότι μπορούν να αποφύγουν με τη νέα μέθοδο την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα στηθεί μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων.

Αν ο φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, όταν συμπληρώνει τον αριθμό του Ι.Χ. του στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση θα βγαίνει απευθείας ειδοποίηση με την οποία θα ενημερώνεται ότι μόλις εξασφάλισε πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του τέλους κυκλοφορίας

Αν δεν το πληρώσει δεν θα μπορεί να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εκπρόθεσμη υποβολή της οποίας συνεπάγεται μεταξύ άλλων και απώλεια του αφορολογήτου ή σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα έξτρα φόρο 500 ευρώ.
euro2day.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ