Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Έκπτωτος ο συνδυασμός του Δημητρόπουλου στα Άγραφα

Ως "απαράδεκτη" η δήλωση του συνδυασμού Δημητρόπουλου απο το Πρωτοδικείο

Τι λάθος έγινε και ακυρώθηκε ο συνδυασμός Δημητρόπουλου..
Πολλά τα ερωτήματα..
Ως μην νόμιμη και απορριπτέα κρίνοντας την μάλιστα ως απαράδεκτη έκρινε την δήλωση του συνδυασμού του Χρήστου Δημητρόπουλου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καρπενησίου.
Η αιτία απόρριψης του συνδυασμού αφορά τις δηλώσεις σχεδόν του σύνόλου (90) των υποψηφίων συμβούλων στις τοπικές κοινότητες.
Μάλιστα το δικαστήριο κρίνει ως την κίνηση αυτή ως οριστική αλλά και δόλια και επιρρίπτει ποινικές ευθύνες σε βαθμό πλημμελήματος στον επικεφαλή χωρίς μάλιστα δικαίωμα ένστασης
Συγκεκριμένα με την κατάθεση του συνδυασμού την Κυριακή το βράδυ ο Χρήστος Δημητρόπουλος ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει και ισάριθμες υπέυθυνες δηλώσεις απο όλους τους συμβούλους (δείτε υπόδειγμα παρακάτω) .
Κατα πάσα πιθανότητα δόθηκαν παλιές δηλώσεις χωρίς το κείμενο αναγραμμένο με συνέπεια να έπρεπε να αναγραφούν τα στοιχεία περί ..κώλυμα εκλογιμότητας και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κ.α. απο τον κάθε υποψήφιο.

Τα Δικαιολογητικά για τη Δήλωση  Συνδυασμού είναι..
Η δήλωση συντάσσεται ατελώς σε απλό φύλλο χάρτου, που υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν, και επισυνάπτονται τα εξής δικαιολογητικά για κάθε έναν υποψήφιο :
 Για τους Έλληνες πολίτες:
α)  Πιστοποιητικό εγγραφής στο δημοτολόγιο του δήμου που είναι υποψήφιοι,
β) Υπεύθυνη δήλωση  του υποψήφιου, με την οποία θα δηλώνεται ότι : α) δεν έχει στερηθεί κανένα πολιτικό του δικαίωμα ή ότι έληξε η πρόσκαιρη αποστέρηση των δικαιωμάτων αυτών ή θα έχει λήξει την ημέρα της εκλογής,, β) δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 14 του ν. 3852/ 2010   και γ) αποδέχεται την υποψηφιότητά του.
γ) Αποδεικτικό είσπραξης ΔΟΥ, από το οποίο θα προκύπτει ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος έχει καταθέσει το ποσό των 100 ευρώ και ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ή σύμβουλος δημοτικής κοινότητας της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 3852/ 2010, το ποσό των 50 ευρώ.
Οι υποψήφιοι σύμβουλοι δημοτικής κοινότητας των παρ. 2 και 3 του άρθρου 2 του ν. 3852/2010, καθώς και οι σύμβουλοι ή ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας δεν υποχρεούνται σε κατάθεση οποιουδήποτε ποσού.


prasiaonline.blogspot.com

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιους καίνε τα εκκαθαριστικά της εφορίας

Φορο-σοκ αναμένεται να υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εκκαθαριστικά «καίνε» κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιοκτήτη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να αποδειχθούν «εφιάλτης» για μεγάλο αριθμό φορολογούμενων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρου για μικρά ή ακόμη και μηδενικά εισοδήματα.

Φορολογούμενοι με το ίδιο ακριβώς εισόδημα, έστω 20.000 ευρώ, θα έχουν διαφορετική φορολογική επιβάρυνση, δηλαδή:

- αν είναι μισθωτοί ο φόρος ανέρχεται στο ποσό των 2.300 ευρώ,

- αν είναι αυτοαπασχολούμενοι ο φόρος ανέρχεται στο ποσό των 5.200 ευρώ πλέον προκαταβολή φόρου 55% (2.860 ευρώ), ο συνολικός φόρος ανεβαίνει στις 8.060 ευρώ,

- αν το εισόδημα αυτό προέρχεται από ενοίκια ο φόρος ανέρχεται σε 3.840 ευρώ πλέον προκαταβολή φόρου 55% (2.112 ευρώ) ο συνολικός φόρος «φουσκώνει» στις 5.952 ευρώ.

Όμως ο απόλυτος φορολογικός παραλογισμός κρύβεται στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων, τα οποία ανεβάζουν κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση. Ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος προβλέπει ότι η διαφορά τεκμηρίων προστίθεται στα εισοδήματα της πηγής από την οποία δηλώνονται τα μεγαλύτερα εισοδήματα και αν δεν δηλώνονται εισοδήματα από καμία πηγή φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ ο οποίος διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και έχει ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. πενταετίας θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 13.900 ευρώ (4.500 ευρώ για την κατοικία + 6.400 ευρώ για το Ι.Χ.+ 3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο) και θα πληρώσει φόρο 958 ευρώ ή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες.


Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκαίνια του νέου Κέντρου Ειδικών Θεραπειών "ΑΝΕΛΙΞΗ" στην Αλίαρτο


Διαβάστε Περισσότερα »

DNA του Χριστόδουλου Ξηρού στο βιβλίο-βόμβα στο Α.Τ. Ιτέας

Γενετικό υλικό του Χριστόδουλο Ξηρού εντόπισαν η Ελληνική Αστυνομία στο βιβλίο-βόμβα που εστάλη στον διοικητή του ΑΤ Ιτέας, στις 29 Απριλίου, ενέργεια για την οποία ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξή της η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτός είναι ο παιδίατρος των Ιωαννίνων που συνελήφθη για πορνογραφία ανηλίκων



Τα στοιχεία και τη φωτογραφία του παιδιάτρου, που σόκαρε τα Ιωάννινα έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έπειτα από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Πρόκειται για τον 47χρονο Ζβέτλοζαρ Ζαχαρίεφ, που γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Ο παιδίατρος συνελήφθη στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για κακουργηματικής μορφής πορνογραφία ανηλίκων. Οι αποκαλύψεις για το υλικό προκάλεσαν αποτροπιασμό, καθώς είχε στην κατοχή του ακόμη και βίντεο κακοποίησης μωρών από ζώα.   
  
Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, με χρήση διαδικτύου, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρήση ανήλικου που δεν συμπλήρωσε τα 15 έτη, από υπαίτιο που ενεργεί κατά συνήθεια.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησε η λειτουργία του εκλογικού κέντρου του Λουκά Υπερήφανου στον Ορχομενό





Ο Συνδυασμός «ΟΡΑΜΑ & ΕΡΓΟ» στο Δήμο Ορχομενού με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Λουκά Υπερήφανο

ανακοινώνει πως το εκλογικό κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του.  Θα μας βρείτε στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης,

ακριβώς απέναντι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού.

Το εκλογικό κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 το πρωί

έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ.



Εκτάκτως απόψε, εξ` αιτίας  προγραμματισμένης συγκέντρωσης

και σεβόμενοι την προεκλογική περίοδο, ενημερώνουμε πως το εκλογικό μας κέντρο θα είναι κλειστό.





Διαβάστε Περισσότερα »

Βάρκα-«τέρας» από τη Φουκουσίμα ξεβράστηκε στο Σιάτλ των ΗΠΑ!




    Ταξίδευε παρασυρμένη από τα κύματα επί τρία χρόνια
    Έχει μετατραπεί σε πλωτή αποικία θαλάσσιων ζώων και φυτών
    Συναγερμός στις υγιεινομικές αρχές

Από κοντά μοιάζει απόκοσμη, μοιάζει με ένα...
μεγάλο θαλάσσιο τέρας γεμάτο πλοκάμια και παράξενα χρώματα. Η επιφάνειά της είναι τελείως καλυμμένη από θαλάσσια πλάσματα, τα περισσότερα άγνωστα στους μη ειδικούς. Σε βαθμό τέτοιο ώστε οι πρώτοι που την αντίκρυσαν, το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Απριλίου, στην περιοχή Ocean Shores, περίπου 90 μίλια νότια του Σηάτλ, τρόμαξαν από το απόκοσμο θέαμα και κάλεσαν την Ακτοφυλακή, αδυνατώντας αρχικά να δώσουν περιγραφή του «τέρατος» που είχε ξεβραστεί στην ακτή.

Ήταν οι άνδρες της Ακτοφυλακής που επιβεβαίωσαν πως το «τέρας» δεν ήταν παρά μια μικρή, πλαστική βάρκα, η οποία όμως είχε πίσω της μια απίστευτη ιστορία: επρόκειτο για μια βάρκα Ιάπωνα ψαρά, που είχε παρασυρθεί στη θάλασσα τον Μάρτιο του 2011, από τη Φουκουσίμα, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία και άφησε πίσω του πάνω από 15.000 νεκρούς. Η μικρή βάρκα άντεξε στα κύματα και στις καταιγίδες, παρασύρθηκε από τα ωκεάνεια ρεύματα και τελικά, αφού επί τρία και πλέον χρόνια διέσχισε πάνω από 4.500 ναυτικά μίλια, κατέληκε στις αμερικανικές ακτές.

Η «περιοδεία» της στα αφιλόξενα νερά τη «φόρτωσε» με κάθε λογής θαλάσσια ζωή θα μπορούσε να «κολλήσει» πάνω της και το τελικό θέαμα είναι τουλάχιστον αποκρουστικό.

Με διαφορά λίγων ωρών μάλιστα, το ξημέρωμα της Τετάρτης 30 Απριλίου, άλλη μια παρόμοια βάρκα ξεβράστηκε στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στο Long Beach. Και οι δύο βάρκες μεταφέρθηκαν πάντως σε ειδικά εργαστήρια προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα... πλάσματα που τις έχουν κατακυριεύσει καθώς οι αρχές φοβούνται μήπως μεταξύ αυτών υπάρχουν οργανισμοί επικίνδυνοι για την βιοποικιλότητα και για το οικοσύστημα των αμερικανικών ακτών και θαλασσών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Προκήρυξη για το δέμα βόμβα με τα καρφιά στο Α.Τ. Ιτέας




Νέες εξελίξεις στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας δίνει η νέα προκήρυξη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και με την οποία η τρομοκρατική οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για το δέμα βόμβα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας.

Στην προκήρυξη φαίνεται ξεκάθαρα πως η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς αποδέχονται το κάλεσμα του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Χριστόδουλου Ξηρού για μαζικό και δυναμικό αντάρτικο πόλης.

Στην προκήρυξη αναφέρουν πως επέλεξαν το αστυνομικό τμήμα της Ιτέας γιατί εκεί θεωρούν πως ξυλοκοπήθηκε και βασανίστηκε ο αλβανός κακοποιός που κατέληξε τελικά, Ίλι Καρέλι.

Η προκήρυξη περιέχει μία πολύ σοβαρή απειλή, καθώς ο συντάκτης της αναφέρει πως επειδή αυτό το δέμα βόμβα στην Ιτέα ήταν μία αποτυχημένη προσπάθεια, τονίζει πως θα αλλάξουν πρακτική γιατί θέλουν να κάνουν πιο δυναμικές τις ενέργειές τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Φόβος για «μπλακ- άουτ» στο TAXIS -Νέες συστάσεις και οδηγίες

Μπροστά στον κίνδυνο της υπερφόρτωσης του συστήματος από τη μαζική υποβολή φορολογικών δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία διαπιστώνοντας ότι, παρά τις συστάσεις για έγκαιρη υποβολή, η ανταπόκριση των φορολογούμενων είναι περιορισμένη, εξέδωσε νέες συστάσεις- οδηγίες.

Το βασικό επιχείρημα της ΓΓΔΕ είναι ότι όποτε κι αν υποβάλει κανείς το Ε1 έως τις 30/6, η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Ιουλίου, σημειώνοντας ότι έτσι δεν έχει κανένα νόημα να "τρενάρει" κανείς την υποβολή της δήλωσης του. Επιπλέον, η ΓΓΔΕ επιμένει ότι φέτος δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, συμπληρώνοντας ότι μόνο στη περίπτωση σοβαρής δυσλειτουργίας θα εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

"Με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που οδήγησαν σε τρίωρη, περίπου, δυσλειτουργία των συστημάτων υποβολής, αλλά και με δεδομένες τις αυξημένες υποβολές των καταληκτικών ημερομηνιών, επισημαίνουμε πως στο μέλλον, μόνο σε περίπτωση παρατεταμένης και σημαντικής δυσλειτουργίας -όχι απλής καθυστέρησης απόκρισης- θα παρατείνονται οι ημερομηνίες υποβολής, για το ισόποσο του χρόνου δυσλειτουργίας", επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση η ΓΓΔΕ, συστήνοντας στους φορολογούμενους να αποφύγουν την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου.

Τα στοιχεία από την έως τώρα υποβολή Ε1 κρίνονται απογοητευτικά, καθώς παρά τις διευκολύνσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή (προσυμπληρωμένα πεδία για μισθούς, συντάξεις, ΙΧ, τόκοι καταθέσεων, στοιχεία ιδιοκατοίκησης, αριθμός παροχής ΔΕΗ κ.λ.π.), η ροή είναι περιορισμένη. Έως την 1η Μαΐου είχαν υποβληθεί και εκκαθαριστεί 224.770 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων περίπου το 27% είναι χρεωστικό, με τον μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 830 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αστατος ο καιρός ο Σάββατο -Βροχές, αφρικανική σκόνη και υψηλή θερμοκρασία

Απαραίτητη θα είναι η ομπρέλα σε αρκετές περιοχές της χώρας και το Σάββατο, καθώς ο καιρός θα είναι άστατος. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα αρχικά στα βορειοδυτικά και προς το βράδυ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Στην Αττική θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 9 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά από το απόγευμα και το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ανατολικά το πρωί.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί.

Θερμοκρασία: από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και από το μεσημέρι και στα υπόλοιπα.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νοτιοανατολικοί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Αραιές νεφώσεις που βαθμιαια θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού αιγαίου.

Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών και λαθρεμπορία στο Σχηματάρι


Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα στο Σχηματάρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, δύο ημεδαποί, ηλικίας 47 και 20 ετών αντίστοιχα, κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και Λαθρεμπορίας.

Ειδικότερα, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο ημεδαποί, βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος, επιμελώς κρυμμένα και κατασχέθηκαν:

μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (2,7) γραμμαρίων, καθώς και
(49) πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Τα κατασχεθέντα λαθραία πακέτα τσιγάρων, θα σταλούν στο Τελωνείο Οινόης Βοιωτίας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΜΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ!



Έπειτα από τη μεγάλη προσέλευση που υπήρχε στο κάλεσμα που απηύθυναν ο Σύλλογος μας και πλήθος συλλόγων και φορέων της πόλης για την προσφορά αιμοπεταλίων για τον αθλητή μας, Στέργιο Παπαδόπουλο, σας ζητούμε την παύση προσφοράς αιμοπεταλίων, λόγω μικρής διάρκειας ζωής αυτών, και θα σας ενημερώσουμε για την συνέχιση της με νεότερη ανακοίνωση όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η Ένωση Συλλόγων ΚΑΔΜΟΣ και η οικογένεια του αθλητή σας ευχαριστούν για τη μεγάλη ανταπόκριση.



 Εκ της Διοικήσεως του Ε.Σ. ΚΑΔΜΟΣ.
kadmosbc.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ενα -μόνο- Eλληνικό ΑΕΙ στην παγκόσμια ελίτ



    Ενα μόλις ελληνικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην ελίτ των 400 κορυφαίων πανεπιστημίων διεθνώς, όπως διαμορφώνεται ετησίως στην κατάταξη των Times.


Πρόκειται για το...Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο μεταξύ των 400 ΑΕΙ της κατάταξης βρίσκεται στην ομάδα των θέσεων μεταξύ 301-350 (η κατάταξη εξειδικεύει τις θέσεις μόνο για τα 200 πρώτα πανεπιστήμια, τα υπόλοιπα τα ομαδοποιεί ανά πενηντάδα).

Ειδικότερα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το California Institute of Technology (Caltech) των ΗΠΑ καθώς συγκέντρωσε 94,9 μονάδες. Κριτήρια της κατάταξης είναι οι απόψεις των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, της αγοράς εργασίας και των αρμόδιων κρατικών λειτουργών σε κάθε χώρα. Τις πρώτες 200 θέσεις μονοπωλούν τα πανεπιστήμια των μεγάλων οικονομικά και πληθυσμιακά χωρών, με την πρωτοκαθεδρία στα ΑΕΙ των ΗΠΑ. Ενδεικτικά, από τα πρώτα 20, 15 είναι των ΗΠΑ και παρεμβάλλονται η Οξφόρδη (2η), το Κέμπριτζ (7ο), το Imperial College (10ο), το Institute of Technology της Ζυρίχης (14ο) και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (20ό).

Βέβαια, μεταξύ των πρώτων 200 πανεπιστημίων έχουν πλασαριστεί ΑΕΙ από χώρες με πληθυσμό αντίστοιχο ή μικρότερο της Ελλάδας, όπως το Βέλγιο (3), το Ισραήλ (2) και από ένα η Αυστρία, η Δανία και η Φινλανδία. Μάλιστα, στην 199η θέση βρέθηκε το Πανεπιστήμιο του Μποάτζισι της Κωνσταντινούπολης, συγκεντρώνοντας 44,3 μονάδες, ισοβαθμώντας με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ