Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς διοργανώνει σύντομα σεμινάρια εκμάθησης Lightroom.





Τετάρτη 19/2 : Μέρος 1ο  "Εισαγωγή και οργάνωση φωτογραφιών"

(Περιβάλλον εργασίας, διαχείριση υπάρχοντος αρχείου, εισαγωγή και ταξινόμηση νέων φωτογραφιών)

Εισηγητής: Θανάσης Ρέββας

Τετάρτη 26/2 : Μέρος 2ο  "Επεξεργασία φωτογραφιών και εξαγωγή"

(Χρωματικές διορθώσεις, τονικές διορθώσεις, μετατροπή σε ασπρόμαυρο, διόρθωση προοπτικής, εξαγωγή φωτογραφιών και back up αρχείου)

Εισηγητής: Χαράλαμπος Λιάκος



Τα σεμινάρια θα γίνουν στην αίθουσα της ΦΛΛ Μπουφίδου 32-34 (εντός στοάς)

Ώρες σεμιναρίων: 17:00-20:00

Κόστος συμμετοχής: 5¤/ ημέρα

Τηλ. Επικοινωνίας: 6945894332
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιτήδειος προσπάθησε να εξαπατήσει γιατρό στη Θήβα

Συνελήφθη, χθες (11-02-2013) το μεσημέρι στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας και της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, ένας 30χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για
Ειδικότερα, ο 30χρονος μετέβη σε ιατρείο ιδιοκτησίας 51χρονου ιατρού στη Θήβα και προσποιούμενος ότι είναι συγγενικό πρόσωπο άλλης ιατρού, προσπάθησε να του αποσπάσει το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ.
Ο 51χρονος αντιλήφθηκε την σε βάρος του απάτη και ενημέρωσε την Αστυνομία, με αποτέλεσμα ο δράστης να συλληφθεί από τους αστυνομικούς που μετέβησαν άμεσα στο ανωτέρω ιατρείο.
Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ διερευνάται η τυχόν εμπλοκή του 30χρονου και σε άλλες περιπτώσεις απάτης.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
απόπειρα απάτης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Θα ψηθούμε, λένε οι επιστήμονες -Ερχεται το πιο θερμό καλοκαίρι

Το 2014 μπορεί να αποδειχτεί η πιο ζεστή χρονιά, από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία (τέλος 19ου αιώνα), επειδή, σύμφωνα με εκτιμήσεις Γερμανών επιστημόνων, το «κακό παιδί» του κλίματος, το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» φαίνεται να ετοιμάζεται να απελευθερώσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Και αν το θερμοκρασιακό ρεκόρ δεν συμβεί το 2014, τότε θα συμβεί το 2015.

Σύμφωνα με τις ίδιες επίμαχες εκτιμήσεις, υπάρχει πιθανότητα της τάξης του 75%, το φετινό καλοκαίρι, να είναι το πιο ζεστό στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη. Όμως, άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται πολύ επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι τέτοιες κλιματολογικές προβλέψεις, σε βάθος χρόνου, δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες.

Οι Γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Χανς Γιοακίμ Σελνχούμπερ του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το "New Scientist" και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέπτυξαν ένα νέο κλιματολογικό μοντέλο, το οποίο όπως ισχυρίζονται, είναι σε θέση να προβλέψει ότι φέτος θα κάνει την εμφάνισή του το Ελ Νίνιο -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θερμοκρασίες της Γης.

Το Ελ Νίνιο -που δεν εμφανίστηκε ούτε το 2012, ούτε το 2013- εμφανίζεται όταν θερμό νερό ανεβαίνει μαζικά από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού, προς τα πάνω και εξαπλώνεται κατά μήκος του Ισημερινού προς τις δυτικές ακτές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, φέρνοντας μαζί του μεγάλες βροχές και πλημμύρες, ενώ παράλληλα «πυροδοτεί» ξηρασίες και πυρκαγιές στην Αυστραλία και την Ινδονησία.

Θεωρείται σχεδόν αδύνατο να προβλέψει κανείς κατά πόσο θα υπάρξει Ελ Νίνιο, σε μια δεδομένη χρονιά.

Όμως, οι Γερμανοί κλιματολόγοι ισχυρίζονται ότι το μοντέλο τους (που βασίζεται σε απλά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη διαφορά θερμοκρασιών πάνω από τον Ισημερινό και τον υπόλοιπο Ειρηνικό), μπορεί να εκτιμήσει έως και ένα έτος πριν -και μάλιστα με μεγάλη πιθανότητα- την εμφάνιση του Ελ Νίνιο. Όπως αναφέρουν, για το 2014 η σχετική πιθανότητα είναι 76%. Η έως τώρα καλύτερη πρόβλεψη του Ελ Νίνιο, δεν ξεπερνούσε τους τέσσερις έως έξι μήνες.

Ούτως ή άλλως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, το 2014 αναμένεται να είναι ένα από τα θερμότερα έτη έως τώρα. Αλλά αν όντως συμβεί και το Ελ Νίνιο, τότε αυτό ίσως είναι «το κερασάκι στην τούρτα», που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια, να «σπάσουν τα θερμόμετρα» τη φετινή χρονιά.

Δεν αποκλείεται όμως, κατά τους γερμανούς ερευνητές, το ρεκόρ παγκόσμιας θερμοκρασίας να καταρριφθεί το 2015 τελικά, επειδή το Ελ Νίνιο ασκεί επίδραση σε δύο συναπτά ημερολογιακά έτη.

Και άλλα κλιματολογικά μοντέλα έχουν κάνει πρόβλεψη για πιθανή εμφάνιση του Ελ Νίνιο φέτος, αν και παραμένει άγνωστο κατά πόσο το εν λόγω φαινόμενο -αν όντως συμβεί- θα έχει την μεγάλη ένταση του 1998, όταν είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Άλλοι επιστήμονες, πάντως, όπως ο κλιματολόγος Τιμ Μπάρνετ του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, δεν δείχνουν να έχουν πειστεί από τις νέες εκτιμήσεις, θεωρώντας πρόωρες τέτοιες προβλέψεις και βασισμένες σε ανεπαρκή επιστημονικά δεδομένα και σε ξεπερασμένες τεχνικές. Όπως λένε, ένα τόσο πολύπλοκο καιρικό φαινόμενο όπως το Ελ Νίνιο, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί με ένα τόσο απλό κλιματολογικό μοντέλο.

«Ελ Νίνιο» σημαίνει στα ισπανικά «αγοράκι» (αναφορά στον Ιησού βρέφος) και η ονομασία δόθηκε στο φαινόμενο από νοτιοαμερικανούς αλιείς, επειδή έβλεπαν περιοδικά τον ωκεανό να θερμαίνεται γύρω στα Χριστούγεννα. Αντίθετο είναι το φαινόμενο «Λα Νίνια» (κοριτσάκι), όταν τα νερά του Ειρηνικού στο ύψος του Ισημερινού γίνονται ασυνήθιστα κρύα.




Διαβάστε Περισσότερα »

Τα δύο επιδόματα του ΟΑΕΔ που δεν χρειάζεται να απολυθείς για να τα πάρεις

Δύο κατηγορίες ανέργων μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η απόλυση από τον εργοδότη. Τα βοηθήματα αυτά προβλέπονται με διαφορετικές προϋποθέσεις από αυτές τις τακτικής επιδότησης που επιτρέπουν σε μερίδα ανέργων να λάβουν ένα μικρό ποσό για συγκεκριμένο όμως διάστημα που κρίνεται μικρό αφού αυτή την στιγμή ο μέσος χρόνος για να βρει δουλειά ένας άνεργος ανέρχεται σε περίπου εννέα μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, τα επιδόματα αυτά που προβλέπει η νομοθεσία και χορηγεί ο ΟΑΕΔ αφορά δύο κατηγορίες ανέργων με την πρώτη να αφορά νέους από 20 εως 29 ετών και η δεύτερη να αφορά ανέργους που δεν πληρούν τα κριτήρια για το τακτικό επίδομα ανεργίας και παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερο από τρείς μήνες.

Ποιούς ανέργους αφορούν τα παραπάνω επιδόματα του ΟΑΕΔ και ποιά είναι τα δικαιολογητικά Ειδικό Βοήθημα Μετά Από Τρίμηνη Παραμονή Στα Μητρώα του ΟΑΕΔ Ειδικό επίδομα, δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις για λάβουν επίδομα ανεργίας, παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες, έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν δικαιούνται εποχικό επίδομα που δικαιούνται συγκεκριμένες κατηγορίες εποχικών εργαζομένων (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π) Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό επίδομα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο αυτό ημερολογιακό έτος.

Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο αυτό ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των εξήντα ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος. Επίσης ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει τεθεί, σε όλο το καθοριζόμενο σ’ αυτές χρονικό διάστημα, στη διάθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας Απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος απαιτείται επιπλέον το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου να μην υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό, (για το έτος 2013 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 9.977,99 €) όπως αυτό αποδεικνύεται από έγγραφο της οικείας οικονομικής εφορίας. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.

Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο προς 15 βασικά επιδόματα ανεργίας δηλαδή 216 ευρώ Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι άνεργοι

1) Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης .

2) Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

3) ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος. Επίδομα Σε Νέους Από 20-29 Ετών Το επίδομα καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 - 29 ετών, εφ’ όσον είναι άνεργοι και παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο. Το επίδομα ανέρχεται σε 73,37 ΕΥΡΩ τον μήνα και καταβάλλεται για πέντε μήνες.      Προϋπόθεση αποτελεί να έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους ή να έχουν αποκτήσει πτυχίο ή να έχουν απολυθεί από το στρατό. και επίσης μέσα σε τρείς μήνες από την συμπλήρωση του 20ου έτους της ηλικίας ή την απόκτηση πτυχίου ή την απόλυση απ’ τον στρατό να έχουν κάνει αίτηση για την χορήγηση του. Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά      1.    Αστυνομική ταυτότητα. 2.    Βεβαίωση σχολής (απόκτηση πτυχίου ή διακοπή σπουδών με γνωστοποίηση της ακριβούς ημερομηνίας). 3.    Απολυτήριο στρατού (για όσους απολύθηκαν από τον Στρατό ή βεβαίωση στρατιωτικής αρχής ότι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 στην οποία θα δηλώνει ότι : Α) Δεν πραγματοποίησε περισσότερα από 80 ημερομίσθια σε συνεχή ή διαλείπουσα απασχόληση μετά την εγγραφή του στο ειδικό μητρώο ανέργων. Β)  Δεν ασκεί ελεύθερο ή άλλο επάγγελμα, ούτε εργάζεται σε επιχείρηση του πατέρα, της μητέρας ή της (του) συζύγου. Γ) Δεν συνταξιοδοτείται και δεν έχει επιδοτηθεί για ανεργία Δ) Δεν απασχολείται σε γεωργικές, δασικές ή κτηνοτροφικές εργασίες. Στ) Εφόσον αναλάβει εργασία ή ασθενήσει ή συνταξιοδοτηθεί υποχρεούται να το γνωρίσει αμέσως στην αρμόδια Υπηρεσία. 5. ΙΒΑΝ λογ/σμού ΕΤΕ στον οποίο ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ- ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗ ΑΕΠΙ ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ…


Από τις έντονες αντιδράσεις της ΑΕΠΙ αλλά και των υπολοίπων οργανισμών διαχείρισης, που προκάλεσε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τα Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα, καταλαβαίνουμε ότι το απολυταρχικό καθεστώς των οργανισμών αυτών και της ΑΕΠΙ, σείεται και καταρρέει.
Για μία ακόμη φορά όμως θα ήταν χρήσιμο να επαναλάβουμε ότι εμείς δεν «κλέβουμε» το μόχθο κανενός και ειδικά των πνευματικών δημιουργών.
Το ίδιο θέλουμε να ισχύει και για τον δικό μας μόχθο, καθώς έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια θανάσιμα πλήγματα από τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους των υπηρεσιών μας αλλά και της ανεξέλεγκτης και άδικης φορολογίας.
Όσον αφορά τις πνευματικές δημιουργίες και τους δημιουργούς θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ουδέποτε μας δόθηκε απάντηση από την ΑΕΠΙ στα ερωτήματα που έχουμε θέσει, ποιος δηλαδή δημιουργός εκπροσωπείται από την ΑΕΠΙ, πόση είναι η αμοιβή του, αποδίδονται τα εισπραττόμενα στους δημιουργούς κλπ.
Άρα τελικά η οποιαδήποτε «κλοπή» των πνευματικών δικαιωμάτων δεν συντελείται από εμάς αλλά ισχύει η παροιμία «ΒΆΛΑΜΕ ΤΟ ΛΎΚΟ ΝΑ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ».
Αν λοιπόν εμείς οι επαγγελματίες, αύριο, βάλουμε λουκέτο στα μαγαζιά μας, καμία φυσικά πνευματική δημιουργία δεν θα κινδυνεύει καθώς δεν θα ακούγεται τραγούδι με προστατευόμενα πνευματικά δικαιώματα παρά μόνο τα γνωστά δημώδη μοιρολόγια, που ανήκουν στην παράδοση του Ελληνικού λαού.
Είμαστε βέβαιοι πως κανένας πνευματικός δημιουργός δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, δεν είμαστε το ίδιο βέβαιοι όμως και για τους οργανισμούς διαχείρισης.
Και επειδή μεγάλος λόγος γίνεται στις ανακοινώσεις της ΑΕΠΙ για το Σύνταγμα, θα θέλαμε να μας απαντήσει ο «θεματοφύλακας» των πνευματικών δικαιωμάτων από πότε επιτρέπει το Σύνταγμα σε ιδιώτες να εισπράττουν αμοιβές με εκβιαστικό τρόπο και μέσα, όπως η μηνύσεις, η μη έκδοση αδειών κλπ;
Μήπως τελικά αναφέρεται η ΑΕΠΙ σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα;
Τέλος θα θέλαμε να συστήσουμε στα μέλη μας να αναμένουν τα πορίσματα της Επιτροπής και των νομοθετικών προτάσεων που θα γίνουν από την Κυβέρνηση, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα επιφέρουν επιτέλους την απαραίτητη εξισορρόπηση των δικαιωμάτων στην πνευματική δημιουργία αλλά και των δικαιωμάτων του πλήθους των επαγγελματιών στη ζωή και στην επιχειρηματικότητα.

                    ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ

                        Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                          ΧΑΡΑΤΣΗΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Σας επισυνάπτουμε και την ανακοίνωση – πρόκληση της ΑΕΠΙ προς το Υπουργείο Πολιτισμού και το Σύνταγμα.1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ  ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΕΠΙ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡAΞΕΩΝ ΑΠΌ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΠΡΟΩΘΕI ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟY

Αγαπητοί κύριοι / κυρίες
Κρίνουμε αναγκαίο και επιβεβλημένο να σας ενημερώσουμε άμεσα για τις παρακάτω σημαντικές εξελίξεις που αφορούν στη νομική  προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, εξελίξεις που συντονίζει προεκλογικά (όπως εξ άλλου ιστορικά συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια προεκλογικών αναμετρήσεων)  το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Οργανισμού του , ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και έχουν ως στόχο την πλήρη αποδυνάμωση της αξίας των πνευματικών δικαιωμάτων και αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του οικονομικού αποτελέσματος των δικαιωμάτων σας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 19/12/2013 εξεδόθη απόφαση από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο για την ίδρυση της «Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για Πνευματικά και Συγγενικά δικαιώματα και για τη Δημόσια Εκτέλεση». Στις 27/12/2013, ο ΟΠΙ καλεί σε διάλογο Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και Ενώσεις χρηστών  πνευματικών έργων για τη «διερεύνηση τυχόν προβλημάτων στον Τομέα της Δημόσιας Εκτέλεσης στην Ελλάδα…  και η άντληση σχετικών συμπερασμάτων με σκοπό την επίλυσή τους».
Προτάθηκαν οκτώ συσκέψεις και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πέντε, κατά τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι πρέπουσες δεοντολογικά διαδικασίες και ως εκ τούτου οι αντιδράσεις της ΑΕΠΙ ήταν εύλογες. Αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση  στις 10 /1 και πριν ακόμα οι Οργανισμοί υποβάλλουν, όπως τους ζητήθηκε, τα θέματα προς συζήτηση, ο ΟΠΙ παρουσίασε αυθαίρετα και αυτόβουλα δική του ατζέντα, η οποία  στις 30/1 πήρε τη μορφή εισηγητικών νομοθετικών διατάξεων  (προτάσεις νομοθετικής ρύθμισης /σχεδόν έτοιμο Νομοσχέδιο).
 Η ΑΕΠΙ κατόπιν τούτου και  της μη τήρησης μιας σειράς δεοντολογικών διαδικασιών την εν λόγω Επιτροπή έστειλε εξώδικη αναφορά / καταγγελία  προς τους :
Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Υπουργό Οικονομικών, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ΟΠΙ και Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα και τη Δημόσια Εκτέλεση» καταγγέλλοντάς τη για τα παρακάτω:
Παράβαση του ελληνικού Συντάγματος, των Διεθνών Συνθηκών και Συμφωνιών της χώρας μας ,  του νόμου και των θεσμικών της πλαισίων, καθώς και των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Παραβίαση ατομικών και νομίμων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά εκατομμυρίων πνευματικών δημιουργών και δικαιούχων που εκπροσωπεί η ΑΕΠΙ και παράλληλη προφανή στήριξη και αρωγή των συμφερόντων των χρηστών.
Πρόκληση Συρρίκνωσης Δημοσίων Εσόδων , φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
Πρόκληση Κυρώσεων εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που εφαρμοστεί μια τέτοια διάταξη για παράβαση Διεθνών Συνθηκών τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα κατέχει την Προεδρία της Ε.Ε.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΙΘΑΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
Εξαφάνιση των εσόδων σας από Δημόσια Εκτέλεση
1.        Αφαίρεση στην πράξη  του δικαιώματος του δημιουργού να καθορίζει το ύψος της αμοιβής του και αντικατάσταση αυτού του δικαιώματος με χρονοβόρες διαδικασίες -σε περίπτωση μη συμφωνίας των μερών- ανάθεση σε Επιτροπή Διαιτησίας από διορισμένη και όχι εκλεγμένη Επιτροπή κυβερνητικής επιλογής, διαδικασία  που θα καταλήγει εν τέλει  σε δικαστικό προσδιορισμό της αμοιβής.
2.        Μέσα σ΄ αυτό το χρονοβόρο διάστημα παύση πληρωμών από χρήστες, διότι κανένας δικαιούχος δεν θα μπορεί να επιδιώξει δικαστικά ούτε την προστασία, ούτε την είσπραξη κατά την περίοδο της εκκρεμοδικίας.
3.        Απόπειρα κατάργησης της ποινικής προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.
4.        Προσβολή της ηθικής και υλικής αξίας των πνευματικών δικαιωμάτων ακόμα και σε περίπτωση συμφωνίας.
5.        Αδυναμία δέσμευσης των χρηστών από τις αποφάσεις των Συλλογικών τους φορέων.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ
Η ΑΕΠΙ καταγγέλλει δημόσια και το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτήν την επίφαση δημοκρατικού δημοσίου διαλόγου για δημιουργία εντυπώσεων τήρησης δήθεν δεοντολογίας. Και μάλιστα με μια πρόταση αλλαγής του νόμου ήδη προαποφασισμένη, προμελετημένη και αιφνιδίως -και παρά το διάλογο και τις εισηγήσεις των ΟΣΔ- αυθαίρετα εισαχθείσα στην Επιτροπή ως de facto πρόταση του Υπουργείου για την αλλαγή της νομοθεσίας.
Το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία, για την προαποφασισμένη πρόθεση του Υπουργού Πολιτισμού είναι η από 26 Σεπτεμβρίου 2013 ανάθεση σε ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο  της «σύνταξης  τροποποίησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την πνευματική ιδιοκτησία», παρατίθενται παρακάτω ως συνημμένα (σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης και Υπουργική απόφαση, βλ. σχετ. επισυναπτόμενα αρχεία ).
Η αντίδραση και η συσπείρωση όλων των πνευματικών δημιουργών / καλλιτεχνών σ΄ αυτήν την προκλητική και αυθαίρετη προσπάθεια της Διοίκησης - για μια ακόμη φορά , εν όψει εκλογών -   παραβίασης ανθρωπίνων/ατομικών δικαιωμάτων, στο πλευρό των Οργανισμών Διαχείρισης των δικαιωμάτων τους με ενότητα και σύμπλευση, αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη και υποχρέωση ΟΛΩΝ.
ΑΕΠΙ







Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛΓΑ -Επιχορηγήσεις 6,5 εκατ. για προστασία κατά του χαλαζιού



Με το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί πρόγραμμα εγκαταστάσεων αντιχαλαζικών δικτύων σε καλλιέργειες αμπελιών, ροδιάς, κερασιάς, δαμασκηνιάς, νεκταρινιού, βερίκοκου, μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών και ακτινιδίου. Συνολικά, εγκρίθηκαν 352 αιτήσεις παραγωγών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, τα ποσά (σε ευρώ) που εγκρίθηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι: Αιτωλοακαρνανίας 152.640, Αργολίδας 43.260, Αρκαδίας 160.650, 'Αρτας 65.718, Βοιωτίας 26.460, Γρεβενών 6.212, Δράμας 319.204, Έβρου 44.622, Ημαθίας 511.056, Ηρακλείου 20.178, Θεσσαλονίκης 7.308, Ιωαννίνων 7.980, Καβάλας 307.512, Καρδίτσας 17.076, Καστοριάς 95.306, Κιλκίς 148.896, Κοζάνης 1.243.788, Κορινθίας 297.240, Λακωνίας 5.700, Λάρισας 1.202.802, Μεσσηνίας 9.900, Ξάνθης 141.637, Πέλλας 844.220, Πιερίας 65.664, Σερρών 99.666, Τρικάλων 210.183, Φθιώτιδας 272.121, Φλώρινας 160.669 και Χαλκιδικής 69.888 ευρώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιτυχημένη έξοδος της Πορτογαλίας στις αγορές.




Η Πορτογαλία δανείσθηκε από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της, με επιτυχημένη έκδοση 10ετών ομολόγων.


Η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ, εν μέσω... ισχυρής ζήτησης, που ανήλθε στα 9,5 δισ. ευρώ.

Το κόστος δανεισμού αναμένεται να είναι γύρω στο 5%, ποσοστό που είναι σύμφωνα με την απόδοση του 10ετους ομολόγου της χώρας στη δευτερογενή αγορά.


Το ισχυρό αποτέλεσμα της δημοπρασίας χρέους είναι σύμφωνο με το αποτέλεσμα που είχε η έκδοση ομολόγων τον Ιανουάριο, η οποία είχε επίσης καλό αποτέλεσμα.

Μέχρι τον Μάιο, η Πορτογαλία θα πρέπει να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται από την αγορά κρατικών ομολόγων, έτσι ώστε να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης, ύψους 78 δισ. ευρώ.




Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε συλλήψεις στη Θήβα για ληστεία στη Τιθορέα

 Ηλικιωμένοι στο έλεος αδίστακτων κακοποιών που τους δίνουν άδεια για να ληστεύουν..

 Συνελήφθησαν πέντε (5) ημεδαποί ROMA , μετά από ληστεία που διέπραξαν προχθές το βράδυ σε βάρος δύο ηλικιωμένων γυναικών, στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας

Στο πλαίσιο άμεσων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, το όχημα διαφυγής των δραστών εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε στην περιοχή της Θήβας

Σημειώνεται ότι ένας από τους συλληφθέντες διένυε τακτική άδεια που του είχε χορηγηθεί από το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού, στο οποίο είναι έγκλειστος για διάπραξη ληστείας και κλοπών

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, εξιχνιάσθηκε άμεσα υπόθεση ληστείας που διαπράχθηκε προχθές (10-02-2014) αργά το βράδυ, σε βάρος δύο ηλικιωμένων γυναικών στην οικία τους, στην Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέντε (5) ημεδαποί ROMA και συγκεκριμένα δύο άνδρες, ηλικίας 27 και 26 ετών, καθώς και τρεις γυναίκες, ηλικίας, 33, 24 και 19 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για ληστεία κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, προχθές περίπου στις 22:00΄ το βράδυ, τρεις από τους δράστες (οι δύο άνδρες και μία από τις γυναίκες), παραβίασαν την κεντρική είσοδο της οικίας των ηλικιωμένων γυναικών (85χρονη και 84χρονη) και αφού τις ακινητοποίησαν, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (3.000) ευρώ και ένα χρυσό δαχτυλίδι. Ακολούθως επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο όπου τους ανέμεναν οι άλλες δύο γυναίκες - συνεργοί τους και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στις Αστυνομικές Αρχές και άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και συγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχων σε κομβικά σημεία και πιθανούς δρόμους διαφυγής, σε συνεργασία με Αστυνομικές Υπηρεσίες όμορων νομών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Μετά από συντονισμένες αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων αξιοποιήθηκαν κατάλληλα πληροφορίες, το όχημα διαφυγής των δραστών εντοπίστηκε περίπου στις 01:00΄χθες τα ξημερώματα στην περιοχή της Θήβας και ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας.

Το ανωτέρω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε και οι πέντε δράστες προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, όπου στην κατοχή του 27χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία απόδειξη σύνταξης και μία απόδειξη κατάθεσης των ΕΛΤΑ, οι οποίες όπως διαπιστώθηκε, ανήκουν στην μία από τις δύο ηλικιωμένες παθούσες (84χρονη) και είχαν αφαιρεθεί κατά την διάπραξη της ληστείας.

Οι δράστες ακολούθως οδηγήθηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας και στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 27χρονος διένυε εξαήμερη τακτική άδεια που του είχε χορηγηθεί, για το χρονικό διάστημα από 05-02-2014 έως και 11-02-2014, από το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας, στο οποίο είναι έγκλειστος για διάπραξη ληστείας και κλοπών.

Επιπλέον ο 26χρονος είχε αποφυλακισθεί τον Απρίλιο του 2013 από τις Φυλακές Τίρυνθας με αναστολή της ποινής που του είχε επιβληθεί για ληστεία και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και σε βάρος του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Α πό το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας διερευνάται η τυχόν εμπλοκή των συλληφθέντων και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, ενώ σήμερα θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Τουρισμός για όλους»: 28.400 κοινωνικά δελτία από τον ΕΟΤ -Πότε και σε ποιους θα δοθούν

Από τις 12 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου θα εφαρμοσθεί η δεύτερη φάση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού «Τουρισμός για όλους» του ΕΟΤ, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ. Σε αυτή τη φάση θα διατεθούν, συνολικά, 28.400 δελτία, εκ των οποίων τα 23.400 για την υλοποίηση του υποπρογράμματος των εξαήμερων διακοπών (5 διανυκτερεύσεων) και τα 5.000 για την υλοποίηση του υποπρογράμματος των διακοπών για την τρίτη ηλικία.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα των εξαήμερων διακοπών πρέπει να πληρούν μια σειρά εισοδηματικών κριτηρίων. Ετσι, οι μεμονωμένοι δικαιούχοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, οι δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνούν τα 28.000 ευρώ και οι τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ. Για δικαιούχους με περισσότερα παιδιά προσαυξάνεται η οροφή του εισοδήματος κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί. Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή μη του προγράμματος. Δεν υπολογίζονται ως πηγή εισοδημάτων τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας (για λογαριασμό της οποίας υλοποιεί προγράμματα ο ΟΑΕΔ) ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας καθώς και μέλη του Ταμείου Νομικών. Ο ΕΟΤ επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανά άτομο ανά διανυκτέρευση με 14 ευρώ σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις, με 12 ευρώ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και με 6 ευρώ τις κατασκηνώσεις. Στο υποπρόγραμμα (μέχρι 5 διανυκτερεύσεων) για την τρίτη ηλικία, δικαιούχοι με τα προστατευόμενα μέλη τους είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και άνω, είναι δε συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι άλλων προγραμμάτων (ΟΑΕΔ, ΟΓΑ, Ταμείου Νομικών). Η ημερήσια επιδότηση από τον ΕΟΤ ορίζεται στα 19 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση για όλες τις μορφές και κατηγορίες καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρηματιών στα υποπρογράμματα άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 21 Φεβρουαρίου.

Που θα βρουν πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι

Οι πληροφορίες του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα ΚΕΠ, από τις κατά τόπους περιφερειακές υπηρεσίες και γραφεία του ΕΟΤ και από το site του ΕΟΤ (www.gnto.gr ή www.visitgreece.gr).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΤ, ο κατάλογος των καταλυμάτων που θα συμμετάσχουν στα υποπρογράμματα θα αναρτηθεί στο site του μετά τις 21 Φεβρουαρίου.

Η διάθεση των δελτίων θα γίνεται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καθημερινά πλην αργιών καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος έως ότου εξαντληθούν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι αλλάζει για τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων



Υποχρεωτικά, έως τις 28 Μαρτίου, όλοι οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελεύθερα επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό προβλέπει απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, στο πλαίσιο της πολιτικής διασταυρώσεων που πραγματοποιεί η ΓΓΠΣ, αλλά και, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη φάση των προσυμπληρωμένων με εισοδήματα δηλώσεων που θα αφορά τους συνταξιούχους.

Η ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων, όπως προβλέπεται στην απόφαση, δεν απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση έκδοσης και χορήγησής τους στους εργαζόμενους ή τους συνταξιούχους ως τις 15 Φεβρουαρίου για τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι σταδιακά η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες φορολογούμενων, στο πλαίσιο της πολιτικής απλοποίησης της συμπλήρωσης και υποβολής τους στις φορολογικές αρχές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Oλοήμερο Nηπιαγωγείο Kαπαρελλίου: Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2014




Συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού  για τον  εορτασμό της ημέρας του ασφαλούς διαδικτύου από το κόμβο του Saferinternet.gr, το  σχολείο  μας  δημιούργησε  ένα  διαθεματικό θεατρικό δρώμενο με θέμα: " Ρατσισμός στο διαδίκτυο!  εε  και  τώρα  τι  κάνουμε; " 
Με  πρωτότυπο δικό μας  κείμενο βασισμένο  στις  εμπειρίες  των μαθητών μας, ηχογραφήσαμε ήχους για την μουσική  επένδυση και χρησιμοποιήσαμε 2  μουσικά όργανα  επί  σκηνής.  Για  σκηνικά τα παιδιά  επέλεξαν  για  'Υπολογιστές'   ψυχοκινητικό υλικό  του νηπιαγωγείου μας,  ζωγράφισαν  τα 'πληκτρολόγια' ..  και με δικά τους  αναλογικά  και  ψηφιακά  σχέδια   βοήθησαν  στην  ανάδειξη  και  κατανόηση  του θέματός,   φιλοτεχνώντας  και  το  πανό  του  φινάλε  του έργου.

Όλη η  παράσταση  παρουσιάστηκε  το  προηγούμενο  βράδυ στο  σχολείο  μας  σε  ενημερωτική συνάντηση  που  είχαμε  για  γονείς, συγγενείς  φίλους  και παλιούς  μαθητές μας.

Το  έργο  ηχογραφήθηκε  με  πρόσθετη  εισαγωγή - περίληψη από τα παιδιά,  για να  μεταδοθεί σήμερα 11/2/2014  από  το  European School  Radio συνεχίζοντας  την περσινή μας εβδομαδιαία  συνεργασία.

Επίσης  με  αυτό το  έργο,  θα  συμμετέχουμε  στην  παγκόσμια  ημέρα Ραδιοφώνου στις 13/2, μια δράση  των συνεργαζομένων  σχολείων της Unesco που  είμαστε μέλος.

Σήμερα ήταν μια ημέρα  χαράς και  υπερθετικής ανατροφοδότησης, με θερμά συγχαρητήρια από όλους σχεδόν τους κριτές του διαγωνισμού αλλά και πολλούς θεατές της ημερίδας. Τα  παιδιά  μοιράστηκαν σκέψεις και  συναισθήματα  με  μαθητές  από  τα  υπόλοιπα  4  συνδιαγωνιζόμενα  σχολεία μέσα  σε ένα  κλίμα  υγιούς  άμιλλας και ευγένειας,  κάνοντας  την υποφαινόμενη και τις 2 μητέρες -συνοδούς πραγματικά υπερήφανους. 

Το  ΒΡΑΒΕΙΟ για  SID 2014..

Τέλος θα ήθελα  να  ευχαριστήσω δημόσια  την  κ. Βέρονικα Σαμαρά για  την  δημιουργία  του κόμβου Ασφαλούς διαδικτύου στην  Ελλάδα  πριν  από 10 περίπου χρόνια και  για  όλα  όσα  σημαντικά έχει προσφέρει!  ..  τότε  που  κανένας  φορέας δημόσιος ή  ιδιωτικός,  δεν  ανέφερε  καν  το  καυτό θέμα  της  διαδικτυακής  ασφάλειας,  ένα  θέμα  που  μας  αφορά  Όλους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση απο τον Λαογραφικό Όμιλο Λιβαδειάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Ομιλία Γεωργίου Πάλμου στην Θήβα με θέμα τις Πυραμίδες-βίντεο

 Γιώργος Πάλμος: «Η Πυραμίδα του Αμφείου και γενικότερα οι Πυραμίδες της Ελλάδας είναι παλαιότερες των Αιγυπτιακών. Εμείς πήγαμε και φτιάξαμε τις Πυραμίδες της Αιγύπτου».

«Δεν μπορεί εμείς οι πρωτεργάτες να έχουμε κλειστές τις Πυραμίδες και άλλοι να τις προβάλουν σε βαθμό που τους χαρακτηρίζει σαν χώρα» είπε ο κ. Πάλμος αναφερόμενος στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, κατά κύριο λόγο.

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία παρακολούθησαν όσοι παραβρέθηκαν στην ημερίδα του Συλλόγου "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας", στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Θηβαίων.

Ο κ.Γιώργος Πάλμος αναφέρθηκε στην Πυραμίδα του Αμφείου και ταυτίστηκε με τις απόψεις του κ. Θεόδωρου Σπυρόπουλου, ο οποίος ανακάλυψε την Πυραμίδα του Αμφείου στην διάρκεια της θητείας του σαν έφορος αρχαιοτήτων στην Θήβα.

Τόνισε ότι είμαστε οι παγκόσμιοι πρωτεργάτες των Πυραμίδων, παγκοσμίως, και πρέπει η Πυραμίδα της Θήβας να βγει στο φως και να γίνει ένα επισκέψιμο μνημείο όπως συμβαίνει και στις Πυραμίδες της Αιγύπτου.

Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων, ενώ προβλήθηκε σχετικό βίντεο.

Ο κ. Γιώργος Πάλμος, δεσμεύτηκε να προβάλει την Θήβα και την Πυραμίδα μέσα από τις εκπομπές του και άρθρα του σε εφημερίδες, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σχέση και συνεργασία που έχει με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη στην ανάδειξη και προβολή της Πυραμίδας του Αμφείου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου "Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας" κ.Γιώργος Πέππας, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και την στήριξη τους στις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Ευχαρίστησε τον κ.Πάλμο για την παρουσία του στη Θήβα και την ενημέρωση που προσφέρει στους πολίτες για την Πυραμίδα, αυτό το σημαντικό μνημείο της πόλης μας που δεν έχει την καλύτερη τύχη μέχρι τώρα, ενώ αναφέρθηκε στην απουσία της προϊσταμένης της Θ' Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Θήβας κ. Αλεξάνδρας Χαραμή.



Παρουσίασε τον υποψήφιο Δήμαρχο Θηβαίων κ. Γιώργο Κατσέλη του οποίου οι απόψεις ταυτίζονται με τις απόψεις του Συλλόγου, και του έδωσε τον λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Αντιδήμαρχο και μέλος του Συλλόγου κ. Αντρέα Χατζησταμάτη για την παρουσία του.

Νίκος Χατζηδούρος

thivapost

Διαβάστε Περισσότερα »

1000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις - Τι ειδικότητες ζητούν



Προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ποιος έχει αμφιβολία ότι οι εκλογές …περιφέρονται κάπου εδώ κοντά; Το ΥΠΕΘΑ προχωρά στο σχέδιο πρόσληψης Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης που υπήρχε στα συρτάρια του εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, θα γίνουν προσλήψεις 1000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης.
Προτεραιότητα στις προσλήψεις θα έχουν όσοι ήδη υπηρετούν τη θητεία τους και οι έφεδροι. Ο χρόνος εργασίας καθορίζεται στα τρία χρόνια και ο μισθός στα 700 ευρώ μηνιαίως.

Οι ειδικότητες που ενδιαφέρουν:

Ηλεκτρολόγος, τεχνίτης τηλεπικοινωνιών/ ραντάρ, τεχνικός τροχοφόρων, χειριστής αρμάτων περισυλλογής, χειριστής ερπυστριοφόρων, αρμενιστής, σηματωρός, μηχανικός, νοσοκόμος, εσχαρέας, ηλεκτρονικός συνεννοήσεως, θαλαμηπόλος, διαχειριστής υλικού, ηλεκτρονικός αυτομάτων συστημάτων, βοηθός υπολόγου.

Όσοι προσληφθούν στον νέας μορφής αυτό θεσμό θα έχουν συμβόλαιο αρχικά για 3 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για 5 χρόνια και μετά για άλλα 5 χρόνια- σύνολο 13 χρόνια.
Στην λύση αυτή προχώρησε το ΥΕΘΑ παρά τις απαγορεύσεις προσλήψεων από την τρόικα για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω απομάκρυνσης κάποιων λόγω ηλικίας σε μονάδες κομάντο (Ζ' ΜΑΚ, ΕΤΑ, ΜΥΚ κ.α.).
Διαβάστε Περισσότερα »

Γενναίες ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια- Έρχεται το ιρλανδικό μοντέλο

Οι νέοι κανόνες για τα "κόκκινα" δάνεια. Ποιο το ιρλανδικό μοντέλο που θα εφαρμοστεί


Το πρώτο βήμα για την έναρξη των γενναίων ρυθμίσεων των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κάνουν η κυβέρνηση και οι τράπεζες με την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Χθες συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εργασίας Γ. Βρούτσης και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για να προετοιμάσουν τις διαδικασίες έκδοσης της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου που ενεργοποιεί το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Όπως αναφέρει η "Ημερησία", η πρώτη επίσημη συνεδρίαση θα είναι την Παρασκευή, οπότε και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καθορισμού των εννοιών του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης». Με βάση αυτούς τους δύο ορισμούς και τις προϋποθέσεις που θα φέρουν, θα ρυθμίζονται τα δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το κυβερνητικό συμβούλιο θα προχωρεί όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, προκειμένου να ξεπερνιούνται εμπόδια και διοικητικές δυσλειτουργίες, έτσι ώστε τράπεζες και δανειολήπτες να έρχονται σε συμφωνία για τη ρύθμιση των δανείων.

Το ιρλανδικό μοντέλο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ουσιαστικά στη χώρα μας και σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών θα εφαρμοστεί το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» και τους «συνεργάσιμους δανειολήπτες».

Οι «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης», σύμφωνα με το ιρλανδικό μοντέλο, είναι μία επίσημη λίστα με τα αναγκαία έξοδα των νοικοκυριών, είτε αυτά είναι οικογένειες με παιδιά, είτε ζευγάρια, είτε μεμονωμένα άτομα. Έχει γίνει αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση κ.λπ.

Έχει ληφθεί υπόψη ένα μέσο αποδεκτό κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών (ανάλογα με τα μέλη) και σύμφωνα με αυτό οι τράπεζες και οι δανειολήπτες προχωρούν σε συμφωνίες για τη διευθέτηση των οφειλών. Η λίστα με τις δαπάνες είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς έχει καταρτιστεί με βάση το αρχείο και τις μετρήσεις που κάνει η Ιρλανδική Στατιστική Αρχή, κάτι το οποίο αναμένεται να πράξει στη χώρα μας και η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Εκτιμήσεις θέλουν το εύρος των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης να κυμαίνεται στη χώρα μας από τα 600 έως τα 1.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Πέρα από αυτόν τον κατάλογο των εξόδων, θα καθιερωθεί και η έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Είναι αυτός, με απλά λόγια, που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες, π.χ. έσοδα, περιουσιακά στοιχεία. Με τον ορισμό αυτό η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιο δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών. Συνεπώς, η τράπεζα υποχρεώνεται να εξετάσει σοβαρά κάθε περίπτωση ξεχωριστά, εφόσον πληρούνται βασικές προϋποθέσεις.

Έτσι, με τον κατάλογο που περιλαμβάνει τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» καθώς και τα κριτήρια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», οι τράπεζες και τα νοικοκυριά που έχουν δανειστεί και αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω της ύφεσης στις δανειακές υποχρεώσεις τους, θα μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και γρήγορα να έλθουν σε συμβιβασμό. Στην Ιρλανδία και στις άλλες χώρες που εφαρμόζεται το περιγραφόμενο μοντέλο, οι τράπεζες υπολογίζουν με βάση το κόστος διαβίωσης τα έξοδα που χρειάζεται μία οικογένεια για να ζήσει και στη συνέχεια ερευνούν και συζητούν με το δανειολήπτη πώς θα αξιοποιήσουν το εναπομείναν καθαρό εισόδημα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις στην Ιρλανδία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι δανειστές προχωρούν ακόμη και σε διαγραφές χρεών, όταν διαπιστώνουν πως ένα δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και ούτε προοπτική δημιουργίας του.

Επίσης γίνονται πολλοί διακανονισμοί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη χάνει η τράπεζα, αλλά και ο δανειολήπτης να βγαίνει ωφελημένος.

Το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να εξετάσει και άλλα ζητήματα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων.

*Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να εξετάσει και να αποφασίσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο είναι αν θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των δανείων σε επιχειρήσεις που δεν έχουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.

*Οι διαδικασίες πτώχευσης των επιχειρήσεων χρήζουν ριζικής αναμόρφωσης.

Στην Ελλάδα το Πτωχευτικό Δίκαιο (Εμπορικό) είναι αρκετά εκσυγχρονισμένο και βασίζεται σε μεταφορά του γερμανικού, αλλά φαίνεται να εφαρμόζεται ελλιπώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών που έχει την πλειονότητα των ελληνικών εμπορικών πτωχεύσεων, υπάρχουν μόνο δύο δικαστές, οι οποίοι ασχολούνται με σχεδόν 1.300 εκκρεμείς υποθέσεις πτώχευσης. Οι δικαστές είναι περιορισμένης εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα υποχρεούνται ανά δύο χρόνια να αντικαθίστανται.

Απαιτείται η τοποθέτηση περισσότερων δικαστών και με μεγαλύτερη πείρα.

*Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης δημιουργεί μεγάλες δαπάνες και άσχημα αποτελέσματα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι διαδικασία μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και οι σύνδικοι και εμπλεκόμενοι πληρώνονται μόνο εκ των υστέρων. Οι περισσότερες περιπτώσεις για τις οποίες η διαδικασία της πτώχευσης ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια ή και λιγότερο, οφείλονται στην ανυπαρξία περιουσίας - οι εγγυήσεις που δεν αφορούν σε ακίνητα (μηχανήματα, οχήματα, εξοπλισμός, κ.λπ.) είναι συνήθως άνευ αξίας λόγω της υποτίμησης.

*Η αποτελεσματική εφαρμογή της πτωχευτικής διαδικασίας παρεμποδίζεται από την έλλειψη έμπειρων και αξιόπιστων διαχειριστών σε θέματα πτωχεύσεων.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, η Ελλάδα δεν έχει ένα σώμα από επαγγελματίες διαχειριστές σε θέματα πτωχεύσεων. Προς το παρόν, μόνο οι δικηγόροι μπορούν να ενεργούν υπό την ιδιότητα αυτή και στερούνται συχνά απαιτούμενων δεξιοτήτων, προκειμένου να προβούν στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. Επίσης, λογιστές, εκτιμητές, φοροτεχνικοί είναι διστακτικοί στο να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, καθώς η πληρωμή τους μπορεί να περάσει τα 10 χρόνια. Εξετάζεται η ενθάρρυνση της παροχής κινήτρων για τους εκκαθαριστές, ώστε να αναμειχθούν και να ασχοληθούν. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεσπιστεί αλλαγή στον τρόπο αμοιβής τους. Να γίνεται με κάποιον τρόπο νωρίτερα.

*Το πτωχευτικό δίκαιο προβλέπει μια προ-διαδικασία πτώχευσης (άρθρο 99 ), με ελάχιστα παραδείγματα επιτυχούς έκβασης.

Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν την ανωτέρω διαδικασία, αλλά για τις περισσότερες επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι δεν είναι βιώσιμη. Από το 2007, μόνο 12 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην αναμόρφωση του άρθρου 99 και μόνο 1 ολοκληρώθηκε.

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχει έλλειψη πτωχευτικών δικαστών. Επίσης, μόνο οι δικηγόροι δύνανται να επιβλέπουν τη διαδικασία του άρθρου 99, και μόνον όσοι έχουν τουλάχιστον 5 χρόνια εμπειρίας. Τα δικαστήρια διαπιστώνουν ότι οι δικηγόροι δεν είναι ικανοί για να κάνουν συστάσεις επί επιχειρησιακών θεμάτων.

Το κυβερνητικό συμβούλιο θα προχωρεί όλες τις αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου να ξεπερνιούνται εμπόδια και διοικητικές δυσλειτουργίες, έτσι ώστε τράπεζες και δανειολήπτες να έρχονται σε συμφωνία για τη ρύθμιση των δανείων. Στη χώρα μας και σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών θα εφαρμοστεί το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» και τους «συνεργάσιμους δανειολήπτες».

πηγή: Ημερησία
Διαβάστε Περισσότερα »

Προπονητής του Λεβαδειακού και με τη βούλα ο Σάββας Παντελίδης.


Διάδοχος του Νίκου Καραγεωργίου στον πάγκο του Λεβαδειακού και επίσημα ο Σάββας Παντελίδης. Ο άλλοτε τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα είχε ραντεβού με τη διοίκηση των Βοιωτών, όπου και συμφώνησαν να συνεργαστούν, με την ανακοίνωση να ολοκληρώνει το τυπικό σκέλος της υπόθεσης.

Ο 48χρονος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να διατηρήσει στη Σούπερ Λίγκα τους «πράσινους», οι οποίοι στην παρούσα φάση είναι μόλις στο +2 από τον Πλατανιά και τη θέση που οδηγεί στο μπαράζ.

Η ανακοίνωση:

«Συνάντηση με τον προπονητή κ. Παντελίδη είχε σήμερα ο μεγαλομέτοχος κ, Κομπότης. Κατά τη συνάντηση επήλθε συμφωνία και από σήμερα νέος τεχνικός του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ είναι ο κ. Σάββας Παντελίδης».

Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγή του καιρού με βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

Τοπικές βροχές και ίσως κάποιες σποραδικές καταιγίδες αναμενονται μετά το απόγευμα στην Αττική
Αλλαγή αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη ο καιρός με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από τα δυτικά, με τους νοτιάδες να φθάνουν τοπικά στα πελάγη τα 7 μποφόρ.

Τοπικές βροχές και ίσως κάποιες σποραδικές καταιγίδες αναμενονται μετά το απόγευμα στην Αττική. Τη νύχτα οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βόρειους - βορειοδυτικούς με αποτέλεσμα να πέσει λίγο η θερμοκρασία.  

Βροχές και πιθανόν παροδικές καταιγίδες προβλέπονται και για τη Θεσσαλονίκη όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαια θα αυξηθούν. Το μεσημέρι αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαια και στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες και μετά το μεσημέρι τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να εκδηλωθούν λίγες βροχές.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη βορεια Κρήτη κατά τόπους η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες βροχές από το απόγευμα. Καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κυρίως κατά τη διάκαια της νύχτας.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα βορεια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Κεφαλονιά
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 που βαθμιαια θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ