Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Τα "ζευγάρωσε" ο Μάντζιος!

Δυάδα... φωτιά!
Ο Ροτζέριο «σέρβιρε» και ο Μάντζιος εκτέλεσε δύο φορές στη Βοιωτία τον Εργοτέλη χαρίζοντας μια υπερπολύτιμη εντός έδρας νίκη στον Λεβαδειακό, 2-0, που έπιασε τους Κρητικούς στους 20 βαθμούς.


Επιστροφή στις νίκες, έπειτα από τέσσερις σερί ήττες, για τον Λεβαδειακό που επικράτησε 2-0 εντός έδρας του Εργοτέλη, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου, ο Βαγγέλης Μάντζιος. Ο έμπειρος επιθετικός μετέτρεψε σε ασίστ τις πάσες του Ροτζέριο στο 26’ και 32ο λεπτό και «άνοιξε» το δρόμο της νίκης στους Βοιωτούς.

Αδικούνται οι φιλοξενούμενοι από το σκορ στο πρώτο ημίχρονο, καθώς είχαν καλή εικόνα και απείλησαν αρκετές φορές την εστία του Πρζιρόβσκι, που κράτησε το «μηδέν» στην άμυνα. Χωρίς κανένα πρόβλημα κράτησαν το υπέρ τους σκορ οι Βοιωτοί στο δεύτερο ημίχρονο, όπου δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά.

Έτσι, ο Λεβαδειακός έφτασε τους 20 βαθμούς στο πρωτάθλημα και «έπιασε» στην 12η θέση την ομάδα του Γιάννη Πετράκη, που αγνοεί την χαρά της νίκης εδώ και δύο μήνες (3-1 τον Πανθρακικό στις 10/11).

Το ματς:



Πολύ καλό ξεκίνημα στο ματς έκαναν οι παίκτες του Εργοτέλη. Οι φιλοξενούμενοι ήταν πολύ «σφιχτοί» αμυντικά, κατάφεραν να εγκλωβίσουν τους μεσοεπιθετικούς του Λεβαδειακού και παράλληλα δημιούργησαν «ρήγματα» από τη δεξιά πλευρά της αντίπαλης άμυνας. Όμως, ο Πρζιρόβσκι όσες φορές χρειάστηκε κράτησε το «μηδέν» για την ομάδα του.

Τελικά, σε αντίθεση με την εικόνα του αγώνα στα πρώτα λεπτά, η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου ήταν αυτή που κατάφερε να ανοίξει το σκορ με τέρμα του Βαγγέλη Μάντζιου στο 26ο λεπτό. Πάνω που οι Κρητικοί άρχισαν να συνέρχονται από το γκολ και να πιέζουν και πάλι την άμυνα των Βοιωτών, ήρθε και το δεύτερο τέρμα του έμπειρου επιθετικού, πάλι από ασίστ του Ροτζέριο στο 32΄, έπειτα από γρήγορη αντεπίθεση. Έπειτα και από το δεύτερο τέρμα, ο Λεβαδεικός «πάγωσε» τον ρυθμό στο ματς και κράτησε το υπέρ του σκορ μέχρι το ημίχρονο.

Σε αντίθεση με το πρώτο 45λεπτο, στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε. Αν και ο Εργοτέλης, που και με την είσοδο του Χαντί, έγινε πιο επιθετικός, η άμυνα του Λεβαδειακού, που ήθελε να κρατήσει το «μηδέν», δεν επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να δημιουργήσουν εστίες κινδύνου μπροστά από την εστία του Πρζιρόβσκι.

Όσο κυλούσε ο χρόνος και οι φιλοξενούμενοι δεν έδειχναν ικανοί να απειλήσουν ουσιαστικά την αντίπαλη άμυνα, η ομάδα του Καραγεωργίου κέρδιζε χρόνο και έπαιρνε «ανάσες» στην άμυνα με τους Ροτζέριο και Μάντζιο να κρατούν τη μπάλα από τη μέση και μπροστά. Η ομάδα του Γιάννη Πετράκη στάθηκε άτυχη στο φινάλε όταν προσπάθησε να φτάσει στο γκολ, όμως είτε το δοκάρι στη φάση του Ρομάνο (81’) είτε η αστοχία των Χαντί και Αναστασάκου της στέρησαν το τέρμα που θα την έβαζε ξανά στο ματς.
sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πηγάδια και γεωτρήσεις: Αν δεν τα δηλώσεις, δεν θα μπορείς να πουλήσεις το ακίνητο..




Οι πολίτες καλούνται να σπεύσουν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου τους, για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ...


 Μέχρι τις 15 Μαΐου 2014, υποχρεούνται οι ιδιοκτήτες και χρήστες πηγαδιών και γεωτρήσεων, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τις 20-12-2005, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει ποτέ σχετική άδεια, να...υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου τους, για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ που συνυπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Σταύρο Καλαφάτη (υπογράφουν επίσης τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας), προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή τους.

Όσον αφορά την τελική χορήγηση των αδειών χρήσης νερού και των αδειών εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει υπογραφεί νέα ΚΥΑ, ενώ οι πολίτες υποχρεούνται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 να έχουν προβεί σε υποβολή αίτησης για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού.

«Με τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών που σύντομα ολοκληρώνονται για ολόκληρη τη χώρα, το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, τη νέα διαδικασία αδειοδότησης για τα δικαιώματα χρήσης νερού, δράσεις που υλοποιούνται από την ειδική γραμματεία υδάτων, η χώρα αλλάζει πραγματικά σελίδα», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «στόχος είναι η ορθολογική και αειφορική διαχείριση του πολύτιμου υδάτινου πόρου μας».

Όπως έγινε γνωστό, στο ΕΜΣΥ εγγράφονται αυτεπαγγέλτως από τις διευθύνσεις υδάτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ακολουθήσει καμία νέα διαδικασία, τα νέα σημεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης, τα σημεία για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, καθώς επίσης και υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν μετά τις 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι. Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε μετέπειτα μεταβολή ή διόρθωση των στοιχείων κάθε εγγραφής.

Όπως επισημαίνεται από κύκλους του ΥΠΕΚΑ, η εγγραφή στο ΕΜΣΥ κρίνεται αναγκαία καθώς θα καθίσταται αδύνατη η κατάρτιση οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής μεταβιβαστικής πράξης, σε περίπτωση που δεν υπάρχει εγγραφή του σημείου υδροληψίας ενός ακινήτου στο εν λόγω μητρώο.

Το ΕΜΣΥ είναι ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο αναπτύσσεται και τηρείται στην ειδική γραμματεία υδάτων. Αποτελείται από το γενικό ευρετήριο σημείων υδροληψίας, στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα ή οι επωνυμίες των χρηστών των νερών και τα στοιχεία που ορίζουν τα σημεία υδροληψίας, από τον ηλεκτρονικό φάκελο, αλλά και από τον ψηφιακό χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται οι συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας ανά λεκάνη απορροής, ενώ για την επίτευξη των σκοπών του μπορεί να διασφαλίζεται η διασύνδεσή του με άλλα ειδικά μητρώα και δημόσια αρχεία, όπως το Κτηματολόγιο.
Τέλος, όπως υπογραμμίζεται από το ΥΠΕΚΑ, η αίτηση για την εγγραφή στο ΕΜΣΥ είναι πλήρως απλουστευμένη, καθώς αυτό που απαιτείται είναι μία υπεύθυνη δήλωση, χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις σε Δήλεσι και Θήβα για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί στο Δήλεσι και στη Θήβα Βοιωτίας αντίστοιχα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες (10-01-2014) το απόγευμα και το βράδυ στο Δήλεσι και στη Θήβα Βοιωτίας αντίστοιχα, δύο (2) ημεδαποί και συγκεκριμένα μία 45χρονη γυναίκα και ένας 32χρονος άνδρας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες το απόγευμα στο Δήλεσι Βοιωτίας, από αστυνομικούς της Γ΄ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, η 45χρονη, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή της και κατασχέθηκε μία (1) χάρτινη συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (17,7) γραμμαρίων.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες το βράδυ στη Θήβα, από αστυνομικούς της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, ο 32χρονος διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία (1) αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ηρωίνης σε μορφή βράχου, μεικτού βάρους (1,7) γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κάστρο Βοιωτίας:Επιτήδειοι παραλίγο να του κλέψουν 13.500 ευρώ



Ένας άντρας από το Κάστρο Βοιωτίας θα γινόταν φτωχότερος κατά 13.500 ευρώ εάν το μυαλό του δεν λειτουργούσε εγκαίρως.

Όλα ξεκίνησαν όταν δύο άγνωστοι τον πήραν τηλέφωνο και του ζήτησαν να αγοράσουν ποσότητα καλαμποκιού 30 τόνων και αξίας 13.500 ευρώ, στέλνοντας του παράλληλα φωτοαντίγραφα δύο τραπεζικών επιταγών, αξίας 6.500 και 7.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ο άντρας υποψιασμένος ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, απευθύνθηκε άμεσα στην αστυνομία, δείχνοντας τα φωτοαντίγραφα των επιταγών και διαπιστώνοντας ότι είναι πλαστές.

Σε προκαθορισμένη συνάντηση που είχε με τους δράστες χθες το απόγευμα στο Κάστρο Βοιωτίας, αστυνομικοί που επιτηρούσαν διακριτικά το σημείο, ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους δύο άντρες τη στιγμή που παρέδωσαν τις πλαστές επιταγές στον 36χρονο.

Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δημόσιος Απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής Αλιάρτου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 6.30 μ.μ.  στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αλιάρτου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση
Με Θέμα:
Δημόσιος Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής
                                                     

Προσκεκλημένοι όλοι οι Δημότες του Δήμου μας
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη ο Άγγελος Φιλιππίδης

Το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του, έγινε διεθνές - Τον «πρόδωσε» το κινητό του τηλέφωνο από τις παρεμβάσεις του στους τηλεοπτικούς σταθμούς - Μέχρι αύριο η έκδοσή του στην Ελλάδα από τις τουρκικές αρχές - Διαβάστε τι δήλωσε αμέσως μετά τη σύλληψή του
Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου στην Τουρκία -και πιο συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη- ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης.

Τούρκοι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του Έλληνα πρώην ισχυρού άνδρα του ΤΤ, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη του κινητού του τηλεφώνου.

Και αυτό, γιατί το ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του έγινε διεθνές, ενώ οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν πως το κινητό του τηλέφωνο εκπέμπει από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Τουρκία.

Έτσι, ενημέρωσαν την τουρκική αστυνομία, η οποία εντόπισε το ακριβές σημείο που βρισκόταν. «Ο Άγγελος Φιλιππίδης έκανε το λάθος να μιλάει συνεχώς στα τηλεοπτικά κανάλια με το κινητό του τηλέφωνο... Μέχρι το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης του και σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί θα εκδοθεί στη χώρα μας» λέει στο protothema.gr στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
  
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύλληψη του Άγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος υποστήριζε πως βρίσκεται στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα και θα επέστρεφε στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας.

Τη σύλληψη Φιλιππίδη επιβεβαίωσε και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Το προξενείο δεν έχει δεχθεί κάποιο αίτημά του για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Άγγελος Φιλιππίδης παραδέχθηκε ότι βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Τουρκίας και είπε ότι ήταν πολύ εύκολο να συλληφθεί, γιατί χρησιμοποιούσε τις πιστωτικές του κάρτες.

Όπως ανέφερε, κρατείται σε ειδικό χώρο, μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του. Είπε ακόμη ότι, μέσω του δικηγόρου του, είχε ενημερώσει τις ανακριτικές αρχές ότι θα επέστρεφε στην Αθήνα μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, το αργότερο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν είχε πει ποτέ πως βρισκόταν στις ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, προγραμμάτιζε ταξίδι στο Ντουμπάι και τη Μανίλα, το οποίο ωστόσο ακύρωσε, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Ο κ. Φιλιππίδης αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και απιστία σε βαθμό κακουργήματος για δανειοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν από το ΤΤ προς συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου, οι πιστώσεις εγκρίθηκαν χωρίς εγγυήσεις, και τα δάνεια δεν αποπληρώθηκαν. Αντίθετα, τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμούς των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών.

Παράλληλα, σε λογαριασμούς του κ. Φιλιππίδη βρέθηκαν καταθέσεις συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων του για την περίοδο 2008-2012.

Σημειώνεται πως για το ζήτημα αυτό η κυρία Παπανδρέου τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γραβιά Φωκίδας:"Δεν αντέχω άλλο, αφήστε με να καώ"




Ήθελε να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία του και το μαρτύριό του, όπως είπε..

Το τραγικό συμβάν έγινε χθες το απόγευμα στην αυλή του σπιτιού ενός ηλικιωμένου στη Γραβιά Φωκίδας...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 88χρονος περιλούστηκε με πετρέλαιο και άναψε φωτιά για να αυτοπυρποληθεί.

Διερχόμενοι και γείτονες που άκουσαν φωνές, τον είδαν λαμπαδιασμένο και έπαθαν σοκ.

Αμέσως έτρεξαν με ότι βρήκαν, άλλος με το μπουφάν του και άλλος με κουβέρτα να σώσουν τον ηλικιωμένο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο πάππους φώναζε "αφήστε με να καώ".

Στο σημείο έφτασε αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ , που παρέλαβε τον παρ ολίγο αυτόχειρα, τον οποίο μετέφερε αρχικά, στο Κ.Υ. Αμφίκλειας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου και νοσηλεύεται με εγκαύματα σε όλο του το σώμα.

Ο άτυχος ηλικιωμένος έμενε μόνος του και είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και όπως είπε, ήθελε να βάλει τέλος στο μαρτύριό του, μη αντέχοντας άλλη ταλαιπωρία.
 lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα »

Παγώνουν τα οικογενειακά επιδόματα



Υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων. Η καθυστέρηση των πρώτων δόσεων οφείλεται στους ελέγχους που απαιτούνται ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν νομοθετηθεί.


Μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σε περίπου 700.000 δικαιούχους με τουλάχιστον ένα παιδί. Δηλαδή η καταβολή των επιδομάτων «παγώνει» έως ότου υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις και ελεγχθεί το κατά πόσο πληρούνται τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για τη φετινή χρονιά.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται φέτος από τα τέλη Μαρτίου έως και τον Ιούνιο, είναι εμφανές πως η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων θα πρέπει να κάνει... υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για να εισπράξει την οικονομική ενίσχυση. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα πάρουν μαζί την πρώτη και τη δεύτερη δόση στο τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια θα πάρουν ακόμα δύο δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.
Ποιοι δικαιούνται τα οικογενειακά επιδόματα

Η ετήσια ενίσχυση στις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα κυμαίνεται από 480 ευρώ- για ένα παιδί- έως και 3.900 για τρίτεκνους. Με βάση την απόφαση που υπεγράφη πέρυσι, η κλιμάκωση των επιδομάτων έχει ως εξής:

Δικαιούχος με ένα παιδί και φορολογητέο εισόδημα έως 9.000 ευρώ θα εισπράξει 480 ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι από 9.000 έως 18.000 ευρώ θα πάρει 320 ευρώ το χρόνο. Αν το εισόδημα κυμαίνεται από 18.000 έως 27.000 ευρώ δικαιούται 160 ευρώ το χρόνο.

Για δικαιούχους με δύο παιδιά και φορολογητέο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το επίδομα είναι 960 ευρώ το χρόνο. Από 10.000 έως 20.000 ευρώ, το επίδομα είναι 640 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ δίνονται 320 ευρώ το χρόνο.

Για δικαιούχους με τρία παιδιά και φορολογητέο εισόδημα 11.000 ευρώ το επίδομα είναι 1.400 ευρώ το χρόνο. Από 11.000 έως 22.00 ευρώ εισόδημα καταβάλλεται επίδομα 960 ευρώ και για εισόδημα από 22.000 έως 33.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 480 ευρώ.

Επιπρόσθετη ενίσχυση θα πάρουν όσοι έχουν πάνω από τρία παιδιά. Αυτή θα είναι 1.500 ευρώ για τα τρία παιδιά (εισόδημα 45.000 ευρώ), για όσους έχουν τέσσερα παιδιά θα είναι 2.000 ευρώ (εισόδημα 48.000 ευρώ), ενώ το επίδοση θα είναι 2.500 ευρώ για όσους έχουν πέντε παιδιά (εισόδημα 52.000 ευρώ).
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που τρέχουν για το 2014



Ευκαιρίες απασχόλησης για 26.000 και πλέον ανέργους προσφέρουν πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που «τρέχουν» από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Οι συγκεκριμένες δράσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, είτε επιδοτώντας επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων είτε επιδοτώντας ανέργους για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης.

Ήδη ανοιχτά για υποβολή αιτήσεων στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) είναι τα παρακάτω προγράμματα:

◆ «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία», κατά το οποίο 2.000 άνεργοι ηλικίας έως 35 ετών θα επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ για να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

◆ Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 4.000 άνεργων νέων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» ή «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού». Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται οι δημόσιες προσκλήσεις των παρακάτω δράσεων:

◆ Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών.

◆ Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ωφελούμενων των Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση.

◆ Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση.

Για μειονεκτούσες ομάδες

Τις πρώτες ημέρες του νέου έτους αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» από τον ΟΑΕΔ ένα ακόμα πρόγραμμα για τις μειονεκτικές ομάδες του πληθυσμού.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου σε συνέντευξή του είχε προαναγγείλει την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο θα επιχορηγεί επιχειρήσεις για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική και πολύ μειονεκτική θέση.

Θα λειτουργήσει σε όλη τη χώρα και προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στη δράση είναι, όπως και σε αντίστοιχα προγράμματα του οργανισμού, να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού κατά το δωδεκάμηνο πριν από την αίτηση και να μην είναι προβληματική. Επίσης μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις συγκεκριμένου χαρακτήρα, όπως νυχτερινά κέντρα, παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης, παροχής υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του άνθρακα, του χάλυβα, της ναυπηγίας και συνθετικών ινών, εποχικές επιχειρήσεις, σύλλογοι και σωματεία, και άλλες.

Τα ωφελούμενα άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να:

◆ Βρίσκονται είτε σε μειονεκτική είτε σε πολύ μειονεκτική θέση και διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ τόσο κατά την υπόδειξή του από την υπηρεσία του ΟΑΕΔ όσο και κατά την πρόσληψή τους από την επιχείρηση.

◆ Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

◆ Είναι Έλληνες πολίτες ή υπήκοοι άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

α. Άτομα σε μειονεκτική θέση θεωρούνται όσοι:

◆ τους τελευταίους έξι μήνες πριν από την υπόδειξή τους δεν είχαν απασχοληθεί σε κανονικά αμειβόμενη θέση με καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Π.χ. άτομο που έχει απασχοληθεί με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση κατά το εν λόγω εξάμηνο είναι ωφελούμενο του προγράμματος, ενώ το άτομο που είχε απασχοληθεί έστω και έναν μήνα με καθεστώς πλήρους απασχόλησης δεν είναι ωφελούμενο,

◆ είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση,

◆ είναι άνω των 50 ετών,

◆ είναι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

β. Άτομα σε πολύ μειονεκτική θέση θεωρούνται όσοι διαθέτουν κάρτα ανεργίας σε ισχύ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών.

Επισημαίνεται ότι τα προαναφερόμενα άτομα δεν υποβάλλουν αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ όπου είναι εγγεγραμμένοι. Η υπόδειξή τους γίνεται στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες από τις επιχειρήσεις, καθώς και από επιλογές των ιδίων, όπως έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης στο πλαίσιο της εξατομικευμένης προσέγγισης.

Ο αριθμός των ωφελούμενων ανέργων και το ποσό της επιχορήγησης θα καθοριστούν μέσα στον Ιανουάριο με τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

Αγορά εργασίας

Επιδότηση έως και 2.700 ευρώ σε ανέργους για εξάμηνη απασχόληση προσφέρει το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 4.000 άνεργων νέων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» ή «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού».

Από τις 30 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι ωφελούμενοι έχουν ήδη την «Επιταγή εισόδου» (voucher).

Το ποσό της επιδότησης φτάνει τα 2.700 ευρώ για νέους άνω των 25 ετών και τα 2.250 ευρώ για νέους έως 25 ετών για συνολικό διάστημα εργασίας πλήρους απασχόλησης έξι μηνών.

Αναλυτικά, η επιχορήγηση που παρέχεται στην επιχείρηση για διάστημα έξι μηνών ανέρχεται σε 15 ευρώ την ημέρα για την πρόσληψη νέων με ασφάλιση έως 25 ημέρες τον μήνα. Τα ποσά της επιχορήγησης καλύπτουν τμήμα του μισθολογικού κόστους.

Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που έχουν προσλάβει με σχέση εξαρτημένης σχέσης τους ωφελούμενους των παραπάνω προγραμμάτων την επομένη της λήξης της πρακτικής τους άσκησης, η οποία έχει πραγματοποιηθεί στους δικαιούχους αυτούς.

Επίσης, δικαιούχοι είναι και όσες επιχειρήσεις έχουν ήδη προσλάβει τους ωφελούμενους των προαναφερθέντων προγραμμάτων μέχρι τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή μέχρι τις 11.12.2013.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος πρέπει να είναι ενταγμένοι:

◆ στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών» και

◆ στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού», που προσλαμβάνονται την επομένη της λήξης της πρακτικής τους άσκησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Επίσης ωφελούμενοι είναι και όσοι έχουν ήδη προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Επίσης ωφελούμενοι είναι και όσοι έχουν ήδη προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση μέχρι τις 11.12.2013.

Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ, στη διεύθυνση www.oaed.gr, όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις, οι λοιποί όροι του προγράμματος, καθώς και ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από την υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα στο σύνολό του θα επαναληφθεί το 2014. Στη νέα αυτή φάση θα αφορά 75.000 νέους έως 29 ετών, οι οποίοι θα αποκτήσουν την επιταγή εισόδου (voucher) στην αγορά εργασίας, που προβλέπει κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

450 ευρώ για 10.000 ανέργους

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να «ανοίξει» το πρόγραμμα πρόσληψης 10.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών, με επιδότηση 450 ευρώ τον μήνα, σε επιχειρήσεις που θα τους απασχολήσουν για 12 μήνες.

Αν και η επιχείρηση επιδοτείται με 450 ευρώ τον μήνα για κάθε εργαζόμενο, ωστόσο το ύψος των μηνιαίων απολαβών μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, αφού θα ορίζεται από τη συμφωνία μεταξύ του απασχολούμενου και της επιχείρησης. Δηλαδή η επιχείρηση θα λαμβάνει την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ως μέρος του μισθολογικού κόστους και θα καλύπτει μηνιαίως τη διαφορά.

Το νέο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ, θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία συγκριτικά με παλαιότερα επιδοτούμενα προγράμματα, σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής απόφασης των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα δεν δεσμεύονται ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον άνεργο που τους υποδεικνύει ο ΟΑΕΔ, αλλά έχουν δικαίωμα να προτείνουν τον άνεργο που επιθυμούν να προσλάβουν.

Προϋπόθεση, όπως σε όλα τα προγράμματα του Οργανισμού, είναι ο άνεργος:

◆ Να έχει την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντας δελτίο ανεργίας σε ισχύ με ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς του ή μέχρι και 30 μέρες πριν από την έναρξη).

◆ Να έχει συμπληρώσει το ατομικό δελτίο (εξατομικευμένη προσέγγιση) για το επαγγελματικό του προφίλ και τις δεξιότητες που συμβάλλουν στην εργασιακή του αποκατάσταση.

◆ Να έχει ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενής που έχει δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

◆ Να μην έχει απασχοληθεί τον τελευταίο χρόνο στην ίδια επιχείρηση, ακόμα και αν αυτή έχει αλλάξει νομική μορφή.

Η επιχείρηση επιδοτείται με 18 ευρώ ημερησίως, για διάστημα 25 ημερών κάθε μήνα, για 12 μήνες. Μεταξύ των προϋποθέσεων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα είναι να μην έχουν προβεί σε μείωση προσωπικού τρεις μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, να μην έχουν προχωρήσει σε αλλαγή εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν (μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση) και να μην χαρακτηρίζεται η επιχείρηση προβληματική.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ψηλά και σήμερα η θερμοκρασία

Σε υψηλά επίπεδα για την εποχή παραμένει η θερμοκρασία, με τις αλκυονίδες ημέρες να συνεχίζονται και το Σάββατο. Τοπική ομίχλη θα υπάρχει τις πρωινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές ομίχλες και περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1 (μείον 1) έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες κυρίως στην Ήπειρο.
Άνεμοι: ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες στα νοτιά.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νοτιά τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νοτιά δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές προγνώσεις
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς .
Θερμοκρασία: από 5 έως 18 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα η ομίχλη.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 4 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ