Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Συστηματική εξαπάτηση των τηλεθεατών στα «τυχερά» τηλεπαιχνίδια..





    Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραπλανήσεις και να εξαπατήσεις το κοινό σε ένα τυχερό τηλεπαιχνίδι.



Μια εταιρεία όμως ανήγαγε την εξαπάτηση σε επιστήμη, αφού...όπως αναφέρει η ίδια προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ), έδωσε «σαφείς» οδηγίες προς τους τηλεθεατές.
Οι οδηγίες ήταν οι εξής: «Στο σημερινό μας παιχνίδι γραμμένο σε Arial, Comic Sans MS, Digit και Impact "ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ" καλείστε να προσθέσετε όλους τους πλήρως ορατούς αριθμούς, συμπεριλαμβάνοντας τα αραβικά, τα λατινικά και τα ψηφιακά σύμβολα αριθμών, είτε ως όλον είτε ως μέρος άλλων αριθμών, αντεστραμμένα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή μη, αυτό είναι και το μόνο που πρέπει να κάνετε και δεν χρειάζονται περαιτέρω υπολογισμοί».

Για τον σκοπό της διεξαγωγής του παιγνίου η εταιρεία προβάλει μέσα σε ένα πλαίσιο μια μαθηματική πράξη, με φαινομενικά απλές προσθέσεις, αφαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς. Οπως όμως αποδεικνύεται στην πράξη, οι προσθέσεις και οι αφαιρέσεις που παρατίθενται, μόνον απλές δεν είναι και ότι οι τηλεθεατές καλούν επανειλημμένως τον αριθμό που αναγράφεται στην οθόνη με χρέωση των δύο ευρώ ανά κλήση. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι απίθανο να προβλεφθεί, καθώς υπάρχουν πολλά τρικ στην επίλυση, πόσω δε μάλλον όταν το παίγνιο απευθύνεται σε ανήλικους ή υπερήλικους που βρίσκονται συνήθως στο σπίτι.

Σύμφωνα με επιστολή της εταιρείας παραγωγής του παιγνίου προς τη ΓΓΚ, η πράξη της αφαίρεσης δεν είναι... αφαίρεση, αλλά το λατινικό Ι (=1) που έχει περιστραφεί αριστερά κατά 90 μοίρες. Ο αριθμός αυτός μάλιστα πρέπει να προστεθεί στην πράξη για να βρεθεί η σωστή λύση και να κερδίσει ο τηλεθεατής. Ακόμη το σύμβολο x, δεν αφορά στην πράξη του πολλαπλασιασμού, αλλά είναι το λατινικό Χ (=10) που πρέπει επίσης να προστεθεί.
Και αβανταδόροι τηλεοπτικοί «παπατζήδες»

Καταγγελίες που φτάνουν στις καταναλωτικές οργανώσεις, αναφέρονται και σε αβανταδόρους «παπατζήδες». Με καταφανέστατα ψεύτικα τηλέφωνα, άνθρωποι των εταιρειών που πουλάνε τα τηλεπαιχνίδια, πλησιάζουν τη λύση, χωρίς όμως να τη βρίσκουν. Αυτό προκαλεί την αγωνία και το ενδιαφέρον των τηλεθεατών που σπεύδουν γρήγορα γρήγορα να δώσουν τη λύση και να κερδίσουν το έπαθλο των 500 ή των 1.000 ευρώ. Εις μάτην όμως.

Παράγοντες των αρχών που απευθύνονται οι καταναλωτές συνήθως είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.ά. κάνουν λόγο για συστηματική εξαπάτηση των τηλεθεατών. Για παράδειγμα, πόρισμα ελέγχου που διενήργησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) μετά από σειρά καταγγελιών που της μεταβιβάσθηκαν διαπιστώνει: «O πάροχος γνωστοποίησε στην "Κ" τα στοιχεία σχετικά με τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των νικητών. Από την παρακολούθηση όμως του παιχνιδιού από τα DVD της ημερομηνίας 11.07.14 προκύπτουν νικητές στο παιχνίδι: 1. 00:08:20 η Στέλλα από την Κέρκυρα κερδίζει 100 ευρώ για την απάντηση "ΑΓΕΛΑΔΑ", 2. 00:43:45 η Μαρία από το Παγκράτι κερδίζει 500 ευρώ για την απάντηση "ΑΛΟΓΟ", 3. 01:05:00 βρίσκεται 3ος νικητής που δεν αναφέρεται το όνομά του που δίνει την απάντηση "ΓΑΤΑ" και κερδίζει 600 ευρώ». Κατά όχι και τόσο περίεργο τρόπο, τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας των νικητών σ' αυτές τις χρονικές στιγμές, δεν υπήρχαν στα στοιχεία που απεστάλησαν στους ελεγκτές της ΕΕΕΠ.

Πάντως υπάρχουν και κάποιοι νικητές. «Αυτοί είναι λίγοι», παραδέχεται στέλεχος ανεξάρτητης αρχής, σημειώνοντας ότι «αυτό γίνεται στο πλαίσιο δημιουργίας μιας κατ' επίφασην νόμιμης δραστηριότητας». Επίσημα στοιχεία φυσικά για έσοδα και έπαθλα νικητών δεν υπάρχουν. Με βάση όμως τις αγωγές που έχουν ασκηθεί, ο ετήσιος τζίρος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ, ποσό καθόλου αμελητέο. Η ΕΕΕΠ, μετά τον έλεγχο που άσκησε το περασμένο καλοκαίρι, έχει εισηγηθεί από το τέλος Σεπτέμβρη στον υπουργό Οικονομικών την ολοσχερή κατάργηση των τηλεπαιγνίων.

Οι κλήσεις δεν ήταν τελικά δωρεάν...

Αλλοι διοργανωτές τηλεπαιγνίων έχουν λιγότερο ευφάνταστους τρόπους εξαπάτησης του κοινού.
Οπως καταγγέλλει ο Φ.Τ. από τη Νέα Σμύρνη μέλος της οικογένειάς του χρεώθηκε κοντά 150 ευρώ, χωρίς να παίξει και προσπαθώντας μόνον να συμμετάσχει στο παίγνιο. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τηλεοπτικό σταθμό, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) αναφέρει: «Την 5η Ιουνίου 2014 και στο διάστημα μεταξύ 20.13 και 20.58, μέλος της οικογένειάς μου, θέλοντας να συμμετάσχει στην εκπομπή του σταθμού σας..., τηλεφώνησε 82 φορές στον αριθμό...». Οι κλήσεις αυτές, όπως προκύπτει από τα αρχεία του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, είχαν διάρκεια 3 έως 6 δευτερόλεπτα και είναι ξεκάθαρο ότι δεν αφορούσε σε συμμετοχή στο παίγνιο.

Αντίθετα τηλεφωνητής ενημέρωνε τον καλούντα ότι όλες οι γραμμές είναι κατειλημμένες και διακόπτονταν η σύνδεση. Παρά όμως το γεγονός ότι στην αναγγελία του μηνύματος αναφέρονταν ότι το μήνυμα ήταν χωρίς χρέωση, τελικά για κάθε κλήση χρεώθηκαν περίπου 2 ευρώ. «Κατά τρόπο καταχρηστικό και ληστρικό, χρεωθήκαμε το ποσό των 151,29 ευρώ...», ανέφερε στην επιστολή του ο Φ. Τ.

Σε ένα άλλο παράδειγμα εξαπάτησης το λατινικό C είναι ανεστραμμένο και βρίσκεται στο κάτω μέρος του σχήματος που μοιάζει με τον αριθμό 5 και υπολογίζεται ως 100, καθώς και το λατινικό Ι, επίσης αντεστραμμένο στο πάνω μέρος του συμβόλου αυτού...». Ετσι ο αριθμός που εμφανίζεται ως 5, δεν είναι το 5, αλλά το 101, δηλαδή 100 (=C αντεστραμμένο), συν 1 (=Ι περιστραμμένο κατά 90 μοίρες).

Δικάζουν στη …Γερμανία το ΕΣΡ για τα τυχερά παιχνίδια, επειδή εφαρμόζει τον νόμο!

Εν τω μεταξύ, όπως γράφουν οι ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας καλεί η εταιρεία παραγωγής «τυχερών παιχνιδιών» Torna Media τα… μέλη του ΕΣΡ για να δικαστούν! Η γερμανική εταιρεία έχει στραφεί εναντίον των μελών του Συμβουλίου, τα οποία με διαδοχικές αποφάσεις τους, όπως προέβλεπε ο νόμος, επιχείρησαν με συνέπεια να προστατέψουν τους τηλεθεατές από τα περίφημα τηλεπαιχνίδια.

Αντί όμως η εταιρεία να καταθέσει μήνυση στην ελληνική δικαιοσύνη, όπως είχε το δικαίωμα, αφού οι πράξεις έχουν συμβεί επί ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο λειτουργίας που επιβάλλει η Ελληνική Δημοκρατία, επέλεξε το Ντίσελντορφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Torna Media διεκδικεί αποζημίωση από κάθε μέλος που υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ. Κάτι που θεωρείται από πολλούς απόπειρα εκφοβισμού της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής, η οποία -όπως είναι προφανές- έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας μέσω τροπολογίας την προστασία των μελών της. Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα παρέχει νομική κάλυψη στα μέλη των ανεξάρτητων αρχών.

Βεβαίως, σοβαρές ευθύνες έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς αρχικά με διατάξεις σε νόμους επέτρεψαν τη νόμιμη διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών από την τηλεόραση και στη συνέχεια αφαίρεσαν την αρμοδιότητα του ελέγχου από το ΕΣΡ, μεταφέροντάς τη στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Μετά τις καταγγελίες τηλεθεατών για τις χρεώσεις των συγκεκριμένων παιχνιδιών, η ΕΕΕΠ έκανε στροφή 180 μοιρών και, θέλοντας να απαλλαγεί από την αρμοδιότητα της εποπτείας στην εξαπάτηση του κοινού μέσω της τηλεόρασης, ζήτησε από τον Γκίκα Χαρδούβελη την πλήρη κατάργηση του καθεστώτος. Η νομιμοποίηση των παιχνιδιών έγινε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, λόγω της απόφασης να μην απελευθερωθεί το στοίχημα και να διατηρηθεί το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, ως αντίβαρο στις απώλειες των media από τις χαμένες διαφημίσεις.


Διαβάστε Περισσότερα »

Από 1ης Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας



     Πόσα θα πληρώσετε.



Αμέσως μετά την πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου, οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να... αποταμιεύουν προκειμένου να πληρώσουν τα...τέλη κυκλοφορία για τα ΙΧ τους, καθώς από 1ης Νοεμβρίου θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Τaxisnet για να τυπώσουν το ειδικό ειδοποιητήριο, ώστε να πάνε σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ για πληρώσουν το αντίτιμο. Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014.
Υπενθυμίζεται πως για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από την 1 Νοεμβρίου του 2010 ο υπολογισμός γίνεται με τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Αν το αυτοκίνητό σας έχει ταξινομηθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία, τότε ο υπολογισμός των τελών γίνεται με τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται από τον κατασκευαστή.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε τι θα πληρώσετε για τα τέλη κυκλοφορίας της νέας χρονιάς στους παρακάτω πίνακες.

Οχήματα με ταξινόμηση έως 31/10/2010:

Για 51 μέχρι 300 κ.εκ. το κόστος είναι 22 €
Για 301 μέχρι 785 κ.εκ. το κόστος είναι 55 €
Για 786 μέχρι 1.071 κ.εκ. το κόστος είναι 120 €
Για 1.072 μέχρι 1.357 κ.εκ. το κόστος είναι 135 €
Για 1.358 μέχρι 1.548 κ.εκ. το κόστος είναι 240 €
Για 1.549 μέχρι 1.738 κ.εκ. το κόστος είναι 265 €
Για 1.739 μέχρι 1.928 κ.εκ. το κόστος είναι 300 €
Για 1.929 μέχρι 2.357 κ.εκ. το κόστος είναι 660 €
Για 2.358 μέχρι 3.000 κ.εκ. το κόστος είναι 880 €
Για 3.001 μέχρι 4.000 κ.εκ. το κόστος είναι 1.100 €
Για 4.001 και άνω κ.εκ. το κόστος είναι 1.320 €

Οχήματα με ταξινόμηση από 1/11/2010 και μετά:

Από 0 – 100 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0 €
Από 101 – 120 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 0,90 €
Από 121 – 140 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,10 €
Από 141 – 160 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 1,70 €
Από 161 – 180 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,25 €
Από 181 – 200 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,55 €
Από 201 – 250 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 2,80 €
Άνω των 251 (γρ./χλμ.) το κόστος είναι 3,40 €


Διαβάστε Περισσότερα »

Έβαλε… φωτιά ο Λεβαδειακός!


Ο Λεβαδειακός «καθάρισε» (2-0) από το πρώτο ημίχρονο την αναμέτρηση με τον Πλατανιά και με τη νίκη αυτή έβαλε «φωτιά» στον 4ο όμιλο του Κυπέλλου, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση μαζί με τον Ηρακλή (4β.).


Ποιος θα μείνει εκτός από τον τέταρτο όμιλο του Κυπέλλου; Ο Λεβαδειακός υπέταξε 2-0 τον Πλατανιά, στη Λειβαδιά, με αποτέλεσμα να πιάσει κορυφή έχοντας τέσσερις βαθμούς -όσους έχει και ο Ηρακλής- με την ομάδα των Χανίων να είναι στη δεύτερη θέση με τρεις.

Την τρίτη και τελευταία αγωνιστική ο Λεβαδειακός θα φιλοξενηθεί στις Σέρρες, ενώ ο Πλατανιάς θα υποδεχθεί τον Ηρακλή.

Δυνατά μπήκε στην αναμέτρηση ο Λεβαδειακός, δείχνοντας να θέλει το γρήγορο γκολ. Η πίεση της ομάδας της Βοιωτίας απέδωσε… καρπούς, όταν στο 19ο λεπτό ο Ιτούα έστειλε –άθελά του- την μπάλα στα δίχτυα του Πλατανιά, με τον Μπορνταγκαράι να κάνει στο 28’ το 2-0, με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με αυτό να ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Με το προβάδισμα που είχε από το πρώτο μέρος, η ομάδα του Σάββα Παντελίδη πρόσεχε περισσότερο την άμυνά της στο δεύτερο και αφού κατάφερε να μην δεχθεί γκολ, έφτασε στο τελικό 2-0.

Η βαθμολογία:

Λεβαδειακός 4 (5-1)
Ηρακλής 4 (3-2)
Πλατανιάς 3 (3-3)
Σέρρες 0 (2-5)
sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πλημμύρας



ΠΡΟΣΟΧΗ: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πλημμύραςΑνακοίνωση εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πλημμύρας...



Ενέργειες πριν από την πλημμύρα


Εάν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα από πλημμύρες:


• Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα.
• Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
• Περιοριστείτε στις αναγκαίες μετακινήσεις.
• Αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Ενέργειας κατά τη διάρκεια της εμφάνισης πλημμύρας
• Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
• Μη διασχίζετε χειμάρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο σας.
• Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
• Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
• Μην πλησιάζετε σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
Ενέργειες σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει
• Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ξανά στις επόμενες ώρες.
• Η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
• Εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασπορροές κ.λπ.
• Τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, νεκρά ζώα και διάφορα αντικείμενα.
• Προσέχετε ώστε η παρουσία σας να μην εμποδίζει τα συνεργεία διάσωσης.
• Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
• Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πιθανή πτώση βράχων.


Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει:


• Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
• Αποφύγετε νερά που ρέουν.
• Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
• Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά που μπορεί να γίνουν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, στην περίπτωση που υπάρχουν υπόγεια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
• Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.


Αποκατάσταση των ζημιών στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας


Αν η περιοχή που διαμένετε είχε εκκενωθεί, μην επιστρέψετε, προτού οι αρχές ενημερώσουν ότι είναι ασφαλές.


Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης του χώρου σας:


• Κλείστε την τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ρεύμα.
• Κλείστε την παροχή νερού, καθώς το δίκτυο μπορεί να έχει υποστεί βλάβες.
Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή:
• Φορέστε κλειστά παπούτσια, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς στα πόδια από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος, που κρύβονται από τα νερά.
• Εξετάστε τοίχους, πόρτες, σκάλες και παράθυρα.
• Εξετάστε τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αποχέτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την έναρξη της απόσυρσης των υδάτων.


Διαβάστε Περισσότερα »

Aπό 1η Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο



Από το Σάββατο 1η Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ για τη χειμερινή περίοδο το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ με χρονοχρέωση με τμηματικό ωράριο, το οποίο θα ισχύει έως και την 30η Απριλίου 2015.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών το τμηματικό ωράριο είναι 15.00-17.00 και 02.00-08.00.

Για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο ισχύει το παλαιό τμηματικό ωράριο 15.30-17.30 και 02.00-08.00.

Καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό μπορούν να ζητήσουν τα σχετικά πληροφοριακά έντυπα από τα αρμόδια γραφεία ΔΕΗ της περιοχής τους ή να επισκεφτούν τόσο την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (http://www.dei.com.gr) όσο και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (http://www.deddie.gr/).
Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Θηβαίων: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της 28ης Οκτωβρίου 1940


Mε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Θηβαίων .

Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, η επετειακή εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θηβαίων και ο Σύνδεσμος Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας με θέμα  “28η Οκτωβρίου 1940- Επιτάφιος Αετών- Εθνικά Νοήματα” και ομιλητή τον έφεδρο λοχαγό κ. Λουκά Κυριάκου.

Την  εκδήλωση πλαισίωσαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας “ΛΑΪΟΣ”.

Το πρωί της Τρίτης 28 Οκτωβρίου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του  Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιου.

Μετά το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από από την υποδιευθύντρια  του 5ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας κα. Βασιλική Δελή.

Στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων, παρουσία αρχών και πλήθους κόσμου.

Παρέστησαν  και κατέθεσαν στεφάνι, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παρασκευάς Νομικός, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, οι Βουλευτές Βοιωτίας κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Σταθάς, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς και Διοικητής του ΚΕΠΒ Θήβας Γεώργιος Μπαλτζής , ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Δ/νσης Βοιωτίας Μιχαήλ Πάππος, ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Θηβών  Χρυσοβαλάντης Ζαμπέτογλου,  εκπρόσωποι Συλλόγων της περιοχής και Σχολεία. 

Αμέσως μετά και αψηφώντας τη βροχή,  παρέλασαν στην οδό Πινδάρου οι μαθητές των σχολείων της Θήβας, μέλη συλλόγων καθώς και τμήματα του Στρατού και της Αεροπορίας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου στον χαιρετισμό του στην επετειακή εκδήλωση του Δήμου και του Συνδέσμου Αποστράτων, μεταξύ άλλων, είπε:

“Σήμερα παρόντες όλοι εδώ τιμούμε το έπος του ΄40. Τιμούμε τους αγωνιστές  αυτού του παρανοϊκού πολέμου, που κόστισε εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές και σημάδεψε ανεξίτηλα την ανθρωπότητα. Τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους, ώστε η πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα.  Δυστυχώς, σήμερα ως ελεύθεροι Έλληνες, βιώνουμε μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία ουδέποτε είχαμε φανταστεί και ουδέποτε περιμέναμε να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα, τη χώρα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας.  Πιστεύω λοιπόν ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο να ανατρέξουμε και να στηριχθούμε στην ιστορική μνήμη του έθνους μας. Να θυμηθούμε ποιοι είμαστε. Γιατί οι συμβολισμοί και τα μηνύματα της χρυσής αυτής σελίδας της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνισμού,  είναι χρήσιμα απανέμια στις σημερινές φουρτούνες του Ελληνισμού”.




Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση Β1 Σταδίου Μελέτης ΣΧΟOΑΠ Δ.Ε. Πλαταιών στο Καπαρέλλι




Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου καλεί όλους τους κατοίκους και τους συλλόγους της Δ.Ε. Πλαταιών στην παρουσίαση του ¨Β1 Σταδίου Μελέτης ΣΧΟOΑΠ Δ.Ε. Πλαταιών¨ που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (Πρώην Δημαρχείο) Τ.Κ. Καπαρελλίου στις 5 Νοεμβρίου 2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00.


Διαβάστε Περισσότερα »

Μετεωρολόγοι: Ερχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας της δεκαετίας

Ο επερχόμενος χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι ο πιο ψυχρός της τελευταίας 10ετίας, δηλώνουν οι μετεωρολόγοι. Μέσα σε λίγους μήνες θα έχουν φθάσει οι αρκτικές αέριες μάζες και ο ήλιος θα εμφανίζεται μόνο αραιά.

Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο σενάριο;
Οι μετεωρολόγοι υπόσχονται να το διευκρινίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουν στα χέρια τους καινούργια δεδομένα.
Οι κάτοικοι του «παλαιού κόσμου» πρέπει να προμηθευτούν πουλόβερ και ζεστά μπουφάν, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι επιστήμονες.
Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι ο χειμώνας του 2014-15 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη "απόψυξη" ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο.
Το τελευταίο διάστημα, ο καιρός δεν κάνει τα χατίρια των Ευρωπαίων. Το καλοκαίρι καίγεται τη μια φορά η Ελλάδα και την άλλη η Ισπανία. Και τον χειμώνα μπορεί να εμφανιστούν χιόνια του ενός μέτρου, το πολύ πολύ για μια μέρα. Οι παγωνιές που χτύπησαν την Ευρώπη την περσινή περίοδο πήραν μαζί τους και εκατοντάδες ζωές. Στην Ιταλία, οι χιονοπτώσεις έγιναν αιτία για τεράστιες κυκλοφοριακές συμφορήσεις, αναβολές αεροπορικών πτήσεων και ποδοσφαιρικών αγώνων. Στη δε Μεγάλη Βρετανία, από το χιόνι που έπεσε τον Φεβρουάριο η κυκλοφορία παρέλυσε πρακτικά σε όλη τη χώρα».
Ολα αυτά είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Αλλά στο σημείο αυτό διαφωνούν: άνοδος ή, τελικά, πτώση της θερμοκρασίας; Υπάρχουν προγνώσεις σύμφωνα με τις οποίες η θερμοκρασία του πλανήτη θα αρχίσει αργά αλλά σταθερά να μειώνεται σε έναν χρόνο. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία της Ανταρκτικής αυξάνεται. Το σχήμα είναι απλό: καίει ο ήλιος - λιώνουν οι πάγοι. Αυξάνεται η «σκοτεινή» επιφάνεια του ωκεανού, η οποία απορροφά ευκολότερα τη θερμότητα. Εξαιτίας αυτού, οι παγετώνες λιώνουν ακόμα πιο γρήγορα. Λέγεται ακόμα ότι η θερμοκρασία του Ρεύματος του Κόλπου μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.
Εικάζεται ότι σε αυτό συμβάλλουν και τα ίδια τα υπό τήξη παγόβουνα. Κινούνται μέσω του θερμού ρεύματος και το ψύχουν. Ως αποτέλεσμα, το Ρεύμα του Κόλπου φέρνει όλο και λιγότερη θερμότητα στην Ευρώπη, εξηγεί η μετεωρολόγος Γιλένα Παγκρατένκο: «Πριν από την παγκόσμια υπερθέρμανση θα προηγηθούν σύντομες περίοδοι ψύξης. Η Αρκτική θερμαίνεται και εμφανίζεται το φαινόμενο του "ανοικτού ψυγείου": μεγάλες μάζες ψυχρού αρκτικού αέρα άρχισαν να κινούνται όλο και μακρύτερα. Οπότε, η τήξη των αρκτικών παγετώνων θα οδηγήσει στην ψύξη των ωκεανών».
Η προοπτική των απίστευτων παγετών στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδης. Ο επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας Ρομάν Βίλφαντ δήλωσε ότι δεν μοιράζεται τις ανησυχίες των δυτικών συναδέλφων του: «Σε οποιονδήποτε -ακόμα και θερμό- χειμώνα, προκύπτουν ψυχρά διαστήματα. Γενικότερα, όμως, στην επικράτεια της Ρωσίας ο χειμώνας θα είναι ο συνήθης».










Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΗΒΩΝ





Για 12η χρονιά, στο φιλόξενο χώρο της ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου

<< Μεγάλης >>  Παναγίας Θηβών  , θα λειτουργήσει το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ για αρχάριους και προχωρημένους υπό την διεύθυνση της κας Κατερίνας Κοσμίτη , αγιογράφου και Θεολόγου .



ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

2262027663 και 6948042431

Διαβάστε Περισσότερα »

Προαιρετικά κλειστά τη Κυριακή τα καταστήματα στη Λιβαδειά

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς αποφάσισε πως την Κυριακή 2 Νοεμβρίου τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά κλειστά.




Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς

Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων-Το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων 29 – 64 ετών λήγει στις 31 Οκτωβρίου




Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων ενημερώνει τους άνεργους της περιοχής ότι την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων που αφορά «την προώθηση στην αγορά εργασίας 16.600 ανέργων, ηλικίας 29 έως 64 ετών, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων».

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα:ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ 29 – 64 ΕΤΩΝ

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ www.oaed.gr ή στο τηλέφωνο 2268350225 (κα Λέτη Μαρίνα) για τους δημότες μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΘΕΣΠΙΕΩΝ

ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Έβγαλε "λαβράκι" η Ασφάλεια Λιβαδειάς


Όλα σε ένα! Καφετέρια - μπαρ, χαρτοπαιχτική λέσχη, αλλά και... οίκος ανοχής! 
Στο αυτόφωρο η 48χρονη ιδιοκτήτρια Αλβανικής υπηκοότητας...

Την δύσκολη εποχή της κρίσης η επιχειρηματίας σκέφτηκε να τα κάνει όλα σε ένα, για να μειώσει τα έξοδα και αν αυξήσει τα έσοδα, αλλά λογάριασε χωρίς..τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Λιβαδειάς.

Ο λόγος για μια 48χρονη Αλβανίδα η οποία διατηρούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχή της Φωκίδας.

Σε έφοδο που έκαναν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς στη καφετερίας – μπαρ, της 48χρονης, βρήκαν και κατάσχεσαν πλήθος πλαστικοποιημένων μαρκών, διαφόρων χρωμάτων και χρηματικό ποσό.

Όμως η "επιχειρηματική" δραστηριότητα της 48χρονης δεν σταματούσε εκεί. Στο κατάστημα υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την καλύτερη "εξυπηρέτηση" των πελατών.

Και επειδή δεν μπορούσε να τα κάνει όλα το αφεντικό είχε προσλάβει ο και μια 51χρονη Βουλγάρα, στην οποία βεβαιώθηκε παράβαση πταισματικού χαρακτήρα, με βάση τον Νόμο 2734/99 «περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων».

Η 48χρονη ιδιοκτήτρια συνελήφθη και σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για «διευκόλυνση ακολασίας άλλων».
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ



Με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, επεκτείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των οφειλετών για την υπαγωγή των οφειλών τους σε καθεστώς ρύθμισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4257/14.
Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Ν. 4257/14 δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δήμου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Πλέον η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι η 30η Νοεμβρίου 2014. Με την αίτηση καταβάλλεται και η πρώτη δόση της ρύθμισης.
Στη ρύθμιση εντάσσονται:
Α) όσες οφειλές βεβαιώθηκαν από 1/1/2010 και θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Οκτωβρίου 2014, με τον αριθμό των δόσεων να κυμαίνεται από 24 έως 100 δόσεις ανάλογα με το ύψος του οφειλόμενου ποσού, το οποίο απαλλάσσεται πλήρως από πρόστιμα και προσαυξήσεις αν πληρωθεί εφάπαξ.
Β) για παλαιότερες οφειλές, που βεβαιώθηκαν πριν τις 1/1/2010, ο αριθμός των δόσεων φτάνει τις 24, ανάλογα με το ύψος του οφειλόμενου ποσού, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Σημειώνεται ότι δεν θα αποσταλούν ατομικές ειδοποιήσεις λόγω του περιορισμένου χρόνου που μεσολαβεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση.
Παρακαλούνται όσοι οφειλέτες επιθυμούν την ένταξή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ν. 4257/14, όπως μεριμνήσουν για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη υποβολή της αίτησής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες: Δημοτικό Ταμείο Δήμου Λεβαδέων, Σοφοκλέους 15 Λιβαδειά (Δημαρχείο) 3ος όροφος, γραφεία 10 και 11 – Τηλέφωνα: 2261350823, 2261350828 και 2261350875
Διαβάστε Περισσότερα »

Η αυξημένη κατανάλωση γάλατος μπορεί να ευθύνεται για κατάγματα και για πρόωρους θανάτους



Ίσως το γάλα δεν κάνει τόσο καλό όσο νομίζαμε στα κόκαλα και γενικότερα στην υγεία μας - ή απλώς και στην περίπτωση του ισχύει ότι για το κάθε τι χρειάζεται μέτρο. Η μεγάλη κατανάλωση γάλατος δεν συνοδεύεται από μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων, όπως συνήθως πιστεύεται λόγω του αυξημένου ασβεστίου και των πρωτεϊνών για τα οστά, αλλά αντίθετα με μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος και πρόωρου θανάτου τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.
Η αυξημένη κατανάλωση γάλατος μπορεί να ευθύνεται για κατάγματα και για πρόωρους θανάτους

Σε αυτό το «αιρετικό» συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική μελέτη, η οποία όμως πρέπει να επιβεβαιωθεί από μελλοντικές έρευνες, προτού οι επιστήμονες προχωρήσουν σε νέες διατροφικές συστάσεις.

Η έρευνα, από την άλλη, συσχετίζει το πρόβλημα μόνο με το γάλα και όχι με τα άλλα γαλακτοκομικά, αφού βρήκε ότι όσες γυναίκες τρώνε πολύ γιαούρτι και τυρί, κινδυνεύουν λιγότερο από κάταγμα ή πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μικάελσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, που έκαναν τη σχετική δγημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το "New Scientist" και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέφεραν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα γαλακτόζης, η οποία προέρχεται από διάσπαση της λακτόζης, δύο μορφών σακχάρου που περιέχονται στο γάλα και οι οποίες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.

Μέχρι σήμερα μια διατροφή πλούσια σε γάλα και γενικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται ότι μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης. Οι σουηδοί επιστήμονες διευκρίνισαν, πάντως, ότι η έρευνά τους διαπίστωσε μια συσχέτιση ανάμεσα στο πολύ γάλα και στον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και πρόωρου θανάτου και όχι μια άμεση σχέση αιτίας - αποτελέσματος, γι' αυτό τα απρόσμενα ευρήματά τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για δύο ομάδες, μία 61.433 γυναικών ηλικίας 39 - 74 ετών και μία 45.339 ανδρών ηλικίας 45 - 79 ετών, αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειές τους και την κατανάλωση γάλατος, γιαουρτιού και τυριού. Η γυναικεία ομάδα παρακολουθήθηκε επί 20 έτη και η ανδρική επί 11. Στη διάρκεια αυτών των περιόδων οι επιστήμονες κατέγραψαν πόσα κατάγματα έπαθαν οι άνθρωποι και πόσοι πέθαναν πρόωρα.

Η στατιστική ανάλυση για τις γυναίκες έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλατος όχι μόνο δεν μείωνε καθόλου τον κίνδυνο κατάγματος, αλλά μάλλον τον αύξανε. Μέσα σε μια δεκαετία, 42 στις 1.000 γυναίκες που έπιναν πολύ γάλα, έπαθαν κάταγμα, έναντι 35 στις 1.000 που ήταν ο μέσος όρος και 31 στις 1.000 μεταξύ όσων έπιναν λίγο γάλα ή καθόλου.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έπιναν πάνω από τρία ποτήρια γάλα τη μέρα (κατά μέσο όρο 680 μιλιγκράμ), είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (180 γυναίκες στις 1.000) μέσα σε μια δεκαετία, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι (κατά μέσο όρο 60 μιλιγκράμ), από τις οποίες πέθαναν 110 στις 1.000 μέσα στην ίδια δεκαετία, ενώ ο μέσος όρος (ανεξάρτητα από την κατανάλωση γάλατος) ήταν 126 θάνατοι στις 1.000 γυναίκες.

Όσες έπιναν πάνω από τρία ποτήρια ημερησίως, είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 60% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχύου και 15% οποιουδήποτε άλλου κατάγματος, σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι τη μέρα, όπως είπε ο Καρλ Μικάελσον.

Όσον αφορά τους άνδρες, παρατηρήθηκε επίσης ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλατος σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στις γυναίκες (περίπου 10% για τρία ποτήρια και πάνω). Η περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γάλατος συνδεόταν με «ανεβασμένους» βιοδείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής.

Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση μόνο ενός ποτηριού γάλατος τη μέρα δεν φαίνεται να αποτελεί οποιοδήποτε πρόβλημα (το πρόβλημα αρχίζει μετά τα δύο ποτήρια), ενώ η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο σε όλα τα είδη γάλατος (με πολλά, λίγα ή καθόλου λιπαρά κ.α.). Αντίθετα, όπως διαπιστώθηκε, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως γιαούρτι, τυρί), που έχουν πολύ πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, συνδέονται με μειωμένη πρόωρη θνησιμότητα και λιγότερα κατάγματα, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση την ισχύ των συστάσεων για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλατος ως μέτρου πρόληψης των καταγμάτων» τονίζουν οι ερευνητές, αλλά προσθέτουν ότι «τα ευρήματα αυτά πρέπει να τύχουν ανεξάρτητης επιβεβαίωσης, προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για νέες διατροφικές συστάσεις».

Ειδικοί από άλλες χώρες συμφώνησαν ότι τα ευρήματα πρέπει να διασταυρωθούν από άλλες έρευνες, καθώς η κατανάλωση γάλατος εμφανίζει αυξητική τάση διεθνώς, παράλληλα με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένοι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη εγείρει περισσότερα ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Στην περιφέρεια Στερεάς οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Κωπαΐδας




Με τροπολογία η οποία ενσωματώθηκε στον νόμο για την ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου από την βουλή, καταργείται ο Οργανισμός Κωπαΐδας στις 30 Νοεμβρίου 2014 και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ οι αρμοδιότητές του θα ασκούνται πλέον από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις της τροπολογίας, που ενσωματώθηκαν στον νόμο ως άρθρο 61 έχουν ως εξής:



1α. Ο «Οργανισμός Κωπαΐδας», Ν.Π.Δ.Δ. με έδρα την Αλίαρτο Βοιωτίας, ο οποίος συνεστήθη με τις διατάξεις του ν.δ. 2488/1953 (Α΄195), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και εποπτεύεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καταργείται την 30ή Νοεμβρίου 2014 και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, συνεχίζει δε να διατηρεί τη νομική προσωπικότητά του και να εκπληρώνει τους σκοπούς του μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και εν συνεχεία μόνο για τις ανάγκες της εκκαθάρισης. Από την επομένη της άνω ημερομηνίας επέρχονται για τον Οργανισμό αυτόν, αυτοδίκαια, τα λοιπά αποτελέσματα της κατάργησης, που ορίζονται στο παρόν.

β. Οι σκοποί του Οργανισμού Κωπαϊδας, όπως προβλέπονται στο άρθρο 1 του ν.δ. 2488/1953 και τις λοιπές κείμενες διατάξεις, καθώς και κάθε αρμοδιότητα αυτού, όπως προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3, μεταφέρονται και ασκούνται εφεξής από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

γ. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που εκδίδεται το αργότερο μέχρι 25.11.2014, αποφασίζεται, στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 3852/2010, ο τρόπος άσκησης των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και κάθε πρόσφορο μέσο για την αποτελεσματική ενάσκηση του μεταφερόμενου επιχειρησιακού αντικειμένου. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας μπορεί να συσταθεί άμισθη γνωμοδοτική επιτροπή για την υποβοήθηση της διαχείρισης του επιχειρησιακού αντικειμένου,

δ. Έργα, δράσεις και προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς ή εθνικούς πόρους, τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από το καταργούμενο νομικό πρόσωπο, καθώς και εκκρεμείς διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης συμβάσεων έργων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες από την κατάργηση του Οργανισμού συνεχίζονται και ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

ε. Η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού Κωπαΐδας περιέρχονται, αυτοδικαίως, χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου, πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στο Ελληνικό Δημόσιο, με την επιφύλαξη των συνταγματικών διατάξεων περί δωρεών, κληρονομιών και κληροδοσιών και με την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 4223/2013 περί υποχρεώσεων τρίτων και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η αποκλειστική χρήση και διαχείριση των ανωτέρω ακινήτων περιέρχεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία θα έχει στο εξής και την ευθύνη για τη διαφύλαξη και τη διαχείριση του υπάρχοντος αρχείου.



2. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών συγκροτείται, μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, τριμελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και εκπρόσωπος του Οργανισμού Κωπαΐδας, για τη διενέργεια καταγραφής:

α) των πάσης φύσεως απαιτήσεων και υποχρεώσεων του Οργανισμού Κωπαΐδας,

β) της κατάστασης πάσης φύσεως έργων και εγκαταστάσεων, καθώς και γ) απογραφής των κινητών και ακινήτων, τα οποία κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα είτε του Ελληνικού Δημοσίου είτε της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η έκθεση καταγραφής- απογραφής υποβάλλεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών μέχρι την ημερομηνία κατάργησης του Οργανισμού Κωπαΐδας.



3α. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών διορίζεται εκκαθαριστής για την διενέργεια της εκκαθάρισης του καταργούμενου Ν.Π.Δ.Δ., και καθορίζονται οι εξουσίες του εκκαθαριστή και η εν γένει διαδικασία της εκκαθάρισης.

β. Ο εκκαθαριστής εισπράττει τις πάσης φύσεως απαιτήσεις του καταργούμενου Οργανισμού, εξοφλεί και τακτοποιεί τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις και εκκρεμότητες που υφίστανται κατά την κατάργηση του πιο πάνω φορέα Οργανισμού Κωπαΐδας και συνεχίζει τις εκκρεμείς δίκες, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διατύπωση για τη συνέχισή τους. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης βαρύνει ως υποχρέωση ή περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό.



4. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται εντός δύο μηνών από την κατάργηση του Οργανισμού, ρυθμίζονται όλα τα ειδικότερα θέματα της κατάργησης του Οργανισμού Κωπαΐδας και ιδίως όσα αναφέρονται στον εξοπλισμό, στα αρχεία, στα έσοδα, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εξυπηρέτηση των σκοπών και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Κωπαΐδας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 Για περισσότερα δείτε εδώ το καθαρογραμένο κείμενο του νομοσχεδίου όπως εγκρίθηκε από την Βουλή:


Διαβάστε Περισσότερα »

Διακοπή κυκλοφορίας στην Αθηνών-Λαμίας




Θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή
Από σήμερα Τετάρτη 29 Οκτωβρίου μέχρι και την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου θα γίνει διακοπή κυκλοφορίας στην αριστερή λωρίδα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας λόγω εργασιών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύουν από 7:30-16:00, θα γίνουν στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος της Κηφισιάς
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Σαν σήμερα το 1923 ο Κεμάλ Ατατούρκ ιδρύει την Τουρκική Δημοκρατία.

539 π.Χ. - Ο Κύρος Β΄ της Περσίας εισέρχεται στη Βαβυλώνα και επιτρέπει στους Εβραίους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

437 - Ο αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Βαλεντινιανός Γ' παντρεύεται στην Κωνσταντινούπολη τη Λικινία Ευδοξία, κόρη του ξαδέρφου του, Θεοδοσίου Β', ενώνοντας τους δύο κλάδους της Θεοδοσιανής Δυναστείας.

969 - Τα βυζαντινά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αντιόχεια της Συρίας.

1187 - Ο Πάπας Γρηγόριος Η' εκδίδει παπική βούλα με την οποία προτείνει την Γ΄ Σταυροφορία.

1268 - Ο Κορραδίνος, τελευταίος νόμιμος αρσενικός διάδοχος της δυναστείας των Χοενστάουφεν των βασιλέων της Γερμανίας και των Αγίων Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, εκτελείται από τον Κάρολο τον Ανδεγαυό, πολιτικό αντίπαλο και σύμμαχο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

1390 - Πρώτη δίκη για μαγεία στο Παρίσι, η οποία οδηγεί στο θάνατο τριών ανθρώπων.

1422 - Ο Κάρολος Ζ' γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας διαδεχόμενος τον πατέρα του, Κάρολο ΣΤ'.

1467 - Μάχη του Μπρούστεμ: ο Κάρολος της Βουργουνδίας καταλαμβάνει τη Λιέγη.

1618 - Ο Άγγλος τυχοδιώκτης και συγγραφέας Σερ Ουόλτερ Ράλι αποκεφαλίζεται με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον του βασιλιά Ιακώβου.

1665 - Μάχη της Αμπουίλα.

1787 - Πρώτη εκτέλεση του Don Giovanni του Μότσαρτ στην Πράγα.

1859 - Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στο Μαρόκο.

1863 - Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γενεύη.

1913 - Πλημμύρες στο Ελ Σαλβαδόρ σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους.

1922 - Ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ' διορίζει τον Μπενίτο Μουσολίνι πρωθυπουργό.

1929 - Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει και ξεκινάει η οικονομική ύφεση των ΗΠΑ.

1942 - Ολοκαύτωμα: Ηγετικοί κληρικοί και πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου συναντιούνται για να καταδικάσουν τις βιαιότητες της Ναζιστικής Γερμανίας προς τους Εβραίους.

1944 - Ο ιστορικός λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς.

1955 - Το Σοβιετικό θωρηκτό Νοβοσιίσκ εξαπέλυσε κύμα κατά μιας νάρκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

1956 - Έναρξη της κρίσης του Σουέζ. Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στο Σινά και πιέζουν της αιγυπτιακές δυνάμεις προς τη Διώρυγα του Σουέζ.

1959 - Ένα Douglas DC-3 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συνετρίβη κοντά στην Αθήνα. 18 επιβάτες και πλήρωμα νεκροί.

1960 - Ο Κάσσιους Κλέϋ (αργότερα γνωστός ως Μοχάμεντ Άλι) κερδίζει τον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα.

1961 - Η Συρία αποσύρεται από την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία.

1964 - Η Τανγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώνονται δημιουργώντας την δημοκρατία της Τανζανίας.

1969 - Ο πρώτος σύνδεσμος υπολογιστή σε υπολογιστή κατοχυρώνεται από την ARPANET.

1983 - Σεισμός στην Τουρκία σκοτώνει 1.300 ανθρώπους.

1988 - Ο Πακιστανός στρατηγός Ραχιμουντίν Καν παραιτείται από την θέση ως Κυβερνήτης του Σιντ, έπειτα από σειρά προσπαθειών του Προέδρου του Πακιστάν, Γκουλάμ Ισκάκ Καν, να περιορίσει τις δυνάμεις που είχε συσσωρεύσει.

1998 - Απαρτχάιντ: ο «Φορέας Αλήθειας και Συμφιλίωσης» στη Νότια Αφρική παρουσιάζει την αναφορά του, καταδικάζοντας και τις δύο πλευρές για διαπράξεις κτηνωδίας.

2004 - Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ένα απόσπασμα από ένα βίντεο του σαουδάραβα ηγέτη της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν όπου λαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001 και αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α.

2004 - Στη Ρώμη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράφουν τη Συνθήκη που εγκαθιδρύει το πρώτο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

2005 - Βομβιστικές επιθέσεις στο Νέο Δελχί της Ινδίας σκοτώνουν πάνω από 60.


Διαβάστε Περισσότερα »

Γκρινιάζουν οι παλιοί, χτυπιούνται οι νέοι αγρότες



Το 2013 είναι έτος κατοχύρωσης δικαιώµατος της ενιαίας ενίσχυσης, το 2014 µεταβατικό, ενώ το 2015 βγάζει τις νέες µοναδιαίες αξίες, σύµφωνα µε τα όσα ορίζει ο ο εθνικός φάκελος της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα, ο αριθµός των δικαιωµάτων θα διαµοιραστεί ανάλογα µε τον αριθµό των εκταρίων, η αξία των δικαιωµάτων θα είναι µεταβλητή στα έτη µε σύγκλιση όπου χρειάζεται.
Tο 2015 θα βγουν νέα δικαιώµατα που θα αναφέρονται συνολικά σε µια αξία, η οποία θα συγκριθεί µε την αξία που λαµβάνεται το 2014.Tο 2015 θα βγουν νέα δικαιώµατα που θα αναφέρονται συνολικά σε µια αξία, η οποία θα συγκριθεί µε την αξία που λαµβάνεται το 2014.
Επιπρόσθετα τα δικαιώµατα εθνικού αποθέµατος που θα αρχίσουν να δίνονται µε τα κριτήρια που θα οριστούν από το 2015 και µετά θα έχουν εξαρχής και σταθερή την αξία του δικαιώµατος της περιφέρειας.

Για παράδειγµα αν κάποιος ενεργοποιεί δικαιώµατα εθνικού αποθέµατος στην περιφέρεια των αροτραίων και η αξία είναι 43 ευρώ το στρέµµα, το δικαίωµα του εθνικού αποθέµατος θα είναι  άπαξ και σταθερό από την αρχή, στα 43 ευρώ το στρέµµα, σε όσα στρέµµατα µπορεί να ενεργοποιήσει. ∆εν υπάρχει δηλαδή διαδικασία σύγκλισης προς τα κάτω ή προς τα πάνω.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ενηµερωτική εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας πριν από λίγες ηµέρες µε κεντρικό οµιλητή το Γενικό Γραµµατέα Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιεθνών Σχέσεων ∆ηµήτρη Μελά, µε θέµα «Ανάλυση της νέας ΚΑΠ 2015-2020». Μάλιστα, όπως ειπώθηκε οι αγρότες θα πρέπει να παρακολουθούν την αγορά ώστε να αυξήσουν το εισόδηµά τους µέσα από αυτή κι όχι το ύψος της επιδότησης, αφού από το 2020 και µετά, αλλάζουν ακόµα περισσότερα οι πολιτικές που θα εφαρµοστούν.

Σύµφωνα µε τον τεχνοκράτη του υπουργείου, το 2015 θα βγουν νέα δικαιώµατα που θα αναφέρονται συνολικά σε µια αξία, η οποία θα συγκριθεί µε την αξία που λαµβάνεται το 2014, έτος που χαρακτηρίζεται ως µεταβατική περίοδος.

«Ερχόµαστε λοιπόν το 2015 και µελετάµε αξία δικαιωµάτων και βαθµό ασφάλειας στη σύγκλιση έως το 2019, όταν τα δικαιώµατα αυτά έχουν διατηρηθεί. Αν κάποιος δηλαδή είχε 100 δικαιώµατα µιας Α αξίας, το 2015 θα έχει 100 δικαιώµατα Α µείον ένα ποσοστό της αξίας και θα δικαιούται σε αυτά τα δικαιώµατα της ωφέλειας από την ασφάλεια του 30% έως το 2019. Αν αντίθετα κάποιος έπεσε από τα 100 δικαιώµατα, στα 50 δικαιώµατα, τώρα θα έρθει να του εφαρµοστεί αυτή η ασφάλεια της αξίας στα 50 δικαιώµατα και όχι στα 100», εξήγησε και διευκρίνισε ότι «η διαφορά είναι ότι, τελικά, διατηρείται και µπαίνει στη διαδικασία προστασίας ή βαθµιαίας µείωσης ένας παραγωγός όταν έχει κάνει αυτά που πρέπει για να διατηρήσει τα χωράφια του ή για να τα αυξήσει».

«Σε αυτούς που επαναπαύτηκαν και έδωσαν τα χωράφια τους, γιατί τους κάλυπτε το προηγούµενο καθεστώς, δεν θα εφαρµοστεί στο σύνολο της αξίας την οποία λάµβαναν το 2014, παρά µόνο στο κοµµάτι που αντιστοιχεί σε ό,τι έχουν σήµερα», εξήγησε ο κ. Μελάς.

Το νέο καθεστώς
Ο υπολογισµός του ύψους της επιδότησης στη νέα ΚΑΠ θα προκύπτει από το ύψος των δικαιωµάτων του 2014 µείον το 15%.
Αυτοί που λαµβάνουν υψηλές επιδοτήσεις θα χάσουν µέρος αυτών, ώστε να προσεγγίσουν το µέσο όρο της περιφέρειας όπου εντάσσονται (250 ευρώ/εκτάριο στους βοσκοτόπους, 420 ευρώ/εκτάριο στις αρόσιµες και 500 ευρώ/εκτάριο στις δενδρώδεις), ενώ όσοι παίρνουν χαµηλές θα ανεβαίνουν κάθε χρόνο για να πιάσουν το µέσο όρο. Καλό θα είναι οι αγρότες να δηλώσουν ενόψει νέας ΚΑΠ εκτάσεις προς επιδότηση, που δεν τις δήλωναν µέχρι τώρα.

Σε 5 ισόποσα βήματα οι μεταβολές ως το 2019
Η αρχική µοναδιαία αξία του δικαιώµατος το 2015, σε σχέση µε αυτή του 2014, θα είναι µειωµένη περίπου 15%, το οποίο προκύπτει αν προστεθούν τα ποσά που έχουν διατεθεί από τον εθνικό φάκελο για τους νέους αγρότες, το 5% των περιοχών µε φυσικούς περιορισµούς, για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις κ.λπ. Όλα αυτά αφαιρούνται από έναν κουµπαρά ο οποίος καταλήγει τελικά σε ένα ποσό που είναι για την κατανοµή των δικαιωµάτων. Αντίστοιχα, για την τελική µοναδιαία αξία του δικαιώµατος το 2019, θα είναι κοντά στη µέση αξία της περιφέρειας για τους περισσότερους από όσους κατείχαν δικαιώµατα χωρίς µεγάλες αποκλίσεις.

Έτσι, όσοι είχαν υπερβολικά υψηλά δικαιώµατα, η απώλεια θα είναι µέγιστο 30% έως το 2019, σε σχέση µε την αξία του 2015, ενώ όσοι διέθεταν υπερβολικά χαµηλά, θα ανέβουν τουλάχιστον στο 60% της µέσης αξίας της περιφέρειάς ως το 2019. Οι µεταβολές θα γίνουν σε πέντε ισόποσα βήµατα και µε κοινοποίηση της αξίας, από το 2015, στους γεωργούς για όλα τα έτη, ώστε να γνωρίζουν µε τι τιµή θα τα µεταβιβάσουν. «Σε όσους υπόκεινται στη σύγκλιση, τα δικαιώµατα τους θα βγαίνουν από το 2015 και θα αναφέρονται κάθε χρονιά µέχρι και το 2019. Όπως µάλιστα διευκρίνισε ο κ. Μελάς «µε αυτή την προοπτική, θα ξέρει ο γεωργός ή µε όποιον έχει να συναναστραφεί για µεταβιβάσεις δικαιωµάτων γης ή ποια τιµή θα έχει το δικαίωµα για δύο ή τρία χρόνια, για  µεταβίβαση».


Eμπόδια για τους νεοεισερχόμενους

Σε καθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι ο δρόμος για το ευνοϊκό καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων κάθε άλλο παρά με ροδοπέταλα είναι στρωμμένος για τους νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα.
Η σαφής βούληση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τους παραδοσιακούς της ψηφοφόρους και κατόχους ιστορικών δικαιωμάτων, προκρίνει την παράταση ζωής του καθεστώτος μέχρι το 2017, κάτι που δυσκολεύει πολύ τη ζωή των νέων στο αγροτικό επάγγελμα.
Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ξανά ο κ. Μελάς στις 3 Οκτωβρίου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΣ Θεσσαλονίκης -και τα οποία είχε παρουσιάσει αποκλειστικά και σε εκτενές ρεπορτάζ η Agrenda- , το 2015 κλειδώνουν ο  αριθμός και η αξία των δικαιωμάτων και η πλήρης σύγκλιση θα γίνει έως το 2027.
Επιπλέον, το 2017 θα είναι έτος επαναξιολόγησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων ενώ το 2020 θα γίνει επαναπροσδιορισμός, αν κριθεί σκόπιμο, του τρόπου εφαρμογής της ΚΑΠ 
agronews.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Απίστευτο βίντεο: Οταν το ψάρι εκδικείται -Πηδάει από τη λίμνη, αρπάζει μια γάτα και τη σέρνει κάτω από το νερό

Ενα απίστευτο βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου και απεικονίζει τον «αιώνιο» αγώνα της γάτας με το ψάρι ελαφρώς διαφοροποιημένο. Αυτή τη φορά το ψάρι γίνεται ο κυνηγός και καταφέρνει να αρπάξει ένα μικρό γατί στο στόμα του.

Το περιστατικό συνέβη στην Ιαπωνία και το βίντεο δείχνει ένα μικρό γατί να πλησιάζει με περιέργεια μια λιμνούλα γεμάτη ψάρια. Το γατάκι, μάλιστα, βάζει το πόδι του στο νερό για να ικανοποιήσει την περιέργειά του.
Στην... παρέα προστίθεται και ένα ακόμη γατί το οποίο προσπαθεί και αυτό να δει τι ακριβώς συμβαίνει.

Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, συμβαίνει το μοιραίο, καθώς ένα ψάρι αισθητά μεγαλύτερο και από τα δύο γατάκια βγαίνει από το νερό, πιάνει στο στόμα του το τετράποδο και το σέρνει κάτω από το νερό.

Είναι τέτοια η ταχύτητα και σκληρότητα του περιστατικού που ακόμη και η γυναίκα που τραβάει το βίντεο αρχίζει να ουρλιάζει με τρόμο.

Δεν είναι γνωστό εάν το γατί επέζησε της επίθεσης, ωστόσο, οι εικόνες αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη σκληρότητα της φύσης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Πιθανή καταιγίδα το απόγευμα και στην Αττική - Τσουχτερό το κρύο στα βόρεια, ηπιότερες θερμοκρασίες στα νότια της χώρας - Υποχωρούν οι βοριάδες στο Αιγαίο - Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά
Άστατος θα παραμείνει και σήμερα Τετάρτη ο καιρός σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Τοπικές βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θάλασσες και τα νότια ηπειρωτικά θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ενώ αναμένεται να χιονίσει παροδικά στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα καθώς και στο Αιγαίο θα είναι πιθανόν τοπικά έντονα.



Το κρύο πάντως φαίνεται ότι έπιασε για τα καλά στη βόρεια Ελλάδα, καθώς οι κάτοικοι στη Φλώρινα θα ξυπνήσουν με το θερμόμετρο να δείχνει μόλις 3 βαθμούς, ενώ 4 θα δείχνει στο Μέτσοβο και στην Πτολεμαΐδα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη βόρεια χώρα θα φτάσει έως τους 13.

Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου θα δείξει ο υδράργυρος στη Δυτική Ελλάδα, από 8 έως 14 βαθμούς στην Κεντρική, από 12 έως 20 στη Νότια Ελλάδα, από 12 έως 17 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, από 12 έως 19 στο Βόρειο Αιγαίο, από 15 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα και από 15 έως 20 βαθμούς στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, και τοπικά στα βορειοανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στα νοτιότερα πελάγη θα επικρατήσουν μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά από τις μεσημεριανές ώρες θα αρχίσουν να εξασθενούν και να στρέφονται σε βόρειους σχεδόν μέτριους έως μέτριους 4 με 5 μποφόρ.

Αναλυτικότερα:

Αστατος καιρός με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες κατά περιόδους και πιθανότητα για πρόσκαιρα έντονα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες, περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και μετά το μεσημέρι κατά τόπους μέτριοι 5 μποφόρ.

Νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά περιόδους, περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι 2 με 4 μποφόρ.

Στη Θράκη και στη Μακεδονία αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, σποραδικές  βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, με ένταση 3 με 4 και στο Θρακικό 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως τους 13 με 16 βαθμούς Κελσίου.  

Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά προβλέπονται βροχές, σποραδικές καταιγίδες και στις βουνοκορφές της Ηπείρου και της Στερεάς παροδικές χιονοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση από νωρίς το απόγεμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί με ένταση 4 με 6 μποφόρ.
   
Στην Πελοπόννησο αναμένονται συννεφιά, βροχές και, από το μεσημέρι, κατά τόπους καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα πεδινά έως τους 17 με 19 βαθμούς. Στα Κύθηρα θα έχουμε βροχοπτώσεις και βορειοανατολικούς ανέμους 5 μποφόρ.
  
Στην Κρήτη προβλέπεται άστατος καιρός με βροχές και, κυρίως στη δυτική Κρήτη, καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ. Τα θερμόμετρα θα δείξουν από 13 έως 20 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται από το μεσημέρι και μετά σποραδικές βροχές και, κατά τόπους καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι.

Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια προβλέπονται, συννεφιά, βροχές και, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, καταιγίδες. Η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές δεν θα  ξεπεράσει τους 15 βαθμούς.

Την Πέμπτη ο καιρός αναμένεται να είναι βροχερός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ στις Σποράδες, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται πρόσκαιρα ισχυρές καταιγίδες.

Βελτίωση θα σημειωθεί από την Παρασκευή σταδιακά από τα βορειοδυτικά της χώρας και κυρίως το Σάββατο, οπότε οι βροχές θα εξασθενήσουν και θα δώσουν τη θέση τους σε βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σ.Στράλλης: Ποιος είναι ο «γητευτής των αιθέρων» που συγκίνησε την Ελλάδα..


    Κάθε του «βουτιά» κι ένα επιφώνημα θαυμασμού, ένα χαμόγελο ικανοποίησης από όλους όσοι παρακολουθούσαν ενεοί, από εδάφους, το F-16 με χειριστή τον σμηναγό Σωτήριο Στράλη να κάνει στροφές, roll τεσσάρων σημείων, high speed pass και άλλους εντυπωσιακούς ελιγμούς στον αέρα, μετά τη σημερινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Με περισσότερες από 1.700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.300 είναι σε αεροσκάφη F-16 και με τον τίτλο του κορυφαίου πιλότου του ΝΑΤΟ το 2011(!), ο Σμηναγός Στράλης, πιλότος της...Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», επιδόθηκε ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε έναν «άγριο χορό» στους αιθέρες για περισσότερα από 12 λεπτά. «σκόζοντας» στα δύο το λευκό από τα σύννεφα «σεντόνι» του ουρανού κι «ανάγκασε» τα βλέμματα όλων -ακόμη και του πρώτου πολίτη της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας- να παραμείνουν κολλημένα στα ατσάλινα φτερά του έως ότου χαθεί από τον ορίζοντα.

Λίγο πριν είχε φροντίσει, με ένα low speed pass -ένα πέρασμα σε χαμηλές ταχύτητες- την ώρα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, να αποδώσει, με τον δικό του τρόπο, φόρο τιμής στα εθνικά σύμβολα, τον Πρόεδρο, τους υπόλοιπους επισήμους και τον κόσμο. Αλλά και να προτρέψει, με μήνυμά του μέσα από το cockpit, τους Έλληνες να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά. Ένα μήνυμα που, όπως εξηγεί, είναι όχι μόνο εκ μέρους του αλλά από όλη την Πολεμική Αεροπορία.

«Την ώρα της πτήσης δεν ακούω τίποτε»

 «Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος. Δεν ακούω αυτό που λέει ο narrator, δεν ακούω τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν ακούω τον εθνικό ύμνο, αν και ξέρω ότι παίζει. Κι αυτό είναι καλό γιατί εργάζομαι σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο, οπότε μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα και να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με τη συγκεκριμένη σειρά. Η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια έρχονται μετά την προσγείωση, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την αγάπη του κόσμου και βλέπεις ότι αυτό που κάνεις έχει ανταπόκριση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σμηναγός Στράλης, λίγες ώρες μετά το show στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια τέτοια πτήση ακόμη και το δευτερόλεπτο μετράει. «Εκείνη την ώρα είναι τόσο απαιτητικά τα πράγματα, που είμαι σε ένα ήσυχο cockpit και κάνω τους ελιγμούς με τη σειρά και τον τρόπο που πρέπει να τους κάνω, χωρίς να παραβιάσω τα ελάχιστα, γιατί είναι θέμα ασφάλειας. Κι όταν με το καλό τελειώνω το show, παίρνω μια βαθιά ανάσα και αρχίζω να συνειδητοποιώ τι γίνεται. Μέχρι τότε είμαι 100% εκεί» εξηγεί ο Σμηναγός.

Η σημερινή επίδειξη, όπως σημειώνει, πήγε πολύ καλά καθώς όλα ήταν προετοιμασμένα και σχεδιασμένα, ενώ βοήθησε -εν μέρει- και ο καιρός, αφού σε αντίθεση με πέρυσι που δεν επέτρεψε την εκτέλεση του show, φέτος έδωσε τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- να απολαύσουν ένα υπερθέαμα στον ουρανό της πόλης.
«Ο καιρός δεν ήταν όπως θα θέλαμε, καθαρός, ώστε να κάνουμε το πλήρες πρόγραμμα της επίδειξης (high show), το οποίο περιλαμβάνει και κάποιους παραπάνω ελιγμούς -κατακόρυφες ανόδους, που είναι πιο εντυπωσιακές- αλλά είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι γιατί μπορέσαμε να κάνουμε το low show» τονίζει ο χειριστής του F16.

«Ο καιρός -διευκρινίζει- μας επηρεάζει, υπό την έννοια ότι ποτέ και για κανέναν λόγο ο ιπτάμενος δεν πρέπει να μπει μέσα στα σύννεφα ή να χάσει την οπτική με το έδαφος».

«Με το μυαλό πετάει το αεροπλάνο. Τα χέρια απλώς εκτελούν»
Η καταπόνηση του οργανισμού για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μεγάλη γιατί τα αεροσκάφη κινούνται σε τρεις διαστάσεις και υπό τις συνθήκες αυτές πρέπει να μπορούν οι πιλότοι να υπερνικήσουν τη βαρύτητα για να ανταπεξέλθουν. Εξίσου σημαντική είναι και η πνευματική καταπόνηση καθώς ο χρόνος κυλά αμείλικτα και η όποια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται άμεσα.

Το ιδιαίτερο, ωστόσο, για έναν ιπτάμενο επιδείξεων, όπως εξηγεί ο σμηναγός Στράλης, είναι ότι «μέσα σε 12-14 λεπτά έχεις συνεχόμενη καταπόνηση και πολύ υψηλά g (σ.σ. η πίεση που αναπτύσσεται στιγμιαία στην επιτάχυνση). Πρόκειται για συνεχόμενη, αδιάκοπη καταπόνηση, σωματικά αλλά και πνευματικά γιατί πρέπει ταυτόχρονα να παρακολουθείς όλες τις παραμέτρους. Γιατί με το μυαλό πετάει το αεροπλάνο. Τα χέρια απλώς εκτελούν».

Με καταγωγή από τη Βέροια, ο σμηναγός Στράλης εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1997. Το 2002, τοποθετήθηκε στην 116 ΠΜ/ 336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Η Corsair ΙΙ, ενώ το 2004 τοποθετήθηκε στην 115 ΠΜ/ ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block 52+. Από το 2005 υπηρετεί στην 340 Μοίρα.

Πριν από ενάμιση χρόνο, ο μοίραρχός του τον πρότεινε για ένταξη στην Ομάδα «ΖΕΥΣ» κι ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσής του από τον επικεφαλής της, σμηναγό Γεώργιο Ανδρουλάκη, εντάχθηκε στο δυναμικό των «γητευτών των αιθέρων».

Η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ»
Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των ακροβατικών σμηνών της Πολεμικής Αεροπορίας: «Καρέ των Άσσων», «Acro Team», «Ελληνική Φλόγα», «Νέα Ελληνική Φλόγα» καθώς και του Μεμονωμένου Αεροσκάφους Αεροπορικών Επιδείξεων Τ-6Α Texan II, το 2009 ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας μιας Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους με F-16.

Έπειτα από τις πρώτες επαφές και διαβουλεύσεις συμφωνήθηκε η εκπαίδευση δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας από την πεπειραμένη ομάδα Viper West F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Hill στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ.

Ομάδα αποτελούμενη από τον επισμηναγό David Graham ιπτάμενο εκπαιδευτή, τον σμηναγό Steve Masek υπεύθυνο Ασφάλειας Πτήσεων και τον αρχισμηνία Kerry Clark επικεφαλής Προσωπικού Εδάφους και αφηγητή, ανέλαβε την εκπαίδευση των ιπτάμενων σμηναγών Εμμανουήλ Καραχάλιου της 340 Μ και Δημήτριου Κοντούλη της 343 Μ καθώς και της ομάδας υποστήριξης εδάφους.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάρκειας 28 ημερών, ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2010 και ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2010 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας.

Στις 7 Νοεμβρίου 2010, η ομάδα F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Έκτοτε, η Ομάδα έχει λάβει μέρος σε αρκετές επιδείξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και το σημαντικό, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο σμηναγός Στράλης, είναι ότι «με αυτό τον τρόπο η Πολεμική Αεροπορία έρχεται κοντά στον κόσμο και υπάρχει μια διάδραση μεταξύ τους»...

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Παναγία, άγιος Νικόλαος ο Νέος και η προσφορά της Εκκλησίας στο Έπος του 40


Σβεντζούρη Π. Κωνσταντίνου
Πτυχιούχου Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών
Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης

“Τῆς Σκέπης σου Παρθένε, ἀνυμνοῦμεν τάς χάριτας, ἤν ὡς φωτοφόρον νεφέλην, ἐφαπλοῖς ὑπέρ ἔννοιαν, καί σκέπεις τόν λαόν σου νοερῶς, ἐκ πάσης τῶν ἐχθρῶν ἐπιβουλῆς, σέ γάρ σκέπην, καί προστάτιν, καί Βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντες σοί, δόξα τοῖς μεγαλείοις σού  Ἁγνή, δόξα τή θεία σκέπη σου, δόξα τή πρός ἠμᾶς σου, προμηθεία, Ἄχραντε”.
Ακούγεται ενδεχομένως παράδοξο, η αφόρμηση για έναν λόγο εθνικής επετείου, να είναι ένας ύμνος προς την Παναγία, ωστόσο όμως υπάρχει άρρηκτη σχέση ανάμεσά τους, καθώς ο λαός μας έχει συνδυάσει πάρα πολύ στενά αυτά τα δύο.
Δεν είναι τυχαίο ότι και στις δύο εθνικές επετείους μας υπάρχει ένα  ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. ποιό;
Να συνεορτάζονται με μία γιορτή της Παναγίας. Την 25η Μαρτίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και σήμερα 28η Οκτωβρίου η Αγία Σκέπη της Θεοτόκου.
 Η γιορτή αυτή της Θεοτόκου με απόφαση της Εκκλησίας μας μετατέθηκε το 1952 από την 1η Οκτωβρίου την 28η ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα του Θεού για τη σκέπη και την προστασία της στον αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς, αρχικά, και, αργότερα, σε όλη τη διάρκεια της εθνικής αντίστασης.
Μίας αντίστασης στην απολυταρχική βία, στην άκρως αλαζονική απαίτηση να παραδώσουμε χωρίς αντίσταση τμήματα του εθνικού εδάφους, να προδώσουμε τα κεκτημένα με αγώνες και με το αίμα των προγόνων μας. Η Ελληνική ψυχή όμως έδωσε την απάντηση που έπρεπε, είπε το περήφανο ΟΧΙ και ξεκίνησε έναν αγώνα για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάσει δυσάρεστα τους εισβολείς, να τους χαρίσει ιδιαίτερα ταπεινωτικές ήττες και να τους αναγκάσει να αποσυρθούν μέσα από τα αλβανικά σύνορα περιμένοντας εκεί τη βοήθεια των συμμάχων τους.
Είναι όμως απαραίτητο στο σημείο αυτό να κάνουμε μία μικρή ιστορική αναδρομή και να μεταφερθούμε στα μαύρα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, που η Πατρίδα μας στέναζε και αιμορραγούσε κάτω από τον ασήκωτο ζυγό του κατακτητή, και με τα μάτια της ψυχής μας, να παρακολουθήσουμε το δράμα που έζησαν οι πρόγονοί μας, οι κάτοικοι της συνοικίας μας, την απόγνωση, τον πόνο και την αγωνία της θλιβερής αυτής ημέρας του Οκτωβρίου του 1943.
Τον Αύγουστο του 1943 και τον Ιούνιο του 1944 πυρπολήθηκαν τα χωριά Πρόδρομος και Δίστομο, ενώ εκατοντάδες Βοιωτών είχαν εκτελεσθεί χωρίς οίκτο ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση που είχε εκδηλωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί ήταν αποφασισμένοι να πνίξουν στο αίμα κάθε αντιστασιακή ενέργεια απ’ όπου κι αν προερχόταν#.
Το Οκτώβριο του 1943 πληροφορίες των Γερμανών έλεγαν, ότι στο Τάχι ήταν κρυμμένα πολλά πυρομαχικά, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες εναντίον των Δυνάμεων Κατοχής. Γεγονός όντως αληθινό, αφού στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το καμπαναριό της Εκκλησίας μας, υπήρχε ένας βοηθητικός χώρος, ο οποίος ήταν γεμάτος με όπλα και πολεμοφόδια.
Έτσι δόθηκε διαταγή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι έξω από τον Ναό και παράλληλα ζήτησαν κατάλογο των ανδρών από 16 ετών και πάνω, ενώ όποιος δεν ήταν παρών στο προσκλητήριο να τον αναζητούσαν και να τον εκτελούσαν επί τόπου. Απέναντι από τους προγόνους μας, το εκτελεστικό απόσπασμα, το οποίο περίμενε μόνο το σύνθημα του Αξιωματικού για να τελειώσουν όλα.
Πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε όλους τους χώρους. Στα σπίτια, στις αποθήκες, στα υπόγεια και στον Ναό, ώστε να εντοπίσουν τα πυρομαχικά. Στο χώρο όπου ήταν κρυμμένα τα πυρομαχικά τον έκλεινε μία ξύλινη πόρτα, η οποία ανοιγόκλεινε με το φύσημα του αέρα και παράτεινε την αγωνία όλων τους, που παρακολουθούσαν τον Γερμανό αξιωματικό να φθάνει μέχρι εκεί, πολλές φορές, αλλά να μην μπαίνει μέσα.
Σε μία απελπισμένη προσπάθεια για να σωθούν έστειλαν ένα μικρό παιδάκι τον Αναστάσιο Πλατή μακαριστό πλέον για να κλείσει την πόρτα του χώρου αυτού και η μοναδική αντίδραση του αξιωματικού ήταν να χειροδικήσει στο παιδί.
Έτσι οι Ναζί έφυγαν άπρακτοι, έφυγαν ντροπιασμένοι και νικημένοι, από τον Στρατιώτη του Χριστού Άγιο Νικόλαο τον Νέο. Συγκινημένοι με λαμπάδες, γονυκλισίες και προσευχές οι κάτοικοι ευχαρίστησαν την Παναγία και τον Άγιο που εμπόδισαν το Γερμανό Αξιωματικό να εντοπίσει τα πυρομαχικά και τους έσωσε από το βέβαιο θάνατο!#
Μία σημαντική προσωπικότητα του τόπου μας είναι αυτή του μακαριστού Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρού Πολυκάρπου (Κουτσουπίδη). Εμψύχωνε τους κατοίκους της περιοχής επισκεπτόμενος τα χωριά και τις πόλεις. Παρουσιαζόταν ενώπιον των Γερμανικών Αρχών παρακαλώντας και απαιτώντας πολλές φορές την απελευθέρωση των φυλακισθέντων, τη ματαίωση των εκτελέσεων και τον τερματισμό των κακοποιήσεων. Παρά τους εξευτελισμούς, τούς οποίους πολλές φο ρές υπέστη δεν δείλιασε αλλά και ούτε απογοητεύθηκε.
Κήδευσε τούς μάρτυρες, αγκάλιαζε τούς εναπομείναντες Διστομίτες, δίεγνωσε τις ανάγκες τους, μερίμνησε για την αποστολή τροφίμων και ιατρών, απέστειλε, με τη βοήθεια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 150 ορφανά σε Ιδρύματα, 70 τραυματίες εκ των οποίων 15 βαρεία πληγωμέ νους σε νοσοκομεία των Αθηνών και τέλος ανέλαβε την δια τροφή τους μέχρι την αποθεραπεία τους.
Εκτός από τις μεμονωμένες αποφυλακίσεις πολιτών, επέτυχε, χάρη στις συνεχείς διαμαρτυρίες, είκοσι ημέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών, την αποφυλάκιση 153 κρατουμένων στη Λιβαδειά, 17 στη Θήβα και 24 στη Χαιρώνεια, τούς όποιους απειλούσαν με εκτέλεση. Συνετέλεσε, τέλος στο να μην πυρποληθούν χωριά της επαρχίας μας και κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου 1944 έδωσε, ως εγγύηση, για την σωτηρία της Λιβαδειάς από τον πυρπολισμό, την ίδια του την ζωή.#
Σήμερα τιμούμε αξιοχρέως την Εκκλησία μας, τους ιεράρχες μας, τους κληρικούς μας, τους μοναχούς μας, τους λαϊκούς, όλους όσους ενταγμένοι κάτω από το λάβαρο της Εκκλησίας πραγματοποίησαν έργο θαυμαστό και εξαίσιο στο όνομα του Ιησού Χριστού και της Ελλάδος. Το έργο αυτό της Εκκλησίας, ανεπτυγμένο τότε σε όλη τη Χώρα πήρε διαστά σεις αληθινής εποποιίας ηρωισμού και αυταπάρνησης, που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων.
Η ένδοξη Εκκλησία μας σε αντίθεση με όποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, προστάτευσε φτωχούς, παιδιά και γέροντες, οργάνωσε συσσίτια και έσωσε ανθρώπους από το θάνατο με παρεμβάσεις.
Στην υπερήφανη Ελλάδα μας σε αντίθεση με όποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα η Εκκλησία, οργάνωσε τη διαφυγή στη Μέση Ανατολή ξένων και Ελλήνων στρατιωτικών.
Στη δαφνοστεφανομένη Ελλάδα μας σε αντίθεση με όποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα η Εκκλησία, υπήρξαν ιερείς πού διέπρεψαν στις μάχες, θυσιάστηκαν στον βωμό του χρέους, παρέμειναν κοντά στα ποίμνιά τους, όταν η εκδικητική μανία των Γερμανών και των Ιταλών εξαντλείτο μέσα από φρικτά αντίποινα εναντίον αθώων πολιτών. Θυσιάστηκαν χωρίς να διστάσουν να εμφανισθούν στους Γερμανούς, για να αποτρέψουν την διαφαινόμενη καταστροφή της περιοχής τους. Και αυτή η τακτική – πρακτική της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν είχε προηγούμενο πιθανά αλλού.
Στην περίλαμπρη Ελλάδα σε αντίθεση με όποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα η Εκκλησία και οι κληρικοί της προτίμησαν να αγωνιστούν μαζί με τα αγωνιζόμενα παιδιά του Λαού, κάτω από τη σημαία του ανιδιοτελών αγωνιστών, χωρίς κανενός είδους πολιτική τοποθέτηση, πού εμφώλευε στις περιοχές τους, ενθαρρύνοντας έτσι με την παρουσία τους, τα μαχόμενα τέκνα της πατρίδας.
Στην τρισευλογημένη Ελλάδα μας σε αντίθεση με όποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, υπήρξαν πολλά Μονα στήρια πού έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, που χρησιμοποιήθηκαν ως ορμη τήρια των εθνικών Αγωνιστών, πού κατεστράφησαν από τούς κατακτη τές, λεηλατήθηκαν, πυρπολήθηκαν, ανατινάχθηκαν, επειδή οι καλόγεροί τους ήταν Πατριώτες και συνδύαζαν στο πρόσωπό τους τη βαθύτατη ευλά βεια και τον άδολο πατριωτισμό. Οι Ιερές Μονές του οσίου Λουκά, του οσίου Σεραφείμ, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά, της Μακαριωτίσσης και της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ, υπήρξαν μοναδικά παραδείγματα.#
Στην θρυλική Ελλάδα μας σε αντίθεση με όποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα παρατηρήθηκε ένας καλά οργανωμένος και θαρραλέος Λαός ενταγμένος στο αντιστασιακό δίκτυο της Εκκλησίας. Άνδρες διανοούμενοι, οικογενειάρχες, νέοι, πού έδωσαν το παρόν και δούλεψαν σκληρά, για να αντιτάξουν στην καταστροφική μανία του Κατακτητή την δύναμη της χριστιανικής αγάπης, αυτής πού ‘‘οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν’’.#
Χωρίς καμία αμφιβολία η εποποιία του 1940, αποτελεί ένα θαύμα, ένα από τα πολλά θαύματα στην σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων. Δεν είναι καρπός αποκλειστικά ανθρώπινου αγώνα, αλλά η θεία χάρις συνεργάσθηκε με την ανθρώπινη προσπάθεια.
Τα πανηγυρικά σαλπίσματα και οι κωδωνοκρουσίες σήμαναν για ένα «ευχαριστώ» στην Παναγία μας. Τη Σκέπη των αγωνιστών,  την Ελευθερώτρια των σκλαβωμένων Ελλήνων.
Κλείνοντας, στα κρίσιμα χρόνια του πολέμου, οι Έλληνες εμπιστεύθηκαν στα χέρια της Παναγίας τον αγώνα τους για να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη. Ζητούσαν τη μητρική προστασία και η μάνα τους, η μητέρα όλων μας τους εμψύχωνε, τους σκέπαζε στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, καθώς πολεμούσαν απεγνωσμένα.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Εκκλησία σήμερα, ανυμνεί τη Σκέπη της Παναγίας μας και εμείς με τη σειρά μας την παρακαλούμε να μας σκεπάζει πάντα με την αγάπη της και να στέκεται πάντα δίπλα μας, βοηθός και συμπαραστάτης μας.
Με τις σκέψεις αυτές, γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο του «ΟΧΙ» και την ανάμνηση του θαύματος του αγίου μας οσιαμάρτυρος Νικολάου του Νέου.
Ας είμαστε λοιπόν όλοι ενωμένοι και αδελφωμένοι.
Είμαστε Έλληνες, γνήσιοι απόγονοι των δοξασμένων προγόνων μας,
  http://www.inagiounikolaoutouneou.gr/apps/gr/spag/3_1414391633.html
Δόξα τω Θεώ.
Ζήτω η αθάνατη Ελλάδα !!!
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ