Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πτώση 30% στην Πασχαλινή αγορά της Θήβας!




Απαισιοδοξία για τις Μαγιάτικες εκπτώσεις….

Ν. Στρατέλος: « Είναι θέμα επιβίωσης πλέον! Όταν κανείς δεν εισπράττει δεν κινείται η  αγορά»..

Σε ποσοστό 30% κάτω από τα περσινά επίπεδα κυμάνθηκε η Πασχαλινή αγορά στην Θήβα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Στρατέλο, ο οποίος επισημαίνει, πως αν δεν υπάρξουν σύντομα ανάπτυξης και αν οι κυβερνώντες δεν μιλήσουν ειλικρινά στον κόσμο  για την συνέχιση των φόρων και των νέων μνημονίων, τότε η ανάπτυξη που εκείνοι βλέπουν δεν πρόκειται να έρθει ποτέ.

«Ο κόσμος χάνει καθημερινά εισόδημα κανείς δεν  είναι σίγουρος για την δουλειά του , οι επιχειρήσεις κλείνουν συνεχώς  και η κατάσταση θα συνεχίζει να είναι απελπιστική» τονίζει ο εκπρόσωπος των εμπόρων, αναφερόμενος και στα δημοτικά σφαγεία, που αποτέλεσαν επίσης αντιοικονομικό παράγοντα τις ημέρες του Πάσχα, καθώς οι κρεοπώλες αναγκάστηκαν, με πρόσθετα έξοδα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο,   να  μεταβούν σε όμορους νομούς, επιβαρυνόμενοι τα κόστη, τα οποία δεν μετακύλησαν στις τιμές…

«Σοβαρότερο ήταν το πρόβλημα για την δημόσια υγεία , καθώς πολλά ζώα σφάχτηκαν σε στάνες και ρέματα  από ιδιώτες» τονίζει ο κ. Στρατέλος, ευελπιστώντας σύντομα να βρεθεί λύση για τα σφαγεία της περιοχής…

Απαισιόδοξος δηλώνει ο εκπρόσωπος των εμπόρων και για τις εκπτώσεις , που αρχίζουν τον Μάϊο, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά «ο κόσμος βογκάει»..

« Είναι θέμα επιβίωσης πλέον» υπογραμμίζει, τονίζοντας πως «όταν κανείς δεν εισπράττει δεν κινείται η αγορά», παρά τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων, που θα χρησιμοποιήσουν οι συνάδελφοί του, τα οποία αναμένεται να κυμανθούν μέχρι και 70%…

Ασχολίαστο ωστόσο, δεν άφησε ούτε το περίφημο πλεόνασμα! «Πριν λίγα χρόνια είχαμε χρεοκοπημένο κράτος  και ξαφνικά βρεθήκαμε  με πλεόνασμα. Πως γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις  καταστήματα, σπίτια και το κράτος  να έχει  πλεόνασμα, μόνο αυτοί το καταλαβαίνουν» επισημαίνει, στέλνοντας μήνυμα στους κυβερνώντες ότι «Οι αλχημείες δεν οδηγούν πουθενά και καλά θα κάνουν να πουν επιτέλους την αλήθεια στους πολίτες»!
viotiki-ora.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι νέοι πίνακες με τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ για το 2014




Τις αποδόσεις, την ασφαλιζόμενη αξία και το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που θα πρέπει να πληρώσουν οι αγρότες ανά καλλιέργεια για το 2014 προσδιορίζει με απόφασή του ο ΕΛΓΑ.
Με την απόφαση αλλάζουν και τα έντυπα της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, που υποβάλλονται στον ΕΛΓΑ.Με την απόφαση αλλάζουν και τα έντυπα της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, που υποβάλλονται στον ΕΛΓΑ.
Στο παράρτημα ΙΙΙ της σχετικής απόφασης, που τροποποιείται, περιλαμβάνει τους πίνακες με όλες τις καλλιέργειες και τα είδη ζώων. Παράλληλα, αλλάζουν και τα έντυπα της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, που υποβάλλονται κάθε χρόνο στον ΕΛΓΑ, καθώς και της Εξουσιοδότησης προς τον οργανισμό, στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος θέλει να παρακρατείται η εισφορά από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Όπως αναφέρεται στη σχετική τροποποιητική απόφαση, εάν κατά την εξέταση των ιστορικών αρχείων της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής διαπιστωθεί ότι υπάρχουν παραγωγοί που δηλώνουν πολυετείς −μόνιμες καλλιέργειες/ζωικό κεφάλαιο κάποιο έτος και στη συνέχεια δεν τις/το δηλώνουν ή και αντίστροφα, τότε πραγματοποιείται έλεγχος και εφόσον διαπιστωθεί ότι η εκμετάλλευση είναι παραγωγική και ανήκει στον ίδιο παραγωγό, αποστέλλεται έγγραφο με το οποίο ενημερώνεται ο παραγωγός ότι, από ελέγχους που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι έχει στην κατοχή του εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν δηλώθηκαν ή δεν δηλώθηκαν ορθώς και για τις οποίες πρέπει να καταβληθεί η αντίστοιχη εισφορά. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί η αντίστοιχη εισφορά τότε ο παραγωγός δεν θεωρείται ασφαλιστικά ενήμερος για το έτος αυτό, με συνέπεια να μην μπορεί να καταβληθεί η αντίστοιχη αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς στο τρέχον έτος, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου».
Βρείτε τους σχετικούς πίνακες στη σχετική Τροποποιητική απόφαση για την ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ του 2014.pdf
Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσα παίρνουν δήμαρχοι και ευρωβουλευτές -Πώς εξηγείται το ενδιαφέρον των υποψηφίων

Παρά τη δραστική μείωση των αποδοχών τους από τον Ιανουάριο του 2013, πολλές δεκάδες χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στη μάχη για μια θέση, στα αιρετά συμβούλια των οργανισμών τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Κάποιος ρομαντικός θα το απέδιδε στη διάθεση τους για προσφορά. Oσοι, όμως, γνωρίζουν τα ενδότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, κλείνουν... πονηρά το μάτι υπενθυμίζοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ανέκαθεν πρωταθλήτρια στη διαφθορά.

Το ερώτημα, δε, που θέτουν δύσκολα απαντάται. Η αποζημίωση που θα πάρει ένας τοπικός άρχων, σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, φτάνει ή όχι για να καλύψει τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας και τα αυξημένα, λόγω θέσης, προσωπικά του έξοδα, ιδιαίτερα όταν έχει οικογένεια;

250.000 ευρώ μικτά οι δήμαρχοι

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να εισπράξει ένας τοπικός άρχοντας, στα πέντε χρόνια της θητείας του, ανέρχεται στα 250.000 ευρώ μικτά: δηλαδή γύρω στα 160.000 ευρώ καθαρά. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στην συνολική αποζημίωση των περιφερειαρχών και των δημάρχων σε πόλεις άνω των 100.0000 κατοίκων, οι μηνιαίες μικτές αποδοχές των οποίων ανέρχονται σε 4.275 ευρώ.

Οι αντιπεριφερειάρχες εισπράττουν 3.206 ευρώ, ενώ οι αντιδήμαρχοι στους μεγάλους δήμους εισπράττουν 2.137 ευρώ. Μικρότερα είναι τα ποσά που εισπράττουν οι δήμαρχοι σε πόλεις από 20.000-100.000 κατοίκους (3424 ευρώ) και σε πόλεις κάτω των 20.000 κατοίκων (2565 ευρώ), ενώ οι αντίστοιχοι αντιδήμαρχοι παίρνουν 1710 και 1283 ευρώ μικτά, αντίστοιχα.

Καλοπληρωμένοι οι ευρωβουλευτές

Εντελώς διαφορετικά είναι τα μεγέθη όσον αφορά τους ευρωβουλευτές, των οποίων ο μισθός ανέρχεται σε 6.200 ευρώ καθαρά, ποσό που υπερδιπλασιάζεται όταν συμμετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του ευρωκοινοβουλίου, που η κάθε μία πληρώνεται προς 304 ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επίσης 21.000 ευρώ για τους συνεργάτες τους στα γραφεία των Βρυξελλών, 5.000 ευρώ για συνεργάτες και άλλα 4.000 ευρώ για έξοδα του γραφείου τους στη χώρα προέλευσης τους. Εχουν όλα τα προνόμια των μελών του εθνικού κοινοβουλίου, όσον αφορά τους συνεργάτες και τους αστυνομικούς για τη φύλαξη τους, αεροπορικά εισιτήρια (για το πήγαινε-έλα στις Βρυξέλλες) και άλλα εισιτήρια για το ταξίδι και τη φιλοξενία στις Βρυξέλλες, 110 ατόμων ετησίως.

Διαβάστε Περισσότερα »

Tι τηλεθέαση έχουν τα δελτία ειδήσεων -Ποιες εκπομπές είναι πρώτες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος της τηλεθέασης στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, αλλά και στη δημόσια, όπου κυριαρχούν εκπλήξεις, ανατροπές αλλά και... σταθερές αξίες.


Στα δελτία των 8 διεξάγεται η σκληρότερη μάχη. Χθες το βράδυ οι μετρήσεις έδειξαν:
ΑΝΤ1 : 21,6%
ALPHA: 14,1%
STAR: 13,9%
MEGA : 13,6%
ΣΚΑΪ ΝΕΑ: 5,2%

Στην πρωινή ζώνη κυριαρχεί ο Γιώργος Παπαδάκης:
Πρωινό ΑΝΤ1 28,7%
Κοινωνία Ωρα MEGA: 20,1%
Πρώτη Γραμμή (Σκάι): 15,6%
Happy Day (Alpha): 14,6%
Πρωινή Ενημέρωση (ΔΤ): 5,1%

Αλλά και στην ζώνη των 10:00 επικρατεί ο ΑΝΤ1:

Το Πρωινό (ΑΝΤ1): 31,3%
Πρωινό Μου (MEGA): 19,6%
Τώρα (Σκάι): 8,6%
LIVE U (STAR): 7,8%


Διαβάστε Περισσότερα »

Απόλυτα επιτυχημένο το ‘’ 1ο Οδοιπορικό’’ του Αποστόλου στη Βοιωτία


 Από τον  πολιτικό μηχανικό  Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
Την Παρασκευή 11.4.2014 οι υποψήφιοι του συνδυασμού της Π.Ε. Βοιωτίας με επικεφαλής τον Βουλευτή Ευβοίας, υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς επισκέφθηκαν κατά σειρά:  το Νοσοκομείο Θήβας, το Νοσοκομείο Λιβαδειάς, την έδρα της Π.Ε. Βοιωτίας και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.
Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, Ευβοϊκής καταγωγής και γνώριμος του κ. Αποστόλου, μας περιέγραψε ο ίδιος με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα του Νοσοκομείου και τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει.
 Υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα, ίσως κινήθηκε λίγο παραπέρα από τα υπηρεσιακά του πλαίσια  και γι αυτό αποχαιρετώντας τον του είπα ‘’...πνεύμα πρόθυμον…σαρξ ?.....’’
Πρίν τη Λιβαδειά  σταματήσαμε για λίγο στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου όπου μας ενημέρωσε πλήρως η κυρία Σφήκα σύζυγος του αντιδημάρχου Αλιάρτου  και συνυποψηφίου κ.Χρίστου Πελώνη  απο το Μαυρομάτι.
Επόμενη στάση ήταν η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, όπου ο ‘’οικοδεσπότης’’ αντιπεριφερειάρχης παλαιόθεν φίλος μου Γιώργος Μουλκιώτης μας υποδέχτηκε με ανοικτές αγκάλες .
Ήταν για μένα μια άκρως συγκινητική στιγμή γιατί αποκατέστησα την άλλοτε στενή μας σχέση .  Μας σφυρηλάτησαν στο παρελθόν  οι κοινές πολιτικές καταβολές, οι κοινοί αγώνες και οι ακατάλυτοι δεσμοί της χωρικής γειτονίας.
Στον σύντομο αλλά μεστό νοημάτων  και συμβολισμών λόγο του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε 1ον  στα πολλά μειονεκτήματα  της ‘’Καλλικρατικής’’  θεωρίας και πρακτικής όπως τα έζησε στα πρώτα 3½ χρόνια, που χρήζουν άμεσης επέμβασης και 2ον στα πολλά προβλήματα της περιφέρειας με έμφαση της Βοιωτίας   3ον στην οικονομική ασφυξία της περιφέρειας ως αποτέλεσμα των μνημονίων
Θεώρησε τον κ. Αποστόλου αυριανό Περιφερειάρχη που ανταπαντώντας του   υπογράμμισε ότι με την αποθησαυρισμένη εμπειρία του θα κληθεί να συμμετάσχει στον σχεδιασμό  της νέας ’’περιφερειακής αρχιτεκτονικής’’
Τελευταία επίσκεψη  στη Λιβαδειά ήταν στον επί 25ετία πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτη Αγνιάδη όπου τύχαμε εγκάρδιας υποδοχής και διαπιστώσαμε εκτεταμένη συναντίληψη. Πέρα του ¼  αιώνα στο τιμόνι του Επιμελητηρίου συμβαίνει να είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και ταυτόχρονα στα  πρώτα 3½ της  ‘’Καλλικρατικής’’  περιόδου  περιφερειακός σύμβουλος
Στην εκτεταμένη εντυπωσιακή  πέρα πάσης προσδοκίας προσφώνησή του, έδωσε με απόλυτη ευχέρεια ΟΛΑ  τα χαρακτηριστικά του Νομού με έμφαση στα θέματα : (Κωπαΐδα και πρωτογενής παραγωγή-Ασωπός,- τουριστικός ορεινός  όγκος Παρνασσού –αξιοποίηση Αρχαιολογικών θησαυρών-θρησκευτικός τουρισμός)
Εξέφρασε την αντίθεσή του στην προσπάθεια υποβάθμισης αν όχι κατάργησης του επιμελητηριακού θεσμού  και του έργου που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα όπου βρήκε αρωγό τον κ. Αποστόλου
Περιέγραψε  την σημερινή απελπιστική κατάσταση των 10000 επαγγελματιών και βιοτεχνών που είναι γραμμένοι στο Επιμελητήριο Βοιωτίας.
Όλοι αυτοί είναι μελλοθάνατοι σε αναμονή τόνισε με την γνωστή γλαφυρότητα , την αμεσότητα  και την θερμότητα του λόγου του.
Μέσα στα μέγγενη  των παγκοσμιοποιημένων αγορών και -ότι απ αυτές περισσεύει - στα σαγόνια του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου, μου θύμισαν  το έργο  του Άρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου»
Την ενημέρωση  ολοκλήρωσε ο διοικητικός προϊστάμενος  κ. Ευ  Φουντάς που με κάλυψε απόλυτα όταν αναφέρθηκε  στην άμεση ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού
Μετά την σταδιακή μετάλλαξη από τον ’’ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό’’ - μιας δηλαδή ήπιας μορφής  Κευνσιανισμού  του Κων/νου Καραμανλή , στον νεοφιλελευθερισμό του Κων/νου Μητσοτάκη, στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό τώρα Σαμαρά, στην πλήρη απαξίωση και   ενσωμάτωση της σοσιαλδημοκρατίας στο ‘’σύστημα’’, ακόμη και για το ‘’συντηρητικό’’ τόξο μόνη διέξοδος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Την όλη θετική εικόνα αμαύρωσε η συμπεριφορά της κυρίας που διοικεί το στην ‘’εντατική’’ ημιθανές,  Νοσοκομείο της Θήβας.
 Έκλεισε την πόρτα σε δύο βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  τον Βοιωτό κ. Γιάννη Σταθά και τον εν δυνάμει Περιφερειάρχη Στερεάς Βαγγέλη Αποστόλου.
Μεταξύ των επισκεπτών  ήταν και ο υπογράφων,  που  στηλίτευσε την φραστική επίθεση εναντίον της από τα Μ.Μ.Ε. του κ. Σβίγγου  και κατανόησα την συμπεριφορά της.
Δυστυχώς αποδεικνύεται πλήρως ακατάλληλη για την θέση που της εμπιστεύτηκαν.
Κοντά στα άλλα προβλήματα του Νοσοκομείου και στα γενικότερα προβλήματα υγείας, η κυρία αυτή επιταχύνει τα φαινόμενα αποσύνθεσης. Σε αντίθεση με τη Λιβαδειά πολύ δύσκολα μίλησαν οι εργαζόμενοι σ΄αυτό και ήταν διάχυτο ένα κλίμα ανελευθερίας,αυταρχισμού,καταπίεσης
Οι βουλευτές Βοιωτίας της ΝΔ πρέπει να κατανοήσουν ότι με την ιταμή   συμπεριφορά της απέναντι σε δύο κοινοβουλευτικούς πέρα από τα παραπάνω καταρρακώνει έτι περαιτέρω το κλονισμένο κύρος του κοινοβουλίου .
Αν από τα παραπάνω  οι βουλευτές νομίζουν ότι ‘’επωφελείται’’  το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς  και κατ επέκταση η πόλη των , θα τους πω ‘’...ότι πλανώνται πλάνην οικτράν…’’  και  ’’…..άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι….’’
Ο κ. Μπασιάκος όμως πρέπει να την ρυμουλκήσει  αμέσως από την θέση της  εν ανάγκη κτυπώντας και την γροθιά του στο γραφείο του Άδωνη. Αυτό θα έκανε ο  θείος του. Ας τον μιμηθεί επί τέλους κατ΄ελάχιστον.
*  τ. Κοινοτάρχης Βαγίων ( σημερινή Δ.Ε. Θηβών)  -τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ
   Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον συνδυασμό " Η Στερεά σε νέα τροχιά ''
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Αριστερής Παρέμβασης στη Στερεά την Τετάρτη στη Λαμία

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα σας προσκαλεί σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου της, εν’ όψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών του Μαΐου, την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, στις 7:00μμ, στην Αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Πλατεία Ελευθερίας 3, στη Λαμία.

            Τις θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης θα παρουσιάσουν ο Υπ. Περιφερειάρχης Βασίλης Ζούμπος, ο Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Χρόνης Βάρσος, ο Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Παντελής Μπρόφας και οι Υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περιφερειακό Σχήμα
Facebook: Αριστερή Παρέμβαση Στερεάς Ελλάδας

Διαβάστε Περισσότερα »

Στο Δίστομο ο Κώστας Μπακογιάννης


Κιβωτό μνήμης και ελπίδας χαρακτήρισε το μαρτυρικό Δίστομο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη 24 Απριλίου και το Μαυσωλείο, όπου  απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Βοιωτία, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλάζουμε. Στην καρδιά της Ελλάδας» βρέθηκε στο Δίστομο, το οποίο, όπως είπε, «αντιπροσωπεύει το αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού και της κοινωνίας μας και αποδεικνύει ότι μπορούμε, παρά τις αντιξοότητες, να σταθούμε όρθιοι και να τα καταφέρουμε».

Στη συζήτηση, που έγινε στο Δημαρχείο της περιοχής, ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει η Βοιωτία  συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, βιομηχανία, τουρισμό, πολιτισμό και περιβάλλον, με μεγαλύτερο ανταγωνιστικό όπλο το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης έκανε ειδική μνεία στην Αντίκυρα όπου, όπως υπογράμμισε, υπάρχει ένα απτό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης: μια σημαντική παραγωγική βιομηχανία αλουμινίου  και ένα προστατευμένο και καθαρό περιβάλλον που αποδεικνύεται από τις γαλάζιες σημαίες των παρακείμενων ακτών.

Ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, υποδεχόμενος τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, τόνισε ότι από τη θητεία του στο Δήμο Καρπενησίου, ο Κώστας Μπακογιάννης είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα ενός μικρού, ορεινού, ιστορικού Δήμου και αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Στην αναλυτική ενημέρωση για τα ζητήματα, που καίνε το δήμο, τέθηκαν το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, η τουριστική ανάπτυξη, και η περαιτέρω ενίσχυση του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.



Συμφωνήθηκε, μάλιστα, να συνεχιστεί η προσπάθεια, που έχει αναληφθεί από κοινού, για τη δημιουργία ενός συντονιστικού δικτύου ορεινών περιοχών, που θα στοχεύει στη διαμόρφωση μιας «ορεινής πολιτικής» κυρίως στον τουρισμό, αντίστοιχης με αυτή της νησιωτικής χώρας.

Τέλος, επισκεπτόμενος μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές μονάδες που βρίσκονται στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Αλουμίνιον Α.Ε., ο κ. Μπακογιάννης είχε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων: για τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει συνολικά η επιχείρηση αλλά και τις ανάγκες και τα προβλήματα των περίπου 1500 εργαζομένων.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πρότυπη Καθετοποιημένη Μονάδα Παραγωγής Γαλακτοκομικών Προϊόντων στα Βάγια Βοιωτίας


Διαβάστε Περισσότερα »

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην Ι.Μ.Ζωοδόχου Πηγής Νεοχωρίου

Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς θα γίνεται ο «συμψηφισμός ΦΠΑ»

Τι αλλάζει με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί  - Ποιοι εξαιρούνται από το ειδικό καθεστώς- Διαβάστε ολόκληρη την προτεινόμενη διάταξη
«Κατ’ επιλογήν» θα κάνουν χρήση οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες του  δικαιώματος να μην πληρώνουν ΦΠΑ, αν δεν τον έχουν εισπράξει. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, την οποία έχει προετοιμάσει ο αρμόδιος υφυπουργός κύριος Γιώργος Μαυραγάνης.

Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει παράλληλα με το σημερινό φορολογικό καθεστώς που βασίζεται στο λεγόμενο «σύστημα των δεδουλευμένων πράξεων», το οποίο όμως, όπως τονίζεται στην συνοδευτική έκθεση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, "έχει οδηγήσει σε οικονομική στενότητα χιλιάδες εταιρείες και έχει συμβάλλει στην υπερφόρτωση των φορολογικών δικαστηρίων, τα οποία οφείλονται στην μη έγκαιρη πληρωμή τιμολογίων που έχουν εκδοθεί".

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, καθιερώνεται ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής.

Με την εφαρμογή του ειδικού αυτού καθεστώτος, αναβάλλεται η φορολογική υποχρέωση επί των πωλήσεων, ώστε να συμπίπτει χρονικά με την πληρωμή. Κατά συνέπεια, το σημείο στο οποίο οι φορολογούμενοι δικαιούνται να εκπέσουν το ΦΠΑ επί των αγορών αναβάλλεται επίσης, έως ότου ο ΦΠΑ έχει πράγματι καταβληθεί στον προμηθευτή.

Η άμεση εφαρμογή του μέτρου, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, θα επιφέρει αύξηση των ταμειακών ροών και την ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τη δραστική μείωση των υποθέσεων που επιλύονται δικαστικά.

Παράλληλα, η εφαρμογή του συστήματος αυτού, που βασίζεται στις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, θα συμβάλλει στην αποφυγή της δημιουργίας ενός νέου κύματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και θα καταπολεμήσει την απάτη που σχετίζεται με το ΦΠΑ.

Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα

-          Δίδεται η δυνατότητα των υποκείμενων σε ΦΠΑ, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχουν υπερβεί τις 500.000 ευρώ, να επιλέξουν την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος καταβολής, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων.
-          ως προς τα πρόσωπα που εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς, ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής που αφορά τις πραγματοποιούμενες από τα πρόσωπα αυτά φορολογητέες πράξεις και ο φόρος εισροών εκπίπτει κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος που αφορά τις φορολογητέες πράξεις που λαμβάνουν από άλλους υποκείμενους στο φόρο.
-          ως προς τους υποκείμενους στο φόρο λήπτες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς, αυτοί εκπίπτουν το φόρο που αναλογεί στις πράξεις αυτές κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος.
-          λόγω του προαιρετικού χαρακτήρα της, πρέπει να γίνει υποβολή δήλωσης στην αρμόδια ΔΟΥ, που ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν μπορεί να παύσει πριν από τη λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.

Εξαιρέσεις

Δεν υπάγονται σε αυτό το ειδικό καθεστώς και για τις οποίες εφαρμόζονται, συνεπώς, οι γενικές διατάξεις: παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο, εισαγωγές αγαθών, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών, πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών, λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών και πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται  στο εσωτερικό της χώρας.

Για λόγους διασφάλισης της φορολογικής συμμόρφωσης, στο ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο, ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων:

-           δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ  και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή
-          έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή.
Επίσης δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο πριν από την παρέλευση δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.

Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων και για να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου όσων υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς, προβλέπεται η υποχρέωση των υποκείμενων στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς:

-          να αναγράφουν στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν την ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής»,  ώστε να είναι γνωστό στον αντισυμβαλλόμενό τους ότι μπορεί να εκπέσει το ΦΠΑ κατά το χρόνο της πληρωμής,
-          να τηρούν τα λογιστικά τους αρχεία με τρόπο που να διαπιστώνονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές της αντιπαροχής για τις πράξεις παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούν ή λαμβάνουν και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω εισπράξεις και πληρωμές.

Επιπλέον, οι υποκείμενοι στο φόρο που λαμβάνουν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, από υποκείμενους του ειδικού καθεστώτος, υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά τους αρχεία με τρόπο που να διαπιστώνονται οι πληρωμές που πραγματοποιούν για τις εν λόγω πράξεις και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω πληρωμές.

Πότε διακόπτεται το καθεστώς

Ο υποκείμενος στο φόρο δεν μπορεί να παραμείνει στο ειδικό καθεστώς στην περίπτωση που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, όπως ορίζονται από αυτό, καθώς και όταν υποπίπτει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή.

 Στην περίπτωση αυτή η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει εγγράφως και αιτιολογημένα τον υποκείμενο και η έξοδος από το καθεστώς ισχύει από τη φορολογική περίοδο που έπεται της εν λόγω ειδοποίησης.

Επιπλέον, το ειδικό καθεστώς παύει να ισχύει κατά την επόμενη διαχειριστική περίοδο για υποκείμενους στο φόρο, οι οποίοι κατά την εκάστοτε προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν κύκλο εργασιών πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να ζητήσει την έξοδό του από το ειδικό καθεστώς με δήλωση που υποβάλλει στη Φορολογική Διοίκηση, οπότε η έξοδος αυτή θα ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.


Η προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής:

Στον Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), όπως ισχύει, προστίθεται νέο άρθρο 39β, ως εξής:

«Άρθρο 39.β
Ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής

1. Κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων του παρόντος Κώδικα, οι υποκείμενοι στο φόρο των οποίων των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχει υπερβεί τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, μπορούν να επιλέξουν την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου.

2. Για τα πρόσωπα που εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς:
α) Ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής ή μέρους αυτής που αφορά τις πραγματοποιούμενες από τα πρόσωπα αυτά φορολογητέες πράξεις.
β) Ο φόρος εισροών εκπίπτεται κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος ή μέρους αυτού που αφορά τις φορολογητέες πράξεις που λαμβάνουν από άλλους υποκείμενους στο φόρο.

3. Οι υποκείμενοι στο φόρο λήπτες παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς, εκπίπτουν το φόρο που αναλογεί στις πράξεις αυτές κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος.

4. Στο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες πράξεις:
α) Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 έως 28.
β) Εισαγωγές αγαθών
γ) Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.
δ) Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών.
ε) Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών
στ) Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.

5.  Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς πραγματοποιείται με υποβολή δήλωσης στην αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου και δεν μπορεί να παύσει πριν τη λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.

 6. Στο ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο, ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ  και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55, παρ. 2 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Επίσης δεν μπορεί να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς υποκείμενος στο φόρο πριν από την παρέλευση δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη της δραστηριότητάς του.

7. Οι υποκείμενοι στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς υποχρεούνται να αναγράφουν στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν την ένδειξη «ειδικό καθεστώς καταβολής του φόρου κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής - άρθρο 226.7α Οδηγίας 2006/112/ΕΚ».

8. Οι υποκείμενοι στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές της αντιπαροχής για  παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν ή λαμβάνουν και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω εισπράξεις και πληρωμές. Επίσης οι υποκείμενοι στο φόρο που λαμβάνουν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, από υποκείμενους του ειδικού καθεστώτος, υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι πληρωμές που πραγματοποιούν για τις εν λόγω πράξεις και να παρέχουν ηλεκτρονικά πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση για τις εν λόγω πληρωμές.

9. Ο υποκείμενος στο φόρο δεν μπορεί να παραμείνει στο ειδικό καθεστώς στην περίπτωση που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, όπως ορίζονται από αυτό ή υποπίπτει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55, παρ. 2 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Στην περίπτωση αυτή η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει εγγράφως και αιτιολογημένα τον υποκείμενο και η έξοδος από το καθεστώς ισχύει από τη φορολογική περίοδο που έπεται της εν λόγω ειδοποίησης. Επίσης το ειδικό καθεστώς παύει να ισχύει για την επόμενη διαχειριστική περίοδο για υποκείμενους στο φόρο, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Ο υποκείμενος στο φόρο μπορεί να ζητήσει την έξοδό του από το ειδικό καθεστώς με δήλωση που υποβάλλει στη Φορολογική Διοίκηση και η έξοδος αυτή θα ισχύει από την επόμενη διαχειριστική περίοδο.

10. Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται:
α) Ο τύπος, το περιεχόμενο και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης ένταξης ή εξόδου από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου.
β) Ο τρόπος τήρησης των λογιστικών αρχείων, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της  είσπραξης ή πληρωμής του οφειλόμενου φόρου.
γ) Ο τρόπος ηλεκτρονικής ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης.
δ) Κάθε άλλο θέμα που απαιτείται για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχερός ο καιρός σε όλη τη χώρα σήμερα

Αστατος αναμένεται ο καιρός σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια τις απογευματινές ώρες. Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων στα ορεινά το απόγευμα.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου. στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.



Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Θεσσαλία και την ανατολική στερεά. βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία η μεγίστη 2 με 3 χαμηλότερη.



Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη.

Άνεμοι: δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.



Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα νησιά του ανατολικού αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. βελτίωση από το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι. στα νότια δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Φεύγει μέχρι να ξανάρθει, η αφρικανική σκόνη

Τις τελευταίες δύο ημέρες λόγω των έντονων νοτιοανατολικών ανέμων έχει μεταφερθεί μεγάλη ποσότητα σκόνης από την Αφρική, Τετάρτη 23 Απριλίου 2014. Η ποσότητα της σκόνης, μάλιστα, ήταν τέτοια που με δυσκολία μπορούσε κανείς να διακρίνει το Παλαμήδι και το Μπούρτζι αλλά και την απέναντι ακτή

Καθαρίζει από την Παρασκευή η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο, η σκόνη από την έρημο της Σαχάρας θα επανέλθει. Το φαινόμενο, όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, θα μας απασχολεί μέχρι τον Ιούνιο.

Το τελευταίο τριήμερο η εισβολή της σκόνης ήταν ορατή ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού, ιδίως στις επιφάνειες των αυτοκινήτων,

«Οι νοτιάδες που έπνεεαν σε Λιβύη-Μαρόκο την έστειλαν προς τα εδώ από τις ακτές της Αφρικής, αφού και στη χώρα μας επικρατούσαν νοτιάδες, συνδυασμός που ευνοεί τη μεταφορά σκόνης σε μεγάλες ποσότητες» εξηγεί στα Νέα της Παρασκευής ο Αντώνης Λάλος, διευθυντής στο Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο Προγνώσεων της ΕΜΥ.

Νέα «παρτίδα» σκόνης αναμένεται να μας επισκεφθεί από το Σάββατο και από τη Δυτική Ελλάδα.

Η μεταφορά σκόνης στην Ελλάδα διαρκεί από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο, καταλήγει ο κ. Λάλος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη του Γιάννη Κόρδατζη στα Βάγια


   Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΗΒΑΣ μαζί με υποψηφίους από τα Βάγια επισκέφτηκαν την Πέμπτη 24 Απριλίου  τα Βάγια. Επικεφαλής ήταν ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Κόρδατζης.
    Πρώτος σταθμός ήταν η λαϊκή αγορά όπου ακούστηκαν τα παράπονα των πωλητών για το μειωμένο τζίρο και για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
   Θετικά μηνύματα για την υποστήριξη του συνδυασμού έδωσαν οι πελάτες της λαϊκής που δήλωναν απογοητευμένοι από το θεσμό του Καλλικράτη αλλά και από το … μη έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
       Δεύτερος, και σπουδαιότερος σταθμός, ήταν το ΚΑΠΗ Βαγίων. Εδώ, έγινε γόνιμη συζήτηση με τα μέλη του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων και τους εργαζόμενους του.
        Οι προτάσεις και η σοφία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας εξέπληξαν όλο το κλιμάκιο του ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  ΘΗΒΑΣ. Υποσχεθήκαμε ότι θα λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας τις απόψεις τους.
     Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνέχιση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” και την αβεβαιότητά τους για το εργασιακό τους μέλλον μιας και το πρόγραμμα λήγει το Σεπτέμβριο του 2014.
      Η παράταξή μας συμπαρίσταται στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και θα κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών του Δήμου καθώς και στο δημόσιο χαρακτήρα τους.   
    Τέλος,έγινε επίσκεψη στο Δημαρχείο και το ΚΕΠ Βαγίων. Ενημερώθηκαν οι υπάλληλοι για το πρόγραμμα του συνδυασμού που αφορά τη Δημοτική Ενότητα Βαγίων και δηλώθηκε η μελλοντική συνεργασία με τους εργαζόμενους του Δήμου.
    Δόθηκε η υπόσχεση ότι, σε περίπτωση νίκης του συνδυασμού, θα γίνεται συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα Βάγια σε τακτά χρονικά διαστήματα με θέματα ημερήσιας διάταξης ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη του μελισσοσχολείου στο Αεροδρόμιο Θήβας



Παρασκευή, 2 Μαΐου στις 11:00 π.μ.

 «Άρχισε το μελισσοσχολείο… O σύλλογός μας αποφάσισε να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την ενημέρωση των μαθητών για την ζωή και τις δραστηριότητες των μελισσών και των προϊόντων τους. Πηγαίνουμε σε διάφορα πεδία προσγείωσης ή και αεροδρόμια της χώρας όπου μαζεύονται οι μαθητές και παρακολουθούν την παρουσίαση και την κυψέλη
παρατήρησης (μια κυψέλη με διάφανα καλύμματα) από μέλος του συλλόγου μας-διδάκτορα πανεπιστημίου- που πετάει εκεί με ένα υπερελαφρύ αεροπλάνο (ΥΠ.Α.Μ). Τα παιδιά και οι διδάσκοντες έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα αεροπλάνα μας και γενικά την αεροπορική ιδέα. Τα έξοδα καλύπτονται από δωρεές που δίδονται από ενδιαφερόμενους ανθρώπους και εταιρίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό». ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΗΓΑΣΟΣ

Θα ήταν μια καλή εμπειρία και ευκαιρία να επισκεφτούν την αερολέσχη Θηβών και Σχολεία της περιοχής, να ενημερωθούν για την ζωή και τις δραστηριότητες των μελισσών και των προϊόντων τους.


Μήπως θα ήταν καλό η εκάστοτε Δημοτική αρχή και λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς να δείξουν λίγο παραπάνω ενδιαφέρον,κατανόηση και συμπαράσταση στους ανθρώπους αυτούς που έχουν φέρει και μεγαλώσει την αεροπορική ιδέα στην περιοχή μας αντι να τους αντιμετωπίζουν σαν μια απλή επιχείρηση με ότι συνεπάγεται αυτό???Το γνωρίζεται κύριοι ότι η Θήβα είναι πλέον επίσημα γνωστή πανελλαδικά σαν αεροπορικό πεδίο αναγνωρισμένο από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας?Μήπως θα ήταν καλό να σταθούμε όλοι πλάι στους ανθρώπους αυτούς και όχι απέναντι ?........

Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στην αερολέσχη Θήβας και στον Κ.Αντωνίου, για τις συνεχής δράσης η πολιτιστικές η εναέριες. Πάντα είναι παρόν σε ότι και αν χρειασθεί. Πιστεύω συμβάλει πολύ στην αναγνωρισιμότητα της περιοχής και όχι μόνο, γιατί όλα τα υπερελαφρά πτητικά μέσα που υπάρχουν σε αυτόν τον χώρο μπορούν σε πολλές περιπτώσεις, πέρα από την ψυχαγωγία για πολλούς ανθρώπους, να γίνουν και χρήσιμα για εναέριες έρευνες, πυροπροστασία και για πολλούς άλλους σκοπούς.Οι τοπικοί φορείς να δείξουν ενδιαφέρον και συμπαράσταση στους ανθρώπους αυτούς που έχουν πρωτοστατήσει σε αυτήν την αεροπορική ιδέα. Να είμαστε διάπλα τους και όχι απέναντι, και να παει η περιοχή ακόμη πιο ψηλά. Εγώ το εύχομαι. Δεν είναι επιχείρηση. Είναι τόπος ψυχαγωγίας, και είναι ένα κόσμημα της περιοχής.


thiva-post

Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου Κώστα Μπακογιάννη στη Λιβαδειά

 Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Αλλάζουμε. Στην καρδιά της Ελλάδας» και την παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων στη Βοιωτία έκανε το βράδυ της Πέμπτης 24 Απριλίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και επικεφαλής του συνδυασμού Κώστας Μπακογιάννης στη Λειβαδιά.

Προερχόμενος από το μαρτυρικό και ηρωϊκό Δίστομο, όπου απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ο Κώστας Μπακογιάννης κάλεσε τους Βοιωτούς πολίτες να δώσουν μαζί τη σύγχρονη μάχη, που απαιτεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων, η πρόοδος και η ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας.

«Η Στερεά μπορεί να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση. Εμείς θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Αλλώστε, έχουμε πληρώσει ως κοινωνία και χώρα ακριβά το κόστος των αστοχιών και των ψεμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Μπακογιάννης.

Μιλώντας για τη νέα αντίληψη, που διακατέχει τον ίδιο και την ομάδα με την οποία διεκδικεί την Περιφέρεια σημείωσε «επιμένουμε στη γλώσσα του ρεαλισμού. Δεν καταθέτουμε ευχολόγιο. Δεν τάζουμε τα πάντα στους πάντες. Έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις, κοστολογημένο πρόγραμμα και σχέδιο. Δεν μπαίνουμε στη λογική των επικοινωνιακών τεχνασμάτων. Περνάμε από τη θεωρία στην πράξη».

Νωρίτερα, η Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά δίνοντας το λόγο στον Κώστα Μπακογιάννη ευχήθηκε «οι παλιές διαχωριστικές γραμμές να είναι τα χαρακώματα της μάχης μεταξύ της προόδου και της οπισθοδρόμησης». Όπως υπογράμμισε, η ίδια αλλά και η κοινωνία κάνει επιλογές στη βάση της απαίτησης των καιρών, που δεν αφήνουν περιθώρια σε μοναχικούς δρόμους.

Με τη φράση «συμπορευόμαστε, συνεργαζόμαστε» η κ. Παπαθωμά έδωσε το στίγμα της και εκτίμησε ότι «ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα, μα πάνω απ΄ όλα αίσθηση συνεννόησης, χωρίς κραυγές και ακρότητες, αγνοώντας τις σειρήνες του άκρατου λαϊκισμού και τον πειρασμό της ακραίας πόλωσης».
Μιλώντας για το συνδυασμό «Αλλάζουμε. Στην καρδιά της Ελλάδας» τόνισε ότι αποτελεί «μια αυτοδιοικητική πρόταση, που εμπεριέχει πολιτικές συναινέσεις, συνθέτει, ενώνει, διατηρεί το δικαίωμα της αυτονομίας» και μια «ισχυρή κοινή δημιουργική δύναμη».

Χωρίς να παραγνωρίσει τις διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες που μένουν, όπως είπε, ανέπαφες μίλησε για τον κοινό στόχο: να βγει η Στερεά Ελλάδα και η Βοιωτία από την κρίση.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα του συνδυασμού δήλωσε πως περιέχει «ορθολογικές προτάσεις και κοστολογημένες δράσεις, ένα πρόγραμμα με σεβασμό στην οικονομία, που έρχεται από τη φράση ‘οίκον νέμειν’, δηλαδή, διαχείριση του οίκου μας».


Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι στη Βοιωτία  με αλφαβητική σειρά είναι:
•    Γιώργος Αναστασίου, από τη Θήβα, Δικηγόρος

•    Γιώργος Ανδρέου, από την Αράχοβα, δικηγόρος και Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αράχοβας.

•    Λούκας Γκικόπουλος, από το Θούριο Βοιωτίας και μόνιμος κάτοικος Λιβαδειάς, αγρότης, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.

•    Γιάννης Κίνιας, από το Δίστομο Βοιωτίας, μηχανολόγος μηχανικός και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

•    Πέτρος Μακρόπουλος, από τη Λιβαδειά, πολιτικός μηχανικός, πρώην πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Βοιωτίας.


•    Σωτηρία Μανάρα-Μαυράκη, από τη Θήβα
Δικηγόρος και Πολιτευτής Νομού Βοιωτίας.


•    Χριστίνα Μαντή, από το Δήμο Τανάγρας, οδοντίατρος, διευθύντρια του πρώην ΕΟΠΥ Οινοφύτων.

•    Κώστας Μπακομήτρος, κάτοικος Λεύκτρων, πρώην Αντινομάρχης και Γενικός Γραμματέας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας. Πρώην θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.



•    Σπύρος Παπαχριστοδούλου, από τις Πλαταιές, μηχανικός αυτοματισμών.

•    Γιάννης Περγαντάς, από τη Λιβαδειά, Ιατρός-Ειδικός Παθολόγος. Γενικός Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

•    Γιάννης Ραχούτης, από το Μαυρομάτι. Μηχανολόγος Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιών & Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλιάρτου-Θεσπιών.

•    Χάρης Σανιδάς, από τη Λιβαδειά, πολιτικός μηχανικός και εκλεγμένο μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

•    Δημήτρης Σύρμος, από τη Λιβαδειά,
μηχανολόγος μηχανικός και επιχειρηματίας.

•    Γιάννης Ταγκαλέγκας, από τη Λιβαδειά, γιατρός, τέως γενικός γραμματέας ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Βοιωτίας.
•    Γιώργος Τζαβάρας, από τον Ορχομενό, αγρότης, πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος Ορχομενού.

•    Χρήστος Χρήστου, εκπαιδευτικός, διευθυντής στο Γενικό Λύκειο Σχηματαρίου, γραμματέας της Ε.Λ.Μ.Ε Βοιωτίας.

•    Γιώργος Ψυχογιός, από το Ύπατο Θήβας, δικηγόρος, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ