Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Ο Χάρτης των καταθέσεων των Ελλήνων:Πόσα έχουν που τα ...«παρκάρουν»


    Σύμφωνα με στοιχεία, οι καταθέσεις των Ελλήνων  αντιπροσωπεύουν 34.715.719 λογαριασμούς, με τις καταθέσεις στο διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Μαρτίου 2015 (τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) να έχουν υποχωρήσει κατά 28,81 δισ. Ευρώ.
Από τους συνολικούς λογαριασμούς καταθέσεων..., 26.158.285 είναι λογαριασμοί ταμιευτηρίου, 7.100.264 λογαριασμοί όψεως, 1.457.158 προθεσμιακοί λογαριασμοί, ενώ υπάρχουν και 12 λογαριασμοί repos. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την πορεία των καταθέσεων, οι νέες εκροές θα κινούνται στα 5 – 6 δισ. ευρώ έναντι των 3,388 δισ. ευρώ που έφυγαν τον Μάρτιο (από το σύνολο καταθέσεων κατοίκων εσωτερικού).

Ο Μάρτιος ήταν ο πιο «ήρεμος» μήνας από πλευράς εκροών ύστερα από ένα δίμηνο «πανικού» απόσυρσης καταθέσεων, με τις εκροές να ανέρχονται σε 12,917 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 7,88 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Η αναταραχή στο μέτωπο των καταθέσεων επανήλθε τον Απρίλιο, ωστόσο όχι στα επίπεδα των δύο πρώτων μηνών του 2015. Με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία για τις καταθέσεις ισχύουν τα εξής:

Από τον περασμένο Νοέμβριο (177,845 δισ. ευρώ) μέχρι και τον Μάρτιο (149,035 δισ. ευρώ), το σύνολο των καταθέσεων των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 28,810 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 25,741 δισ. ευρώ (από 164,296 στα 138,555 δισ. ευρώ).

Λαμβανομένων υπόψη μόνο των καταθέσεων σε ευρώ, η μείωση ανέρχεται στα 23,543 δισ. ευρώ, από 154,596 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο σε 131,053 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Μεμονωμένα τα νοικοκυριά «τράβηξαν» καταθέσεις 18,145 δισ. ευρώ (από 136,058 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο στα 117,913 δισ. ευρώ τον Μάρτιο).
Διαβάστε Περισσότερα »

«Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες»: Με απεργοσπαστικό μηχανισμό απαντά η εργοδοσία στην απεργία των εργαζομένων



Να σπάσει την απεργία που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στο ιχθυοτροφείο της Λάρυμνας την περασμένη Δευτέρα επιχειρεί η εργοδοσία της επιχείρησης «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ», μεταφέροντας μέσα στις εγκαταστάσεις  απεργοσπάστες με κλειστό φορτηγό μεταφοράς γόνου προκειμένου να εκτελέσουν εργασίες.

Οι απεργοί περιφρουρούν την απεργία τους και δεν επιτρέπουν στους απεργοσπάστες να βγουν από το χώρο του ιχθυοτροφείου.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα ιχθυοτροφεία και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τον περασμένο Δεκέμβρη με κύριο αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων μηνών.

Στο χώρο του ιχθυοτροφείου βρέθηκαν μέλη του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, εκλεγμένοι με το ΠΑΜΕ, καθώς επίσης και το ΔΣ του Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας, το οποίο με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού.

'Όπως αναφέρει, «οι εργοδότες, έχοντας στο πλάι τους το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, δεν διστάζουν να “αξιοποιήσουν” οποιοδήποτε τρόπο για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και το ίδιο το καθεστώς της εκμετάλλευσης από το οποίο τρέφονται. Η μέθοδος της απλήρωτης εργασίας και το τσάκισμα της πάλης των εργατών είναι δοκιμασμένες».

Τονίζει ακόμα ότι ο μόνος τρόπος είναι ο αγώνας των εργαζομένων ως τάξη, συνδυασμένος με την ταξική αλληλεγγύη και προσθέτει ότι η ενέργεια αυτή συσπείρωσε ακόμα περισσότερο τους απεργούς. Καλεί ακόμα «τα εργατικά συνδικάτα, τους άλλους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι των ιχθυοτροφείων».
902.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αργία Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους



    Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Εργάσιμη μέρα και όχι εξαιρέσιμη εορτή είναι για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις η ημέρα του Αγίου Πνεύματος (1 Ιουνίου 2015).

Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα..απασχοληθούν τη μέρα αυτή δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους, ενώ όσοι απασχοληθούν δεν δικαιούνται την προσαύξηση του 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου (για όσες ώρες απασχοληθούν).
Η συγκεκριμένη ημέρα θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις εξής κατηγορίες μισθωτών:

• Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Ευγηρίας Οίκων, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κλπ, Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχ. Εφημερίδων, Φορτοεκφορτοτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κλπ επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.
• Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ομιλία στις Θεσπιές με θέμα τη "Ζηλοτυπία"



 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΠΙΩΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6/6/2015, ΩΡΑ 18.30μμ ΣΤΗΝ  ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. ΟΜΙΛΗΤΗΣ-ΙΑΤΡΟΣ: ΚΑΠΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:        <<ΖΗΛΟΤΥΠΙΑ>>

                                                                      ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαβάστε Περισσότερα »

Και δεκάδες δρομείς-στρατιωτικοί στον 31ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ Διστόμου


Στην τελετή απονολής και η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου

Mε την συμμετοχή - για πρώτη φορά φέτος -και δεκάδων στρατιωτικών, Δρομέων μεσαιων και μεγαλων αποστάσεων, πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 31η Μαΐου  ο 31ος ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ στο Δίστομο στην Μνήμη των 218 Διστομιτών που εσφαγιάσθησαν από τα γερμανικά-ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την 10η Ιουνίου 1944.


Η συμμετοχή των στρατιωτικών - αξιωματικών, υπαξιωματικών αλλα και μαθητών Στρατιωτικών Σχολών, έγινε παρόλο που βρισκόμαστε σε περίοδο ασκήσεων και μετακινήσεων και ειδικα για τους σπουδαστς παρόλο που την την επόμενη ξεκινούν οι εξετάσεις ή η θερινή εκπαίδευσή τους.

 Τάσο ο 31ος ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ στο Δίστομο όσο και ο ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ που έγινε σήμερα  Σάββατο 30 Μαΐου 2015 στην Αθήνα  είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με την στήριξη του Αναπληρωτή Υπουργού Αμυνας κ. Κώστα Ήσυχου- αφιερωμένοι και οι δύο στην ιστορική μνήμη και αντιναζιστική θωράκιση της κοινωνίας. Σ
Και η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου στο Δίστομο

Στο Διστομο, στελέχη του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων ( ΑΣΑΕΔ), όπου υπηρετουν οι διακεκριμένοι αθλητες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εχουν υπο την τεχνική τους επίβλεψη την διοργανωση του Δρόμου Θυσίας μαζί με τα στελέχη της Αθλητικης Ψυχαγωγικής Λέσχης ''Μεδεών'' Παραλίας Διστόμου Άσπρων Σπιτιών. Στην αντιπροσωπεία του ΑΣΑΕΔ κατα τος πληροφορίες θα συμμετέχει και η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου και ενδεχομένως και 'αλλοι Ολυμπιονίκες και διακεκριμένοι αθλητές-θα παρεβρεθουν δε στην απονομη των μεταλλίων που θα δοθουν από την Μαρτυρική Πόλη Διστόμου, σε όλους τους συμμετάσχοντες.


Δυο διαδρομές  ''για όλους''


Θα διεξαχθούν ταυτοχρονα δύο αγώνες με ώρα εκκινησης 10.30 π.μ.:    



- ΠΡΩΤΗ Διαδρομή (11.200 μέτρα) από Καρακόλιθο σε Δίστομο (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης),

- ΔΕΥΤΕΡΗ Διαδρομή (1.200 μέτρα) από Λόφο Μαυσωλείου σε  Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Διοργανωτές του Δρομου Θυσίας είναι ο Δήμος Διστόμου,Αράχωβας Αντίκυρας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων). Με τους συγκεκριμένους αγώνες δρομου -που διοργανωτές του είναι ο Δήμος Διστόμου,Αράχωβας, Αντίκυρας, φορείς της Μαρτυρικής Πόλης,το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του ΑΣΑΕΔ και ο Μεδεών - ανοίγει το 10μερο εκδηλώσεων στη μνήμη των σφαγιασθέντων στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούντην 10η Ιουνιου , 71η επετειο της Σφαγής.

Κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων ειναι ΜΝΗΜΗ-ΠΕΝΘΟΣ- ΕΛΠΙΔΑ.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ-Έκθεση Φωτογραφίας "ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ"



Εκθεση Φωτογραφίας

«ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ»

Έτσι κι αλλιώς οι φωτογραφίες είναι «στιγμές». Ο όρος «Καθημερινές Στιγμές» ουσιαστικά προσδιορίζει την ίδια την καθημερινότητα.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να «φωτογραφήσουμε» την καθημερινότητα έτσι γενικά αλλά όχι αόριστα.

Για τις Ομάδες Φωτογραφίας, που για δεύτερη χρονιά λειτουργούν στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, η έννοια της καθημερινότητας έχει πολλούς και διαφορετικούς προσδιορισμούς και σημασίες, πχ.:

    Η καθημερινότητα του καθένα μας, προφανώς διαφορετική από την καθημερινότητα των άλλων,  αποτελείται από όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που την κάνουν να μοιάζει πολυποίκιλη και «πολύχρωμη». Αυτό ακριβώς είναι το «περιεχόμενο και ο συμβολισμός της αφίσας − πρόσκλησης.
    Η καθημερινότητα του καθένα μας είναι μέρος της καθημερινότητας κάποιων άλλων, και ταυτόχρονα η δική μας καθημερινότητα  περιλαμβάνει και την καθημερινότητα κάποιων άλλων
    Με τον όρο καθημερινό − καθημερινότητα  οι ποιο πολλοί «βαφτίζουν» πράγματα, διαδικασίες, καταστάσεις, ακόμα και σχέσεις(!), που επειδή επαναλαμβάνονται στο τέλος «ξεχνιέται» η αξία τους και καταλήγουν να θεωρούνται ασήμαντα. Βέβαια το ασήμαντο ότι και να το κάνεις ασήμαντο θα μείνει. Όμως αυτό που, λόγω της καθημερινότητας, «εξέπεσε» της αξίας του, αξίζει να προσπαθήσουμε, φωτογραφίζοντας το, να αποκαταστήσουμε την αξία του.

Έτσι λοιπόν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, και ο σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς διοργανώνουν Έκθεση Φωτογραφίας των ομάδων των Βιωματικών σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Οκτώβριος  2014 −  Μάιος 2015.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του Νερόμυλου το διάστημα:

Σάββατο 6 Ιουνίου − Πέμπτη  11 Ιουνίου 2015 ανοικτά καθημερινά 6-9 μμ.

Κυριακή ανοικτά 10 πμ−2 μμ. & 6-9 μμ.

Εγκαίνια  Σάββατο 6 Ιουνίου και ώρα 7 μμ. στο «Συνεδριακό Κέντρο Χρήστος Παλαιολόγος»
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανατροπή στην υπόθεση των ληστών του Διστόμου


Νέα δεδομένα προκύπτουν από την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στη Νέα Αγχίαλο, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα και ένας αυτοκτόνησε πριν πέσει στα χέρια των αρχών.
Ηδη έχει γίνει γνωστό, ο αυτόχειρας είναι ο Σπύρος Δραβίλας, ένας από τους ανθρώπους που είχε βοηθήσει στην απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η «έκπληξη» όμως είναι ο Γρηγόρης Τσιρώνης, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον Σπύρο Χριστοδούλου.
Ο 37χρονος Τσιρώνης καταζητούνταν επί χρόνια από την ΕΛ.ΑΣ., ως ένας από τους «ληστές με τα μαύρα» και είχε επικηρυχθεί μαζί με τους αδελφούς Μάριο και Σίμο Σεϊσίδη λίγο μετά την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής, για την οποία θεωρήθηκαν ύποπτοι, με το ποσό των 600.000 ευρώ ο καθένας.
Μάλιστα, ο Τσιρώνης ήταν εκείνος που αρχικά δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είναι ο Σπύρος Δραβίλας, προκαλώντας σύγχυση για την ταυτότητα του νεκρού, αλλά το ζήτημα ξεκαθαρίστηκε με τη λήψη DNA και την εξέταση των αποτυπωμάτων. Για αυτό το λόγο θεωρήθηκε ότι ο συλληφθέντας ήταν ένας ακόμη από τους καταζητούμενους για τη ληστεία στο Δίστομο, ο Γιώργος Πετράκος σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Οι Τσιρώνης και Χριστοδούλου μεταφέρθηκαν χθες στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής και σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάζουν τα Βάγια

Διαβάστε Περισσότερα »

Διάλεξη στην Άσκρη-"Ο μύθος της Μέδουσας και η γένεση της μουσικής"

Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΦΙΓΓΑ 2015-ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΒΩΝ

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτάζει η Αγία Τριάδα Λιβαδειάς-4ήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση στο θρίλερ με τους ληστές του Διστόμου -Εξακριβώθηκε η ταυτότητα εκείνου που αυτοκτόνησε

Οι αστυνομικοί περίμεναν συνάντηση των τριών με τον Βασίλη Παλαιοκώστα που δεν έγινε ποτέ - Βαρύς εξοπλισμός και τρια πολυτελή αυτοκίνητα βρέθηκαν στη μεζονέτα της Αγχιάλου - Πώς έφτασαν στη σύλληψή τους.
Τα ξημερώματα, τα εργαστήρια της αστυνομίας έδωσαν απάντηση στο ερώτημα για την ταυτότητά του. Επρόκειτο για τον Σπύρο Δραβίλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο οποίος είχε βοηθήσει τον Βασίλη Παλαιοκώστα να αποδράσει δύο φορές.

Πεπεισμένοι ότι η σύλληψη της ομάδας του Διστόμου θα λύσει πολλά «μυστήρια» και θα ανοίξει δρόμους για νέες έρευνες υποθέσεων τόσο του ποινικού χώρου όσο και ατόμων που εμπλέκονται στο σύγχρονο αντάρτικο πόλης είναι οι αστυνομικοί. Στην Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική θεωρούν δεδομένο ότι οι Πετρακάκος, Χριστοδουλου και Δραβίλας διατηρούσαν διαύλους επικοινωνίας με τον επικηρυγμένο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα.  Μια συνάντηση άλλωστε περίμεναν την τελευταία εβδομάδα που παρακολουθούσαν τη μεζονέτα της Αγχιάλου καθώς το τρίο έκανε προπαρασκευαστικές κινήσεις για να ληστέψουν μια ακόμη τράπεζα στην περιοχή της Θεσσαλίας. Σε αυτούς χρεώνουν και τις δύο κινηματογραφικές ληστείες που έγιναν στις 2 Απριλίου στη Φαρκαδόνα Τρικάλων με λεία 197.000 ευρώ και στον Αμπελώνα Λάρισας με «μπάζα» 170.000 ευρώ. «Μας προκαλεί εντύπωση ότι ενώ είχαν τόσα χρήματα σχεδίαζαν και νέο χτύπημα. Γιαυτό περιμέναμε την πιθανή εμπλοκή του Βασιλη Παλαιοκώστα» λέει στο protothema.gr  αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και αναρωτιέται «Για ποιους λόγους οι τρεις ληστές μετακόμισαν στην περιοχή της Θεσσαλίας την οποία γνωρίζει πολύ καλά ο Βασίλης Παλαιοκώστας;».

Ο βαρύς οπλισμός, καλάζνικοφ και πιστόλια που βρέθηκαν στη μεζονέτα της Αγχιάλου, θα σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για ανάλυση. Θα ελεγχθούν τοσο βαλλιστικά, όσο και για ίχνη DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων.  «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε αν και σε ποιες ενέργειες έχουν χρησιμοποιηθεί. Έχει δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη συγκεκριμένη έρευνα και ελπίζουμε τα αποτελέσματα της να μας ανοίξουν νέους δρόμους» λέει «πηγή» της Κατεχάκη.

Έρευνες θα γίνουν και στα τρία πολυτελή οχήματα μάρκας Jaguar, Volkswagen Passat και Nissan Navara καθώς θέλουν να δουν από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας τα δρομολόγια που έκαναν οι τρεις ληστές καθώς και επίσης από το  DNA και τα αποτυπώματα, ποια άτομα έμπαιναν στα αυτοκίνητα.

Στο κάδρο των ερευνών έχει μπει και η δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακων Δομοκού τον περασμένο Φεβρουάριο. Υπάρχουν πληροφορίες από αστυνομικές πηγές ότι ίσως κάποιοι από τους τρεις να είχαν εμπλοκή καθώς μάλιστα ο Δραβίλας είχε περάσει από το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα και γνώριζε τον αρχιφύλακα.


Πως έφθασαν στα ίχνη τους

Η Αντιτρομοκρατική μετά τις δύο ληστείες που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο σε Φαρκαδόνα και Αμπελώνα και τη διαπίστωση ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρυβόταν η ομάδα του Διστόμου, έστειλε ένα ειδικό κλιμάκιο στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας προκειμένου να ψαξει για τα πιθανά κρυσφήγετα των συγκεκριμένων κακοποιών. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας τόσο με τον ποινικό όσο και τον αντιεξουσιαστικό χώρο για συγκέντρωση πληροφοριών, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών μπήκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά και αγγελίες ενοικίασης εξοχικών και απόμερων κατοικιών. Έτσι, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας εντοπίστηκε η μεζονέτα της Αγχιάλου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες νοικιάστηκε από τη συμμορία στις αρχές του μηνά. Το σπίτι τέθηκε σε παρακολούθησε και οι αστυνομικοί περίμεναν το ραντεβού των τριών με το Βασίλη Παλαιοκώστα. Τελικά όταν είδαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν έκαναν χθες το απόγευμα την έφοδο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει ο καιρός-Βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Στο πλευρό των εκδρομέων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι ο καιρός, που βελτιώνεται από σήμερα Σάββατο.

Η θερμοκρασία παρουσιάζει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως τοπικά έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων και σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο αρχικά νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών. Σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια μετά το μεσημέρι.
Άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία κατά τόπους νότιοι νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Σταδιακά όμως ο καιρός μέχρι το απόγευμα θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: αρχικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών και από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία μετά το μεσημέρι κατά τόπους νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: παροδικές νεφώσεις. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Η ηχορύπανση προκαλεί... κοιλίτσα!


    Ο θόρυβος από αυτοκίνητα, αεροπλάνα και τρένα συνδέεται με μεγαλύτερη «σαμπρέλα» πάχους γύρω από τη μέση.

Οι άνθρωποι που υφίστανται τακτική ηχορύπανση από το θόρυβο οχημάτων, αεροπλάνων και τρένων, επειδή μένουν ή εργάζονται κοντά σε... μεγάλο δρόμο, αεροδρόμο και σιδηροδρομική γραμμή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαθέτουν «σαμπρέλα» γύρω από τη μέση τους λόγω παραπανίσιων κιλών, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει τον συνδυασμένο θόρυβο του περιβάλλοντος από διαφορετικά μεταφορικά μέρα με τον αυξημένο κίνδυνο για...κοιλίτσα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν κάποιος εκτίθεται σε ταυτόχρονη ηχορύπανση από αυτοκίνητα, αεροπλάνα και τρένα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκόραν Περσάγκεν του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής "Occupational and Environmental Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 5.000 ανθρώπους.

Από αυτούς, σχεδόν δύο στους τρεις (62%) είχαν εκτεθεί συστηματικά σε θόρυβο από το δρόμο έντασης τουλάχιστον 45 ντεσιμπέλ, ένας στους πέντε περίπου σε παρόμοιο θόρυβο αεροπλάνων, ενώ ένας στους 20 σε θόρυβο τρένων ίδιας έντασης. Συνολικά, το 54% είχαν εκτεθεί σε μία πηγή θορύβου, το 15% σε δύο, ενώ το 2% και στις τρεις πηγές.

Η ανάλυση έδειξε ότι υπήρχε σχέση ανάμεσα στην ηχορύπανση από το δρόμο και στην περιφέρεια της μέσης, με μια αύξηση 0,21 εκατοστών για κάθε πέντε παραπάνω ντεσιμπέλ θορύβου, πράγμα που ίσχυε κυρίως για τις γυναίκες. Ο θόρυβος από τα οχήματα σχετιζόταν επίσης με μια αύξηση της αναλογίας περιφέρειας μέσης/γοφών κατά 0,16 εκατοστά για κάθε πέντε παραπάνω ντεσιμπέλ, πράγμα που ίσχυε κυρίως για τους άνδρες. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η συσχέτιση με τον θόρυβο των αεροπλάνων, που φάνηκε να έχει την μεγαλύτερη επίδραση στο «φούσκωμα» της «σαμπρέλας» γύρω από τη μέση.

Η επίπτωση ήταν σωρευτική. Έτσι, όσο περισσότερες πηγές ηχορύπανσης συνδυάζονταν, τόσο αύξανε ο κίνδυνος για παχυσαρκία στην κοιλιά και γύρω από τη μέση γενικότερα. Ο κίνδυνος για μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης αύξανε από 25% για όσους εκτίθεντο σε μόνο μια πηγη θορύβου, σε σχεδόν 50% για όσους εκτίθεντο και στις τρεις πηγές (αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα). Από άποψη ηλικίας, η συσχέτιση βρέθηκε να ισχύει για άτομα άτομα κάτω των 60 ετών και όχι σε ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ηχορύπανση προκαλεί στρες στον οργανισμό, αυξάνοντας την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, τα υψηλά επίπεδα της οποίας παίζουν ρόλο στην εναπόθεση λίπους κυρίως γύρω από την μέση. Επίσης ο θόρυβος επηρεάζει τις μεταβολικές και καρδιαγγειακές λειτουργίες, ιδίως εξαιτίας διαταραχής του ύπνου, πράγμα που επιδρά στην όρεξη.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ