Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Επιτυχημένη η εκδήλωση για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δ.Αλιάρτου


Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Αλιάρτου   " Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2013'' διοργανώθηκε Rock συναυλία απο τοπικά συγκροτήματα. Η συναυλία είχε κάτι το ξεχωριστό, διότι συνδιοργανώθηκε με το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αλιάρτου. Αντί εισιτηρίου, οι δημότες  έφερναν τρόφιμα για το Παντοπωλείο.

Η απήχηση ήταν μεγάλη και η συμμετοχή των δημοτών ξεπέρασε κάθε φιλοδοξία με αποτέλεσμα να μαζευτούν μεγάλες ποσότητες τροφίμων τα οποία θα μοιραστούν στους δημότες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Τα συγκροτήματα που έλαβαν μέρος στην συναυλία ήταν οι  OFF LINE, STAR FIRE και STRIPTEASE.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Αλιάρτου κ.Ντασιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ραχούτης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ιωάννου Ιωάννης.
 









OΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Άμεση ανάγκη λειτουργίας των σφαγείων Αράχωβας





Επίσκεψη στο Δημοτικό Σφαγείο Αράχωβας έκανε ο Αντιπεριφρειάρχης  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Βουρδάνος Δημήτριος.
Στην επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αράχωβας κ. Πατσαντάρα Iωάννη, τον αντιδήμαρχο κ. Οικονομάκη Παναγιώτη  και με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού κ. Φανής Παπαθωμά, του Γενικού Διευθυντή κ. Σταύρου Τσελά, του Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Βοιωτίας κ.Νικολάου Μυλωνά και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου, συζητήθηκε το θέμα της αδειοδότησης και λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου.
Στη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και ο Δήμαρχος, συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα τις ενέργειες οι υπηρεσίες του Δήμου και στην συνέχεια της Περιφέρειας, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το Δημοτικό Σφαγείο.
Με αυτό τον τρόπο συμφώνησαν και οι δύο πλευρές ένα μείζον πρόβλημα και ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Βοιωτίας, θα λυθεί κατά τον καλύτερο τρόπο.
Επισήμαναν το γεγονός ότι σήμερα στην Π.Ε. Βοιωτίας, δεν λειτουργεί κανένα σφαγείο και οι κτηνοτρόφοι εξυπηρετούνται από τα σφαγεία της Π.Ε. Φθιώτιδας (Αμφίκλειας) και Π.Ε. Εύβοιας (Χαλκίδας), με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που επωμίζονται καθημερινά, λόγω της μετακίνησης των ζώων προς σφαγή. 
Ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος πιστεύουν ότι δεν μπορεί ένα σύγχρονο κτηριακό συγκρότημα δημοτικού σφαγείου, ενταγμένο σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα χρηματοδότησης,  να παραμένει τόσα χρόνια αδρανοποιημένο, λόγω προβλημάτων με το Δασαρχείο της περιοχής και σήμερα που ξεπερασθήκαν όλα αυτά να είναι καθηλωμένο πάλι σε μη λειτουργία.
Συμφώνησαν δε, σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθούν πάλι, προκειμένου να δουν την πορεία των εργασιών και με την βεβαιότητα ότι όλα θα τρέξουν γρήγορα από πλευράς υπηρεσιών, ευελπιστούν ότι ένα μεγάλο πρόβλημα των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Βοιωτίας οδεύει οριστικά προς επίλυση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα παιδιά όμως του Δήμου Τανάγρας πως θα πάνε σχολείο??-Απορία αναγνώστη...αρκετά με τις ευχές!!

http://www.pste.gov.gr/images/files/2013/deltia/PER_20130910_001.pdf

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο κ.Περγαντάς για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά από τον Άγιο Θωμά, το Κλειδί, το Δήλεσι και κοινότητες του Δήμου Τανάγρας θα πρέπει να πάνε στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με δικά τους μέσα, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τα ΚΤΕΛ ή ιδιώτες. Πρέπει οι γονείς να επιβαρυνθούν τη μετακίνηση.

Σε αυτό μπορεί να μας απαντήσει η περιφέρεια και να αφήσει κατά μέρος τα ευχολόγια;

Αναγνώστης του viotiashop
Διαβάστε Περισσότερα »

Θεατρική παράσταση του 5ου Δημ. Σχολείου Θήβας στον κιηματογράφο Σόνια

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στον Κινηματογράφο ΣΟΝΙΑ η θεατρική παράσταση του 5ου Δημ. Σχολείου Θήβας

Η είσοδος για την παιδική θεατρική παράσταση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, που θα παρουσιαστεί
στα πλαίσια των Πολιτιστικών εκδηλώσεων Πινδάρεια  2013 στον Κινηματογράφο ΣΟΝΙΑ , είναι ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό.


    
     ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ “ΣΟΝΙΑ” ώρα 9:00 μ.μ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
5ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ
“Το άγαλμα που κρύωνε”
του Χρήστου Μπουλωτή
Σκηνοθεσία :  Παλαιολόγου Κατερίνα
Παπαχρήστου Μαρία , Χουλιαρά Βάσω ,
Μουσική Σκαρλάτου Αμαλία
Πρωταγωνιστούν :οι μαθητές του 5ου
Δημοτικού Σχολείου Θήβας .
Διαβάστε Περισσότερα »

Εύκολα τα 50 λεπτά στο βαμβάκι, παίζουν στα μεταφορικά οι εκκοκκιστές


Μεγάλες αποδόσεις και υψηλή ποιότητα φέρνουν σε πλεονεκτική θέση την εγχώρια παραγωγή βάμβακος που βλέπει το ξεκίνημα της φετινής αγοράς στα 50 λεπτά το κιλό (για το σύσπορο) και τη διαπραγμάτευση να περιορίζεται στα μεταφορικά (2-3 λεπτά το κιλό).
Oι επιχειρήσεις με ειδικό βάρος στον κλάδο διαβεβαιώνουν ότι θα κινηθούν φέτος με τιμή ημέρας, ακολουθώντας διακριτικά την εικόνα της διεθνούς αγοράς.Oι επιχειρήσεις με ειδικό βάρος στον κλάδο διαβεβαιώνουν ότι θα κινηθούν φέτος με τιμή ημέρας, ακολουθώντας διακριτικά την εικόνα της διεθνούς αγοράς.

Ενδελεχές ρεπορτάζ του AgroNews στην περιοχή της Κωπαίδας και στον Θεσσαλικό κάμπο επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων για δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση της φετινής παραγωγής, γεγονός το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη των τιμών παραγωγού μέχρι το τέλος της εμπορικής περιόδου.

Σημειωτέον ότι οι επιχειρήσεις με ειδικό βάρος στον κλάδο αποφεύγουν φέτος να ακολουθήσουν την πεπατημένη των ανοιχτών τιμών και διαβεβαιώνουν για την απόφαση να κινηθούν με τιμή ημέρας, ακολουθώντας διακριτικά την εικόνα της διεθνούς αγοράς.

Η πολιτική αυτή ερμηνεύεται ως σαφής πρόβλεψη από την πλευρά των εκκοκκιστών ότι η αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, γι’ αυτό και επιδιώκεται η έγκαιρη κατοχύρωση της τιμής παραλαβής του προϊόντος από τους παραγωγούς.

Σαν αρνητική παράμετρος στη διαμόρφωση της τιμής παραγωγού, καταγράφεται φέτος η πίεση που ασκείται στην τιμή του βαμβακόσπορου που πάει για ζωοτροφή, κυρίως εξ αιτίας της χαμηλής τιμής του καλαμποκιού, αν και πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για μια επί πλέον ενίσχυση που θα δοθεί φέτος στα βαμβάκια που προέρχονται από πιστοποιημένο σπόρο. 
Διαβάστε Περισσότερα »

61.000 Ελληνες έκοψαν το σταθερό τηλέφωνο στο πρώτο εξάμηνο..

Η αγορά σταθερής τηλεφωνίας και Ιντερνετ όχι μόνο «έπιασε ταβάνι», αλλά πλέον, σε επίπεδο εσόδων, διάγει πτωτική πορεία.
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι οικονομικές καταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών..



 Οι εταιρείες ΟΤΕ, Forthnet και HOL γνώρισαν πτώση εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι του... αντίστοιχου περσινού. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των τελών τερματισμού προς κινητά και σταθερά δίκτυα, αλλά και στην αύξηση του έντονου ανταγωνισμού τιμών, στον οποίο έχει εισέλθει η αγορά, κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Επιπρόσθετα, η πτώση των εσόδων έχει να κάνει με το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι Ελληνες αποφασίζουν να μείνουν χωρίς... σταθερό τηλέφωνο. Μονάχα, το β' τρίμηνο του 2013, η συνολική αγορά στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής ΟΤΕ και εναλλακτικοί πάροχοι) κατέγραψε απώλειες 35.000 γραμμών, έναντι 26.000 το α' τρίμηνο του 2013. Για το 2012, η κατάσταση ήταν οι εξής: 21.000 απώλειες το δ' τρίμηνο του 2012, 51.000 το γ' τρίμηνο, 43.000 το β' τρίμηνο και 52.000 το α' τρίμηνο. Με άλλα λόγια, σε ενάμιση χρόνο η αγορά έχασε περίπου 240.000 συνδέσεις.

Πλέον, οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι η δεξαμενή «υφαρπαγής πελατών» εξαντλείται (ενδεικτικό είναι ότι οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ, το β' τρίμηνο του 2013, κατέγραψαν 18.000 καθαρές νέες συνδέσεις, έναντι 32.000 το β' τρίμηνο του 2012), κοιτάζοντας πρωτίστως το πώς θα διατηρήσουν τους συνδρομητές τους.

Σε επίπεδο συνδρομητών στον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων, προηγείται η Forthnet με περίπου 549.000 τον Ιούνιο, η HOL με 507.000, η Wind με 419.000 και η Cyta με 309.000.

Οι τηλεπικοινωνίες χαρακτηρίζονται ως ένας κλάδος με μεγάλες απαιτήσεις, όσον αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια. Αυτός ήταν και ο λόγος που και οι τρεις εταιρείες, αναλογικά με τα μεγέθη τους, έχουν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, τις οποίες πιέζονται να περιορίσουν.

Ο ΟΤΕ έχει καταφέρει, την τελευταία διετία, να μειώσει το δανεισμό του κατά 2 δισ. ευρώ, εξαιτίας της πώλησης θυγατρικών εταιρειών. Τις δανειακές υποχρεώσεις μείωσε και η Hellas online, καθώς το α' εξάμηνο του 2013 πραγματοποιήθηκαν αποπληρωμές δανείων ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντάς τον στα 163 εκατ. ευρώ.

Κατά 10 εκατ. ευρώ μείωσε, το α' εξάμηνο, το δανεισμό της και η Forthnet. Η διοίκηση της Forthnet βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: ΡΟΥΧΑ & ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ !

Με το μήνυμα <<ΡΟΥΧΑ & ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ>> το <<ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ -καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε>> και η ιστοσελίδα τουwww.protimoellinika.gr απευθύνονται στους σχεδόν 1.500.000 μαθητές της Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας και τους γονείς τους και τους εύχεται σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλα και όλους μας επηρεάζει, <<καλή χρονιά>> συνολικά και ατομικά.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι για τον κάθε γονιό πρώτα από όλα μια σημαντική στιγμή, ένας συμβολικός σταθμός για την ανατροφή και μόρφωση του παιδιού του. Είναι ωστόσο και μια οικονομικά επώδυνη και δυσβάστακτη διαδικασία όπου σε μικρό χρονικό διάστημα καλείται να ανταπεξέλθει σε έξοδα και αναγκαία αλλά και πολλές φορές επιβαλλόμενα από τον τρόπο ζωής και την κακώς εννοούμενη καταναλωτική <<μόδα>> που μας έχει επιβληθεί. Ανεξαρτήτως του <<πως>> και το <<γιατί>> κάθε οικογένεια μαθητών θα ανοίξει το πορτοφόλι και από όσα έχουν απομείνει, κάποια χρήματα θα πάνε, με χαρά και χαμόγελο ,<<για το παιδί μας>>. Για τετράδια, μολύβια, τσάντες, αθλητικά, φόρμες, μπλουζάκια, φούτερ, ένα καινούργιο ρούχο...

Εδώ έρχεται το δικό μας μήνυμα. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως πολίτες της Ελλάδας, μέσα στη δίνη που βρίσκεται η χώρα μας για να βοηθήσουμε την οικονομία μας, τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας, για να σώσουμε τις δουλειές μας; Η απλή λογική λέει ότι αν καθ' ένας από μας συνειδητά «σπρώξει» τις καταναλωτικές του ανάγκες σε ελληνικά προϊόντα ( ένδυση, υπόδηση, διατροφή, καθημερινότητα, τουρισμό κλπ) διασώζουμε θέσεις εργασίας, ανακυκλώνουμε το χρήμα μέσα στη χώρα μας, μειώνουμε τις εισαγωγές, συμβάλλουμε στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερη, ποιοτικότερη παραγωγή των δικών μας προϊόντων που αύριο θα μπορούν και να εξαχθούν.

Ξέρετε τι γίνεται, όταν αγοράζουμε εισαγόμενα αγαθά, όταν δεν προτιμούμε ποιοτικά ντόπια προϊόντα από ελληνικά μαγαζιά; Η απάντηση, κατά τους ειδικούς, είναι απλή - στέλνουμε τα χρήματα μας σε επιχειρήσεις του εξωτερικού, βοηθάμε στην ανάπτυξη ξένων οικονομιών. Για να πάρουμε μια ιδέα της αρνητικής καταναλωτικής συμπεριφοράς μας, αρκεί να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2009 τα χρήματα που πληρώναμε για εισαγωγές ήταν τριπλάσια από αυτά που εισπράτταμε από τις εξαγωγές μας. Ακόμη και σήμερα, οι εισαγωγές μας είναι υπερδιπλάσιες των εξαγωγών μας.
Αναφέρεται από τους ειδικούς ότι αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων αγαθών με ντόπια, θα «πέσουν» στην ελληνική οικονομία κάπου 10 δις ευρώ τον χρόνο. Με το ποσό αυτό θα μπορούσαν π.χ. να καλυφθούν οι συνολικές δαπάνες (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) 600.000 νέων θέσεων εργασίας. Μία από αυτή μπορεί να είναι η δική μας, του παιδιού μας!

Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσουμε. Ας ξεκινήσουμε προτιμώντας για τα παιδιά, για τις σχολικές ανάγκες - και όχι μόνο - εκείνα τα προϊόντα και υπηρεσίες που αξίζουν πραγματικά τον κόπο να τα επιλέξουμε. Είναι σίγουρο ότι θα ανακαλύψουμε πάρα πολλά ποιοτικά ελληνικά προϊόντα σε εντελώς ανταγωνιστικές τιμές. Είναι καθήκον μας να τα προτιμήσουμε. Αξίζει επίσης να δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία και στις ντόπιες επιχειρήσεις που δεν είναι μεν τόσο ανταγωνιστικές, αλλά χρειάζονται μια μικρή ώθηση για να απογειωθούν. Ο καθένας μας θα βρει τα όρια των καταναλωτικών του επιλογών. Πρέπει, ωστόσο, να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τις επιλογές μας με τα μηνύματα - συνθήματα : <<Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε>>, <<Ρούχα & σχολικά - Προτιμώ Ελληνικά>>. Για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας, για τον διπλανό μας, για τον τόπο μας.

Το <Προτιμώ Ελληνικά> είναι στο χέρι μας να το κάνουμε σημαία - δική μας και των παιδιών μας.
Τα ΜΜΕ άς πάρουν μέρος στην καμπάνια αναδημοσιεύοντας τις αφίσες.
Ο καθένας μπορεί μέσα από τα Κοινωνικά Δίκτυα να περάσει το μήνυμα.Με μια κοινοποίηση, ένα κλίκ!
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχές απο την αντιπεριφερειάρχη Φανή Παπαθωμά για τη νέα σχολική χρονιά


Αγαπητοί
Μαθητές, συνάδελφοι και γονείς,
Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2013-14, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για μια δημιουργική σχολική χρονιά.
Οι εκπαιδευτικοί, παρά τις αντιξοότητες, καλούνται να κάνουν την υπέρβαση και να συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην υλοποίηση του παιδαγωγικού έργου. Να αφοσιωθούν στη μετάδοση των γνώσεων, των  συμπεριφορών και των αξιών του πολιτισμού μας, ως οι κατ’  εξοχήν εμπνευστές της νέας γενιάς.
Το σχολείο αποτελεί κυψέλη της χαράς και της δημιουργίας. Σκοπός του είναι να υπηρετήσει το υψηλό αγαθό της παιδείας μέσα σε θετικό κλίμα διαλόγου, πίστης και συνεργασίας. Βιώνουμε, μία δύσκολη χρονιά , όπου οι παροχές του κοινωνικού κράτους «ψαλιδίζονται», επιφέροντας πλήγμα στο χώρο της Παιδείας, όχι μόνο, με τον αριθμητικό περιορισμό των εκπαιδευτικών, αλλά και με τα λιγοστά χρήματα που διατίθενται για την Παιδεία. Σε μια εποχή, που η προάσπιση, των δίκαιων εργασιακών δικαιωμάτων κλυδωνίζεται, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους εκπαιδευτικούς,  ελαστικοποιώντας τις εργασιακές τους σχέσεις.
Μπροστά στη σημαντικότητα και τη δυσκολία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μπροστά στο σημερινό καθημερινό μόχθο της ζωής  του μαθητή, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει να είναι κοντά σε όλους, ως συνεργάτης και αρωγός στον θεμιτό αγώνα τους, ώστε με επιμονή και με συντονισμό όλων,
το ταξίδι να είναι όμορφο και οι στόχοι να κατακτώνται.
Το όραμα της Παιδείας, γίνεται πιο ζωντανό και ενισχύεται  με τη δική μας συμμετοχή, με τη δική μας αλληλεγγύη..
Ως Αντιπεριφερειάρχης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης & Τουρισμού εύχομαι Υγεία, Δύναμη και Επιτυχία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Εγκάρδια σε όλους σας και στον καθένα χωριστά!!!


          
Η Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Φανή Παπαθωμά
Διαβάστε Περισσότερα »

Aλλάζουν όλα στα ΚΤΕΛ μετά την απελευθέρωση

 


Την απελευθέρωση των ΚΤΕΛ πριν από το 2019, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύων που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

    Η απελευθέρωση των επιβατικών οδικών μεταφορών θα γίνει πριν από το 2019 οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία που έχει δοθεί από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται οι φορείς να επιλέγουν.. ελεύθερα την εταιρική μορφή οργάνωσης των σχετικών επιχειρήσεων με την πρόθεση να δημιουργηθούν οικονομικά βιώσιμα εταιρικά σχήματα. Σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, ωστόσο, το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που ζητήθηκε ως ετήσια επιδότηση χαρακτηρίστηκε υψηλό και η ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών (ΡΑΕΜ) που δημιουργήθηκε θα καθορίζει τις γραμμές του δικτύου των δημόσιων υπεραστικών μεταφορών που θα επιδοτούνται. Αλλά και το ποσό με το οποίο θα επιχορηγούνται. Η ΡΑΕΜ θα έχει επίσης την αρμοδιότητα για την ένταξη των υφιστάμενων γραμμών σε τρεις κατηγορίες με γεωγραφικά αλλά και οικονομικά κριτήρια.

Οι τρεις κατηγορίες θα είναι οι εξής:

1. Αγονες και επιδοτούμενες από το κράτος γραμμές, με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο της υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας.

2. Γραμμές χωρίς κρατική επιδότηση και με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης. Θα συνδέουν τις δημοτικές ενότητες με τα κέντρα Καλλικρατικών δήμων και στη συνέχεια με τα κέντρα των περιφερειακών ενοτήτων.

3. Πλήρως απελευθερωμένες γραμμές χωρίς δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης στις οποίες η τιμολογιακή πολιτική θα ορίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Πρόκειται για διαπεριφερειακές συνδέσεις μεταξύ των αστικών ή περιφερειακών κέντρων καθώς και για συνδέσεις αστικών κέντρων με λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ. εξαιρουμένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στις άγονες και στις γραμμές με αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των δύο πρώτων κατηγοριών η ανάθεση έργου θα γίνεται με διαγωνισμό ενώ θα μπορεί να γίνει και απευθείας αν η μέση ετήσια αξία της σύμβασης είναι κάτω του 1 εκατ. ευρώ ή αφορά εκτέλεση του μεταφορικού έργου που δεν υπερβαίνει τα 300.000 χιλιόμετρα.

Οι άδειες θα ισχύουν για 10 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε ενώ θα προβλέπεται πλαφόν στα κόμιστρα.

Τέλος με τροπολογία που εντάσσεται στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού θα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Προσλήψεις 8.826 ανέργων ετοιμάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση - Ποια είναι τα κριτήρια


Σε λίγες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 8.826 άνεργων απόφοιτων Δημοτικού και Γυμνασίου από τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να... καλύψουν ανάγκες σε διάφορες δημοτικές υπηρεσίες, από τις 22 Οκτωβρίου.

Οι προσληφθέντες, θα ενισχύσουν 321 δήμους ως υπάλληλοι Γενικών Καθηκόντων ΥΕ και θα καλύψουν τομείς όπως η καθαριότητα, υποβάλλοντας αιτήσεις ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, αναφέρει το Εθνος. Οσοι επιλεγούν, θα λαμβάνουν 748 ευρώ μεικτά τον μήνα (490 καθαρά) μαζί με ασφάλιση, ενώ για τους επιλεχθέντες κάτω των 25 ετών ο μισθός «πέφτει» στα 652 ευρώ μεικτά τον μήνα (427 ευρώ καθαρά).

Ποια είναι τα κριτήρια για πρόσληψη στους δήμους:
Η διάρκεια ανεργίας
Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό
Η ηλικία των ανέργων
Η οικογενειακή κατάσταση
iefimerida.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Τροχαία ενημερώνει τους μαθητές των σχολείων της Στερεάς




Ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας θα διανείμουν αύριο τροχονόμοι, σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, αύριο (11.09.2013) το πρωί θα διανεμηθούν από ένστολο προσωπικό της Τροχαίας, σε Δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς.  
Η πρωτοβουλία αυτή που πραγματοποιείται με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.
Για όσους επιθυμούν λήψη πλάνων ή φωτογραφιών, ενδεικτικά θα διανεμηθούν, μεταξύ άλλων, στα εξής Δημοτικά σχολεία των Νομών:

•    Φθιώτιδας    1ο , 17ο ,18ο ,14ο ,20ο και 12ο στη Λαμία
•    Εύβοιας       2ο και 11ο στη Χαλκίδα
•    Βοιωτίας   1ο, 4ο και 8ο στη Λιβαδειά, 2ο στη Θήβα και 3ο στο Σχηματάρι
•    Φωκίδας      1ο και 3ο στην Άμφισσα, Δημοτικό σχολείο Κίρρας (Ιτέα)
•    Ευρυτανίας  3ο στο Καρπενήσι

Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΙΒΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Επέκταση εργασιών στην οδό Πινδάρου

Ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει τους δημότες του ότι, στα πλαίσια των έργων «Κατασκευή Δικτύου Ύδρευσης οδού Πινδάρου» και «Κατασκευή Ανάπλασης οδού Πινδάρου Δήμου Θηβαίων», οι εργασίες στην οδό Πινδάρου (μεταξύ των οδών Οιδίποδος και Αντιγόνης) συνεχίζονται  και από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν εργασίες και στο τμήμα μεταξύ των οδών Βουρδουμπά και Αγγελίδη.

Η οδός Πινδάρου, στην κάθοδό της, όπου πραγματοποιούνται τα έργα, θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση αυτών.

H κίνηση των οχημάτων θα γίνεται σύμφωνα με την κυκλοφοριακή σήμανση του έργου.

Ως χώρος στάθμευσης των ταξί παραμένει  η οδός Αντιγόνης και η οδός Πινδάρου μέχρι το ύψος της οδού Βουρδουμπά.


Ζητάμε την κατανόηση και βοήθεια των επαγγελματιών της οδού Πινδάρου αλλά και όλων των κατοίκων.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΗΝΥΜΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Το ξεκίνημα κάθε νέας μαθητικής χρονιάς, σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή για μαθητές, γονείς, δάσκαλους και καθηγητές. Σηματοδοτεί μια διαδρομή πλούσια σε εμπειρίες, γόνιμη σε γνώση, δημιουργική σε στόχους και προσδοκίες.

Όπως κάθε χρόνο, και η φετινή χρονιά, φέρνει στο προσκήνιο όλες τις προκλήσεις της μεταβατικής και δύσκολης εποχής που ζούμε. Προκλήσεις σύνθετες, που τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να τις αντιμετωπίσουν επικεντρώνοντας στο να οικοδομηθεί καλύτερο σχολείο, πιο ουσιαστική παιδεία, θεμελιακές αξίες, βαθύτερες κοινωνικές αρχές.

Κάθε σχολική χρονιά είναι ένας νέος δυναμικός δρόμος, ένας δρόμος με σκοπό να διαμορφώσει μια παιδεία με κέντρο τον άνθρωπο. Κάθε χρόνος οικοδομεί τα θεμέλια για να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να γίνει σύγχρονη, υγιής, με κριτική σκέψη, με άποψη, με συλλογικότητα.
Σήμερα, πιο πολύ από άλλες φορές, έχουμε ανάγκη, να αντιληφθούμε το σχολείο σαν αφετηρία για να φτιάξουν οι νέες γενιές έναν κόσμο με ανθρώπινο πρόσωπο, για να αλλάξουν ότι χρειάζεται να αλλαχθεί, για να προχωρήσουν σταθερά και να πετύχουν περισσότερα και καλύτερα για τον τόπο μας και την κοινωνία.
Σήμερα έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ένα ξεκίνημα πιο αισιόδοξο, πιο δημιουργικό, πιο γόνιμο. Γι΄αυτό το ξεκίνημα, γι΄αυτή τη σχολική χρονιά εύχομαι σε όλους – μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς – καλή αρχή, με δύναμη και υγεία
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες είναι οι δύο καλλιέργειες που επιδοτούνται «χρυσά» στην Ελλάδα και αποφέρουν κέρδη έως και 2.000 ευρώ το στρέμμα


Η στροφή -έστω και με αργούς ρυθμούς- των Ελλήνων στην αγροτική παραγωγή, εκτός από έσχατη λύση μπορεί να αποτελέσει και μια επικερδή ευκαιρία, καθώς ορισμένες καλλιέργειες παρουσιάζουν μεγάλα περιθώρια κέρδους, ενώ εάν η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικά κριτήρια, τα έσοδα μπορεί να διπλασιαστούν, ενώ υπάρχει και πρόγραμμα επιδοτήσεων.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Εθνος, η καλλιέργεια ορισμένων ειδών και κυρίως αρωματικών φυτών είναι ιδιαιτέρως κερδοφόρα, καθώς μέσω του αναπτυξιακού νόμου οι καλλιεργητές μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι και 50% για σχέδια προϋπολογισμού που αφορούν στη μεταποίηση των προϊόντων για παραγωγή αιθέριων ελαίων.

Ποιους ευνοεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος- Ποιες είναι οι καλλιέργειες- ευκαιρίες

Ο νέο αναπτυξιακό νόμος για τον οποίο οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, δίνει την ευκαιρία σε ομάδες παραγωγών να συστήσουν εταιρείες για την δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για την παραγωγή αιθέριων ελαίων.

Δύο καλλιέργειες που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία και μπορούν να επιφέρουν μεγάλα κέρδη, είναι το δενδρολίβανο και ο βασιλικός. Τα δύο αρωματικά φυτά, καλλιεργούνται χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται εύκολα στο μεσογειακό κλίμα και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και σε φτωχά εδάφη. Τα έσοδα σύμφωνα με τις στρεμματικές αποδόσεις μιας βιολογικής φυτείας με τα δύο βότανα, μπορούν να φθάσουν τα 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο καιρός σήμερα


Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις, αυξημένες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με τοπικές βροχές στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα ορεινά της Ηπείρου κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Παράλληλα, η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα, 17 έως 30 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 30 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και έως τους 33 βαθμούς στη Δυτική Πελοπόννησο, 22 έως 28 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 20 έως 29 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ανατολικό, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στα νοτιοανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις και αυξημένη υγρασία τις πρωινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και αυξημένη υγρασία τις πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, όπου μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς σχεδόν μέτριους 4 μποφόρ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έτοιμο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου

Διαβάστε Περισσότερα »

Λουκέτο διαρκείας στα σχολεία!

Αποφασίζουν σήμερα οι δάσκαλοι - Προβλήματα και στα Πανεπιστήμια - Στον «αέρα» Εξεταστική και εγγραφές
Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι πρόεδροι των ΟΛΜΕ με τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, στη μαραθώνια συνεδρίασή τους η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ.

Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.

Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.

Η ΟΛΜΕ έχει καλέσει επίσης σε συγκρότηση κοινού απεργιακού μετώπου τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους. Οι πρώτοι αναμένεται να καθορίσουν μέσα στην εβδομάδα τη στάση τους ενώ οι δεύτεροι κάλεσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση χθες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκλογλου. Η ΔΟΕ έχει σήμερα συνάντηση με την ΟΛΜΕ.

Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αραβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα οι δάσκαλοι που ήδη έχουν κηρύξει απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ για τις 18 και 19 του μήνα συνεδριάζουν σήμερα μαζί με τους καθηγητές και δεν αποκλείεται να επεκτείνουν τον απεργιακό τους αγώνα.

Με δύο 48ωρες και μια πενθήμερη απεργία ξεκινούν από σήμερα απεργιακό αγώνα και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Έτσι ούτε οι εγγραφές νέων φοιτητών μπορούν να γίνουν, ενώ και η εξεταστική περίοδος πάει πιο πίσω, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών να αναστέλλει τη λειτουργία του από τη Δευτέρα και μέχρι τις 16 του μήνα και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας να κατεβάζει «ρολά» από την Τρίτη, γεγονός που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα και την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων από τις 10 έως 20 του μήνα.


Σε συστράτευση καλεί η ΟΛΜΕ γονείς και μαθητές

Ανοικτές επιστολές προς τους γονείς και τους μαθητές απέστειλε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) εν όψει των απεργιακών της κινητοποιήσεων, η τελική μορφή των οποίων αποφασίζεται σήμερα.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν σε συστράτευση τους γονείς «στον αγώνα για το δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αναταραχή και στα πανεπιστήμια

Εικόνα αναταραχής φαίνεται ότι υπάρχει και στα πανεπιστήμια κυρίως λόγω του επικείμενου κύμα διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως προαναφέραμε,  θα αναστείλει για μία εβδομάδα τη λειτουργία του, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών τις τελευταίες δεκαετίες, για πρώτη φορά το ίδρυμα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεγρίνης. Διαβάστε περισσότερα εδώ
http://www.protothema.gr/greece/article/308994/pelegrinis-to-panepistimio-athinon-vrisketai-se-apoluto-adiexodo/

«Ρολά» κατεβάζει την Τρίτη, και για άγνωστο χρονικό διάστημα, και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με απόφαση της Συνέλευσης του Ιδρύματος.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για αντικειμενικές δυσκολίες, που δεν επιτρέπουν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και αναφέρεται ότι γι' αυτό το λόγο, το ΤΕΙ αναστέλλει  την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία του.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποδυναμώνεται από γιατρούς το Νοσοκομείο Λιβαδειάς




Πέντε γιατροί βασικών ειδικοτήτων έχουν αποχωρήσει από το Νοσοκομείο Λιβαδειάς μέσα στον τελευταίο χρόνο και δεν έχουν αντικατασταθεί.

Πρόκειται για δύο γιατρούς από το καρδιολογικό τμήμα, τη δερματολόγο , τη νευρολόγο ενώ πρόσφατα αποχώρησε και ο μοναδικός οφθαλμίατρος.

Στις απώλειες προστέθηκε και ο θάνατος του πνευμονολόγου του νοσοκομείου, αυξάνοντας τα κενά σε έξι.

Ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους για το μέλλον του νοσοκομείου στο επόμενο κύμα συγχωνεύσεων.

Ερωτήματα προκύπτουν όσον αφορά  τις ενέργειες της διοίκησης  για την επίλυση του προβλήματος.

Οι τοπικοί φορείς είναι ενήμεροι για τα προβλήματα και τι κάνουν, ή περιμένουν τον Άδωνι να τους τα λύσει;
siriosfm.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Tα αλλαντικά στο στόχαστρο των γιατρών..




 Μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι...
Το επεξεργασμένο κρέας είναι ιδιαίτερα νόστιμο, φαίνεται όμως ότι είναι και αρκετά επικίνδυνο για την υγεία της καρδιάς μας, ενώ οι έρευνες συσχετίζουν την υπερβολική κατανάλωση ακόμη και με ορισμένες μορφές καρκίνου.



 Μάλιστα, η πλέον πρόσφατη έρευνα είναι αρκετά ανησυχητική και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή διεξήχθη σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Όσοι καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα από...  160 γρ. επεξεργασμένου κρέατος έχουν περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σχετιζόμενου κυρίως με καρδιαγγειακά νοσήματα, σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο από 20 γρ. την ημέρα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η πανευρωπαϊκή μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί δεκατρία έτη και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine».
Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος σχετιζόταν με την πρόωρη θνησιμότητα και ότι το 3,3% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερο από 20 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα βάζει στο στόχαστρο τα αλλαντικά. Δύο επιπλέον φέτες μπέικον την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και καρκίνο κατά 20%, σύμφωνα με ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ σύμφωνα με επισκόπηση 7.000 ερευνών από το Παγκόσμιο Ερευνητικό Αντικαρκινικό Κέντρο (World Cancer Research Fund), υπάρχει ισχυρός συσχετισμός ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Γιατί «φταίει» το επεξεργασμένο κρέας
Tα αλλαντικά περιέχουν άφθονο κορεσμένο λίπος, που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και αλάτι, η υπερβολική κατανάλωση του οποίου επίσης έχει συσχετιστεί με την υπέρταση. Παράλληλα, το κρέας, προκειμένου να γίνει αλλαντικό, υφίσταται επεξεργασία, όπως ψήσιμο, κάπνισμα και προσθήκη ουσιών, όπως τα νιτρώδη, με σκοπό τη βελτίωση της εμφάνισης του προϊόντος και την παράταση της διάρκειας ζωής του.

Ωστόσο, τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται έχουν την ικανότητα να αντιδρούν με τις αμίνες (προϊόντα διάσπασης φυτικών και ζωικών τροφών), σχηματίζοντας νιτροζαμίνες, αρκετές από τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι είναι καρκινογόνες σε πειραματόζωα. Επιπλέον, ορισμένες ουσίες (όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες) που παράγονται σε ορισμένα στάδια της επεξεργασίας του κρέατος (όπως το κάπνισμα) έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνων του πεπτικού. Συνιστάται, λοιπόν, η λελογισμένη κατανάλωση των προϊόντων που τα περιέχουν.

Γενικότερα, τα νιτρώδη-νιτρικά αποτελούν ένα ζήτημα που έχει κατά καιρούς απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα λόγω των αρνητικών επιδράσεών τους στην υγεία.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αποτελούν συστατικά (ρύπους) που μεταφέρονται μέσω του εδάφους, του νερού και του αέρα και περιέχονται σε πλήθος προϊόντων, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, καθώς και στο νερό. Γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθορίσει ως ανώτατη αποδεκτή ποσότητα νιτρικών-νιτρωδών που μπορούμε να προσλαμβάνουμε από τις τροφές τα 300 mg την ημέρα.greece-salonika
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκλεβαν μετασχηματιστές σε Αττική,Βοιωτία,Φθιώτιδα,και Εύβοια-600.000 ζημιά στη ΔΕΗ


Εξαρθρώθηκε σπείρα, που έκλεβε μετασχηματιστές και καλώδια της ΔΕΗ, στα Μεσόγεια Αττικής και σε περιοχές των νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας.

Τα μέλη της σπείρας με καταγωγή από το Πακιστάν συνελήφθησαν στο Περιστέρι, ενώ αναζητούνται δύο συνεργοί τους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες μετέβαιναν νυχτερινές ώρες στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων Αττικής και σε περιοχές των νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας, και αφαιρούσαν μετασχηματιστές και καλώδια της ΔΕΗ. Αφού ξεβίδωναν τις βίδες από τις βάσεις που στηρίζονται οι μετασχηματιστές, τους έριχναν, με τη χρήση ιμάντων, στο έδαφος και αφαιρούσαν τον χαλκό από το εσωτερικό τους.

Μετά τις κλοπές, τα μέλη της σπείρας μετέβαιναν στην περιοχή Νέα Ζωή Ασπροπύργου και πωλούσαν, κυρίως σε Ρομά, τις ποσότητες χαλκού που είχαν αφαιρέσει, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Σύμφωνα με την ΔΕΗ, η ζημιά που προκλήθηκε από τις κλοπές και τις φθορές των μετασχηματιστών και καλωδίων ανέρχεται στις 600.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ! Πέθανε από εσωτερική αιμορραγία την πρώτη μέρα του γάμου της και είναι μόλις.... 8 ετών!!!




Σοκ και οργή στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου μιας οκτάχρονης νύφης στην πόλη...



 Hardh στην Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας του Κουβέιτ «Al Watan», το άτυχο κοριτσάκι έφερε βαριά τραύματα στα γεννητικά όργανα και πέθανε από εσωτερική αιμορραγία, έπειτα από την πρώτη νύχτα του γάμου της με έναν 40χρονο άνδρα.


Ακτιβιστές και πολίτες ζητούν τώρα τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία του 40χρονου γαμπρού αλλά και της οικογένειας του κοριτσιού που επέτρεψε να γίνει αυτός ο γάμος.
Μάλιστα, στο Κουβέιτ, μπλόγκερς εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά του 40χρονου τον οποίο αποκάλεσαν «ένα κτήνος που πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά».


Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από το ένα τέταρτο των κοριτσιών που γεννιούνται στην Υεμένη παντρεύονται πριν γίνουν 15 ετών, ενώ με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε ημέρα, σχεδόν 39.000 κορίτσια κάτω των 18 παντρεύονται.
Διαβάστε Περισσότερα »

Kαταργήθηκαν τα Θρησκευτικά από τα ΕΠΑΛ


Με νομοτεχνική ρύθμιση ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβαντινόπουλος αφαιρεί το μάθημα των Θρησκευτικών από την Γ' Λυκείου των ΕΠΑΛ.

Η αρχική διατύπωση στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συζητείται στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής, προέβλεπε στα μαθήματα Γενικής Παιδείας μία ώρα την εβδομάδα και για την Β' και για την Γ' Λυκείου.

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι εκ παραδρομής στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είχε εμφιλοχωρήσει το μάθημα των Θρησκευτικών στην Γ' Λυκείου των ΕΠΑΛ, καθώς τα Θρησκευτικά δεν διδάσκονταν ως τώρα. Με την ρύθμιση, πρόσθεσε, διορθώνεται το λάθος που είχε γίνει.
Με τη νέα ρύθμιση τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Β' Τάξης των ΕΠΑΛ είναι:

-Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες, Λογοτεχνία 1 ώρα)
-Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες, Γεωμετρία 1 ώρα)
-Θετικές Επιστήμες (Φυσική 1 ώρα, Χημεία 1 ώρα)
-Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα)
-Θρησκευτικά (1 ώρα)
-Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά 1 ώρα)
-Φυσική Αγωγή (1 ώρα)
Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας της Γ Τάξης των ΕΠΑΛ είναι:
-Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 2 ώρες, Λογοτεχνία 1 ώρα)
-Μαθηματικά (Άλγεβρα 2 ώρες, Γεωμετρία 1 ώρα)
-Θετικές Επιστήμες (Φυσική 2 ώρες, Χημεία 1 ώρα)
-Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (1 ώρα)
-Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά 1 ώρα)
-Φυσική Αγωγή (1 ώρα)


Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2013 ΤΗΣ ΔΗΜ.ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΘΗΒΑΣ





  Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2013 με τίτλο «Στις Βιβλιοθήκες ο Κόσμος είναι Πολύχρωμος». Μια δράση του Future Library για την προώθηση της ανάγνωσης, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

  Από τις 25 Ιουνίου έως τις 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 32 εκδηλώσεις που απευθύνονταν κυρίως στα παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών, αλλά και σε μεγάλους. Συμμετείχαν  617 παιδιά και 63 ενήλικες,  29 εθελοντές και εμψυχωτές, 1 εξωτερική συνεργάτιδα του Future Library και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Υπεύθυνη καλοκαιρινής εκστρατείας, η βιβλιοθηκονόμος Μάγδα Παπαδοπούλου.

  Οι δράσεις κάλυψαν διάφορους τομείς: εικαστικά εργαστήρια, περιπάτους μέσα στην πόλη, αναγνώσεις και αφηγήσεις, δημιουργικότητα και έκφραση των παιδιών, μάθηση μέσα από το παιχνίδι, χρονογραμμές  που μας ταξίδεψαν στην ιστορία των χρωμάτων και πολλά άλλα.

  Η Βιβλιοθήκη  και το φετινό καλοκαίρι  πρόσφερε χαμόγελα, χαρά, δημιουργικότητα και αισιοδοξία σε μικρούς και μεγάλους.  Η επισκεψιμότητά της αυξήθηκε, καθώς και οι δανεισμοί των βιβλίων.

  Ευχαριστούμε τα παιδιά και τους γονείς για τη συμμετοχή τους. Επίσης, τους εθελοντές και εμψυχωτές για την πολύτιμη βοήθειά τους και την πολύ σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση των δράσεων και συγκεκριμένα τους:  Νίκη Σίμου, Ειρήνη Αναστασίου, Λουλουδία Βρεττού, Κατερίνα-Ίνα Τσέλα, Νατάσα Σταμάτη, Κατερίνα Παπάζογλου, Σταυρούλα Κυπραίου, Γιώργο Πανάγου, Ιωάννα Ρουπάκα,  Βασιλική Πέτρου, Ευθυμία Παπαναστασίου, Κων/νο Μαστροθανάση, Άγγελο Μαρίνη, Μαρία Ρόδη, Παναγιώτη Λέττη, Παναγιώτη Κούστα, Γιώργο Σκούμα, Χρυσούλα Κολέσια, Στέλλα Σύρου-Γιαννίκα, Αναστασία Πανάγου, Χαρά Γιαννίκα, Φεβρωνία Λέλλα, Σωτηρία Τραμπάκουλου, Γαλήνη Τριπερίνα, Δέσποινα Κασκαβέλη, Ασημίνα Λυμπέρη, Φωτεινή Δρακωνάκη, Κλεοπάτρα Χατζηλία, Κατερίνα Αγγέλου.

  Ευχαριστούμε τη Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τον υπάλληλο της  και Αντιπρόεδρο του ΔΟΘ κ. Δημήτρη Κουτσοδήμο,  την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την  αρχαιολόγο της   κ. Ανδρομάχη Κατσελάκη, για τη συνεργασία  τους στους  αρχαιολογικούς περιπάτους στα μνημεία της πόλης, τον κ. Βασ. Αθ. Βασιλείου που μας ταξίδεψε μέσα από τις μνήμες του σ’ ένα νοσταλγικό περίπατο στην παλιά Θήβα, το Σύλλογο Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης «Ελείτροχο» για την φωτογραφική αποτύπωση  δράσεων, το Τμήμα Τροχαίας Θηβών και τη Δημοτική Αστυνομία Θηβών για την συνδρομή τους στην ασφάλεια των πεζοπόρων.

  Τέλος, ευχαριστούμε την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library  και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας  για 2η  συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή και της Βιβλιοθήκης μας,  για τη συνεργασία και την ενίσχυση της Βιβλιοθήκης μας με  δωρεά βιβλίων, αναλωσίμων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.







                                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

                                                          ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ