Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Οι πιο χαριτωμένες πασχαλινές ευχές από έναν ιερέα και τα μωρά του (video)

Έναν αν μη τι άλλο πρωτότυπο και ιδιαίτερα όμορφο τρόπο επέλεξε ένας ιερέας να μοιραστεί με τους πιστούς το μήνυμα της Αναστάσεως.
Ο πρεσβύτερος Αντωνιος Χρήστου της Ι.Μ. Γλυφάδος, πήρε τα νεογέννητα δίδυμα παιδιά του αγκαλιά, έκατσε μπροστά σε μια κάμερα, έδωσε τις ευχές του για την Ανάσταση του Θεανθρώπου και ανέβασε το υλικό στο YouTube.

Πρόκειται για μια εικόνα αρκετά ξεχωριστή και διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει και η οποία αν μη τι άλλο φέρνει την Εκκλησία ποιο κοντά στον κόσμο.

Ο Ιερέας που υπηρετεί στον Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Βούλας έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο στην περιοχή του και θεωρείται από τους πιο δραστήριους.

Ο μόνος μου λείπει από την οικογένεια στο πλάνο είναι η πρεσβυτέρα του π. Αντώνιου γιατί είχε αναλάβει καθήκοντα οπερατέρ.

Δείτε το βίντεο



























Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα »

Κόπηκε το ρεύμα στην εκκλησία που πήγε ο Μητσοτάκης


Τα γεγονότα δεν αφήνουν τον πρώην Πρωθυπουργό να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό "γκαντέμης"
Τον χαρακτηρισμό του "γκαντέμη" που τον συνοδεύει εδώ και πολλά χρόνια φρόντισε, άθελα του, να επιβεβαιώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Ο πρώην Πρωθυπουργός έκανε ανάσταση στον ναό του Αγίου Νικολάου στην Ρηγίλλης. Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μπήκε στην εκκλησία και μέσα σε πέντε λεπτά... έπεσαν οι ασφάλειες!
Οι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί στον ναό θεώρησαν πως τα φώτα έσβησαν λόγω της ημέρας αλλά τελικά αργότερα αποδείχτηκε πως υπήρχε τεχνικό πρόβλημα. Μάλιστα εκτός από τα φώτα δεν λειτουργούσαν ούτε τα μικρόφωνα με αποτέλεσμα να μην ακούγονται οι ψαλμωδίες και οι πιστοί να αργήσουν να καταλάβουν πως έπρεπε να παραλάβουν το Άγιο Φως. Ωστόσο μόλις αντίκρισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατάλαβαν που οφείλονταν όλα αυτά και χαμογέλασαν με νόημα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ναύτες «σκέπασαν» τη φωνή του Ιερώνυμου που έψελνε το «Χριστός Ανέστη», λέγοντας τον Εθνικό Υμνο

Ναύτες «σκέπασαν» τη φωνή του Ιερώνυμου που έψελνε το «Χριστός Ανέστη», λέγονταςΕνα αξιοσημείωτο γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Αναστάσεως στην Αθήνα, την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έψελνε το «Χριστός Ανέστη». Εκείνη τη στιγμή, ένα άγημα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων άρχισε να λέει τον Εθνικό Υμνο τόσο μεγαλόφωνα, ώστε προκάλεσε αμηχανία στους παρευρισκομένους. Μάλιστα, οι φωνές των ναυτών ήταν τόσο δυνατές που επισκίασαν τα λόγια των ιερέων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ενέργεια αυτή των ναυτών καλύφθηκε σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανάσταση στην Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου-Βίντεο












Διαβάστε Περισσότερα »

Πάσχα ή Λαμπρή..;;;


Πολύ συνηθισμένη λέξη για το Πάσχα στη νεοελληνική γλώσσα είναι η Λαμπρή. Προέρχεται από την έκφραση της μεσαιωνικής ελληνικής «Λαμπρά (ή Λαμπρή) Κυριακή» που σήμαινε τότε το Πάσχα, και με ουσιαστικοποίηση του θηλυκού του επιθέτου λαμπρός προήλθε η δική μαςΛαμπρή...


Το επίθετο λαμπρός ή λαμπερός δηλώνει αυτόν που είναι γεμάτος φως, που εκπέμπει λάμψη.  Αναφέρεται σε πολλούς μεσαιωνικούς συγγραφείς όπως «Λαμπρή» ή «Λαμπρά Κυριακή», (Θεόδωρος Πρόδρομος), «ήλθε η Λαμπρά, το Πάσχα» (Mαρίνος Tζάνες Mπουνιαλής, Ο Κρητικός Πόλεμος ) και «της γίας Λαμπράς» (N.Γ. Πολίτης, 1911). 

Υπάρχει μια παλιά έκφραση «τα λαμπρόσχολα», δηλαδή οι εορταστικές μέρες του Πάσχα, η Διακαινήσιμος, η εβδομάδα μετά το Πάσχα (Mαρίνος Tζάνες Mπουνιαλής, Ο Κρητικός Πόλεμος ).  Σήμερα χρησιμοποιούμε τη λέξη λαμπριάτικος για κάτι που αναφέρεται στη Λαμπρή, στο Πάσχα, δηλαδή ο πασχαλιάτικος π.χ. λαμπριάτικο αυγό, λαμπριάτικο αρνί, λαμπριάτικη λαμπάδα.Το επίρρημα λαμπριάτικα σημαίνει κατά τη διάρκεια της μέρας της Λαμπρής. Πολύ γνωστό είναι το έξοχο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Εξοχική Λαμπρή (1890), αλλά και οΛαμπριάτικος Ψάλτης

«Ἀναστάσεως μέρα λαμπρυνθμεν Λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα·κ γρ θανάτου πρς ζωήν, κακ γς πρς ορανόν, Χριστς Θεός, μς διεβίβασεν, πινίκιον δοντας».
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς έφτιαχναν οι Αρχαίοι Έλληνες αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι

Μια διαδρομή πέντε χιλιάδων ετών κρύβουν τα παραδοσιακά εδέσματα, από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι
το πασχαλινό τραπέζι.
Γεύσεις γνωστές στους αρχαίους, το «γαρδούμιο» και η «πλεκτή», δηλαδή η γαρδούμπα και το κοκορέτσι, αναφέρονται ακόμα και στα ομηρικά έπη. Ο τρόπος παρασκευής δεν διέφερε πολύ. Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα.

Όταν δε, έψηναν στη σούβλα αρνί ή κατσίκι και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι.

«Το κοκορέτσι είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το έφτιαχναν από την αρχαία Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες, μάλιστα, που αφορούν την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες», αναφέρει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Το μέλι στο κοκορέτσι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο η παρουσία του στο ψήσιμο προσδίδει μια εξαιρετική υφή στο τελικό αποτέλεσμα», υποστηρίζει. Ο ίδιος φτιάχνει αρνί και κοκορέτσι του με τον τρόπο των αρχαίων, διαφοροποιώντας μικρά σημεία. Για παράδειγμα, στο ψήσιμο των αμνοεριφίων αντί για κλαδί από πεύκο χρησιμοποιεί πευκοβελόνες. Πάντως, επισημαίνει ότι οι σούβλες δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες κρεάτων.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβιώνουν παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων, περνώντας από γενιά σε γενιά. Κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων, τονίζει ο κ. Φωτιάδης και εύχεται να υπάρξει κάποια στιγμή μια συνολική συντονισμένη μελέτη με στόχο μια συνολική καταγραφή.























Πηγή

Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια:Τραυματισμός 15χρονης με κροτίδα


Ένας 16χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα του Μ.Σαββάτου στα Νέα Στύρα Ευβοίας, από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Καρύστου, γιατί τραυμάτισε στο πόδι με ρίψη κροτίδας μια 15χρονη.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά το τέλος της περιφοράς του Επιταφίου σε Ιερό Ναό στα Νέα Στύρα, όταν και ενώ βάδιζε με φιλικά της πρόσωπα προς την παραλία της περιοχής, τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξήγαγε το Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου, προέκυψε ότι για τον τραυματισμό της ευθύνεται ο 16χρονος, ο οποίος συνελήφθη και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράβαση Νομοθεσίας περί βεγγαλικών και κροτίδων. Επιπλέον συνελήφθη και η 41χρονη μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας του.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ