Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ευκαιρίες απασχόλησης από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων

Την ευκαιρία απασχόλησης και επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης σε δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, δίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, κινητοποιώντας τις επιχειρήσεις-μέλη του στην εθνική προσπάθεια μείωσης της ανεργίας και ενίσχυσης των νέων ανέργων της χώρας.

Συγκεκριμένα, μέσω της Δράσης του ΟΑΕΔ «Επιταγή (Voucher) Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για ανέργους νέους ως 29 ετών», δίδεται η ευκαιρία «διεύρυνσης ευκαιριών για την είσοδο των ηλικιακά νέων ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσω θεωρητικής κατάρτισης και εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας».

Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι Έλληνες Εξαγωγείς βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή όχι μόνο των θετικών προοπτικών και της κατεύθυνσης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία αλλά και στην ουσιαστική στήριξη των ανέργων της χώρας. Η μείωση της ανεργίας, η κατάρτιση νέων δυναμικών ανθρώπων σε περιβάλλοντα πραγματικής οικονομίας, με διεθνοποιημένο προσανατολισμό, θα ευνοήσουν την ανάκαμψη και θα δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμα προϋποθέσεις ανάπτυξης. Οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις προσφέρουν και προσφέρονται σε όρους επαγγελματικής σταδιοδρομίας και αποτελούν μία δυναμική δεξαμενή απασχόλησης».

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που οι Ελληνικές Εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμούς άνω του 10% ετησίως έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να δημιουργηθούν άλλες 80.000 θέσεις εργασίας στη χώρα.

Το πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» παρέχει οφέλη τόσο στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, όσο κυρίως στους νέους ανέργους της χώρας.

Ειδικότερα, μέσω της Δράσης προβλέπεται για τις επιχειρήσεις:

- Δυνατότητα 5μηνης πρακτικής άσκησης των καταρτιζομένων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για την επιχείρηση 

- Δυνατότητα επιδοτούμενης πρόσληψης καταρτιζομένων μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης.

Αντίστοιχα για τους συμμετέχοντες ανέργους, προσφέρεται:

- Επίδομα 2.700 ευρώ για αποφοίτους ΑΕΙ - ΤΕΙ
- Επίδομα 2.400 ευρώ για αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Ιατροφαρμακευτική κάλυψη
- Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα για 5 μήνες
- Δυνατότητα πρόσληψης από τις επιχειρήσεις

Οι συμμετέχοντες άνεργοι θα παρακολουθήσουν σεμινάρια θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών (σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες), ενώ θα ακολουθήσει και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις διάρκειας 500 ωρών, οι οποίες θα πρέπει να συμπληρωθούν εντός διαστήματος 5 μηνών.

Μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης, θα προβλέπεται επιχορήγηση των επιχειρήσεων που θα προβούν στην πρόσληψη ωφελουμένων και ύστερα από ειδική πρόσκληση.

Οι δικαιούχοι ωφελούμενοι της συγκεκριμένης δράσης είναι:

- 35.000 άνεργοι νέοι έως 29 ετών, εκ των οποίων:

- 15.000 άνεργοι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ έως 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους (το αργότερο 36 μήνες πριν την υποβολή αίτησής τους στο πρόγραμμα)

- 20.000 άνεργοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι, άνεργοι και επιχειρηματίες, μπορούν να επικοινωνούν με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (τηλ. 210 5228925, fax 210 5242568,e-mail pse@otenet.gr) και στο site του ΠΣΕ www.pse.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Θήβας πέρασε τη νύχτα του ο ηθοποιός Φώτης Σπύρου



Ένα τροχαίο τον οδήγησε στο κρατητήριο για χρέη!


Στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος Θήβας πέρασε τη νύχτα του ο ηθοποιός Φώτης Σπύρου, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης για χρέη στο Δημόσιο.

Όλα ξεκίνησαν από ένα τροχάιο στην Θήβα, στο οποίο ενεπλάκη! Οι εμπλεκόμενοι στο ατύχημα οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου έγινε εξακρίβωση στοιχείων. Εκεί διαπιστώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, πως εις βάρους του Φώτη Σπύρου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για χρέη προς το Δημόσιο, οπότε και τον κράτησαν στο τμήμα και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα σύμφωνα με την Espresso,. Ο Ηθοποιός είναι ελεύθερος καθώς προέβη σε διακανονισμό.thiva-nikolas.blogspot




Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο: Η στιγμής της απόπειρας επίθεσης στον Γ. Καμίνη


Αποκαλυπτικό βίντεο από την στιγμής της απόπειρας επίθεσης του βουλευτή της Χ.Α. Γιώργου Γερμενή κατά του δημάρχου Αθηναίων. Ο Γ. Γερμενής έφερε μαζί του όπλο (Vid)

Η στιγμή της επίθεσης Γερμενή στον δήμαρχο Αθήνας από newsview
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη των πτηνών - Συστάσεις σε όσους ταξίδεψαν στην Κίνα

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για τη γρίπη των πτηνών και συστήνει σε όσους Ελληνες έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα, να επισκεφθούν άμεσα τον γιατρό τους, σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου τις πρώτες 10 ημέρες αφού επιστρέψουν στη χώρα μας.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ προβαίνει σε αυτή τη σύσταση λόγω της συνεχιζόμενης καταγραφής κρουσμάτων νέας γρίπης από το στέλεχος Α(Η7Ν9) στην Κίνα, το οποίο έως τις 29 Απριλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους, σε σύνολο 129 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα εκτός Κίνας, ενώ και οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σε επιφυλακή.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 31 Μαρτίου, ανακοινώθηκε από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές η απομόνωση ενός νέου ιού γρίπης, του Α(Η7Ν9) σε τρεις βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που εκδήλωσαν οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος, με ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια. Όπως αποδείχθηκε από την επιδημιολογική διερεύνηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Κίνας (China CDC), η ημερομηνία ανεύρεσης του 1ου κρούσματος ήταν η 19η Φεβρουαρίου 2013. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε μια εκτεταμένη προσπάθεια επιδημιολογικής επιτήρησης του νέου ιού, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της διασποράς του. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων λοίμωξης από το νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους από 11 διαφορετικές επαρχίες στην Κίνα.
Ο ιός της γρίπης Α(Η7Ν9) διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ, πως ανήκει στην κατηγορία των ιών γρίπης των πτηνών, οι οποίοι φυσιολογικά μολύνουν πτηνά. «Συνήθως οι ιοί αυτοί δεν μολύνουν ανθρώπους επειδή δεν έχουν μεγάλη συγγένεια με το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, μετά από προσαρμογή του ιού στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα και σε στενή επαφή με πουλερικά οι ιοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες σε ανθρώπους», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ιός Α(Η5Ν1) της γρίπης των πτηνών, που έχει προκαλέσει την επιδημία των τελευταίων 10 ετών, με 628 κρούσματα και 374 θανάτους (θνητότητα 60%) σε ανθρώπους κυρίως στην Άπω Ανατολή. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναγνωρίζεται λοίμωξη από ιό της γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση της επιδημίας από το China CDC, με σκοπό την αναζήτηση επιπρόσθετων κρουσμάτων σε ανθρώπους ή σε ζώα, αλλά και τον καθορισμό του κλινικού φάσματος της νόσου που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, της πηγής έκθεσης, καθώς και του τρόπου μετάδοσης. Χαρακτηριστικά ο νέος ιός δεν σκοτώνει τα πτηνά που προσβάλλει όπως ο ιός Α(Η5Ν1) και φαίνεται πως έχει κάποιες (αλλά όχι όλες) από τις απαιτούμενες μεταλλάξεις που αυξάνουν τη συγγένεια με το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.
Ο ιός έχει ανευρεθεί σε κοτόπουλα, πάπιες και στο περιβάλλον στις περίφημες υγρές αγορές («wet markets») της Κίνας, όπου σφαγιάζονται και πωλούνται πουλερικά. Το 80% των ανθρωπίνων κρουσμάτων έως σήμερα αναφέρει στενή επαφή με πουλερικά.
Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από διερεύνηση των επαφών των 129 κρουσμάτων (περισσότερα από 2.000 άτομα) δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εν τούτοις σε 3 περιπτώσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί η ενδοοικογενειακή διασπορά, μετά από πολύ στενή επαφή μεταξύ ασθενών και του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος.
Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται στο συνεργαζόμενο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Κέντρο Αναφοράς Γρίπης που εδρεύει στο China CDC, φαίνεται ότι ο ιός είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη) που είναι τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα αντιγριπικά φάρμακα και στη χώρα μας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι σε επαφή με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, συλλέγοντας πληροφορίες, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω εκτίμηση κινδύνου και στην ανάπτυξη υποψήφιου εμβολίου. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει έλεγχο στα σύνορα, ούτε ταξιδιωτικούς ή εμπορικούς περιορισμούς.
Η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ είναι πως πρόκειται για ένα στέλεχος ιού γρίπης με μεγάλη θνητότητα, χωρίς ευτυχώς έως σήμερα ενδείξεις αυξημένης και συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Έως το πλήρες φάσμα της νόσου που προκαλείται από τον ιό Α(Η7Ν9) γίνει γνωστό δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την περαιτέρω επέκταση τού συγκεκριμένου στελέχους γρίπης. Με τα έως τώρα δεδομένα είναι ένα από τα περισσότερο θανατηφόρα στελέχη που έχουν περιγραφεί», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, και προσθέτουν ότι επειδή όλοι οι ιοί της γρίπης χαρακτηρίζονται από συνεχείς αλλαγές στο γενετικό τους υλικό, είναι πιθανόν ο ιός Α(Η7Ν9) στο μέλλον να αποκτήσει την ικανότητα εύκολης μετάδοσης από άτομο σε άτομο. «Οι ιοί της γρίπης των πτηνών συνήθως δεν μολύνουν ανθρώπους γι' αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου αντισώματα και έτσι είναι σε μικρό βαθμό ή και καθόλου προστατευμένοι από μία τέτοια πιθανή παγκόσμια εξάπλωση», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Προς το παρόν τα μέτρα πρόληψης της νόσου στην Ελλάδα αφορούν τα μέτρα πρόληψης των αναπνευστικών λοιμώξεων και κυρίως την υγιεινή των χεριών.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ, το υπουργείο Υγείας και τους διεθνείς Οργανισμούς (όπως το ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΠΟΥ) παρακολουθεί την πορεία της νέας γρίπης.
(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν τον ακέφαλο καβαλάρη-Δείτε πώς εξαφάνισε το κεφάλι του στη στιγμή

Δείτε πώς εξαφάνισε το κεφάλι του στη στιγμή







Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα »

Αθηναίοι κακομοίρηδες...σας κάνουμε ΔΩΡΟ σε κλήρωση ένα κιλό κουλουράκια Πασχαλινά

Η φωτογραφία ενός αναγνώστη από φούρνο γνωστής αλυσίδας των Βορείων προαστίων της Αττικής τα λέει όλα. Σούπερ κλήρωση για όλους τους πελάτες του φούρνου με δώρο άκουσον άκουσον...ένα κιλό κουλούρια και ένα...
Πασχαλινό τσουρέκι. Από τα αυτοκίνητα, τα κινητά, τα λάπτοπ και τις διακοπές, τώρα πεινασμένοι Αθηναίοι, μπείτε σε κλήρωση που κερδίζει ένα κιλό κουλουράκια. Κατάντια, εμπαιγμός, ανάγκη για διαφήμιση με λάθος τρόπο της αλυσίδας φούρνων; Ότι και να συμβαίνει από τα παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι προσβάλλει τη προσωπικότητα αλλά και την αντίληψη του καταναλωτή. Ιδού η φωτογραφία, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αττικής.

Αναγνώστης tro-ma-ktiko.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παράταση στα δάνεια κτηνοτρόφων

Παρατείνεται ως 31 Δεκεμβρίου 2013 η καταβολή της χρεολυτικής δόσης που έπρεπε να πληρωθεί ως 31.12.2012 και αφορά δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που υπογράφηκε σήμερα.

Οι τόκοι που αφορούν τη δόση και θα παραχθούν για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως και την εξόφληση της, βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες και δεν καλύπτονται από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, οι αιγοπροβατοτρόφοι, βοοτρόφοι, χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της αριθ. 2/3203/0025/28.03.2011 Υπουργικής Απόφασης και επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης που ήταν καταβλητέα στις 31.12.2012, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι 30.06.2013.

Προϋπόθεση για την επίτευξη της αναστολής καταβολής της δόσης αποτελεί η ρητή συναίνεση της πιστώτριας τράπεζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με την απόφαση «αντιμετωπίζεται ένα ζήτημα στο πλαίσιο των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, με ιδιαίτερες δημοσιονομικές, νομικές, αλλά και διοικητικές προεκτάσεις, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και στηρίζοντας επί της ουσίας, στο πλαίσιο των τρεχουσών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, την πρωτογενή παραγωγή».
Διαβάστε Περισσότερα »

O Kαιάδας τράβηξε όπλο και επιτέθηκε στον Δήμαρχο Αθηναίων-βίντεο

Πόλεμος Χρυσής Αυγής - Καμίνη για τα συσσίτια του μίσους [βίντεο]Η Χρυσή Αυγή υπερέβη κάθε όριο κατά τη σημερινή διανομή τροφίμων στα παλιά της γραφεία στον Σταθμό Λαρίσης, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, βουλευτής του κόμματος - ο οποίος κατά μαρτυρίες οπλοφορούσε - επιτέθηκε στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, αλλά τελικά χτύπησε ένα κορίτσι 12 ετών.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποφάσισαν να μοιράσουν τα προϊόντα σε Έλληνες, όπως είχαν προγραμματίσει, στα παλιά γραφεία τους, τα οποία βρίσκονται απέναντι από το παλιό φρουραρχείο του Δ. Αθηναίων, που σήμερα λειτουργεί ως κοινωνική υπηρεσία του δήμου, όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα, ρούχα και άλλα αγαθά για αστέγους.


Στο φρουραρχείο μετέβη κάποια στιγμή ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, ο οποίος πήγε να επισκεφθεί την κοινωνική υπηρεσία του δήμου. Τον είδαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής και κινήθηκαν εναντίον του, αλλά τους εμπόδισαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο, με αποτέλεσμα να γίνουν συγκρούσεις.

Στο κτήριο του δήμου έφθασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, γνωστός και ως Καιάδας, ο οποίος κινήθηκε απειλητικά προς τον κ. Καμίνη. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν έγιναν προσαγωγές από τον τόπο των επεισοδίων.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Διαβάστε Περισσότερα »

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης

Πέθανε ο διακεκριμένος ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης,
όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο.

Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης.
Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών, με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.







Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα »

Σκοπιανός ο ληστής στα ΕΛΤΑ στο Κριεκούκι


Εξιχνιάσθηκε η ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 2012 σε υποκατάστημα των ΕΛ. ΤΑ. στις  Ερυθρές Αττικής

Ταυτοποιήθηκε, ως ένας από τους δύο δράστες, ο 34χρονος υπήκοος F.Y.R.O.M. που συνελήφθη πρόσφατα στο Περιστέρι Αττικής για σωρεία ενόπλων ληστειών

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του 34χρονου συλληφθέντα στη διάπραξη ενόπλων ληστειών σε υποκαταστήματα τραπεζών, σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

 Εξιχνιάσθηκε, μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, σε συνεργασία με το Γραφείο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η ένοπλη ληστεία που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 2012 σε υποκατάστημα των ΕΛ. ΤΑ. στις Ερυθρές Αττικής.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκε ο ένας από τους δύο δράστες. Πρόκειται για τον 34χρονο υπήκοο F.Y.R.O.M., ο οποίος συνελήφθη την 16-04-2013 στο Περιστέρι Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για σωρεία ενόπλων ληστειών (σχετικές οι από 18-04-2013 δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας).

Ειδικότερα, την 22-11-2012 το πρωί οι δύο δράστες, φορώντας σκούφους και γυαλιά ηλίου, εισήλθαν στο υποκατάστημα των ΕΛ. ΤΑ στις Ερυθρές Αττικής. Στη συνέχεια με την απειλή πιστολιού, οδήγησαν την προϊσταμένη του καταστήματος στο χώρο που βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (2.570) ευρώ. Ακολούθως έδεσαν την προϊσταμένη με ένα καλώδιο και διέφυγαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα το όχημα διαφυγής των δραστών, εγκαταλελειμμένο, στην περιφερειακή οδό Ερυθρών και όπως προέκυψε είχε αφαιρεθεί μία περίπου εβδομάδα πριν από την διάπραξη της ληστείας, από την περιοχή των Πατησίων Αττικής (σχετικό το από 22-11-2012 Δελτίο Τύπου μας).

Από την συστηματική και μεθοδική αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, σε συνδυασμό με την συλλογή και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας του 34χρονου δράστη, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία και Νομοθεσία περί όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του 34χρονου συλληφθέντα στη διάπραξη σωρείας ενόπλων ληστειών σε υποκαταστήματα τραπεζών, σε περιοχές της Φθιώτιδας (Αταλάντη, Καμένα Βούρλα), Βοιωτίας (Οινόφυτα, Ερυθρές) και Ευβοίας (Βασιλικό, Αμάρυνθος).

Οι έρευνες συνεχίζονται, προκειμένου για την ταυτοποίηση του συνεργού του 34χρονου, καθώς και την τυχόν εμπλοκή τους στην διάπραξη και άλλων παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών.

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
 
Διαβάστε Περισσότερα »

E.Π.Α.Ψ.Υ. Λιβαδειάς-Ευχές για το Πάσχα


Διαβάστε Περισσότερα »

Κακόβουλα δημοσιεύματα "ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ"τους αγρότες της Θήβας


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Δήλωση της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού σχετικά με το δημοσίευμα για τα αγροτικά προϊόντα της Θήβας.

Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Δήμου Θηβαίων στις 30/4/2013 με τίτλο: «Τέλος πια στη συκοφαντική δυσφήμιση των αγροτικών μας προϊόντων», η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Αθηνά Λινού που πραγματοποίησε την επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή των Οινοφύτων, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν διαστρεβλωμένα στο δημοσίευμα με τίτλο «Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν!»,  απέστειλε στο Δήμο Θηβαίων την ακόλουθη δήλωση, με την παράκληση να δημοσιευθεί άμεσα:

« Ουδεμία σχέση έχω με μελέτη που αφορά αγροτικά προϊόντα στις περιοχές Θηβών και Οινοφύτων που δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν!» στο yahoo.gr στις 28 Απριλίου 2013 και αναδημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.
Γι’ αυτό το λόγο διαμαρτύρομαι έντονα για την αυθαίρετη χρήση του ονόματός μου από τους συντάκτες του κειμένου αυτού»

Ο Δήμος Θηβαίων και οι παραγωγοί τις περιοχής απαντούν σε όσους σκόπιμα επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στην αγροτική περιοχή του Δήμου Θηβαίων μιλώντας με ψεύδη, ανακρίβειες και συκοφαντίες ότι θα πρέπει να γνωρίζουν τις ποινικές κυρώσεις των λεγομένων τους, διότι αφενός τρομοκρατούν τους καταναλωτές, την ώρα που επίσημες έρευνες του ΕΦΕΤ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλούν για ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ προϊόντα από τη Θήβα και αφετέρου προκαλούν τεράστια ζημιά στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών και κατ’ επέκταση στα ελληνικά προϊόντα στα οποία προσβλέπουμε σαν χώρα για να βγούμε από την κρίση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλη Πέμπτη: «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...»

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Πέμπτη με την υμνογραφία να σχετίζεται με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του. Η Εκκλησία τιμά τον Μυστικό Δείπνο, τον Νιπτήρα και την προδοσία στον Κήπο της Γεσθημανή.
Το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής και διαβάζονται τα περίφημα 12 Ευαγγέλια. Ανάμεσα στο 5ο και 6ο ψάλλεται το αντίφωνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...» και ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από τους ιερείς.
Στην ακολουθία των Παθών διαβάζονται κυρίως το κατά Ιωάννη και το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Σε αυτά περιγράφονται τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά τη σύλληψη του Ιησού. «Από τον Άννα στον Καϊάφα» και την άρνηση του Πέτρου («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με») μέχρι την μεταφορά στο Πραιτώριο ενώπιον του Πιλάτου.
Το Θείο Δράμα κορυφώνεται με την καταδίκη του Ιησού σε σταυρικό θάνατο, την μεταμέλεια και τον απαγχονισμό του Ιούδα. Ο Ιησούς βασανίζεται και αναγκάζεται να κουβαλήσει το Σταυρό του στο λόφο του Γολγοθά. Αφήνει το πνεύμα επί του Σταυρού και περιγράφεται το περιστατικό με τους δύο ληστές.
Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθείας ζητά από τον Πιλάτο το Σώμα του για να το θάψει και η ευαγγελική διήγηση τελειώνει με την Ταφή του Ιησού και τη Σφράγιση του Τάφου του από Αρχιερείς και Φαρισαίους


Διαβάστε Περισσότερα »

Παράνομες σφαγές καταγγέλλουν οι κρεοπώλες της Λιβαδειάς



Παράνομες σφαγές καταγγέλλουν κρεοπώλες της Λιβαδειάς και «ως στεγασμένες επιχειρήσεις νόμιμες και τυπικές στις υποχρεώσεις απέναντι του απάνθρωπου φορολογικού συστήματος και της κρίσης», ζητάνε την παρέμβαση των αρμοδίων, την προστασία τους και την εφαρμογή του νόμου στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδος και κυρίως στην επαρχία Λιβαδειάς.
«Είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις κρεοπωλών και αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Λόγω έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών όλη η περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σφαγείο, όπου ο καθένας αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα κυκλοφορεί με ένα σφάγειο στην πλάτη», τονίζουν μεταξύ άλλων και επισημαίνουν ότι ορισμένοι σφάζουν «χωρίς να έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες ενέργειες (φορολογικές, υγειονομικές) με αποτέλεσμα και ο καταναλωτής να κινδυνεύει από τα σφάγεια και το κράτος να ζημιώνεται τεράστια ποσά από την φοροδιαφυγή».
Επίσης χαρακτηρίζουν «μυστήριο» το ότι κάποιοι κάτω από τη «μύτη» των αρμόδιων υπηρεσιών διαθέτουν τα αμνοερίφια τους.
«Σε κάθε κοπάδι μπορεί και να σφαγούν 80 έως 100 αμνοερίφια παράνομα» υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι αυτό γίνεται παράνομα «και θα συνεχίσουν να επιδοτούνται» γι΄ αυτό ζητάνε να γίνει καταμέτρηση  πριν και μετά το Πάσχα.
«Όλη δε η διαδικασία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες που φαντάζει ως νόμιμο γεγονός, χωρίς φραγμούς στις πλατείες των χωριών και των πόλεων. Θεωρείται δε ωστόσο άνετη και νόμιμη η συναλλαγή ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην έχουν κάνει καμία προσφορά προς εμάς. Με όλα αυτά που συμβαίνουν εις γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών έρχεται το επίσημο κράτος με την ευκολία που του παρέχει η στέγαση των επιχειρήσεών μας και εξαντλεί κάθε φορολογικό και υγειονομικό μέτρο επάνω μας όταν ως επαγγελματίες συμβάλουμε στην εθνική οικονομία και στον προϋπολογισμό πληρώνοντας (Φ.Π.Α Περαίωση, Ενοίκια, Δ.Ε.Η, υπαλλήλους, Ταμεία)», λένε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας κάνουν γνωστό προς το υπουργείο Οικονομικών, οτι αν δεν προστατευτούν άμεσα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουμε καμία υποχρέωση και θα αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματα και να λειτουργήσουμε παράνομα, «εφόσον αυτό επιβάλει η συντεταγμένη
πολιτεία η οποία έχει τους μηχανισμούς ελέγχου και δεν θέλει να τους χρησιμοποιήσει».viotiki-ora.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αντισυνταγματική η τακτοποίηση των αυθαιρέτων- Στον "ΑΕΡΑ" 500.000 πολίτες!

Αλλάζει το "σκηνικό" στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες,  οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο (4014/2011) που προέβλεπε την τακτοποίηση των αυθαιρέτων «νέας γενιάς» με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια.

Η απόφαση αυτή, αφήνει στον... αέρα 500.000 πολίτες που τακτοποίησαν το αυθαίρετο τους και  διαιωνίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων, καθώς η Πολιτεία δεν εκφράζει τη βούληση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Επίσης, προκαλείται αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το ΣτΕ,  εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί κάποια άλλη λύση.

Όπως αναφέρουν νομικές πηγές, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό κ.λπ.

Ειδικότερα, δεν δέχθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση -του ήδη   επιβαρημένου- αστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική ρύθμιση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Η εισηγήτρια κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην   νομολογία του δικαστηρίου το οποίο είχε κρίνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η συνταγματική ανοχή απέναντι στα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με τον Ν. 1337/1983 (νόμος Τρίτση) και ότι δεν είναι δυνατή η αποφυγή κατεδάφισης για τα νέας γενιάς αυθαίρετα, δηλαδή όσα κτίστηκαν μετά τις 31.1.1983.

Επιπλέον, στο παρελθόν οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν αποφανθεί ότι, πλέον της παραβίασης του άρθρου 24, με την νομιμοποίηση αυθαιρέτων παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4), του κράτους δικαίου (άρθρο 25), καθώς και οι αρχές του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 Συντάγματος).

Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσο πληρώνουμε για τα τηλεφωνικά ραντεβού στο ΕΣΥ;


 
 
 
Τηλεφωνικά ραντεβού… δύο ταχυτήτων κλείνονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το εύρος στις χρεώσεις και το κόστος για τους πολίτες.
Είναι ενδεικτικό ένα τηλεφωνικό ραντεβού στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας «Άγιος Σάββας» χρεώνεται μία αστική μονάδα ενώ στο αντικαρκινικό νοσοκομείο του Πειραιά «Μεταξά» το ίδιο τηλεφώνημα για κλείσιμο ραντεβού θα κοστίσει από 0,78 ευρώ το λεπτό (είναι η χαμηλότερη χρέωση) και το κόστος θα αυξάνεται κατακόρυφα όσο αυξάνεται ο χρόνος της συνομιλίας.

Περίπου το 1/3 των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας βρίσκονται υπό την ομπρέλα του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού για ραντεβού «1535» ενώ  τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα κλείνουν ραντεβού στις κλινικές και τα εργαστήρια μέσω γραμμών αυξημένης χρέωσης. Συνολικά κάθε χρόνο γίνονται περί τις 3, 3 εκατ. τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του «1535» οι οποίες κοστίζουν 1, 4 εκατ. ευρώ. Το δε κόστος των τηλεφωνημάτων μέσω των γραμμών αυξημένης χρέωσης δεν έχει αποτιμηθεί καθώς πρόκειται για διαφορετικές εταιρίες και διαφορετικές χρεώσεις.

Το τηλεφωνικό σύστημα «1535», που μετρά  σχεδόν δέκα χρόνια λειτουργίας στο ΕΣΥ, βασίζεται σε ένα πρωτοποριακό για την εποχή που εφαρμόστηκε  πρόγραμμα του  Πολυτεχνείου Κρήτης. Η –πανηγυρική τότε- εγκατάστασή του είχε συνοδευτεί σε μερικά νοσοκομεία με την προοπτική επέκτασης σε όλο το ΕΣΥ.
Ωστόσο, έπειτα από μια δεκαετία η επέκταση γίνεται με ρυθμούς… χελώνας καθώς μόλις 47 νοσοκομεία έχουν ενταχθεί στο σύστημα (σε σύνολο 132 νοσοκομείων).

Επιβάρυνση για τους πολίτες το ραντεβού εκτός του «1535»


Το υπουργείο Υγείας αναζητεί νομικούς τρόπους απεμπλοκής των 85 νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τις γραμμές αυξημένης χρέωσης καθώς υπάρχουν συμβάσεις με τις διάφορες εταιρίες που υποστηρίζουν τις γραμμές που δεν μπορούν να λυθούν άμεσα. Θέτει ως στόχο δε μέσα στην επόμενη τριετία να έχει ολοκληρώσει την ένταξη των περισσότερων νοσοκομείων στο σύστημα «1535» και για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του ΕΣΥ και για λόγους οικονομικούς.

Το παράδειγμα των δύο αντικαρκινικών νοσοκομείων είναι παράδειγμα προς… αποφυγήν, λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΕΠΥ που διαχειρίζεται το τετραψήφιο «1535». Οι 140.000 κλήσεις που γίνονται στον «Άγιο Σάββα» κοστίζουν 58.667 ευρώ (εκ των οποίων τα12.600 ευρώ πληρώνουν οι πολίτες και τα 46.067 ευρώ πληρώνει το νοσοκομείο). Ο ίδιος αριθμός κλήσεων στο αντικαρκινικό «Μεταξά» κοστίζει 250.000 ευρώ, ποσό που επωμίζονται αποκλειστικά οι πολίτες που τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο. Η συνολική επιβάρυνση για τους πολίτες είναι 5 φορές μεγαλύτερη μέσω των γραμμών αυξημένης χρέωσης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2012, το «1535» εξυπηρετεί 47 μονάδες υγείας με 5.000 κλινικές και τμήματα. Από το 2002, 8 εκατ.  ασθενείς έχουν εξυπηρετηθεί από το τετραψήφιο τηλεφωνικό σύστημα. Καθημερινά, δέχεται 10.500 κλήσεις και συνολικά πραγματοποιούνται περίπου 242.000 κλήσεις κάθε μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «1535» είναι συνδεδεμένο με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ώστε αυτό να έχει την συνολική εικόνα των νοσοκομείων σε πραγματικό χρόνο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μπλόκα και έλεγχοι στην Εθνική -Επί ποδός η Τροχαία για την έξοδο του Πάσχα

Με στόχο την ομαλή έξοδο και επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα η Τροχαία θα βρίσκεται επί ποδός τόσο στους εθνικούς οδικούς άξονες, όσο και μέσα στο λεκανοπέδιο, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως:
Στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία των Προαστίων (Εμπορικά Κέντρα, Λιμάνια, Σταθμούς ΟΣΕ, Σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων, Αεροδρόμια κλπ).
Στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, τόσο στους Βασικούς Οδικούς Άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής, όσο και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Αστικό Δίκτυο, καθ' όλες τις μαζικές μετακινήσεις εισόδου και εξόδου, με κύριο μέλημα την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτ/των σε τμήματα των Εθνικών Οδών ισχύει κατά την:

Για την πρόληψη και αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, παρακαλούνται οι οδηγοί και πεζοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με σχολαστικότητα τους Κανόνες Κυκλοφορίας.
Στους οδηγούς των οχημάτων εφιστάται η προσοχή στα εξής:
  • Να μην οδηγούν όταν έχουν πιει έστω και λίγο αλκοολούχο ποτό.
  • Να μην αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα και να προσαρμόζουν αυτή ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές και οδικές συνθήκες.
  • Να χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος και να απαιτούν να χρησιμοποιούν αυτά και οι συνεπιβάτες τους.
  • Να συγκρατούν με σύστημα κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος & το βάρος τα μικρά παιδιά (ειδικό κάθισμα, ζώνη ασφαλείας κλπ).
  • Να μην πραγματοποιούν αντικανονικά προσπεράσματα.
  • Να μη μιλούν στο κινητό τηλέφωνο, εκτός κι αν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση ανοικτής ακρόασης ή χρησιμοποιούν ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth).
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού με ΙΧ αυτοκίνητα  κατά τις παραμονές των εορτών και να προτιμούν για το σκοπό αυτό τα Μ.Μ.Μ., επειδή τις ημέρες αυτές παρατηρείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο σημείο αυτό.
  • Μέσα στην πόλη, που η κίνηση των οχημάτων μειώνεται αισθητά κατά τις ημέρες των εορτών, να είναι πολύ προσεκτικοί και να κινούνται με μειωμένη ταχύτητα, γιατί παρατηρείται αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
  • Να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών Τροχονόμων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οδηγίες για το σωστό ψήσιμο του οβελία!


Λίγες μέρες έχουν μείνει για την ημέρα του Πάσχα και ως Έλληνες καλούμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για το...



 σούβλισμα του αρνιού και του κοκορετσιού, την Κυριακή του Πάσχα.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά.




Αρνί ή κατσίκι;
Τι θα σουβλίσουμε άραγε;....

Αρνί ή κατσίκι;
Θα μου πείτε είναι θέμα γούστου.
Απλά εμείς θα σας πούμε ένα δυο πράγματα σχετικά με

τις διαφορές των δύο αυτών κρεάτων.
Η πρώτη διαφορά βρίσκεται στην τιμή.
Το κατσίκι είναι συνήθως πιο ακριβό από το αρνί.
Μια άλλη διαφορά τους είναι στη γεύση.
Κατά κάποιους το κατσίκι είναι πιο νόστιμο, ενώ κατά κάποιους άλλους πιο νόστιμο είναι το κρέας του αρνιού (το οποίο κατά κοινή ομολογία έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά).
Η τρίτη και τελευταία σημαντική διαφορά των δύο κρεάτων είναι στο λίπος που αυτά περιέχουν.
Το αρνί είναι σαφώς πιο λιπαρό και παχυντικό από το κατσίκι.
Στην επιλογή μας παίζει ρόλο και ο αριθμός των ατόμων που θα φάνε από το σουβλιστό.
Σε γενικές γραμμές, τα κατσίκια έχουν λιγότερο κρέας πάνω τους από τα αρνιά (μιλώντας βέβαια για ζώα γάλακτος, δηλαδή έως 8 κιλά).
Αν λοιπόν θέλουμε να σουβλίσουμε ένα ζώο γύρω στα οκτώ κιλά καλύτερα να επιλέξουμε αρνί ώστε να έχουμε περισσότερο κρέας (σημειώστε ότι σε αυτά τα κιλά η μυρωδιά του αρνιού δεν είναι έντονη).

Ψήνοντας τον οβελία και το κοκορέτσι
Η αρχή όπως λέει και η λαϊκή ρήση είναι το ήμισυ του παντός.
Μια καλή φωτιά είναι το μυστικό για ένα σωστό ψήσιμο.
Για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας φτάσει η φωτιά μέχρι να ψηθούν τα κρεατικά μας, ανάβουμε μια μεγάλη φωτιά (δηλαδή με πολλά κάρβουνα) και εν ανάγκη ένα μέρος της το διατηρούμε εκτός του σημείου που σουβλίζουμε.
Για να υπολογίσουμε την ώρα που πρέπει να ξεκινήσουμε σκεφτόμαστε τα εξής:
 Τι ώρα θέλουμε να είναι έτοιμο το φαγητό:
Και από αυτήν αφαιρούμε τρεις ώρες για το ψήσιμο και μισή ώρα για το άναμμα της φωτιάς (αν χρησιμοποιήσουμε μόνο κάρβουνα).
Αφού η φωτιά μας ετοιμαστεί βάζουμε από πάνω τις σούβλες τις οποίες και γυρίζουμε γρήγορα.
Στον οβελία προσέχουμε να έχει δυνατότερη φωτιά στα πόδια και στο κεφάλι.
Ανα τακτά διαστήματα με τη βοήθεια πινέλου αλείφουμε με λαδολέμονο τα ψητά μας.
Αν σε κάποιο σημείο δούμε τη φωτιά μας να σβήνει, την σκαλίζουμε με ένα σίδερο ή μακρύ κλαδί.
Ο οβελίας είναι έτοιμος όταν οι αρθρώσεις στα πόδια του φαίνονται, έχετε υπόψιν σας ότι θα χρειαστούν τρεις με τέσσερις ώρες.
Το κοκορέτσι μας βέβαια ψήνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι έτοιμο όταν έχει σταματήσει να αφρίζει, φαινόμενο που παρατηρείται μία με μιάμιση ώρα από τη στιγμή που το βάζουμε στη φωτιά.

Προβλήματα και λύσεις
* Αν εκεί που σουβλίζετε πέσει κάποιο κομμάτι λίπους στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά, ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό.
* Για να γυρίζει η σούβλα πιο εύκολα πάνω στα στηρίγματα, ακουμπάμε στο σημείο εκείνο λίγη μπόλια, η οποία από τη ζέστη λιώνει και λαδώνει τη σούβλα μας.
* Αν θέλουμε ο οβελίας μας να είναι πιο ελαφρύς, όταν αρχίσει να ψήνεται, τρυπάμε με ένα πιρούνι την κοιλιά του σε μερικές μεριές, έτσι ώστε να στάζει το λίπος που συσσωρεύεται μέσα σε αυτήν. Φυσικά η ενέργεια αυτή έχει επιπτώσεις στην γεύση του ψητού μας.
* Σε περίπτωση που η φωτιά μας σβήσει ή αδυνατίσει επικινδύνως, βγάζουμε τα ψητά από πάνω της και φυσάμε τα κάρβουνα με ένα πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών (σεσουάρ)
* Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο οβελίας αρχίζει να παρουσιάζει καμπούρα, το βγάζουμε από τη φωτιά και δένουμε πάνω από τη πλάτη ένα μακρύ ίσιο ξύλο, με το οποίο πιέζουμε προς τα κάτω και ισιώνει η πλάτη του ψητού μας.


i-diadromi

Διαβάστε Περισσότερα »

Λιβαδειά:Εργατική Πρωτομαγιά με μικρή συμμετοχή


ek1Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις,υποτονική συμμετοχή και συνθήματα κατά της ανεργίας, της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και της λιτότητας, γιορτάστηκε στη Λιβαδειά η Εργατική Πρωτομαγιά.
Ελάχιστοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο, ενώ κάποια μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξαπέλυσαν φραστική επίθεση σε δημοσιογράφους, με υποδείξεις για το πως θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.
pame1Στην κεντρική πλατεία ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, περισσότερο μαζική, όπου εκτός από τις ομιλίες, περιελάμβανε και ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του Σικάγο. Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.siriosfm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτά είναι τα σημεία καρμανιόλες των Εθνικών Οδών της χώρας-χάρτης


Αυτά είναι τα σημεία καρμανιόλες των Εθνικών Οδών της χώρας [εικόνα]

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. και η Τροχαία εν όψει της εξόδου των εκδρομέων για το Πάσχα η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος περισσότερα από 60 οχήματα του ΕΚΑΒ θα βρίσκονται σε ισάριθμα σημεία του οδικού δικτύου κομβικά είτε από πλευράς επικινδυνότητας είτε από πλευράς εγγύτητας με μονάδες υγείας του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της οδικής ασφάλειας. Ποια όμως είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία στις Εθνικές Οδούς; Η Τροχαία, έχει φτιάξει ένα χάρτη με τα σημεία των Εθνικών Οδών στα οποία σημειώθηκαν τα περισσότερα σοβαρά τροχαία ατυχήματα το 2012. α σημεία αυτά είναι τα εξής:
  • 52- 54 χλμ Θεσσαλονίκης Μουδανιών
  • 149 -152 χλμ ΠΑΘΕ
  • 10ο χλμ Μπράλου Φθιώτιδας
  • 27ο -67ο χλμ ΠΑΘΕ
  • 47ο 58ο χλμ Αθηνών – Κορίνθου
  • 212ο 238ο χλμ Εγνατίας Οδού
  • 10ο χλμ Αρτας – Τρικάλων
  • 23ο χλμ Αντιρρίου Ιωαννίνων
  • 21ο 31ο Πατρών – Πύργου
  • 136ο 146ο Αθηνών – Πατρών
  • 40ο -49ο χλμ Αρεόπολης – Καλαμάτας
  • 4ο 20ο χλμ Ρόδου – Λίνδου
  • 60ο χλμ Ρεθύμνου – Ηρακλείου
  • 11ο χλμ Χανίων – Κισσάμου


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ