Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Έλεγχοι από την Περιφέρεια Στερεάς στον καμμένο ελαιώνα της Άμφισσας





Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας στερεάς Ελλάδας κ. Βουρδάνο  Δημήτριο, τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.Τσελά  Σταύρο, τον Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κ.Γκούλτα Δημήτριο και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκαν την Τρίτη 6/8/2013 τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου 2013 στον παραδοσιακό

Μετά από τον επιτόπιο έλεγχο και περιοδεύοντας όλες πληγείσες περιοχές μέσα στον παραδοσιακό ελαιώνα,  κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που υπέστη το Δελφικό Τοπίο και ο Παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας, διαπιστώθηκε μεγάλη καταστροφή σε έκταση 5.000 στρεμμάτων και σε 60.000  ελαιόδεντρα  περίπου.

Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και ο Αντιπεριφερειάρχης, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ε.Λ.Γ.Α. προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές του ελαιώνα κλιμάκια και να προβούν στην καταγραφή και  εκτίμηση των ζημιών.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και μετά από ενημέρωση  μας πληροφόρησαν, ότι την Τετάρτη 7/8/2013 θα μεταβούν κλιμάκια από το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ  Αγρινίου, για να έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις ζημιών του Παραδοσιακού ελαιώνα.
Ελαιώνα της Άμφισσας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγές στο σχολικό χάρτη: Κλείνουν 13 Γυμνάσια-Λύκεια και συγχωνεύονται 15


Σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έπειτα από το «λουκέτο» σε 119 δημοτικά σχολεία, προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Οπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1901/Β/5-8-2013,  την οποία συνυπογράφουν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η κυβέρνηση προχωρά στη συγχώνευση 15 σχολικών μονάδων και στην κατάργηση άλλων 13.

Από τις καταργήσεις των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, όπως σημειώνεται στην υπουργική απόφαση,  οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών αγγίζουν τις 58.200 ευρώ από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως και το τέλος του έτους, ενώ για κάθε οικονομικό έτος οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται σε 146.000 ευρώ.

Ποια Γυμνάσια - Λύκεια συγχωνεύονται

Οπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση συγχωνεύονται 10 γυμνασιακές μονάδες σε Καβάλα, Ξάνθη, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς και  5 λύκεια σε Αθήνα και Πειραιά.Συγκεκειμένα συγχωνεύονται τα παρακάτω σχολεία:


Ποια Γυμνάσια - Λύκεια καταργούνται
Μέσω της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασής καταργούνται 11 Γυμνάσια σε Αθήνα, Γιάννενα, Λάρισα, Λακωνία, Θεσσαλονίκη και Χανιά, καθώς και  2 λύκεια σε Κοζάνη και Χανιά.


Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο-σοκ από τροχαίο: Ανθρωποι χτυπούν στην οροφή και εκσφενδονίζονται έξω από το λεωφορείο



Σοκ προκαλεί το βίντεο από ένα τροχαίο ατύχημα στην Κίνα, καθώς αποτυπώνει καρέ-καρέ τη στιγμή της σύγκρουσης αλλά και το πώς εκτοξεύονται από τη θέση τους οι επιβάτες του λεωφορείου το οποίο «χτυπήθηκε» από ένα φορτηγό.

Το τροχαίο προκλήθηκε τη στιγμή που ενώ ο οδηγός του λεωφορείου προσπαθούσε να κάνει όπισθεν έπεσε πάνω τους από πίσω με μεγάλη ταχύτητα ένα φορτηγό.

Το βίντεο είναι πραγματικά σοκαριστικό καθώς δείχνει τον οδηγό του λεωφορείου να εκτοξεύεται έξω από αυτό και τους επιβάτες να πετάγονται στον αέρα και να χτυπούν στην οροφή και στα καθίσματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χορεύει στο ρυθμό των Ρίχτερ η Στερεά Ελλάδα - Πάνω από 60 μετασεισμοί



Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 16:44 από τον ίδιο εστιακό χώρο της Αμφίκλειας, απ΄όπου προήλθε το μεσημέρι της Τετάρτης ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητός στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, έως στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 60 μετασεισμοί, δύο εκ των οποίων άνω των 4 Ρίχτερ.

Κατολισθήσεις από τα 5,1 Ρίχτερ στη Φθιώτιδα

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ  που σημειώθηκε στις 12.06 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας, που είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και το οποίο εντοπίζεται σε απόσταση 121 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφίκλειας, προκάλεσε μεγάλη αναστάστωση σε Αθήνα, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε, επίσης ότι είχε προηγηθεί μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:03.

Οι δύο σεισμοί προκάλεσαν πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων», στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.

Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν  αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε σπίτια, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα, ενώ στην Αμφίκλεια και τις Λιβανάτες του νομού Φθιώτιδας παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Χουλιάρας: Ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε πως ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά από μία περιοχή περίπου 30 χλμ μακριά από το ρήγμα. Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη περιοχή είχε δώσει και το 2008 σεισμό 5,2 Ρίχτερ. «Η περιοχή μας έχει συνηθίσει σε τέτοια δραστηριότητα. Εχουν σημειωθεί και μικρότερες δονήσεις κάτι που είναι θετικό. Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Aστεροσκοπείο Αθηνών: Η ανακοίνωση σεισμού

Την εκτίμηση του για τον σεισμό που σημειώθηκε, έδωσε και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε ανακοίνωση σεισμού που εξέδωσε, στην οποία αναφέρει πως ο σεισμός που σημειώθηκε στις 12:06 ήταν μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, 121 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ είχε επίκεντρο 28 χιλιόμετρα δυτικά της Αταλάντης. Ο σεισμός που προηγήθηκε, ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ με ίδιο επίκεντρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση σεισμού.

Διαβάστε Περισσότερα »

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ζ WORLD WAR Z" ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΘΗΒΑΣ



ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ θΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΘΗΒΑΣ «ΣΟΝΙΑ»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ζ
WORLD WAR Z





Από Πέμπτη 8 Αυγούστου έως Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Εκτός Σαββάτου
ΩΡΑ:  21:30

Συνοπτικές Πληροφορίες
Σκηνοθεσία:    ΜΑΡΚ ΦΟΡΣΤΕΡ
Σενάριο:    ΜΑΘΙΟΥ ΜΑΙΚΛ ΚΑΡΝΑΧΑΝ
Ηθοποιοί:    ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ , ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΟΡΣ , ΜΙΡΕΙΓ ΕΝΟΣ , ΦΑΝΑ ΜΟΚΟΕΝΑ , ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΚΕΡΤΕΣΖ
Διάρκεια:    115 λεπτά
Χρονολογία παραγωγής:    2013
Είδος ταινίας:    ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Χώρα παραγωγής:    ΗΠΑ, ΜΑΛΤΑ
Καταλληλότητα ταινίας:    ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ 15

Περίληψη

Ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, ο Τζέρι Λέιν, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε επιθετικά «όντα». Ο ιός, όμως, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με ανατροπή στρατοί και κυβερνήσεις, αλλά και με αποδεκατισμό η ίδια η ανθρωπότητα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ισχυρός μετασεισμός στην Αμφίκλεια

Ασθενής σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.44 το μεσημέρι κοντά στην Αμφίκλεια, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 31 χλμ. νοτιοανατολικά της Λαμίας και 8 χλμ. βορειοανατολικά της Αμφίκλειας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 5 χλμ.. Ο σεισμός σημειώθηκε στον ίδιο εστιακό χώρο απ' όπου προήλθε το μεσημέρι η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία έγινε αισθητή τόσο στην Αθήνα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Πώς να γλιτώσετε από έναν σεισμό - Έρχεται έντονη σεισμική δραστηριότητα


Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Αταλάντης και της Αμφίκλειας λίγα λεπτά μετά τις 12.00 σήμερα και οι οποίες λόγω ,,
του μικρού εστιακού βάθους ταρακούνησαν και κάποιες περιοχές της Αθήνας έφεραν στην μνήμη τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999, ο οποίος είχε την ίδια ένταση, αλλά λόγω του μικρού εστιακού βάθους προκάλεσε σημαντικές ζημιές και ανθρώπινες απώλειες.

Οι σεισμολόγοι για τον συγκεκριμένο σεισμό και τους πιθανούς επόμενους στην περιοχή καθησυχάζουν, αφού η περιοχή είχε δώσει και μεγαλύτερο σεισμό το 2008.

Πάντως από τώρα και για τα επόμενα χρόνια και βάσει των πιθανοτήτων θα έχουμε τουλάχιστον έναν μεγάλο σεισμό στο Λεκανοπέδιο. Είχαμε έναν το 1981, έναν 18 χρόνια μετά και τώρα έχουν περάσει 14 χρόνια. Το λεκανοπέδιο περιτριγυρίζεται από ενεργά ρήγματα (Κορινθιακού, Πάρνηθας κλπ).

Ο εντεταλμένος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, σε δηλώσεις του εξέφρασε την αγωνία του για κάποια ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.

O Γεράσιμος Χουλιάρας επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του άλλου σεισμολόγου Άκη Τσελέντη ότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα. Παράλληλα, εξέφρασε τους φόβους του για κάποια ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα» και «κίτρινα» στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999.

«Πρέπει όλοι να δούμε με προσοχή τη σεισμική θωράκιση των κτιρίων μας. Αν γίνει ένας σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ κάποια κτίρια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας θα πέσουν. Κτίρια όπως το παλιό Εφετείο, το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς, αλλά και άλλα πολλά δημόσια κτίρια πρέπει να ελεγχθούν από τους ειδικούς. Γιατί όταν γίνει ο σεισμός μετά θα τρέχουμε όλοι μας να σώσουμε ότι μπορούμε. Και όλοι ευχόμαστε αν γίνει κάποιος σεισμός να γίνει στη θάλασσα για να μην έχουμε εικόνες όπως στην Ιταλία» είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Ζούμε σε μια σεισμική χώρα. Αν κρίνουμε από τη στατιστική των σεισμών έχουμε κάθε μήνα έναν σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ και κάθε χρόνο έναν σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ.

Ισχυρό σεισμό έχει να κάνει πάρα πολύ καιρό οπότε αν κρίνουμε από τη στατιστική περιμένουμε έναν τέτοιο σεισμό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει το πότε και το πού» σχολίασε για το τί θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον.

Αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως να αντιδράσουμε σε έναν σεισμό αφού η Ελλάδα είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του κόσμου και συχνά-πυκνά πλήττεται από καταστροφικούς σεισμούς

Οι περισσότεροι τραυματισμοί αλλά και θάνατοι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, οφείλονται κυρίως στον πανικό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες έχουν σημειωθεί σφοδροί τραυματισμοί αλλά και θάνατοι από συνωστισμό κατά τη σεισμού, όπως γράφει το earthquakes.gr

Τι να κάνετε κατά τη διάρκεια του σεισμού:

Κατ'αρχήν ψυχραιμία και όχι πανικός. Ελαχιστοποιήστε τις κινήσεις σας σε λίγα βήματα προς το κοντινότερο ασφαλές μέρος και αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, μείνετε εκεί μέχρι να σταματήσει η δόνηση και αναζητείστε τραπέζι ή γραφείο ή κάτι στο οποίο μπορείτε να καληφθείτε με ασφάλεια.

Αν βρίσκεστε σε εψωτερικό χώρο:


Πέστε στο έδαφος. Καλυφθείτε κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο και περιμένετε μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Αν δεν υπάρχει τραπέζι ή γραφείο κοντά σας, καλύψτε το πρόσωπο και το κεφάλι σας με τα χέρια σας και κουρνιάστε σε μια γωνία εσωτερικά του κτιρίου
Μείνετε μακρυά από γυαλιά, παράθυρα, εξωτερικές πόρτες, τοίχους, και από οτιδήποτε που θα μπορούσε να πέσει, όπως π.χ. φωτιστικά και έπιπλα
Μείνετε στο κρεβάτι, αν είστε εκεί όταν συμβεί σεισμός. Περιμένετε και προστατέψτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι εκτός και αν είστε κάτω από βαρύ φωτιστικό που θα μπορούσε να πέσει. Στην περίπτωση αυτή, μεταβείτε στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος
Μη χρησιμοποιείτε πόρτες, εκτός αν ξέρετε ότι στηρίζονται επαρκώς και είναι κοντά σας. Πολλές πόρτες στον εσωτερικό χώρο είναι ελαφριές κατασκευές και δεν προσφέρουν προστασία
Μείνετε μέσα μέχρι να σταματήσει η δόνηση και μέχρι να είναι ασφαλές να πάτε έξω. Μην προσπαθήσετε να βγείτε από το κτίριο κατά τη διάρκεια της δόνησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι στο εσωτερικό των κτιρίων προσπαθούν να μετακινηθούν σε διαφορετική θέση μέσα στο κτίριο ή προσπαθούν να φύγουν εκτός
Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε τους ανελκυστήρες
Να γνωρίζετε ότι το ηλεκτρικό μπορεί να διακοπεί ή ακόμα και τα συστήματα πυρασφάλειας μπορεί να ενεργοποιηθούν

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
Μείνετε εκεί
Απομακρυνθείτε από κτίρια, οδικό φωτισμό και καλώδια
Εάν είστε στην ύπαιθρο, μείνετε εκεί μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει ακριβώς έξω από τα κτίρια, στις εξόδους και κοντά στους εξωτερικούς τοίχους. Οι κινήσεις εδάφους κατά τη διάρκεια ενός σεισμού σπάνια αποτελεί την άμεση αιτία θανάτου ή τραυματισμού. Οι περισσότερες περιπτώσεις τραυματισμών και θανάτων είναι αποτέλεσμα κατάρρευσης τοίχων, σπασμένων γυαλιών και πτώσεων αντικειμένων

Αν βρίσκεστε σε κινούμενο όχημα
Σταματήστε το συντομότερο δυνατό με ασφάλεια. Αποφύγετε να σταματήσετε κοντά ή κάτω από κτίρια, δέντρα, οδογέφυρες ή καλώδια
Προχωρήστε με προσοχή όταν ο σεισμός σταματήσει. Αποφύγετε δρόμους, γέφυρες ή ράμπες που θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί από το σεισμό

Αν βρίσκεστε παγιδευμένος κάτω από συντρίμμια
Μην ανάψετε σπίρτο
Μην μετακινήστε ή σηκώνετε σκόνη
Καλύψτε το στόμα σας με ένα μαντήλι ή ρούχα
Χτυπήστε σε ένα σωλήνα ή σε τοίχο, ώστε οι διασώστες να μπορούν να σας βρούν. Χρησιμοποιήστε μια σφυρίχτρα, εάν είναι διαθέσιμη. Φωνάξτε μόνο ως έσχατη λύση. Φωνάζοντας μπορεί να αναγκαστείτε να εισπνεύσετε επικίνδυνες ποσότητες σκόνης

Τι να κάνετε μετά από τον σεισμό
Όταν σταματήσει η δόνηση, κοιτάξτε γύρω σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να προχωρήσετε. Στη συνέχεια, βγείτε από το κτίριο
Αναμείνατε μετασεισμούς. Αυτές οι δευτερεύουσες δονήσεις είναι συνήθως λιγότερο βίαιες από τον κύριο σεισμό, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ισχυρές για να κάνουν επιπλέον ζημιά
Βοηθήστε τραυματίες ή εγκλωβισμένους. Θυμηθείτε να βοηθήσετε τους γείτονές σας που μπορεί να χρειάζονται ειδική βοήθεια, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες ανάλογα με την περίπτωση. Μην μετακινείτε σοβαρά τραυματισμένους, εκτός αν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να πάθουν περαιτέρω ζημία. Καλέστε βοήθεια. Ψάξτε και σβήστε μικρές πυρκαγιές. Η φωτιά είναι ο πιο κοινός κίνδυνος μετά από ένα σεισμό
Ακούστε από ραδιόφωνο ή τηλεόραση μπαταριών τις τελευταίες πληροφορίες έκτακτης ανάγκης
Προσέξτε για πιθανά τσουνάμι, αν ζείτε σε παράκτιες περιοχές. Το τσουνάμι είναι επίσης γνωστό ως θαλάσσια σεισμικά κύματα (λανθασμένα αποκαλείται «παλιρροϊκά κύματα»). Όταν οι τοπικές αρχές προειδοποιήσουν για τσουνάμι, θεωρήστε ότι μια σειρά από επικίνδυνα κύματα είναι καθοδόν. Μείνετε μακρυά από παραλίες και παράκτιες περιοχές αφού υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι
Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο για κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Πηγαίνετε σε ένα καθορισμένο δημόσιο καταφύγιο εάν το σπίτι σας είχε καταστραφεί και δεν είναι πλέον ασφαλές
Μείνετε μακριά από κατεστραμμένες περιοχές. Μείνετε μακρυά εκτός αν η συνδρομή σας έχει ζητηθεί ειδικά από την αστυνομία, πυροσβεστική, ή ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιστρέψτε στο σπίτι σας μόνο όταν οι αρχές λένε ότι είναι ασφαλές
Να είστε προσεκτικοί κατά την οδήγηση μετά από ένα σεισμό και αναμείνατε διακοπές φαναριών
Αφού διαπιστωθεί ότι η είναι ασφαλής η επιστροφή σας, η πρωταρχική προτεραιότητα σας πρέπει να είναι η ασφάλειά σας καθώς ξεκινάτε τον καθαρισμό και την αποκατάσταση
Ανοίξτε συρτάρια και ντουλάπια προσεκτικά. Προσοχή στα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν από τα ράφια
Φορέστε μακρύ παντελόνι, ένα μακρυμάνικο πουκάμισο, γερά παπούτσια και γάντια εργασίας για την προστασία σας από τραυματισμό από σπασμένα αντικείμενα
Καθαρίστε αμέσως χυμένα φάρμακα, λευκαντικά, βενζίνη ή άλλα εύφλεκτα υγρά. Φύγετε από την περιοχή αν μυρίσετε αέριο ή αναθυμιάσεις από άλλες χημικές ουσίες
Ελέγξτε όλο το μήκος της καμινάδες για ζημιές. Απαρατήρητη ζημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε φωτιά
Ελέγξτε για διαρροή αερίου. Εάν μυρίσετε αέριο ή ακούτε φύσημα ή σφύριγμα, ανοίξτε ένα παράθυρο και γρήγορα εγκαταλείψτε το κτίριο. Απενεργοποιήστε το αέριο μέσω της κεντρικής βαλβίδα και καλέσετε την εταιρία φυσικού αερίου από το σπίτι ενός γείτονα. Εάν απενεργοποιήσετε το αέριο για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να επανενεργοποιηθεί από επαγγελματία
Ψάξτε για ηλεκτρικές βλάβες του συστήματος. Αν δείτε σπινθήρες ή σπασμένα ή φθαρμένα καλώδια, ή αν μυρίζει καμμένο, απενεργοποιήστε το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν έχετε να πατήσετε σε νερό για να φτάσετε τον κεντρικό διακόπτη, μιλήστε με έναν ηλεκτρολόγο για να σας συμβουλέψει τι να κάνετε
Έλεγχος βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Εάν υποψιάζεστε ότι έχουν καταστραφεί γραμμές αποχέτευσης, αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις τουαλέτες και καλέστε έναν υδραυλικό. Εάν έχουν καταστραφεί σωλήνες νερού, επικοινωνήστε με την εταιρεία ύδρευσης και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε νερό από τη βρύση
Πηγή
Διαβάστε Περισσότερα »

Τον πανικό έσπειρε ο σεισμός στην Αμφίκλεια (video)

Τον πανικό έσπειρε στην Αμφίκλεια και την ευρύτερη περιοχή, ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι με επίκεντρο την περιοχή της Δρυμαίας.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη Στερεά και την Αττική ενώ σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημιές σε παλαιά κυρίως κτίσματα.
Κλιμάκιο του Δήμου προχωρά στην καταγραφή των ζημιών και ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προέκυψαν στις κατοικίες τους μετά το σεισμό.

 LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτοί είναι οι νέοι διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων- η Λιακοπούλου στη Θήβα


Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τους νέους διοικητές και τους αναπληρωτές σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Αυτοί είναι οι νέοι διοικητές:

    Στο Γ.Ν. Καβάλας διοικητής τοποθετείται ο Χρήστος Κοπατσάρης.

    Στο Γ.Ν. Δράμας ο Κωνσταντίνος Τρέντζιος.

    Στο Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» ο Κωνσταντίνος Καραμπατσάς.

    Στο Γ.Ν.- Κ.Υ. Φιλιατών Θεσπρωτίας ο Σπυρίδων Δερδεμέζης.

    Στο Γ.Ν. Ζακύνθου «Αγ. Διονύσιος» ο Κωνσταντίνος Κονιδάς.

    Στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια» ο Νικόλαος Χρόνης.

Αυτοί είναι οι νέοι αναπληρωτές διοικητές:

    Στο Γ.Ν. Σπηλιοπούλειο «Η Αγ. Ελένη» τοποθετείται ο Χρήστος Φασιανός.

    Στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» (για Οφθαλμιατρείο Αθηνών - Πολυκλινική), ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος.

    Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» η Αφροδίτη Χονδρονικόλα.

    Στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Καλύμνου «Το Βουβάλειο» ο Ηλίας Σκουλικαρίτης.

    Στο Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» ο Νίκος Αντωνάκης.

    Στο Γ.Ν. Γιαννιτσών ο Παναγιώτης Τσακπουνίδης.

    Στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Δημήτρης Τσαλικάκης.

    Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης ο Μιχάλης Μελετιάδης.

    Στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» (για Νοσοκομείο Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης) ο Νικόλαος Φαρμάκης.

    Στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Γουμένισσας ο Στυλιανός Βαμβίνης.

    Στο Γ.Ν. Βόλου «Αχιλλοπούλειο» Χαράλαμπος Μπαλής.

    Στο Γ.Ν. Θηβών η Αικατερίνη Λιακοπούλου.

    Στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Κρεστένων ο Διονύσιος Στασινόπουλος.

    Στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Ιεράπετρας ο Γεώργιος Ματαλιωτάκης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τρόμαξε τη Βοιωτία-Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Στερεά

Σεισμοι έντασης 4,1 και 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν στις 12:02 και 12:06 και έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές της Στερεάς και  Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο ισχυρός σεισμός ήταν επιφανειακός με μόλις 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων.

Λίγα λεπτά πριν από τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, 30 χλμ Νοτιοανατολικά της Λαμίας, είχε προηγηθεί μια άλλη, ισχύος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης επιφανειακός και με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα έξω από την Αμφίκλεια.Ο ισχυρός σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Aράχωβα,Δίστομο,Αντίκυρα,Λιβαδειά,και Θήβα.
Από την πλευρά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτίμησε πως ο πρώτος σεισμός ήταν έντασης 4,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ, 24 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Αταλάντης. Για τον δεύτερο σεισμό αναφέρει πως ήταν εντάσεως 5,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ, 25 χλμ δυτικά - βορειοδυτικά της Αταλάντης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση της Λαμίας, καταγράφηκε πτώση βράχων στην περιοχή, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο των δύο δονήσεων, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίσματα. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν ζημιές σε παλιό σπίτι στο χωριό Δρυμαία του Δήμου Αμφίκλειας, ενώ σε Αμφίκλεια και Λιβανάτες του νομού Φθιώτιδας παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Χουλιάρας: Ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας  τόνισε πως ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά από μία περιοχή περίπου 30 χλμ μακριά από το ρήγμα. Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη περιοχή είχε δώσει και το 2008 σεισμό 5,2 Ρίχτερ. «Η περιοχή μας έχει συνηθίσει σε τέτοια δραστηριότητα. Εχουν σημειωθεί και μικρότερες δονήσεις κάτι που είναι θετικό. Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο».


Πανικοβλήθηκαν οι κάτοικοι στη Λαμία

Πανικό προκάλεσαν στους κατοίκους της Φθιώτιδας της Βοιωτίας και της Βόρειας Εύβοιας, όπου έγιναν ιδιαίτερα αισθητές, οι δύο ισχυρές δονήσεις, που σημειώθηκαν στις 12:03 (μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) και στις 12:06 (μεγέθους 5,1 Ρίχτερ) στην περιφέρεια της Λαμίας, σε περιοχή με επίκεντρο τέσσερα χιλιόμετρα από την Αμφίκλεια.

Οι κάτοικοι της Λαμίας και των χωριών πέριξ της Αμφίκλειας βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες πανικόβλητοι. Οι δύο δονήσεις προκάλεσαν πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων», στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.

Αστυνομία, πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν για εντοπισμό και καταγραφή τυχόν ζημιών από τη διπλή δόνηση. Έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε κατοικίες, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα.

Σε κοινότητες πέριξ του επίκεντρου σεισμού, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πως διαμορφώνονται οι βάσεις σε 40 περιζήτητες σχολές -Που ανεβαίνουν και που καταποντίζονται

Η αγωνία για τους υποψήφιους φοιτητές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ είναι στο κατακόρυφο καθώς περιμένουν τις βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα τμήματα, αφού αυτές θα καθορίσουν σε πολύ σημαντικό βαθμό το άμεσο μέλλον τους.

Από τις έως τώρα ενδείξεις τα τμήματα υψηλής και μεσαίας ζήτησης ακόμη και αν βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα θα έχουν πτώση, αντιθέτων άνοδος των βάσεων θα παρατηρηθεί στα τμήματα και τις σχολές που εξασφαλίσουν θέση στην αγορά εργασίας και σίγουρο εισόδημα, όπως τα στρατιωτικά.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ οι υποψήφιοι που στοχεύουν στα υψηλόβαθμα τμήματα, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 700 μόρια. Αντίστοιχη θα είναι η πτώση και σε σχολές μεσαίας ζήτησης και βαθμολογιών μεταξύ 13.000 έως 15.000 μορίων.

Πτώση των βάσεων η οποία όμως θα είναι μικρότερης έντασης, αναμένεται και για τις περιζήτητες-υψηλόβαθμες σχολές των τεχνολογικών ιδρυμάτων που «υπόσχονται» επαγγελματική αποκατάσταση.


 ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Φιλική νίκη Ατρομήτου στη Λιβαδειά

Την ικανοποίησή του για την απόδοση των παικτών του Λεβαδειακού κόντρα στον Ατρόμητο, εξέφρασε ο Τάκης Λεμονής Χρησιμοποιήσαμε παιδιά που δεν είχαν πάρει χρόνο συμμετοχής σε προηγούμενα παιχνίδια. Ήταν ένα αρκετά καλό παιχνίδι από την άποψη πως αγωνίστηκαν παιδιά που παίζουν πρώτη φορά μαζί αλλά και κάποιοι παίκτες από τη δεύτερη ομάδα. Είμαι ευχαριστημένος από την προσπάθεια» ήταν τα λόγια του τεχνικού των Βοιωτών.

Με σκόρερ τους Ουμπίντες και Καραμάνο ο Ατρόμητος νίκησε 2-1 τον  Λεβαδειακό
.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πολιτιστικό 3ήμερο στον Άγιο Θωμά Τανάγρας


Διαβάστε Περισσότερα »

Τον «έφαγε» καρχαρίας, τον δάγκωσε φίδι, τον χτύπησε κεραυνός και… ...έζησε ...


Είναι ο Έρικ Νόρι ο πιο άτυχος άνθρωπος στον κόσμο;

Τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός Έρικ Νόρι, ψαράς στο επάγγελμα, βρίσκεται σε νοσοκομείο της Φλόριντα όπου νοσηλεύεται έπειτα από ...
τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε από έναν καρχαρία και από την οποία έχασε το πόδι του.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη… στενή επαφή που ο κ. Νόρι είχε με τον θάνατο αφού έχει επιζήσει από χτύπημα κεραυνού, από δάγκωμα δηλητηριώδους φιδιού και δύο φορές από επίθεση άγριων μαΐμούδων!

Στις ΗΠΑ η πιθανότητα να πέσει κανείς θύμα επίθεσης από καρχαρία είναι μία στα 11,5 εκατ. και να χτυπηθεί από κεραυνό μόλις μία στις 280.000.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Έρικ Νόρι είναι αρκετά… άτυχος, ωστόσο, ο ίδιος νιώθει απλά ευτυχισμένος που είναι ακόμη ζωντανός και έπειτα και από την τελευταία του περιπέτεια, ελπίζει ότι θα καταφέρει να ζήσει ήρεμα.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ