Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Ξεκινούν κινητοποιήσεις από την Τρίτη οι αγρότες



Νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκινά από την Τρίτη με συντονισμένη δράση ανά την Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σήμερα σε πανελλαδική σύσκεψη αγροτών που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα.


Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής του «μπλόκου της Νίκαιας», από τις περσινές κινητοποιήσεις, και με την μαζική συμμετοχή εκπροσώπων από τα λοιπά μπλόκα από την Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

Όπως αποφασίστηκε, από την Τρίτη, θα αρχίσουν να βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και από την συμμετοχή θα εξαρτηθεί και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ορατή την προοπτική των μπλόκων στα τέλη Ιανουαρίου.

Εξάλλου, αποφασίστηκε την ερχόμενη Παρασκευή να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, έξω από τις εφορείες, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της AGROTICA.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών, είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλέον είναι υποχρεωμένοι να κρατούν, να θεσμοθετηθεί 40.000 αφορολόγητο εισόδημα για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί καθώς και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πάνω από 1000 παιδιά είχε βιάσει ο Τζίμι Σάβιλ...


Νέα συγκλονιστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη δράση του
παιδόφιλου παρουσιαστή του BBC, Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος φέρεται να έχει ασελγήσει σε περισσότερα από 1.000 ανήλικα. Αυτό συνέβαινε όχι μόνο με την ανοχή του μεγάλου καναλιού αλλά...
όπως αποκαλύφθηκε και λίγες μέρες νωρίτερα και με τα «στραβά μάτια» της Σκότλαντ Γιαρντ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, λοιπόν, ο παρουσιαστής που πέθανε το 2011 και κατηγορήθηκε για την σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων παιδιών, φέρεται να είχε τελικά ασελγήσει σε περίπου 1.000 ανήλικα, όλα αυτά με την ανοχή του BBC.

«Πάνω από 1.000 άνθρωποι είχαν πέσει θύματα του Σάβιλ», υποστηρίζει πηγή που διατηρεί την ανωνυμία της, στον Observer, την ώρα που η έκθεση πρόκειται να δημοσιευθεί τον ερχόμενο μήνα.

Η δικαστής Ντέιμ Τζάνετ Σμιθ που έχει αναλάβει την υπόθεση, δήλωσε ότι ενδέχεται ο ακριβής αριθμός των θυμάτων να μη γίνει ποτέ γνωστός και έστειλε επιστολές σε υπαλλήλους του BBC που εργάζονταν στον σταθμό όταν ο Σάβιλ παρουσίαζε την εκπομπή του, για να ενημερωθεί σχετικά με τα περιστατικά κακοποίησης.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΤΕ:Aντισυνταγματικές oι περικοπές στις αποδοχές των ένστολων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.

Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει:

1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος),

2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,

3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,

4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,

5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,

6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και

7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.



Διαβάστε Περισσότερα »

Oι Βετεράνοι του Πελοπίδα Θήβας με τον Πανιώνιο στο Γήπεδο Ελεώνα Θήβας



Δευτερα 20 Ιανουαριου 2014
Γηπεδο Ελεωνα Θηβας  4.00 μ.μ
Φιλικος Αγωνας Βετερανων

ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΘΗΒΑΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
thiva-nikolas.blogspot.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΚΕ εναντίον καπνοβιομηχανίας Καρέλια για τα bonus που μοίρασε στους εργαζόμενους!



Κι όμως δεν είναι φάρσα:
Το ΚΚΕ αντιδρά στα μπόνους και τις παροχές που μοίρασε η ελληνική καπνοβιομηχανία "Καρέλιας" στους εργαζομένους της πριν λίγες μέρες (θυμηθείτε εδώ) καθώς όπως λέει "επιστρέφει μόνο ένα μικρό μέρος από την απλήρωτη δουλειά των εργατών...".

    Μήπως θα έπρεπε να διαδηλώσουν και μέλη του ΠΑΜΕ στην είσοδο του εργοστασίου;Λέμε ...μήπως.


Με ένα εκτενές δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», που αποτελεί το επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το ΚΚΕ επιχειρεί να...αποδομήσει την πρακτική των bonus, που έδωσε η καπνοβιομηχανία Καρέλια στους εργαζόμενούς της, γεγονός που έτυχε ευρείας έκτασης στα μέσα ενημέρωσης.

Στρέφεται κατά των «αστικών ΜΜΕ», που «παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη καπνοβιομηχανία σαν ένα φωτεινό παράδειγμα “υγιούς επιχειρηματικότητας”», αλλά και που «επιφύλαξαν και διθυράμβους για τον Α. Καρέλια, που σε καιρούς κρίσης μοίρασε μέρος από τα κέρδη του στους εργαζόμενους».

«Είναι άραγε τόσο “φιλεύσπλαχνος” ο Καρέλιας;», τίθεται το ερώτημα στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», όπως και μερικά ακόμα στα οποία επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις:

«Μήπως τελικά είναι εφικτό σε επιχειρήσεις που δε χτυπήθηκαν από την κρίση και αύξησαν την παραγωγή τους, να βγαίνουν εξίσου κερδισμένοι εργαζόμενοι και εργοδότες; Σε τελική ανάλυση, είναι δυνατόν να συνυπάρχουν το καπιταλιστικό κέρδος και η «ανταγωνιστικότητα» μιας επιχείρησης, με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων;».

Σπεύδει να επισημάνει πως «το πρώτο και βασικό είναι ότι ο καπνοβιομήχανος, όπως και κάθε άλλος καπιταλιστής, δεν μοιράζει δικά του λεφτά στους εργαζόμενους. Τα κέρδη της επιχείρησης, από τα οποία έδωσε τις παροχές, είναι υπεραξία που απέσπασε από τους εργαζόμενους. Τώρα, ένα μικρό μέρος από την απλήρωτη δουλειά των εργατών επιστρέφει σε αυτούς με τη μορφή έκτακτων επιδομάτων, δώρων για τα παιδιά τους κ.ά.». Σημειώνει πως το «γεγονός ότι το κάνει με έκτακτες παροχές και όχι με αυξήσεις στους μισθούς έχει τη σημασία του. Διατηρεί ούτως ή άλλως το δικαίωμα του χρόνου να μη δώσει κανένα επίδομα ή και να μειώσει τους μισθούς, αν μειωθεί η κερδοφορία του».

Επικαλείται την ομιλία του Α.Καρέλια προς τους εργαζόμενους (31/12/2013) για να προβάλει τον ισχυρισμό ότι «τα 2,5 εκατ. ευρώ που ξόδεψε ο Α. Καρέλιας για γαλοπούλες, επιδόματα και άλλες χριστουγεννιάτικες παροχές προς τους εργαζόμενους, είναι ένα μικρό μέρος από τα κέρδη που προσδοκά η επιχείρηση για το 2013, ξεπερνώντας ακόμα και τη (μεγάλη) κερδοφορία του 2012. Θυμίζουμε ότι και για το 2012 ο Α. Καρέλιας είχε δώσει επιδόματα και δώρα στους εργαζόμενους, αξίας 2,25 εκατ. ευρώ».

Περί παραγωγικότητας

Στη συνέχεια προβάλει τη διαπίστωση ότι η «αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στην επιχείρησή του “χτύπησε κόκκινο” το χρόνο που πέρασε. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των επενδύσεων που έκανε, ύψους 3 εκατ. ευρώ, για εκσυγχρονισμό των μέσων παραγωγής. Έτσι, στον ίδιο χρόνο παράγονταν περισσότερες μονάδες προϊόντων. Αυτό όμως σημαίνει ότι μεγάλωσε και ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων, δηλαδή το ποσοστό υπεραξίας» και συνεχίζει, ερμηνεύοντας τα παραπάνω:

«Η επικρότηση των εργαζομένων με “υψηλές αποδόσεις” σημαίνει σε μεγάλο βαθμό ενθάρρυνση της “εθελοντικής” εντατικοποίησης της εργασίας, με κίνητρο μάλιστα τα επιδόματα και τις παροχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις παροχές που ανακοίνωσε ο Καρέλιας περιλαμβάνεται και το λεγόμενο “επίδομα ανελλιπούς παρουσίας”, που φτάνει στα 800 ευρώ. Με αυτό το ποσό, που για άλλους είναι ένας μισθός, ενισχύεται ο εργαζόμενος που ακόμα και άρρωστος επιλέγει να πάει στη δουλειά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη φθορά της υγείας του, και που βεβαίως δεν απεργεί!».

Αναφορικά με τον Α.Καρέλια, ο «Ριζοσπάστης» στο δημοσίευμά του θεωρεί ότι ο «εργοδότης λέει ανοιχτά ότι το επόμενο διάστημα, η εργασία θα εντατικοποιηθεί κι άλλο. Για να το πετύχει αυτό, δίπλα στο “καρότο” των έκτακτων παροχών, βάζει το “μαστίγιο” της αξιολόγησης, του σφιχτού ελέγχου της δουλειάς, της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων για κάθε εργάτη. Θα σκεφτεί κάποιος: Κι άλλοι επιχειρηματίες έχουν κέρδη, αύξησαν με διάφορους τρόπους την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους. Δεν έκαναν όμως παροχές όπως αυτές που έκανε ο Καρέλιας».

Για όλα φταίει ο καπιταλισμός

Ακολουθώντας το συμπέρασμα-ευαγγέλιο για το ΚΚΕ (σ.σ. που συνοψίζεται στη ρήση για όλα φταίει ο καπιταλισμός), επισημαίνει: «Η καπνοβιομηχανία του Καρέλια δεν πρωτοτυπεί στις μεθόδους με τις οποίες διαχειρίζεται το προσωπικό της. Παντού και πάντα οι καπιταλιστές αναζητούσαν και αναζητούν τρόπους όχι μόνο να εξασφαλίσουν “εργασιακή ειρήνη” στις επιχειρήσεις τους, αλλά δίνοντας κίνητρα στους εργαζόμενους να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Να τους στρατεύσουν συνειδητά στους στόχους της κερδοφορίας της επιχείρησης, κάτω από το σλόγκαν “πάει καλά η επιχείρηση, πάνε καλά και οι εργαζόμενοι”. Σε προηγούμενες δεκαετίες, παροχές όπως αυτές του Καρέλια ήταν καθεστώς σε αρκετές, ιδιαίτερα στις μεγάλες, βιομηχανίες. Η δυνατότητα αυτών των παροχών εξαρτάται από το σε ποια φάση βρίσκονταν ο κλάδος, ο ενδοκλαδικός ή διακλαδικός ανταγωνισμός, η ίδια η επιχείρηση».

Φέρνει ως παράδειγμα τη κλωστοϋφαντουργία Λαναρά, που «ιδιαίτερα στα εργοστάσια της Νάουσας φημιζόταν για τις παροχές προς τους εργαζόμενους (οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, δώρα και επιδόματα στις γιορτές, βοήθεια σε οικογένειες που σπούδαζαν παιδιά κ.ά.), την περίοδο που η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα και πριν ο κλάδος “μαραθεί” από τον ανταγωνισμό με άλλους καπιταλιστές, από ασιατικές κυρίως χώρες. Δηλαδή, πάντα, και στη φάση της ανόδου της καπιταλιστικής οικονομίας και στη φάση της ύφεσης, υπάρχουν επιχειρήσεις που εξαιτίας της μεγάλης κερδοφορίας τους έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το ένα ή το άλλο πλέγμα παροχών προς τους εργαζόμενους. Πρέπει να είναι καθαρό ότι αυτή η κατάσταση εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία της κερδοφορίας της επιχείρησης, τη θέση που έχει κατακτήσει στην αγορά....».

Ο «εργοδοτικός συνδικαλισμός»

«Για να ευοδωθούν οι στόχοι των καπιταλιστών χρειάζεται η συνδρομή του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ο Καρέλιας την έχει και με το παραπάνω. Η πλειοψηφία του σωματείου έχει καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση της γραμμής της “ταξικής συνεργασίας” στο εργοστάσιο, στη στήριξη των μηχανισμών εξαγοράς που στήνει η εργοδοσία, στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων θα πρέπει να καθορίζονται από τις επιδόσεις της επιχείρησης.

»Είναι καθαρό ότι στη βάση αυτής της λογικής, με την ίδια ευκολία που ο εργαζόμενος δέχεται σήμερα να δουλεύει εντατικά, προκειμένου στο τέλος του χρόνου να πάρει ένα επίδομα συνδεδεμένο με την κερδοφορία της επιχείρησης, αύριο, αν η παραγωγή μειωθεί, θα δεχτεί να μειώσει το μισθό του, να δουλεύει «εκ περιτροπής», να υπογράψει ατομική σύμβαση και πάει λέγοντας.

»Σχετική πείρα υπάρχει. Ο “ευεργέτης Λαναράς”, όπως τον αποκαλούσαν στη Νάουσα, σε συνεργασία με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία σε ορισμένα από τα εργοστάσιά του, έφτασε να κατεβάζει μπουλούκια τους απλήρωτους εργαζόμενους στην Αθήνα, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επιδοτήσει εκ νέου τον εργοδότη τους και από τις τράπεζες να του δώσουν δάνεια (...)».

«Να προβληματιστούν οι εργαζόμενοι»

«Σήμερα, που ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων είναι άνεργοι, άλλοι βρίσκονται στην εργασιακή περιπλάνηση, άλλοι δουλεύουν κακοπληρωμένοι, είναι φυσικό συνθήκες σαν αυτές στον Καρέλια να μοιάζουν με παράδεισο. Όμως, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προβληματιστούν περισσότερο: Το γεγονός ότι μια επιχείρηση ή μια ομάδα επιχειρήσεων μπορεί να διαμορφώνει παροχές προς τους εργαζόμενους, με σκοπό την εξασφάλιση “εργασιακής ειρήνης” ή τη στράτευση στους στόχους της επιχείρησης, δεν αλλάζει τη συνολική τάση επιδείνωσης της ζωής της εργατικής τάξης, που σήμερα κυριαρχεί, με αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Αυτό και μόνο αρκεί για να κατανοηθεί ότι η όποια καλύτερη θέση τους είναι επισφαλής.

»Η πείρα έχει δείξει ότι κανένας δεν είναι αλώβητος στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Το “εκεί που ήσουν ήμουνα και εκεί που είμαι θα έρθεις” ισχύει απόλυτα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Καμιά ομάδα εργαζομένων, όσες θυσίες και αν έκανε, δεν μπόρεσε να σώσει ούτε μισθούς, ούτε δικαιώματα, ούτε θέσεις εργασίας όταν χτύπησε η κρίση τον εργοδότη τους».


Διαβάστε Περισσότερα »

Κάηκε ζωντανός στην επαρχιακή οδό Ορχομενού - Λιβαδειάς

Το τραγικό συμβάν έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες στην επαρχιακή οδό Ορχομενού - Λιβαδειάς.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε παράπηγμα - αποθήκη που βρίσκεται δίπλα στο δρόμο. Δυστυχώς όταν σβήστηκε η φωτιά οι πυροσβέστες ανακάλυψαν ότι μέσα υπήρχε ένας απανθρακωμένος άνδρας.

Όπως προέκυψε στη συνέχεια στο σημείο διέμενε ένας 47χρονος Ρουμάνος, ο οποίος είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και είχε ξεχάσει αναμμένα κεριά, με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο.

Σύμφωνα με τα όσα μάλιστα δήλωσε ο ετεροθαλής αδελφός του, ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και στο παρελθόν, αλλά τότε πρόλαβαν το κακό.Αυτή τη φορά όμως ο 47χρονος δεν στάθηκε τυχερός.
lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει...στο Κινηματοθέατρο Μαυροματίου

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25/1 ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/1 ΣΤΙΣ 8.00ΜΜ.ΣΕ ΔΥΟ 90ΛΕΠΤΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ .
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΟΚ:Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «καταδικάζει» το ελληνικό μέλι



Σημαντικό αντίκτυπο στο μοναδικής ποιότητας ελληνικό μέλι και τους 20.000 Έλληνες μελισσοκόμους έχει η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι.

Έτσι, το ελληνικό μέλι εξομοιώνεται με το χαμηλής ποιότητας και βιομηχανικό άλλων χωρών κι επιπλέον, χάνεται το ποιοτικό πλεονέκτημα των ελλήνων μελισσοκόμων, έναντι μελισσοκόμων τρίτων χωρών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και εισάγονται αθρόα στην Ε.Ε.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής δε θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν το μέλι που επιλέγει περιέχει γενετικά τροποποιημένη (ΓΤ) γύρη.


MELISSOKOMOS

Με αφορμή την απόρριψη της τροπολογίας, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης κατήγγειλε την απόφαση, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Είναι δυστυχώς μια μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ολομέλεια απέρριψε την τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Οι φιλελεύθεροι, η δεξιά, οι συντηρητικοί και οι αντιευρωπαϊστές συντάχθηκαν με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών συσκευασίας και των εισαγωγέων μελιού, ενάντια στους μελισσοκόμους και τους πολίτες που ήθελαν να αναγράφεται αν το μέλι περιέχει ΓΤΟ.

Είναι θλιβερό ότι παρά το γεγονός ότι χώρα μας δεν επιτρέπει την καλλιέργεια “μεταλλαγμένων”, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν ενάντια της σήμανσης. Η γραμμή της κυβέρνησης δυστυχώς ήταν ευνοϊκή για τους εισαγωγείς μελιού και όχι – ως όφειλε – για τους Έλληνες μελισσοκόμους και τους πολίτες. Χάρη στην επίμαχη τροπολογία οι Έλληνες μελισσοκόμοι θα προστατεύονταν από τον ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν «μεταλλαγμένα» και αποτελούν βασικούς εξαγωγείς μελιού στην ΕΕ, όπως η Κίνα και ο Καναδάς. Και τα ερωτήματα προκύπτουν εύλογα: Γιατί η Κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των εισαγωγέων και όχι των μελισσοκόμων; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με τις μεγάλες εταιρείες και όχι με τους καταναλωτές; Γιατί δεν θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες αν καταναλώνουν “μεταλλαγμένα”»;

 melissocosmos.com



Διαβάστε Περισσότερα »

Εγγραφο ντοκουμέντο:Στον Τειρεσία για καθυστέρηση πάνω από 20 ευρώ

Αν νομίζατε ότι στην λίστα του Τειρεσία μπαίνουν μόνο όσοι έχουν «κοκκινίσει» είστε βαθιά γελασμένοι. Δυστυχώς μπαίνουν όλοι όσοι έχουν δανειοδοτηθεί και έχουν καθυστερήσει να καταβάλλουν δόσεις που ξεπερνούν το απίστευτο ποσό των....20 ευρώ!!!!

Και αυτό γιατί πέραν της «μαύρης» λίστας, δηλαδή του Συστήματος Οικονομικής Συμπεριφοράς Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) που καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν εκτός των άλλων σε καταγγελίες συμβάσεων καρτών, καταγγελίες συμβάσεων χορηγήσεων καταναλωτικής στεγαστικής και επιχειρηματικής πίστης, υπάρχει και το Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων (Σ.Σ.Χ.) στο οποίο καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν σε ενήμερες οφειλές και οφειλές σε καθυστέρηση προερχόμενες από πάσης φύσεως χορηγήσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.


Δυστυχώς αυτό δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι με αποτέλεσμα να βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν οι τράπεζες απορρίπτουν αιτήματα τους για έκδοση πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών ή άλλων δανείων.
Το παράδειγμα που ακολουθεί και αποδεικνύεται από το έγγραφο, είναι χαρακτηριστικό. Δανειολήπτης, του οποίου συγκεκριμένη τράπεζα του έκανε προσφορά για έκδοση πιστωτικής κάρτας (για άτοκη εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του), την οποία και αποδέχτηκε, μετά από έλεγχο δεδομένων στο Σ.Σ.Χ, δεν του χορηγήθηκε τελικά.

Η τράπεζα του απάντησε με SMS, ότι: «Σας ενημερώνουμε ότι λόγω ευρημάτων στη βάση δεδομένων της Τειρεσίας Α.Ε. δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα σας». Όταν «αγανακτισμένος» πέρασε εσπευσμένα και έντρομος από την Μασσαλίας 1, που εδρεύει η Τειρεσίας, έκπληκτος ενημερώθηκε ότι επειδή είχε καθυστερήσει να πληρώσει δύο δόσεις των 23 ευρώ, επί συνολικού ποσού 499 ευρώ που είχε δανειστεί μέσω καταναλωτικού δανείου από άλλη τράπεζα, εμφανίζεται στο σύστημα του Τειρεσία. Αυτός ήταν και ο μοναδικός δανεισμός που είχε λάβει εκείνη την περίοδο.


Δείτε το έγγραφο και θα καταλάβετε
fpress.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Δυσφορία για Μάντζιο με επική ατάκα Κομπότη!




Ο Βαγγέλης Μάντζιος πήρε δυο κίτρινες κάρτες με αποτέλεσμα να αποβληθεί τρία λεπτά πριν τελειώσει το ματς του «Καραϊσκάκης» κόντρα στον Ολυμπιακό. Τόσο ο Καραγεωργίου, όσο κι ο ισχυρός άνδρας των Βοιωτών, Γιάννης Κομπότης είχαν παράπονα από τον Ελληνα στράικερ.


  
Μάλιστα, ο Κομπότης, ο οποίος παρακολούθησε το ματς  κατέβηκε μετά το ματς στα αποδυτήρια και τα είπε με τους παίκτες, ενώ είχε τετ α τετ με τον Μάντζιο λέγοντάς του: «αγάπη μου γλυκιά, γιατί κάνεις τέτοια πράγματα. Δεν τα κάνουμε εμείς αυτά...» αναφερόμενος στην πρώτη κάρτα που αντίκρισε ο Μάντζιος για «θέατρο».

Ετσι λοιπόν, ο Μάντζιος θα απουσιάσει από το επόμενο ματς των «πράσινων», το οποίο είναι αυτό κόντρα στον Αρη στη Λιβαδειά, ένα ματς που η νίκη αποτελεί μονόδρομο για την ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου...

sentragoal.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα φορολογηθούν φέτος οι αγρότες

Με ΦΠΑ και βιβλία εφορίας ακόμα και... δημόσιοι υπάλληλοι με χωράφια
Στον λογιστή τους θα πρέπει να προστρέξουν όχι οι μόνον οι κατ'επάγγελμα αγρότες ή όσοι λαμβάνουν επιδοτήσεις, αλλά ακόμα και μισθωτοί ή συνταξιούχοι που έχουν πχ κάποιες ρίζες ελιές ή μελίσσια, εφόσον η εφορία θεωρεί ότι ασκούν -παράλληλα με την κύρια εργασία τους- και αγροτική εκμετάλλευση, για την οποία πρέπει να έχουν βιβλία εσόδων-εξόδων, τιμολόγια ή να εισπράττουν και να αποδίδουν ΦΠΑ.

Το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών αλλάζει από εφέτος και το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε, δίνει αναλυτικές οδηγίες για τους όρους με τους οποίους στο εξής θα κάνουν πωλήσεις, τι φορολογικά στοιχεία πρέπει να εκδίδουν αλλά και πώς θα φορολογηθούν για αυτές τις δραστηριότητές τους.

Με την απόφαση αυτή ισχύει διευκρινίζεται ότι υποχρέωση τήρησης βιβλίων κλπ έχουν ακόμα και φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι κλπ) που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά ασκούν αγροτική εκμετάλλευση (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, κλπ), αν υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α και πραγματοποιούν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους (ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών) άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των πέντε χιλιάδων ευρώ το χρόνο.


Επίσης οι αγρότες που είναι ταυτόχρονα παραγωγοί και πωλητές σε λαϊκές αγορές, υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και για τις δύο δραστηριότητές τους.


Η εγκύκλιος που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων δεν περιλαμβάνει οδηγίες για το πώς θα δηλωθούν φέτος τα περσινά εισοδήματα των αγροτών. Αυτά θα εξειδικευτούν σε άλλη απόφαση απόφαση που θα εκδοθεί πριν λήξουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων εισοδήματος στο taxisnet. Αγρότες που έχουν ενταχθεί πλήρως στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα καταθέσουν φέτος τις δηλώσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014, ενταγμένοι στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ έωςτις 15 Φεβρουαρίου 2014 αν είναι υπόχρεοι τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (πρώην “Γ' κατηγορίας” του ΚΒΣ) ή έως τις 20 Μαρτίου 2014 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων (πρώην “Β' κατηγορίας”).
Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο
Διαβάστε Περισσότερα »

Πιτσιρικάδες διαρρήκτες με... χασίς στην Υπάτη Φθιώτιδας

Πρόκειται για ανήλικους 13 και 14 ετών - Τους τσάκωσαν τη στιγμή που οδηγούσαν μηχανή - Είχαν διαρρήξει και φαρμακείο
Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνδρες του αστυνομικού τμήματος στην Υπάτη Φθιώτιδας, όταν συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου τους διαρρήκτες ενός φαρμακείου που κυκλοφορούσαν με κλεμμένη μοτοσικλέτα έχοντας πάνω τους χασίς. Κι αυτό, γιατί ήταν μόλις 13 και 14 χρόνων!

Οι δυο πιτσιρικάδες εντοπίστηκαν να κινούνται με τη μηχανή και ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς, που διαπίστωσαν γρήγορα ότι είχε κλαπεί μέρα- μεσημέρι την Πέμπτη από την πυλωτή μιας πολυκατοικίας στη Λαμία. Όταν έκαναν σωματική έρευνα στους... λιλιπούτειους κλέφτες, βρήκαν έκπληκτοι στην κατοχή του 14χρονου μία συσκευασία με 5,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης!

Στο τμήμα όπου οδηγήθηκαν οι δυο ανήλικοι, αποκαλύφθηκε ότι την περασμένη Τετάρτη είχαν διαρρήξει το φαρμακείο ενός 35χρονου στις Κομποτάδες Φθιώτιδας παραβιάζοντας το παράθυρο και είχαν αρπάξει 20 ευρώ σε κέρματα, έναν φορητό υπολογιστή και διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία βρέθηκαν και αποδόθηκαν στον φαρμακοποιό. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δυο μικρών, υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, ενώ αναζητούνται οι γονείς τους που θα κατηγορηθούν για πλημμελή εποπτεία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καιρός για βόλτα...

Καιρό για... βόλτα, σε σκηνικό άνοιξης, θα έχει και την Κυριακή, με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βορειοδυτικά. Το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες, ενώ οι συνθήκες θα ευνοούν και τη μέτρια μεταφορά σκόνης από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα κυμανθεί από 3 έως 16 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 5 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 9 έως 19 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 10 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 11 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη με τη μέγιστη στη Βόρεια Κρήτη να φτάνει τους 20 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και κατά τόπους στο Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί με σταδιακά ενίσχυση από το μεσημέρι και μετά σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις.

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες θα έχει στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί.

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 16 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα ασθενείς.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ