Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

H Θήβα γιόρτασε τον Πολιούχο της Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη-φωτορεπορτάζ



 Πολυαρχιερατική θεία λειτουργία τελέσθηκε σήμερα 29 Απριλίου 2015  ανήμερα της εορτής του πολιούχου της πόλης των Θηβών Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη  στον ομωνυμο Ιερό Ναό.
Στην αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστάτησε ο  Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος,  παρόντων των Μητροπολιτών Φαναρίου Αγαθάγγελου,  Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου. 

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου  στους κεντρικούς δρόμους  της Θήβας,παρουσία Δημοτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού.
 



 











Διαβάστε Περισσότερα »

Πρωτομαγιάτικο Γλέντι στο Μάζι Αλιάρτου

Την Παρασκευή, 1 Μαΐου στις 10:00 π.μ.
Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζίου η "ΚΙΣΣΟΥΣΑ" σας προσκαλεί να περάσουμε μαζί την Πρωτομαγιά, γλεντώντας και χορεύοντας στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία
  με ζωντανή λαϊκοδημοτική μουσική

Σας περιμένουμε όλους,  να διασκεδάσουμε και να φτιάξουμε τα πρωτομαγιάτικα μας στεφάνια!


Διαβάστε Περισσότερα »

ΨΗΦΙΣΜA ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ Ο ΑΙΧΜΕΑΣ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ   ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
                                                                   ΨΗΦΙΣΜA                      (Αθήνα, 27.04.2015)
Στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να εξετάσουμε όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στον αγροτικό και συνεταιριστικό χώρο και να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις - ανησυχίες μας για την αντιμετώπιση εκ μέρους του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
1.    Το έλλειμμα Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ εδώ και καιρό έχει καταθέσει τη δική της στρατηγική πρόταση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, αλλά δυστυχώς δε βρίσκουμε συνομιλητές, ούτε στο πολιτικό σύστημα, ούτε και στους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι όχι ότι απορρίπτουν τη δική μας πρόταση, αλλά το ότι δεν έχουν δική τους πρόταση.
2.    Την επενδυτική στασιμότητα που παρατηρείται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) επτά μόλις μήνες πριν εκπνεύσει η περίοδος ολοκλήρωσης του έργου. Η απορροφητικότητα στο μέτρο 121 (Σχέδια Βελτίωσης) είναι σήμερα της τάξης του 70% και του μέτρου 123Α (Μεταποίηση) της τάξης του 30%.  Χωρίς επέκταση του ΠΑΑ  οδηγούμαστε σε απώλεια εισροών άνω των 800 εκατ. ευρώ.
3.    Έντονη ανησυχία για τεχνητές καθυστερήσεις εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε μια χρονιά που η ζημιά στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες εξαιτίας καιρικών φαινομένων.
4.    Ασαφές φορολογικό περιβάλλον για κοινοτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις αρμοδίων για ακατάσχετο και αφορολόγητο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
5.    Καθυστέρηση στην αποκατάσταση επαναφοράς του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού.
6.    Ανησυχία για τις εξελίξεις του ΟΣΔΕ με τις επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού «το ΟΣΔΕ θα γυρίσει στο σπίτι του» ή δηλώσεις του τύπου «μη βιάζεσθε να υποβάλλετε τις αιτήσεις σας γιατί σε λίγο καιρό θα γίνονται δωρεάν».
7.    Έντονη ανησυχία για προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης τον Οκτώβριο και εξόφληση το Δεκέμβριο στους Έλληνες κτηνοτρόφους (όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια) με τις ομφαλοσκοπήσεις του ΥΠΑΠΕΝ και την τακτική που ακολουθείται στα Διαχειριστικά Σχέδια των βοσκοτόπων. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος με αυτή την τακτική οι πληρωμές να επεκταθούν μέχρι 30 Ιουνίου του 2016.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΑΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

1.    Τη διαμόρφωση εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θα συμπληρώνει και δεν θα υποκαθιστά την ΚΑΠ.
2.    Την επιτάχυνση απορρόφησης των πόρων του ΠΑΑ για να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για την χώρα μας που τόσο πολύ τους έχει ανάγκη στη σημερινή οικονομική κρίση.
3.    Την επιτάχυνση εκτιμήσεων των ζημιών και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τη διασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους πλημμυροπαθείς αγρότες της χώρας, οι οποίοι λόγω ανωτέρας βίας δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.
4.    Άμεση νομοθετική ρύθμιση για αφορολόγητο και ακατάσχετο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και επίλυση φορολογικών θεμάτων αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτών - κτηνοτρόφων.  Μετά τη σημερινή εξαγγελία της Κυβέρνησης δια στόματος της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών κας Βαλαβάνη για ρύθμιση με τροπολογία του αφορολόγητου και ακατάσχετου των επιδοτήσεων – αποζημιώσεων άμεσα θα πρέπει να ρυθμιστεί και το θέμα του ΕΝΦΙΑ  στις σταβλικές εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα ενώ καταρχήν οι σταβλικές εγκαταστάσεις έχουν μηδενικό συντελεστή φορολόγησης έρχονται με τον πρόσθετο φόρο  και φορολογούν και τα μαντριά.
5.    Επαναφορά του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες για να μην πλημμυρίσει η χώρα με εισαγωγή γάλακτος μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων από 1.04.2015.
6.    Άμεσο ξεκαθάρισμα από το ΥΠΑΠΕΝ  και τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι το ΟΣΔΕ θα παραμείνει στο σπίτι του, που δεν είναι άλλο από τους συνεταιρισμούς, με την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα.
7.    Αποδοχή της πρότασης που έγινε από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για τα Διαχειριστικά Σχέδια για τους βοσκότοπους.  Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση με την οποία μπορεί να χορηγηθεί προκαταβολή τον Οκτώβριο και εξόφληση τον Δεκέμβριο στους Έλληνες κτηνοτρόφους.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
 Tο ψήφισμα  αυτό να αποσταλεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, στους αρχηγούς των εντός Βουλής πολιτικών κομμάτων, τους Έλληνες Βουλευτές και να δημοσιευθεί στον τύπο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σταθάς:Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις Δομές Ψυχικής Υγείας-ΕΚΕΨΥΕ.

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις Δομές Ψυχικής Υγείας-ΕΚΕΨΥΕ.

Απλήρωτοι εδώ και τρεις (3) μήνες είναι οι εργαζόμενοι στις Δομές Ψυχικής Υγείας-ΕΚΕΨΥΕ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στις Δομές Ψυχικής Υγείας-ΕΚΕΨΥΕ;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γάννης

Διαβάστε Περισσότερα »

Φθιώτιδα: Σκοτώθηκε με μηχανάκι 43χρονος πατέρας 3 παιδιών


Ο άτυχος 43χρονος ήταν εποχικός υπάλληλος του Δήμου Μακρακώμης στην καθαριότητα....

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στη Μακρακώμη και τη Σπερχειάδα, από το θανατηφόρο τροχαίο, που στοίχισε τη ζωή σε έναν πατέρα 3 παιδιών.

Ο 43χρονος κινούταν στις 12:30΄ το μεσημέρι στο δρόμο Μακρακώμης - Σπερχειάδας με το μηχανάκι. Πριν από αυτόν κινούταν δυο αγροτικά αυτοκίνητα.

Στο ύψος των πρατηρίων το πρώτο αγροτικό σταμάτησε για να στρίψει και έκοψε ταχύτητα επίσης και το δεύτερο αυτοκίνητο που ακολουθούσε.

Δυστυχώς όμως ο 43χρονος δεν το αντιλήφθηκε και έπεσε με δύναμη πίσω από το αγροτικό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Φυσικά για κράνος ούτε λόγος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5:00΄ το απόγευμα στη Λαμία κηδεύεται ακόμη ένας 49χρονος οικογενειάρχης, ο οποίος είναι επίσης πατέρας 3 παιδιών και έπεσε θύμα τροχαίου με μηχανάκι, το πρωί της Δευτέρας στη Λαμία.
lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση του Ε.Κ. Λιβαδειάς για τη Πρωτομαγιά



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

                                          1Η   ΜΑΗ   2015
        
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Το     Διοικητικό  Συμβούλιο  του  Εργατοϋπαλληλικού  Κέντρου Επαρχίας  Λιβαδειάς σας  προσκαλεί   να  παρευρεθείτε  στην  Απεργιακή  Συγκέντρωση  την Παρασκευή     ΜΑΗ  2015  ώρα  10.00΄ π.μ.  στο   Εργατικό  Κέντρο Λιβαδειάς, για να τιμήσουμε μαζί  την  ΕΡΓΑΤΙΚΗ   ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.
Aν και το πολιτικό σκηνικό άλλαξε στη χώρα μας εμείς παραμένουμε στις πάγιες θέσεις μας, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κατοχυρώσουμε στην πράξη όλα τα δίκαια αιτήματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας, τα οποία πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.
     Παράλληλα κάνουμε έκκληση να αφήσουμε μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και να προχωρήσουμε ενωμένοι.
       Υποχρέωσή μας είναι να αγωνιστούμε όλοι μαζί , ανεξάρτητα του τι πιστεύουμε  και που ανήκουμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ανατρέψουμε τα Μνημόνια, που είναι Μνημόσυνα της ελληνικής κοινωνίας και οδυνηρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. διεκδικώντας ταυτόχρονα διαγραφή του χρέους και δουλειά για όλους.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα απαιτεί και διεκδικεί άμεσα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης! Απαιτεί ενίσχυση των εισοδημάτων (μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων  για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Απαιτούμε  και  διεκδικούμε:
* Άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων των μνημονικών κυβερνήσεων και τουλάχιστον επιστροφή του εργασιακού περιβάλλον πριν του 2009.
* Διαγραφή των «κόκκινων δανείων».
* Την άμεση επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
* Τη διασφάλιση του Δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με την παροχή φθηνών και ποιοτικών υπηρεσιών και αγαθών προς το κοινωνικό σύνολο.
* Εδραίωση του Κοινωνικού Κράτους
* Ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των  Εργαζομένων .
* Κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού και επικουρική τουλάχιστον στο 20%
* Ιατροφαρμακευτική κάλυψη των Ανέργων
* Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
* Προτεραιότητα στην ουσιαστική εκπαίδευση και την συνεχή κατάρτιση και δωρεάν Δημόσια Εκπαίδευση για όλους.
Διεκδικούμε την αποδέσμευση της χώρας από τις περιοριστικές πολιτικές των Βρυξελλών, που ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών και όχι των λαών και των πολιτών. Πολιτικές που προκαλούν απολύσεις, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.
Διεκδικούμε μια ΓΣΕΕ  δυναμική και ανεξάρτητη, που να είναι ουσιαστικά κοντά στα προβλήματα των εργαζομένων.
Το μέγεθος των προβλημάτων, η ένταση της επίθεσης, οι εκβιασμοί
των «αγορών» και η σκληρότητα των «δανειστών» επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή ενότητα όλων των εργαζομένων, σε κοινές δράσεις και κοινούς αγώνες.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε


                                                         Το     Δ.Σ.








Διαβάστε Περισσότερα »

Αύριο Πέμπτη η λαϊκή αγορά στην Αλίαρτο

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων:
Αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής λαϊκής αγοράς

Το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, ανακοινώνει ότι η εβδομαδιαία Λαϊκή Αγορά της Παρασκευής 01-05-2015 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30-04 2015 τις ίδιες ώρες και στον ίδιο χώρο λόγω της θεσμοθετημένης αργίας της Πρωτομαγιάς.
Για την διευκόλυνση των δημοτών τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας από και προς όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα αντί της Παρασκευής που ήταν προγραμματισμένα, θα εκτελεστούν την Πέμπτη.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΘΕΣΠΙΕΩΝ

ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης Μητροπολίτης Θηβών

Είναι πολιούχος της Θήβας και η μνήμη του εορτάζεται στις 29 Απριλίου.
Η πόλις των Θηβών ήταν ξακουστή από την αρχαιότητα ακόμη για τη σπουδαιότητά της.

Σπουδαίο κέντρο εμπορίου, ήκμασε κατά τη βυζαντινή περίοδο και μάλιστα κατέστη πρωτεύουσα του Θέματος της Ελλάδος και έδρα του στρατηγού της, ως η πιο πολυάριθμη σε κατοίκους πόλη.

Στην περιοχή έδρασε ως γνωστόν ο Ευαγγελιστής Λουκάς ο οποίος δίδαξε το Ευαγγέλιο στον λαό του Θεού και εκοιμήθη εν Κυρίω στην πόλη αυτή.

Από την πρώιμη βυζαντινή περίοδο φαίνεται πως υπήρχε στη Θήβα ναός τιμώμενος στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στην περιοχή «Λόντζα».

Μάλιστα επείχε εξέχουσα θέση στα εκκλησιαστικά πράγματα της πόλης και κατείχε τη ιδιότητα του καθεδρικού και μητροπολιτικού ναού της πόλης.

Η Θήβα ανέκαθεν υπήρξε έδρα Επισκοπής με πρώτο επίσκοπο τον Άγιο μάρτυρα Ρούφο, τον οποίο μνημονεύει και ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.

Άλλοτε ως Αρχιεπισκοπή και άλλοτε ως Μητρόπολη Θηβών ή Βοιωτίας ή και Λιβαδειάς υπήρξε η έδρα του επιχώριου επισκόπου έχουσα κατά περιόδους και υπαγόμενες σε αυτή επισκοπές, είναι βέβαιον πως υπήρχε μητροπολιτικός ναός και αυτός ήταν της Παναγίας.

Ο ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΚΤΕΝΗΣ

Σπουδαία φυσιογνωμία για την τοπική Εκκλησία, την πόλη και τον Ιερό Ναό υπήρξε ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, Μητροπολίτης Θηβών (1165-1192), πολιούχος και προστάτης της.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του ΙΒ΄ αιώνος από εύπορους γονείς τον ευπατρίδη Κωνσταντίνο και τη Μαρία.

Οι γονείς του ήσαν δυστυχείς διότι δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν και κατέφυγαν στη Μητέρα των Χριστιανών με θέρμη, αγάπη και προσευχή ζητώντας της να τους χαρίσει ένα παιδί υποσχόμενοι ότι θα το αφιερώσουν στην Εκκλησία. Ο καρπός αυτής της επίμονης και θερμής προσευχής τους υπήρξε ένα χαριτωμένο αγόρι, στο οποίο έδωσαν το όνομα του βαπτιστή Ιωάννη.

Η ευλάβεια και η πίστη των γονέων του μεταλαμπαδεύτηκε στον μικρό Ιωάννη, ο οποίος από μικρός έδειξε δείγματα της ευλάβειάς του προς το πρόσωπο της Παναγίας.

Μάλιστα καθώς έψαλλε τους Χαιρετισμούς εντελώς μόνος, εμφανίσθηκε η Θεοτόκος και του φανέρωσε τα μελλούμενα, αφού όταν είπε το «Χαίρε νύμφη ανύμφευτε» του απάντησε «Χαίροις και συ των Θηβών προστάτα»!

Σε ηλικία δώδεκα ετών ο πατέρας του τον παρέδωσε στον Μέγα Δομέστικο που ήταν ο αυλάρχης του βυζαντινού αυτοκράτορα και αρχηγός των στρατιωτικών, ο οποίος ασκούσε και χρέη παιδαγωγού των τέκνων των βασιλέων και των αριστοκρατών.

Ο Μέγας Δομέστικος θα έκρινε την κλίση του μικρού Ιωάννη είτε προς τον Στρατό είτε προς την Εκκλησία. Η κλίση του όμως ήταν εμφανώς προς την Εκκλησία κι έτσι τον κατέταξε στην τάξη των Ιερομονάχων.

Την εποχή που χήρεψε ο αρχιερατικός θρόνος της Θήβας ο Ιωάννης εμόναζε σε μοναστήρι στα περίχωρα της Πόλης προετοιμαζόμενος για την αποστολή που του είχε αναθέσει η Υπεραγία Θεοτόκος.

Όταν η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Θηβών αυτός κατάλαβε πως είχε έλθει η ώρα να εκπληρωθεί η επιταγή Της και έσπευσε με μεγάλη προθυμία και ιερατικό ζήλο. Χειροτονήθηκε στην Αγία Σοφία μεγαλοπρεπώς από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Λουκά Χρυσοβέργη και ξεκίνησε για να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή του.

Η πνευματική κατάσταση των κατοίκων της Θήβας την εποχή εκείνη ήταν υποτονική καθώς είχαν πέσει σε θρησκευτικό λήθαργο εξ’ αιτίας κυρίως της κυριαρχίας των Εβραίων οι οποίοι κατείχαν τα εργοστάσια της μεταξουργίας στα οποία μίσθωναν Χριστιανούς εργάτες.

Μάλιστα τις εορτές της πόλης κανόνιζαν οι Εβραίοι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές των εργοστασίων και όχι βέβαια οι Χριστιανοί εργάτες. Το έργο που έπρεπε να επιτελέσει ο νέος ποιμενάρχης ήταν δύσκολο και επίπονο.

Ο ερχομός του Μητροπολίτη Ιωάννη στη Θήβα ενθουσίασε τους πιστούς κατοίκους καθώς η φήμη που τον ακολουθούσε ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα οι προσδοκίες να είναι μεγάλες.

Ο άγιος Ιωάννης όχι μόνο ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες τους αλλά κατέστη αυτό που τον είχε προστάξει η Μητέρα του Θεού, «προστάτης των Θηβών». Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας και αμέσως ανέλαβε τα υψηλά καθήκοντά του.

Ο Άγιος με τη νεανική ορμή και τον ιερατικό ζήλο που τον διακατείχε πραγματοποίησε πολλά έργα όχι μόνον εκκλησιαστικά αλλά και πολλά κοινωνικά.

Ίδρυσε γηροκομείο, πτωχοκομείο, νοσοκομείο, παρθενώνα, έκανε έργα για την ύδρευση και την άρδευση και γενικώς έργα που βελτίωσαν τη ζωή των Θηβαίων.

Όχι άδικα ονομάσθηκε ως ο «Ιωάννης ο νέος Ελεήμων» καθώς για τα έργα που πραγματοποίησε σπατάλησε όλη την περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς του.

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Ένα από τα μεγάλα έργα που πραγματοποίησε ο Άγιος Ιεράρχης της Θήβας ήταν η ανέγερση νέου ναού της Θεοτόκου αφού έκρινε ότι ο υπάρχων ναός δεν επαρκούσε για τις ανάγκες των πιστών και έδωσε εντολή να κατεδαφίσουν τον παλιό ναό και να ανεγείρουν στη θέση του νέο μεγαλοπρεπή.

Ο νέος ναός κτίσθηκε κατ’ επιταγήν του Αγίου στο πρότυπο του ρυθμού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως.

Μοναδική απεικόνιση του Ιερού Ναού όπως ήταν την εποχή εκείνη υπάρχει μόνον σε μια εικόνα του ΙΕ΄ ή ΙΣΤ΄ αιώνος όπου απεικονίζεται ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς και στο επάνω δεξιό μέρος παρουσιάζεται με ιδιαίτερη γλαφυρότητα η πόλη της Θήβας και ο Μητροπολιτικός Ναός της.

Στον ναό αυτό έγινε η στέψη του δούκα Γουΐδωνα το 1294 στην οποία πήραν μέρος όλοι οι Αρχιερείς και οι Βαρώνοι και οι Έλληνες ηγεμόνες της Μολδοβλαχίας.

Ο ναός με την πάροδο των αιώνων υπέστη σοβαρές φθορές με αποτέλεσμα να χάσει τη μορφή που είχε όταν κτίσθηκε.

Το μόνο που έχει απομείνει από εκείνη την λαμπρή περίοδο είναι ο ξυλόγλυπτος δεσποτικός θρόνος με τα δυο μαρμάρινα λιοντάρια στη βάση του.

Ανακαινίσθηκε το έτος 1833 οπότε και πήρε τη σημερινή μορφή ως τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο.

Ωραιότατο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια, νεώτερης τέχνης. Σπουδαίες είναι και οι τοιχογραφίες οι οποίες καλύπτουν πλήρως το εσωτερικό του ναού.

Στην ενορία της Παναγίας υπάγεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους, πολιούχου των Θηβών, επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων που τελούνται στη μνήμη του την 29η Απριλίου, εκτός εάν συμπέσει εντός της μεγάλης Εβδομάδος οπότε μεταφέρεται η πανήγυρις.

Άλλο σημαντικό παρεκκλήσιο είναι αυτό του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου του ΣΤ΄ αιώνος, ο αρχαιότερος σωζόμενος ναός της πόλης.

Η Ενορία έχει πλούσια δραστηριότητα στον πνευματικό τομέα με τα κατηχητικά σχολεία να λειτουργούν πλήρως, πραγματοποιούνται τακτικές ομιλίες και κηρύγματα, ενώ σπουδαίο είναι και το φιλανθρωπικό έργο που γίνεται αθόρυβα και με απόλυτη διάκριση.

Μοχλός αυτού του πνευματικού και φιλανθρωπικού έργου αποτελεί το πνευματικό κέντρο που βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού.

Ιερατικώς προϊστάμενος και στυλοβάτης όλης αυτής της προσπάθειας είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος, εκπαιδευτικός και καλός οικογενειάρχης π. Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο οποίος επί τρεις δεκαετίες υπηρέτησε ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και παράλληλα ως εφημέριος, ενώ τα τελευταία χρόνια μετά έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στα ποιμαντικά του καθήκοντα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πτώση της θερμοκρασίας και συννεφιά


Αυξημένη συννεφιά με βροχές περιμένουμε την Τετάρτη στα Δυτικά , τα Κεντρικά και τα Βόρεια και κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα η μέρα θα κυλήσει μόνο με λίγα σύννεφα που κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα γίνουν πιο…
πυκνά. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4-6 μποφόρ και στα ανατολικά από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 25 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 24 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 14 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 15 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως τους 23 βαθμούς), 15 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στον Κορινθιακό ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία στο Σαρωνικό θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή καταιγίδων στα ορεινά τις απογευματινές ώρες περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επικίνδυνα προϊόντα της Jumbo ανακαλεί ο ΕΦΕΤ - Δείτε ποια είναι

 
Την ανάκληση προϊόντων τα οποία εισήγαγε η πασίγνωστη εταιρία Jumbo ζητάει με επείγουσα ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με τον φορέα εντοπίστηκαν ουσίες οι οποίες κρίθηκαν ακατάλληλες για τους καταναλωτές. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλεί ο ΕΦΕΤ προϊόντα της εταιρίας Jumbo καθώς πριν από έναν χρόνο έκρινε ακατάλληλα για τους καταναλωτές πλαστικά πιάτα.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων(ΕΦΕΤ) ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) σχετικά με τη διακίνηση προϊόντος, "Kουτάλα με τρύπες", στο οποίο διαπιστώθηκε η μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών, σε ποσότητα που υπερβαίνει τα νομοθετημένα όρια για τη χρήση του σε επαφή με τρόφιμα.
Επιπλέον, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, προέβη σε έλεγχο παιδικού πλαστικού μπολ που διακινεί η εταιρεία Jumbo Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία "Bosfor HOUSEWARE", προέλευσης Τουρκίας, με αριθμό παρτίδας Lot: 28062014 και αριθμό γραμμοκώδικα 8693395006331. Επίσης, στην συσκευασία αναγράφεται ο κωδικός BSF633.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, προέβη σε έλεγχο παιδικού πλαστικού μπολ, το οποίο διαπιστώθηκε, μέσω εργαστηριακών δοκιμών από το Γενικό Χημείο του Κράτους, ότι δεν πληροί τους όρους για τη χρήση που προορίζεται, με επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων, διότι κατά τη δοκιμή μετανάστευσης σε προσομοιωτές τροφίμων παρατηρήθηκαν αποκολλήσεις της πλαστικής διακοσμητικής επίστρωσης τόσο στο εσωτερικό (βυθό) όσο και στο χείλος του μπολ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το παιδικό μπολ, με την εμπορική ονομασία "Μπολ πλαστικό ζούγκλα" και αριθμό παρτίδας Lot NO:RA 1401 – 04. Τα ανωτέρω αναφερόμενα προϊόντα διακινήθηκαν από την ελληνική εταιρεία "JUMBO S.A." (Κύπρου 9 &Ύδρας, Μοσχάτο).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση των εν λόγω προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (κάτωθι φωτογραφίες), να μην τα χρησιμοποιήσουν.e-theseis.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρ' ολίγον μπουρλότο στις συντάξεις που καταβάλλονται Τρίτη-Τετάρτη από το σύστημα πληρωμών ΔΙΑΣ

Ενα τεχνικό πρόβλημα- που διορθώθηκε αργά το βράδυ- λίγο έλειψε να ανάψει φωτιές στο οικονομικό επιτελείο, αφού η συνηθισμένη και αυτοματοποιημένη διαδικασία πίστωσης των συντάξεων«κόλλησε» στα γρανάζια του ΔΙΑΣ.

Οπως κάθε μήνα, κάποιοι από τους συνταξιούχους που πληρώνονται από δυο συγκεκριμένες τράπεζες το απόγευμα της 28ης του μήνα (οι υπόλοιποι πληρώνονται από το πρωί της 29ης), πήγαν γύρω στις 6 το απόγευμα για να «τραβήξουν» χρήματα μέσω ΑΤΜ, αλλά εκεί διαπίστωσαν ότι η σύνταξη δεν είχε πιστωθεί ακόμα.
Μετά από τα πρώτα τηλεφωνήματα διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα ήταν γενικευμένο και σήμανε συναγερμός, αφού οι εντολές πληρωμών και τα αναγκαία κονδύλιο από το ΓΛΚ και τα Ταμεία είχαν δοθεί εγκαίρως.

Με ανακοίνωση της η Ελληνικη Ενωση Τραπεζών διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί ως τις 11 το βράδυ, όπως επίσης ότι οι συντάξεις που είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν στις 29 του μήνα, θα πιστωθούν κανονικά. Σύμφωνα με τραπεζικό παράγοντα, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το σύστημα ΔΙΑΣ που εκκαθαρίζει τις πληροφορίες, ενώ άλλο στέλεχος τράπεζας διαβεβαίωνε πως ούτε ουρές δημιουργήθηκαν ούτε η έκταση του προβλήματος ήταν μεγάλη.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επιβεβαίωσε το πρόβλημα με το ΔΙΑΣ, δεν έκρυβε πάντως τη δυσφορία του για το ότι ενώ καταβάλλεται τέτοια υπερπροσπάθεια για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, ένα τεχνικό πρόβλημα λίγο έλειψε να προκαλέσει συνθήκες «ατυχήματος».

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ