Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο Ηγούμενος της Μονής Σαγματά υποψήφιος για τη Μητρόπολη Αργολίδας

 Υποψηφιότητες και παρασκήνιο για τη Μητρόπολη Αργολίδος

   

ΕΝΑ ΕΤΕΡΟ, παλαιό στην ουσία, θέμα που τελευταία απασχολεί αφορά τους γηραιούς και ασθενείς μητροπολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο τους, υπόθεση που συνδέεται με το περίφημο ζήτημα της θέσπισης ορίου ηλικίας.

Η τελευταία παράμετρος, το όριο, δεν υπάρχει στην ατζέντα, το πρόβλημα ωστόσο είναι γνωστό τοις πάσι και υπαρκτό.

Η κακοήθεια και το αμαρτωλό παρελθόν (μέχρις ενός σημείου, ευλόγως) κάνουν ορισμένους να συνδέουν την υπόθεση αυτή με πιθανές ενδόμυχες επιδιώξεις του αρχιεπισκόπου, ήγουν παραιτήσεις και εκλογή φίλα προσκείμενων στον ίδιο αρχιερέων.

Το σενάριο αυτό, κλασικό, διακινείται και δείχνει ότι ουδόλως γνωρίζουν τον κ. Ιερώνυμο, καθώς ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν επί δεκαετίες συνεργάτες του, που συνολικά ούτε πέντε δεν είναι, στην πλειοψηφία τους έχουν εκλεγεί.

Γηρατειά και αρρώστιες

Από κει και πέρα, είναι σε όλους γνωστό ότι περίπου δέκα αρχιερείς (παρ' ότι γνωρίζουμε δεν αναφέρουμε ονόματα σεβόμενοι θεσμό και πρόσωπα), τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα για λόγους γήρατος ή υγείας, ενώ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τη φημολογία, προστέθηκε και μία περίπτωση που αφορά σε κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες.

Παρ' ότι μισητός ή αιρετικός, ο προηγούμενος πάπας, εκών άκων, πρόσφερε ένα παράδειγμα.

Επίσης, είναι γνωστό ότι είθισται το οικογενειακό περιβάλλον να αποτελεί εμπόδιο σε τυχόν παραιτήσεις.

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς ανεκδοτολογικού χαρακτήρα περιπτώσεις που αναδεικνύουν ξεκάθαρα τα προβλήματα σε διοίκηση και δια ποίμανση.

Η μόνη θεσμική δικλίδα παραμένει η ενεργοποίηση της σχετικής ρύθμισης του Καταστατικού Χάρτη, που προβλέπει σύσταση επιτροπής που αποτελείται και από γιατρό για την επιτόπια διακρίβωση της κατάστασης, απόφαση που λαμβάνεται από τη Σύνοδο, στην οποία επιστρέφει η εισήγηση της επιτροπής.

Αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες, θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην επόμενη σύγκληση της Ιεραρχίας, τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ, αποτελεί πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξουν απώλειες, διότι ορισμένοι αρχιερείς αντιμετωπίζουν πραγματικά σοβαρά προβλήματα υγείας (μία περίπτωση λέγεται ότι είναι σχεδόν ίδια με του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου).

Φυσιολογικά, εντός του 2014 και μέχρι την επόμενη Ιεραρχία του επόμενου Οκτωβρίου, θα έχουμε πιθανόν αρκετές εκλογές. Εκλογές έχουμε και τώρα, αυτές που αφορούν την κάλυψη της Μητρόπολης Αργολίδος.

Η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει ως προς τις επικρατέστερες υποψηφιότητες που συνοψίζονται σε δύο, αυτές του σημερινού βοηθού επισκόπου Επιδαύρου Καλλίνικου Κορομπόκη και του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Αντωνόπουλου, ηγούμενου της ιστορικής Μονής Σαγματά στη Βοιωτία.

Η αργολική γη θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη, διότι και οι δύο υποψηφιότητες διακρίνονται για τις ικανότητες και το φρόνημα.

Τα προβλήματα, ερχόμενοι στο παρασκήνιο, ξεκινούν από την τελευταία διαπίστωση, καθώς ορισμένοι αρχιερείς λέγεται ότι θα προκρίνουν την υποψηφιότητα του βοηθού επισκόπου για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το πρόσωπο αλλά με άλλου χαρακτήρα σκοπιμότητες, ήγουν αντίδραση σε επιλογές του αρχιεπισκόπου.

Στην κατεύθυνση αυτή φέρονται να κινούνται οι μητροπολίτες Καισαριανής Δανιήλ και Σύρου Δωρόθεος.

Ευστάθιος και αλήθειες



Εντελώς διαφορετική και διαυγής είναι η στάση του μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, τον οποίο ορισμένοι επιχειρούν να εμφανίσουν ως συμπλέοντα με τους προαναφερθέντες.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ευστάθιος, ο οποίος γνωρίζει προσωπικά και τους δύο πολύ καλά, θεωρεί ισάξιες τις δύο υποψηφιότητες, έχει καταστήσει σαφές σε ποιον δίνει το αναγκαστικό πρόκριμα στο μονοπρόσωπο, γεγονός που γνωρίζει και ο κ. Ιερώνυμος (παρεμπιπτόντως, οι δύο εκκλησιαστικοί άνδρες, που ήταν αντίπαλοι στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, διατηρούν άριστες σχέσεις).

Ο Αρχιεπίσκοπος, τώρα, υπήρξε ο ίδιος ηγούμενος της Μονής Σαγματά, γνωρίζει εδώ και δεκαετίες τον κ. Νεκτάριο και είναι φυσιολογικό να κλίνει προς την υποψηφιότητά του, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε.

Ο ηγούμενος της μονής, ο οποίος διατηρεί από χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, είναι γνωστός σε ευρύτερα στρώματα λόγω της έντονης συγγραφικής του δραστηριότητας, ενώ είναι αυτός που ανέδειξε τη μορφή του Ουκρανού ιατρού χειρουργού, κατόπιν Αγίου Λουκά Συμ φερουπόλεως και Κριμαίας.

Είναι βέβαιο, γιατί ακούγονται πολλά ανέκδοτα στον εκκλησιαστικό χώρο, ότι, στην περίπτωση που εκλεγεί, δεν θα αγιοποιηθεί ο Ιωάννης Καποδίστριας, κάτι που θα ήθελαν, υποτίθεται, οι Ρώσοι.
romfea.gr
  
Διαβάστε Περισσότερα »

Nεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας και δημοτικός σύμβουλος

Σοκ προκάλεσε στην κοινωνία της Λαμίας η είδηση του θανάτου του υποψήφιου δημάρχου, ο οποίος κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο 54χρονος Γιώργος Κοτσάνος, υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, είχε μεταβεί μαζί με άλλους οκτώ κυνηγούς στο Ανυδρο Στυλίδας για να κυνηγήσει αγριογούρουνα.

Εκει, ωστόσο, βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς πιθανότατα πυροβολήθηκε από άλλο κυνηγό στο κεφάλι.

Λίγο πριν από τις 2.00 το μεσημέρι, ένας από τους κυνηγούς τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε ότι βρήκαν έναν από την παρέα τους νεκρό, χωρίς όμως να μπορεί να εξηγήσει πως έγινε το κακό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ακόμη τρεις συλλήψεις σε Βοιωτία Εύβοια και Φθιώτιδα για ναρκωτικά

Ακόμη τρεις συλλήψεις σε Βοιωτία Εύβοια και Φθιώτιδα, μετά από ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Τρεις (3) ημεδαποί κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για κατοχή ακατέργαστης κάνναβης και ναρκωτικών δισκίων

Συνελήφθησαν, χθες (11-10-2013) μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σε περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 42, 36 και 31 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για κατοχή ακατέργαστης κάνναβης και ναρκωτικών δισκίων.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί στη Λαμία, συνελήφθη ο 42χρονος από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ. ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν (12) ναρκωτικά δισκία, για τα οποία δεν διέθετε την απαιτούμενη ιατρική συνταγή.

Στην δεύτερη περίπτωση, χθες το απόγευμα στη Χαλκίδα, συνελήφθη ο 36χρονος από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ. ΑΣ. της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε, μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (11) γραμμαρίων.

Στην τρίτη περίπτωση, χθες το απόγευμα στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Βοιωτίας, συνελήφθη ο 31χρονος από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε, μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (12,5) γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, οδηγήθηκαν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Συμβαίνει τώρα στη Θήβα- Φωτιά ξέφυγε από τους Ρομά κοντά σε κατοικημένη περιοχή


Σαββατο απόγευμα και έχει δημιουργηθεί διαπληκτισμός ανάμεσα στην πυροσβεστική και σε ρομά.
Ειδικότερα Ρομά άναψαν φωτιά στο Πυρί στη θέση δεξαμενή πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, για να κάψουν πλαστικά και χόρτα. Ο κόσμος που πνιγόταν από τον καπνό κάλεσε την πυροσβεστική καθώς η φωτιά πήρε έκταση. Έφτασε η πυροσβεστική και οι ρομά σύμφωνα με πληροφορίες αναγνώστη μας δεν άφηναν  τους πυροσβέστες να σβήσουν τη φωτιά. Έγινε διαπληκτισμός και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο ενώ δεν έχει σβήσει ακόμη αλλά η ατμόσφαιρα στο Πυρί της Θήβας είναι αποπνικτική καθώς λαμβάνουμε τηλεφωνήματα ότι ο κόσμος που μένει εκεί δίπλα δεν μπορεί να αναπνεύσει.
Φωτογραφίες αναγνώστη μας
 viotiashop.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Διακοπή ρεύματος στη Δημ.Ενότητα Θεσπιών

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΠΙΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει διακοπή ρεύματος για την συντήρηση του δικτύου της , την Κυριακή 13 Οκτωβρίου  2013 και ώρα 13:30-15:00 σε Νεοχώρι,Άσκρη,Θεσπιές,Λεοντάρι και Μαυρομάτι


ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 38χρονος στo Κάστρο Βοιωτίας για παράνομη οπλοκατοχή


Κατασχέθηκαν ένα (1) κυνηγητικό όπλο και (19) κροτίδες

Συνελήφθη, χθες (11-10-2013) το μεσημέρι στο Κάστρο Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 38χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράνομη κατοχή κυνηγητικού όπλου και κροτίδων.

Ειδικότερα χθες το μεσημέρι οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική νομότυπη έρευνα στην οικία του 38χρονου στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) κυνηγητικό όπλο και δεκαεννέα (19) κροτίδες, τα οποία κατείχε παράνομα.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 55χρονος στη Λιβαδειά για ακάλυπτες επιταγές



Συνελήφθη 55χρονος ημεδαπός στη Λιβαδειά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων για έκδοση ακάλυπτων επιταγών

Συνελήφθη, χθες (11-10-2013) το πρωί στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ένας 55χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν εννέα (9) καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λιβαδειάς.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις, ο 55χρονος καταδικάσθηκε συνολικά σε ποινές φυλάκισης που ξεπερνούν τα δώδεκα (12) έτη και χρηματικές ποινές για έκδοση ακάλυπτων επιταγών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.


Διαβάστε Περισσότερα »

Την Τρίτη θα καταβληθεί η αποζημίωση σε 65.000 κτηνοτρόφους

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση ύψους 50 εκατ. ευρώ σε συνολικά 65.000 κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, από την Πιερία, όπου σήμερα βρίσκεται, «έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διεργασίες και την Δευτέρα θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κι από την Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμα προς ανάληψη».

Αφού τόνισε ότι το υπουργείο και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους προς τους παραγωγούς, επανέλαβε προς εντός των προσεχών ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή της δεύτερης δόσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι και η πρώτη δόση ήταν ανάλογου ύψους κι είχε καταβληθεί στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Τέλος ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε πως τώρα η μεγάλη προσπάθεια του υπουργείου επικεντρώνεται στο να καταστεί δυνατή μετά την 15η Οκτωβρίου η καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες, που φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών στη Κρήτη-Τράνταξε τα Χανιά – Κουνήθηκε μέχρι και η Αθήνα

 Iσχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, το νομό Χανίων, ενώ το χτύπημα του εγκέλαδου έγινε αισθητό σε Κυκλάδες, Πελοπόννησο, ακόμη και την Αττική.

Οι πρώτες εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών έκαναν λόγο για μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με τη δόνηση να σημειώνεται περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κάνει λόγο για σεισμό 6,4 βαθμών σε απόσταση 60 χλμ από τα Χανιά, ενώ ανησυχητική είναι η διάρκεια του σεισμού που υπολογίζεται κοντά στα δέκα δευτερόλεπτα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο -από τη Σπάρτη μέχρι και την Πάτρα- όπως και στην Αττική.

Σύμφωνα με το «Flashnews.gr» (με ειδήσεις από την Κρήτη) η δόνηση ήταν μεγάλης διάρκειας και έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές κυρίως από τζαμαρίες που έσπασαν στην Παλιά Πόλη των Χανίων, ενώ μαρτυρίες μιλάνε για μάρμαρα που έπεσαν από μπαλκόνια στο κέντρο.

Κρητικά μέσα αναφέρουν ότι ένας πολίτης τραυματίστηκε ελαφρά στην προσπάθειά του να πηδήξει από παράθυρο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας τόνισε είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν ο σεισμός που καταγράφηκε είναι και ο κύριος.

«Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο, ο σεισμός επηρέασε κυρίως τη δυτική πλευρά της Κρήτης, δεν εχει καμία σχέση με πρόσφατους σεισμούς στη βόρεια και τη νότια Κρήτη» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε αν o σεισμός που καταγράφηκε στις 4.11 είναι ο κύριος σεισμός. Στις 4.34 το απόγευμα καταγράφηκε και μετασεισμός μεγέθους 3,4 Ρίχτερ.

Εντρομοι οι Κρητικοί πετάχτηκαν στους δρόμους

Εν τω μεταξύ, στην Κρήτη οι κάτοικοι είναι ανάστατοι εξαιτίας της έντασης του χτυπήματος, αλλά και της μεγάλης διάρκειας.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου άρχισαν να χτυπούν οι συναγερμοί σε καταστήματα και επιχειρήσεις ενώ όσοι βρισκόταν μέσα σε αυτά βγήκαν στο δρόμο.

Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις έπεσαν από τα ράφια εμπορεύματα ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα και στο σημείο σπεύδει όχημα της Πυροσβεστικής.

Λόγω της κατάστασης συγκαλείται εκτάκτως στο δημαρχείο το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Στην περιοχή της Κισάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές ωστόσο στο δρόμο βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και του Δήμου προκειμένου να καταγράψουν τυχόν προβλήματα.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΡΟΜΑ έκλεψαν ηλικιωμένο στα ΕΛΤΑ Θήβας



Συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, για κλοπή από ηλικιωμένο στη Θήβα

Οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν χρηματικό ποσό από 71χρονο ημεδαπό μέσα στο κατάστημα των ΕΛ. ΤΑ. Θηβών

Συνελήφθησαν, χθες (11-10-2013) το πρωί στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, τρεις (3) ημεδαποί ROMA και συγκεκριμένα ένας 41χρονος άνδρας και δύο γυναίκες ηλικίας 30 και 22 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για κλοπή σε βάρος ηλικιωμένου.

Ειδικότερα, χθες περίπου στις 10:30΄ το πρωί, το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών ενημερώθηκε τηλεφωνικά από υπάλληλο των ΕΛ. ΤΑ. Θηβών, ότι λίγη ώρα πριν είχε διαπραχθεί κλοπή από άγνωστο/ους δράστη/ες εντός του καταστήματος σε βάρος 71χρονου ημεδαπού, από τον οποίο αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ.

Μετά από άμεσες αναζητήσεις, οι αστυνομικοί εντόπισαν κοντά στο κατάστημα τους τρεις κατηγορούμενους, οι οποίοι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα είχαν διαπράξει την ανωτέρω κλοπή και συνελήφθησαν, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα και αποδόθηκε στον 71χρονο.

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ εξετάζεται η τυχόν συμμετοχή των δραστών στην τέλεση και άλλων παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Το συγκλονιστικό διαφημιστικό της Volvο: Ταύροι κυνηγούν το νέο της κόκκινο φορτηγό

Την αδρεναλίνη στα ύψη ανεβάζει το νέο «test drive» της Volvo, το οποίο προκειμένου να πείσει για την αποτελεσματικότητα του νέου του φορτηγού, αποφάσισε να βάλει μερικούς ταύρους να το κυνηγήσουν.
Συγκεκριμένα, το φορτηγό είναι βαμμένο κόκκινο για να προκαλεί τους ταύρους, οι οποίοι το κυνηγούν μανιασμένα στην Ισπανική πόλη Ciudad Rodrigo.

Το συγκλονιστικό της όλης υπόθεσης ωστόσο, είναι πως για να αποδείξει η Volvo την επιτυχία του φορτηγού της όσον αφορά την οδήγηση και τις μανούβρες που πρέπει να κάνει, έχει και επιβάτες στο πίσω μέρος του, οι οποίοι έχουν δεχθεί πρώτα το ανελέητο κυνηγητό των εξαγριωμένων ταύρων, αναφέρει η Huffington Post.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψάχνουν 50.000 «διαθέσιμους» στο Δημόσιο

Εντολή Μητσοτάκη για άμεση «ακτινογραφία» του προσωπικού υπό την απειλή πειθαρχικού ελέγχου για παράβαση καθήκοντος. Στο στόχαστρο Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, προετοιμάζοντας το έδαφος για απολύσεις και ένταξη σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων από συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων, τίθενται χιλιάδες εργαζόμενοι στα νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα και στις επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην «ακτινογραφία» του προσωπικού -σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, αγγίζει τα 50.000 άτομα - που υπάρχει στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και στις δημόσιες επιχειρήσεις που εποπτεύουν υπουργεία (εκτός των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο) και κυρίως στα ΝΠΙΔ και στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε έγγραφό του (10.10.2013) καλεί με αυστηρή εντολή και μάλιστα υπό την απειλή πειθαρχικού ελέγχου για παράβαση καθήκοντος σε στελέχη και διοικητικούς υπαλλήλους που δεν ανταποκριθούν για την επίσπευση των διαδικασιών απογραφής του απασχολούμενου προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα νομικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις των υπουργείων, των δήμων και των περιφερειών.

Μάλιστα το τελεσίγραφο του υπουργού θέτει ως καταληκτική προθεσμία τις 15 Οκτωβρίου. Ως τότε θα πρέπει οι αρμόδιοι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού:

    Να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου για όλους τους απογεγραμμένους υπηρεσιών του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, καθώς και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στους δήμους και στις περιφέρειες.

    Να αποστείλουν αρχεία για την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και επιχειρήσεων των υπουργείων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Απειλή πειθαρχικών διαδικασιών
Ο κ. Μητσοτάκης σφίγγει τον κλοιό υπό την απειλή πειθαρχικών διαδικασιών (αυτοδίκαιη αργία, πειθαρχικός έλεγχος κτλ.) και θέτει υπό των ευθυνών τους τους αρμοδίους για αυτές τις διαδικασίες.

Η εγκύκλιος με την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη (αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 81/77/οικ. 27519/10.10.2013) εκδόθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες με τίτλο «Αμεση ενημέρωση των στοιχείων του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου για όλους τους απογεγραμμένους και καταληκτική προθεσμία αποστολής αρχείων για την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και επιχειρήσεων των υπουργείων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η ορθή συμπλήρωση και επιβεβαίωση των στοιχείων των απογεγραμμένων στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού των υπηρεσιών του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, καθώς και των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.

«Ως εκ τούτου οι αρμόδιοι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Διοικητικού / Προσωπικού θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι:

1. Εχουν απογράψει όλους τους υπόχρεους σε απογραφή.

2. Τα στοιχεία των απογεγραμμένων στο Μητρώο είναι πλήρη, έγκυρα και επικαιροποιημένα».

Ο υπουργός τονίζει ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω ενέργειες ως τις 15 Οκτωβρίου 2013. Και συμπληρώνει: «Η μη έγκαιρη εκπλήρωση των προαναφερόμενων υποχρεώσεων από τα αρμόδια όργανα ως την καταληκτική ημερομηνία συνιστά λόγο ελέγχου για την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος βάσει του άρθρου 106 του Ν. 3528/2007, όπως ισχύει».

Δεν απέστειλαν στοιχεία
Η αποστολή στοιχείων θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις 30 Αυγούστου, αλλά οι αντιδράσεις ήταν έντονες και το υπουργείο δεν κατάφερε να τα συγκεντρώσει στο σύνολό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων πάμπολλες Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) δεν απέστειλαν στοιχεία, όπως είχε ζητήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη από τον Ιούλιο (έγγραφο υπ' αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 81/62/οικ. 19639/12.7.2013). Μάλιστα στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) με τον κ. Μητσοτάκη.

Μετά τη συνάντηση ανακοινώθηκε ότι ως προς την απογραφή συμφωνήθηκε να συμπληρωθεί φόρμα από τις ΔΕΥΑ την οποία θα στείλει η ΕΔΕΥΑ και θα περιλαμβάνει τον αριθμό των εργαζομένων/ΔΕΥΑ (χωρίς ονόματα), τις ειδικότητες, τις ανάγκες σε προσωπικό κάθε ΔΕΥΑ και την εργασιακή σχέση, καθώς και στοιχεία για την τιμολογιακή πολιτική και το κόστος ενέργειας.

Επομένως, όπως σημειωνόταν σε ανακοίνωση της Ενωσης, οι ΔΕΥΑ «δεν θα στείλουν τη φόρμα της απογραφής σύμφωνα με το υπ' αριθμ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 81/62/οικ. 19639/12.7.2013 έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά θα πραγματοποιηθεί μια εσωτερική απογραφή από την οποία θα αναδειχθεί η σημερινή πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι ΔΕΥΑ είναι υποστελεχωμένες».


Διαβάστε Περισσότερα »

Το Facebook βάζει τέλος στους κρυμμένους χρήστες

Τέλος στους κρυμμένους χρήστες θα βάλει το Facebook καθώς η επιλογή να μην εμφανίζεται το προφίλ ενός ατόμου κατά την αναζήτηση του ονόματός του, πρόκειται να καταργηθεί.

Σύμφωνα με e-pcmag μέχρι σήμερα εάν κάποιος που διατηρεί προφίλ δεν επιθυμούσε να εμφανίζεται κατά την αναζήτησή του απ άλλους χρήστες, η πληκτρολόγηση του ονόματός του στην μηχανή αναζήτησης του Facebook δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Mέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της απόκρυψης του προφίλ από τους χρήστες που την έχουν ενεργοποιημένη, ενώ θα σταλεί και σχετικό μήνυμα ειδοποίησης ότι η ρύθμιση πρόκειται να καταργηθεί.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δ.Θηβαίων:Απολογισμός πεπραγμένων για το 2012

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2012 πραγματοποίησε,  την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου,  ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσία και δημοτών.

Ο φετινός απολογισμός πεπραγμένων, όπως επεσήμανε ο κ. Δήμαρχος, συντάχθηκε όχι μόνο γιατί προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία αλλά και γιατί η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι η διαφάνεια, ο δημόσιος διάλογος και η λογοδοσία είναι θεμελιώδεις έννοιες της Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό το λόγο παρουσιάστηκε αναλυτικά ο απολογισμός πεπραγμένων 2012 ανά Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία του Δήμου, των Νομικών Προσώπων του (ΔΟΘ-ΔΗΚΕΘ), της ΔΕΠΟΔΑΘ και της ΔΕΥΑΘ, ενώ παράλληλα συγκεντρωτικά παρουσιάστηκαν τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ και στον ΘΗΣΕΑ, τα υλοποιούμενα έργα από ΣΑΤΑ, οι προτάσεις έργων που έχουν υποβληθεί για συγχρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και Πράσινο Ταμείο και έργα με ΣΔΙΤ.

Ο κ. Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφέρει τα σημαντικά  προβλήματα και τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε ο Δήμος, τόσο για τη λειτουργία του όσο και για την υλοποίηση του προγράμματος τεχνικών έργων. Συγκεκριμένα  : 

•    Εφαρμόστηκε η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» (δηλαδή η συνένωση των πρώην τεσσάρων Δήμων) χωρίς να ληφθούν υπόψη η έκταση, τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες της κάθε περιοχής.
•    Περιήλθαν νέες αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς να δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης .
•    Δεν υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά σε νευραλγικές υπηρεσίες και δεν υλοποιήθηκαν  προγράμματα επιμόρφωσης, του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών του διευρυμένου πλέον Δήμου.
•    Μειώθηκαν κατά 50 % οι κρατικές ενισχύσεις (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ) που λαμβάνει ο Δήμος.
•    Αυξήθηκαν οι υπηρεσιακές υποχρεώσεις των εργαζομένων του Δήμου ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι μισθοί τους.
•    Αυξήθηκαν οι πιέσεις των πιστωτών του Δήμου –λόγω οικονομικής κρίσης- μέσω δικαστικών μέτρων καταναγκασμού (κατασχέσεις κλπ.) για την εξόφληση των παλαιών οφειλών, με αποτέλεσμα την έλλειψη πίστωσης προς το Δήμο και τη δημιουργία αναγκών και εκτάκτων πληρωμών εκτός προγραμματισμού.

« Παρόλα τα προβλήματα » τόνισε ο κ. Δήμαρχος, «εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο επ’ ωφελεία του Δήμου και των δημοτών.  Η εποχή όμως των θαυμάτων και του οικονομικού πακτωλού των περασμένων δεκαετιών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.  Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο Θηβαίων, αλλά και γενικότερα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, έχει υπερβεί τα όρια αντοχής τόσο των αιρετών, όσο και των εργαζομένων. Αυτή την κρίσιμη ώρα  ως αιρετό σώμα, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η Δημοτική Αρχή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Δημοτικές Παρατάξεις, οφείλουν να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας, διότι διαφορετικά ουδείς θα εξαιρεθεί από την ευθύνη έναντι των πολιτών»




Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Δήμαρχος είπε  :

 « Η  πόρτα του Δημάρχου, όπως είναι ανοικτή για τους πολίτες, παραμένει ανοικτή και για τους δημοτικούς συμβούλους, για οποιοδήποτε θέμα και για οποιαδήποτε πληροφορία.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους δημότες ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αμείωτα συνεχίζουν την προσπάθεια για την ανόρθωση του Δήμου, μέσα από αντίξοες συνθήκες και σε περιβάλλον γενικότερης ανέχειας, και σε αυτό τον αγώνα θα πρέπει να συστρατευθούν και οι δημότες, ώστε να υπάρξει παράλληλη και ενισχυμένη δράση απέναντι στα προβλήματα.
Στα πλαίσια αυτά καλώ όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις και όλους τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Δημοτική Αρχή , ώστε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το ενδεχόμενο της κατάρρευσης, το οποίο βαρύνει όλους μας».

Αναλυτικά ο Απολογισμός έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr στα πλαίσια της διαφάνειας και ενημέρωσης των δημοτών. 
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ «ΕΦΑΓΑΝ» 130.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ 34ΧΡΟΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ «ΜΑΓΙΑ»

Μάνα και γιος, ηλικίας 59 και 38 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, για απάτη και εκβίαση σε βάρος 34χρονης γυναίκας, την οποία εξαπατούσαν για δέκα ολόκληρα χρόνια με το πρόσχημα, ότι θα της έλυναν... τα μάγια που υποτίθεται ότι της είχαν κάνει άλλοι.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε, ότι στη διάρκεια της δεκαετίας η 59χρονη απέσπασε συνολικά 112.000 ευρώ από την 34χρονη, πείθοντάς την πως είναι μέντιουμ και θα την βοηθούσε να απαλλαγεί από τα "μάγια".

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, από τον περασμένο Μάρτιο, μάνα και γιος εκβίαζαν την 34χρονη γυναίκα ότι θα δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο βίντεο και φωτογραφίες από προσωπικές της στιγμές, που είχαν καταγράψει εν αγνοία της. Με αυτό τον τρόπο, της απέσπασαν επιπλέον 19.500 ευρώ.

Η γυναίκα κατέφυγε στην Αστυνομία και αμέσως μετά την παράδοση του τελευταίου ποσού, που ήταν σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, τα ψευτομέντιουμ συνελήφθησαν.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα περίστροφο, ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο, εννέα φυσίγγια και μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας (laptop, tablet, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάμερες, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές κλπ).

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ρύθμιση "ανάσα" για 97.343 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

Ρύθμιση των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο του πρώην ΟΕΚ. Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης

Οριστικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο που είχαν χορηγηθεί σε δικαιούχους του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Τη ρύθμιση ανάσα, η οποία αφορά 97.343 ενεργά δάνεια συνολικού ποσού 2,8 δισ. και όλες τις συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Βάσει της ρύθμισης οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που -κατ' εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).

Έτσι, ανάλογα το δάνειο, η μείωση θα ξεκινά από 38% και θα φθάνει για δάνεια που βρίσκονται κοντά στην εξόφληση το 90%.

Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι ο χρόνος των 180 ημερών υπολογίζεται από τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και κατά συνέπεια οι δανειολήπτες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, μόλις 2.000 δάνεια έχουν υπερβεί σε καθυστέρηση τους έξι μήνες.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα για το περιεχόμενο της ρύθμισης:

1. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 4ου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη/12 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 125.138 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 ευρώ σε 594 ευρώ (-40%).

2. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 5ου έτους (μένουν δηλαδή 5 επιδοτούμενα έτη/11 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 116.341 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 989 ευρώ σε 572 ευρώ(-42%).

3. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 7ου έτους (μένουν δηλαδή 3 επιδοτούμενα έτη/9 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 997 ευρώ σε 522 ευρώ (-48%).

4. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 8ου έτους (μένουν δηλαδή 2 επιδοτούμενα έτη/8 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 88.313 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 ευρώ σε 492 ευρώ (-51%).

Τα δάνεια που ρυθμίζονται ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011. Ως γνωστόν, διάδοχος του ΟΕΚ, που καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, κατέστη καθολικός ο ΟΑΕΔ, ο οποίος σήμερα έχει και την αρμοδιότητα.

Η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί απευθείας από τον πρώην ΟΕΚ, ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα θεσπιστεί εντός του Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

«Με παρότρυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εργαστήκαμε αθόρυβα, αλλά εντατικά και παρουσιάζουμε σήμερα μια ακόμη σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία που δίνει βαθιά ανάσα σε 97.343 οικογένειες εργαζομένων που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι η ρύθμιση κατέστη δυνατή «χάρη στην αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, τον διοικητή του ΟΑΕΔ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους οποίους και ευχαριστώ όλους δημόσια».

«Δημιουργούμε, σε στέρεες βάσεις και με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας. Χτίζουμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας» τόνισε ο κ. Βρούτσης και ανέφερε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, φέρνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μια σημαντική κοινωνική καινοτομία, ένα νέο και ολοκληρωμένο θεσμό που θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο».

«Η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια των βελτιώσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και των διευκολύνσεων για τους ενήμερους δανειολήπτες, που θεσπίσαμε τον Ιούνιο»ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς και τόνισε ότι η ρύθμιση αποτελεί «ουσιαστική ελάφρυνση για 97.343 οικογένειες βιοπαλαιστών, που τα φέρνουν πέρα με μεγάλη δυσκολία».

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος και τόνισε ότι «πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα στηρίξουν απόλυτα τη συγκεκριμένη ενέργεια και θα εφαρμόσουν απόλυτα τις προτεινόμενες ρυθμίσεις», ενώ προσέθεσε ότι «οι τράπεζες, ήδη από την αρχή της κρίσης την οποία βιώνουμε, από το 2009-2010, προβαίνουν σε εξαιρετικές και ευνοϊκές ρυθμίσεις για κάθε κατηγορία δανείων και για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά, για την πελατεία τους δηλαδή, συναισθανόμενες απόλυτα τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία».

«Οι δράσεις μας έχουν ως κριτήριο το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον και την διευκόλυνση των οικονομικά ευαίσθητων ομάδων» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου και τόνισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση «δίνει λύση σε χιλιάδες δανειολήπτες οι οποίοι μέσω της επιμήκυνσης θα πληρώνουν σημαντικά μικρότερη δόση κάθε μήνα».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Καμπουράκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θόδωρος Αμπατζόγλου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πού μετατάσσονται οι 1.629 υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας


Δείτε τους πίνακες με όλα τα ονόματα και την υπηρεσία που τοποθετούνται
Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον ΑΣΕΠ τα ονόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται, καθώς είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους (δυνάμει του άρθρου 90 ν. 4172/2013).

«Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε η ταχύτερη εφαρμογή της κινητικότητας στο ελληνικό κράτος. Θα πρέπει όμως στη συνέχεια να είμαστε ακόμα γρηγορότεροι», είπε νωρίτερα την ίδια ημέρα ο κ. Γεωργιάδης.

Από την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν οι 1.629 εργαζόμενοι των νοσοκομείων - «δεξαμενών» της κινητικότητας θα μετακινηθούν στις νέες τους θέσεις – σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι έχουν κληθεί να επιλέξουν έως τρία νοσηλευτικά ιδρύματα, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι δεσμευτικό, καθώς η μετακίνησή τους  θα γίνει με βάση κυρίως τα προσόντα τους όπως αυτά αποτυπώνονται στη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ.

Δείτε τους πίνακες με όλα τα ονόματα και την υπηρεσία που τοποθετούνται.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», όπου συναντήθηκε με τους συνδικαλιστές, υπογράμμισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. «Απολύσεις μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Η χώρα θα προχωρήσει μπροστά παρά τη γκρίνια και οι γκρινιάρηδες θα μείνουν πίσω», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στη διαδικασία της διαθεσιμότητας.

Αναφερόμενος στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», είπε ότι σύντομα θα λειτουργούν η παθολογική κλινική, θα έρθουν τα εξωτερικά ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και θα δημιουργηθεί μονάδα χρονίως πασχόντων.

Επίσης ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα παρουσιαστεί και ένα περαιτέρω σχέδιο αναβαθμίσεων του νοσοκομείου πέρα των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καλοκαιράκι και πάλι - 30αρια θα χτυπήσει ο υδράργυρος


Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός το Σάββατο με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει περαιτέρω άνοδο και να αγγίζει ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για το Σάββατο έχει ως εξής:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις. τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί

Ανεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις. τοπικές ομίχλες το πρωί στην ήπειρο.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα βόρεια νότιοι 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί στα βόρεια.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα νότια 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νότια 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις. τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 ως 26 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανατροπές στη φορολόγηση των οικοπέδων - Ολες οι αλλαγές στους συντελεστές

Με αλλαγές στη κλίμακα φορολόγησης των οικοπέδων, έτσι ώστε να περιοριστεί ο φόρος κυρίως στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικισμών σε αγροτικές περιοχές, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Σύμφωνα με τους νεώτερους υπολογισμούς, με τις νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις- ως απόρροια των οδηγιών που δόθηκαν μετά από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου- οι φόροι προς βεβαίωση θα περιοριστούν στα περίπου 3,5 δισ. ευρώ, αλλά απομένει η απάντηση της Τρόικα, στην οποία έχει ήδη γίνει κρούση για τη πρόβλεψη Ρήτρας εισπραξιμότητας. Κεντρικός στόχος σε κάθε περίπτωση, είναι να μειωθεί σε σχέση με τα ισχύοντα ο φόρος στις κατοικίες, να περιοριστεί το φορολογικό βάρος στα οικόπεδα της επαρχίας και να ελαχιστοποιηθεί το βάρος στα αγροτεμάχια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη κλίμακα για τα οικόπεδα, διατηρείται ο χαμηλός συντελεστής 0,02 τ.μ., μειώνονται έως 50% οι επόμενοι 10 συντελεστές, μένουν σταθεροί οι 4 συντελεστές που ακολουθούν, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι τελευταίοι 10 συντελεστές που εφαρμόζονται σε ακριβά οικόπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ανώτατος συντελεστής διαμορφώνεται στα 30 ευρώ τ.μ. αντί 20 ευρώ τ.μ.. Οσο για τα οικόπεδα με κτίσμα, δρομολογείται η μείωση του συντελεστή απομείωσης 0,7 προκειμένου να περιοριστεί ο φόρος.

Για τα αγροτεμάχια με κατοικία (όχι κύρια), εξετάζεται η κλιμάκωση του ειδικού συντελεστή 5 , ανάλογα με τη περιοχή, σε 3,4 και 5. Κατά τα άλλα, δεν αναμένονται νέες παρεμβάσεις, με δεδομένο ότι τα προσδοκώμενα έσοδα είναι της τάξης των 115 εκατ. Ευρώ. Η επιβάρυνση στα αγροτεμάχια ξεκινά από τα 0,75 ευρώ/ στρέμμα για δασική έκταση, από το 1,5 ευρώ/ στρέμμα για μονοετή καλλιέργεια, από 3 ευρώ/ στρέμμα για ελαιοκαλλιέργεια, από 3,75 ευρώ/ στρέμμα για δενδροκαλλιέργεια. Επιβαρυντικά λειτουργεί ο συντελεστής προσαύξησης έως 3 για τα αγροτεμάχια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, ενώ περιορίζεται ο φόρος με ειδικό συντελεστή απομείωσης έως 0,4 για επιφάνεια άνω των 130 στρεμμάτων. Ενδεικτικά, για 20 στρέμματα, παραθαλάσσια, μονοετούς καλλιέργειας στον Μαραθώνα, ο φόρος διαμορφώνεται στα 270 ευρώ, για 20 στρέμματα , παραθαλάσσια πολυετούς καλλιέργειας στη Ραφήνα ο φόρος διαμορφώνεται στα 787,50 ευρώ, ενώ για 20 στρέμματα, μονοετούς καλλιέργειας στη Καρδίτσα ο φόρος περιορίζεται στα 36 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ