Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Βράβευση 60 νέων φοιτητών από το Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων

Σε ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των επιτυχόντων μαθητών του Δήμου, στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, που διοργάνωσε ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων. Οι προσπάθειες και οι κόποι πολλών χρόνων επιβραβεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τo   Σάββατο  27-12-2014 , σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα  στο Συνεδριακό  Αλιάρτου,στην οποία κυριάρχησε ο νεανικός παλμός, τα χαμόγελα, οι προσδοκίες, τα όνειρα και τα νιάτα.
Την έναρξη της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά έκανε ο Δήμαρχος Αλιάρτου Θεσπιέων κ.Ντασιώτης, οποίος εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του και  τόνισε ότι η βραδιά είναι αφιερωμένη στους φοιτητές δίνοντας τα συγχαρητήρια και τις ευχές του.
Επίσης έγινε  και η ετήσια τιμητική βράβευση έξι εκπαιδευτικών που αποχώρησαν από την υπηρεσία.
Οι επιτυχόντες παρέλαβαν τιμητικό έπαινο, ενώ οι τιμηθέντες εκπαιδευτικοί τιμητική πλακέτα.
 
 









 ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ




Διαβάστε Περισσότερα »

Ελληνας ο νεκρός στο «Norman Atlantic» -Βίντεο-Πώς βρήκε τραγικό θάνατο ο άτυχος άνδρας

Επιβεβαιώνεται η δυσάρεστη είδηση που μετέφερε πρώτα η ιταλική ιστοσελίδα «Corriere de la serra», ότι στο φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic» υπάρχει ένας νεκρός. Την πληροφορία επιβεβαιώνει και το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ το ίδιο έκανε και το Λιμενικό Σώμα.

Αναλυτικά το λιμενικό σώμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Επιβεβαιώθηκε από το RCC της Ρώμης ότι ανασύρθηκε ένα άτομο νεκρό (άνδρας), που είχε εγκλωβιστεί στη γλίστρα διάσωσης επιβατών του πλοίου». Πληροφορίες για την εθνικότητα του άνδρα δεν υπάρχουν», ενώ εν συνεχεία ανέφερε και το όνομα του με την ανακοίνωση «Σύμφωνα με το RCC της Ρώμης, μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων,προκύπτει ότι o νεκρός άνδρας ονομαζόταν DOULIS GEORGE (Έλληνας υπήκοος)».

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο νεκρός είναι άνδρας, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο σοβαρά τραυματίες. Οπως μεταδίδει η Corriera de la Serra, το τραγικό δυστύχημα συνέβη όταν το ζευγάρι στην προσπάθεια επιβίβασης σε λέμβο, έπεσε στη γλίστρα με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο άνδρας. Η σύζυγός του κατάφερε να σωθεί.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ιταλικά ΜΜΕ: Υπό έλεγχο η φωτιά-H λίστα των επιβατών του Norman Atlantic

Διαβάστε εδώ όλα τα ονόματα των επιβατών.

    "170 οι διασωθέντες."


Υπό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγη ώρα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί στο επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic» σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Περίπου 170 άνθρωποι έχουν...  έχουν ήδη διασωθεί από τις σωσίβιες λέμβους ενώ ένα άτομο έχει μεταφερθεί με ήπια υποθερμία στην Απουλία, μεταδίδει η La Repubblica ενώ αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Αρχικά, γράφει εφημερίδα, οι πληροφορίες πουέφταναν σχετικά με το πλοίο ήταν αντιφατικές και ελλιπείς.
Σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, οι υπόλοιποι επιβάτες έχουν βρει καταφύγιο στους επάνω ορόφους καθώς μια δικαοπή ρεύματος έχε ιεμποδίσει την δυνατότητα διαφυγής στις υπόλοιπες σωσίβιες λέμβους. Άλλοι μιλούν ακόμη και για φλόγες στις βάρκες.
Ο καπετάνιος του πλοίου δήλωσε πως δεν υπάρχουν θύματα και πως παραμένει ακυβέρνητο ενώ παρασύρεται προς τα αλβανικά ύδατα.

Norman Atlantic ΔΙΑΣΩΣΗ από Enikos_gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Συμβουλές οδικής ασφάλειας ενόψει έντονων καιρικών φαινομένων



Aπό τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εκδόθηκαν συμβουλές προς τους πολίτες, σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στους πεζούς:

- Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
- Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
- Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Παράλληλα, οι οδηγοί:

- Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λ.π.).
- Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
- Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.
- Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
- Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
- Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
- Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
- Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
- Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
- Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
- Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
- Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

- Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:

- Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
- Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.
- Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
- Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.

Σε κάθε περίπτωση οι πεζοί και οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση εγκατάλειψης φλεγόμενου πλοίου ανοιχτά της Κέρκυρας-βίντεο

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας, στο οποίο επέβαιναν 478 άτομα- επιβάτες και πλήρωμα- ανάμεσά τους βρίσκονται 268 Ελληνες, 234 επιβάτες και 34 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εκκένωσης, με πολύ κακές καιρικές συνθήκες και κάποιοι έχουν ήδη μεταφερθεί σε σωσίβιους λέμβους, ενώ 56 άτομα έχουν μετεπιβιβαστεί σε παραπλέον πλοίο, αλλά πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο το οποίο πλέει ακυβέρνητο.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο γκαράζ του Norman Atlantic και γρήγορα εξαπλώθηκε, ενώ το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών και γίνεται επιχείρηση εκκένωσης, με την επιβίβαση σε σωσίβιες λέμβους, όμως επιβάτης κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης.

Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν, εντάσεως 7-8 μποφόρ ακόμη και 9 μποφόρ, η δυνατή βροχή και το χαλάζι δυσκολεύουν την επιχείρηση εκκένωσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάποιοι επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα με τα σωσίβια και περισυνελέγησαν από ιταλικό καΐκι. Από τις 10 π.μ. το πλοίο έχει περάσει σε ιταλικά χωρικά ύδατα και έτσι την ευθύνη και το συντονισμό της επιχείρησης έχει η Ρώμη, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Πλοία και ελικόπτερα στο σημείο

Στο σημείο έσπευσαν τα παραπλέοντα πλοία. Από τα πρώτα που βρέθηκαν δίπλα στο Norman Atlantic βρίσκεται το πλοίο «Spirit of Piraeus». Παράλληλα, δόθηκε εντολή να σπεύσουν πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος C-130 προκειμένου να δουν τι συμβαίνει και να συντονίσουν την επιχείρηση από αέρος και να παράσχουν βοήθεια. Η Ιταλία έχει στείλει δύο πλωτά μέσα και ένα αεροσκάφος ενώ η Αλβανία στέλνει ναυαγοσωστικά. Ομως, εξαιτίας των συνθηκών τα ελικόπτερα δεν μπορούν να συνδράμουν, αλλά κάνουν διαδοχικές προσπάθειες να προσεγγίσουν το σημείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού, 150 από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο. Από αυτούς οι 47 μεταφέρθηκαν στο «Spirit of Piraeus» και είναι πλέον ασφαλείς, αλλά οι υπόλοιποι παραμένουν στη σωσίβια λέμβο, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να μετεπιβιβαστούν. Αλλος ένα επιβάτη παρέλαβε ιταλικό ελικόπτερο και τον μετέφερε σε ιταλικό φορτηγό πλοίο και άλλους επτά ένα άλλο ιταλικό ελικόπτερο.

Στο σημείο έσπευσε και το Cruise Europa, το οποίο έστειλε σωσίβια λέμβο για 150 άτομα, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε αυτό. Ομως παρά τις επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων του πλοίου, ο ισχυρός άνεμος και η βροχόπτωση δεν επέτρεψαν να ανέβει η βάρκα στο Norman Atlantic και εγκαταλείφθηκε η επιχείρηση, ενώ οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο Cruise Europa συγκλονισμένοι από την κατάσταση που αντίκρισαν και σε κατάσταση σοκ γιατί δεν κατάφεραν να βοηθήσουν.

Το πλοίο των Μινωικών Γραμμών είναι το μεγαλύτερο στην περιοχή αυτή τη στιγμή και ανέλαβε το συντονισμό της έρευνας και της διάσωσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ υπάρχει έχουν ετοιμαστεί καμπίνες για να φιλοξενήσουν τον κόσμο. Ακόμη, το πλοίο «Εύηνος» θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για τα ελικόπτερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διάσωση από αέρος.

Πρόβλημα υπάρχει με τη δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβο, καθώς βρίσκεται από την άλλη πλευρά του πλοίου, όπου οι καπνοί που βγαίνουν από το γκαράζ είναι πολύ πυκνοί και είναι αδύνατον να πέσει η λέμβος στο νερό. Στο πλοίο όμως παραμένουν εγκλωβισμένα πολλά άτομα ακόμη.

Οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου και προτεραιότητα στη διαδικασία εκκένωσης έχει δοθεί σε γυναίκες και παιδιά. Ομως, η χαμηλή θερμοκρασία, η βροχή αλλά και ο καπνός κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις δραματικές ώρες που ζουν.

Τα άλλα πλοία που έσπευσαν σε βοήθεια έχουν εντολή να σχηματίσουν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, προκειμένου να το προστατεύσουν από τις καιρικές συνθήκες και να γίνει πιο εύκολα η διαδικασία επιβίβασης των εγκλωβισμένων σε σωσίβιες λέμβους και η μετεπιβίβασή τους σε άλλο πλοίο.

Παράλληλα, σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής ερευνούν τα σωστικά βαρελάκια που ρίχτηκαν στη θάλασσα και παρασύρθηκαν από τον αέρα, για να διαπιστωθεί μήπως σε κάποια από αυτά βρίσκονται κάποιος επιβάτης.

Δύο εγκλωβισμένοι στη «γλίστρα»

Πριν από λίγη ώρα στο κέντρο επιχειρήσεων έφτασαν οι πληροφορίες για δύο επιβάτες που είναι εγκλωβισμένοι. Το Super Puma που βρίσκεται στο σημείο τους εντόπισε εγκλωβισμένους στη «γλίστρα» του πλοίου, καθώς προσπάθησαν να βγουν με αυτό τον τρόπο από το πλοίο, και γίνεται σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα γίνει η επιχείρηση για τη διάσωσή τους. Περίπου στις 13.20, ελικόπτερο έκανε προσπάθεια να ρίξει σκάλα πάνω από το πλοίο, για να πάρει επιβάτες. Αρχικά δεν τα κατάφερε, ενώ σε δεύτερη προσπάθεια, παρέλαβε δύο γυναίκες.

«Προσευχηθείτε για εμάς»

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες επιβατών. Ενας από αυτούς ανέφερε ότι ο κόσμος άνοιξε μόνος του κιβώτια και πήρε σωσίβια, ενώ το πλήρωμα δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις σωσίβιες λέμβους. «Βλέπουμε παντού φωτιές. Οι φλόγες έρχονται από το γκαράζ, τις καμπίνες», είπε ο ίδιος. Εκκληση για βοήθεια έκανε άλλος επιβάτης, μιλώντας στο MEGA. «Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί».

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία γυναίκας που μετέφερε τις δραματικές στιγμές που ζουν οι δικοί της άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο. «Προσευχηθείτε για εμάς, καιγόμαστε», της είπαν όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

«Κοιμόμασταν και μας ξύπνησε ο συναγερμός», είπε άλλος επιβάτης, περιγράφοντας τον πανικό τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω», είπε η επιβάτης Ράνια Φυραίου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, σημειώνοντας πως όταν άρχισε το πάτωμα στο κατάστρωμα όπου βρίσκονταν οι σωσίβιες λέμβοι να καίει, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και ανέβηκε στο πιο πάνω κατάστρωμα, όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο αλλά δεν έχει σωσίβες λέμβους.

«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε», τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούγεται να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο». «Καίγονται αυτοκίνητα. Τα βλέπουμε να καίγονται» τόνισε, σημειώνοντας πως το εσωτερικό του πλοίου έχει εκκενωθεί εντελώς.

«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα. Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν... Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό», είπε άλλος επιβάτης. Ο ίδιος τόνισε ότι η ενημέρωση που έχουν οι επιβάτες και προέρχεται από τον καπετάνιο είναι ότι θα έρθει ένα ρυμουλκό για να ρυμουλκήσει το πλοίο. «Το θέμα είναι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.

Στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Το Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο, είχε ξεκινήσει από την Πάτρα στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου με προορισμό το λιμάνι της Ανκόνας μέσω Ηγουμενίτσας και επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Και πυροσβεστικό σκάφος

Το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» απέπλευσε στις 9.15 ο πρωί από το λιμάνι της Πάτρας ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic». Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC» της εταιρείας «VISEMAR di Navigazione S.R.l.», ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία».

Σε ανοιχτή γραμμή ο πρωθυπουργός με τον Ρέντσι
Από νωρίς το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο γραφείο του και ενημερώνεται για την κατάσταση από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι για το συντονισμό της επιχείρησης. Στο υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, ενώ ενημερώθηκαν και οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, καθώς στο πλοίο επιβαίνουν πέρα από τους Ελληνες και τους Ιταλούς, πολίτες από την Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Αλβανία, Βουλγαρία και Ολλανδία.

Βαρβιτσιώτης: Η πιο δύσκολη επιχείρηση

«Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία γιατί τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά προκειμένου να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές.




   
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γιορτινά εδέσματα που μας κάνουν καλό


Μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά έχουν και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά


Τα γιορτινά τραπέζια δεν αποτελούν μόνο ευκαιρία για να βρεθούν μαζί φίλοι και συγγενείς, αλλά και για να απολαύσουμε απρόσμενα υγιεινά πιάτα.

Οπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, γενική διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Διατροφής (ΕΙΔ), παρότι μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, ταυτοχρόνως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν επίσης τρόποι για να αυξήσουμε τη θρεπτική αξία τους.

Να, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και τι μπορούμε να κάνουμε:

Γαλοπούλα. Το κρέας της... πρωταγωνίστριας του εορταστικού τραπεζιού παρέχει λίγες θερμίδες και άφθονες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε κάλιο και σε φωσφόρο.

Αν την καταναλώσετε χωρίς την πέτσα θα μειώσετε σημαντικά τα επιβλαβή λιπαρά οξέα που αυτή περιέχει.

Γέμιση. Φτιάξτε την με καστανό ρύζι, το οποίο σε σύγκριση με το λευκό έχει πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία (είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β1, Β3, Β6, Ε και φυλλικό οξύ, και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο και ο φωσφόρος).

Το καστανό ρύζι αποτελεί καλή τροφή και για τα άτομα με διαβήτη, διότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αρωματίστε το με κρόκο Κοζάνης που θα το εμπλουτίσει με αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επειδή η γαλοπούλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, παραλείψτε στη γέμιση τα λουκάνικα, τον κιμά και τα εντόσθια και αντικαταστήστε τα με κάστανα, ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστίκια Αιγίνης, κουκουναρόσπορους), ξηρά φρούτα (π.χ. κορινθιακή σταφίδα) και ρόδι, δηλαδή με τρόφιμα αποδεδειγμένης ευεργετικής δράσης στον οργανισμό.

Μελομακάρονα. Αποτελούν τον γλυκό «θησαυρό» των ημερών. Ειδικά τα σπιτικά δεν περιέχουν ζωικά λιπαρά, ενώ τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους (ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια, κανέλα) έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε καρδιοπροστατευτικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και περιέχουν φυτοστερόλες, χαλκό, μαγγάνιο, φωσφόρο και βιταμίνη Ε.

Το μοναδικό μειονέκτημα είναι η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι, οπότε πρέπει να τα τρώμε με μέτρο.

Ρόδι. Είναι πάρα πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες Α, C, Ε και φυλλικό οξύ, καθώς και σε κάλιο, ενώ περιέχει λίγες θερμίδες.

Ενα ρόδι καλύπτει το 40% των ημερήσιων αναγκών ενός ενηλίκου σε βιταμίνη C. Μελέτες έχουν δείξει ότι, μεταξύ άλλων, είναι «φάρμακο» για την καρδιά, τα αγγεία και τον προστάτη. Προσθέστε το στη γέμιση, στο ριζότο, στα γλυκά και στις σαλάτες λαχανικών και φρούτων.

Αλκοόλ. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των γιορτινών ημερών και η καλύτερη επιλογή είναι το κόκκινο κρασί, το οποίο ταιριάζει γευστικά με πολλά πιάτα, αποδίδει 90 θερμίδες ανά 120 ml και είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ιδίως φλαβονοειδών όπως η ρεσβερατρόλη που κάνουν καλό στην καρδιά. Άλλες καλές επιλογές είναι το λευκό κρασί αλλά και η σαμπάνια, μια μερίδα από τα οποία παρέχει περίπου 80 θερμίδες. Φροντίστε μόνο να μην το παρακάνετε.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σημαντική επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το βράδυ της Κυριακής καθώς θα επηρεαστεί από ένα βαθύ και οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, κινούμενο από την Αδριατική. Η κακοκαιρία θα κρατήσει περίπου ένα 24ωρο, αλλά το πέρασμα του χαμηλού πάνω από τη χώρα μας, θα συνοδευτεί από την Τρίτη και μετά με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.
Αγριεύει το σκηνικό του καιρού σήμερα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία θα επεκταθούν στην Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία, όπου θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι έντονα, κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί αλλά από το μεσημέρι και μετά θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις με σταδιακή ενίσχυση σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις.

Η αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις αυξημένες στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Από τις πρωινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία, οπού θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 700 μετρά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και από το βράδυ θα ενταθούν.
Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 3 με 5, από το απόγευμα 6 με 7 και τη νύχτα στα ανατολικά 8 μποφόρ .
Θερμοκρασία: από -2 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Από τις πρωινές ώρες στα βόρεια και σταδιακά στα υπόλοιπα καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο Ιόνιο, βαθμιαία στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου όπου είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές (πάνω από 700 μετρά). Χιονοπτώσεις και στα υπόλοιπα ορεινά που βαθμιαία στα βουνά της Στερεάς θα ενταθούν.
Ανεμοι: νότιοι 6 με 7, από τις πρωινές ώρες 7 με 8 με πιθανή ενίσχυση στα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Βροχές από το απόγευμα και το βράδυ καταιγίδες που τη νύχτα θα ενταθούν. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Ανεμοι: νότιοι 3 με 5, από το μεσημέρι 6 με 7 και από το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ. Πιθανή ενίσχυση τη νύχτα στα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Από αργά το απόγευμα βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, από το μεσημέρι 6 με 7 και από το βράδυ 7 με 8 μποφόρ. Πιθανή ενίσχυση τη νύχτα στα 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Από το βράδυ βροχές και σποραδικές καταιγίδες, στα βόρεια ισχυρές από τη νύχτα.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, από το απόγευμα 6 με 7 και από το βράδυ 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Βροχές από το απόγευμα και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: νότιοι 3 με 5, από το μεσημέρι 6 με 7 και από το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Από αργά το απόγευμα βροχές και το βράδυ καταιγίδες που τη νύχτα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Nοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Aπό -2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

78.000 επισκέπτες τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στον Μύλο των Ξωτικών



78.000 επισκέπτες τίμησαν τον Μύλο των Ξωτικών τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων...

Μικροί και μεγάλοι από κάθε σημείο της Ελλάδας, με χαμόγελα και πολύ κέφι, περάσανε αξέχαστες ώρες με τους ήρωες του μαγικού Μύλου των Ξωτικών.

Η πόλη των Τρικάλων, η Καλαμπάκα και ο Ορεινός όγκος του νομού Τρικάλων πλημμύρησε από κόσμο και το σκηνικό θύμιζε τελικό αγώνα παγκοσμίου κυπέλου, αφού πολλά από τα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου ίσως να ήταν πολύ μικρά για να χωρέσουν τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες του ομορφότερου Χριστουγεννιάτικου πάρκου της χώρας.

Η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών – 800.000 έως σήμερα – συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όλες αυτές της γιορτινές ημέρες, ενώ η Οργανωτική επιτροπή του Μύλου των Ξωτικών προετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα χρονιά με ένα νέο απίστευτο ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Κανείς δεν ξέρει ίσως το επόμενο δελτίο τύπου να έχει τίτλο:

«Maracanã ερχόμαστε...»!

Διαβάστε Περισσότερα »

Μαθητική Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν Αγ. Θεοδώρων Θηβών



Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014, εορτή των εν Κρήτη δέκα Μαρτύρων, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος λειτούργησε για τα σχολεία της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων στη πόλη των Θηβών. Ευχήθηκε χρόνια πολλά, υγιεινά, καρποφόρα και σωτήρια σε όλους τους μαθητές και καλή πρόοδο σε όλους τους τομείς της ζωής τους.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΥΝΘΗΚΗ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ (28 ΙΟΥΝΙΟΥ 1919) ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΤΡΟΪΚΑ-ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΛΛΙΑ



  «ΟΠΟΙΟΣ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ  ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ»

    Ως γνωστόν, στις  18 Ιανουαρίου 1871, μετά την ήττα της Γαλλίας στον γαλλοπρωσικό πόλεμο (1870 – 71), στέφεται αυτοκράτορας της ενωμένης πλέον Γερμανίας, στο Παρίσι, ο Γουλιέλμος ο Α’, στην αίθουσα των Κατόπτρων των Ανακτόρων των Βερσαλλιών.
Στις 28 Ιουνίου 1919, στην ίδια αίθουσα, η ηττημένη Γερμανία, υποχρεώθηκε να υπογράψει την ομώνυμη συνθήκη ειρήνης, μετά την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Οι όροι της συνθήκης των Βερσαλλιών, ήταν εξαθλιωτικοί για την Γερμανία.  Όχι απλώς ταπεινώνεται η Γερμανία, αλλά ακρωτηριάζεται, διαιρείται και πληρώνει δυσβάστακτη πολεμική και οικονομική αποζημίωση.
Οι όροι που επεβλήθησαν, ήταν σχεδόν εξοντωτικοί για την Γερμανία.
Οι εξαθλιωτικοί και στραγγαλιστικοί όροι, οδήγησαν στην  παγκόσμια και ιδιαίτερα ευρωπαϊκή καταστροφική λαίλαπα.
Οι γερμανοί δεν διδάχτηκαν από τα παθήματά τους και προσπαθούν να επιβάλλουν όρους οικονομικού στραγγαλισμού και οικονομικής εκμηδένισης στην Ελλάδα, χωρίς να σκέπτονται ότι η ταπείνωση ενός λαού και η υπερβολική οικονομική εξόντωση θα οδηγήσει σε εκτροπές, μεταβερσαλλιακού τύπου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Οι όροι των Βερσαλλιών, οδήγησαν στην αυτοκαταστροφική χιτλερική εποχή.
Και στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι τα ίδια φαινόμενα αναδύονται στην επιφάνεια και όσο πιέζεται ο λαός, τόσο στρέφεται σε ακραίες επιλογές.
Η Γερμανία έπρεπε να διδαχτεί από τους δυο καταστροφικούς πολέμους, Α’ και Β’ και δεν πρέπει να εκτρέψει τον ελληνικό  λαό και ενδεχομένως και άλλους λαούς της νότιας Ευρώπης, σε επικίνδυνους ατραπούς.
Ήδη, εάν συνεχιστεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των ελλήνων, θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες  εξελίξεις που θα καταστεί αδύνατο να τις δαμάσουμε.
Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στο σημείο που βρέθηκε η Γερμανία μετά τις Βερσαλλίες.
Εξαρτάται δε  από την συμπεριφορά της Γερμανίας, αν η Ελλάδα θα εκτραπεί προς ακραίες διεξόδους, ή θα οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
Η οικονομική εκμηδένιση, το οικονομικό ολοκαύτωμα της Ελλάδας, με ιστορική και μαθηματική ακρίβεια, θα αναστατώσει όχι μόνο τα Βαλκάνια, αλλά όλη την νότια Ευρώπη.
Είναι στις δυνατότητες της κας Μέρκελ να αποτρέψει τις δυσάρεστες και καταστροφικές εξελίξεις, βοηθώντας την Ελλάδα να οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Και οι όροι τους οποίους θέτουν να είναι επιεικέστεροι, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

                                   

Διαβάστε Περισσότερα »

Εφορία Θηβών! 9 υπάλληλοι για εκατοντάδες πολίτες!




Απερίγραπτο κάλλος….

Το έλα να δεις έγινε, για άλλη μια φορά, στην εφορία Θήβας, όπου οι εναπομείναντες υπάλληλοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, με δεδομένη την αυξημένη δουλειά λόγω των αλλαγών, των τελών κυκλοφορίας  και την εκπνοή προθεσμιών, αλλά και του έτους…

«Η κατάσταση είναι τραγική, αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε,  ο κόσμος συνεχίζει να προσέρχεται με αμείωτους ρυθμούς,   εμείς πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά  αλλά, δυστυχώς δεν τα καταφέρνουμε, καθώς είμαστε μόνο 9 άτομα, στα έσοδα είναι μόνο ένα, υπάρχουν τεράστια προβλήματα  με διαγραφές, επιστροφές , δεν μπορούμε να τακτοποιήσουμε υποθέσεις των πολιτών,   είτε για να ενταχθούν στην ρύθμιση , και είναι δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες» τονίζει ο Αλ. Λάσκος , που φαίνεται να αντιμετωπίζει έντονα τις αντιδράσεις των πολιτών…

Η εικόνα φυσικά δεν περιγράφεται, καθώς τα όσα ξεστομίζονται, αδίκως για τους εργαζόμενους εκεί, αλλά δικαιολογημένα για την λειτουργία του κράτους, ανήκουν στην σφαίρα της απαγόρευσης…

Παρών στις διενέξεις ήταν εκείνη την στιγμή ο βουλευτής Βοιωτίας Γ. Σταθάς, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «απαράδεκτη», καθώς η «απαξίωση μιας από τις καλύτερες στην είσπραξη εσόδων εφορίας συνεχίζεται», απαιτώντας την άμεση διόρθωση!
viotiki-ora.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Φωτιά σε πλοίο με 466 επιβαίνοντες ανοιχτά της Κέρκυρας -Γίνεται επιχείρηση εκκένωσης

 Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιμή επιχείρηση εγκατάλειψης του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic» στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, ενώ έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών.
Πυρκαγιά σε πλοίο - Σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψης

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη πολλοί από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στις ναυαγοσωστικές λέμβους του, που ρίχτηκαν με τη βοήθεια του πληρώματος στη θάλασσα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και επιβίβαση επιβατών στο πλοίο «spirit of Piraeus».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου.

Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή.

Ήδη στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ενώ έσπευσαν και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής.

Επίσης αναμένονται τέσσερα σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα αεροσκάφος c-130, δύο φορτηγά πλοία και το κρουαζιερόπλοιο "cruise europα" που θα συνδράμει στην επιχείρηση.

Το πλοίο Νorman Αtlantic που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Για το συμβάν έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Διαβάστε Περισσότερα »

''Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης'' Ευχές για Καλή Χρονιά




Η Δημοτική Παράταξη «Δήμος Θηβαίων – Ώρα Ευθύνης» εύχεται σε όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με ΥΓΕΙΑ , ΑΓΑΠΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ για τη νέα χρονιά.Με τη δική μας συμμετοχή και κοινή προσπάθεια μπορούμε να δώσουμε μια προοπτική ελπίδας για το 2015!!!Είναι Ώρα Ευθύνης για όλους μας. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ