Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Πολιτική εκδήλωση απο τον ΣΥΡΙΖΑ Θήβας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Θήβας οργανώνει        τη Δευτέρα 19/05/2014 ώρα 8μ.μ.                        στο Καφέ-Μπαρ Ζήθος,                                         ανοιχτή πολιτική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές με ομιλητές τους υποψηφίους ευρωβουλευτές:
1.    Κατρούγκαλο Γεώργιο, συνταγματολόγο καθηγητή Πανεπιστημίου Θράκης.
2.    Γολέμη Χαράλαμπο (Χάρη), οικονομολόγο Δ/ντή Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς.

Καλούνται οι φίλοι και τα μέλη να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.


                              Η Συντονιστική Επιτροπή
Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσους σταυρούς βάζουμε στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές;



Αναλυτικές οδηγίες για τους ψηφοφόρους....Την Κυριακή 18 Μαΐου πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ενώ στις 25 Μαΐου ο δεύτερος και οι ευρωεκλογές.

Στις Δημοτικές Εκλογές

Πόσους σταυρούς όμως βάζουμε στα ψηφοδέλτια;

 Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι για το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν στις δημοτικές εκλογές 2014 μπορούν να βάλουν από ένα μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου τους.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.


Στις Περιφέρειες

 Με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:

• προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.

Η ψήφος σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών είναι υποχρεωτική με εξαιρέσεις όμως που έχουν καθοριστεί με εγκύκλιο.

Οι εκλογικοί κατάλογοι μετά την οριστικοποίησή τους δεν επιδέχονται μεταβολές.
lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Δωρεάν διακοπές για 100.000 εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους -Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

«Επιταγές» για δωρεάν διακοπές ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, για τους οποίους θα καλύψει τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα για έως και πέντε διανυκτερεύσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει υπογράψει ο Γιάννης Βρούτσης, το πρόγραμμα Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που θα «τρέξει» από την 1η Αυγούστου 2014 έως τις 30 Ιουνίου 2015 θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Βήματος», θα καλύπτεται η διαμονή των δικαιούχων για 1-5 διανυκτερεύσεις. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση θα είναι ανάλογη με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Στην οικονομική αξία περιλαμβάνεται το ποσό της επιδότησης του δικαιούχου και των ωφελούμενων μελών του.

Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ η δημόσια πρόσκληση, μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις. Δικαίωμα υποβολής έχουν εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ασφάλιση ΙΚΑ, άνεργοι που έχουν λάβει στο ίδιο διάστημα τακτική επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μήνες ή 50 ημερήσια επιδόματα καθώς και οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ.

Δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν όσοι πέρυσι είχαν επιλεγεί και είτε έκαναν χρήση του προγράμματος είτε όχι (εξαιρούνται τα άτομα με αναπηρία) και οι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια περίοδο υλοποίησης.

Ως ωφελούμενοι του προγράμματος ορίζονται:

    Τα άνω των 5 ετών προστατευόμενα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων με ανώτατο ηλικιακό όριο το 24ο έτος της ηλικίας τους.
    Τα άνω των 5 ετών και 24 ετών τέκνα που έχουν ίδια ασφάλιση λόγω σπουδών ή αναπηρίας
    Οι σύζυγοι των δικαιούχων όταν είναι προστατευόμενα μέλη και ασφαλίζονται από αυτούς
    Οι συνοδοί δικαιούχων που ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία (ποσοστό άνω του 67%)



Διαβάστε Περισσότερα »

Βαθύ Αυλίδας-"Μπούκαραν" με τα όπλα τη νύχτα στο σπίτι και τους "έγδυσαν"

Σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη τεσσάρων (4) δραστών, για ληστεία σε βάρος ημεδαπών στην οικία τους, στο Βαθύ Αυλίδας Ευβοίας


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων (4) αγνώστων δραστών, οι οποίοι διέπραξαν ένοπλη ληστεία σήμερα (17-05-2014) πρώτες πρωινές ώρες, σε βάρος ημεδαπών στην οικία τους, στο Βαθύ Αυλίδας Ευβοίας.

Ειδικότερα, σήμερα περίπου στις 02:30΄ τα ξημερώματα, οι δράστες παραβίασαν την κεντρική είσοδο και εισήλθαν σε οικία, ιδιοκτησίας 58χρονου ημεδαπού, όπου με την απειλή όπλων (πιστολιών) που κρατούσαν οι δύο εξ αυτών, ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη, την 55χρονη σύζυγό του και την 83χρονη μητέρα του.

Στη συνέχεια οι δράστες ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους της οικίας και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (2.450) ευρώ, δύο κυνηγετικά όπλα και μία τηλεόραση. Ακολούθως αφαίρεσαν το Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο του 58χρονου και μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, ιδιοκτησίας του γιου του, που ήταν σταθμευμένα στην αυλή της οικίας και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Διενεργούνται εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα....


Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 17 Μα'ι'ου....

1642: Ο Πωλ Σομεντύ ντε Μαιζονέβ ιδρύει την αποικία Βιλ Μαρί, το σημερινό Μόντρεαλ.1673 - Ξεκινά η εξερεύνηση του ποταμού Μισισιπή από τους Λουί Ζολιέ και Ζακ Μαρκέτ.

1792: Ομάδα μεσιτών συγκεντρώνεται σε καφετέρια της Νέας Υόρκης και δημιουργεί το Χρηματιστήριο της πόλης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Γουόλ Στριτ.

1895: Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς - Αθηνών (νυν ΗΣΑΠ) στην Πλατεία Ομονοίας.

1902: Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

1914: Υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από το αλβανικό κράτος.

1920: Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει για πρώτη φορά με ψήφισμά της τα ελληνικά δικαιώματα στην Βόρειο Ήπειρο.

1931: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει από το Βόλο ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τις «ελευθερίες του Τύπου, αλλά την ασυδοσία», με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 5060 «Περί Τύπου». Προηγήθηκε οξεία επίθεση αντιπολιτευόμενων εφημερίδων κατά του Βενιζέλου, με χαρακτηρισμούς όπως «Κυβέρνησις Κλεπτών».

1937: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 677, η δικτατορία Μεταξά μειώνει τα αγροτικά χρέη και απαλλάσσει τους αγρότες από τη μάστιγα της τοκογλυφίας.

1947: Το αρματαγωγό Αχελώος υψώνει την Ελληνική Σημαία στη Σκωτία.

Γεννήσεις
1749: Έντουαρντ Τζένερ, Άγγλος επιστήμονας, πρωτοπόρος του εμβολιασμού.
1886: Βασιλιάς Αλφόνσος ΙΓ' της Ισπανίας.
1875: Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, εξέχων φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος χρημάτισε πρωθυπουργός για 9 μήνες το διάστημα 1924-1925.
1897: Οντ Χάσελ, Νορβηγός χημικός, τιμημένος με βραβείο Νόμπελ το 1969.
1900: Αγιατολάχ Χομεϊνί, πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν.
1943: Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια.

Θάνατοι
1510: Σάντρο Μποτιτσέλι, ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης.
1606: Δημήτριος Β', Τσάρος της Ρωσίας
1727: Αικατερίνη Α', αυτοκράτειρα της Ρωσίας
1729: Σάμιουελ Κλαρκ, Άγγλος φιλόσοφος
1936: Παναγής Τσαλδάρης, πρωθυπουργός της Ελλάδας

Διαβάστε Περισσότερα »

Μειώθηκαν τα τροχαία τον Απρίλιο στην Στερεά

Μηνιαίος απολογισμός σε θέματα Οδικής Ασφάλειας

Συνολικά βεβαιώθηκαν -4.649- παραβάσεις, ενώ εντοπίστηκαν -36- οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, -1.142- για υπερβολική ταχύτητα καθώς και -82- για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

Η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, δημοσιεύει συγκεντρωτικά - συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον μήνα Απρίλιο του 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, σημειώθηκαν (25) τροχαία ατυχήματα (έναντι 32 το 2013). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

    4 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 7 το 2013)
    4 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό (έναντι 8 το 2013)
    17 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό (όπως και το 2013)

Από τα τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των ανωτέρω Νομών, καταγράφηκαν συνολικά (33) παθόντες (έναντι 42 το 2013). Ειδικότερα καταγράφηκαν:

    4 νεκροί (έναντι 7 το 2013)
    5 σοβαρά τραυματίες (έναντι 9 το 2013)
    24 ελαφρά τραυματίες (έναντι 26 το 2013)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

    H παραβίαση προτεραιότητας
    Η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
    Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
    Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
    Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Απρίλιο του 2014 βεβαιώθηκαν συνολικά (4.649) παραβάσεις ως ακολούθως:

    1.142 για υπερβολική ταχύτητα
    36 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
    82 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
    70 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
    85 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
    25 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
    12 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
    28 για αντικανονικό προσπέρασμα
    12 για αντικανονικούς ελιγμούς
    7 για παραβίαση προτεραιότητας
    254 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων
    120 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
    26 για στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου
    46 για φθαρμένα ελαστικά
    2.704 λοιπές παραβάσεις

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα της ασφαλούς οδήγησης και της οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :

    Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
    Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
    Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
    Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
    Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
    Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
    Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
    Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
    Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
    Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
    Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
    Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
    Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι άγραφοι νόμοι του δρόμου





Τα 10 πρωτόκολλα που πρέπει να σεβαστείς!
Το απαραίτητο συμπλήρωμα στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας! Για νέους και παλιότερους οδηγούς...



Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας παραλείπει τεχνηέντως να αναφερθεί στους άγραφους νόμους του δρόμου, κι αυτό είναι λάθος τεράστιο! Οδηγός δεν είναι αυτός που ξέρει (μόνο) να χειρίζεται το αμάξι και τα οδικά σήματα, αλλά αυτός που σέβεται και τηρεί τα πρωτόκολλα των δρόμων! Γι' αυτό κάνουμε σήμερα μια τομή στην οδική συμπεριφορά του Έλληνα, συμπληρώνοντας τον ΚΟΚ με τους 10 απαράβατους και απολύτως αναγκαίους άγραφους νόμους...

Κάποιους τους ξέρεις αλλά δεν τους σέβεσαι, άλλους πάλι τους αγνοείς παντελώς. Το οδικό αυτό συμπλήρωμα θα λειτουργήσει ως μια υπενθύμιση της κοινής λογικής και θα σε αποτρέψει από το να γίνεις «αυτός ο τύπος». Ποιος τύπος; Αυτός που οδηγεί λες και του ανήκει ολάκερο το συγκοινωνιακό δίκτυο!

No 10 - Υποτάξου στα γρηγορότερα αυτοκίνητα

Το γρήγορο GTI σου θα φάει τη σκόνη του διπλανού GT-R όποια στιγμή το θελήσει ο οδηγός του! Μην τον προκαλείς λοιπόν σε μια κοντρίτσα που ξέρεις ότι θα χάσεις. Όταν ο άλλος οδηγεί γρηγορότερο αμάξι, δέξου το και κόψε τα νταηλίκια. Κι αν θες να τον περάσεις σώνει και καλά, κάν' το με τρόπο ασφαλές και μη... θεατρικό. Η αξιοπρέπειά σου θα σε ευγνωμονεί...

No 9 - Δείξε σεβασμό στο παρκάρισμα

Αυτές οι λευκές γραμμούλες στο parking δεν είναι διακοσμητικές ξέρεις, σεβάσου τες! Το πώς και το πού παρκάρεις είναι που έχει σημασία. Δεν είναι ανάγκη να παρακωλύεις τη συγκοινωνία για να αράξεις την κουρσάρα σου όπου σου καπνίσει. Λίγη κατανόηση μετατρέπει τον οδηγό σε... άνθρωπο!

No 8 - Δείξε αβρότητα στα μηχανάκια

Τα μηχανάκια δεν είναι ενοχλητικές μύγες που πρέπει πάση θυσία να βγουν από τον δρόμο σου! Δικαιούνται όσο να πεις μια θέση στο οδόστρωμα. Κι αν το να σου κάνει σφήνα ο άλλος είναι ενοχλητικό στο αμάξι, πάνω στη μηχανή γίνεται τρομακτικό και ολέθριο! Πάρ' το λοιπόν χαλαρά με τους μηχανόβιους: δώσε χώρο στα μηχανάκια και πάντα να τα προσέχεις...

No 7 - Προειδοποίησε με τα φώτα σου για ραντάρ

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι τώρα με την οικονομική κρίση είναι μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα. Κι αν η ανοχή του κράτους για μερικά χιλιομετράκια παραπάνω έχει εξαντληθεί, ο άγραφος νόμος του τρεμοπαιξίματος των φώτων μπορεί να μας βοηθήσει. Κι όσο κι αν δεν επιδοκιμάζουμε τη μη συμμόρφωση με τα όρια ταχύτητας, όλοι μας εκτιμούμε την αβρότητα του οδηγού που αναβοσβήνει τα φώτα του για να μας προειδοποιήσει για την παγίδα του νόμου...

No 6 - Μην μπλοκάρεις χαμηλότερα οχήματα

Αγόρασες την τζιπάρα σου και πολύ καλά έκανες. Μάθε τώρα να τη χρησιμοποιείς. Ο οδηγός βλέπεις του βαν ή του SUV κάθεται ψηλότερα και έχει καλύτερη ορατότητα στον δρόμο από τον οδηγό της συμβατικής κούρσας. Έλα όμως που έχει κι αυτός δικαίωμα να βλέπει και να μπορούν να τον δουν! Και δεν μιλάμε για καμιά προνομιακή μεταχείριση: όταν απλώς είναι δυνατό, προσπάθησε να μην μπλοκάρεις την πλευρική ορατότητα του πίσω αυτοκινήτου. Ναι, κρατήσου δεξιά και άσ' τον να βλέπει κι αυτός τι γίνεται στο οδόστρωμα.

No 5 - Σταμάτα για να βοηθήσεις

Αν το όχημα που έχει χαλάσει οδηγείται από ξανθιά αιθέρια ύπαρξη, κοκαλώνεις επιτόπου, σωστά; Τι θα 'λεγες λοιπόν να γενικεύσεις τη βοήθεια που προσφέρεις σε κάθε οδηγό, όσο ελκυστικός (ή μη) κι αν είναι; Δεν έχουν όλοι κινητό ή οδική βοήθεια ξέρεις, κάτι θα μπορείς να κάνεις. Και μην ξεχνάς ότι ο άγραφος αυτός νόμος λειτουργεί και αντίστροφα: κάποια στιγμή θα τον επικαλεστείς κι εσύ και θα θες κάποιον να προστρέξει...

No 4 - Μη χασομεράς στο βενζινάδικο

Αν βλέπεις μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα έχεις καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το γρήγορο pit stop! Δεν εύχεσαι κι εσύ με τη σειρά σου η στάση στο βενζινάδικο να ήταν συντομότερη; Και μπορεί να γίνει, αν σεβαστείς τον χρόνο των άλλων! Θες να τσεκάρεις την πίεση στα λάστιχα, τη στάθμη του λαδιού ή απλά να καθαρίσεις το παρμπρίζ σου; Δεν είναι ανάγκη να το κάνεις όσο είσαι στην αντλία. Παραμέρισε και κάνε τη δουλειά σου με την ησυχία σου. Περιττό να τονιστεί ότι ο νόμος ισχύει και για τα διόδια...

No 3 - Μην οδηγείς στην αριστερή λωρίδα

Αυτό στο έχει πει και ο ΚΟΚ, γιατί δεν το σέβεσαι; Η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για προσπέρασμα, μπαίνεις και ξαναβγαίνεις τάχιστα. Δεν αράζεις αριστερά και μιλάς στο τηλέφωνο, ψάχνεις για σταθμό στα ράδιο και χαριεντίζεσαι με το μωρό. Δοκίμασέ το στο γερμανικό Autobahn και θα βγεις με κάνα ζωτικό όργανο λιγότερο! Ο κίνδυνος να προκαλέσεις ατύχημα είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ειδικά επειδή πας αργά (κι άρα οδηγείς με ασφάλεια!). Αυτό τον άγραφο-γραμμένο νόμο πρέπει να τον τηρείς ευλαβικά, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου...

No 2 - Μη χώνεσαι πρώτος στην ουρά

Αν είσαι ο εξυπνότερος, καλύτερος και πιο «μάγκας» απ' όλους, δείξ' το εκεί που μετράει. Όχι στον δρόμο! Γιατί στον δρόμο με τέτοια συμπεριφορά είσαι απλώς ο κόπανος που όλοι βρίζουν, καταριούνται και οικτίρουν. Άσε που ακόμα κι αν θεωρείς ότι έτσι γλιτώνεις χρόνο, στην ουσία ο κερδισμένος αυτός χρόνος είναι δευτερόλεπτα. Κάτσε λοιπόν στη σειρά σου υπομονετικά και απόλαυσέ το: αμάξι δεν ήθελες; Τον εγωκεντρισμό σου πρέπει να τον αφήνεις στο σπίτι όταν πιάνεις τιμόνι...

No 1 - Οδήγησε στα όρια ταχύτητας

Ούτε γρηγορότερα ούτε βεβαίως και πιο αργά. Γιατί για την υπερβολική ταχύτητα τα ξέρουμε τα κακά, έλα όμως που υπάρχει η στρεβλή πεποίθηση ότι αν πάω σούπερ αργά, οδηγώ με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο! Η ταχύτητα με την οποία κινείται η κίνηση μπροστά σου θα σου υποδείξει τη βέλτιστη ταχύτητα εντός πόλης. Η βασική ιδέα εδώ είναι ότι το να πας με το ρεύμα κάνει το ρεύμα να κινείται ομαλά! Κάθε σφήνα παρακωλύει την κίνηση, κάθε προσπέρασμα μπλοκάρει την ομαλή συγκοινωνία...

tampouloukia.gr



Διαβάστε Περισσότερα »

Αναποφάσιστος ο καιρός -Πού θα είναι απαραίτητη η ομπρέλα

Απαραίτητη θα είναι η ομπρέλα σε αρκετές περιοχές της χώρας το Σάββατο, καθώς ο καιρός θα είναι άστατος. Σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν αρχικά στα βορειοανατολικά και το Ιόνιο, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα πλήξουν τα ηπειρωτικά από το μεσημέρι. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική ο καιρός προβλέπεται αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ που το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ορεινά μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 μποφόρ που το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες και βελτίωση από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι και το απόγευμα.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά νοτιοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά μέχρι το απόγευμα.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα βόρεια.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων τοπικά στα ανατολικά και νότια 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 24 βαθμούς Κελσίου.



Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες και βελτίωση από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις σε Θήβα και Καρπενήσι για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, για εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις, στις περιοχές της Θήβας και του Καρπενησίου

Συνελήφθησαν, χθες (15-05-2014) πρωινές και βραδινές ώρες, στις περιοχές της Θήβας και του Καρπενησίου αντίστοιχα, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 66 και 46 ετών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, ο 66χρονος συνελήφθη χθες το πρωί στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε η από 15-02-2011 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών (3) ετών, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Επίσης χθες το βράδυ, αστυνομικοί της Ο.Ε.Π.Τ.Α. Ευρυτανίας προσήγαγαν τον 46χρονο στο Τμήμα Ασφαλείας Καρπενησίου όπου και συνελήφθη, διότι όπως εξακριβώθηκε εκκρεμούσε σε βάρος του η από 13-12-2010 απόφαση του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε (5) ετών, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο κατ’ εξακολούθηση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ελληνας πήρε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας

Χρειάστηκαν 3.000 κλικ και πολλές ώρες για να «αιχμαλωτίσει» το τέλειο πέταγμα ενός πουλιού που του χάρισε το πρώτο βραβείο φωτογραφίας σε παγκόσμιο διαγωνισμό.

Ο λόγος για τον 35χρονο Νίκο Φωκά ο οποίος είναι ο μεγάλος νικητής του Handbook of the Birds of the World (HBW)-World Bird Photo Contest, του παγκόσμιου διαγωνισμού φωτογραφίας πουλιών, που διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά οι εκδόσεις Lynx Edicions.

Η φωτογραφία, που χάρισε τη νίκη στον Έλληνα φωτογράφο, απεικονίζει ένα στακτοπετροχελίδονο (αλλιώς ωχροσταχτάρα ή Apus pallidus ή Pallid Swift), ένα αποδημητικό είδος, το οποίο περνά σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του πετώντας. Αυτό, άλλωστε, υπονοεί και η επιστημονική ονομασία του, που προέρχεται από την αρχαία ελληνική άπους, Apous, που σημαίνει «χωρίς πόδια».



«Στη μελέτη μου για το συγκεκριμένο πουλί παρατήρησα ότι πλησιάζουν πολύ κοντά στο νερό για να φάνε μικρά έντομα. Βρήκα, λοιπόν, ένα σημείο στα Σπάτα και ακολουθώντας μια ειδική τεχνική προεστίασης, έστησα "καραούλι". Η βραβευμένη φωτογραφία προήλθε μετά από 3000 αποτυχημένα κλικ σε διάρκεια 2 χρόνων», εξήγησε ο κ. Φωκάς, ο οποίος εργάζεται ως περιβαλλοντολόγος στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ξεκαθάρισε δε, ότι μια καλή φωτογραφία με πουλιά δεν είναι θέμα τύχης, όπως πιστεύουν μερικοί, αλλά απαιτεί αμέτρητες ώρες δουλειάς και μελέτης για το είδος.

«Να τονίσουμε, εξάλλου, ότι στους διαγωνισμούς φωτογραφίας, δεν δέχονται εικόνες που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Στέλνεις μάλιστα και την αρχική φωτογραφία προκειμένου η κριτική επιτροπή να δει την επεξεργασία στην εικόνα που συμμετέχει στο διαγωνισμό. Έτσι, η εικόνα από μόνη της πρέπει να είναι καλή. Προσωπικά, επειδή υστερώ στο photoshop, έκανα μια υποτυπώδη επεξεργασία στην εικόνα μου που κέρδισε», τονίζει ο 35χρονος φωτογράφος.

Η ενασχόληση με τη φωτογραφία άρχισε για τον κ. Φωκά, όπως λέει ο ίδιος, πριν από 5-6 χρόνια, όταν άρχισε να παρατηρεί τα πουλιά στο αεροδρόμιο. Τώρα, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τις εξορμήσεις στην Αττική αλλά και σε υγροβιότοπους της Ελλάδας για να απαθανατίσει τα αγαπημένα του πουλιά που αποτελούν ένα εξαιρετικά δύσκολο είδος φωτογράφισης.
ΑΠΕ - ΜΠΕ


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Θεσπιών

Καλουμε τα μελη και τους φιλους του ΣΥΡΙΖΑ που θελουν να βοηθησουν
σαν εκλογικοι αντιπροσωποι  στις εκλογες για την περιφερεια στις 18/5/2014 
να επικοινωνησουν με τα τηλ 6987113497 και  6946699111
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ