Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Παρανάλωμα του πυρός επιχείρηση στη Θήβα-βίντεο-φωτο

  Φωτιά ξέσπασε απόψε λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα  σε κατάστημα ανταλακτικών λιπαντικών στον περιφερειακό της Αγίας Τριάδας στη Θήβα.  Η φωτιά ξεκίνησε  απο  άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απο την  αποθήκη του καταστήματος  και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλο το κτήριο   Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απο Θήβα και Λιβαδειά και μέχρι αυτή την ώρα προσπαθούν να θέσουν την φωτιά υπο έλεγχο.Σχεδόν όλη η πόλη της Θήβας σκεπάστηκε από τους καπνούς, η κυκλοφορία διεκόπη και επικράτησε πανικός υπό το φόβο έκρηξης λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στο εσωτερικό της επιχείρησης(μπαταρίες-λάδια) με αποτέλεσμα να έχουν σχηματίσει ουρά χιλιομέτρων οι νταλίκες.Μικροεκρήξεις ακούγονται μέχρι αυτή την ώρα.Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε




























Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΤΑΚΤΟ-Μεγάλη φωτιά σε μαγαζί στη Θήβα-φωτογραφίες


Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16:00   σε κατάστημα λιπαντικών λίγο πριν την Αστυνομική Διεύθυνση Θήβας. Στο σημείο έχουν σπεύσει οχήματα της Π.Υ Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Permissospress δεν υπάρχουν τραυματίες.Σε λίγο αποκλειστικές φωτογραφίες και βίντεο.Ο περιφερειακός της Θήβας έχει κλείσει και οι νταλίκες έχουν σχηματίσει ουρά χιλιομέτρωνΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διαβάστε Περισσότερα »

Eπείγουσες ανακοινώσεις του Δήμου Θηβαίων για το νερό

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
   
             


  Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήβας ανακοινώνει ότι, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην περιοχή της Θήβας και λόγω των φερτών υλών που εισέρχονται στο κανάλι του Μόρνου, παρουσιάστηκε αυξημένη θολότητα στο προς επεξεργασία νερό, το οποίο προσέρχεται στο Διυλιστήριο της Δ.Ε.Υ.Α. Θήβας που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της πόλης της Θήβας και των Τοπικών Κοινοτήτων Νεοχωρακίου, Ελεώνα και Αμπελοχωρίου.

  Συνιστούμε για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι καταναλωτές μας να αποφεύγουν τη χρήση του νερού για πόση και παρασκευή τροφών, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.

  Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας του νερού της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. λειτουργούν, αλλά με μειωμένη παρεχόμενη ποσότητα λόγω της θολότητας και αυτό επιβάλει τον περιορισμό της κατανάλωσης στο ελάχιστο δυνατό.

  Από τον διαχειριστή του καναλιού που είναι η Ε.ΥΔ.Α.Π. ΑΕ, δεν μας έχει δοθεί αναμενόμενος χρόνος αποκατάστασης της ποιότητας του χορηγούμενου νερού προς επεξεργασία.

  Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήβας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αδιάλειπτη παροχή νερού, γεγονός που απαιτεί και την συνδρομή των καταναλωτών. Παρακαλούμε για την κατανόηση σας.

  Η Δ.Ε.Υ.Α. Θήβας θα σας κρατά ενήμερους με σχετικές ανακοινώσεις. 





Ο Πρόεδρος Δ.Σ.
ΔΕΥΑ Θήβας

Αλέκος Στάικος

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΑΙΩΝ
   
             


  Η Δήμος  Θηβαίων  ανακοινώνει ότι, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων στην ευρύτερη  περιοχή της Θήβας και λόγω των φερτών υλών που εισέρχονται στο κανάλι του Μόρνου, παρουσιάστηκε αυξημένη θολότητα στο προς επεξεργασία νερό, το οποίο προσέρχεται στο Διυλιστήριο της ΕΥΔΑΠ Ερυθρών – Βιλλίων – Πλαταιών που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση.

  Συνιστούμε για προληπτικούς λόγους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι καταναλωτές μας να αποφεύγουν τη χρήση του νερού για πόση και παρασκευή τροφών, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος.

  Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας του νερού της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. λειτουργούν, αλλά με μειωμένη παρεχόμενη ποσότητα λόγω της θολότητας και αυτό επιβάλει τον περιορισμό της κατανάλωσης στο ελάχιστο δυνατό.

 
  Παρακαλούμε για την κατανόησή σας. O Δήμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αδιάλειπτη παροχή νερού, γεγονός που απαιτεί και την συνδρομή των καταναλωτών.

  Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την υδροδότηση των περιοχών Δημοτικής Ενότητας Θίσβης καθώς και των Τοπικών Κοινοτήτων Καπαρελλίου, Λεύκτρων, Μελισσοχωρίου και Λουτουφίου. 

  Για κάθε νεώτερη εξέλιξη του προβλήματος θα σας ενημερώνουμε με νεότερες ανακοινώσεις.




Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ


ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΕΡΜΗΣΣΟΣ-ΛΙΜΝΗ Ο ΚΑΜΠΟΣ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ-ΒΙΝΤΕΟ



 Ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν τις τελευταίες ώρες το Νομό Βοιωτίας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.
Άνοιξαν οι ουρανοί απο χθες το βράδυ,με αποτέλεσμα να έχουν φθάσει τον Περμησσό ποταμό στο Νεοχώρι στα όριά του.  Πλημμύρισε και ο κάμπος των Βαγίων  μετά την έντονη νεροποντή.
Μεγάλες καταστροφές σε χωράφια και καλλιέργειες στον κάμπο των Βαγίων προκάλεσε η κακοκαιρία.  Μεγάλος όγκος νερού έχει καλύψει  σχεδόν όλο τον κάμπο  όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες.
 


 








Διαβάστε Περισσότερα »

Δήμος Λεβαδέων-Έναρξη προγράμματος καταγραφής και φροντίδας αδέσποτων ζώων

Ξεκίνησε το πρόγραμμα καταγραφής και φροντίδας των αδέσποτων ζώων σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που τόσα χρόνια έχει παρατηρηθεί στην πόλη μας. 
Η Δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων έχει προχωρήσει στις απαραίτητες συνεργασίες με ιδιώτες φιλόζωους και κτηνίατρο της πόλης μας για την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών που αναλυτικά είναι:
1.    Μεταφορά και εισαγωγή των αδέσποτων ζώων σε ιδιωτικό καταφύγιο όπου αποπαρασιτώνονται.
2.    Προώθηση τους στον συνεργαζόμενο με τον Δήμο Λεβαδέων ιδιώτη κτηνίατρο που τα εμβολιάζει, τα στειρώνει και τοποθετεί το ειδικό τσιπ εντοπισμού. 
3.    Επαναπροώθηση στο καταφύγιο ζώων, για διάστημα επτά ημερών, όπου αναρρώνουν και
4.    Αφήνονται ελεύθερα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής διαδικασίας καθώς και τα έξοδα τροφής για το διάστημα που φιλοξενούνται για ανάρρωση στο ιδιόκτητο καταφύγιο, βαρύνουν το Δήμο.
Τα σκυλιά που θα αφήνονται ελεύθερα είναι πλέον υγιή και στειρωμένα και προτείνουμε στους φιλόζωους συμπολίτες μας καθώς και στους μαθητές των σχολείων να τα υιοθετούν.
Πιστεύουμε ότι η προστασία και η φροντίδα των ζώων αποτελεί δείγμα πολιτισμού της κοινωνίας μας και καλούμε τους δημότες που εντοπίζουν αδέσποτα ζώα να μην τα κακοποιούν και να ενημερώνουν το Δήμο για να προβεί σε άμεσες ενέργειες.
Ευχαριστούμε την φιλόζωο κ. Άννα Παπασωτηρίου και τον κτηνίατρο κ. Γεώργιο Γκίκα για την αμέριστη βοήθεια και προσφορά τους. 

  
Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος στην πρόωρη σύνταξη: Στο στόχαστρο και όσοι έχουν θεμελιώσει έτη ασφάλισης αλλά όχι όριο ηλικίας

Μέτρα για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων -κυρίως στον δημόσιο τομέα και τις τράπεζες- θα τεθούν επί τάπητος τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», συνολικά 100.000 άτομα έχουν πιάσει τα έτη ασφάλισης αλλά όχι το όριο ηλικίας. Από αυτούς οι 80.000 εργάζονται στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την «επαναφορά» της συζήτησης στις πρόωρες.

Στην επιστολή του υπουργείου Οικονομικών γίνεται αναφορά στην «εξάλειψη "παραθύρων" και κινήτρων που αυξάνουν τον αριθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα». Στο «επίκεντρο» βρίσκονται ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν δικαίωμα μόνο με τα έτη ασφάλισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν όσους σκέφτονται να βγουν πρόωρα σε σύνταξη με αύξηση του λεγόμενου πέναλτι πρόωρης αποχώρησης. Σήμερα στο δημόσιο για παράδειγμα το πέναλτι αυτό ξεκινάει από το 4,5% και φτάνει μέχρι και το 22% για όσους αποχωρούν νωρίτερα από 1 ως και 5 χρόνια. Το πέναλτι αυτό θα αυξηθεί κατά πολύ ώστε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο.

Στα Ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα το πέναλτι είναι 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που φεύγουν νωρίτερα 5 έτη να χάνουν το ένα τρίτο της σύνταξης.

Παράλληλα στα ειδικά Ταμεία, όπως αυτά των τραπεζοϋπαλλήλων θα σταματήσουν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που έφεραν σε πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 10.000 εργαζόμενους.

Στόχος είναι να σταματήσει η πλειοψηφία των εργαζόμενων να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο δημόσιο και στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία η συντριπτική πλειοψηφία, το 70% ή και το 80% των υπαλλήλων βγαίνουν σε σύνταξη πρόωρα.

Από 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύουν ενιαία όρια ηλικίας με την έξοδο να γίνεται στα 67 με πλήρη σύνταξη ή στα 62 με μειωμένη (ή εναλλακτικά στα 62 με πλήρη αλλά με 40 έτη ασφάλισης).

Μόνο όσοι είναι ασφαλισμένοι πριν το 1983 δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές που φέρνει στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τι πρέπει να προσέχουν οι αγρότες με τα φορολογικά



«Βροχή» πέφτουν οι ερωτήσεις στους φοροτεχνικούς για τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών και πως θα γίνουν με το ισχύον καθεστώς. Οι φοροτεχνικοί δηλώνουν πως το 70% των ερωτήσεων που θέτουν συνάδελφοί τους σε σχετικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται αφορούν τις επιδοτήσεις.

Ο φοροτεχνικός  Γ.Παπαδημητρίου, αναφέρει τι θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες με τα φορολογικά τους και διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Επιδοτήσεις

• Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι είναι άλλο η τιμολόγηση των επιδοτήσεων και άλλο η φορολόγηση τους.

• Για το 2014 που μας ενδιαφέρει, πρέπει να τιμολογήσουμε όλες τις επιδοτήσεις που υπάρχουν στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο επιλέγουμε ως έτος ενίσχυσης το 2014.

•  Εκδίδουμε τιμολόγια για την ενιαία ενίσχυση (προκαταβολή και εξόφληση), εξισωτική, συνδεδεμένη κλπ., οι οποίες εμφανίζονται με ημερομηνία πληρωμής το 2014.

• Τα τιμολόγια τα εκδίδουμε με ημερομηνία πληρωμής (όπως αυτή εμφανίζεται στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ).

• Δεν εκδίδουμε τιμολόγιο για τον ΕΦΚ.

• Αν κάποιος έχει εκδώσει τιμολόγιο για τον ΕΦΚ και εμφάνισε την κίνηση στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζεται να προβεί σε τροποποιητική δήλωση.

•    Ομοίως, αν έχει σταλεί περιοδική ΦΠΑ περιλαμβάνοντας τις επιδοτήσεις, ή χωρίς τις επιδοτήσεις, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα και δεν υπάρχει λόγος να προβεί κάποιος σε τροποποιητική δήλωση. ΦΠΑ.

•    Όλα τα τιμολόγια θα πρέπει να εμφανιστούν στη ΜΥΦ του 2014.

•    Οι επιδοτήσεις καταχωρούνται στον κωδικό 310 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, ενώ τα τιμολόγια που αφορούν σε πωλήσεις προϊόντων που έγιναν με απαλλαγή ΦΠΑ, θα πρέπει να εμφανίζονται στον κωδικό 309.

•    Για τις επιδοτήσεις οι οποίες αφορούν το έτος 2013 και έχουν ημερομηνία πληρωμής το 2014, θα πρέπει να εκδώσουμε τιμολόγιο και να εμφανιστούν στη ΜΥΦ υποχρεωτικά όπως και όλες οι υπόλοιπες.

•    Για τις επιδοτήσεις που αφορούν στο έτος 2014 και έγινε η πληρωμή τους το 2015, δεν έχουμε υποχρέωση και δεν εκδίδουμε τιμολόγιο, αφού έχει καταργηθεί η υποχρέωση έκδοσης με την ΠΟΛ.1003/31.12.2014.

•    Στην περίπτωση που δεν υπάρξει διάταξη περί απαλλαγής και τελικά φορολογηθούν οι επιδοτήσεις, τότε:

-    α) Τις επιδοτήσεις που αφορούν στο έτος 2013 (οι οποίες πληρώθηκαν το 2014, εκδώσαμε τιμολόγιο και τις στείλαμε στη ΜΥΦ), δεν θα τις λάβουμε καθόλου υπόψη στο Ε-3, αφού έχουν υπολογιστεί στον αντικειμενικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών του 2013.

-    β) Τις επιδοτήσεις που αφορούν στο έτος 2014 (οι οποίες πληρώθηκαν το 2015 και δεν εκδώσαμε τιμολόγιο αφού δεν προβλέπεται πλέον), θα τις συμπεριλάβουμε στον υπολογισμό των κερδών του 2014, γιατί έχουμε αυτοτέλεια των χρήσεων.

Εκκαθαρίσεις

•    Οι εκκαθαρίσεις που δόθηκαν από τους συνεταιρισμούς στα μέλη τους και είναι του κανονικού καθεστώτος, θα καταχωρηθούν στον κωδικό 309.

•    Ομοίως θα καταχωρηθούν τα τιμολόγια πώλησης με απαλλαγή ΦΠΑ, όπως επίσης και τα τιμολόγια που έχουν προκύψει από την αυτοτιμολόγηση των εμπόρων, των εκκοκκιστηρίων κλπ.

•    Οι εκκαθαρίσεις στις ΜΥΦ, θα καταχωρηθούν ως πωλήσεις που ψάχνουν απέναντι αντισυμβαλλόμενο (τιμολόγια εκροών) και όχι ως μη διασταυρούμενη πώληση.

•    Στις περιπτώσεις που υπάρχουν κρατήσεις στην εκκαθάριση (οι οποίες αφορούν έξοδα του συνεταιρισμού), με τον ίδιο αριθμό παραστατικού θα καταχωρηθούν ως έξοδα, τα οποία ψάχνουν απέναντι επίσης αντισυμβαλλόμενο (τιμολόγια εισροών) και όχι ως μη διασταυρούμενο έξοδο.

•    Το ποσό της εκκαθάρισης που πάει στη ΜΥΦ, είναι το αρχικό ποσό χωρίς να αφαιρεθεί η προμήθεια. Η αφαίρεση της προμήθειας γίνεται για να δούμε αν το υπόλοιπο είναι κάτω από 15.000,00 € και κατ’ επέκταση αν έχει υποχρέωση να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς.

Φ.Π.Α.

•    Δεν προκύπτει από πουθενά και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση, να συμφωνεί η περιοδική ΦΠΑ με το Ε3 και με τις ΜΥΦ. Επομένως δεν υπάρχει και κανένας λόγος, κάποιος ο οποίος έχει υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ με ή χωρίς τις επιδοτήσεις, να προβεί σε τροποποιητική δήλωση και να τις καταχωρήσει ή να τις διαγράψει αντίστοιχα. Αφήστε τις  περιοδικές ΦΠΑ όπως είναι, δεν αλλάζει κανένα αποτέλεσμα.

•    Οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ υποβάλλονται μηδενικές (τελείως) για τα πρώτα τρία 3μηνα και σωρευτικά όλα τα έσοδα και τα έξοδα στο 4ο 3μηνο.

•    Για τους αγρότες οι οποίοι μέχρι το 2013 υπέβαλλαν ανά 3μηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, το πιστωτικό υπόλοιπο καταχωρείται στον κωδικό 402 (λοιπά προστιθέμεθα ποσά).

•    Στον ίδιο κωδικό καταχωρείται και το ποσό που προέκυψε από τη δήλωση αποθεμάτων που υπεβλήθη (για όσους υπέβαλλαν).

•    Για όσους προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ σημαντικό και θέλουν να υποβάλλουν αίτηση επιστροφής στη Δ.Ο.Υ., θα πρέπει το ποσό αυτό να αναγραφεί στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 503, ενώ στον κωδικό 504 θα γίνει διαγράμμιση στη στήλη 4.

•    Σε περίπτωση που έχει ήδη υποβληθεί η περιοδική ΦΠΑ χωρίς να αναγράφεται το ποσό για επιστροφή στον κωδικό αυτό, θα πρέπει να γίνει τροποποιητική περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

•    Η αίτηση στη Δ.Ο.Υ. για επιστροφή γίνεται εξαιτίας της διαφοράς συντελεστή (πωλήσεις με απαλλαγή ΦΠΑ ή εξαγωγή, ενώ οι αγορές Α’ υλών & δαπανών είναι με ΦΠΑ).
agrocapital.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι θα συμβεί αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ στην ώρα του

Μετά τις δηλώσεις τόσο του Γ. Βαρουφάκη όσο και του Αλ. Φλαμπουράρη περί αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων του Μαρτίου προς το ΔΝΤ, στο Ταμείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με βασικό θέμα, την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, αν η Ελλάδα ζητήσει παράταση 2 μηνών για την αποπληρωμή του χρέους της, θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Ειδικά αν δεν γινει σε συννενόηση με το Ταμείο και τους υπόλοιπους δανειστές, λένε οι πηγές του ΔΝΤ.

Ενώ ακόμη και αν υπάρξει πρόταση για παράταση, μπορεί να μην περάσει από το διοικητικό συμβούλιο. Μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να απαιτηθεί από την Αθήνα η υπογραφή νέου, τρίτου μνημονίου, λένε οι ίδιες πηγές .

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA, Μ. Ιγνατίου, στη σύσκεψη στην οποία προέδρευσε η Κριστίν Λαγκάρντ, έγινε ξεκάθαρο ότι πρέπει να παραμείνει ο όρος Μνημόνιο για να μπορεί να ελέγχεται η τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τόμσεν ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ΔΝΤ είναι ανοιχτό να ονομάσει το πρόγραμμα όπως θέλει η Αθήνα, αλλά το Μνημόνιο (ΜoU) πρέπει να υπάρχει, καθώς «και να θέλαμε να μην υπάρχει το μνημόνιο, είναι ανάγκη να υπάρχει το πλαίσιο, να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα».

Πάντως, μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση τόσο από το Ταμείο όσο και από την ελληνική πλευρά, για το εάν διεξάγονται διαβουλεύσεις σχετικά με την αναβολή αποπληρωμής της δόσης της Ελλάδας που λήγει το Μάρτιο.

Μάλιστα τονίζεται ότι στελέχη του ΔΝΤ βλέπουν με ιδιαίτερη καχυποψία τις κινήσεις αυτές της Αθήνας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μπλόφα.

"Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά νομίζουμε ότι άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλαμπουράρης σε συνέντευξη του στο Mega.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της δόσης μετά και την χθεσινή δήλωση του Γ. Βαρουφάκη ότι "θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο", ο υπουργός Επικρατείας είπε: "Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών".
newmoney.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Σε δύο χρόνια η πρώτη μεταμόσχευση... κεφαλιού!



Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού (ή μάλλον η πρώτη ολική μεταμόσχευση σώματος) μπορεί κάλλιστα να γίνει το 2017, σύμφωνα με την ριζοσπαστική πρόταση ενός Ιταλού χειρουργού.

Ο δρ Σέρτζιο Καναβέρο, διάσημος νευροχειρουργός στην πατρίδα του και μέλος της Ομάδας Προηγμένης Νευροδιαμόρφωσης του Τουρίνο (TANG), εκτιμά ότι η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει για να παραταθεί η ζωή ανθρώπων οι οποίοι έχουν υποστεί εκφύλιση των μυών και των νεύρων τους ή πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο.

Ο ιταλός χειρουργός δημοσιεύει στην επιθεώρηση «Surgical Neurology International» άρθρο, με το οποίο εξηγεί πως μπορεί να γίνει η κεφαλοσωματική αναστόμωση (Cephalosomatic anastomosis - CSA), όπως αποκαλεί τη συγκεκριμένη μεταμόσχευση.

Ο μεγάλος σκόπελος είναι πως θα συνδεθεί ο νωτιαίος μυελός, ούτως ώστε οι ασθενείς να μην απομείνουν τετραπληγικοί.

Όπως εξηγεί, το κεφάλι του δέκτη και το σώμα του δότη θα καταψυχθούν κατά την έναρξη της διαδικασίας, για να παραταθεί ο χρόνος επιβίωσης των κυττάρων δίχως οξυγόνο.

Οι ιστοί του αυχένα θα διαχωριστούν και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία θα ενωθούν με μικροσκοπικούς σωλήνες.

Στη συνέχεια, θα κοπεί ο νωτιαίος μυελός και το κεφάλι του δέκτη θα μεταφερθεί στο σώμα του δότη. Οι άκρες του νωτιαίου μυελού θα ενωθούν μεταξύ τους με μία χημική ουσία που λέγεται πολυαιθυλενική γλυκόλη και ενθαρρύνει την ανάμιξη του λίπους μέσα στις κυτταρικές μεμβράνες.

Στη συνέχεια, ο δέκτης θα μπει σε τεχνητό κώμα για περίπου τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μην κινηθεί όσο καιρό θα χρειαστούν για να επουλωθούν τα χειρουργικά τραύματα.

Ο δρ Καναβέρο γράφει ότι πιστεύει πως ο ασθενής θα μπορεί να κινείται και να νιώθει το πρόσωπό του όταν ξυπνήσει, θα μιλάει με την ίδια φωνή και θα μπορεί να περπατάει μέσα σε ένα χρόνο.

Ο ιταλός γιατρός πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα της ολικής μεταμόσχευσης σώματος το 2013.

Σε πειραματικό επίπεδο, η πρώτη επιτυχημένη τέτοιου είδους μεταμόσχευση έγινε σε πιθήκους το 1970 στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλήβελαντ, στις ΗΠΑ.

Ο δέκτης του μοσχεύματος έζησε για εννέα ημέρες, αλλά το ανοσοποιητικό του σύστημα τελικά απέρριψε το κεφάλι.

Ο δρ Καναβέρο θα παρουσιάσει την εργασία του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογικών & Ορθοπεδικών Χειρουργών (AANOS), που θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου στο Μαίρυλαντ.


Web Only
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ