Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Έτσι θα γίνονται οι έλεγχοι στις οικοδομές


Μετά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του θεσμού των ελέγχων από Ελεγκτές Δόμησης, το ΥΠΕΚΑ προχώρησε στη σύνταξη νέας κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία επανακαθορίζονται με περαιτέρω ακρίβεια οι διαδικασίες και τα έντυπα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Έλεγχος έργων και εργασιών δόμησης», που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ (Β57/17-1-2014), προώθησε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης και συνυπογράφουν ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την κοινή υπουργική απόφαση «Έλεγχος έργων και εργασιών δόμησης» γίνεται πιο αντικειμενικός ο έλεγχος των κατασκευών από τους ελεγκτές δόμησης, ώστε κάθε έλεγχος, σε οποιοδήποτε στάδιο, να είναι ίδιου περιεχομένου για όλους. Τυποποιούνται οι έλεγχοι, με συγκεκριμένα πεδία ελέγχου, συγκεκριμένες διαδικασίες και συγκεκριμένα πορίσματα, ώστε να μη γεννούνται αμφιβολίες για την περιγραφή των αποτελεσμάτων του ελέγχου.
"Σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο γίνεται απολύτως ξεκάθαρο σε ποιες περιπτώσεις οικοδομικών έργων γίνεται έλεγχος και σε ποιο στάδιο κάθε οικοδομής, καθώς είχαν προκύψει προβλήματα εφαρμογής. Για παράδειγμα, αν γινόταν τμηματικά η οικοδομή, δεν ήταν ξεκάθαρο πότε και πόσες φορές πρέπει να γίνει έλεγχος. Επιπλέον εξειδικεύθηκαν και αναλυθήκαν περαιτέρω κάποιες από τις εργασίες που περιλαμβάνονταν στην προηγούμενη σχετική απόφαση του 2012. Με την κοινή υπουργική απόφαση γίνεται πιο αντικειμενική η διαδικασία ελέγχου και πιο συγκεκριμένο το περιεχόμενο του ελέγχου κάθε οικοδομής. Με όσα προβλέπονται, ο κάθε μηχανικός - ελεγκτής δόμησης γνωρίζει επακριβώς τι και πως πρέπει να ελέγχει, χωρίς να υπάρχουν «θολά σημεία» σε ειδικά ζητήματα. Παράλληλα κάθε επιβλέπων μηχανικός, κατασκευαστής και ιδιοκτήτης γνωρίζει επακριβώς τι θα εξετάσει ο ελεγκτής στην οικοδομή του. Στην απόφαση περιλαμβάνονται νέα έντυπα πορισμάτων, τυποποιημένα για κάθε περίπτωση ελέγχου, ώστε και οι Υπηρεσίες Δόμησης με αντικειμενικό τρόπο να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Επιπλέον με το νέο πλαίσιο αλλάζει ο τρόπος κλήρωσης των ελεγκτών δόμησης που ορίζονται προς έλεγχο κάθε οικοδομής, με βελτιωμένο αλγόριθμο, ώστε να μην κληρώνονται συνεχώς οι ίδιοι. Έτσι, όσοι ελεγκτές κληρώθηκαν για έλεγχο, εξαιρούνται πλέον από την επόμενη κλήρωση, προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα εχέγγυα ισοτιμίας και δικαιοσύνης" επισημαίνει το υπουργείο.
Ακολουθούν οι βασικές προβλέψεις της ΚΥΑ, όσον αφορά τους ελέγχους.
Αριθμός ελέγχων:
Διενεργούνται από τους Ελεγκτές Δόμησης και ο αριθμός καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία και το είδος των έργων και των εργασιών δόμησης, μόνο για περιπτώσεις όπου απαιτείται έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης, ως εξής:
α) Κατηγορία Α - ένας έλεγχος: τελικός
i) Εργασίες επισκευής σε υφιστάμενα κτίρια, ανεξαρτήτως της επιφάνειας και της χρήσης τους.
ii) Εργασίες δόμησης που απαιτούνται σε περίπτωση αλλαγής χρήσης κτιρίου, ανεξαρτήτως της επιφάνειας και της χρήσης του.
iii) Προσθήκες καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτίρια, ανεξάρτητα από την επιφάνεια και τη χρήση τους.
iv) Εργασίες κατεδαφίσεων, ανεξαρτήτως του είδους και της κατηγορίας του έργου.
v) Εργασίες περιτοιχίσεων, ανεξαρτήτως του είδους και του μεγέθους τους.
vi) Εργασίες κατασκευής έργων αντιστήριξης, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, κατασκευής κολυμβητικών δεξαμενών και υδάτινων επιφανειών, ανεξαρτήτως του είδους και του μεγέθους τους.
vii) Εργασίες κατασκευής δεξαμενών αποθήκευσης νερού, υγρών και αερίων καυσίμων, ανεξαρτήτως του είδους και του μεγέθους τους.
viii) Εργασίες κατασκευής στεγάστρων, ανεξαρτήτως του είδους και του μεγέθους τους.
β) Κατηγορία Β - δύο έλεγχοι: αρχικός και τελικός
i) Νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας έως και δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ., ανεξάρτητα από τη χρήση τους.
ii) Προσθήκες κατ’ επέκταση σε υφιστάμενα κτίρια, όταν η συνολική επιφάνεια της προσθήκης είναι έως και δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ., ανεξάρτητα από τη χρήση τους.
iii) Προκατασκευασμένα κτίρια, ανεξάρτητα από τη χρήση και την επιφάνειά τους.
γ) Κατηγορία Γ - τρεις έλεγχοι: αρχικός, ενδιάμεσος και τελικός
i) Νέα κτίρια, συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ., ανεξάρτητα από τη χρήση τους.
ii) Προσθήκες κατ’ επέκταση σε υφιστάμενα κτίρια, όταν η συνολική επιφάνεια της προσθήκης είναι μεγαλύτερη των δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ., κτίρια ανεξάρτητα από τη χρήση τους.
Είδος ελέγχου ανά στάδιο και κατηγορία ελέγχου:
1. Οι έλεγχοι διενεργούνται με βάση τις σχετικές μελέτες που έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και τα στοιχεία και το έντυπο της Ταυτότητας Κτιρίου.
2. Ο τελικός έλεγχος για τις εργασίες δόμησης της Κατηγορίας Α΄ διενεργείται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και αφορά στη διαπίστωση των εκτελεσθεισών εργασιών σύμφωνα με την άδεια δόμησης. Για τις περιπτώσεις των προσθηκών καθ΄ ύψος επιβεβαιώνεται επιπλέον και η αποτύπωση του υφιστάμενου κτιρίου.
3. α) Ο αρχικός έλεγχος για τα κτίρια των Κατηγοριών Β΄ και Γ΄ διενεργείται μετά την ολοκλήρωση των ξυλοτύπων, του οπλισμού θεμελίωσης και των τοιχίων του υπογείου εφόσον υπάρχουν και ελέγχονται τα παρακάτω στοιχεία, σύμφωνα με τη σχετική άδεια δόμησης:
i) Η θέση του κτιρίου στο οικόπεδο ή στο γήπεδο.
ii) Οι διαστάσεις του κτιρίου (περίγραμμα).
iii) Οι πλάγιες αποστάσεις στις θέσεις που εμφανίζονται στα υποβαλλόμενα σχέδια.
β) Σε περιπτώσεις θεμελίωσης που υλοποιείται σε διαφορετικά στάδια ο αρχικός έλεγχος διενεργείται όταν είναι δυνατός ο έλεγχος των διαστάσεων του κτιρίου και της θέσης του στο οικόπεδο ή στο γήπεδο, ήτοι κατά το τελικό στάδιο της θεμελίωσης, περιλαμβάνει ωστόσο και τα προηγούμενα στάδια της θεμελίωσης. Εναλλακτικά δύνανται να διενεργηθούν περισσότεροι από έναν έλεγχο, μετά από αίτηση του επιβλέποντα μηχανικού.
γ) Εάν κατά την εκσκαφή προκύψει η ανάγκη για τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων ασφαλείας (π.χ. αντιστηρίξεις, θεμελιώσεις, ντουλάπια κ.λπ.), αυτά λαμβάνονται άμεσα και ο αρχικός έλεγχος διενεργείται όταν ολοκληρωθεί ο ξυλότυπος της γενικής θεμελίωσης και
η τοποθέτηση των οπλισμών της.
4. Ο ενδιάμεσος έλεγχος των κτιρίων της Κατηγορίας Γ΄ διενεργείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και της εξωτερικής τοιχοποιίας και ελέγχονται τα παρακάτω στοιχεία, σύμφωνα με τη σχετική άδεια δόμησης, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθούν τα εμφανή σημεία του αρχικού ελέγχου:
α) Το τελικό διαμορφωμένο ύψος του κτιρίου (σημείο της τελικά διαμορφωμένης στάθμης του εδάφους έως το δάπεδο της τελικά διαμορφωμένης στάθμης του δώματος).
β) Οι τελικές διαστάσεις του κτιρίου (τελικό περίγραμμα) σε όλες τις στάθμες.
γ) Το εύρος του αντισεισμικού αρμού.
δ) Το ύψος της στέγης.
ε) Οι θέσεις των εξωστών και των ημιυπαίθριων χώρων.
στ) Οι διαστάσεις των εξωστών και των ημιυπαίθριων χώρων.
ζ) Η θέση του λεβητοστασίου.
η) Οι διαστάσεις του λεβητοστασίου.
θ) Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων του λεβητοστασίου.
ι) Το πάχος της εξωτερικής τοιχοποιίας μόνο στις περιπτώσεις όπου αυτή δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.
5. α) Ο τελικός έλεγχος των κτιρίων της Κατηγορίας Β΄ και Γ΄ διενεργείται μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου ή της προσθήκης κατ’ επέκταση και ελέγχονται τα παρακάτω στοιχεία, σύμφωνα με τη σχετική άδεια δόμησης, αφού προηγουμένως επιβεβαιωθούν τα εμφανή σημεία του αρχικού και του ενδιάμεσου ελέγχου (αν δεν υπάρχει ενδιάμεσος έλεγχος εξετάζονται και τα στοιχεία της παραγράφου 4):
i) Οι όψεις και συγκεκριμένα η τήρηση εφαρμογής των ειδικών όρων και περιορισμών που έχουν επιβληθεί από ειδικά διατάγματα και αποφάσεις υπαγωγής περιοχών ή κτιρίων σε καθεστώς προστασίας (όπως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, διατηρητέα κτίρια και μνημεία κα), όπως απεικονίζονται στην αρχιτεκτονική μελέτη της άδειας δόμησης.
ii) Η τήρηση των θέσεων στάθμευσης (υποχρεωτικών και προαιρετικών).
iii) Η θέση των κολυμβητικών δεξαμενών και των υδάτινων επιφανειών, εάν υπάρχουν.
iv) Οι διαστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών και των υδάτινων επιφανειών, εάν υπάρχουν.
v) Η θέση των δεξαμενών λυμάτων.
vi) Η τήρηση της πρόβλεψης χώρου για την υποχρεωτική φύτευση του προκηπίου και του ακάλυπτου χώρου.
β) Για τις περιπτώσεις των προσθηκών κατ’ επέκταση επιβεβαιώνεται επιπλέον και η αποτύπωση του υφιστάμενου κτιρίου.
6. Για τις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων ελέγχονται επιπλέον από μηχανικό ειδικότητας ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κατά τον τελικό έλεγχο τα εξής:
α) ο τύπος των δεξαμενών λυμάτων.
β) Ο τύπος των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, αερισμού, κλιματισμού.
γ) Η μη διέλευση δικτύων/εγκαταστάσεων από/σε χώρους που δεν επιτρέπεται (π.χ. ύπαρξη δεξαμενών πετρελαίου και λεβητοστάσια σε εξωτερικούς χώρους κ.λπ.).
δ) Η θέση της απόληξης των φρεατίων και των αντλιών και η ύπαρξη βαλβίδας αντεπιστροφής στο κεντρικό φρεάτιο σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης πόλης.
ε) Η ύπαρξη ηλεκτρονόμων διαρροής (ρελέ) στους πίνακες φωτισμού.
στ) Ο τύπος, τα χαρακτηριστικά και το πλήθος των στοιχείων της εγκατάστασης αντικεραυνικής προστασίας όπου απαιτείται.
Ως ειδικά κτίρια νοούνται τα εξής: εκπαίδευσης, συνάθροισης κοινού (μουσεία, χώροι συναυλιών, αίθουσες δικαστηρίων, κλειστοί χώροι αθλητικών συγκεντρώσεων, κινηματογράφοι, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων), υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας, ψυχιατρεία, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, οίκοι ευγηρίας, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί), καταστήματα σωφρονισμού, κύρια και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εμπορίου (αυτοτελή κτίρια για εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές), γραφεία δημόσιων υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης, βιβλιοθήκες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και πρατήρια υγρών καυσίμων, εκκλησιαστικά κτίρια.
7. Σε περίπτωση που κατά τον αρχικό ή ενδιάμεσο έλεγχο διαπιστωθεί ότι η κατασκευή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εργασιών, ο Ελεγκτής Δόμησης διενεργεί τον έλεγχο και σημειώνει στις παρατηρήσεις του το στάδιο των οικοδομικών εργασιών (επισυνάπτεται
και φωτογραφία του έργου), καθώς επίσης και τη μη έγκαιρη υποβολή αιτήματος για έλεγχο δόμησης από τον επιβλέποντα μηχανικό, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στον επιβλέποντα μηχανικό, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός της διαπίστωσης ή μη παραβάσεων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη


Οι άντρες με προβλήματα ύπνου μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, επειδή διαθέτουν μειωμένα επίπεδα της «ορμόνης του ύπνου», σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι άντρες που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, να μείνουν κοιμισμένοι ή οι οποίοι παίρνουν υπνωτικά φάρμακα έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης στα ούρα τους.

Ωστόσο όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης διατρέχουν κατά 75% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με όσους έχουν τα χαμηλότερα.

Τα επίπεδα της μελατονίνης στον οργανισμό επηρεάζονται απ’ ευθείας από την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται σε έναν αδένα του εγκεφάλου που λέγεται επίφυση (ή κωνάριο), σε αντίδραση στο σκοτάδι.

Τα επίπεδά της φυσιολογικά αυξάνονται από το απόγευμα και μετά, ευνοώντας τον ύπνο, ενώ βρίσκονται στα υψηλότερα όρια τη νύχτα. Καθώς αυξάνεται το φως του ήλιου το πρωί, αρχίζουν να μειώνονται και έτσι ξυπνάμε.

Οι άνθρωποι, όμως, με ακατάστατα ωράρια ύπνου εξαιτίας της δουλειάς σε βάρδιες, καθώς και όσοι ξυπνούν συχνά τη νύχτα και ανάβουν τα φώτα, διαταράσσουν αυτόν τον φυσικό μηχανισμό, με συνέπεια να παράγουν λιγότερη μελατονίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε χθες στο συνέδριο Advances in Prostate Cancer Research που διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρεία Έρευνας του Καρκίνου (AACR) στο Σαν Ντιέγκο.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη παίζει ρόλο στη ρύθμιση των ορμονών που επηρεάζουν τον καρκίνο, ενώ πειράματα στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι γυναίκες που εργάζονται σε νυτερινές βάρδιες επί πολλά χρόνια έχουν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης και διατρέχουν κάπως υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Η μελέτη

Για να εξακριβώσουν αν αντίστοιχο κίνδυνο διατρέχουν και οι άντρες, οι ερευνητές από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 930 μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, τους οποίους παρακολούθησαν από το 2002 έως το 2009.

Οι άνδρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια τις συνήθειες ύπνου τους και παρείχαν δείγματα πρωινών ούρων, για να καταγραφεί παραγωγή μελατονίνης.

Έως το τέλος της μελέτης, οι 111 από αυτούς διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο του προστάτη. Οι 24 από αυτούς είχαν προχωρημένη νόσο.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσοι είχαν επίπεδα μελατονίνης πάνω από τον μέσο όρο (ήταν 17,1 νανογραμμάρια ανά ml) διέτρεχαν κατά 30% μικρότερο κίνδυνο να έχουν εμφανίσει καρκίνο του προστάτη και κατά 75% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με όσους είχαν επίπεδα μελατονίνης κάτω από τον μέσο όρο.

Από τους εθελοντές, ο ένας στους επτά ανέφερε πως δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, ο ένας στους πέντε ξυπνούσε στη διάρκεια της νύχτας και σχεδόν το ένα τρίτο έπαιρναν υπνωτικά φάρμακα.

Όλοι αυτοί οι άντρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης σε σύγκριση με όσους δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα ύπνου.

Όπως είπαν οι ερευνητές, η μελέτη αυτή είναι μικρή και τα αποτελέσματά της πρέπει να επαληθευτούν από μεγαλύτερες. Εντούτοις τα ευρήματά της είναι σημαντικά διότι παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο κιρκάδιος ρυθμός των ανδρών (δηλαδή το βιολογικό ρολόι) επηρεάζει την ανάπτυξη του προστατικού καρκίνου.

Δύο από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρηθεί η ομαλή παραγωγή μελατονίνης είναι να τηρεί κάποιος ένα αυστηρό ωράριο ύπνου και να αποφεύγει το φως τη νύχτα από πηγές όπως η τηλεόραση, οι οθόνες των κομπιούτερ, οι λάμπες και άλλες πηγές εσωτερικού φωτισμού, τόνισαν οι ερευνητές.


Πηγή : Web Only
Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 23/1 η επόμενη δόση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης...


Στην καταβολή της επόμενης δόσης του επιδόματος πετρελαίου ύψους 38,5 εκατ. ευρώ περίπου, προς ...
327 χιλιάδες δικαιούχους, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 23 Ιανουαρίου 2014, ανακοίνωσε, μέσω μηνύματος στο Τwitter, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης...
Διαβάστε Περισσότερα »

Συμμετέχει σε διεθνή αγροτική έκθεση η Περιφέρεια Στερεάς

 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχοντας ως προτεραιότητα την προβολή των αγροτικών προϊόντων ποιότητας που περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Καλάθι της Περιφέρειας» με τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η τοπικότητα, η πολιτιστική κληρονομιά κ.λ.π., αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας αυτών και την προώθησή τους στην εθνική και διεθνή αγορά, θα συμμετάσχει στην 25η AGROTICA Διεθνή Εκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 30 Ιανουαρίου 2014 έως 2 Φεβρουαρίου 2014 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της HELEXPO στην Θεσσαλονίκη.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προτρέπει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων και τους αγρότες της περιφέρειας μας να επισκεφτούν τη σημαντικότερη έκθεση του κλάδου, που προωθεί την αγροτική ανάπτυξη και αξιοποιεί τα νεότερα δεδομένα της τεχνολογίας και της επιστήμης και καλεί συνεταιρισμούς, παραγωγούς, μεταποιητές και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα να συμμετάσχουν με τα προϊόντα τους, τα οποία θα παρουσιάσουν στο εκθετήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Στον... αέρα 14.000 δημοτικοί υπάλληλοι



Το δρόμο της «εξόδου» από την υπηρεσία στην οποία εργάζονται μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, αναμένεται να πάρει μέχρι και το 16,5% (ή ένας στους έξι) των εργαζομένων στους δήμους από τον επόμενο μήνα και μετά...


Από τους 85.638 εργαζομένους που υπηρετούσαν τον περασμένο Δεκέμβριο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού (ΟΤΑ)...σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενδέχεται έως και 13.500 (δηλαδή περίπου το 15% του συνόλου) να πάρουν το δρόμο είτε της παύσης μισθοδοσίας - απόλυσης, είτε της «διαδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας». Αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής» ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και τα οποία επιβέβαιωσαν στο Capital.gr στενοί συνεργάτες του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε πως «από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464» και πως «θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο». Παράλληλα, ο κ. Γρηγοράκος δήλωσε πως «θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000».

Έως 7.500 «Απολύσιμοι»...

Θα «απολυθούν» αυτόματα όσοι υπάλληλοι νομικών προσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και δημοτικών επιχειρήσεων δεν απογραφούν σύμφωνα με το αίτημα του Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό ανέφεραν πηγές κοντά στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, σχολιάζοντας δήλωση του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία «από τους 750 φορείς έχουν απογραφεί οι 361».

Συνεχίζοντας ο κ. Γρηγοράκος, ανέφερε πως «σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου από τους 12.815 εργαζομένους σε νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν απογραφεί 5.464», παρότι μέχρι και σήμερα πληρώνονται κανονικά κάθε μήνα, όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Συνεπώς, λένε από το Υπουργείο Εσωτερικών, 7.351 υπάλληλοι των δήμων από 389 νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ) και δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχουν απογραφεί. Όσοι απ’ αυτούς δεν απογραφούν μέχρι τα τέλη του Γενάρη - αρχές Φλεβάρη θα πάψουν αυτόματα να μισθοδοτούνται και, άρα, μπορεί να θεωρηθεί ότι θα απολυθούν, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές .

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες στην εφημερίδα «Πελοπόννησο της Κυριακής», ο κ. Γρηγοράκος «Είπαμε με τον υπουργό (σ.σ. των Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη) στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ότι όποιος σε 15 μέρες δεν έχει απογραφεί σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Υπάρχει συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών και την ενιαία Αρχή πληρωμών, ότι θα σταματήσουν να πληρώνονται όσοι δεν κάνουν το αυτονόητο». Πηγές κοντά στον κ. Γρηγοράκο αναφέρουν πως πρέπει να θεωρηθεί ως το πιο πιθανό πως ο αριθμός των υπαλλήλων στα ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ και τις δημοτικές επιχειρήσεις που θα πάψουν να μισθοδοτούνται –επειδή δεν απεγράφησαν– θα συμπεριληφθούν στο στόχο των 11.000 απολύσεων από το δημόσιο για τον οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας μέχρι το τέλος του 2014.

...και έως 6.500 «κινητοποιήσιμοι»

Την ίδια ώρα προχωρά η διαδικασία της «εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας» στις κεντρικές δομές των δήμων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος στην ίδια εφημερίδα «στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη βοήθεια της Task Force και του Πανεπιστημίου Πειραιά έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών των δήμων. Το πλεονάζον προσωπικό θα καλύπτει τα κενά που διαπιστώνονται σε δήμους της ίδιας όμως περιφέρειας».

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Θέλω να επαναλάβω, το έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στις κεντρικές δομές των δήμων, ούτε διαθεσιμότητα. Θα υπάρχει μόνο η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα. Είναι μια πρόταση που έγινε από την ΚΕΔΕ και ευθυγραμμίζεται με τη στόχευση του υπουργείου. Οι δήμαρχοι κρίνουν ότι θα είναι αποδοτικό μέτρο. Εμείς πιστεύουμε ότι με το μέτρο θα μετακινηθούν κοντά στις 4.000 δημοτικοί υπάλληλοι, οι δήμαρχοι ανεβάζουν τον αριθμό πάνω από 6.000». Να σημειωθεί πως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει τέλη Φλεβάρη να παρουσιάσει στην τρόικα σχέδιο ένταξης επιπλέον 12.500 υπαλλήλων του δημοσίου στην "κινητικότητα".

Οι ίδιες πηγές  σημειώνουν πως το Υπουργείο Εσωτερικών βλέπει 4.500 δημοτικούς υπαλλήλους να εντάσσονται σε καθεστώς «κινητικότητας», ενώ οι δήμαρχοι περίπου 6.500.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών θεωρεί αισιόδοξο το σχετικό υπολογισμό των δημάρχων.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΣ φέρεται να έχει κάνει επί της ουσίας δεκτές τις ενστάσεις των δημάρχων ως προς την διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα». Θα γίνει «πιο απλά» λένε από το ΥΠΕΣ, χωρίς αυστηρά κριτήρια ΑΣΕΠ και αυστηρές γνωμοδοτήσεις, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στους δημάρχους ως προς την αποδοχή των «κινητοποιήσιμων» υπαλλήλων από δήμο σε δήμο, όπως οι ίδιοι οι δήμαρχοι ζητούσαν.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ:Μην καταργείτε το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας





Κύριοι,

Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

 Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή  και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Θήβας (ΟΕΒΕ) με 170 επιχειρήσεις.
 Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
•    Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
•    Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα  διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
•    Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
•    Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί  από αυτούς είναι  κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
•    Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας,  να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί  η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.




Με εκτίμηση,
Για την ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                    ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχαριστίες του Δ.Λεβαδέων για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων "Χριστούγεννα στη Λιβαδειά 2013"

Ο Δήμος Λεβαδέων επιθυμεί να εκφράσει τις πιο θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους χορηγούς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και προσέφεραν προϊόντα για την πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στη Λιβαδειά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.
Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους:
Τα Αρτοποιεία – Ζαχαροπλαστεία: Γιατζιτζόγλου, Σ. Γουργιώτη,  Δαυλίτη, Ναπολέων, Σταυλιώτη, Τσεσμετζή, Πολυτάρχου, Ψωμί και Ελιά, Il forno, Bellissimo, Esperia, Papagalino – Αμαρυλλίς, Χάριτες.
Τα Café Bar – Fast Food: 22, 1900, Βαβέλ, Γκόνιας Group, Dolce, Εργαστήρι, Indigo, Loft, Press Teaze, Στροφόμετρο, Vintage.
Τα Καταστήματα: Αδάμ Θοδωρής, Ανέτα Decoration, Βανίλια, Β. Γουργιώτης, Δωράκι, El Sueno, Glossy, Η Συσκευασία, Πλαίσιο, Planus, Πρόταση, Στοά Βιβλίου, Φρόσω.
Ευχαριστούμε επίσης, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της πόλης, την Ελληνική Ένωση Έρευνας και  Διάσωσης Βοιωτίας, τον Αθλητικό Κολυμβητικό Όμιλο Λιβαδειάς, το Παράρτημα Βοιωτίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Παράρτημα Λιβαδειάς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το ΕΠΑΨΥ Λιβαδειάς, το ΕΚΕΨΥΕ, τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς, τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου, τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεβαδέων,  τη Δημοτική Χορωδία, το Δημοτικό Ωδείο, τον Αθλητικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Λιβαδειάς, Το Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Λιβαδειάς «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ», την Ενορία Αγίου Γεωργίου, το Εργαστήρι Εικαστικών, τη Θεατρική Ομάδα Μουσείου Σχολικής Ζωής Θίσβης – Τμήμα Εφήβων, την κα Μ. Σταματέλου, τη Special Olympics Hellas Βοιωτίας  για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν στη διοργάνωση και πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.



Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα θανάτου από Χριστόδουλο Ξηρό-βίντεο

Με κείμενο του στην ιστοσελίδα Indymedia ο καταζητούμενος Χριστόδουλος Ξηρός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης και του μιντιάρχες και τους απειλεί πως «Δε σας σώζει τίποτα, ούτε τα Νταχάου που σχεδιάζετε, ούτε οι στρατιές των μισθοφόρων. Ότι και να κάνετε πολύ σύντομα το ποτάμι της οργής θα φουντώσει και θα σας πνίξει!». Μάλιστα υπογράφει ως «Ελεύθερο μέλος της 17Ν».

Παράλληλα προειδοποιεί να μην ενοχλήσει κανείς τους δικούς του ανθρώπους «Και σας προειδοποιώ:
Μην τολμήσετε να κανιβαλλίσετε τους συγγενείς μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μη φαντασθείτε ότι θα επαναλάβετε τα όργια του 2002, όταν μας είχατε όλους αιχμαλώτους. Τώρα θα λάβετε την απάντηση που σας αξίζει!».

Το καταζητούμενο μέλος της 17Ν ανέβασε και μία φωτογραφία του όπου πίσω του έχει φωτογραφίες των Τσε Γκεβάρα, Γιώργου Καραϊσκάκη, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Αρη Βελουχιώτη.

Ολόκληρη η επιστολή του Χριστόδουλου Ξηρού

Επειδή οι γνωστοί κροκόδειλοι των ΜΜΕ θ' αρχίσουν τις κλάψες για τα απολεσθέντα
δικαιώματα, και θα ζητάνε όπως πάντα αίμα στην αρένα, έχω να πω τα εξής:
Καταρχάς, η δημοκρατία σας έχει αποθάνει προ πολλού και το εξάμβλωμα που έχει απομείνει είναι τόσο εξόφθαλμα φασιστικό που εξέχουν γύρω του οι αγκύλες της σβάστικας.

Μην παριστάνετε λοιπόν τους τιμητές και τους προστάτες τη στιγμή που δολοφονείτε τους νέους για 1.40€ και δεν σας καίγεται και καρφί. Όχι σε εμάς, απατεώνες των ΜΜΕ, φερέφωνα των δανειστών, δωσίλογοι του Δ' Ράιχ.
Είναι φυσικό η έξοδός μου να προκαλεί πανικό και τρόμο σε σας και σ' αυτούς που υπηρετείτε!

Αλλά όχι στην κοινωνία και στον λαό.
Είστε απέναντί μας, είστε τσανάκια αυτών που μας καταστρέψανε και αυτό είναι πλέον συνείδηση όλων.
Δε μας ξεγελάτε πια.
Δε σας σώζει τίποτα, ούτε τα Νταχάου που σχεδιάζετε, ούτε οι στρατιές των μισθοφόρων. Ότι και να κάνετε πολύ σύντομα το ποτάμι της οργής θα φουντώσει και θα σας πνίξει!
Και σας προειδοποιώ:
Μην τολμήσετε να κανιβαλλίσετε τους συγγενείς μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μη φαντασθείτε ότι θα επαναλάβετε τα όργια του 2002, όταν μας είχατε όλους αιχμαλώτους. Τώρα θα λάβετε την απάντηση που σας αξίζει!

Για την ώρα τους αφιερώνω έναν στίχο απ' το τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου
"Καραϊσκάκης".
"Όταν γυρίσω θα σας γαμήσω"

Το αν κατάφερα να πείσω τους δεσμώτες να μου χορηγήσουν άδεια, το θεωρώ προσωπική επιτυχία και θα τους απαντήσω με την φράση που είπε ο Τζαβέλας όταν έπεισε τον Αλή Πασά να τον αφήσει ελεύθερο: "Χαίρομαι που εγέλασα έναν δόλιο". Πράξη βέβαια που πλήρωσε με την ζωή του παιδιού του, που ήταν όμηρος του Αλή Πασά.
Αν ήσασταν έξυπνοι θα μας είχατε δώσει όχι απλά άδειες αλλά και ελευθερία, όμως φυσικά δεν είστε.
Τώρα την ύστατη ώρα αντί να φωνασκείτε υστερικά, να ετοιμάζετε πιο σκληρούς νόμους και πιο σκληρή καταστολή – που δείχνει και το μέτρο της δημοκρατίας σας – καλύτερα να ετοιμάζετε την ντροπιαστική φυγή σας. Γιατί η βασιλεία σας τελείωσε και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι!

Θα μπορούσα να επαναπαυτώ στις δάφνες της προηγούμενης δράσης μου και να
επαναλαμβάνω την καραμέλα της εποχής "κάποιος πρέπει επιτέλους να κάνει κάτι". Δεν το έπραξα.
Η επιλογή μου να παραβιάσω την άδεια καταστρέφει πρώτα-πρώτα την δική μου "πορεία".
Όμως τι προοπτικές μπορεί να έχει κανείς όταν βλέπει την κοινωνία να καταρρέει, τη χώρα να καταστρέφεται και τον λαό να οδηγείται στον εξανδραποδισμό; Μέχρι πότε θα βλέπουμε εν έτει 2014 ανθρώπους να πεθαίνουν απ' τα μαγκάλια και να μένουμε απαθείς; Εγώ πάντως όχι!

Πήρα για άλλη μια φορά την απόφαση, να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν την ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος.
Δεν θέλουμε τα ευεργετήματά σας, κρατείστε τα να φιλοδωρείτε κανέναν ρουφιάνο σας.
Θέλουμε δικαιώματα και θα τα κατακτήσουμε με τ' όπλο στο χέρι. Δε ζητάμε χάρη από κανέναν και ειδικά από σας τους προσκυνημένους. Και καλά θα κάνετε αν ξανασυναντηθούμε που δεν το εύχομαι (ούτε σεις να το εύχεστε) να με σκοτώσετε γιατί αν με πιάσετε αιχμάλωτο πάλι θα ξαναφύγω για να σας πολεμήσω μέχρις εσχάτων.

Θα κλείσω με ένα κομμάτι από την πολιτική μου δήλωση αντί απολογίας στο εφετείο, τον Νοέμβρη του 2006: "Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση αυτό που περιγράφετε, σίγουρα όμως είμαι αυτό που φοβάστε.

Και θα ξαναπώ τον ίδιο στίχο από τον Προμηθέα Δεσμώτη.
'Χτυπάτε, αλυσοδένετε το σώμα
σκλάβοι του Δία
ο νους – η ψυχή παραμένει λεύτερη".

14-1-14

Χριστόδουλος Ξηρός,
Ελεύθερο μέλος της 17Ν.

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Aστυνομία προειδοποιεί τους ηλικιωμένους



 Ένας 29χρονος προσποιούμενος τον ασφαλιστή, ξεγέλασε μια ηλικιωμένη γυναίκα και απέσπασε 600 ευρώ...

Η απάτη εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κιλκίς οι οποίοι σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος 29χρονου που ταυτοποιήθηκε ως δράστης της απάτης που έγινε στο Χωρύγι Κιλκίς, σε βάρος 75χρονης.
Με αφορμή το περιστατικό, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας υπενθυμίζει μερικές απλές, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας για υπερήλικες:
- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν είτε αυτοπρόσωπα είτε τηλεφωνικά να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με οποιοδήποτε πρόσχημα.
- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
-Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μιλοσαβλίεβ στην Λιβαδειά!



Ακόμα μία μεταγραφή ολοκλήρωσε ο Λεβαδειακός, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τον Σέρβο μέσο, Βλάνταν Μιλοσαβλίεβ!

Όπως ανακοίνωσε η Μπανίκ Οστράβα υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα της Βοιωτίας για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Ο 26χρονος, που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στους Τσέχους, συμφώνησε με την διοίκηση της Οστράβα να μείνει ελεύθερος για να συνεχίσει την καριέρα του στην χώρα μας,με την φανέλα του Λεβαδειακού.

Ο Μιλοσαβλίεβ προέρχεται από γεμάτες σεζόν, αφού πέρσυ το κοντέρ έγραψε 24 συμμετοχές, ενώ στο φετινό, πρώτο μισό έπαιξε σε 9 αγώνες του πρωταθλήματος Τσεχίας. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ληστεία με νεκρό στον Δομοκό


Άγνωστοι εισέβαλαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε οικία ηλικιωμένων, στο Πουρνάρι Δομοκού και χτύπησαν τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει τη ζωή του.
Σύμφωνα με το lamiareport.gr, τέσσερα άτομα έσπασαν την πόρτα και εισέβαλαν στην οικία ηλικιωμένου ζευγαριού. Οι διαρρήκτες χτύπησαν τον ιδιοκτήτη, που αντιμετώπιζε πρόβλημα με την καρδιά του. Ο άτυχος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή μπροστά στα μάτια της συζύγου του, την οποία οι κουκουλοφόροι έδεσαν.
Σύμφωνα με την κατάθεση της γυναίκας, οι ληστές, οι οποίοι πήραν ό,τι βρήκαν και εξαφανίστηκαν, μιλούσαν μεταξύ τους αλβανικά.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία και σήμερα

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής – Δείτε τι καιρό θα κάνει μέχρι και το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου
Παροδικές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με τοπικές βροχές στην Ήπειρο, το Βόρειο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, περιμένουμε σήμερα, Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου. Το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 7 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 11 έως 21 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 12 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 12 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη με τη μέγιστη στη Βόρεια Κρήτη να φτάνει τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί.

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι και μετά θα πυκνώσουν, περιμένουμε σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και από το μεσημέρι και μετά ισχυροί.

Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες, περιμένουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου:

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στα δυτικά πιθανώς να είναι ισχυρές, αναμένουμε στα βόρεια και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένουμε λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών στα κεντρικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία στα δυτικά και τα ως προς τις μέγιστες τιμές.

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου:

Νεφώσεις με βροχές αναμένουμε στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο, την Τετάρτη, αλλά και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα, περιμένουμε λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου:

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά, βόρεια και στο ανατολικό Αιγαίο, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας, αναμένουμε την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή και Σάββατο, 24 και 25 Ιανουαρίου:

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, περιμένουμε την Παρασκευή και το Σάββατο, 24 και 25 Ιανουαρίου

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 μ3 4 και βαθμιαία στο Αιγαίο βόρειων διευθύνσεων τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ