Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Στη Δανία απαγορεύουν την κτηνοβασία γιατί τα ζώα... δεν μπορούν να πουν «όχι»!



    Αντιλήφθηκαν επιτέλους οι προοδευμένοι βορειοευρωπαίοι πως οι νόμοι που επέτρεπαν την κτηνοβασία "είναι πλήγμα στην εικόνα της χώρας".



Σε απαγόρευση της κτηνοβασίας ετοιμάζεται να προχωρήσει η Δανία, μετά τη Γερμανία και τη Νορβηγία, καθώς η πράξη συνιστά «επίθεση εναντίον των ζώων» που δεν έχουν.. την δυνατότητα να...αρνηθούν, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας.

«Αποφάσισα ότι θα πρέπει να απαγορεύσουμε το σεξ με τα ζώα. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ο πιο σημαντικός είναι ότι στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για επίθεση ενάντια στα ζώα» δήλωσε ο Δανός υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων στην ταμπλόιντ εφημερίδα Ekstra Bladet.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση είναι το πλήγμα στην εικόνα της χώρας του, εξαιτίας των νόμων που επιτρέπουν την σεξουαλική συνεύρεση ανθρώπων και ζώων.

«Σε κάθε περίπτωση…φυσικά τα ζώα δεν μπορούν να μην συναινέσουν (στην σεξουαλική πράξη). Γι' αυτό η κτηνοβασία θα πρέπει να απαγορευθεί» συμπληρώνει ο υπουργός.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2015.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 76% των Δανών τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της κτηνοβασίας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ενωτική Κίνηση Εκπ/κών για το ΠΥΣΔΕ Βοιωτίας

Ενωτικό ψηφοδέλτιο για το ΠΥΣΔΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Αυτόνομη πορεία
«Ούτε κυβερνητικός ούτε μηδενιστικός συνδικαλισμός»

Συνάδελφοι,
μετά από τόσες συνδικαλιστικές ήττες έφτασε το πλήρωμα του χρόνου: Ούτε κυβερνητικός, ούτε μηδενιστικός συνδικαλισμός. Εντελώς απροετοίμαστες και οι δύο αυτές εκδοχές του συνδικαλισμού προσπαθούν με τα ίδια παλιά υλικά και τους ίδιους φθαρμένους πρωταγωνιστές να επιλύσουν, δήθεν, τα προβλήματα του Δημόσιου Σχολείου και των εκπαιδευτικών.

Συνάδελφοι, 
ο παρακμιακός συνδικαλισμός παλεύει να επιβιώσει με μια ξεπερασμένη κομματική λογική και με επαγγελματίες συνδικαλιστές - εργολάβους των αγώνων μας. Ενάντια στις Νέες Ιδέες και το συλλογικό συμφέρον. Ενάντια στα αληθινά συμφέροντα του Δημόσιου Σχολείου και  των εκπαιδευτικών.

Διεκδικούμε την εκπροσώπησή σας και την ψήφο σας στις
εκλογές της 5ης Νοεμβρίου για το ΠΥΣΔΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


Προσπαθούμε να ενώσουμε την κοινή μας αγωνία και τις δυνάμεις μας για το Δημόσιο Σχολείο και τη Δημόσια Εκπαίδευση σε μια αναγεννητική προσπάθεια, σε μια νέα συλλογικότητα, στην αυτόνομη συνδικαλιστική ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. 


    ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ τη συνδικαλιστική έκφραση που έχει ανάγκη ο κλάδος με την αποδοκιμασία των φιλοκυβερνητικών σχηματισμών και κάθε κομματικής κηδεμονίας.
    ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ στη δημιουργία ενός προοδευτικού και αυτόνομου  ΕΝΩΤΙΚΟΥ ψηφοδελτίου.
    ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ με Γνώση,  Εμπειρία, Συνέπεια. Η εμπιστοσύνη σας αποτελεί για μας Δύναμη και Ευθύνη.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ  Δ.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Θεοτόκη    ΓΕΛ ΑΣΠΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ
ΓΙΑΝΝΑΚΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  του Χαραλάμπους    ΓΕΛ ΑΣΠΡΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ
ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κυριάκου    ΓΕΛ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
ΘΕΙΑΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ιωάννη    2ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Χρήστου    ΓΕΛ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
ΚΑΣΤΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ανδρέα    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ
ΚΙΑΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Λουκά    1ο  ΕΠΑΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Κλεομένη    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΥΛΗΣ
ΚΩΤΣΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Βασιλείου    2ο  ΓΕΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΛΑΜΠΙΔΗ ΕΥΤΥΧΙΑ του Ιωάννη    1ο  ΕΠΑΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Λεωνίδα    2ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Βασιλείου    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΑΥΛΕΙΑΣ
ΜΠΟΥΛΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ του Ευσταθίου    5ο  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΒΑΣ
ΝΑΥΠΑΚΤΙΤΟΥ ΚΑΛΟΥΣΑ του Γεωργίου    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
ΠΑΝΤΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ του Σπυρίδωνος     3ο  ΓΕΛ ΘΗΒΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ του Χαραλάμπους    1ο  ΕΠΑΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αθανασίου    1ο  ΕΠΑΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του  Γεωργίου    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΙΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου    ΓΕΛ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
ΣΠΥΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του Νικολάου    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΟΜΒΡΑΙΝΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Φωτίου    ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΣΤΟΜΟΥ


Διαβάστε Περισσότερα »

Τσιμέντωσε τη μητέρα της για να πάρει τη σύνταξη



Μια σοκαριστική υπόθεση, που συγκλονίζει την τοπική κοινωνία της Μεσσηνιακής Μάνης, κλήθηκε να διαλευκάνει η Ασφάλεια Καλαμάτας. Ηλικιωμένη γυναίκα, μητέρα μιας 58χρονης που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχικά προβλήματα, στη Μεγάλη Μαντινεία βρέθηκε χθες το απόγευμα, νεκρή και σε κατάσταση αποσύνθεσης, μέσα σε αποθήκη κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού τους.

Ειδικότερα, την Παρασκευή, η 58χρονη παίρνοντας πολλά χάπια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Μεταφέρθηκε όμως εγκαίρως στο νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου οι γιατροί πρόλαβαν και την κράτησαν στη ζωή, ενώ από τη Δευτέρα το πρωί μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου.

Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στον χώρο του εγκλήματος αφού δεν έβρισκαν την ηλικιωμένη γυναίκαΕν τω μεταξύ, οι περίοικοι, κατά την έρευνα των αστυνομικών που πήγαν στο χωριό με αφορμή την απόπειρα αυτοκτονίας, δήλωσαν ότι έχουν μήνες να δουν την ηλικιωμένη μητέρα της 58χρονης -και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο.

Οι αστυνομικοί, ρώτησαν την 58χρονη για την τύχη της μητέρας της και τους είπε ότι την έχει σε ίδρυμα. Από την έρευνα που ακολούθησε η ηλικιωμένη δεν εντοπίστηκε σε κανένα ίδρυμα της περιοχής, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η αναζήτηση. Έτσι, κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το απόγευμα, στο σπίτι των δύο γυναικών στη Μεγάλη Μαντινεία, οι γείτονες ανέφεραν στους αστυνομικούς ότι, πρόσφατα, οικοδομήθηκε μια μικρή αποθήκη κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού και ερευνώντας εκεί, εντόπισαν νεκρή και σε κατάσταση αποσύνθεσης την 85χρονη μητέρα της 58χρονης ψυχοπαθούς, τυλιγμένη με πολλά σεντόνια.

Είπε στον εργάτη πως θέλει να θάψει ασημικά

Αστυνομικές πηγές που μελετούν την υπόθεση ανέφεραν στο zougla.gr πως από την έρευνα προέκυψε ότι η 58χρονη είχε καλέσει έναν Αλβανό εργάτη προκειμένου να κλείσει μια τρύπα η οποία υπήρχε στην βεράντα της. Προκειμένου λοιπόν να μην γίνει αντιληπτή από τον εργάτη η νεκρή μητέρα της, την τύλιξε σε μια κουβέρτα, την έδεσε με μονωτική ταινία, ενώ τοποθέτησε επάνω στο πτώμα και κάποια ασημικά. Έτσι είπε στον εργάτη ότι ήθελε να θάψει κάποια παλιά πολύτιμα αντικείμενα.



Αστυνομικοί εκτιμούν ότι την σκότωσε για να πάρει τη σύνταξη

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως το σχέδιο της γυναίκας ήταν τέτοιο έτσι ώστε την ώρα που ο εργάτης δούλευε, εκείνη προσποιούνταν ότι μιλούσε με τη μητέρα της στο κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να μην κινήσει υποψίες. Η εκτίμηση πάντως των αστυνομικών είναι ότι επειδή δεν έχει δηλωθεί ο θάνατος της ηλικιωμένης, η κόρης της την σκότωσε προκειμένου να πάρει τη σύνταξή της.


Η σορός της ηλικιωμένης μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία, και πραγματοποιήθηκε νεκροψία - νεκροτομή.Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατος  οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Ωστόσο όλα θα αποσαφηνιστούν με πλήρη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες, μετά και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένονται. Την νεκροψία διενήργησε ο ιατροδικαστής Νίκος Κωτακίδης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα

 Στην αρχή, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά μιας ίωσης: ο ασθενής δεν αισθάνεται καλά, δεν έχει όρεξη, πονάει λίγο το κεφάλι και ο λαιμός του, και έχει «δέκατα».

Δεν το ξέρει ακόμα, αλλά ο ιός Έμπολα έχει μπει στον οργανισμό του και έχει αρχίσει να επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός του, στα Τ-κύτταρα.

Είναι τα ίδια κύτταρα που αποτελούν στόχο του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, αλλά ο Έμπολα είναι πολύ πιο επιθετικός, κατά τον δρα Ντέρεκ Γκάδερερ, λέκτορα στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων του Τομέα Βιοϊατρικών Επιστημών & Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Όπως γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ειδησεογραφική, επιστημονική πύλη The Conversation, το πότε προσβλήθηκε ο οργανισμός με τον Έμπολα δεν μπορεί να καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια, διότι το χρονικό διάστημα από τη μόλυνση έως την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (περίοδος επωάσεως) είναι οτιδήποτε από 2 έως και 21 ημέρες.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως μόνον όταν ένας ασθενής εκδηλώσει συμπτώματα, γίνεται ο ίδιος μεταδοτικός και συνεπώς θέτει σε κίνδυνο την οικογένεια, τους φίλους και όποιον έρθει σε επαφή μαζί του.

Υπολογίζεται ότι κάθε ασθενής μολύνει ακόμα 2 έως 4 άτομα, πριν απομονωθεί. Η μεταδοτικότητα αυτή είναι παρόμοια με εκείνη της γρίπης και σαφώς μικρότερη από εκείνη άλλων ιογενών νοσημάτων, όπως η ιλαρά και η πολυομυελίτιδα (οι αντίστοιχοι αριθμοί σ’ αυτέςείναι 5 έως 18), σημειώνει ο δρ Γκάδερερ. Είναι, όμως, υπεραρκετή για να συντηρήσει μια πανδημία.

Επιδείνωση

Καθώς θα περνάνε οι μέρες από τα πρώτα συμπτώματα, η κατάσταση του ασθενούς θα επιδεινώνεται συνεχώς. Θα πονάει όλο του το σώμα, τα «δέκατα» θα γίνουν πυρετός, θα εκδηλώσει χρόνιο πόνο στην κοιλιά και θα εμφανίσει έμετο και διάρροια.

Έπειτα από δύο μέρες έως μία εβδομάδα με αυτά τα συμπτώματα, θα φτάσει στο κρίσιμο σημείο όπου ή θα παρουσιάσει βελτίωση ή θα εξελιχθεί στο τελικό στάδιο της νόσου, τον αιμορραγικό πυρετό.

Στο στάδιο αυτό, το αίμα πλημμυρίζει με μια ομάδα ουσιών που λέγονται φλεγμονώδεις κυτταροκίνες, καθώς το πλήρως αποδιοργανωμένο ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται σε κάθε όργανο και ιστό του σώματος.

Τα μικροσκοπικά (τριχοειδή) αιμοφόρα αγγεία του σώματος αρχίζουν να σπάνε το ένα μετά το άλλο, το λευκό των ματιών γίνεται κόκκινο, η διάρροια και ο έμετος γίνονται περιέχουν αίμα, και μεγάλοι θύλακοι αίματος αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα.

Στο τέλος, αρχίζει η εξωτερική αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη και άλλα σημεία του σώματος.

Μεταδοτικοί μετά την ανάρρωση

Με την κατάλληλη φροντίδα και την εντατική ενυδάτωση, αρκετοί άνθρωποι ξεπερνούν την βίαιη αυτή επίθεση του ιού.

Το γιατί κάποιοι επιζούν και άλλοι (οι πολλοί) πεθαίνουν, δεν είναι γνωστό. Οι ειδικοί εικάζουν ότι την διαφορά κάνει το αν κατά την έναρξη της λοίμωξης σκοτώθηκαν όλα ή απέμειναν κάποια από τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία με κάποιον τρόπο ανακάμπτουν κάποια στιγμή και κατορθώνουν να αντιδράσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάρρωση δεν σημαίνει τέλος της μεταδοτικότητας, διότι για αρκετό καιρό τα σωματικά υγρά θα περιέχουν τον ιό.

Ειδικά στους άντρες, η μεταδοτικότητα μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Ο ιός επιζεί στο σπέρμα επί τουλάχιστον 70 ημέρες, αν και μία μελέτη έδειξε πως υπάρχει ακόμα και 90 ημέρες ύστερα από την ανάρρωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

24 επιδημίες στο παρελθόν

Η παραπάνω αλληλουχία είναι αυτή που έζησαν και ζουν όσοι άνθρωποι αρρώστησαν κατά τις συνολικά 25 επιδημίες του ιού που έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της παρούσας.

Στις 24 επιδημίες που προηγήθηκαν της εφετινής, είχαν νοσήσει συνολικά 1.590 άνθρωποι, τα δύο τρίτα εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

Η πρώτη επιδημία χρονολογείται το 1976. Οι κάτοικοι ενός χωριού του Ζαϊρ, όπως λεγόταν εκείνη την εποχή η σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, άρχισαν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν από μία μυστηριώδη ασθένεια, που τους προκαλούσε εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Σε αυτή την πρώτη επιδημία είχαν αρρωστήσει συνολικά 318 άνθρωποι και μόλις 38 κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή.

Η επιδημία εκείνη είχε σταματήσει, κυρίως επειδή οι κάτοικοι του χωριού άλλαξαν ριζικά τη συμπεριφορά τους - λ.χ. απέφευγαν να αγγίζουν τους ασθενείς και άλλαξαν τελετουργικό ταφής ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους νεκρούς, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση Epidemics.

Η παρούσα επιδημία έχει πολλαπλάσια κρούσματα και θύματα. Αν και το ποσοστό θνησιμότητας μοιάζει να είναι κάτι λιγότερο από 50% (4.033 νεκροί επί συνόλου 8.399 κρουσμάτων έως και τις 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ), ο αριθμός των νεκρών διπλασιάζεται κάθε τρεις εβδομάδες - και αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό.


 Web Only
Διαβάστε Περισσότερα »

Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής “Ο Ευαγγελιστής Λουκάς”


Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής <<Ο Ευαγγελιστής Λουκάς>> της Ιεράς Μητροπόλεως μας, η οποία στεγάζεται εις το προσφάτως ανακαινισμένο κτήριο-Επισκοπείο της Μητροπόλεως στην πόλη των Θηβών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πλαισιούμενος από τους, Αιδεσ/τατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρίστο Κυριακόπουλο Διευθυντή της Σχολής, Αιδεσ/το Πρωτ/σβυτερο π. Γεώργιο Τουλουμάκο Αρχιερατικό Επίτροπο Επαρχίας Θηβών, Ιερείς της πόλεως ,Διδακτικό προσωπικό και μαθητές της Σχολής, ευχήθηκε ευλογημένη νέα διδακτική χρονιά και τόνισε ιδιαιτέρως αφενός την προσπάθεια της Τοπικής μας Εκκλησίας να ενισχύει εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν τον όμορφο κόσμο της Βυζαντινής Μουσικής και της Δημοτικής Ελληνικής Παραδόσεως μας και αφετέρου την προσωπική του αγωνία ότι η σπουδαία αυτή παράδοση της Ψαλτικής Τέχνης πρέπει να έχει συνεχιστές ώστε τα αναλόγια των Εκκλησιών μας να κοσμούνται από Ιεροψάλτες οι οποίοι θα γνωρίζουν την σπουδαιότητα του διακονήματος που επιτελούν.

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας συνεχίζει για όγδοη χρονιά της λειτουργία της, είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και παρέχει την δυνατότητα στους σπουδαστές να αποκτήσουν Πτυχίο και Δίπλωμα Ιεροψάλτου. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και πληροφορίες δίδονται καθημερινά 10π.μ. έως 13μ.μ. στο τηλ 2262029692 εσωτ 3.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σταθάς:Αποζημίωση των παραγωγών κρεμμυδιών σε Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλι, Μελισσοχώρι και Λουτουφί

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Επιτακτική η ανάγκη αποζημίωσης των παραγωγών κρεμμυδιών σε Θήβα,  Πλαταιές, Καπαρέλι, Μελισσοχώρι και Λουτουφί.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες παραγωγοί κρεμμυδιών καθώς τόνοι κρεμμυδιών σαπίζουν στα χωράφια. Συγκεκριμένα, περίπου 700 τόνοι κρεμμύδια -προϊόν σημαντικό για την αγροτική οικονομία της περιοχής- σαπίζουν καθώς η συγκομιδή καθυστέρησε  εξαιτίας των «παιχνιδιών» της αγοράς, και όταν πλέον οι αγρότες ήταν έτοιμοι να μαζέψουν την παραγωγή ξεκίνησαν συνεχείς βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα οι τόνοι κρεμμυδιών να σαπίσουν. Τίθεται, επομένως, ζήτημα άμεσης καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να παραμείνουν στη παραγωγή.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι αγρότες;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Σταθάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση-Ομιλία «ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ»

Παρουσίαση-Ομιλία «ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ» (15/10/14)

Στις 16 Οκτωβρίου και κάθε χρόνο από το 1945, με την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, με αφορμή αυτή την Ημέρα διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τη σωστή διατροφή και την ενασχόληση του σημερινού ανθρώπου με τον αθλητισμό.

Παρά τον καταιγισμό πληροφοριών για τη διατροφή από τα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τους ειδικούς της διατροφής, στην πράξη η επίδραση τους είναι πολύ μικρή στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Για λόγους ευκολίας ή για πρακτικούς λόγους, επιλέγονται λανθασμένοι τρόποι και συνήθειες με συνέπεια να μην είναι καθόλου ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα, ενώ σοβαρά προβλήματα υγείας συνδέονται άμεσα με τη διατροφή και να εξακολουθούν να είναι σε μεγάλη έξαρση.

Πάνω σ’ αυτά τα προβλήματα, θα επικεντρώσει την παρουσίασή της η διατροφολόγος Αντωνία Ζηλιαναίου, προσεγγίζοντας το θέμα από μια νέα οπτική, συνδέοντας άμεσα τη διατροφή με την άσκηση, όχι όμως υπό τη στενή σχέση ενός αθλητή/πρωταθλητή και του τρόπου που τρέφεται.  αλλά με το πως μπορεί ο καθημερινός άνθρωπος να αποκτήσει γνώση από τον τρόπο ζωής των αθλητών και να κάνει την ζωή του καλύτερη. Στόχος της είναι να δώσει πρακτικές, μεθόδους και τρόπους που μπορούν εύκολα να εφαρμοσθούν ώστε να τρέφεται ο άνθρωπος σωστά, και να κάνει εγκαίρως πράξη, όλα όσα ίσως του επιβάλλει αργότερα ένας γιατρός! Γιατί πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 7 μμ.

Στο Media Lab της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς (Κάδμου 7 & Δαιδάλου, Λιβαδειά).

Είσοδος ελεύθερη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτόφωρο και άμεσα δίκη για περιπτώσεις κακοποίησης ζώων

Να εξετάζεται άμεσα κάθε καταγγελία ζητά με αυστηρή εγκύκλιο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη
Ομπρέλα προστασίας στα ζώα άνοιξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με αφορμή την ένταση των φαινομένων βασανισμού, κακοποίησης και πράξεων βίας εναντίον  των ζώων.

Η Ανωτάτη Εισαγγελική λειτουργός απέστειλε εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελικών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας με την οποία ερμηνεύει τον Ν. 4039/2012 για την προστασία των ζώων και ζητεί να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι προβαίνουν σε βασανισμούς ζώων, κ.λπ.

Ειδικότερα, η εισαγγελικός λειτουργός ερμηνεύοντας τον Ν. 4039/2012 υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός (η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός), η πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού (όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού) στο οποίο απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά καθώς επίσης απαγορεύεται και η μονομαχία μεταξύ ζώων.

Ακόμη, σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον αρμόδιο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Επίσης, η  εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι αρμόδια όργανα για την βεβαίωση των παραβάσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δασική Υπηρεσία, τα Τελωνεία, οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και οι ιδιωτικοί φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Οι υπεύθυνοι αυτοί φορείς πρέπει, σύμφωνα με την κυρία Κουτζαμάνη, να:
«1) Να εξετάζουν άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορία-καταγγελία, απ΄ όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, πράξεων βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό κ.λπ. και οσάκις διαπιστώνουν παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 4039/2012, ή των άλλων διατάξεων που αναφέρονται στο άρθρο 20, οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως, αν πρόκειται περί αυτοφώρων να προβαίνουν στη σύλληψη και προσαγωγή των υπαιτίων, εάν δε τούτο δεν είναι εφικτό στην καταμήνυσή τους.

 2) Να τους ενημερώνουν αμέσως για τις διαπιστώσεις τους και τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν, ζητούντες εν ανάγκη και τη συνδρομή τους».

Παράλληλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί  από  τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών  να παραγγείλουν  στους συναδέλφους τους  Εισαγγελείς Πρωτοδικών την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις), «για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον νόμο», με την παραπομπή των δραστών «στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Τέλος, η κυρία Κουτζαμάνη αναφέρεται στις ποινικές και χρηματικές ποινές κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στις περιπτώσεις βασανισμού, κ.λπ. ζώων, οι οποίες, κατά περίπτωση,  ανέρχονται μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση  και χρηματική ποινή  από 3.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Επιτροπή Διαβούλευσης συγκροτείται στον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 και 282 του Ν. 3852 / 2010 (ΦΕΚ 87 / Α / 07-06-2010) στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους, συγκροτείται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Η διάρκεια της θητείας τη δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης δεν υπερβαίνει τα δυόμιση έτη.

   Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους :
α) εκπρόσωπους των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
β) εκπρόσωπους των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
γ) εκπρόσωπους των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
δ) εκπρόσωπους των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
ε) εκπρόσωπους των ενώσεων και συλλόγων γονέων

στ) εκπρόσωπους των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
ζ) εκπρόσωπους των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
η) εκπρόσωπους άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών
θ) εκπρόσωπους των τοπικών συμβουλίων νέων και
ι) δημότες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους και τον αναπληρωτή τους υποβάλλοντας σχετικό έγγραφο στο Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων στην Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου 2268350216  ή με φαξ (2268022690) ή αυτοπροσώπως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση info@ aliartos.gov.gr έως 17 Οκτωβρίου 2014.

 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο τηλέφωνο 2268350212-216.

Σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», η Δηµοτική  Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται κατά τα τρία τέταρτα από εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας και κατά το ένα τέταρτο από δηµότες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Μέλος της επιτροπής είναι επίσης και ο δήµαρχος ή ο οριζόμενος µε απόφαση δηµάρχου  αντιδήµαρχος, ο οποίος και προεδρεύει. Οι αρμοδιότητές της επιτροπής  είναι οι εξής:
α) Γνωµοδοτεί στο δηµοτικό συµβούλιο σχετικά µε τα αναπτυξιακά προγράµµατα και τα προγράµµατα δράσης του δήµου, το επιχειρησιακό πρόγραµµα και το τεχνικό πρόγραµµα του δήµου.
β) Γνωµοδοτεί για θέµατα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέµπονται σε αυτή από το δηµοτικό συµβούλιο ή τον δήµαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήµου και διατυπώνει γνώµη για την επίλυση των προβληµάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) ∆ιατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχοµένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων, οι οποίες εκδίδονται στο πλαίσιο του άρθρου 79 του Κ.∆.Κ.
Η Δηµοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει δηµόσια, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της υποχρεωτικά µια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προσχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης, τουλάχιστον µία φορά κάθε τρεις µήνες για άλλα θέµατα που έχουν τεθεί υπό διαβούλευση, όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο τουλάχιστον του συνολικού αριθµού των µελών της και όποτε υπάρχουν κατεπείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες δικαιολογούν την άµεση σύγκληση της επιτροπής
Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχονται 2.128 προσλήψεις στο Δημόσιο. 600 μόνιμοι στη ΔΕΗ, 645 εποχικοί στα ΕΛΤΑ

Νέες προσλήψεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Διαβάστε όλες τις θέσεις αναλυτικά


Ερχονται διαγωνισμοί για 2128 προσλήψεις στο Δημόσιο. Το ΑΣΕΠ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση 6 μεγάλων διαγωνισμών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος". Αυτό θα γίνει ως το τέλος του χρόνου και θα προσληφθούν στο Δημόσιο 1.483 μόνιμοι υπάλληλοι και 645 εποχικοί.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη 540 ατόμων στον ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι διαγωνισμοί της ΔΕΗ και της Στατιστικής, ενώ το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί του ΕΚΑΒ, των ΕΛΤΑ, της ΟΣΥ και του ΜΕΤΡΟ.

200 διασώστες στο ΕΚΑΒ

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να υποβληθεί στο ΑΣΕΠ το αίτημα του υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη 200 μόνιμων υπαλλήλων στο ΕΚΑΒ, στην ειδικότητα ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

Η έκδοση της προκήρυξης θα γίνει άμεσα, καθώς υπάρχουν μεγάλα κενά σε προσωπικό λόγω των συνταξιοδοτήσεων που έχουν μεσολαβήσει από το 2008, οπότε και είχε βγει ο τελευταίος διαγωνισμός του φορέα. Ηδη έχουν καθοριστεί -βάσει του Ν. 2643/98- οι 13 θέσεις που ανήκουν στις κατηγορίες ΑμεΑ, τριτέκνων, πολυτέκνων και Εθνικής Αντίστασης, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις κατανέμονται ως εξής: Κεντρική Υπηρεσία Αθηνών 128 θέσεις, Λέσβου 2, Αλιβερίου 7, Λήμνου 2, Ζαχάρως 9, Σάμου 4, Κεφαλονιάς 3, Χίου 2, Κέρκυρας 8, Σύρου 3, Αμφισσας 2, Πάρου 6, Νάξου 5, Καρπενησίου 2, Ορεστιάδας 3, Θήρας 5, Διδυμοτείχου 4, Μυκόνου 2, Φλώρινας 2 και Ανδρου 1. Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πρέπει: να διαθέτουν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης της ειδικότητας Πλήρωμα Ασθενοφόρου Διασώστης του ΙΕΚ ΕΚΑΒ ή αντίστοιχης ειδικότητας της ημεδαπής ή αλλοδαπής και οι άντρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Στα προσόντα που θα μετρήσουν για την επιλογή των επιτυχόντων ανήκουν η εμπειρία των υποψηφίων, η εντοπιότητα (για τις θέσεις στην περιφέρεια), καθώς και η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδήγησης Γ' κατηγορίας.

33 θέσεις στην ΕΛΣΤΑΤ

Στα γραφεία του ΑΣΕΠ για έγκριση βρίσκεται η προκήρυξη πρόσληψης 33 μονίμων υπαλλήλων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με τη διαδικασία της σειράς προτεραιότητας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ανήκουν στις ειδικότητες ΠΕ Στατιστικών, ΠΕ Μαθηματικών και ΠΕ Οικονομολόγων και να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα οικείου ΑΕΙ, καθώς και πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρεσιών διαδικτύου. Ηδη έχουν καθοριστεί από το υπουργείο Εργασίας οι τρεις θέσεις που θα δοθούν σε προστατευόμενους από τον Ν. 2643/98. Αυτές είναι της ειδικότητας ΠΕ Στατιστικών και κατανέμονται στους νομούς Αργολίδος, Λασιθίου και Κιλκίς και αντίστοιχα απευθύνονται σε άτομο με Αναπηρία, πολύτεκνο και τρίτεκνο.

645 εποχικοί στα ΕΛΤΑ

Το τελικό ΟΚ του υπουργείου Οικονομικών αναμένει το αίτημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων για 645 θέσεις εποχικού προσωπικού, για να σταλεί στο ΑΣΕΠ προς έκδοση. Οι προκηρύξεις θα εκδοθούν σταδιακά, ωστόσο μέχρι τις γιορτές πρέπει να έχει επιλεγεί το νέο προσωπικό που θα εργαστεί στον φορέα με εποχικές συμβάσεις τεσσάρων και οκτώ μηνών, με πλήρη και μερική απασχόληση.

Οσο για τις θέσεις που θα καλυφθούν, αφορούν τις ειδικότητες: ΔΕ Διανομέων (387 θέσεις), ΥΕ Εσωτερικής Εκμετάλλευσης (173 θέσεις), ΔΕ Διαμετακομιστών (43 θέσεις) και ΔΕ Οδηγών (42 θέσεις).

600 μόνιμοι στη ΔΕΗ

«Μπλοκαρισμένες» στο θέμα της εντοπιότητας βρίσκονται οι προκηρύξεις της ΔΕΗ που αφορούν στην πρόσληψη συνολικά 600 εργαζομένων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Ηδη, τα επιτελεία του ΑΣΕΠ και της Επιχείρησης συνεργάζονται προκειμένου να επιλυθούν τα επιμέρους προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και όπως όλα δείχνουν το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, θα εκδοθεί από το Εθνικό Τυπογραφείο η πρώτη από τις δύο προκηρύξεις της ΔΕΗ,

Αυτή θα αφορά 16 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στις ειδικότητες Οικονομολόγων, Διοικητικού και Λογιστικού. Η δεύτερη προκήρυξη που θα ακολουθήσεις, περιλαμβάνει θέσεις κυρίως τεχνικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και ορισμένους πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε ειδικότητες όπως: Τεχνίτες Δικτύων, Τεχνικούς Σταθμών, Ηλεκτρολόγους, Τεχνικούς Ορυχείων, Μηχανοτεχνικούς, Τεχνικούς Εξοπλισμού, Τεχνικούς ΜΕΚ, Χειριστές Μηχανημάτων, Οδηγούς κ.ά.

450 οδηγοί και τεχνίτες στην ΟΣΥ

Καθ' οδόν προς το ΑΣΕΠ βρίσκεται το αίτημα της εταιρείας ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών για την πρόσληψη 330 οδηγών και 120 τεχνητών.

Το αίτημα έχει αποσπάσει ήδη τις εγκρίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να διαβιβαστεί στο ΑΣΕΠ.

200 μόνιμοι στο ΜΕΤΡΟ

Μέσα στο επόμενο δίμηνο εκτιμούν οι αρμόδιοι πως θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη πρόσληψης περίπου 200 ηλεκτροδηγών, εκδοτών και ελεγκτών εισιτηρίων, αλλά και τεχνικού προσωπικού στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΜΕΤΡΟ). Στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε συνεννοήσεις με την ηγεσία του ΑΣΕΠ προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος που θα γίνει η πριμοδότηση των συμβασιούχων οι οποίοι είχαν απολυθεί από το Μετρό το 2009.
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέος Πρόεδρος & Εκτελεστική Επιτροπή για τον Φο.Δ.Σ.Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Στις 10 Οκτωβρίου 2014 συνεδρίασε στην Θήβα το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με θέμα την εκλογή Προέδρου & Εκτελεστικής Επιτροπής.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν 55 αιρετοί εκπρόσωποι από τους 25 Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Για την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέχθηκε παμψηφεί, ο:
-    Νικόλαος Σταυρογιάννης, Δήμαρχος Λαμιέων.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή εκλέχθηκαν παμψηφεί, οι:
Τακτικά Μέλη (6):
-    Καθαροσπόρης Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων
-    Παπαευθυμίου Ευθύμιος, Δήμαρχος Μακρακώμης
-    Νικολάου Σπυρίδων, Δήμαρχος Θηβαίων
-    Πούλου Γιώτα, Δήμαρχος Λεβαδέων
-    Παναγιωτόπουλος Αθανάσιος, Δήμαρχος Δελφών
-    Σουλιώτης Νικόλαος, Δήμαρχος Καρπενησίου
Αναπληρωματικά Μέλη (4):
-    Λιόλιος Νικόλαος, Δήμαρχος Λοκρών
-    Τζιαχρήστας Δημήτριος, Δήμαρχος Δομοκού 
-    Καλυβιώτης Χρήστος, Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας
-    Καπεντζώνης Γεώργιος, Δήμαρχος Δωρίδος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλέξει Αντιπρόεδρο.
Στην συνεδρίαση έγινε παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης καθώς και του σχεδιασμού, όπως αυτός είχε εγκριθεί με προηγούμενες αποφάσεις.
Πρώτη προτεραιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως αυτή εκφράσθηκε από το σύνολο των αιρετών εκπροσώπων, είναι η δρομολόγηση όλων των ενεργειών για την ολοκλήρωση των ήδη ενταγμένων αλλά και την κατασκευή των απαιτούμενων νέων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουν τόσο η Ευρωπαϊκή Οδηγία ΕΚ/98/2008 όσο και ο Ν. 4042/2012 για τα απόβλητα. 

Θήβα : 13/10/2014
Διαβάστε Περισσότερα »

Δρομολόγια Αστικών λεωφορείων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων

Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων                

Πίνακας Δρομολογίων Ενδοδημοτικής
Αστικής Συγκοινωνίας Δήμου
Αλιάρτου-Θεσπιέων

ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΔPOMOΛOΓlO 1
8:1Ο    Αναχώρηση από Αλίαρτο (δημοτικό γκαράζ)
8.30    ΑΣΚΡΗ
8.40    ΝΕΟΧΩΡΙ
8.55    ΘΕΣΠΙΕΣ
9.00    ΛΕΟΝΤΑΡΙ
9.10    ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ
9.25    Επιστροφή ΑΛΙΑΡΤΟ.

ΔPOMOΛOΓlO 2
11:30    Αναχώρηση από Αλίαρτο (επιστροφή)
11.50    ΑΣΚΡΗ
12.00    ΝΕΟΧΩΡΙ
12.1Ο    ΘΕΣΠΙΕΣ
12.20    ΛΕΟΝΤ ΑΡΙ
12.30    ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ
12.45    Επιστροφή ΑΛΙΑΡΤΟ.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΔPOMOΛOΓlO 3
8: 10    Αναχώρηση από Αλίαρτο (δημοτικό γκαράζ)
8.20    ΜΑΖΙ
8.35    ΑΛΙΑΡΤΟΣ
8.55    ΣΩΛΗΝΑΡΙ
9.05    ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
9.15    ΠΕΤΡΑ
9.25    ΑΛΙΑΡΤΟΣ.

ΔPOMOΛOΓlO 4
10.00    ΜΟΥΛΚΙ (ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΕΥΡΥΤ ΑΝΩΝ)
Ι0.1Ο    ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΙΑΡΤΟΥ
10.20    ΜΑΖΙ
10.40    ΑΛΙΑΡΤΟΣ
   
   
ΔPOMOΛOΓlO 5
10:45    Αναχώρηση από Αλίαρτο (δημοτικό γκαράζ)
11.10    ΠΕΤΡΑ
11.20    ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
11.30    ΣΩΛΗΝΑΡΙ
11.40    Επιστροφή ΑΛΙΑΡΤο.
12.45    ΕΝΤΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ (ΜΟΥΛΚΙ –ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ -IΚΑ.S/Μ ΚΟΛΟΒΟΣ)

Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ-ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Κοινωνικό Φροντιστήριο Δήμου Θηβαίων: Παράταση αιτήσεων συμμετοχής για μαθητές και εκπαιδευτικούς
       

Ο Δήμος Θηβαίων  ΚΑΛΕΙ τους γονείς μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου  να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής των παιδιών τους στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, στο Γραφείο Παιδείας του Δήμου Θηβαίων από ώρα 08:30 μέχρι 13:00 και μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2014,  με συνημμένα τα εξής δικαιολογητικά:

1. Φωτοτυπία της αστ. ταυτότητας ή διαβατηρίου (με άδεια παραμονής για τους αλλοδαπούς κατοίκους)
2. Βεβαίωση φοίτησης από το σχολείο που φοιτά ο μαθητής.
3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
4. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού και Ε9, θεωρημένα ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ ότι δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση.
6. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου απορίας προνοίας ή Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας (εφόσον υπάρχουν)
7. Υπεύθυνη δήλωση για την εργασία των γονέων (εάν εργάζονται)
8. Ιατρική γνωμάτευση από δημόσιο φορέα (αν υπάρχει πρόβλημα υγείας)
9. Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό μπορεί να ληφθεί θετικά για την ένταξη του
παιδιού στο Κοινωνικό Φροντιστήριο


Κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο Κοινωνικό Φροντιστήριο ανά κατηγορία είναι το συνολικό εισόδημα των συνοικούντων με τον δικαιούχο, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 12.000 € προσαυξημένο κατά 10% για κάθε ανήλικο παιδί, ενώ θα συνυπολογίζονται επιπλέον, η οικογενειακή κατάσταση (δάνεια, σπουδές άλλων παιδιών της οικογένειας, ενοίκια), τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία και προβλήματα υγείας.
          
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2262-3-50610 και 607

Ανοιχτή πρόσκληση σε εκπαιδευτικούς για εθελοντική συμμετοχή

Ο Δήμος Θηβαίων απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή σε όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά τη διδασκαλία τους στους μαθητές του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», προκειμένου να ενισχύσουν και να συμβάλουν δυναμικά στην παροχή ολοκληρωμένης παιδείας σε μαθητές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

•    Δηλώσεις συμμετοχής για ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ θα βρείτε στο site του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr (στη δεξιά στήλη),  τις οποίες και θα αποστέλλετε ηλεκτρονικά στο e-mail: dimosthivas@thiva.gr .

•    Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση προσερχόμενοι στο Γραφείο Παιδείας του Δήμου Θηβαίων (τηλ. 2262350610)

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυκλοφοριακές αλλαγές στη Λιβαδειά λόγω του παζαριού

Η ετήσια εμποροπανήγυρη στην πόλη μας θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα Τρίτη 28 Οκτωβρίου έως Δεύτερα 3 Νοεμβρίου 2014 στον καθορισμένο χώρο που βρίσκεται πλησίον του ΚΤΕΛ Λιβαδειάς.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των εμπόρων που θα συμμετέχουν στην εμποροπανήγυρη, παρακαλούμε όλους τους δημότες για την τήρηση των ακόλουθων κυκλοφοριακών αλλαγών για όσο διάστημα θα λειτουργεί η εμποροπανήγυρη:
1.    Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης επί της οδού Ρούμελης από την οδό Χαιρωνείας και δυτικά έως την οδό Διστόμου.  Στη συγκεκριμένη οδό θα επιτρέπεται μόνο η στάθμευση των αυτοκινήτων των εμπόρων.
2.    Μονοδρόμηση της οδού Διστόμου από την είσοδο του περιφερειακού μέχρι την οδό Αριστοφάνους, όπου και θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση αυτοκινήτων.
3.    Μονοδρόμηση της διερχόμενης ανώνυμης οδού από το ΚΤΕΛ Λιβαδειάς προς την οδό Διστόμου, όπου και θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων.
4.    Κλειστή θα παραμείνει η είσοδος του περιφερειακού προς την οδό Διστόμου (από τη γέφυρα του Μακρυσαίου έως το 9ο Δημοτικό Σχολείο).
Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας και ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για την όποια πιθανή όχληση μπορεί να δημιουργηθεί.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συντάξεις: Ποιοι ασφαλισμένοι γλιτώνουν το «κούρεμα»

Διαβάστε ποιες είναι οι επτά κατηγορίες ασφαλισμένων που εξαιρούνται
Χωρίς να υποστούν καμία μείωση από το νέο τρόπο υπολογισμού και καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μπορούν να βγουν στη σύνταξη επτά κατηγορίες ασφαλισμένων μέχσα στο 2015.

Με αναστολή μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι είναι ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών και στο Δημόσιο, δηλαδή να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης φέτος εφόσον έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά η σύνταξη να αρχίσει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για λήψη πλήρους σύνταξης.

Στην πράξη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με βάση τα όσα ισχύουν το 2014, έστω και αν συμπληρώνουν την ηλικία συνταξιοδότησης μετά το 2015. Πέραν αυτών, υπάρχουν και οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που βάσει νόμου δεν θα έχουν καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, είτε συνταξιοδοτηθούν το 2014 με αναστολή είτε συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.

Οι επτά κατηγορίες ασφαλισμένων, που εξαιρούνται είναι:

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (25ετία) έως το 2010, καθώς δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους, ακόμη και αν προχωρήσουν μετά το 2015, όπως προβλέπει ο νόμος 3865/10 (νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

- Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με συμπληρωμένη την 25ετία τα έτη 2011 και 2012, ή το 2013 και το 2014, καθώς μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 χωρίς να έχουν αλλαγή στον υπολογισμό της σύνταξής τους.

- Οι ένστολοι που συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (20 - 25έτη) έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 και βάσει νόμου (3865/10) έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, άρα δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές ακόμη και αν συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.

- Οι ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών που έχουν 25ετία έως το 2012, αλλά συμπληρώνουν το όριο ηλικίας μέσα στο 2015, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με αναστολή, κλειδώνοντας από φέτος το ποσό της σύνταξής τους με ευνοϊκότερο υπολογισμό.

- Οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου (ΟΑΕΔ, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, δημόσια ιδρύματα κ.λπ.) έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν είτε με τις διατάξεις του ΙΚΑ είτε με του Δημοσίου. Συνήθως επιλέγουν τις διατάξεις του ΙΚΑ γιατί παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη. Οσοι αποχωρούν φέτος με τις διατάξεις του ΙΚΑ θα πρέπει να έχουν και συμπληρωμένη την ηλικία συνταξιοδότησης, διαφορετικά, αν δηλαδή η ηλικία συμπληρώνεται το 2015, η σύνταξή τους θα βγει με το νέο τρόπο υπολογισμού και θα είναι μικρότερη.

- Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, οι οποίοι και εξαιρούνται ρητώς από τις αλλαγές του 2015 ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

- Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και κυρίως όσες συνταξιοδοτούνται κάτω από τα 55.


Διαβάστε Περισσότερα »

Έρχονται αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης




Αλλαγές με πολύ αυστηρά μέτρα για την απόκτηση της άδειας οδήγησης, μελετά το αρμόδιο υπουργείο, που θα σηματοδοτήσει και ταυτόχρονη αύξηση στο …
κόστος απόκτησης. Μία από τις αλλαγές που επέρχονται αφορά στην αύξηση των υποχρεωτικών μαθημάτων που από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα της θεωρίας. Παράλληλα δημιουργούνται νέες κατηγορίες οι οποίες δεν υπήρχαν έως τώρα.
Αλλαγές όμως υπάρχουν και στο κόστος έκδοσης των διπλωμάτων. Θα ακριβύνουν τα παράβολα που θα πρέπει να υποβάλλονται με τον φάκελο του κάθε υποψηφίου. Επιπλέον αλλάζει και ο τρόπος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών από τους γιατρούς. Σε αυτή την υπόθεση δεν εμπλέκεται πλέον η υπηρεσία Μεταφορών.
Τα ερασιτεχνικά διπλώματα θα ανανεώνονται ανά 15ετία και όχι στα 65 χρόνια όπως ισχύει τώρα. Όσον αφορά στους επαγγελματίες, υποκατηγορίες δημιουργούνται και σε ό,τι αφορά στα φορτηγά και τα λεωφορεία, με τη θεσμοθέτηση υποκατηγοριών Γ1 φορτηγό έως 7,5 τόνων και λεωφορείο έως 16 θέσεων δηλαδή Δ1, κατηγορίες που δεν υπήρχαν έως τώρα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα




Στις 13 Οκτωβρίου 1884 η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.

54 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος δηλητηριάζεται και πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο 17χρονος θετός γιος του, Νέρων, τον διαδέχεται στο ρωμαϊκό θρόνο.
1307 - Με εντολή του βασιλιά Φιλίππου Δ' της Γαλλίας συλλαμβάνονται εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες, οι οποίοι αργότερα θα υποβληθούν σε βασανιστήρια προκειμένου να "ομολογήσουν" ότι είναι αιρετικοί.
1644 - Ο σουηδικός και ολλανδικός στόλος νικούν το στόλο της Δανίας κοντά στο νησί Φέμαρν.
1866 - Ο συνταγματάρχης Π. Κορωναίος κατατροπώνει τους Τούρκους στον Άγιο Μύρωνα και τους εκδιώκει από την επαρχία Μαλεβιζίου Κρήτης.
1884 - Η ώρα Γκρίνουιτς καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας.
1904 - Ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς (Μίκης Ζέζας) κυκλώνεται από τουρκικό απόσπασμα στο χωριό Στάτιστα (Μελάς) και τραυματίζεται θανάσιμα.
1917 - 70.000 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στη Φάτιμα της Πορτογαλίας υποστήριξαν ότι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας χρώματα που πλημμύρισαν τον ουρανό. Θεωρείται θαύμα της Παναγίας που εμφανιζόταν εκεί από τις 13 Μαΐου του 1917 και κάθε 13 του μηνός.
1944 - Στη Μάχη της Ηλεκτρικής η αντιστασιακή οργάνωση ΕΛΑΣ διασώζει το εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι. Μαζί με τον ΕΛΑΣ πολεμούσε και ο ντόπιος πληθυσμός.
1999 - Ο πληθυσμός της γης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, φτάνει τα έξι δισεκατομμύρια. Ο Κόφι Ανάν επιλέγει τυχαία ένα νεογέννητο στο Σεράγεβο για τον εορτασμό του γεγονότος.
1995 - Αίρεται το εμπάργκο της Ελλάδας προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Από σήμερα οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ



Ανοίγει σήμερα το πρωί στις 11:00 η ηλεκτρονική πύλη προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την ένταξή τους στο νέο πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης δεξιοτήτων και απασχόλησης 16.600 ανέργων, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, ηλικίας 29 έως 64 ετών.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, στέλνει κονδύλια σε πιστοποιημένους μεσάζοντες (μέσω του voucher) αντί να τα παρέχει σε ανέργους. Πρόκειται, για άλλους, για έμπρακτη αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής του.

Το πρόγραμμα εμπεριέχει μια δέσμη παρεμβάσεων στην οποία περιλαμβάνονται:

-Πρόγραμμα θεωρητικής άσκησης 100 ωρών.

-Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (διάρκειας 300 ωρών).

-Δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης.

-Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων, τα οποία θα αποκτήσουν οι ωφελούμενοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

-Εγγυημένη απασχόληση με πλήρη ασφάλιση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το 25% των εκπαιδευθέντων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 συνεχόμενων μηνών (25 ημερομίσθια ανά μήνα), καθώς και παροχή συστατικής επιστολής από τον εργοδότη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Περισσότεροι φόροι για αγρότες και μισθωτούς με μπλοκάκι




    Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2015 να μην προβλέπει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και να φέρνει τις πρώτες φορο-ελαφρύνσεις, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους το επόμενο έτος με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.



 Μισθωτοί που συμπληρώνουν το μηνιαίο εισόδημά τους με έσοδα από...  «μπλοκάκι», αγρότες, εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος, αλλά και όσοι αποκτούν πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, όπως οι φοιτητές, θα βρεθούν αντιμέτωποι το 2015 με μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Στον αντίποδα, οι φορολογούμενοι που θα αποκτήσουν φέτος εισοδήματα από ενοίκια θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, αφού μπορεί μεν να αυξάνεται από 10% σε 11% ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ αλλά ταυτόχρονα καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% -3% στα εισοδήματα αυτά, καθώς και η προκαταβολή φόρου 55%.

Το παζλ των φορολογικών ανατροπών που ενεργοποιούνται το επόμενο έτος συμπληρώνουν οι αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων αλλά και η μείωση κατά 30% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ρύθμιση η οποία δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί αλλά προβλέπεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Πιο συγκεκριμένα φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα θα δουν το 2015:

1. Όσοι είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από μπλοκάκι. Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος με μπλοκάκι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, το επόμενο έτος θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ παράλληλα θα κληθούν πληρώσουν και αυξημένο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ από 500 ευρώ που κατέβαλαν φέτος.

Για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα από «μπλοκάκι» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως τρεις εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή σε περισσότερους από τρεις εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών προέρχεται μόνο από ένα εργοδότη) είτε με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κλίμακα

Φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών σημαίνει πρακτικά ότι δεν επιβάλλεται φόρος για εισοδήματα έως 9.550 ευρώ, ενώ ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας είναι 22%. Ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπέσουν από ακαθάριστο εισόδημα δαπάνες εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές. Τι θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014; Εφόσον κάποιος είναι μισθωτός και συμπληρώνει ιο εισόδημά του ασκώντας και ελεύθερο επάγγελμα, το εισόδημα από το μπλοκάκι θα φορολογηθεί οπωσδήποτε με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και ταυτόχρονα θα επιβαρυνθεί με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και σε κάποιον ο οποίος δουλεύει σε έναν εργοδότη με μπλοκάκι , αλλά δεν έχει δηλώσει... το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα. Αυτομάτως, αυτό το λάθος επιφέρει την ποινή της φορολόγησης του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Ειδικά για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (άθροισμα από μισθό και μπλοκάκι της τάξεως των 8.000- 12.000 ευρώ) ο φόρος που θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2015 μπορεί να είναι ακόμη και πάνω από 50% υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του φετινού εκκαθαριστικού. Βέβαια οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπέσουν από τα ακαθάριστα εισοδήματά τους δαπάνες και να περιορίσουν το καθαρό φορολογητέο εισόδημα.

2. Οι αγρότες. Το 2015 θα φανεί στα εκκαθαριστικά ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών. Τα καθαρά κέρδη τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ, ενώ φέτος φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.

Μάλιστα οι αγρότες κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, εφόσον: Το δηλωθέν εισόδημά τους είναι μικρότερο από το εισόδημα που προκύπτει με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης). Η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος θα φορολογηθεί με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον θα υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 55%. Δηλώσουν ζημιά ή μηδενικά εισοδήματα. Στην περίπτωση αυτή θα φορολογηθούν για ολόκληρο το ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και θα υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 55%. Εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος από ης επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται (αυτοκίνητο, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.). Οι λεγόμενες παροχές σε είδος, θα μετατραπούν σε εισόδημα και θα φορολογηθούν βάσει της κλίμακας. Επειδή όμως για το εισόδημα αυτό το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε φορολογική δήλωση δεν έχει γίνει καμία παρακράτηση φόρου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της αξίας της παροχής σε είδος. Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος αλλά και της παροχής σε είδος. Φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα. Για παράδειγμα οι φοιτητές που θα εισπράξουν φέτος πολύ μικρά εισοδήματα από τόκους ή από περιστασιακή απασχόληση ή από επιδοτούμενα προγράμματα ή επιμορφωτικά σεμινάρια. Οι φορολογούμενοι αυτοί απειλούνται και πάλι από τα τεκμήρια διαβίωσης αφού ακόμη και αν έχουν εισπράξει ένα ευρώ από τόκους καταθέσεων ή ένα πολύ μικρό εισόδημα της τάξης των 500 ευρώ θα φορολογηθούν για τεκμαρτό εισόδημα τουλάχιστον 3.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10% ή 26%. Φέτος οι φορολογούμενοι αυτοί γλίτωσαν από τα τεκμήρια και τους υπέρογκους φόρους αφού με μια ρύθμιση η οποία όμως εφαρμόστηκε μόνο για τα εισοδήματα του 2013 (οικονομικό έτος 2014) φορολογήθηκαν ως μισθωτοί και είχαν αφορολόγητο 9.550 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι το πραγματικό τους εισόδημα ήταν έως 5.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ και παράλληλα δεν είχαν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή από ακίνητα. Για να μην υπάρξει υπέρμετρη φορολόγηση για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους θα πρέπει να νομοθετηθεί ανάλογη ρύθμιση με αυτή που ίσχυσε για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013.

Ενοίκια

Λιγότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ακίνητα. Μπορεί ο φορολογικός συντελεστής για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος από ενοίκια να αυξήθηκε από το 10% στο 11%, παράλληλα όμως καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τ.μ. ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση. Επίσης στα εισοδήματα από ακίνητα δεν υπολογίζεται πλέον προκαταβολή φόρου 55%.

Αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων για μισθωτούς και συνταξιούχους

Για να εξασφαλιστεί έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ Αλλαγές έχουν επέλθει και στο μέτρο των αποδείξεων για τα φετινά εισοδήματα. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι: 1) Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300X12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 Χ 10%). 2) Αν συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις δεν έχουν κανένα όφελος. Αντίθετα αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται 4.000 αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 2.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 Χ22% 440 ευρώ επιπλέον. 3) Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα: Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά. Αλκοολούχα ποτά και καπνός. Ένδυση και υπόδηση. Στέγαση (μόνο οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας). Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες. Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί). Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια. Εκπαίδευση (μόνο τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών). Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια. Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).

Για παράδειγμα αν ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300x12) από ενοίκια, οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 χ 10%). Για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις 4.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει αποδείξεις 2.000 ευρώ, δηλαδή 2.000 ευρώ λιγότερες, τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σαρωτικές αλλαγές στα δημοτικά σχολεία -Κόβονται μαθήματα

Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά, υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας πως θα έρθουν σαρωτικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ έκανε λόγο για ένα δημοτικό σχολείο πιο φιλικό προς τον μαθητή. Όπως σημείωσε, οι αλλαγές θα αποτελέσουν αντικείμενο της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (αποτελείται από τους πρώην υπουργούς Παιδείας), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον μήνα.

«Κατά βάση, η φιλοσοφία της πρότασης που θα κάνω είναι λιγότερα μαθήματα, περισσότερη ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν το παιδί. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, καλλιτεχνικά. Το να έχεις 18 μαθήματα στο δημοτικό, είναι απόδειξη ότι είσαι για το τρελοκομείο, είναι απόδειξη ότι για κάποιον άλλον δουλεύεις, όχι για τα παιδιά» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια σήμερα και άνοδος της θερμοκρασίας

Το θερμόμετρο θα δείξει έως και 28 βαθμούς
Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πυκνότερες, περιμένουμε σήμερα.

Αναλυτικά

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη Μακεδονία. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 11 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στα νότια βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 27 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 28 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 και τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 25 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα Δωδεκάνησα κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 13 έως 24 βαθμούς κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Δέκα μετάλλια οι αθλητές Taekwondo της Ελένης Ανδρέου στη Βουλγαρία

Με δέκα μετάλλια (10) επιστρέφουν στην Ελλάδα οι αθλητές Taekwondo της κ.Ελένης Ανδρέου που συμμετείχαν στο Bugarian Taekwondo Cup 2014,στην Βουλγαρία αυτον τον Οκτώβρη του 2014.
Αναλυτικά :
Χρυσό Μετάλλιο : Ευθύμιος Τριψάνας,Παναγιώτης Λινάρδος,Δημήτρης Χαρίτος.
Αργυρό Μετάλλιο : Άννα Λινάρδου.
Χάλκινο Μετάλλιο : Γιώργος Βασιλείου,Έλια Καλλία,Ειρηδώρα Ρέββα,Ευθύμιος Διαμαντώνης,Λεμονιά Ματσούκα,Παναγιώτης Καρπίδας.
Εξαιρετικη ηταν επίσης η αγωνιστική εμφάνιση των : Κόνιαρη,Βούλγαρη και Πανοπούλου!!!!!
Η φετινη αθλητική χρονιά ξεκινά με τον δυναμικότερο τρόπο!!!!!!!!!!!!


Διαβάστε Περισσότερα »

Καφές-ποτό-τυρόπιτα, το τρίπτυχο της νεοελληνικής επιχειρηματικότητας



    Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ είναι πάνω από το 10% των νέων επιχειρήσεων που έχουν ανοίξει στην Ελλάδα το 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).



Κατά το τρέχον έτος έχουν ιδρυθεί 7.323 νέα.. νομικά πρόσωπα.
Εξ αυτών, τα 445 (6,08%) ανήκουν στην κατηγορία των εστιατορίων και των κινητών μονάδων εστίασης,
και τα 327 (4,47%), στην κατηγορία της παροχής ποτών.

Το 40% των νέων εταιρειών ανήκει σε 20 κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, εκ των οποίων όμως ούτε ένας δεν αφορά τη βιομηχανική παραγωγή ή την καινοτομία.
Αντίθετα, πολλές υπάγονται στο ευρύτερο χώρο του τουρισμού ή του λιανεμπορίου.

122 επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία της τεχνολογίας (προγραμματισμός ηλεκτρονικών συστημάτων (1,67%), ενώ 102 δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυπήγησης και της επισκευής πλοίων (1,39%).

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ