Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Με «σήμα» θα πωλείται το ελληνικό γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα



Το σήμα θα ταυτοποιεί την ελληνική προέλευση προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών. 


Σε δημόσια... διαβούλευση έθεσε η Επιτροπή Ελληνικού Σήματος, τον «Κανονισμό απονομής σήματος ελληνικού προϊόντος για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα», με τον οποίο διασφαλίζεται η λειτουργία ενιαίου και ομοιογενούς πλαισίου αξιόπιστων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών διαδικασιών ελέγχου και απονομής του ώστε «σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός του γάλακτος ελληνικής προέλευσης, από γάλα άλλης προέλευσης, σε όλα τα στάδια παραγωγικών διαδικασιών».

Η Επιτροπή έχει ήδη εκδώσει σχέδιο κανονισμού για την απονομή του ελληνικού σήματος στα αλκοολούχα ποτά, και τώρα έθεσε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, (σύμφωνα με το άρθρο 187 του ν. 4072/2012), τον δεύτερο κανονισμό. Καταληκτική ημερομηνία διαβούλευσης είναι η 25η Οκτωβρίου 2013.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «με τον υπό διαβούλευση κανονισμό ορίζεται ως Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ) και καθορίζονται με λεπτομέρεια όλες οι ειδικότερες προϋποθέσεις για την απονομή και τη χρήση του ελληνικού σήματος στα σχετικά προϊόντα.

Η Επιτροπή, δεδομένης της σπουδαιότητας του προτεινόμενου Κανονισμού για την προστασία της ελληνικότητας των προϊόντων της χώρας μας, καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους στις διατάξεις του.

Επίσης η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς ή επιχειρήσεις να υποβάλουν τις προτάσεις τους και για τα λοιπά ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στη Δ/νση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (γραφείο 222Γ) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gge.gr.»

Σε ποια προϊόντα θα απονέμεται το Σήμα

Το σήμα θα ταυτοποιεί την ελληνική προέλευση προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών.

Τα προϊόντα στα οποία απονέμεται το Ελληνικό Σήμα είναι τα:
■«Είδη γάλακτος» «διατηρημένα γάλατα, μερικά και ολικά αφυδατωμένα», «αφρόγαλα», «βούτυρο» και «γαλακτικές λιπαρές ύλες» που διατίθενται στην κατανάλωση, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 80 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
■«γιαούρτι», «τυροκομικά προϊόντα», «ρυζόγαλο», «κρέμα» και «επιδόρπια με βάση το γάλα», όπως αυτό αναφέρεται στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Απαιτήσεις για την απονομή του Ελληνικού Σήματος

Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι απαιτήσεις:

- οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας γάλακτος, καθώς και οι εγκαταστάσεις παραγωγής και συσκευασίας γαλακτοκομικών προϊόντων, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

- το νωπό γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων να παράγεται σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

- τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε άλλα προϊόντα να είναι ελληνικής προέλευσης.

- το ρύζι που χρησιμοποιείται ως συστατικό του προϊόντος «ρυζόγαλο», να είναι ελληνικής προέλευσης.

- Το 75% τουλάχιστον των «ειδών γάλακτος», καθώς και το 75% των προϊόντων γάλακτος (αναγόμενα σε νωπό γάλα) που χρησιμοποιούνται στα «επιδόρπια με βάση το γάλα», να είναι ελληνικής προέλευσης.

- το μέλι που χρησιμοποιείται στα «επιδόρπια με βάση το γάλα», να είναι ελληνικής προέλευσης.

- να καθιερώνεται και να τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας που περιλαμβάνει:
■τον έλεγχο της ελληνικής προέλευσης του παραλαμβανόμενου γάλακτος,
■τη διασφάλιση της συνέχειας της ιχνηλασιμότητας κατά τη διάρκεια των οποιοδήποτε ενδιάμεσων παραγωγικών διαδικασιών στην Επιχείρηση,
■τον έλεγχο της ταυτότητας των παραγόμενων τελικών προϊόντων που εξέρχονται από την Επιχείρηση, διατηρούμενης της δυνατότητας ανάστροφης επιβεβαίωσης της ιχνηλασιμότητας.

- Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός του γάλακτος ελληνικής προέλευσης, από γάλα άλλης προέλευσης, σε όλα τα στάδια παραγωγικών


Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Λιβαδειά η Ολυμπιακή Φλόγα-βίντεο

Στη ρωσική αντιπροσωπεία θα παραδοθεί το Σάββατο η Φλόγα, προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Σότσι 2014».
Την Παρασκευή η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη, οπότε και θα ολοκληρωθεί επίσημα η 6η ημέρα της Λαμπαδηδρομίας, που διοργανώνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Το ταξίδι της Φλόγας προς την πρωτεύουσα ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από τα Τρίκαλα, στη συνέχεια πήγε στην Καρδίτσα, όπου η υποδοχή ήταν αποθεωτική από χιλιάδες κατοίκους της πόλης. Μετά πέρασε από την Άμφισσα, τους Δελφούς και την Αράχωβα στον Παρνασσό και τελευταία στάση της Λαμπαδηδρομίας πριν από την Αθήνα, ήταν η Λιβαδειά.

 LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Θήβα το ειδικό όχημα που μετρά την ασφάλεια των δρόμων





Την πόλη της Θήβας επισκέφθηκε, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, η ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας MAKE ROADS SAFE HELLAS με το ειδικά εξοπλισμένο όχημα, που μετρά και αποτυπώνει το επίπεδο ασφάλειας των ευρωπαϊκών δρόμων.

Ο Δήμαρχος κ. Σπύρος Νικολάου και ο Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Χατζησταμάτης υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο τον project manager της εταιρείας κ. Ευάγγελο Μπέλλο και τους συνεργάτες του κα. Κατερίνα Κουλουριώτη και κ. Μανώλη Ανδρουλιδάκη, όπου συνομίλησαν για αρκετή ώρα, σχετικά με το έργο SENSOR, που συντονίζει η εταιρεία.

Πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση  έργο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας μέσω της επιθεώρησης και αξιολόγησης του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου στην Ελλάδα αλλά και σε 13 ακόμα χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, το έργο sensor, θα επιθεωρήσει 3.600 km του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου, μέρος του οποίου διέρχεται από την Περιφέρεια Στερεάς.

Οι πληροφορίες που θα συλλέξουν θα αναλυθούν σε εργαστήριο. Στη συνέχεια θα καταστρωθούν αποδοτικά σχέδια επενδύσεων, τα οποία θα παρουσιασθούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προωθηθούν χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Ο κ. Δήμαρχος σε δήλωσή του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. είπε:

«Ελπίζουμε οι πληροφορίες που θα συλλέξουν οι εταίροι του έργου SENSOR από το οδικό δίκτυο της Στερεάς, να συμβάλλουν στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας για να μη χάσουν άλλοι άνθρωποι τη ζωή τους στο οδόστρωμα».


Διαβάστε Περισσότερα »

Με το "σταγονόμετρο" θα δίνονται άδειες στους δημοσίους υπαλλήλους..




«Μαχαίρι» στην κατάχρηση αδειών στο Δημόσιο, διευκολύνσεις στη διαδικασία προσλήψεων για επείγουσες ανάγκες και επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών προωθεί μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που τέθηκε σήμερα  σε δημόσια διαβούλευση.



Ειδικότερα βάσει των ρυθμίσεων που προωθούνται σε ό,τι αφορά τις άδειες:

- Καταργείται η μηχανογραφική άδεια έξι ημερών το χρόνο, που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατ. εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.
•Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από δέκα μέρες το χρόνο σε οκτώ με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από τέσσερις σε δύο και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές - δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί δύο που ισχύει σήμερα. Τέλος, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως τρεις μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα) για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό.

•Όσον αφορά στις γονικές άδειες παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις. Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας τριών μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις:

Δίδεται η δυνατότητα κάλυψης θέσεων χωρίς προκήρυξη από πίνακες επιλαχόντων άλλων προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, εφόσον πρόκειται για τις ίδιες ειδικότητες- κλάδους και δεν έχει περάσει 9μηνο από τη δημοσίευση διοριστέων σε ΦΕΚ. Οι επιλαχόντες θα ενημερώνονται από το ΑΣΕΠ εγγράφως και εντός πέντε ημερών με γραπτή δήλωση θα αποδέχονται ή όχι τη θέση. Αν δεν καταθέσουν γραπτή δήλωση σημαίνει μη αποδοχή.

Σε προκηρύξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου δίνεται δυνατότητα άμεσης πρόσληψης για επείγουσες ανάγκες φορέων από προσωρινούς πίνακες κατάταξης και πριν τη δημοσίευση των οριστικών.

Εισάγεται δυνατότητα πρόσθετων δοκιμασιών μέσω ΑΣΕΠ εάν ζητηθεί από φορείς (όπως πρακτική δοκιμασία, εξέταση με υπολογιστή ή άλλες συσκευές, δοκιμασία με μέθοδο ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών).

Εισάγεται έλεγχος ΑΣΕΠ στις προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Αναφορικά με τη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων:
•Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του, ενώ επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία.

•Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, καθώς και η έκδοση αποφάσεων του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ' Τμήματός του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Νεφώσεις και βροχές σε όλη τη χώρα



Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου - Στη Β. Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 16 βαθμούς
Νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές στην Ανατολική Θεσσαλία, τη Κεντρική και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο αλλά και στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, περιμένουμε σήμερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 16 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 8 έως 16 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 10 έως 17 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 12 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 10 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και τις πρωινές ώρες στον Πατραϊκό ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια και ανατολικά του νομού, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι στο Σαρωνικό και μέτριοι έως ισχυροί στο Ν. Ευβοϊκό.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη όπου η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν το πρωί βόρειοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ