Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η μεγαλύτερη σημαία στο βιβλίο Γκίνες είναι η ελληνική





Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ
Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία που κατασκευάστηκε ποτέ, επιφάνειας 480 τετραγωνικών μέτρων και βάρους 130… κιλών (!) κυματίζει από σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη ελληνική σημαία που φτιάχτηκε ποτέ!
Τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία που έχει κατασκευαστεί ποτέ, παραχώρησε στο Δήμο Διδυμοτείχου το ζεύγος Ζήση Χρυσοχόου και από την ακριτική πόλη μεταφέρθηκε, μέσω του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου με ειδικό γερανοφόρο έγινε η έπαρσή της.
Η τεράστια σε μέγεθος γαλανόλευκη, διαστάσεων 17,46 Χ 27,52 μέτρα, καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη σε επιφάνεια σημαία κράτους και οι δωρητές την παραχώρησαν στον ακριτικό Δήμο το 1998, και πάλι για τον εορτασμό απελευθέρωσης της πόλης.
Μέχρι το 1998 το ρεκόρ Γκίνες της μεγαλύτερης σημαίας στον κόσμο κατείχε η βραζιλιάνικη, επιφάνειας 300 περίπου τετραγωνικών μέτρων μικρότερη από την ελληνική.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα παχυντήρια τόνου στη Μεσόγειο «πωλούν περισσότερα ψάρια από ό,τι δηλώνουν»

Οι ποσότητες του πανάκριβου και απειλούμενου ερυθρού τόνου που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2010 ήταν περιέργως διπλάσιες από αυτές που δηλώθηκαν επίσημα, καταλήγει μελέτη...
για λογαριασμό αμερικανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα λεγόμενα «παχυντήρια τόνου» στη Μεσόγειο, τα οποία φαίνεται ότι συσσωρεύουν πολύ περισσότερα ψάρια από ό,τι τους επιτρέπεται.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, αφού δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες που έθεσε το 2008 η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών Ατλαντικού (ICCAT), η οποία θέτει ανώτατα όρια για την αλιεία σε κάθε χώρα.

Επίσημα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι τη διετία 2009-2010 αλιεύθηκαν 70.500 τόνοι ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο και τον βορειοανατολικό Ατλαντικό.

Η ποσότητα αυτή είναι διπλάσια από την επιτρεπόμενη.

Επιπλέον, οι 100.000 ερυθροί τόνοι που αλιεύτηκαν παράνομα από το 1998 μέχρι το 2010 απέφεραν παράνομα κέρδη που εκτιμώνται στα 2 δισ. ευρώ.

«Η διαφορά [ανάμεσα στις πραγματικές και τις ονομαστικές ποσότητες] οφείλεται στα "παραθυράκια" που εκμεταλλεύεται η βιομηχανία παχυντηρίων» καταγγέλλει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομπέρτο Μιέλγκο, πρώην στέλεχος της αλιευτικής βιομηχανίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όπως εξήγησε, οι τόνοι που διαθέτουν στο εμπόριο τα παχυντήρια είναι πολύ περισσότεροι από τις ποσότητες που δηλώνονται επίσημα.

Η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινώθηκε το 2010, όταν η ICATT συμμορφώθηκε για πρώτη φορά με τις επιστημονικές συστάσεις για τα επιτρεπόμενα όρια. Μέχρι τότε, τα όρια ήταν υψηλότερα από αυτά που ζητούσαν οι επιστήμονες προκειμένου να προστατευτεί το είδος.

Ένας άλλος λόγος που πιθανώς οδηγεί στην υπεραλίευση είναι τα δίχτυα νέας τεχνολογίας που προμηθεύτηκαν πολλά αλιευτικά σκάφη στη Μεσόγειο τη διετία 2005-6. Τα δίχτυα αυτά, σχεδιασμένα να παγιδεύουν τους τόνους όταν μαζεύονται για να ζευγαρώσουν, μαζεύουν και οδηγούν στα παχυντήρια το 70% των ερυθρών τόνων που αλιεύονται στη Μεσόγειο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Pew Environment Group, η οποία ζητά τώρα να αντικατασταθεί με ηλεκτρονικό σύστημα η σημερινή, γραφειοκρατική μέθοδος για τη δήλωση των αλιευμάτων.

Ο ερυθρός τόνος του Ατλαντικού (Thunnus thynnus) κατατάσσεται πλέον στα είδη που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης. Το γιγάντιο ψάρι είναι πια τόσο σπάνιο ώστε οι τιμές του στη χονδρική φτάνουν τα 1.000 δολάρια το κιλό. Το μεγαλύτερο μέρος των αλιευμάτων καταλήγει σε πιάτα σούσι στην Ιαπωνία.

O ερυθρός τόνος του Ειρηνικού κατατάσσεται στο διαφορετικό είδος Thunnus orientalis, το οποίο θεωρείται απειλούμενο.
planet-greece
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΟΚ! Μαθητές λυκείου παίρνουν ψυχοφάρμακα για να αντέξουν την πίεση!!

Μαθητές λυκείου προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος και την αβεβαιότητα για το μέλλον έχουν βρει τη λύση στα ψυχοφάρμακα!

Μαθητές Λυκείου στα Ιωάννινα, κυρίως της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου, έχουν φτάσει στο σημείο να παίρνουν ψυχοφάρμακα, για να μπορέσουν να αντέξουν την πίεση! 

Και δεν είναι μικρός ο αριθμός τους. 

Πηγαίνουν σε ...

τόσο νεαρή ηλικία σε ψυχιάτρους για να αντιμετωπίσουν το άγχος και την ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Όπως μας είπε καθηγητής στα Ιωάννινα, "έχω μείνει έκπληκτος από τη διαπίστωση, μέσα από την επικοινωνία, που έχω με τους μαθητές, ότι παίρνουν ψυχοφάρμακα. Τα παιδιά στρεσάρονται λόγω της αβεβαιότητας, που επικρατεί, αλλά και εξαιτίας οικογενειακών προβλημάτων, που όλο και αυξάνονται"



seleo.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε τα εργασιακά αν δεν γίνουν αλλαγές

Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε τα εργασιακά αν δεν γίνουν αλλαγές

Αρνητική εισήγηση για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η ΔΗΜΑΡ στο θέμα των εργασιακών έκανε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο κ. Κουβέλης είπε χαρακτηριστικά ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζει αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις. Η αναφορά του αυτή ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως πρόθεση όχι για καταψήφιση των εργασιακών αλλά για «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Στη συνεδρίαση σύμφωνα με πληροφορίες συζητούνται διεξοδικά όλα τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά από τις επαφές του Δημήτρη Χατζησωκράτη με το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείου Εργασίας.
Ωστόσο υπάρχουν πολλά στελέχη τα οποία θα τοποθετηθούν ευθέως υπέρ του «όχι».
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι έχουν γίνει βελτιώσεις για τα εργασιακά αλλά απέχουν ακόμη από τις βασικές θέσεις του κόμματος ώστε να ψηφίσει θετικά και προσανατολίζονται είτε να καταψηφίσουν είτε να δηλώσουν «παρών».
Επίσης στην Αγίου Κωνσταντίνου αναμένεται να συζητηθεί και η στάση της Τρόικα για την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε το μεσημέρι κάθε ενδεχόμενο υπαναχώρησης.
Στουρνάρας: Τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση σε ένα άρθρο
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε και σήμερα ότι όλα τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση σε ένα άρθρο και κατά συνέπεια το αίτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς για ξεχωριστό άρθρο για τα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν κάνουμε πίσω σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ ήδη μου είπε ότι εμείς θέλουμε δεκαπέντε τέτοια άρθρα τότε. Και έχουν δίκιο.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η συμφωνία κινδυνεύει σε περίπτωση που ο Φώτης Κουβέλης κάνει πίσω, ο κ.Στουρνάρας σχολίασε ότι «δεν θα είναι ωραίο, διότι είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος θα προωθήσει σε κάθε περίπτωση το πακέτο της συμφωνίας στη Βουλή καθώς «δεν έχουμε άλλο περιθώριο».
Χατζησωκράτης: Δεν ψηφίζουμε αυτά τα μέτρα αλλά δεν ρίχνουμε την κυβέρνηση
Τη θέση ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ρίξει την κυβέρνηση διατύπωσε το μέλος του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα εργασιακά μέτρα .
«Εμείς δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησωκράτης συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ενώ όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ εάν δεν ψηφίσει τα μέτρα και το ΠΑΣΟΚ, τότε απάντησε πως «θα δούμε τι θα κάνουμε».
«Η ΔΗΜΑΡ θέλει το πακέτο των μέτρων να ψηφιστεί σε δύο χωριστά άρθρα, προκειμένου να μπορέσει να καταψηφίσει τα εργασιακά, χωρίς να θιγεί η κυβερνητική συνοχή», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε, ωστόσο, ότι η ΔΗΜΑΡ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, εξήγησε ωστόσο ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορές στα εργασιακά και κυρίως στο θέμα της επεκτασιμότητας των εθνικών συλλογικών συμβάσεων.
Το αν θα έρθει σε ένα ή περισσότερα άρθρα είπε πως «δεν είναι θέμα του κ. Στουρνάρα», αλλά «των πολιτικών κομμάτων».
«Ολα θα έχουν ξεκαθαρίσει ως την επόμενη Τετάρτη», κατέληξε.

Διαβάστε Περισσότερα »

Είδηση σοκ: Ελληνίδα παρουσιάστρια κάνει σεξ μεταξύ των διαλειμμάτων της εκπομπής της!


Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 20 Νοεμβρίου ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ

Από τις 20 Νοεμβρίου και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Η απογραφή είναι υποχρεωτική και....


απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα) ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), όπου τηρείται ο λογαριασμός του συνταξιούχου, προσκομίζοντας υποχρεωτικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς).

2. Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων του 3ου τριμήνου 2012.

3. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

4. Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

Συστήνεται ο συνταξιούχος κατά την προσέλευσή του στο Πιστωτικό Ίδρυμα ή ΕΛΤΑ, να γνωρίζει τον αριθμό λογαριασμού του, που πιστώνεται η μηνιαία σύνταξή του. Η απογραφή θα γίνει χωριστά για κάθε παροχή που χορηγεί ο Οργανισμός (κύρια σύνταξη, εξωϊδρυματικό επίδομα κ.λ.π).

Ο ΟΑΕΕ τονίζει, ότι σε περίπτωση που ο συνταξιούχος δεν διαθέτει ΑΦΜ, πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ που υπάγεται για να λάβει βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δεν διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), οπότε θα πρέπει να φροντίσει πρώτα για την έκδοσή του και στη συνέχεια να προσέλθει προσκομίζοντάς το.

Εξαιρούνται από τη διαδικασία προσέλευσης στα Πιστωτικά Ιδρύματα ή στα ΕΛΤΑ, οι συνταξιούχοι που, λόγω αδυναμίας μετακίνησης, δεν μπορούν να προσέλθουν, ανήλικα τέκνα κάτω των 14 ετών, συνταξιούχοι που πληρώνονται μέσω πληρεξουσίου, όπως συνταξιούχοι κάτοικοι εξωτερικού ή συνταξιούχοι που τελούν σε κατάσταση μόνιμης ανικανότητας για δικαιοπραξία, η απογραφή των οποίων θα γίνει από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού, με την προσκόμιση, των ίδιων δικαιολογητικών αλλά και των επιπλέον ανά κατηγορία δικαιολογητικών, που ορίζονται στην επιστολή που θα αποσταλεί προς όλους τους συνταξιούχους.

Τέλος ο ΟΑΕΕ επισημαίνει ότι θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης για όσους συνταξιούχους δεν προσέλθουν για να απογραφούν το αργότερο έως τις 31/12/12.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Ι.Μ.Θ.Λ. στο Σωματείο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Βοιωτίας



Προς
Επαγγελματικό Σωματείο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μ.Ε. Νομού Βοιωτίας
Η Ιερά Μητρόπολις Θηβών & Λεβαδείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος – Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας», προχώρησε στη δημιουργία «Κοινωνικού Φροντιστηρίου». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Τπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η Τοπική μας Εκκλησία προχώρησε στην ενέργεια αυτή συναισθανόμενη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και θέλοντας να συμβάλει στην ελάφρυνση των βαρών της σύγχρονης οικογένειας. Καθημερινά δεχόμαστε ανθρώπους που λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν περιέλθει σε δεινή θέση και ζητούν τη βοήθεια μας σε διάφορους τομείς. Επισκεπτόμενοι καθημερινά τη Βοιωτική γη από τη μια άκρη ως την άλλη διαπιστώνουμε ιδίοις όμμασι αλλά και ζούμε τις τραγικές καταστάσεις και προσπάθειες επιβίωσης πολλών συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους.
Κατά τις επισκέψεις μας στα σχολεία αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των παιδιών και ακούμε από τους εκπαιδευτικούς τα προβλήματα των μαθητών εκείνων, που οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που ενώ έχουν τη θέληση για γνώση και πρόοδο δεν έχουν την δυνατότητα έστω μίας μικρής φροντιστηριακής ενίσχυσης.
Η Εκκλησία ως ζωντανός οργανισμός έχοντας πάντοτε στη θύμηση Της το του αποστόλου Παύλου «όταν πάσχει εν μέλος, συμπάσχει πάντα τά μέλη», δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη και άπραγη μπροστά στα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τα μέλη Της.
Με την ίδρυση του ανωτέρω φροντιστηρίου δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε τα επαγγελματικά φροντιστήρια, ούτε να δραστηριοποιηθούμε στη φροντιστηριακή εκπαίδευση, αλλά θέλουμε να δώσουμε μια μικρή βοήθεια στα παιδιά που δεν έχουν την δυνατότητα να ενισχυθούν και να βοηθηθούν στα
μαθήματα τους δίνοντας τους ταυτόχρονα ένα στήριγμα και την ελπίδα ότι δεν είναι μόνα τους. Γι” αυτό δεν διατυμπανίζουμε, ούτε διαφημίζουμε την προσπάθεια μας αλλά ανακοινώνουμε προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων,
Η Εκκλησία σέβεται την αξιοπρέπεια και το πρόσωπο κάθε ανθρώπου πολύ δε περισσότερο ενός παιδιού, διότι κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του θεού και στο πρόσωπο κάθε συνανθρώπου βλέπει τον ίδιο το Χριστό.
Τα μαθήματα θα γίνονται σε εκπαιδευτικό χώρο της Μητροπόλεως μας και συγκεκριμένα στο Μητροπολιτικό Ωδείο από πτυχιούχους καθηγητές, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το ΑΣΕΠ και εστάλησαν σε εμάς από το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας και των κατά τόπων φροντιστηρίων είναι αξιέπαινη. Θέλουμε όμως να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τα φροντιστήρια της Βοιωτίας, διότι ξέρουμε ότι αθόρυβα και σιωπηλά προσφέρουν την βοήθεια τους εκεί που μπορούν και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και ευχόμεθα αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια να βρει περισσότερους μιμητές.
Είναι παρήγορο και συνάμα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνονται οι φορείς, οι οποίοι με τις πρωτοβουλίες τους βοηθούν με διάφορα μέσα στην ανακούφιση των εμπερίστατων συνανθρώπων μας.
Υπάρχει λοιπόν χώρος για προσφορά για όλους όσους θέλουν να βοηθήσουν διότι ότι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια δεν αποτελεί υποχρέωση ορισμένων, αλλά είναι καθήκον και προτεραιότητα όλων μας.
Να σημειώσουμε ότι τη μικρή αυτή προσπάθεια της Μητροπόλεως μας στηρίζει και ο Δήμαρχος Λεβαδέων, ο οποίος θέλοντας να δώσει το παράδειγμα δήλωσε εθελοντής καθηγητής στο «Κοινωνικό Φροντιστήριο».
Αξιότιμοι Φροντιστές-Καθηγητές είμαστε ανοιχτοί στη συνεργασία σας και πραγματικά σας ευχαριστούμε για την πρόταση σας αλλά όπως καταλαβαίνετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να διακοπεί, διότι είμαστε συμπράττων φορέας με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. για την υλοποίηση της πράξης «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος – Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας».
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε την όμορφη κόρη της Μαρίας Καβογιάννη!

Η Μαρία Καβογιάννη είναι μια εξαίρετη και ταλαντούχα ηθοποιός.
Κερδίζει τις εντυπώσεις όχι μόνο παίζοντας κωμωδία, αλλά και δράμα! Γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1958 στα Αρμόλια της Χίου και μεγάλωσε στο Βύρωνα. Σπούδασε δασκάλα και εργάστηκε πολλά χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης. Παράλληλα, φοίτησε και στη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν. Έχει ερμηνεύσει από πολύ κωμικούς ρόλους όπως της «Ασπασίας» στη Ντόλτσε Βίτα και της «Κορίνας» στα Εγκλήματα, έως πολύ τραγικούς όπως της «Ελένης» στο Χαρά αγνοείται. Πέρυσι, την είδαμε στην σειρά Πίσω στο σπίτι να υποδύεται την κλασσική μέση Ελληνίδα. Έχει μία κόρη την Αντέλλα την οποία έχει βαφτίσει η επίσης ηθοποιός και καλή της φίλη, Καίτη Κωνσταντίνου.

Τα πιο ξεχωριστά πρόσωπα στη ζωή της Μαρίας Καβογιάννη, που αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε είναι η κόρη της Αντελίνα – Αδελαΐδα και ο άντρας της, ο Πέτρος που είναι και αυτός καλλιτέχνης και συγκεκριμένα γλύπτης.

Ο φωτογραφικός φακός του περιοδικό ΟΚ! εντόπισε μαμά και κόρη στην παράσταση «Η φτωχούλα του Θεού» στο θέατρο Χυτήριο.










Διαβάστε Περισσότερα »

Αποσύρονται κουλουράκια από τα ράφια σούπερ - μάρκετ με εντολή ΕΦΕΤ

Την άμεση ανάκληση – απόσυρση από την αγορά των προιόντων με την ονομασία «STEVIA, κουλουράκια χωρίς ζάχαρη με στέβια»
ζήτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Στην κίνηση αυτή προχώρησε ο ΕΦΕΤ μετά την καταγγελία που δέχτηκε και αφορούσε το εν λόγω προϊόν. Σε αυτή αναφερόταν πως στο προϊόν «STEVIA, κουλουράκια χωρίς ζάχαρη με στέβια», περιέχεται η γλυκαντική ύλη γλυκοζίτες στεβιόλης (Ε960), της οποίας η χρήση, σύμφωνα με την Ενωσιακή Νομοθεσία, δεν επιτρέπεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.

Πρόκειται για το προϊόν «STEVIA, κουλουράκια χωρίς ζάχαρη με στέβια», σε συσκευασία των 330g, με ημερομηνίες λήξης 19/09/13, 28/09/13, 4/10/13 και 9/10/13. Το προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρία ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΑΕ (6o χλμ Τρικάλων – Καρδίτσας 42100 Τρίκαλα).

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΕΗ: Ζημιογόνα η απόφαση της ΡΑΕ για ΛΑΡΚΟ

Ζημιογόνα θεωρεί η ΔΕΗ την απόφαση 822/2012 της ΡΑΕ, με την οποία καθορίζεται προσωρινή τιμή... 50 ευρώ/MWh για τη συνολική ενέργεια που καταναλώνει η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ.

«Είναι προφανές ότι η Απόφαση αυτή ζημιώνει τη ΔΕΗ υποχρεώνοντάς την να πωλεί κάτω του κόστους και ως εκ τούτου η ΔΕΗ προτίθεται να ασκήσει όλα τα προβλεπόμενα νόμιμα μέσα κατά της εν λόγω Απόφασης της ΡΑΕ ενώπιον κάθε Αρχής, Εθνικής ή Ευρωπαϊκής», αναφέρει η Επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστολή κ.Γεωργίου στον Υπουργό Παιδείας για την Πανεπιστημιακή Σχολή της Λιβαδειάς


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Καθημερινά διαβάζουμε στον Τύπο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών. Όπως ξέρετε στη Λιβαδειά λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2005 το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Η Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης με έδρα τη Λιβαδειά αποτελεί θετικό στοιχείο για την πρόοδο και την ανάπτυξη όχι μόνο της πόλεως της Λιβαδειάς, αλλά και ολοκλήρου του Νομού Βοιωτίας. Ένα επιστημονικό ίδρυμα είναι κατεξοχήν πνευματικό ίδρυμα, το οποίο συμβάλει στην πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου, που είναι η βάση όλων των πτυχών της ανθρώπινης δημιουργίας.
Η Βοιωτία ως χώρος με πλούσιο αρχαιολογικό και τουριστικό πλούτο με την παγκοσμίως γνωστή Αρχαία, Βυζαντινή και Νεώτερη Ιστορία έχει τη θέληση να προχωρήσει πνευματικά, πολιτιστικά και υλικά έχοντας ως ασφαλή οδηγό το ιστορικό της παρελθόν στοχεύοντας στο παρόν και στο μέλλον μέσα από τη γνώση και την πρόοδο.
Ο Τόπος μας έχει ανάγκη την υπάρχουσα Πανεπιστημιακή Σχολή αλλά και την ενίσχυσή της με περισσότερα τμήματα. Την εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι επιβεβλημένη η στήριξη πνευματικών ιδρυμάτων, όπως το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λιβαδειάς για τη μορφωτική αναβάθμιση και προοπτική της Βοιωτικής κοινωνίας.
Η Τοπική μας Εκκλησία υποστηρίζει κάθε κατεύθυνση επιστημονικής και πνευματικής ανάπτυξης του τόπου μας.
Κύριε Υπουργέ,
Σας μεταφέρω την αγωνία των συμπατριωτών μου για την παραμονή της Σχολής στη Λιβαδειά ευελπιστώντας ότι θα λάβετε υπόψιν Σας την ιστορική πορεία της Βοιωτίας ανά τους αιώνες αλλά και τη θέληση του λαού της για ενίσχυση και ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Σχολής.

Μετ’ ευχών και τιμής
† Ο Θηβών & Λεβαδείας Γεώργιος
Διαβάστε Περισσότερα »

Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς: Γιορτάζουμε και χαρίζουμε

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 38χρονος στο Κόκκινο Βοιωτίας


Συνελήφθη 38χρονος υπήκοος Αλβανίας για κλοπή από εργοστάσιο στην περιοχή Κόκκινο Βοιωτίας
 Κατασχέθηκε ένας (1) τόνος χαλκού που είχε αφαιρεθεί από μετασχηματιστές και ηλεκτρικά μοτέρ αποσυμπιεστών του εργοστασίου, του οποίου η αξία ανέρχεται στις – 25.000 – ευρώ
  Συνελήφθη, χθες (25-10-2012) το απόγευμα στη Χαλκίδα Ευβοίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή χαλκού από εργοστάσιο, που βρίσκεται στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Κόκκινου Βοιωτίας.
Ειδικότερα χθες το μεσημέρι, υπάλληλος του εργοστασίου ενημέρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών ότι δύο άγνωστοι δράστες, που στη θέα του τράπηκαν σε φυγή, είχαν διαπράξει κλοπή χαλκού από δύο μετασχηματιστές και δύο ηλεκτρικά μοτέρ αποσυμπιεστώντου εργοστασίου.
Άμεσα στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διενήργησαν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών. Από τους αστυνομικούς βρέθηκε πλησίον του χώρου της κλοπής ένα Ι. Χ. Φ. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 38χρονου, δίπλα στο οποίο εντοπίστηκε ένας τόνος χαλκού, που οι δράστες είχαν αφαιρέσει από το εργοστάσιο και είχαν συσκευάσει, προκειμένου να τον φορτώσουν στο όχημά τους.
Επιπλέον στον χώρο της κλοπής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και συγκεκριμένα:
  • Ένας (1) κόφτης και τρία (3) μεταλλικά σφυριά.
  • Δύο (2) κατσαβίδια, δύο (2) τανάλιες και ένας (1) σιδερολοστός.
  • Ένα (1) πριόνι και δεκαπέντε (15) μεταλλικά κλειδιά.
Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και επιστάμενες αναζητήσεις, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν χθες το απόγευμα στη Χαλκίδα τον 38χρονο δράστη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του συνεργού του.
Η ποσότητα του αφαιρεθέντος χαλκού, η αξία του οποίου ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (25.000) ευρώαποδόθηκε στον Διευθυντή του εργοστασίου, ενώ επιπλέον κατασχέθηκε και το Ι. Χ. Φ. αυτοκίνητο του 38χρονου, ως μέσο μεταφοράς προϊόντων κλοπής.
Τις έρευνες και προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Πέτρος Τατσόπουλος στη Θήβα προσκεκλημένος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο Θήβας, πραγματοποιεί ανοιχτή συνέλευση τη Δευτέρα 29/10/12 ώρα 6μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο και καλεί όλους τους φίλους και τα μέλη του να παρευρεθούν.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο βουλευτής Β΄ Αθήνας Πέτρος Τατσόπουλος.
Θέματα συζήτησης: « Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η προοπτική δημιουργίας ενιαίου κομματικού φορέα, η διεύρυνση της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».orchomenos-press
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον αέρα το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Στον αέρα τινάζει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις

Στον αέρα απειλεί να τινάξει το ΠΑΣΟΚ την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις καθώς ο Πάρις Κουκουλόπουλος διατύπωσε επίσημο αίτημα ξεχωριστής εξέτασης κάθε ιδιωτικοποίησης από τη Βουλή, ενώ παρόμοια στάση τηρεί από την πρώτη στιγμή η Δημοκρατική Αριστερά.
Νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον 10 βουλευτές του κόμματος ενημέρωσαν την Ιπποκράτους ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ζητώντας να έχει λόγο η Βουλή για κάθε μια ιδιωτικοποίηση δημόσιας επιχείρησης. Η εξέλιξη αυτή θορύβησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η οποία αποφάσισε την έκτακτη σύγκλιση του ΚΤΕ Οικονομικών ώστε να συζητηθεί ένα θέμα που ενδέχεται να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή.
Σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι η λήψη μέτρων όπως η περικοπή των μισθών μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανακληθεί νομοθετικά αλλά η πώληση μιας δημόσιας επιχείρησης ή του ποσοστού του Δημοσίου σε μια επιχείρηση είναι μια πράξη που δύσκολα επανορθώνεται στο μέλλον.
Το αρχικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά πλειοψηφία καθώς οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν ενώ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ, προβάλλοντας πλήθος ενστάσεων. Εκκρεμεί η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής.
Χθες το βράδυ πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις εισάγοντας τροπολογία με την οποία προβλέπεται πως πριν την κάθε αξιοποίηση Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ενημερώνεται από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και θα καταθέτει προτάσεις και παρατηρήσεις τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ θα «οφείλει να λαμβάνει υπόψη του».

Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΚΑΡΙΩΤΙΣΣΑ»:Διαμαρτυρία για τη φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Σκοπίων Ιωάννη


Επιστολή προς την Πρεσβεία των Σκοπίων

Αξιότιμοι κύριοι! Ως πολίτες του κόσμου και κάτοικοι αυτού του πλανήτη αισθανόμαστε την υποχρέωση να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το σεβαστό πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και Μητροπολίτου Σκοπίων Αχρίδος κ.κ. Ιωάννη, γιατί έχει γίνει γνωστό παγκοσμίως ότι στη χώρα σας και σε συμπατριώτη σας παραβιάζονται φανερά τα ανθρώπινα δικαιώματα, πανανθρώπινες αξίες που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας δηλαδή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας και πιστεύουμε ότι τα έχετε γνωρίσει με την παραμονή σας στη χώρα μας. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Εφιαλτικό το σενάριο για τη μετάβαση στη ΛΑΡΚΟ

-
Τίτλοι τέλους για την ΛΑΡΚΟ μετά τη σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ και των κομμάτων που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα από τους νομούς που δραστηριοποιείται η επιχείρηση, με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. Όπως όλα δείχνουν η «ΛΑΡΚΟ 3» είναι γεγονός και έρχεται στις αρχές του 2013. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες να προχωρήσει τις διαδικασίες, διαχωρίζοντας τη ΛΑΡΚΟ σε «καλή»και «κακή». Το εργοστάσιο στην Λάρυμνα, τα λιμενικά και τα μεταλλεία του Αϊ Γιάννη θα αποτελέσουν την «καλή» ΛΑΡΚΟ και το υπόλοιπο κομμάτι την «κακή». Οι εργαζόμενοι της «καλής» ΛΑΡΚΟ διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρώτα απολυθούν και θα επαναπροσληφθούν υπογράφοντας νέες συμβάσεις με κουρεμένους μισθούς. Η «κακή» ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε εκκαθάριση και μεταβίβαση του κύκλου των εργασιών της, σε εργολάβο, εξέλιξη που σηματοδοτεί περίπου 300 απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που έγινε το στο Ταμείο από τη Βοιωτία μετείχαν οι Βουλευτές  οι Γιάννης Καράμπελας και Βαγγέλης Μπασιάκος και από τη Φθιώτιδα οι Κουτσογιαννακόπουλος, Μακρή και Σταϊκούρας.  
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέθανε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης

Πέθανε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης
Δεν τα κατάφερε ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Μπέης στη μάχη που έδινε με τον καρκίνο για να κρατηθεί στη ζωή, αφού άφησε τελικά την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών.Την τελευταία εβδομάδα νοσηλευόταν στο θεραπευτήριο Υγέια. Ο Δημήτρης Μπέης εκτός από δήμαρχος Αθηναίων είχε διατελέσει δήμαρχος Ζωγράφου, αλλά και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Γεννήθηκε το 1928 στην Έδεσσα, σπούδασε Νομικά και διετέλεσε αντιπρόεδρος του πρώτου αιρετού φοιτητικού οργάνου (ΔΕΣΠΑ). Στη συνέχεια έφυγε για το Παρίσι όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές και εκλέχτηκε πρόεδρος των Ελλήνων σπουδαστών.
Υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης στις μεγάλες δίκες της δεκαετίας του '50 κατά φοιτητών και εργατών που εδιώκοντο από το αστυνομικό καθεστώς.
Το 1964 εκλέγεται γαι πρώτη φορά δήμαρχος Ζωγράφου, θέση στην οποία επανεξελέγη και στη Μεταπολίτευση. Το 1978 και το 1982 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων και το διάστημα 1979-1986 διετέλεσε πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.
Το 1989 εξελέγη βουλευτής ΠΑΣΟΚ και επανεκλέχθηκε τρεις φορές.

Διαβάστε Περισσότερα »

New York Times για Ικαρία: "Εκεί που οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν"

Η διαδικτυακή έκδοση των New York Times φιλοξενεί άρθρο σχετικό με την μακροζωϊα στην Ικαρία.
Το άρθρο είναι προσαρμογή από τη νέα έκδοση των Blue Zones του Dan Buettner που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα με το National Geographic. Στις γραμμές του βρίσκει κανείς πολλές εντυπωσιακές ιστορίες Ικαριωτών που σύμφωνα και με τον τίτλο "ξεχνούν να πεθάνουν"!
Ψάχνοντας το μυστικό της μακροζωϊας ο αρθρογράφος θα ανακαλύψει πως οι Ικαριώτες δεν φορούν ρολόγια, δεν αγχώνονται, εμπιστεύονται τα βότανα που τους χαρίζει το βουνό και όταν ρωτούνται πώς το καταφέρνουν, συνήθως απαντούν ότι μάλλον είναι ο καθαρός αέρας και το κρασί.
Ο δημοσιογράφος αρχικά μιλά για την ιστορία του Σταμάτη Μωραΐτη ο οποίος το 1943 πήγε μετανάστης στης Η.Π.Α. Εκεί παντρεύτηκε μια Ελληνοαμερικάνα η οποία του χάρισε τρία παιδιά.
Το 1976 αισθάνθηκε δύσπνοια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα και του έδωσαν εννέα μήνες ζωής.
Ο κύριος Μωραΐτης αποφάσισε να αφήσει τις Η.Π.Α και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ικαρία ώστε να ταφεί στους προγόνους του.
Μετακόμισε στους ηλικιωμένους γονείς του, σε ένα μικρό ασβεστωμένο σπίτι σε ένα κτήμα  δύο στρεμμάτων με  αμπελώνες  κοντά  στον Ευδήλο, στη βόρεια πλευρά του νησιού.
Τους επόμενους μήνες, κάτι παράξενο συνέβη. Άρχισε να αισθάνεται καλύτερα. Μια μέρα, κατάφερε ακόμα και να φυτέψει μερικά λαχανικά στον κήπο.
Ο καιρός περνούσε και ο κύριος Σταμάτης δεν πέθαινε. Η υγεία του διαρκώς βελτιωνόταν. Σήμερα στα 102 χρόνια ζει χωρίς καρκίνο. Δεν έκανε ποτέ του χημειοθεραπεία, δεν αναζήτησε κανενός είδους θεραπεία. Το μόνο που έκανε ήταν να αφήσει την Αμερική και να εγκατασταθεί στην Ικαρία.
Οι κάτοικοι κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας
εκτός από τις ιδιαιτερότητες από γενετικής απόψεως του πληθυσμού, σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες και ο τρόπος ζωής των κατοίκων του μικρού αυτού νησιού, οι οποίοι κατέχουν ρεκόρ μακροβιότητας.
ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο με παράλληλη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικoύ, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.
Αυτό που φαίνεται να χαρακτηρίζει τα ηλικιωμένα άτομα της Ικαρίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η ερωτική διάθεση έως τα βαθιά γεράματα, η συντροφικότητα, οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, το χαμηλό στρες, το καλό μορφωτικό επίπεδο (έτη φοίτησης σε σχολείο), η καθημερινή άσκηση, η μεσημεριανή σιέστα, το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης μεσογειακής διατροφής και η έντονη κοινωνική συναναστροφή και συμμετοχή σε κοινωνικά δρώμενα, βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό που διακρίνει τους ηλικιωμένους κατοίκους της Ικαρίας είναι ο τύπος της δίαιτας, που περιλαμβάνει συχνότερα ψάρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι. Η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους της Ικαρίας (68% στους υπερήλικες άνδρες άνω των 80 ετών, και 64% στις υπερήλικες γυναίκες) σε σύγκριση με ανάλογης ηλικίας άτομα, από μελέτη που διεξήχθη στην Αττική και από άλλες μελέτες νησιωτικών πληθυσμών της Μεσογείου. Ιδιαίτερα τα υπερήλικα άτομα της μελέτης, άνω των 80 ετών, φαίνεται να κατανάλωναν σε ποσοστό 14% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων πρωτεΐνη, 54% λίπος  και υδατάνθρακες σε ποσοστό 32%.
Διαβάστε Περισσότερα »

Original προς Χρυσή Αυγή: «Ούτε να το σκέφτεστε»

Σε μια κίνηση που θα σηκώσει συζήτηση προχώρησαν οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ στο Περιστέρι. Άγνωστο πως, κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Χρυσή Αυγή, ετοιμάζεται να ανοίξει γραφεία δίπλα στο κτίριο που στεγάζεται η....


Original. Με τους οπαδούς των «κιτρινόμαυρων» να βγαίνουν στο δρόμο με ένα πανό, το οποίο, ενδεχομένως να μην αφήνει και πολλά περιθώρια στους ανθρώπους του κόμματος του Μιχαλολιάκου.

Το «Ούτε να το σκέφτεστε» που αναγράφει το πανό, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα των Αεκτζήδων… Εξάλλου, η Original, από αρκετά παλιά δείχνει πως είναι ένας πολιτικοποιημένος σύνδεσμος, με εντελώς αντίθετη προσέγγιση στα πολιτικά θέματα από αυτή της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των ανθρώπων του Μιχαλολιάκου.
Πηγή: Sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τον Ιανουάριο του 2013 η δημοπράτηση της Β” φάσης του αρδευτικού της Λιβαδειάς

Στις 8 Ιανουαρίου του 2013 θα γίνει η δημοπράτηση για την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης του αρδευτικού Λιβαδειάς. Το έργο είναι προϋπολογισμού 11.205.000ευρώ και θα καλύπτει έκταση 8.750.Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Περγαντάς, τονίζοντας ότι έχει ήδη εκδοθεί η διακήρυξη της δημοπρασίας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτοί είναι οι 33 επαχθείς όροι που μας επιβάλλει το «Μνημόνιο 3»

Αυτό είναι οι 33 επαχθείς όροι που μας επιβάλλει το «Μνημόνιο 3» [λίστα]

Το «Μνημόνιο 3» περιλαμβάνει 90 σελίδες και είναι έτοιμο να καθαρογραφεί και να κατατεθεί στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη. Σε αυτό η Τρόικα δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία με συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.
Με το νέο «Μνημόνιο 3» η κυβέρνηση δεσμεύεται για έσοδα αποκρατικοποιήσεως 1,7 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2012 και δεσμεύεται για καταιγισμό περικοπών σε μισθούς και συντάξεις αλλά και νέους φόρους την επόμενη διετία.
Σύμφωνα με το «Μνημόνιο 3»:
Μισθοί δημοσίου και απολύσεις
  • Καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Καταργούνται οι εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο
  • Αναστέλλονται ως το 2016 τα δημοσιονομικά επιδόματα και τα επιδόματα απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων
  • Γίνονται υποχρεωτικές οι μετακινήσεις καθηγητών και οι συγχωνεύσεις σχολείων
  • Απομακρύνονται 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι εντός του 2012 και 25.000 υπάλληλοι το 2013
  • Μειώνονται τα ειδικά μισθολόγια κατά 2% για μισθούς ως 1.000 ευρώ, 10% για μισθούς από 1.000-1.500 ευρώ, 30% για 2.500-4.000 ευρώ και 35% για πάνω από 4.000 ευρώ
  • Επιβάλλεται νέο μειωμένο μισθολόγιο για το προσωπικό της Βουλής
Φόροι
  • Καταργούνται αναδρομικά οι φοροαπαλλαγές από τα εισοδήματα του 2012
  • Αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα
  • Οι εφοπλιστές θα υπογράψουν ειδικό Μνημόνιο για πληρωμή επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ως το 2016
  • Εξισώνεται ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο και το υγραέριο
  • Μειώνονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες στο 6%
  • Οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων αντιστοιχίζονται με τις αγοραίες αξίες ως τον Μάρτιο του 2013
  • Μειώνονται οι ΔΟΥ σε περίπου 90 ως τον Ιούνιο του 2013
  • Αυξάνονται οι ελεγκτές για τη Βεβαίωση είσπραξης Εσόδων κατά 2.000 ως το καλοκαίρι του 2013
  • Αναμορφώνεται η φορολογία εισοδήματος, καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων
Συντάξεις
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια χωρίς να επηρεάζεται η προυπόθεση των 40 ετών για την πλήρη σύνταξη
  • Μείωση των εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους από την 1 Ιανουαρίου 2013
  • Μειώνονται οι συντάξεις κατά 3% από τα 1.000 ευρώ , 5% από τα 1.500-2.000 ευρώ και 12% για τις υψηλότερες των 2.000 ευρώ
  • Καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας
  • Μείωση συντάξεων για τους μη ασφαλισμένους του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ για όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι και 50 ευρώ για όσους είναι ιδιοκτήτες
  • Το ΕΚΑΣ θα δίδεται σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 64 έτη
Αγορά εργασίας
  • Μειώνεται η αποζημίωση απολύσεων με οροφή τους 12 μισθούς συν 2.000 ευρώ για κάθε επιπλέον χρόνο
  • Μειώνεται ο χρόνος προειδοποίησης σε 4 μήνες
  • Μειώνονται σε 11 ώρες οι ελάχιστες ημερήσιες ώρες ανάπαυσης
  • Αναμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από το τέλος Μαρτίου 2013
Κλειστά επαγγέλματα
  • Καταργούνται οι εναπομείναντες περιορισμοί στα κλειστά επαγγέλματα, φορτοεκφορτωτές σε επίγειες δραστηριότητες, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές, φορολογικοί σύμβουλοι, πρακτορεία προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία, σύμβουλοι εργασίας, μεσίτες, ξεναγοί και αναλογιστές
  • Για τους δικηγόρους καταργούνται οι ελάχιστοι μισθοί για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ενώ για τους συμβολαιογράφους καταργείται η υποχρεωτική παρουσία τους στις συμβολαιογραφικές πράξεις
Αγορά προϊόντων
  • Θα επιτραπεί στους εμπόρους καυσίμων να εισάγουν καύσιμα χωρίς να υποχρεούνται να κατασκευάσουν μεγάλους χώρους αποθήκευσης
  • Θα επιτραπεί η πώληση βρεφικού γάλακτος, τσιγάρων,εφημερίδων και περιοδικών από τα σούπερ μάρκετ
  • Θα καταργηθούν οι ελάχιστοι χρόνοι για την πώληση τροφίμων
  • Θα αποσυνδεθούν οι ώρες εργασίας των υπαλλήλων από τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων
  • Θα καταργηθούν οι περιορισμοί στην ενοικίαση φορτηγών, βαν και υπηρεσιών σοφέρ
  • Θα επιτραπεί η χρησιμοποίηση βαν για μεταφορά πελατών ξενοδοχείων και τουριστικών πρακτορείων
  • iefimerida.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας

Σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας - Οι βροχές θα περιοριστούν στα νότια της χώρ

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός από σήμερα Πέμπτη, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις και οι τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα περιοριστούν μόνο στα νότια, με βαθμιαία βελτίωση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στην Θεσσαλονίκη, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο καιρός θα είναι επίσης αίθριος με κατά τόπους νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Στα Νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικής μπόρας κυρίως στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 ως 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με λίγες βροχές τις πρωινές ώρες στην Εύβοια, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια , ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στη νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη
Στα Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα είναι αίθριος στα βόρεια ενώ στα νότια αναμένονται τοπικές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες, βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στα σούπερ μάρκετ βρεφικό γάλα, τσιγάρα και ο Τύπος..

 


Βρεφικό γάλα, τσιγάρα, εφημερίδες και περιοδικά από τα σούπερ μάρκετ φέρνουν νέες θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα θεσπίζει το δικαίωμα στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το... προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράζουν από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, εφόσον αυτοί δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ανακοινώσεις που έκανε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, στο πλαίσιο των νομοθετικών αλλαγών που προχωρεί, για την απελευθέρωση της αγοράς, τη μείωση του διοικητικού κόστους στις επιχειρήσεις, την αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά και την προστασία του καταναλωτή.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι θα νομοθετήσει εκ νέου την πώληση γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και από άλλα καταστήματα πλην των φαρμακείων. Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί είχαν πετύχει να μπλοκάρουν στο ΣτΕ προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση που έδινε το δικαίωμα διάθεσης των προϊόντων από καταστήματα και σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου οι τιμές να ανέβουν ξανά μετά τις μειώσεις του 20%. Το υπουργείο προχωρά σε νέα νομοθετική παρέμβαση, αφαιρώντας ως προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΦ, αλλά και πριν εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ.

Αλλαγές έρχονται και στην πώληση καπνικών προϊόντων, εφημερίδων και περιοδικών. Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά και ιδίως μετά την άρση των περιορισμών που υπήρχαν για το επάγγελμα του καπνοπώλη (χρειάζονταν άδειες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας) ανοίγει ο δρόμος για την πώληση τσιγάρων και από τα σούπερ μάρκετ. Αρκεί βέβαια να εφαρμόζονται οι διατάξεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, που προβλέπουν τη διάθεσή τους από συγκεκριμένους χώρους.

Η αγορά ανοίγει και για τον Τύπο και, σύμφωνα με τον υφυπουργό, σε συνεργασία με τις γενικές γραμματείες Ενημέρωσης και Τύπου θα είναι πιο εύκολη η διάθεση εφημερίδων και περιοδικών από σούπερ μάρκετ. Σήμερα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστή άδεια και τα έντυπα να πωλούνται από διαφορετικό χώρο, εκτός καταστήματος.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει συζητήσεις και με τους εκπροσώπους του εμπορίου για το καθεστώς των εκπτώσεων. Εχουν ζητήσει η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων να ξεκινά από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου και των θερινών από το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Η διάρκειά τους συζητιέται να είναι από 4 έως 6 εβδομάδες, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου έχει πέσει και η θεσμοθέτηση δύο ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου.

Ευνοϊκότερο γίνεται και το καθεστώς της αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να απευθύνονται και στα επιμελητήρια για την έκδοση αδειών εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας, ώστε να γλιτώνουν πολύτιμο χρόνο αλλά και γραφειοκρατία. Η αρμοδιότητα αυτή δεν αφαιρείται από τις διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε άλλη μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά στο καθεστώς της δεύτερης ευκαιρίας που πρέπει να δίνεται σε όσους θέλουν να ανοίξουν ξανά επιχείρηση. Ετσι, αν κάποιος χρωστά από την προηγούμενη επιχειρηματική του δραστηριότητα σε ασφαλιστικό φορέα (στο όριο που δεν ξεπερνά την ποινική ευθύνη), μπορεί να ανοίξει νέα. Βέβαια, τα οφειλόμενα ποσά δεν θα παραγράφονται.

Αλλαγές έρχονται και στη νέα εταιρική μορφή ΙΚΕ (εταιρεία του ενός ευρώ), ώστε να είναι εφικτή η μετατροπή μιας Α.Ε., Ε.Π.Ε, Ο.Ε. κλπ. σε ΙΚΕ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Tα δάκρυα της Αργεντινής

Έναν αιώνα πριν, η Αργεντινή ήταν μία από τις 10 πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Ο ερχομός του Χουάν και της Εύα Περόν στην εξουσία συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία ενός πατερναλιστικού συστήματος εξουσίας τη δεκαετία του 1950 και στη διόγκωση του δημόσιου τομέα τις επόμενες δεκαετίες, που είχε κύρια χαρακτηριστικά τη σπατάλη και τη διαφθορά.

Έπειτα από μια περίοδο ανάπτυξης, η οικονομία της Αργεντινής εισήλθε σε μια νέα φάση από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μετά, όπου οι περίοδοι ευημερίας και κρίσης εναλλάσσονταν, σχεδόν κάθε 10 χρόνια.

Μια σειρά λανθασμένες οικονομικές πολιτικές οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία στα τέλη του 2001 - αρχές του 2002.

Σήμερα, λιγότερο από 10 χρόνια μετά την απόφαση να κηρύξει χρεοστάσιο, η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται κάπου μεταξύ της 55ης και της 65ης θέσης παγκοσμίως με κριτήριο το κατά κεφαλήν εισόδημα, που εκτιμάται σε 9.100 δολάρια.

Ακόμη και σήμερα, το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν έχει ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από τη χρεοκοπία την περίοδο 2001 - 2002.

Για λόγους σύγκρισης, το ελληνικό κατά κεφαλήν εισόδημα εκτιμάται σε 27.700 δολάρια. Κοινώς, είναι σχεδόν τριπλάσιο.


Κι όλα αυτά παρότι η οικονομία της Αργεντινής αναπτύχθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 9% περίπου την περίοδο 2003 - 2007, 7% το 2008, 0,9% το 2009 και 9,2% το 2010, αλλά ταυτόχρονα ο μέσος πληθωρισμός διατηρήθηκε πάνω από το 10%.

Οι ανωτέρω υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στηρίχτηκαν στην εσωτερική ζήτηση και στις εξαγωγές προϊόντων, κυρίως αγροτικών και βιομηχανικών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Αργεντινή είναι πλούσια σε γεωργικά προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, π.χ. η 2η μεγαλύτερη παραγωγός καλαμποκιού στον κόσμο, ενώ διαθέτει αξιόλογη βιομηχανική βάση.

Κοινώς, διαθέτει πολύ μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα σε σχέση με την Ελλάδα.

Οι εξαγωγές επωφελήθηκαν από την υποτίμηση του πέσο κατά 70% περίπου έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση των Αρχών να αποσυνδέσουν το αργεντίνικο νόμισμα από το δολάριο.

Είχε προηγηθεί στις 20 Δεκεμβρίου του 2001 η διαφυγή του Προέδρου Φερνάντο Ντε Λα Ρούα με ελικόπτερο από το προεδρικό παλάτι (Casa Rosada), καθώς είχε περικυκλωθεί από διαδηλωτές, κυρίως από τη μεσαία τάξη, που διαμαρτύρονταν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και κυρίως για την απόφαση να παγώσουν οι τραπεζικές καταθέσεις.

Τόσο την ίδια μέρα όσο και τις προηγούμενες, η λεηλασία των σούπερ μάρκετ ήταν συνεχής.

Όταν έδυσε ο ήλιος, η Αργεντινή μετρούσε 20 νεκρούς σ’ όλη τη χώρα, εκ των οποίων 5 στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες.

Οι εβδομάδες και οι μήνες που ακολούθησαν ήταν δραματικοί για τη χώρα.

Οι απαγωγές είχαν γίνει επιδημία, ενώ ο ανταγωνισμός για την εξεύρεση προϊόντων και υλικών που θα μπορούσαν να μεταπωληθούν, π.χ. πλαστικά μπουκάλια, από τους σκουπιδοτενεκέδες ήταν έντονος.

Ακόμη, οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα έκλεισαν, καθώς οι πωλήσεις τους υποχώρησαν από 50% έως 80% τους επόμενους μήνες μέσα στο 2002.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, ενώ οι τιμές των προϊόντων, ακόμη κι εκείνων που παράγονταν στη χώρα, όπως ο τοματοπολτός, υπερδιπλασιάστηκαν μετά την υποτίμηση.

Οι αυξήσεις τιμών ήταν χαμηλότερες για προϊόντα που είχαν μικρότερη ζήτηση, όπως νέα ρούχα, αλλά ήταν πολύ μεγάλες για αγαθά πρώτης ανάγκης που χρειαζόταν ο κόσμος για να ζήσει.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να μετατραπούν αναγκαστικά όλες οι καταθέσεις που ήταν σε ξένο νόμισμα, π.χ. δολάρια, σε πέσο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα καταθέσεις 10 χιλ. δολαρίων να αξίζουν το ισοδύναμο των π.χ. 3 χιλιάδων δολαρίων μετά την υποτίμηση του πέσο κατά 70%.

Αρκετοί Αργεντινοί, όσοι μπορούσαν, εγκατέλειψαν τη χώρα.

Όμως, κανένα ίσως γεγονός δεν συνέλαβε την απελπισία του νέου προλεταριάτου που δημιούργησαν η χρεοκοπία της Αργεντινής και η μεγάλη υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος όσο αυτό που συνέβη σε αυτοκινητόδρομο έξω από τη βιομηχανική πόλη Ροζάριο.

Ένα φορτηγό που μετέφερε αγελάδες είχε ανατραπεί στον αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα κάποιες να πεθάνουν, άλλες να τραυματιστούν και άλλες να είναι ζωντανές.

Ο πεινασμένος όχλος που κατέφθασε στη σκηνή του ατυχήματος κραδαίνοντας μαχαίρια, έχοντας πληροφορηθεί ότι υπάρχει φαγητό, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να σφαγιάσει τα ζωντανά ζώα και να κατακομματιάσει τις υπόλοιπες αγελάδες.

Η απελπισία για εξεύρεση φαγητού ήταν τόσο μεγάλη ώστε οι αφιχθέντες άρχισαν να πλακώνονται μεταξύ τους καθώς ο καθένας ήθελε να αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι κρέας.

Η άλλοτε πιο πλούσια χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε φτάσει στο έσχατο σημείο.

Το 2002 έμελλε να είναι όχι μόνο η χρονιά της χρεοκοπίας αλλά και η τελευταία της τετραετούς οικονομικής ύφεσης που ξεκίνησε το 1999.

Η οικονομία της Αργεντινής ανέκαμψε από εκεί και πέρα, αν και τα φαινόμενα της διαφθοράς στο Δημόσιο δεν έχουν καταπολεμηθεί.

Παρ' όλα αυτά, τα σημάδια από τις πληγές που άνοιξαν η απόφαση για άναρχη χρεοκοπία και η εν συνεχεία δραματική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος είναι ορατά μέχρι σήμερα.

Όσοι λοιπόν θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιγράψει την Αργεντινή, χρειάζεται ίσως να το ξανασκεφτούν, λαμβάνοντας υπόψη τα δάκρυα της συμπαθητικής χώρας.

Dr. Money
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε πως είναι σήμερα το παιδάκι από τη διαφήμιση της Kinder!

Εδώ και 32 χρόνια το αγοράκι που απεικονίζεται στο κουτί της σοκολάτας Kinder είναι... το ίδιο. Ένα πανέμορφο αγόρι με μπλε, μπιρμπιλοτά μάτια. Λέγεται Günter Euringer και κατάγεται από τη Γερμανία.
Το παιδάκι όμως σήμερα είναι ολόκληρος άντρας και έχει δύο παιδιά. Το 2005 άλιστα έγραψε και ένα βιβλίο ως το παιδί της Kinder. Το βιβλίο τότε είχε γίνει γνωστό και η φράση «is now 42″! Έλα όμως που τα Ελληνικά media το ανακάλυψαν φέτος που ο Euringer έχει πενηνταρίσει.

Εκτός από το γεγονός ότι θα είναι ο παντοτινός πιτσιρικάς που βλέπουμε στα ράφια του supermaket, το έχει η μοίρα του να είναι στο μυαλό μας πάντα νεότερος!

Διαβάστε Περισσότερα »

Οικιακά φωτοβολταϊκά στέγης: Αποδόσεις και πλεονεκτήματα επένδυσης

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργήθηκε σε πολλούς από μας λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στον χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων...
μετά τις παρεμβάσεις που έκανε το Υπουργείο ΠΕΚΑ, ήταν ένα αίσθημα πανικού και ανασφάλειας για την πορεία του κλάδου των οικιακών φωτοβολταϊκών.

Προσπαθώντας να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα (τα οποία και γνωρίζετε ίσως καλύτερα από εμάς), βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο αρχικά είχαμε θεωρήσει διότι:

*Η επένδυση σε μία οικιακή εγκατάσταση, χωρίς να είναι πλέον εξόφθαλμα προνομιούχος, παραμένει ελκυστική και αποδοτική. Όπως ήταν πριν 2 χρόνια με κερδοφορία 20% στο κόστος της επένδυσης και απόσβεση στα 5 χρόνια.

*Οι τιμές εξοπλισμού και εγκατάστασης έχουν πλέον γίνει προσιτές και θα χρηματοδοτούνται ευκολότερα από την τράπεζα. Η μέση τιμή εγκατάστασης για 10kWp είναι €18.000 όταν πριν 2 χρόνια ήταν €40.000.

*Η τιμή της κιλοβατώρας για οικιακές σκεπές στην Ελλάδα, παρά τη δραστική μείωση που υπέστη, παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στην Γερμανία, για παράδειγμα, είναι 0,185€/kWh με ενεργειακή απόδοση περιοχής 800kWh/έτος, χωρίς να έχει μειωθεί καθόλου ο ρυθμός των νέων εγκαταστάσεων.

—Απόδοση επένδυσης

Με βάση τον συγκριτικό πίνακα κάποιος μπορεί να διακρίνει ότι η επένδυση με τις νέες τιμές συνεχίζει να αποδίδει υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου και ικανοποιητική απόσβεση, παρόλο που η εγγυημένη τιμή της κιλοβατώρας για οικιακές σκεπές μειώθηκε από τα 49,5 σεντ /kWh στα 25 σεντ/kWh.
Ωστόσο και το κόστος εγκατάστασης μιας οικιακής σκεπής, από τα περίπου 40.000 € που ήταν πριν δύο χρόνια, μειώθηκε περίπου στα 18.000 €. Δεδομένου ότι μια σκεπή 10 kWp παράγει γύρω στις 14.500 kWh τον χρόνο, η απόσβεση του έργου γίνεται σύμφωνα με τις νέες τιμές σε 5 χρόνια.
Ίδιο ήταν το χρονικό διάστημα απόσβεσης και πριν δύο χρόνια, παρ’ όλη την υψηλή τιμή της εγγυημένης τιμής αφού το κόστος ήταν ανάλογα υψηλό. Η μεγάλη διαφορά της επένδυσης αφορά τα μηνιαία έσοδα τα οποία από 600 ευρώ τον μήνα μειώνονται στα 300 ευρώ. Παρ’ όλη την διαφορά, πρόκειται ακόμη για μια πολύ καλή επένδυση με μικρό ρίσκο και σχετικά καλά έσοδα.

Επιπλέον, με τα δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας, η τοποθέτηση χρημάτων σε φωτοβολταϊκά είναι πιο αποδοτική ακόμα και από τραπεζικές καταθέσεις, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η πολύ μεγάλη αναμενόμενη πτώση επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων, όταν οι τράπεζες αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια.

—Η μείωση των τιμών εξοπλισμού

Η στρέβλωση που δημιουργήθηκε την προηγούμενη διετία λόγω της ραγδαίας πτώσης στον εξοπλισμό του συστήματος (πάνω από 30%) προκάλεσε τις λάθος εντυπώσεις στο ευρύ κοινό. Υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι η επένδυση Φ/Β συστήματος απέφερε υπερβολικές υψηλές αποδόσεις και ταχείς χρόνους απόσβεσης που καθιστούσαν την επένδυση κάτι παραπάνω από ελκυστική. Ως συνέπεια της συγκεκριμένης κατάστασης υπήρξαν εσφαλμένες προσδοκίες που έπρεπε να διορθωθούν με βάση την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας.

—Οι τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη

Αν συνυπολογίσουμε και συγκρίνουμε ότι παρόμοιες επενδύσεις σε χώρες όπως η Γερμανία όπου για συστήματα ως 10 kWp η τιμή της ταρίφας βρίσκεται στα 0,185 €/kWh και με ηλιοφάνεια 40% λιγότερη από την χώρας μας οι αποδόσεις κεφαλαίου βρίσκονται στο 8% τότε κάποιος δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι η εγκατάσταση Φ/Β συστήματος παραμένει ελκυστική επένδυση.

Η ερώτηση που πρέπει να τεθεί σε κάθε υποψήφιο επενδυτή είναι:

Ποια άλλη επένδυση ύψους 18.000 € σήμερα, μπορεί να του αποφέρει 300 € το μήνα (εισόδημα από ένα καλό ενοίκιο ή μία μικρή σύνταξη);

Όλοι πρέπει να καταλάβουμε πια ότι μια επένδυση είναι σωστή, όταν αυτή είναι χρήσιμη όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για την χώρα.

—Τι άλλα πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στην στέγη του σπιτιού μας;

1. Η ύπαρξη ενός φωτοβολταϊκού προσθέτει αξία στο κτίριο. Όλη η νομοθεσία και πολιτικές, Εθνικές και Κοινοτικές, στοχεύουν στο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο. Το φωτοβολταϊκό ανεβάζει την ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου.

2. Τα δεδομένα και στην χώρα και στην ενεργειακή αγορά συνέχεια αλλάζουν. Είναι πιθανό τα τιμολόγια κατανάλωσης της ΔΕΗ -μαζί με διάφορες προσαυξήσεις όπως κοινωφελή έργα που βάσει νόμου η Επιχείρηση μπορεί να επιβάλλει στους λογαριασμούς- να αυξηθούν τόσο, ώστε να συμφέρει να χρησιμοποιήσεις την παραγόμενη ενέργεια για ιδιοκατανάλωση. Επίσης, πιθανό είναι να υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, κάτι που προκύπτει σαν σοβαρή πιθανότητα, αφού σε λίγο η θέρμανση των κτιρίων θα γίνεται με ηλεκτροκίνητο εξοπλισμό και όχι με πετρέλαιο. Υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσεις διακοπή της σύμβασης σου με την ΔΕΗ ή τροποποίηση της (με 15ημερη προειδοποίηση), ώστε το φωτοβολταϊκό σύστημα να μετατραπεί είτε σε αυτόνομο είτε σε αυτοπαραγωγού – δηλαδή να τροφοδοτείται η ιδιοκατανάλωση και το πλεόνασμα ενέργειας να διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

3. Η τάση σε όλη την Ευρώπη είναι προς την ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά του πλεονάσματος στο δίκτυο. Μάλιστα το σύστημα αυτό υιοθετεί και η Κύπρος και από χρόνια η Γερμανία, πρόσφατα η Αυστρία, η Δανία (έχουν υιοθετήσει σύστημα ενός διπλού μετρητή ηλ. ενέργειας σύστημα net metering). Έτσι δίνουν και κίνητρα στην αγορά του εξοπλισμού σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού επιτυγχάνεται και η παραγωγή ενέργειας στο κτίριο και η αποσυμφόρηση των δικτύων.

Τα νοικοκυριά θα μπορούν να γλιτώσουν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από την ενεργειακή φτώχεια.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησε η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς




Στις προσφορές ιδιωτών και επιχειρήσεων, στηρίζεται η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς. Τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσεως και ρούχα, προσφέρονται σε όσους έχουν ανάγκη. Ήδη, από τις αιτήσεις που έγιναν 70 άτομα κάνουν χρήση των προσφορών αυτών. Από τη μεριά του το Ε.Κ ζητά τη συνεισφορά εθελοντών για τη λειτουργία του, αλλά και τη συνέχιση των προσφορών.
Η κίνηση του Ε.Κ. εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών στήριξης των οικονομικά αδυνάτων, που περιλαμβάνει και τη λειτουργία δικτύου παροχής δωρεάν υπηρεσιών υγείας, με τη συμμετοχή 10 και πλέον γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ε.Κ. στο τηλέφωνο 2261028344.siriosfm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχονται αυξήσεις στα προϊόντα καπνού


Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αυξήσεις στις τιμές διάθεσης των προϊόντων καπνού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης η γ.γ. Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου , προανήγγειλε τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με νέους κανόνες και προϋποθέσεις αλλά και περιορισμούς στη λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσίασε, αύξηση κατά 2 ευρώ στο πακέτο τσιγάρων θα επιφέρει αύξηση των εσόδων του κράτους κατά 1.2 δις. ευρώ αλλά και μείωση κατά 192.000 των πρόωρων θανάτων από το κάπνισμα, ενώ 125.000 νέοι δεν θα ξεκινήσουν το κάπνισμα και 380.000 ενήλικοι θα σταματήσουν να καπνίζουν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Από σήμερα η προκαταβολή των επιδοτήσεων σε 670.000 αγρότες

«Ζεστό» χρήμα στους αγρότες από σήμερα, οπότε και μπορούν να προχωρήσουν στην εκταμίευση των επιδοτήσεων που δικαιούνται. Ωστόσο, για μια ολιγάριθμη μερίδα αγροτών οι ενισχύσεις έχουν «μπλοκαριστεί», καθώς οι έλεγχοι έδειξαν ότι είχαν κάνει χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώθηκε ότι σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς 670.000 αγροτών, η προκαταβολή του 50% των επιδοτήσεων που δικαιούνται. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και η εκταμίευση του θα είναι δυνατή από σήμερα.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ: Μ Η Ν δείτε το πρόσωπό της!!!

Mε δική σας ευθύνη…










Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ