Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Πότε η άσκηση γίνεται επικίνδυνη για την καρδιά.





    Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός 49χρονου που προδόθηκε απ΄την καρδιά του στη διάρκεια του 2ου νυχτερινού ημιμαραθωνίου χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ας δούμε πότε η άσκηση μπορεί να είναι επιζήμια και τι πρέπει να προσέξουμε όταν αποφασίσουμε να γυμναστούμε:





 Ο αθλητισμός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία. Σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα η καρδιά έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. Τι πρέπει να προσέχουμε, λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε τη συστηματική άθληση;

Η άθληση είναι πολλαπλά ωφέλιμη για την υγεία του ανθρώπου, με θετική επίδραση στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία, στο μυοσκελετικό και το καρδιοαγγειακό σύστημα καθώς και στον ανοσολογικό μηχανισμό.

Ο Ιπποκράτης θεωρούσε την άσκηση και τη σωστή διατροφή ακρογωνιαίους λίθους της υγείας του ανθρώπου. Η άποψη αυτή, που εκφράστηκε αιώνες πριν, καταξιώνεται συνεχώς και ισχύει μέχρι σήμερα. Ειδικά στην καρδιολογία, έπειτα από πολυετείς παρατηρήσεις και αναφορές, δημιουργήθηκε ειδικό κεφάλαιο «Η καρδιά των αθλητών».

Ο άνθρωπος χαρακτηρίζεται από την κίνηση, η οποία πραγματοποιείται χάρη στη συνεργασία πολλών συστημάτων του οργανισμού, όπως του νευρικού, του ενδοκρινικού, του μυοσκελετικού. Κυρίαρχο είναι βέβαια το μυοσκελετικό, αλλά χρειάζεται την απόλυτη υποστήριξη από το καρδιαγγειακό.

Η υποστήριξη απαιτεί την επάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος, ανατομική και λειτουργική

Τον αθλητισμό μπορούμε να τον διακρίνουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τον πρωταθλητισμό, το μαζικό αθλητισμό και το θεραπευτικό.

Ο θεραπευτικός αθλητισμός εφαρμόζεται σήμερα συστηματικά στην αποκατάσταση έπειτα από εγχείρηση bypass και έμφραγμα μυοκαρδίου, στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας, ως νόσου πλέον, μαζί με την πρέπουσα φαρμακευτική αγωγή.

Διαφορετικές συνθήκες

Η άσκηση επιφέρει τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, η οποία δρα θετικά στην εξέλιξη της πορείας της νόσου (δευτερογενής πρόληψη). Σημαντικός είναι ο ρόλος του αθλητισμού (πρωταθλητισμού και μαζικού αθλητισμού) στην πρωτογενή πρόληψη.

Πολλά νοσήματα είναι αποτέλεσμα του «πολιτισμού»

Η απομάκρυνση από τον ιδανικό τρόπο ζωής, με το άγχος διεκπεραίωσης των καθημερινών υποχρεώσεων, τον καθιστικό τρόπο ζωής και την ακατάλληλη διατροφή να κυριαρχούν, δημιουργεί το υπόστρωμα που συντελεί στη συνεχή αύξηση του αριθμού και της εμφάνισης σε μικρότερη ηλικία νοσημάτων που αποκαλούνται «νόσοι του πολιτισμού».

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει ο πρωταθλητισμός, επειδή θαυμάζοντας τους αθλητές παρακινούμαστε όλοι να αθληθούμε. Πρωταθλητισμός σημαίνει συστηματική καθημερινή άσκηση με υψηλές σωματικές επιβαρύνσεις, με τη νίκη να είναι το ιδανικό επίτευγμα και στόχος ζωής.

Οι υψηλές επιβαρύνσεις σε καθημερινή βάση, που πρέπει να υποστηριχτούν από την καρδιά και το αγγειακό σύστημα, αναγκάζουν την καρδιά να υποστεί προσαρμογές προκειμένου να ανταποκριθεί επιτυχώς.

Οι προσαρμογές εκδηλώνονται με κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα που διαφοροποιούνται από τα γνωστά φυσιολογικά δεδομένα και πρέπει να διευκρινιστεί σαφώς πότε είναι αποτέλεσμα προσαρμογής και πότε είναι παθολογικά. Αυτό απαιτεί διαρκή ενασχόληση, ενημέρωση και πείρα του γιατρού.

Οι αθλητές που παρουσιάζουν ορισμένες παθολογικές καταστάσεις, λόγω των υψηλών επιβαρύνσεων, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο και ιερός στόχος των γιατρών είναι η προστασία της ζωής τους.

Οι κίνδυνοι και οι εξετάσεις

Οι καρδιολόγοι δεν επιτρέπουν την άθληση στις ακόλουθες παθολογικές καταστάσεις: υπερτροφική καρδιοπάθεια αποφρακτικού τύπου, συγγενή ανωμαλία των στεφανιαίων, στεφανιαία νόσο, αρρυθμιογόνο δεξιά κοιλία, σύνδρομο Marfan, συγγενή στένωση της αορτής, σύνδρομο μακρού QT, σύνδρομο βραχέος QT, σύνδρομο προδιεγέρσεως, σύνδρομο Brugada και σύνδρομο ή κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία.

Πολλά από τα σύνδρομα αυτά έχουν γενετική βάση και οφείλονται σε μεταλλάξεις συγκεκριμένων γονιδίων.

Ο αιφνίδιος θάνατος αθλητή μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι συγκλονιστικό γεγονός, επειδή αφορά στο κατεξοχήν υγιές δείγμα πληθυσμού, αλλά ευτυχώς είναι πολύ σπάνιο. Η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως προβληματίστηκε έντονα και δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη με την έγκαιρη διάγνωση.

Προς το σκοπό αυτόν, υπάρχουν οδηγίες τόσο από την αμερικανική όσο και από την ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

Άξονες της εκτίμησης σχετικά με την ικανότητα προς άθληση ενός ατόμου αποτελούν η κλινική εξέταση και η ειλικρίνεια του εξεταζομένου στις ερωτήσεις που τίθενται. Από την ιατρική πλευρά απαραίτητα πλέον θεωρούνται: η λεπτομερής λήψη του ιστορικού, η πλήρης κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το triplex καρδιάς και οποιαδήποτε άλλη εργαστηριακή εξέταση κρίνει απαραίτητη ο γιατρός.

Εάν το αποτέλεσμα όλων αυτών δεν δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για παθολογικό υπόστρωμα, δίνεται η έγκριση για άθληση, με την προϋπόθεση ότι με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος πρέπει απαραιτήτως να γίνεται επανεκτίμηση.

Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να μην είναι απαγορευτικές για άθληση που δεν προκαλεί αξιόλογες επιβαρύνσεις, όπως π.χ. η σκοποβολή.

Άρα, ο γιατρός πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το είδος της αθλητικής δραστηριότητας και τις επιβαρύνσεις που προκαλεί, πριν δώσει τη συγκατάθεσή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί η αθλητική δραστηριότητα να επιτραπεί, όταν η παθολογική κατάσταση έχει θεραπευτεί.

Συνοψίζοντας, χρειάζεται να γίνει συνειδητά αποδεκτό απ’ όλους ότι η άθληση οφείλει να αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της ζωής μας, ώστε να αναστραφεί η αυξανόμενη εμφάνιση νοσημάτων που στιγματίζουν αρνητικά το σύγχρονο άνθρωπο και έχουν υψηλό κόστος σε ποιότητα ζωής, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Πόλος έλξης είναι οι πρωταθλητές και η προσπάθεια κάθε κράτους προς αυτήν την κατεύθυνση. Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι γιατροί, οι οποίοι οφείλουν να περιορίσουν τα φαινόμενα αιφνίδιου θανάτου που δρουν αποτρεπτικά σε αυτήν την προσπάθεια..greece-salonika.blogspot
Διαβάστε Περισσότερα »

Eγκαίνια του πολυχώρου Μαυρομματίου απο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο-Bίντεο

 To Permissospress πάντα παρών στα σημαντικά  γεγονότα της περιοχής μας με πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο σας μεταφέρει όλο το κλίμα της εκδήλωσης.
 Με ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση υποδέχθηκε το Μαυρομμάτι  τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον Β’.Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ.Γεώργιος,και ο Μητροπολίτης Πολυανής και  Κιλκισίου κ.Εμμανουήλ Σιγάλας.Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε στο Μαυρομμάτι ο Δήμαρχος Αλιάρτου κ Ντασιώτης,σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο,ο Πρόεδρος του Μαυρομματίου κ.Πελώνης, ο εφημέριος του χωριού πάτερ Παναγιώτης,και πλήθος κόσμου.Την τελετή των εγκαινίων του πολυχώρου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος,και ευχήθηκε ο χώρος αυτός να είναι ένα συνεχές εργαστήρι και πάντα γεμάτος απο κόσμο.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ.Μουλκιώτης,η αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Φανή Παπαθωμά, οι βουλευτές του Νομού,Μπασιάκος,Καράμπελας,Σταθάς,ο Δήμαρχος Θηβαίων κ.Νικολάου,ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Μπακομήτρος και ιερείς απο την γύρω περιοχή.Την τελετή έκλεισε η χορωδία Μαυρομματίου με παραδοσιακά τραγούδια.Λίγα λόγια για τον πολυχώρο του Μαυρομματίου.
Ύστερα από προσπάθειες 12 ετών ανακαινίσθηκε το παλαιό κτίριο στη πλατεία Μαυροματίου σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.Στόχος του Δήμου Αλιάρτου  είναι να αποτελέσει η συγκεκριμένη αίθουσα  έναν πολυχώρο πολιτισμού, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Μαυροματίου και ολόκληρης της περιοχής.  Θα φιλοξενεί διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις,κινηματογραφικές ταινίες, εκδηλώσεις του δήμου και των τοπικών συλλόγων. Πρόκειται για κλιματιζόμενη αίθουσα με υπερυψωμένη σκηνή ένα  κόσμημα για το Μαυρομάτι και για τον δήμο μας.Είναι χωρητικότητας  200 ατόμων, διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό (μικρόφωνα, ενισχυτή, ηχεία) καθώς και βοηθητικούς χώρους, καμαρίνια,  αποθήκη φύλαξης υλικού, WC)
 




 




 

 
 






ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

AΞΙΟΣ!!!



Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου Αντωνόπουλου.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Αργολίδος τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, παρουσία πλήθος πιστών από την Αργολίδα και την Βοιωτία.

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Σαγματά και νυν Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον προκάτοχό του κυρό Ιάκωβο, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος.

"Δεν αναλαμβάνω αυτή την διακονία εν δυνάμει λόγου, είμαι υπέρ της μωσαϊκής ιεροσύνης, αλλά προσωπικά είμαι σαν τον Μωυσή ισχνός και βραδύγλωσσος. Θα προσπαθήσω τα κενά και τις ελλείψεις που ατυχώς έχω, να τα καλύψω με την αγάπη προς τον Χριστό και τους αδελφούς μου", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νεκτάριος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Αργολίδος παρακάλεσε όλους τους Αγίους να τον βοηθήσουν να υπηρετήσει τον λαό της Αργολίδος, που ο Κύριος τον αποστέλει κήρυκα του σταυρού και της αναστάσεως του.

"Μακαριώτατε, πριν 30 χρόνια είχα την ευλογία να λάβω τον βαθμό του Πρεσβυτέρου από τα αρχιερατικά σας χέρια και σήμερα ευλογία του Παναγάθου Θεού αξιώνομαι και πάλι από εσάς να λάβω τον βαθμό της Αρχιεροσύνης", τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος Μητροπολίτης Αργολίδος.

Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος πρόσθεσε: "Δεχτείτε την ταπεινή μου διαβεβαίωση ότι θα υποβάλλω τον εαυτό μου σε κάθε θυσία, ώστε οι προσδοκίες σας να μην διαψευσθούν! Θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις της ψυχής μου, ώστε να μην γίνω εμπόδιο στη πορεία του λαού του Θεού προς την βασιλεία."

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Αργολίδος μεταξύ άλλων ανέφερε: "Παρακολούθησα με πολύ προσοχή τις σκέψεις σου, και είναι δικαιολογημένη και η αγωνία και οι φόβοι σου, και οι προβληματισμοί σου."

"Θα ήθελα πάνω σ΄αυτό να πω το εξής: Μείνε αυτός που είσαι! Σε γνώρισα εδώ και τριάντα χρόνια και εργαστήκαμε μαζί, εάν μείνεις αυτό που είσαι η εργασία σου θα είναι αδόκιμη και η ποιμαντορία σου δυνατή", υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: "Τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος οι σεβαστοί Αρχιερείς, εκτίμησαν την προσφορά σου, είδαν τον χαρακτήρα σου και σε ψήφισαν να ποιμάνεις μια ιστορική επαρχία με μια ιστορία μακραίωνη και ένα λαό πιστό και καλιεργημένο."

"Η πορεία μέσα στην Εκκλησία θέλει θυσία, διότι η Εκκλησία δεν είναι εξουσία αλλά διακονία αγαπητέ Νεκτάριε", πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: "Από αυτή την στιγμή με περισσότερη αγάπη και ζήλο θα διακονήσεις στη θέση που σε αξιώσε ο Θεός να λάβεις."
romfea.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Το 24ωρο ενός αστυνομικού



Απόψε το βράδυ, ο Τάκης θα βγει στην Αθήνα με μια μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ που έχει επάνω της 200.000 χιλιόμετρα. Στις ειδήσεις την ίδια ώρα θα παίζουν τίτλοι για «χρυσαυγίτες» και «επίορκους» αστυνομικούς, αλλά εκείνος, ακόμα κι αν βρέχει, θα φοράει τα ίδια ρούχα που φορούν οι άλλοι αστυνομικοί στα γραφεία τους. Και όταν έρθει το σήμα, θα τρέξει σε κάποια διεύθυνση που δεν έχει ξαναπάει, να σώσει κάποιον που δεν

έχει ξαναδεί ποτέ.

Ο Τάκης πήγε στην αστυνομία για μια σταθερή δουλειά. Ποτέ δεν διάλεξε την ομάδα ΔΙΑΣ, εκεί τον έβαλαν χωρίς να το θέλει. Αλλά τώρα πια αυτό που κάνει το αγαπάει. «Στα μάτια των πολιτών βλέπω δικούς μου ανθρώπους», λέει όταν τον ρωτάω τι κίνητρο έχει. Αλλο που οι συνθήκες κάνουν ώρες-ώρες το κίνητρο να θολώνει.

Ο Στέλιος, ο συνάδελφος του Τάκη που υπηρετεί σε τμήμα της Αττικής, λέει πως τελευταία είναι δύσκολο να κρατήσεις τη συγκέντρωσή σου. «Θα τα δώσουμε όλα για τη δουλειά αν χρειαστεί. Αλλά η αλήθεια είναι πως είμαστε όλοι εξαντλημένοι». Ο Τάκης μού μιλάει για 18 ώρες συνεχόμενη δουλειά, για απανωτές υπηρεσίες. Στην ΕΛ.ΑΣ., ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου κληρώσει την επομένη μέρα. «Μία σε στέλνουν σε σκοπιά», λέει ο Στέλιος, «μία σε περιπολία, μία σε φύλαξη κρατουμένου, μία στην Αμυγδαλέζα… Ξέρω παιδιά που έχουν δύο μήνες να πάρουν ρεπό. Εχω φτάσει να δουλέψω 56 ώρες σε μία εβδομάδα, όλες τις μέρες σερί. Τα οκτώ νυχτερινά που πληρωνόμασταν τα έκαναν έξι. Και δουλεύουμε άλλα τόσα απλήρωτοι».

Ο Τάκης είναι πιο λακωνικός. «Να στο πω αλλιώς», λέει. «Πώς θα ένιωθες απόψε στις 10 το βράδυ, αν δεν ήξερες πού θα βρίσκεσαι αύριο το πρωί; Γιατί εμείς έτσι ζούμε». Ο Στέλιος, όταν τον ρωτάω για τη ζωή στην αστυνομία, με κοιτάζει πελαγωμένος. «Τι να σας πρωτοπώ;», κάνει. «Στο τμήμα της Ομόνοιας, ξεκίνησαν οι συνάδελφοι να πάνε στη δουλειά με το περιπολικό και τους έφυγε ξαφνικά το καπό στον αέρα! Δύο άλλοι αστυνομικοί φίλοι μου φρέναραν σε μια διασταύρωση και ξαφνικά, ακούν ένα «μπαπ!» και βλέπουν να φεύγουν μπροστά μόνες τους οι δύο μπροστινές ρόδες». Ο Στέλιος με απόλυτη ψυχραιμία μου περιγράφει αστυνομικές συνθήκες βγαλμένες απ’ την καθημερινότητα της… Μποτσουάνα. «Πάω στα Jumbo και αγοράζω με δικά μου λεφτά χαρτί για φαξ που είναι φτηνό», λέει, «γιατί στο τμήμα δεν έχει και ντρέπομαι να το λέω».

Στο τέλος του μήνα, ο Στέλιος παίρνει όλα κι όλα 930 ευρώ καθαρά, «όταν έχω φουλ νυχτερινά και φουλ πενθήμερα». Ενας συνάδελφός του, στις πεζές περιπολίες, το περισσότερο που μπορεί να πάρει, είναι 850 ευρώ καθαρά. Κι έτσι η Αμυγδαλέζα, όπου υπηρετεί τώρα, με όλη της την παρακμή, είναι μία κάποια λύση. Ο Στέλιος μού δείχνει στα χέρια που έχει βγάλει αλλεργία – «κάθε φορά που πάω Αμυγδαλέζα», λέει, «έτσι γίνεται». Σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου, μου εξηγεί πως «εδώ και έξι μήνες, εκεί δεν καθαρίζει κανείς πια». Τα κλιματιστικά έχουν χαλάσει, στα κοντέινερ το καλοκαίρι έχει 40 βαθμούς και τον χειμώνα μηδέν.

Τον ρωτάω αν το περίμενε να είναι έτσι η δουλειά στην αστυνομία. «Οι αστυνομικοί είμαστε ο σάκος του μποξ», λέει ο Στέλιος. «Είμαστε η βολική απάντηση στο “ποιος φταίει”». Ενας παλιότερος αστυνομικός, το λέει αλλιώς. «Η αστυνομία στην Ελλάδα είναι σαν την Παναγία. Αμα τη χρειάζεσαι, λες “βοήθα Παναγία μου”. Αμα δεν τη χρειάζεσαι, τη βρίζεις»! Ο Στέλιος μού εξηγεί πως δεν σκέφτηκε τίποτε απ’ όλ’ αυτά όταν μπήκε στο Σώμα το 2008. «Ηθελα να κάνω μια δουλειά που να είναι καλή για μένα», λέει, «αλλά να είναι καλή και για τους άλλους. Αυτό ήταν όλο». Κι ύστερα, ήρθε η νύχτα που δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος και η ζωή του Στέλιου γύρισε ανάποδα. Η Αθήνα στις φλόγες και η εκπαίδευσή του στον αέρα. «Ντυνόμασταν στο τμήμα, σαν κλέφτες», θυμάται. «Υπήρχε τρόμος – δεν μιλούσαμε, μην καταλάβει κανείς ότι είμαστε αστυνομικοί. Κοιταζόμασταν και φοβόμασταν μη μας καταλάβουν». Αλλά τότε ο μισθός ήταν 1.200 ευρώ, «υπήρχε ακόμα και εκλογικό επίδομα 950 ευρώ», λέει ο Στέλιος. «Ημουν πιτσιρικάς, νόμιζα πως έλυσα το πρόβλημά μου».

Τώρα, με το που παίρνει τον μισθό του, αγοράζει μακαρόνια και κρέας που το βάζει στην κατάψυξη. «Στην οικογένεια έχω έξι ανέργους», λέει. «Ξέρω πως από τις 20 του μήνα θα ψάχνω για ψιλά να πάρω ψωμί». Δεν είναι ο μόνος. Σε κάποιους συναδέλφους του στέλνουν φαΐ με το λεωφορείο από την επαρχία, σαν να ήταν φοιτητές.

Ακόμα κι ο Τάκης που είναι στην ομάδα ΔΙΑΣ ίσα που φτάνει τα 1.000 ευρώ. Τον ρωτάω τι λένε οι δικοί του για όλ’ αυτά. «Η γυναίκα μου το μόνο που λέει πριν φύγω, είναι “να προσέχεις”. Κι αυτό που δεν λέει, αλλά κάνει, είναι υπομονή». Γιατί η δουλειά του Τάκη δεν είναι σαν τις άλλες. Πριν από δύο χρόνια, ένα βράδυ στο κέντρο της Αθήνας πήρε σήμα να σπεύσει στου Ρεντη. «Φτάνοντας», λέει, «είδα ένα σώμα στην άσφαλτο. Ενα άλλο το είχε μόλις πάρει το ασθενοφόρο». Ηταν η νύχτα που χτυπήθηκαν οι δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, ο Γιάννης Ευαγγελινέλης και ο Γιώργος Σκυλογιάννης. «Είπαν πολλά οι ανώτεροί μας τότε», λέει ο Τάκης. «Ηρωες που δεν θα ξεχαστούν… Δύο εβδομάδες κρατάει αυτό. Και μετά, τέλος». Μένει μόνο ο φάρος της μηχανής και το επόμενο σήμα.



της Μαριλής Μαργωμένου,

 kathimerini.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Μέρκελ μας δίνει 9 δισ για να παραιτηθούμε από τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τη στιγμή που η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες και οι Ευρωζώνη και ΕΚΤ, κατά παραγγελία της, πιέζουν εκβιαστικά την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων σε μια νέα δανειακή σύμβαση, πληροφορίες από τη Γερμανία φέρνουν στο φως μια λύση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η αλήθεια είναι πως η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει οποιαδήποτε οφειλή της προς την Ελλάδα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμο έχει πλήξει αρκετά την εικόνα της χώρας και δημιουργεί προβληματισμό στο Βερολίνο.

Επιπλέον, η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο με αφορμή την εξαιρετικά σκληρή της στάση απέναντι στην πορεία της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ, πλέον η καγκελάριος θα έχει να αντιμετωπίσει και σφοδρή κριτική εντός της ίδιας της κυβέρνησής της.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «RealNews» τα γερμανικά κόμματα, πλην ορισμένων βουλευτών του Die Linke, αρνούνται ακόμη και να συζητήσουν την ουσία της ελληνικής διεκδίκησης. Από την άλλη, πλευρά, όμως, αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί αναγνωρίζουν αν όχι την υποχρέωση της χώρας τους να καταβάλει αποζημιώσεις ή κατοχικά δάνεια, τουλάχιστον την ανάγκη με κάποιον τρόπο να τερματιστεί η συζήτηση που τείνει να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Επιπλέον, στο στρατόπεδο της Ανγκελα Μέρκελ εκτιμούν ότι το κλείσιμο αυτού του «σκοτεινού» κεφαλαίου θα μπορούσε να περάσει χωρίς πολλές φωνές από τον γερμανικό λαό απ' ότι να συμφωνήσουν οι ψηφοφόροι σε ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα οι New York Times, σε πρόσφατο άρθρο τους, επικαλούνται αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί σε περίπτωση που αναζητηθούν τρόποι ελάφρυνσης του χρέους.

Ποια είναι τα πιθανά σενάρια

Σε πρώτη φάση από το επιτελείο της Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται να επεξεργάζονται το σενάριο της μερικής αποκατάστασης, ενδεχομένως με παραίτηση της χώρας από τμήμα κεφαλαίων που έχουν διατεθεί για τα ελληνικά πακέτα διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αυτό το ποσό δεν μπορεί να ανέρχεται σε περισσότερα από έναν υψηλό μονοψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων έως δηλαδή και 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο αφορά στη δημιουργία επενδυτικού ταμείου το οποίο θα διαθέτει χρήματα για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών για χαλάρωση της λιτότητας και προώθηση της ανάπτυξης.

Και οι δύο περιπτώσεις δεν προβλέπουν αναγνώριση του χρέους της Γερμανίας.

Τα μεγάλα «αγκάθια» και για τις δύο πλευρές

Μπορεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο να οδηγούσε στο κλείσιμο ενός κεφαλαίου το οποίο έχει απασχολήσει αισθητά την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά δοκιμάζει και την ευαισθησία των Γερμανών πολιτών αναφορικά με τις θηριωδίες των ναζί, ωστόσο, τα «αγκάθια» είναι πολλά και ενδεχομένως ανυπέρβλητα.

Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο θα σήμαινε την οριστική παραίτηση από οποιαδήποτε διεκδίκηση φέρνοντας την Αθήνα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς οι διεκδικήσεις της ανέρχονται σε πολύ μεγαλύτερα ποσά, ενώ θα είχε να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό μέτωπο.

Για τη Γερμανία μπορεί να βελτίωνε το προφίλ της χώρας, η οποία βοηθάει έμπρακτα συμμάχους που τις έχουν κάνει στο παρελθόν αντίστοιχες διευκολύνσεις, αλλά θα άνοιγε και τον ασκό του Αιόλου για τις σχέσεις της με άλλες χώρες. Ο λόγος προφανής καθώς θα άνοιγε τη συζήτηση σχετικά με αντίστοιχες οφειλές της Γερμανίας προς άλλες χώρες που έζησαν τη φρίκη των ναζί
Διαβάστε Περισσότερα »

Λύση εκ Κύπρου για Λεβαδειακό



Ο Πάμπος Χριστοδούλου είναι ο εκλεκτός του Γιάννη Κομπότη για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Λεβαδειακού.


Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει μπει το θέμα προπονητή στον Λεβαδειακό. Στην κορυφή της λίστας του Γιάννη Κομπότη βρίσκεται το όνομα του Πάμπου Χριστοδούλου.

Ο Κύπριος προπονητής που κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Μεγαλόνησο τη σεζόν 2011-12, όντας στο τιμόνι της ΑΕ Λεμεσού, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα και τις επόμενες ώρες θα έχει τις τελικές επαφές με τον ισχυρό άνδρα της ομάδας της Βοιωτίας. Αν όλα πάνε καλά, θα δώσουν τα χέρια και αμέσως θα πιάσει δουλειά.

Σε άλλη περίπτωση, ο πρόεδρος της ΠΑΕ θα στραφεί σε άλλες λύσεις. Στη μικρή λίστα βρίσκονται τα ονόματα των Βαγγέλη Βλάχου, Νίκου Καραγεωργίου και Γιάννη Χατζηνικολάου.
sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Μεταφέρουν 60.000 ασφαλισμένους από ΟΓΑ και ΙΚΑ για να σώσουν τον ΟΑΕΕ


Τη διάσωση του ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών, του ΟΑΕΕ, θα προσπαθήσει να πετύχει το υπουργείο Εργασίας μέσω της μεταφοράς περίπου 60.000 ασφαλισμένων από τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής» τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας ουσιαστικά αποσκοπούν στην κατάργηση εξαιρέσεων που έχουν παραχωρηθεί σε τουλάχιστον ορισμένες εκ των συνολικά 16 κατηγοριών επαγγελματιών οι οποίες έχουν μεταφερθεί είτε στον ΟΓΑ είτε στο ΙΚΑ, προκειμένου να καταβάλλουν πολύ χαμηλότερα ετήσια ασφάλιστρα σε σχέση με τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το μέσο ετήσιο ασφάλιστρο στον ΟΓΑ δεν υπερβαίνει τα 600 ευρώ, τη στιγμή που στον ΟΑΕΕ φθάνει στα 3.500 ευρώ.

Η κατάργηση των εν λόγω εξαιρέσεων κρίνεται σκόπιμη καθώς για το 2014 ο ΟΑΕΕ ήδη βαρύνεται από «μαύρη τρύπα» της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι θα χρηματοδοτηθεί με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη πλευρά, η μετακίνηση αυτών των 60.000 ασφαλισμένων δεν θα διασώσει τον ΟΑΕΕ που βουλιάζει κυριολεκτικά, αλλά θα προσφέρει μια «ανάσα» ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι ιστορίες χαμένων παιδιών που συγκλόνισαν Ελλάδα και Ευρώπη


Η Μαντλίν, ο Μπεν, ο Άλεξ και οι γονείς που δεν ξέρουν αν και πού ζουν τα παιδιά τους

Μνήμες από ιστορίες που έχουν συγκλονίσει και το πανελλήνιο τα προηγούμενα χρόνια ξύπνησε η περιπέτεια της 4χρονης Μαρίας που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Ρομά στη Λάρισα.

Η Μαντλίν Μακάν, ο Μπεν Νίνταμ και ο Άλεξ Μεσχισβίλι ήταν μόνο μερικές από τα πρόσωπα που απασχόλησαν και εξακολουθούν να απασχολούν την επικαιρότητα καθώς ακόμα οι υποθέσεις τους δεν έχουν «κλείσει» οριστικά.

Πρώτη χρονικά είναι η ιστορία του μικρού Μπεν, ο οποίος χάθηκε σε ηλικία 21 μηνών το 1999 ενώ βρισκόταν με τους γονείς του στην Κω. Από τότε, 14 χρόνια μετά, κανείς δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει που βρίσκεται το παιδί.

Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται αυτά της απαγωγής από τσιγγάνους ή του ατυχήματος σε οικοδομή όπου έπαιζε.

Δεύτερη χρονικά ιστορία είναι αυτή του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν το 2006. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχει καταδίκη δύο παιδιών, ηλικίας τότε 11 και 13 ετών, αλλά μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει το που βρίσκεται το άψυχο κορμάκι του άτυχου Άλεξ.

Η ιστορία, όμως, που ίσως μοιάζει περισσότερο με αυτή της 4χρονης Μαρίας - μιας και τα δύο κορίτσια είναι ξανθά και έχουν περίπου την ίδια ηλικία - είναι αυτή της Μαντλίν, η οποία σε ηλικία τριών ετών - τότε, τον Μάιο του 2007 - εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου Πράγια ντα Λουζ της Πορτογαλίας, όπου έκανε διακοπές με τους γονείς της. Στην περίπτωσή της οι γονείς της αλλά και η βρετανική αστυνομία συνεχίζουν τις έρευνες και μάλιστα τις τελευταίες μέρες, προέκυψαν νέα στοιχεία για έναν άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εθεάθη κοντά στο δωμάτιο των ΜακΚαν να απομακρύνεται με κατεύθυνση τη θάλασσα, κρατώντας στα χέρια του ένα κοριτσάκι.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μουσική εκδήλωση του Α.Ο. Θεσπιακού


Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεχίζεται ο καλός καιρός - Ηλιοφάνεια και ψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα


Καλοκαιρία σε όλη τη χώρα και την Κυριακή με τη θερμοκρασία να παραμένει σε ψηλά επίπεδα και ηλιοφάνεια να είναι το βασικό χαρακτηριστικό σε όλη τη χώρα.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες τοπικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και τοπικά ανατολικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες τοπικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: ανατολικοί, βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες αραιές νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές προγνώσεις

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος.

Ανεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 3 με 4 πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες Τοπικές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.





Οι καταθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ακατάσχετο της μισθοδοσίας και της σύνταξης ισχύει μόνο για οφειλές προς το Δημόσιο και όχι για άλλους φορείς στους οποίους μπορεί κάποιος να έχει οφειλές.


 Η απόδειξη άλλωστε για το πότε ένας λογαριασμός είναι... μισθοδοτικός ανήκει στον ίδιο τον κάτοχο ή την επιχείρηση, στην περίπτωση που τηρεί όλη τη μισθοδοσία του προσωπικού της σε συγκεκριμένη τράπεζα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει ο ίδιος να πιστοποιήσει με βεβαίωση του εργοδότη ότι τα χρήματα που εκταμιεύονται είναι αποτέλεσμα της μισθωτής εργασίας που παρέχει σε συγκεκριμένο εργοδότη.

Και μόνο αν ο λογαριασμός χαρακτηριστεί «αμιγώς» μισθοδοσίας δεν μπορεί να κατασχεθεί ποσό ως 1.000 ευρώ ή δεν θα κατασχεθεί ποσό 1.500 ευρώ, όταν το χρέος αφορά ιδιώτη (2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό). Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να κατασχεθεί το ποσό πάνω από το ελάχιστο όριο.

Το θέμα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και μισθωτούς. Υπήρξαν περιπτώσεις που η εφορία «τράβηξε» χρήματα ακόμα και από λογαριασμούς που είχαν διαθέσιμο υπόλοιπο μικρότερο από 500 ευρώ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ