Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Στα 1347 ευρώ, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Πώς θα γίνεται η Ρύθμιση δανείων


Στο ποσό των 1.347 ευρώ καθαρά, δηλαδή χωρίς δαπάνες για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια ή δόσεις δανείου, όρισε το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους «τις εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης» για μία τετραμελή οικογένεια. Το επίπεδο αυτό θα ισχύσει από το 2015 και σκοπός είναι θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών σχετικά με τη ρύθμιση των πάσης φύσεως δανείων.

Αντίστοιχα για έναν ενήλικα οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης καθορίζονται στα 537 ευρώ το μήνα, για δύο ενήλικες με ένα παιδί στα 1.126 ευρώ, για δύο ενήλικες με τρία παιδιά στα 1.568 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για ένα άτομο οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης ανάλογα με την ομάδα που ανήκει είναι από 537 ευρώ έως 682 ευρώ, για ένα ζευγάρι από 906 ευρώ έως 1.160 ευρώ, για έναν ενήλικα με ένα παιδί από 758 ευρώ έως 962 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί από 1.126 ευρώ έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά 1.347 ευρώ έως 1.720 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά και επιπλέον εξαρτώμενο μέλος από 1.555 ευρώ έως 2.016 ευρώ. Για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά από 1.568 ευρώ έως 2000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά και ένα εξαρτώμενο μέλος από 1.776 ευρώ έως 2.296 ευρώ και τέλος για ζευγάρι με 4 παιδιά 1788 ευρώ έως 2.280 ευρώ.

Ο υπολογισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης έγινε από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών και στηρίχθηκε στα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) που διενεργείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η έρευνα αυτή συγκεντρώνει αναλυτικές πληροφορίες από αντιπροσωπευτικό δείγμα νοικοκυριών της χώρας ανεξάρτητα από το αν έχουν δάνειο ή όχι, σχετικά με τις δαπάνες διαβίωσής τους. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ταξινομούνται σε ομάδες ανάλογα με το ποσό απαραίτητα είναι για τη διαβίωση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ειδική διεθνής κλίμακα ταξινόμησης (COICOP).

Το μηνιαίο σύνολο των δαπανών αυτών θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς, ώστε να αξιολογείται η δυνατότητα κάθε οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, με βάση το εισόδημα του και αφού καλύψει τις ανάγκες διαβίωσής του. Μέσω αυτού του πλαισίου επιδιώκεται η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών, και παρέχεται ένας μπούσουλας ώστε να οι δύο πλευρές να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων.

Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης αναφέρονται στα έξοδα που κάνει ένα νοικοκυριό πέραν αυτών που απαιτούνται για την εξασφάλιση κατοικίας. Συνεπώς το ποσό του ενοικίου για την εξασφάλιση πρώτης κατοικίας, προστίθεται ξεχωριστά στα οικονομικά στοιχεία που δηλώνει ο δανειολήπτης. Κάθε νοικοκυριό αντιμετωπίζεται ως μια ξεχωριστή περίπτωση με διαφορετικές ανάγκες.

Οι ειδικοί συντελεστές στάθμισης

Γι' αυτό και ο προσδιορισμός των εύλογων δαπανών, θα γίνεται σε εξατομικευμένη βάση, με χρήση ειδικών συντελεστών στάθμισης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

1η ομάδα: αφορά τις πιο βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού, οι οποίες περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση και υπόδηση, τα λειτουργικά έξοδα κατοικίας, η μετακίνηση, η επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, τα είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, η ενημέρωση και μόρφωση, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, τα είδη και οι υπηρεσίες υγείας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οι οικονομικές υπηρεσίες.

2η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης.

3η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές

4η ομάδα: περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Ο κώδικας δεοντολογίας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών που βρίσκεται υπό διαβούλευση, το πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη κατά την αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής. Συγκεκριμένα η τράπεζα θα πρέπει να παρέχει Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης, στην οποία ο οφειλέτης θα δηλώνει στοιχεία για τις δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού, τα οποία θα συσχετίζονται με τις προσδιορισμένες εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Οι πληροφορίες αυτές θα αξιοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία ώστε να αξιολογηθεί: η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, το συνολικό ύψος και η φύση των χρεών του δανειολήπτη, η τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη, το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς του δανειολήπτη και η προβλεπόμενη και αναμενόμενη ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Μετά από αυτή την αξιολόγηση, η τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη στο προφίλ του οφειλέτη, ώστε να συνεχίσει να εξυπηρετεί το δάνειό του.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον ο οφειλέτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την παρεχόμενη ρύθμιση διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής του στο ω. 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε από το ν.4161/2013 όπου δικαστικά θα προσδιοριστεί η διευθέτηση της οφειλής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνάντηση εργασίας Γιώτας Πούλου με Περγαντά



Η υποψήφια δήμαρχος Λεβαδέων με τον συνδυασμό «δυναμική συνεργασία», Γιώτα Πούλου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά και υπηρεσιακούς παράγοντες της Διαχειριστικής Αρχής, τη Δευτέρα 14 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουν εν όψει του Νέου ΕΣΠΑ τα θέματα που αφορούν σε δράσεις και έργα υποδομής που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του Καλλικρατικού Δήμου.

Για την “δυναμική συνεργασία”


Διαβάστε Περισσότερα »

ΧΑΠ και διατροφή


Γράφει η Δεβενέ Σωτηρία-Πνευμονολόγος
Γεωργαντά 25 – Λιβαδειά. Τηλ:2261301142 – 6947321102

Οι ασθενείς με ΧΑΠ αποτελούν ένα κλινικό πληθυσμό που χαρακτηρίζεται
από ένα ευρύ φάσμα δυσλειτουργιών που δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο
των πνευμόνων και των αεραγωγών.Οι ασθενείς με ΧΑΠ εκτός από τις
διαταραχές μηχανικής των πνευμόνων,χαρακτηρίζονται επίσης και από
μυοσκελετικά και μεταβολικά προβλήματα.
Παράλληλα με την εξέλιξη της νόσου της ΧΑΠ,παρατηρείται σημαντική
μείωση του σωματικού βάρους στους ασθενείς με ΧΑΠ και κυρίως στους
ασθενείς με εμφύσημα.Το χαμηλό σωματικό βάρος σχετίζεται με μειωμένη
λειτουργική ικανότητα και ποιότητα ζωής των ασθενών,και οφείλεται στην
έλλειψη ισορροπίας μεταξύ ενεργειακής πρόσληψης και δαπάνης.Οι ασθενείς
χάνουν κυρίως μυικό ιστό με αποτέλεσμα μειωμένη μυική δύναμη.
Η διατροφή των ασθενών με ΧΑΠ πρέπει να ακολουθεί τα πρότυπα μιας
υγιεινής διατροφής.Προιόντα ολικής άλεσης,φρούτα,λαχανικά,τυριά
(ανάλατα),κόκκινο κρέας,πουλερικά,ψάρια φυτικά έλαια,ανάλατοι ξηροί
καρποί.Ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση του αλατιού.Η συνολική ενεργειακή αξία
της διατροφής θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των σωματομετρήσεων.
Σε ασθενείς με κανονικό δείκτη μάζας σώματος θέλουμε μια διατροφή που
θα φέρει ισορροπία μεταξύ ενεργειακής πρόσληψης και δαπάνης,ενώ στους
ελλειποβαρείς χρειαζόμαστε ένα θετικό ισοζύγιο χωρίς όμως υπερβολές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σήμερα η καταβολή των επιδομάτων του Πάσχα από τον ΟΑΕΔ

Εξακολουθεί να ισχύει ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των μακροχρονίως ανέργων και των δικαιούχων του βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί
σήμερα Παρασκευή, θα καταβληθεί από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το δώρο Πάσχα 2014 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Με απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, αύριο θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που θα καταβάλλονταν κανονικά από 11/04/2014 μέχρι και 27/04/2014.

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σε ανακοίνωση τού ΟΑΕΔ σημειώνεται ότι ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των μακροχρονίως ανέργων και των δικαιούχων του βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλη ΙΧ… με το μήνα αντί ετησίως




Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες που έχουν καταθέσει χιλιάδες ιδιοκτήτες, για να το κυκλοφορήσουν ξανά φέτος και να πληρώσουν τέλη μόνο για τους υπόλοιπους μήνες της χρονιάς, θα καθιερώσει η κυβέρνηση.
Σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία, αλλά αυτή κρίθηκε εκπρόθεσμη και αποσύρθηκε. Αναμένεται όμως να επανακατατεθεί προσεχώς σε επόμενο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας «προβλέπεται ότι, εξαιρετικά, σε περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, εντός του έτους 2014, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό καταβάλλονται αναλογικά μόνο για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, συμπεριλαμβανομένου και του μήνα εντός του οποίου γίνεται η άρση της ακινησίας ( αντί για την καταβολή του ετήσιου ποσού που ισχύει σήμερα). Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα.

Το οικονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη ρύθμιση για την αναλογική, κατά μήνα, καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2014 δεν μπορεί να προσδιοριστεί , καθώς εξαρτάται από τη συμπεριφορά των ιδιοκτητών ακινητοποιημένων ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Όμως εκτιμάται ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει κίνητρο για την άρση ακινησίας ρτου 25% των ακινητοποιημένων οχημάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε εφάπαξ αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, περίπου».
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει την Μ.Δευτέρα το Δ.Σ.του Δήμου Λεβαδέων

Με την παρούσα, σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την 14 Απριλίου 2014, ημέρα Μ. Δευτέρα και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων στο Παλαιό Δημαρχείο – Πλ. Εθνικής Αντίστασης.

Το θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

1.Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης  προϋπολογισμού οικ. έτους 2014 έως την 31/03/2014 (Α΄ 3μηνο)

2.Έγκριση της υπ΄αριθμ. 1/2014 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορά τον: «Καθορισμό Δημοτικών Κοινόχρηστων Χώρων προς ενοικίαση για το έτος 2014».

-2.2.Εξέταση επιπλέον αιτημάτων πολιτών περί του καθορισμού δημοτικών κοινοχρήστων χώρων προς ενοικίαση για το έτος 2014.

3.Έγκριση των αποφάσεων των Δημοτικών και των Τοπικών Κοινοτήτων που αφορούν τον τρόπο διάθεσης των βοσκήσιμων εκτάσεων και τη βεβαίωση δικαιωμάτων περιόδου 2014.

4.Λήψη απόφασης για το όργανο διανομής & φύλαξης των υδάτων άρδευσης, το χρόνο έναρξης – λήξης της αρδευτικής περιόδου 2014, του αριθμού των θέσεων υδρονομέων, τομέα θέσης σύμφωνα με 28/3/15-4-1957 αρ.4 § 1,2 Β.Δ.

5.Έγκριση της υπ΄αριθμ. 2/2014 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορά την : «Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου Λιβαδειάς σε συμμόρφωση».

6.Έγκριση της απόφασης της Ποιότητας Ζωής του Δήμου που αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) υφισταμένου εκκοκκιστηρίου βάμβακος  - σπορελαιουργείου της ΔΑΚΑΡ  Α.Ε.Β.Ε.  στο 2ο χλμ ΕΟ Λιβαδειάς – Αθήνας στο Δήμο Λιβαδειάς Ν. Βοιωτίας  της Δ.Κ. Λιβαδειάς της Δ.Ε. Λιβαδειάς του Δήμου Λεβαδέων.

7.Έγκριση της υπ΄αριθμ. 102/2014 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που αφορά την : «Τροποποίηση Προϋπολογισμού χρήσης 2014 και Τεχνικού Προγράμματος».

8.Αποδοχή ποσού 36.690,00€ των ΚΑΠ για κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων έτους 2014 ΣΑΤΑ και κατανομή αυτού.

9. Αξιοποίηση αστικών ακινήτων του Δήμου Λεβαδέων.

10.Προσωρινή τροποποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων λόγω εκτέλεσης εργασιών στα πλαίσια κατασκευής του έργου: «Ανάπλαση Ενοποίηση Δικτύου Πεζόδρομων (Πεζόδρομος οδού Καλλιαγκάκη , οδού Μπουφίδου, χώρος πρώην Κτέλ και πεζοδρόμια Σπυρίδωνος).

11.Προσωρινή τροποποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων λόγω αποκατάστασης βλαβών πλακόστρωσης στα πλαίσια κατασκευής του έργου: «Συντήρηση Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Λεβαδέων».

12.Έγκριση παράτασης συνολικής προθεσμίας περαίωσης αντικειμένου της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κοινότητας Κυριακίου»

13.Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης για την εκτέλεση της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Σχεδίου Χωροταξικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης Δήμου Χαιρώνειας».

14.Έγκριση παράτασης εκτέλεσης του έργου: «Προστασία υφιστάμενου αγωγού καυσίμων».

15.Διάλυση της εργολαβίας για την κατασκευή του έργου: «Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου στην Εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρος και της Αρχαίας Βρύσης Δήμου Δαύλειας».

16.Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και του 1ου Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδος του έργου: «Αποκατάσταση Ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία (πυρκαγιά) στο ΧΥΤΑ 1ης Δ/κης Ενότητας Ν. Βοιωτίας.

17.Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Αποκατάσταση Ζημιών και  καταστροφών που προκλήθηκαν από θεομηνίες».

18.Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα για την εκτέλεση του έργου: «Κατασκευή Υποδομών Δημοτικού Φωτισμού (Πλην Τ.Ε. Κυριακίου).

19.Υποβολή αιτήματος παράτασης του χρόνου περαίωσης του έργου: «Διαμόρφωση Μονοπατιού και Αποκατάσταση – Στερέωση Τρίχινου Γεφυριού.

20.Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) του έργου : «Διαμόρφωση Μονοπατιού και Αποκατάσταση – Στερέωση Τρίχινου Γεφυριού».

21.Έγκριση 3ου ΑΠΕ, καθώς και 3ου ΠΚΝΤΜΕ για την κατασκευή του έργου: «Ανάδειξη Ιστορικών Χώρων και Ανάπλαση Οικισμού Χαιρώνειας».

22.Έγκριση 4ου Ανακεφαλαιωτικού – Τακτοποιητικού Πίνακα Εργασιών του έργου: «Διαπλατύνσεις Πεζοδρομίων Οδων (Πεσόντων Μαχητών, Αθηνών, Καραγιαννοπούλου & Φίλωνος).

23.Λήψη απόφασης περί του τρόπου Δημοπράτησης του έργου: «Κατασκευή περίφραξης νέου Νεκροταφείου» και έγκριση μελέτης.

24.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

25.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

26.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

27.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

28.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

29.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

30.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

31.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

32.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

33.Υποβολή αιτήματος για την έγκριση Διενέργειας Προμήθειας.

34.Απ΄ευθείας ανάθεση συντήρησης λογισμικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου Λεβαδέων σε εταιρείες που υπάρχουν ήδη εγκατασταθέντα πληροφοριακά συστήματα.

35.Λήψη απόφασης περί του τρόπου δημοπράτησης του έργου: «Επισκευή αντλιοστασίων στην Δ.Ε. Χαιρώνειας» και έγκριση μελέτης.

36.Μετάθεση συμβάσεων για την  προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν.Βοιωτίας για το υποέργο «Προμήθεια Διαξονικών Φορτηγών με Γερανό».

37.Μετάθεση συμβάσεων για την  προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν.Βοιωτίας για το υποέργο «Προμήθεια Βυτιοφόρου Οχήματος».

38.Μετάθεση συμβάσεων για την  προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν.Βοιωτίας για το υποέργο «Προμήθεια Απορριμματοφόρου Τύπου Πρέσας 22 κ.μ.».

39.Εξέταση αιτήματος συλλόγου Φαέθων.

40.Εξέταση αιτήματος πολίτη


                                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                                                                   Καλλιαντάσης Δημήτριος
Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Λιβαδειά η παρουσίαση των πέντε υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών της Αριστερής Παρέμβασης

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακό Σχήμα


 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

   Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα σας προσκαλεί σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση παρουσίασης των πέντε υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών της για τις επικείμενες Περιφερειακές Εκλογές:

Εύβοια: Χρήστος Δουλγεράκης – Γιατρός νεφρολόγος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης.

Φθιώτιδα: Χρόνης Βάρσος – Τραπεζικός υπάλληλος, αντιπρόσωπος ΣΕΤΑΠ στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας.

Βοιωτία: Ελένη Πούλου – Κοινωνιολόγος, ιδ. υπάλληλος.

Φωκίδα: Παντελής Μπρόφας, Συνταξιούχος ΟΤΕ, π. συνδικαλιστής.

Ευρυτανία: Λουκάς Μέξης – Γεωπόνος, ελεύθερος επαγγελματίας.

   Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Απριλίου στις 18:30 στη  Λιβαδειά, στο Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος».

  Τις πολιτικές θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης θα παρουσιάσουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Βασίλης Ζούμπος και οι πέντε υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πρασινίζουν οι Θεσπιές -Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η νέα δεντροφύτευση του "Δημόφιλου"


Στις 9/4 πραγματοποίησε ο "Δημόφιλος" την τρίτη σε σειρά δεντροφύτευση στο χωριό μας, με την άψογη συνεργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Θεσπιών αλλά και του δήμου.
Έγινε στη νοτιοδυτική πλευρά του χωριού, πάνω απο το άγαλμα του Δημόφιλου.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το κτήμα που δεντροφυτεύτηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια και μετα χαράς σας μεταφέρουμε πόσο μεγάλωσαν...
Ας κάνουμε ένα χωριό... ΠΡΑΣΙΝΟ!!!
Ευχαριστούμε τους καθηγητές κ.Κασιώνη και κ. Δοβρεναίο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσσκληση του συλλόγου και συνόδευσαν τα παιδια.
 



 



Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη Περγαντά στον κόμβο των Βαγίων


Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά στο έργο βελτίωσης του δρόμου Θήβα – Λιβαδειά / ανισόπεδος κόμβος Βαγίων, που ήδη ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε κυκλοφορία.

Επιτόπια παρακολούθηση της εξέλιξης και ολοκλήρωσης του έργου της ΕΟ Θήβα – Λιβαδειά / ανισόπεδος κόμβος Βαγίων έγινε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά, ο οποίος επισκέφθηκε, με κλιμάκιο τεχνικών, την περιοχή του έργου την Πέμπτη 10 Απριλίου.

Όπως είναι γνωστό, ήδη ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας μια μεγάλη παρέμβαση βελτίωσης του οδικού άξονα Θήβα – Λιβαδειά και έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία αναβαθμίζοντας κατά πολύ τις συνθήκες κυκλοφορίας και ασφάλειας του διαμπερούς άξονα της Βοιωτίας.
Το έργο προϋπολογισμού 7.200.000 €, χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και ολοκληρώθηκε σε διάστημα 2,5 περίπου ετών, αποτελώντας τη συνέχεια του τμήματος από τη διασταύρωση Καναβαρίου ως τη διασταύρωση των Βαγίων. Ειδικότερα, έγινε διαπλάτυνση του οδοστρώματος στα 12,5 μ έως τη διασταύρωση του Μαυροματίου και κατασκευάστηκε ο ανισόπεδος κόμβος Βαγίων δημιουργώντας σε ένα σημαντικό και κυκλοφοριακά φορτισμένο τμήμα του δρόμου Θήβα – Λιβαδειά σύγχρονες οδικές προδιαγραφές.

Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης : «Με το έργο αυτό έγινε μια απολύτως αναγκαία παρέμβαση στις βασικές οδικές υποδομές της Βοιωτίας, που αναβαθμίζει τις συνθήκες προσπελασιμότητας και ασφάλειας  στον διαμπερή οδικό άξονα Θήβα – Λιβαδειά.
Βεβαίως επιδίωξή μας είναι η πλήρης βελτίωση του δρόμου Θήβα – Λιβαδειά και η μετατροπή του σε σύγχρονη και ασφαλή υποδομή μεταφορών για τη Βοιωτία και κατ΄επέκταση για τη Φωκίδα.
Γι΄αυτό έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας και χρηματοδοτούμε από το Αναπτυξιακό της Περιφέρειας ΣΑΜΠ 766 ένα σύνολο νέων μελετών, προϋπολογισμού 3.020.000 €, που αφορούν το εθνικό οδικό δίκτυο Ριτσώνα – Θήβα – Λιβαδειά. Συγκεκριμένα :
-    Τη μελέτη από κόμβο προς Βαθύ Αυλίδας έως Θήβα, μήκους 20 χιλιομέτρων για τη βελτίωση της παλαιάς εθνικής οδού Θήβα – Χαλκίδα.
-    Τις συμπληρωματικές μελέτες του τμήματος από ΠΑΘΕ – Κόμβο Μιχαηλίδη – Πυρί – Καναβάρι, μήκους 7,8 χιλιομέτρων.
-    Τις συμπληρωματικές μελέτες του δρόμου Θήβα – Λιβαδειά στο τμήμα της παράκαμψης Αλιάρτου, μήκους 11 χιλιομέτρων. Ήδη η προμελέτη έχει συνταχθεί και εγκριθεί.
-    Τη μελέτη από το πέρας της παράκαμψης Αλιάρτου ως τη διασταύρωση Αγίου Γεωργίου με παράκαμψη Αγίας Παρασκευής, μήκους 8,1 χιλιομέτρων.»

«Είναι προφανές» συνέχισε ο κ. Περγαντάς «πως μιλάμε για μελέτες έργων σε μήκος 47 χιλιομέτρων που δημιουργούν με την κατασκευή τους, ένα σύγχρονο και ασφαλές εθνικό οδικό δίκτυο στη Βοιωτία.
Παράλληλα και μέχρι την οριστική βελτίωση του οδικού άξονα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, έχουν κάνει εκτεταμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο δρόμο Θήβα – Λιβαδειά κατά τμήματα όπως : από τη διασταύρωση του ΚΤΕΟ έως τη διασταύρωση Μαυροματίου, στο τμήμα της διασταύρωσης Υψηλάντη (Μίχας – Ελαιουργική), στην είσοδο της Λιβαδειάς (Κ1) και στον περιφερειακό της πόλης (Κ1 έως Κ4), καθώς και στην έξοδο Αλιάρτου»

Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Ι.Ν.ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΒΑΓΙΩΝ



Διαβάστε Περισσότερα »

Eκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ Βοιωτίας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή  ΠΑ.ΣΟ.Κ Βοιωτίας και η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ, σας προσκαλούνε σε ανοιχτή εκδήλωση και συνέντευξη τύπου με ομιλητή τον Γραμματέα Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ και υποψήφιο Ευρωβουλευτή με την «ΕΛΙΑ» Παύλο Χρηστίδη, και έτερο υποψήφιο Καρελά Δημήτρη, αρχιτέκτονα Μηχανικό, το Σάββατο 12 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λεβαδέων.

ΚΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, αρχιτέκτονας Μηχανικός. Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο.
ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Μετά την εισαγωγή του στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έζησε και σπούδασε για 5 χρόνια στην Κομοτηνή.


Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόταση απο τον Γιάννη Κόρδατζη για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Οιδίποδος 12, Θήβα
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η Παράταξη του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος οργανώνει εκδήλωση για να παρουσιάσει τις θέσεις της σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό την Παρασκευή 11/4/14 ώρα 7μ.μ.
Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί βασικό κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, γύρω από το δίκτυο διαχείρισης των απορριμμάτων κινούνται διάφορα οικονομικά και εργολαβικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να επωφεληθούν σε βάρος της κοινωνίας για να εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη, επιβαρύνοντας τις τοπικές κοινωνίες με λύσεις ανορθολογικού χαρακτήρα, αντιπεριβαλλοντικές κλπ . Η διαχείριση του θέματος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και απαιτεί καλή πληροφόρηση για όλους τους πολίτες αλλά και για τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση. Ο συνδυασμός μας, με σκοπό να παρουσιάσει την εναλλακτική του πρόταση, αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για την κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων, παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει την εκδήλωση, με βασική αντίληψη ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αφορά όλη την κοινωνία και δεν είναι θέμα των ειδικών.
Την πρόταση θα παρουσιάσουν, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θήβας Γιάννης Κόρδατζης, ο Τάσος Κεφαλάς, στέλεχος της «Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» και ο Θωμάς Μπιζάς, μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες του Δήμου Θηβαίων, εργαζόμενους, ανέργους, αγρότες, επαγγελματίες, εμπόρους κλπ, σωματεία εργαζομένων και φορείς, κινήσεις και συλλογικότητες του Δήμου Θηβαίων, καθώς και όσους εμπλέκονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εργαζόμενους στους Δήμους και στις επιχειρήσεις τους και στη διαδημοτική επιχείρηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θήβας
Κόρδατζης Γιάννης
Διαβάστε Περισσότερα »

Πασχαλινό BAZZAR απο τον "Δημόφιλο" Θεσπιών


Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτοί φροντίστε να μην αρρωστήσετε για έναν… ακόμη μήνα!


Βοιωτοί φροντίστε να μην αρρωστήσετε για έναν… ακόμη μήνα!γράφει ο συγχωριανός σας.
- Ναί; Νοσοκομείο Λιβαδειάς; Καλώ από Βάγια. Θα ήθελ…
- Συγνώμη που σας διακόπτω αλλά τυχαία περνούσα από εδώ και σήκωσα το τηλέφωνο. Δεν είναι κανείς εδώ. Προσπαθήστε να καλέσετε στο νοσοκομείο της Θήβας. Αυτό εφημερεύει σήμερα.
- Εκεί καλούσα αλλά συνεχώς βουίζει.
- Τι να σας πω; Ξαναπροσπαθήστε.
Στον παραπάνω διάλογο μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε από εμάς στη Βοιωτία. Τα Γενικά Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς ήταν που ήταν με ελλείψεις στο προσωπικό, ήρθε τώρα η απόφαση της διαθεσιμότητας για να μείνουν και χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων και φύλακες. Και ρωτάω εγώ ο αφελής Βοιωτός χωριάτης: Τι νόημα έχει να μπαίνει κάποιος σε ένα νοσοκομείο μεγαθήριο και να μη βρίσκει κανέναν να τον εξυπηρετήσει;
Έτσι για να λέμε ότι έχουμε νοσοκομεία;
Αλλά η λογική που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι η εξής: εδώ πέρασε τόσα και τόσα ο λαός από τις απεργίες των γιατρών, των φαρμακοποιών κτλ κτλ, ο ένας μήνας διαθεσιμότητας θα τους πειράξει;
Αλλά ας πούμε ότι δε θα μας πειράξει. Ότι θα τη βγάλουμε κι αυτό το μήνα με χαμομήλια, φασκόμηλα και τσάϊ του βουνού που έχουμε άφθονο στη Βοιωτία. Ας πούμε ότι αν κάποιος είναι »του θανατά» που λέμε και στο χωριό μου, θα τον βάλουμε πάνω σ΄ένα αγροτικό και θα τον πάμε στο νοσοκομείο ή στο κέντρο υγείας και στη διαδρομή θα κάνουμε το σταυρό μας ότι κάποιον θα βρούμε εκεί. Έστω ότι θα ανάψουμε και μια λαμπάδα για να βοηθήσει ο Άγιος του χωριού!
Ας πούμε ότι όπως τραβάμε κάθε μέρα των δεινών μας τον τάραχο και συνεχίζουμε, έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα.
Γιατί όμως κύριοι της κυβέρνησης – Πράσινοι, Μπλε και λοιποί – συνεχίζονται να κρατούνται τα χρήματα για υγειονομική περίθαλψη από τους μισθούς των εργαζομένων και από τις συντάξεις των συνταξιούχων;
Μήπως, λέω εγώ τώρα, για αυτό το μήνα της διαθεσιμότητας να μην πληρώσουμε εισφορές; Έστω γι΄αυτό το μήνα!
Να μας μείνουν χρήματα για λίγο παραπάνω φασκόμηλο που δε θα βρούμε στο βουνό. Για κανένα ντεπόν που τα τρώμε σα καραμέλες αφού δεν υπάρχουν χρήματα για επίσκεψη σε ιδιώτες γιατρούς.
Εσείς που κάθεστε στις χλιδάτες πολυθρόνες της Βουλής σκεφτείτε πολύ καλά, γιατί διαχειρίζεστε έναν ολόκληρο λαό, κι όχι ζώα!
viotianet.gr/

Διαβάστε Περισσότερα »

20.000€ για την ενθρόνιση Μητροπολίτη (10.000 για το γεύμα)


Εν όψει εκλογών, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης αποφάσισε να τιμήσει τον νέο Μητροπολίτη, σπαταλώντας 20.000€ για μία μεγαλοπρεπή εκκλησιαστική φιέστα, πληρωμένη εξ ολοκλήρου από τους δημότες
Την ώρα που τα κονδύλια προς τους δήμους της χώρας συρρικνώνονται δραματικά, τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια εξακολουθούν να σπαταλούν τις εισφορές των πολιτών με τον ίδιο τρόπο, που συνήθιζαν εδώ και χρόνια.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος της Κατερίνης που στις 29 Μαρτίου αναλαμβάνει τον λογαριασμό για την ενθρόνηση του Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης, Γιώργο Χρυσοστόμου.

Η κεντρική τελετή ενθρόνισής του πραγματοποιείται παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, καθώς και Αρχιερέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αυτή η τελετή όμως δεν είναι η μόνη. Μέσα σε μία εβδομάδα, ο μητροπολίτης ενθρονίστηκε τουλάχιστον τρεις φορές και μάλιστα όπως διαβάζουμε στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων ΔΟΓΜΑ κάθε φορά εμφανιζόταν με καινούριο φρεσκοραμμένο (σ.σ. μερικών χιλιάδων ευρώ) άμφιο.

Η Κατερίνη ζει μεγάλες μέρες, που θυμίζουν...Ιράν.

Τις προηγούμες ημέρες (στις 11/3), το δημοτικό συμβούλιο της πόλης είχε αποφασίσει να τιμήσει τον νέο Μητροπολίτη, καλύπτωντας δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ με ΦΠΑ για την κεντρική τελετή ενθρόνισής του, «επειδή πρόκειται για ένα σημαντικό πνευματικό και ιστορικό γεγονός για την Πιερία και την ευρύτερη περιοχή».

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, όπως διαβάζουμε στην απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η παραπάνω προβλεπόμενη δαπάνη αναλύεται ως εξής:

    Μίσθωση ηχητικής εγκατάστασης: 500,00 € με Φ.Π.Α.

    Προμήθεια γεύματος: 10.000,00 € με Φ.Π.Α. , με απευθείας ανάθεση

    Προμήθεια αναμνηστικών δώρων 3.099,60 € με Φ.Π.Α.: που μεταφράζεται σε σταυρό που δώθηκε δώρο στον Μητροπολίτη

    Φιλοξενία-διαμονή σε ξενοδοχείο 3.025,00 € με Φ.Π.Α.

    Απρόβλεπτες δαπάνες: 3.375,40 €

Τα ποσά, που αποφασίζει να διαθέσει ο Δήμος προκαλούν. Αν, μάλιστα, συγκρίνουμε τα έξοδα με τα αντίστοιχα της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ζακύνθου το 2011 (6.975€), βλέπουμε πως άλλοι αρχιερείς μας έχουν βγει αρκέτα φθηνότεροι...

Στην περίπτωση του Μητροπολίτη Κατερίνης, όμως, δεν χωράνε τσιγκουνιές. Μόνο το catering για την δεξίωσή προς τιμήν του, ξεπερνά το συνολικό κόστος της τελετής ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ζακύνθου.

Άλλη απόφαση που εντοπίσαμε στην Διαύγεια για τον ίδιο νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη δείχνει τα ακριβά του γούστα και στα ράσα: Συγκεκριμένα, άμφια του Μητροπολίτη κόστισαν 1.360€, την ώρα που αντίστοιχη εμφάνιση του Μητροπολίτη Πρεβέζης είχε κοστίζει το 2012, 922€

Όταν το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων, Δόγμα, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ: Επί μία εβδόμαδα ενθρονίζουν τον ίδιο μητροπολίτη:

Καλη θητεία στο Μητροπολίτη και καλά αποτελέσματα στους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες


τι άλλο χρειάζεται να πούμε;
 thepressproject.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

10 νέες καλλιέργειες που θα σας κάνουν πλούσιους!


Όλα όσα πρέπει να ξέρετε...

Οι καλλιέργειες νέων ειδών και η μεταστροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες, που υπόσχονται πλέον υψηλές αποδόσεις, κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας αποδόσεις έως και 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, στην τιμή παραγωγού.


Καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βοτάνων και η παραγωγή αιθέριων ελαίων από φυτά, με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων που προσεγγίσει τα 75.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας για 10 στρέμματα καλλιέργειας. Οι δυνατότητες ανάπτυξης των «superfoods» και αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι τεράστιες όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πλεονεκτήματα στη συγκεκριμένη κατηγορία, σε σχέση με τα περισσότερα συμβατικά γεωργικά προϊόντα. Η ζήτηση στο ράφι του καταναλωτή αυξάνεται διαρκώς και οι παραγωγοί λαμβάνουν θέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Μύρτιλο ή Μπλούμπερι
Μέση απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα
Το μύρτιλο ή αλλιώς μπλούμπερι, με την αγγλική του ονομασία βρίσκεται στη λίστα των εναλλακτικών καλλιεργειών που δείχνουν καλή προσαρμοστικότητα στα ελληνικά εδάφη και μπορεί να έχει καλές αποδόσεις. Η μέση απόδοσή του φτάνει τα 1.000 κιλά ανά στρέμμα, ενώ σε ένα στρέμμα μπαίνουν 200 φυτά. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 1,50-1,80 μ., προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, εδάφη με πολύ χαμηλό pΗ. Ο καρπός του έχει μπλε χρώμα και χρησιμοποιείται μεταξύ των άλλων για την παρασκευή μαρμελάδας, ενώ πωλείται και ως αποξηραμένος. Το δενδρύλλιο δίνει παραγωγή από την πρώτη κιόλας χρονιά, ενώ μετά το τρίτο έτος αρχίζει να δίνει 3-4 κιλά το δένδρο και σε πλήρη παραγωγή φτάνει τα 5 κιλά. Με τιμή 5 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο, το καθαρό εισόδημα ανέρχεται στα 2.500 ευρώ/στρέμμα.

Βασιλικός
Παράδοση με... μεγάλα περιθώρια κέρδους
Ευδοκιμεί σε χωράφια μέσης σύστασης, πλούσια, σε ό,τι αφορά το κάλιο ποτιστικά με καλή αποστράγγιση. Ο βασιλικός είναι φυτό με μεγάλη βλαστητική ανάπτυξη γι' αυτό έχει συνέχεια ανάγκη από λιπαντικά (κομπόστα) στοιχεία και υγρασία στο έδαφος. Ο βασιλικός θέλει πολύ ήλιο, για να αποκτήσει το γνωστό, χαρακτηριστικό του άρωμα. Συλλέγεται λίγο πριν την ανθοφορία ή ξεραίνεται ολόκληρο σε μέρος δροσερό και αεριζόμενο. Η ζήτηση του βασιλικού από τη φαρμακευτική βιομηχανία είναι μεγάλη και τα έσοδα που δίνει στον παραγωγό σημαντικά. Η απόδοση φθάνει τα 400 κιλά αποξηραμένα φύλλα με καθαρά έσοδα για τον παραγωγό περίπου 800 ευρώ. Σε περίπτωση που πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια, τα έσοδα διπλασιάζονται και κυμαίνονται στα 1.500-2.000 ευρώ.

Ιπποφαές
Εξασφαλισμένο συμβόλαιο με σίγουρες αποδόσεις
Εισόδημα που φθάνει τις 2.000 ευρώ ανά στρέμμα μπορεί να αποφέρει η καλλιέργεια του ιπποφαούς με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας που εξασφαλίζει τη διάθεση της παραγωγής. Σημαντικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας του ιπποφαούς που συγκαταλέγεται στην κατηγορία των λεγόμενων υπερτροφών (super foods) είναι ότι -σύμφωνα με τους γνώστες- έχει ελάχιστες απαιτήσεις καλλιεργητικής φροντίδας, προσαρμόζεται ακόμη και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες ξηρασίας και παγετού, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε άγονα εδάφη. Εχει κατά μέσο όρο απόδοση 6-7 κιλά καρπό ανά δένδρο, κάτι που σημαίνει ότι φυτεύοντας κάποιος 150 θηλυκά δένδρα ανά στρέμμα παίρνει 900-1.000 κιλά κατά μέσο όρο τον χρόνο. Με τιμή παραγωγού 3 ευρώ/κιλό, προκύπτουν ακαθάριστα έσοδα 3.000?3.500 ευρώ τον χρόνο και αφαιρώντας τα έξοδα, απομένουν 2.000 ευρώ καθαρό εισόδημα.

Αλόη
Χρυσωρυχείο η καλλιέργεια στην Ελλάδα
Η αλόη θεωρείται το «βότανο της αθανασίας» και όχι άδικα, αν λάβουμε υπόψη τα σημαντικά συστατικά που περιέχουν τα φύλλα της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Παράλληλα, η καλλιέργεια της αλόης είναι και μία μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία για τους Έλληνες παραγωγούς, αφού το τζελ αλόης έχει τεράστια ζήτηση, αλλά μικρή εγχώρια παραγωγή. Το κάθε φυτό μπορεί να δώσει τουλάχιστον 4 φύλλα από τρεις ώς τέσσερις φορές τον χρόνο. Μετά τον 4ο χρόνο το στρέμμα μπορεί να δώσει ως και 13.000 φύλλα. Το κάθε φύλλο έχει βάρος 400 με 800 γραμμάρια, που σημαίνει ότι το ένα στρέμμα αποδίδει 7.000 κιλά φύλλων, τα οποία εμπεριέχουν περίπου 70%-80% gel.

Ρόδι
Ο κόκκινος «χρυσός» από την αρχαιότητα
Εναλλακτική πρόταση σε νέους και παλιούς αγρότες προσφέρει η συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς, που φτάνει να αποδίδει εισόδημα της τάξης έως και 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ροδιά είναι ανθεκτικό φυλλοβόλο δένδρο που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3-4 μ. Οι κόκκινοι χυμώδεις καρποί του ροδιού έχουν λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε σάκχαρα, βιταμίνες A, B, C, καθώς και σε μέταλλα όπως κάλλιο και πολυφαινόλες. Σε αυτά οφείλει το ρόδι την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα κυμαίνονται σε 2,5-3 τόνους εμπορεύσιμο ρόδι, ενώ το κόστος εγκατάστασης ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 540 ευρώ.

Αρώνια
Καλλιέργεια super food με super προοπτικές
Ευχάριστες εκπλήξεις κρύβουν ακόμα οι εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η αρώνια, που δεν είναι πολύ γνωστή, έχει κατά κάποιο τρόπο «επισκιαστεί» από άλλες πιο γνωστές καλλιέργειες. Η αρώνια είναι φαρμακευτικό φυτό και χάρη στη χημική σύσταση των καρπών της προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καρπός της περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E, K και συγκεντρώνει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, που είναι πολύ σημαντικά για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Η καλλιέργειά είναι εξαιρετικά αποδοτική. Δύο με τρία χρόνια μετά τη φύτευση, φτάνει τα 1.300-1.800 κιλά στρεμματική απόδοση και αποδίδει εισόδημα περίπου 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Δενδρολίβανο
Αρωματίζει, απαλύνει ξεκουράζει και τονώνει... οικονομικά
Πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο εισόδημα συνιστά η καλλιέργεια του αρωματικού φυτού, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για πωλήσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Το δενδρολίβανο υπόσχεται πολύ καλές αποδόσεις και παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια του φυτού στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται ένα νέο σχετικά πεδίο δράσης για τον ελλαδικό χώρο προσφέροντας μια εναλλακτική δυναμική ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ενώ δίνει ώθηση και στον δευτερογενή τομέα της μεταποίησης. Αποτελεί ελκυστική καλλιέργεια χάρη στο χαμηλό κόστος εγκατάστασης (350-400 ευρώ ανά στρέμμα), στην εξαιρετική απόδοσή του που είναι 250-350 κιλά αποξηραμένα φύλλα και στο εισόδημα που μπορεί να φτάσει τα 500-700 ευρώ το στρέμμα για συμβατικές καλλιέργειες και τα 1.500-1.800 ευρώ για τις βιολογικές.

Κρανιά
Προσοδοφόρα, αξιοποιώντας τις ορεινές εκτάσεις
Μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσφέροντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα. Πρόκειται για αυτόχθονο, μακρόβιο δέντρο, γνωστό από την αρχαιότητα για τον καρπό του καθώς και για το ιδιαίτερα σκληρό του ξύλο. Με στρεμματική απόδοση 1.000 κιλά ανά στρέμμα, το κράνο μπορεί να αποφέρει περίπου 800-1.300 ευρώ καθαρά έσοδα στον παραγωγό. Επίσης, το ξύλο της κρανιάς χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων μικροκατασκευών και εργαλείων (μπαστούνια, γκλίτσες, βέργες, πίπες κ.λπ.). Από τον φλοιό προέρχεται κόκκινη βαφή με την οποία παλαιότερα βάφονταν δέρματα, ενώ με τους καρπούς έβαφαν αβγά. Επίσης παράγεται ένα παραδοσιακό λικέρ. Το μόνο που ζητεί είναι νερό. Ειδικά όταν το δέντρο είναι νεαρό, χρειάζεται άφθονο νερό και το σωστό είναι να αρδεύεται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο.

Στέβια
Κερδίζει έδαφος στους Ελληνες παραγωγούς
Η στέβια είναι μια από τις λίγες συμβολαιακές καλλιέργειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Η Ελλάδα θεωρείται «προνομιούχος» χώρα για την εν λόγω καλλιέργεια, αφού η φωτοπερίοδος ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού, δίνοντας εξαιρετικά μεγάλες παραγωγές σε σχέση με άλλες χώρες, όπου το φυτό έχει το μισό ή και λιγότερο τελικό ύψος πριν την περίοδο της κοπής. Η ανάπτυξη της στέβιας απαιτεί μικρές ποσότητες νερού και λιπασμάτων. Η τιμή των ξερών φύλλων είναι 1-2,5 ευρώ και η απόδοση ανά στρέμμα 100-150 κιλά. Υπό ιδανικές συνθήκες, η παραγωγή ανά στρέμμα μπορεί να φτάσει τα 400-450 κιλά και τα έσοδα να αγγίξουν τα 1.000 ευρώ το στρέμμα. Η προέλευση του φυτού υποδεικνύει τις οικολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να ευδοκιμήσει και να αποτελέσει μια παραγωγική καλλιέργεια.

Γκότζι μπέρι
Υψηλά κέρδη και ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης
Μπορεί να μην εντάσσεται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, ανήκοντας όμως στην κατηγορία των super foods αρχίζει ήδη να γνωρίζει ζήτηση από τις βιομηχανίες μεταποίησης και σε συνδυασμό με τις ικανοποιητικές αποδόσεις, σκαρφαλώνει ψηλά στη λίστα με τις πλέον προσοδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες. Το γκότζι μπέρι, ένα ξενόφερτο φρούτο που πριν από μερικά χρόνια το αγνοούσαμε στην Ελλάδα, αυξάνει διαρκώς τις «μετοχές» του και αρχίζει να γίνεται αρεστό από καταναλωτές και βιομηχανίες, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για την καλλιέργεια του στη χώρα μας. Το φυλλοβόλο φυτό αντέχει τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40° C όσο και σε χαμηλές (όπως στους -30° C). Εντυπωσιακή είναι και η στρεμματική απόδοση που φτάνει σε 1,5 τόνο νωπών καρπών, 700-800 αποξηραμένων. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται σε 6-7 ευρώ το κιλό αποξηραμένου καρπού, δίνοντας καθαρά έσοδα περίπου 2.000 ευρώ.



Διαβάστε Περισσότερα »

Πάντα να τσεκάρεις το νερό πριν τη βουτιά-βίντεο



Πάντα να τσεκάρεις το νερό πριν τη βουτιά

Για να μη βρεθείς προ απροόπτο
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα μαθητείας για 12.000 μαθητές

Kοινή υπουργική απόφαση προβλέπει την υλοποίηση προγράμματος μαθητείας από τον ΟΑΕΔ στο οποίο θα μετάσχουν 12.000 μαθητές οι οποίοι θα εισπράξουν ημερήσια αποζημίωση της τάξεως των 11 ευρώ

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Χρ Σταϊκούρα και από τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ όπου δημοσιεύεται η σχετική απόφαση, το πρόγραμμα αφορά στο 2014 και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται περίπου στα 20 εκατ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα, μέσω του προγράμματος, οι μαθητές θα μπορούν να συμμετάσχουν σε πρακτική άσκηση, είτε σε φορείς του δημοσίου και δήμους είτε ακόμη και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης θα είναι τέσσερα εξάμηνα ενώ οι μαθητές θα απασχολούνται για έξι ώρες ημερησίως. Η απόφαση περιγράφει δύο διαδικασίες απόδοσης της ημερήσιας αποζημίωσης των 11 ευρώ στους δικαιούχους: είτε απευθείας, είτε μέσω των εργοδοτών.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μαθητών.


Διαβάστε Περισσότερα »

«Κόλλησε» στο φρεάτιο ...προσπαθώντας να πιάσει το κινητό της!



     Χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστών κατάφερε να διασωθεί μια έφηβη από το Κεντ της Αγγλίας, που κόλλησε σε μία αποχέτευση ομβρίων, στην προσπάθειά της να ανακτήσει το κινητό της τηλέφωνο.



Οι περισσότεροι από εμάς, δεν μπορούμε να αντέξουμε ούτε στιγμή χωρίς το κινητό μας.
 Προφανώς και η.. 16χρονη Έλλα Μπίρτσιναφ, πρέπει να ένιωσε έτσι, όταν πήδηξε μέσα σε ένα φρεάτιο στην προσπάθειά της να πιάσει το κινητό της που έπεσε από την τσέπη της. Δυστυχώς όμως κόλλησε εκεί και χρειάστηκε η επέμβαση πυροσβεστών για να βγει.

Σύμφωνα με μάρτυρες, η έφηβη ήταν αρκετά χαλαρή με το σκηνικό και ανησυχούσε περισσότερο για το τηλέφωνό της. Όπως η ίδια δήλωσε στο kentonline: «Μιλούσε με κάποιον και πήγα να βάλω το τηλέφωνο στην τσέπη μου, όταν έπεσε μέσα στον αγωγό. Σκέφτηκα: δε φεύγω από εδώ και πήδηξα για να το πάρω. Δεν είχα καν κολλήσει, απλά χρειαζόμουν κάποιον για να με σηκώσει, διότι η μαμά μου πανικοβλήθηκε».

Και παρόλο που η Έλλα βγήκε αλώβητη από το φρεάτιο, το κινητό της δεν είχε την ίδια τύχη που δυστυχώς έσπασε.

Guardian


Διαβάστε Περισσότερα »

Ραγδαία επιδείνωση- έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού σήμερα Πέμπτη, 10 Απριλίου,  καθώς αναμένεται να σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας οι όποιες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και δυνατούς άνεμους.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι όποιες βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Βελτίωση από το βράδυ. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι όποιες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στον Θερμαϊκό τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

    Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα βαθμιαία βελτίωση στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και εξασθένηση των φαινομένων στα υπόλοιπα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στον Θερμαϊκό 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στις βορειότερες περιοχές οπού πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι όποιες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τοπικού χαρακτήρα.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι όποιες θα είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ οι όποιοι στα νότια βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συναυλία του Τροφώνιου Ωδείου αφιερωμένη στους Ρομαντικούς συνθέτες


Σας προσκαλούμε στη συναυλία του Τροφώνιου Ωδείου που είναι αφιερωμένη στους Ρομαντικούς συνθέτες,
το  Σάββατο 12 Απριλίου 2014 και ώρα 7.30μ.μ. στο Θολωτό της Κρύας - Λιβαδειά

Οι μαθητές και καθηγητές της σχολής πιάνου, βιολιού, τσέλου και μονωδίας θα ερμηνεύσουν έργα συνθετών :
  J.Brahms,G. Bizet, Fr. Chopin, E.Grieg, N. Rimsky-Korsakov, F. Mendelssohn,G. Puccini, R.Schumann, Fr. Schubert, C.Saint-Saëns, G.Rossini, G.Verdi, P.I.Tchaikovsky
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΦΕΤ: Τι να προσέξετε στις πασχαλινές αγορές

Οι ημέρες του Πάσχα φέρνουν παραδοσιακά και κίνηση στις αγορές ειδών τροφίμων, καθώς οι καταναλωτές κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες για τα όσα επιτάσσει το έθιμο για το γιορτινό τραπέζι. Χρειάζεται όμως προσοχή.

Για αυτό το λόγο ο ΕΦΕΤ εξέδωσε οδηγίες, με συμβουλές για τις αγορές προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στο πορτοφόλι των καταναλωτών.

Τι πρέπει γενικά να προσέξετε, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ:

- Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

- Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

- Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

- Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης και στην αγορά κρέατος ειδικά με το θέμα της επισήμανσης τους (σφραγίδες)

- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

- Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

- Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.

- Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.

- Αν αγοράσετε συκωταριά και έντερα για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, αυτά δεν πρέπει να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.

- Αν προμηθευτείτε κατεψυγμένη συκωταριά, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια αυγών

- Όλα τα αυγά θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Οι προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού) περιλαμβάνουν :

- τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου,

- την κατηγορία ποιότητας και βάρους,

- την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα).

- Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αυγού διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των ορθών ενδείξεων στη συσκευασία του, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.

- Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.

- Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο ή μη φυσιολογικό κέλυφος.

- Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, ή με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

- Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε, αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

- Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών :

- Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή αυτοτραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας. Προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Τι ισχύει για τις βαφές των αυγών :

- Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες από τον κώδικα τροφίμων και ποτών. Για τη διακοσμητική χρώση των αυγών προτείνεται πρώτα η αργή θέρμανση («σε σιγανή φωτιά») και ο βρασμός των αυγών, ώστε να μη σπάσουν. Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός, τα αυγά αφήνονται μέχρι η θερμοκρασία τους να πλησιάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και ελέγχονται για πιθανά σπασίματα. Ο ΕΦΕΤ προτείνει στους καταναλωτές να βάφουν μόνο όσα αυγά έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής αυγών.

Σε περίπτωση που οι καταναλωτές διαπιστώσουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τροφίμα ή πέσουν θύμα παραπλάνησης, να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο νούμερο 11717.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ερυθρές:Έκρυβε στο mini-market παιδικά βεγγαλικά


Συνελήφθη, το μεσημέρι της Τρίτης στις Ερυθρές Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, μία γυναίκα, 51 ετών, η οποία κατηγορείται για παράνομη κατοχή και πώληση βεγγαλικών και παιδικών αθυρμάτων.

Ειδικότερα το μεσημέρι της Τρίτης, κατά την διάρκεια αιφνιδιαστικού αστυνομικού ελέγχου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ζαχαροπλαστείο- mini market), ιδιοκτησίας της 51χρονης, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα σε αποθηκευτικό χώρο εντός του καταστήματος και κατασχέθηκαν 381 βεγγαλικά, διαφόρων τύπων και 150 παιδικά αθύρματα (σκορδάκια), τα οποία η 51χρονη κατείχε προς πώληση, χωρίς να έχει εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Aυτοκίνητο-βόμβα με 75 κιλά εκρηκτικά εξερράγη στο κέντρο της Αθήνας-βίντεο


Αγνωστος προειδοποίησε με τηλεφώνημα - Ακολούθησε ελεγχόμενη έκρηξη, που συντάραξε την Αθήνα - Μεγάλες υλικές ζημιές, κανένας τραυματίας - Κλειστές το πρωί Αμερικής, Πανεπιστημίου και Σταδίου
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 05:55 στην οδό Αμερικής, έξω από την Τράπεζα Ελλάδας, ύστερα από δύο απειλητικά τηλεφωνήματα, για παγιδευμένο αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά. Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν αρχίσει ήδη τη συλλογή πληροφοριών και στοιχείων από την περιοχή, προκειμένου να διευκρινίσουν πως κινήθηκαν οι δράστες.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα άτομο το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε τρέχοντας, ενώ λίγα λεπτά μετά έγιναν τα τηλεφωνήματα.



Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, άγνωστος τηλεφώνησε στις 05:10 στην ιστοσελίδα Ζούγκλα και στις 05:15 στην Εφημερίδα των Συντακτών, και είπε: «Ανάμεσα στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, επί της οδού Αμερικής, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, υπάρχει αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά, που θα εκραγεί σε 45 λεπτά».

Αμέσως, η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ πράγματι εντοπίστηκε ένα κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας NISSAN SUNNY, που όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για το παγιδευμένο ΙΧ. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν έγκαιρα εργαζόμενους, κυρίως άνδρες security, και απέκλεισαν την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα για να μην υπάρξουν θύματα.




Πράγματι στις 05:55, ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης, που έγινε αντιληπτός σε όλη σχεδόν στην Αθήνα, από την οποία το αυτοκίνητο διαλύθηκε εντελώς, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και καταστήματα. Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και κλιμάκια της Εγκληματολογικής, ο οποίοι περιμένουν να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αρχίσουν την έρευνα στο σημείο της έκρηξης.

Για την υπόθεση αναμένονται ανακοινώσεις.  Σημειώνεται ότι, στο σημείο που άφησαν το αυτοκίνητο απαγορεύεται αυστηρά η στάθμευση ΙΧ και η περιοχή θεωρείται από τις πλέον φυλασσόμενες, λόγω των οργανισμών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκεί. Οι σταθμοί του μετρό λειτουργούν κανονικά.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ