Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο σε διάσπαση και εκλογές



Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες του μνημονίου, λένε στο Μαξίμου, κρατώντας την "αναπνοή" τους για το τί μπορεί να "σκάσει" κατά τη συγγραφή της συμφωνίας. Ήτοι, πιο μέτρο θα μπορούσε να αιφνιδιάσει το κυβερνητικό επιτελείο από όσα έχουν συμφωνηθεί να συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο ( δηλαδή ουκ ολίγα).

Κατά τα λοιπά, από το κυβερνητικό επιτελείο ακούγεται παρατεταμένος αχός ανακούφισης απο χθες το βράδυ καθώς η τηλεδιάσκεψη σήμανε τη λήξη του "κόκκινου" συναγερμού στο Μαξίμου για τυχόν "τρικλοποδιά" από Βερολίνο, ήτοι "δάνειο-γέφυρα".

" Το κλίμα χθες στην τηλεδιάσκεψη ήταν τέτοιο που δεν επέτρεπε σε κανέναν Σόιμπλε και σε καμιά Φιλανδία να αρχίσει κόνξες περί τμηματικής συμφωνίας. Όλοι οι Θεσμοί εξέφρασαν την αμέριστη ικανοποίησή τους για τον τρόπο που προχωράει η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και την πρόοδο στις συζητήσεις" ανέφερε σχετικώς κυβερνητική πηγή , η οποία στρέφει το βλέμμα πλέον στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

"Παρότι δεν θεωρούμε ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και οι διαβουλεύσεις υπάρχει περίπτωση να τιναχτεί η διαπραγμάτευση στον αέρα, είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τί καινούργιο μπορεί να ζητήσουν κατά τη συγγραφή του κειμένου" , πρόσθεσε.

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάσπαση

Και αν ο δρόμος για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου ανοίγει πλέον για την κυβέρνηση η οποία αναμένεται να το καταθέσει στη Βουλή ακόμη και την προσεχή Τρίτη, ώστε να έχει ψηφιστεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας ( με πιθανότερη την Πέμπτη), "κλείνουν" για τον ΣΥΡΙΖΑ οι προοπτικές να παραμείνει ως έχει την επομένη της ψήφισής του.

Η κόντρα στο εσωτερικό του κόμματος μεταξύ "προεδρικών" και "ανταρτών" κλιμακώνεται, ενώ για πρώτη φορά ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στο "Κεφάλαιο", έστρεψε τα "πυρά" του προσωπικά στον Πρωθυπουργό, προδιαγράφοντας την αρχή του τέλους και την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Ο τέως υπουργός ΠΑΠΕΝ, "απασφάλισε",  αποκλείοντας κατηγορηματικά τη στήριξη της κυβέρνησης σε υπογραφή τρίτου μνημονίου, "έδειξε" τον Αλέξη Τσίπρα ως υπαίτιο της επερχόμενης ρήξης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος αφού το αποδόμησε ως "ανούσιο και εκβιαστικό" και προανήγγειλε την αυτόνομη πολιτική πορεία της Αριστερής Πτέρυγας.

Η συνέντευξη του κ. Λαφαζάνη προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έγραψε στα social media: "φαίνεται ότι "ερρίφθη ο κύβος" για δημιουργία νέου κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα ας γίνει τουλάχιστον "ήρεμα, ώριμα και δημοκρατικά".

Η κάλπη βγάζει εκλογές(;)

Υπό το δεδομένο ότι οι περίπου 35 βουλευτές της Αρ. Πτέρυγας την ίδια ημέρα της ψήφισης του μνημονίου Γ' θα θεωρούν εαυτούς ήδη πολέμιους κυβέρνησης και ηγεσίας κόμματος, πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύσσει εκλογές αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Το σχετικό σενάριο "επικύρωσε" και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του (Ημερησία), αναφέροντας: "Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, οι εκλογές αναδεικνύονται σε συνθήκη πολιτικής σταθεροποίησης που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη".

Κατά ορισμένους, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να βρει καλύτερο πολιτικό momentum για την προσφυγή σε κάλπες και τούτο διότι αφενός δεν θα έχει προλάβει το εκλογικό Σώμα να δει τα επίχειρα των νέων μνημονιακών μέτρων και αφετέρου διότι η Αριστερή Πλατφόρμα, δεν θα έχει παρά ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της να οργανώσει το νέο κομματικό φορέα.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΑΟ ΘΗΒΑ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ!




Συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες για την βελτίωση του αγωνιστικού φυσικού χλοοτάπητα από τους ανθρώπους του ΑΟ ΘΗΒΑ. Ο αγωνιστικός χώρος λόγο του θέρους άρχισε να βγάζει ζιζάνια τα οποία είναι βλαβερά για το γρασίδι και έτσι αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του ΑΟ ΘΗΒΑ όπως και πέρσυ με έξοδα του να κρατήσει τον αγωνιστικό χώρο σε άριστη κατάσταση για να είναι έτοιμος για τις προσεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις. Στις φωτογραφίες βλέπουμε το λίπασμα που έπεσε στο γρασίδι ενώ φαίνεται και το πάτημα που γίνεται με τον κύλινδρο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Βρέθηκε σώος ο 15χρονος που εξαφανίστηκε την Τρίτη


Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια της εξαφάνισης του 15χρονου Γιώργου Μπασινά, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Τρίτη, λίγο αφότου έφυγε για να πάει για μπάνιο με φίλους του στο ξενοδοχείο Grand Blue της Ερέτριας.

Ο ανήλικος μαθητής δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ξενοδοχείο και αμέσως σήμανε συναγερμός, ενώ μεγάλη ήταν η κινητοποίηση που ξεκίνησε από την εθελοντική ομάδα της περιοχής «Αμαρύνθια Άρτεμις».

Όπως αναφέρει το eviazoom.gr, τελικά, ο 15χρονος βρέθηκε σώος το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Κύμη και είναι καλά στην υγεία του, προς μεγάλη ανακούφιση της οικογένειάς του.

Ο Γιώργος Μπασινάς οδηγήθηκε άμεσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ερέτριας που ερευνά την υπόθεση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χειροπέδες σε 55χρονο στη Θήβα για λαθραίο καπνό και τσιγάρα

Συνελήφθη 55χρονος ημεδαπός στη Θήβα, για παράβαση νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα και λαθρεμπορίας

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -1.600- γραμμάρια αδασμολόγητου καπνού και -290- λαθραία πακέτα τσιγάρων


Συνελήφθη, χθες (07-08-2015) το απόγευμα στη Θήβα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ένας 55χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση νομοθεσίας περί τελωνειακού Κώδικα και Λαθρεμπορίας.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση – αξιολόγηση στοιχείων, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική νομότυπη έρευνα στην οικία του 55χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

•    (32) συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα αδασμολόγητου καπνού, συνολικού μεικτού βάρους (1.600) γραμμαρίων και

•    (290) πακέτα τσιγάρων, διαφόρων μαρκών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Η ανωτέρω ποσότητα καπνού και τα πακέτα τσιγάρων, θα σταλούν στο Τελωνείο Οινόης Βοιωτίας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι βασικότερες αιτίες πνιγμών το καλοκαίρι στην Ελλάδα



H έλλειψη προσοχής, εκπαίδευσης και πρόληψης σχετικά με τους κανόνες της κολυμβητικής συμπεριφοράς που θα πρέπει να τηρούνται στο νερό, αλλά και η μη γνώση κολύμβησης, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες για τους πνιγμούς στη χώρα μας, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη της λιμενικής αστυνομίας, με αφορμή τους θανάτους δύο μικρών παιδιών 8 και 10 ετών από πνιγμό, το τελευταίο 24ωρο.

Κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί, μετά τα τροχαία, αναφέρουν στελέχη του λιμενικού, ενώ επισημαίνουν ότι ο θάνατος ενός λουόμενου μέσα στο νερό μπορεί πολλές φορές να μη προέρχεται από την κατάποση νερού, αλλά από παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Ναυτιλίας, το 2014, 339 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα από πνιγμό ή παθολογικά αίτια, ενώ από τις αρχές του 2015 έως το τέλος του Ιουλίου, είχαν χάσει τη ζωή τους 100 άτομα.

Οι κακές καιρικές συνθήκες φέτος τον Ιούνιο με τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες, απέτρεψαν πολύ κόσμο να μεταφερθεί στις παραλίες γι αυτό και ο αριθμός των θανάτων από πνιγμό παρουσιάζει μία μικρή κάμψη σε σχέση με άλλες περιόδους, τονίζουν στελέχη του λιμενικού, προσθέτοντας ωστόσο ότι ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τέλος Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης και Κανονισμών Λιμένων, του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης σε παιδιά δημοτικών σχολείων, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τη μείωση των ατυχημάτων και πνιγμών.

Στα παιδιά διανέμεται έντυπο πληροφοριακό υλικό, για τι θα πρέπει να προσέχουν όταν βρίσκονται στην παραλία και στη θάλασσα.

Το 2011, 2012 και 2013 ενημερώθηκαν 17.500 χιλιάδες μαθητές στον νομό Αττική. Το 2014, 3.900 στην Αττική και 11.500 παιδιά σε όλη την επικράτεια και το 2015, 1250 παιδιά στην Αττική και 16.500 σε όλη την επικράτεια.

Ο επόπτης λιμενικής αστυνομίας Παναγιώτης Παρασκευάς μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους κανόνες κολυμβητικής συμπεριφοράς και πρόληψης δηλώνει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει ποτέ χωρίς επίβλεψη να αφήνουν τα παιδιά μόνα τους μέσα ή κοντά στο νερό και δεν θα πρέπει να θεωρούν ότι τα «μπρατσάκια» και οι φουσκωτές κουλούρες υποκαθιστούν την υποχρέωση ότι δεν βλέπω το παιδί.

Αναφέρει εξάλλου ότι όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι θαλάσσια ρεύματα η μεγάλα κύματα η κολύμβηση είναι επικίνδυνη ενώ όταν αισθανθούμε κούραση μέσα στο νερό δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε αλλά να παραμείνουμε για λίγη ώρα σε οριζόντια θέση στην επιφάνεια της θάλασσας.

Επίσης δεν κολυμπάμε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη τροφής ή εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ενώ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Τέλος αναφέρει ότι οι λουόμενοι, θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του ναυαγοσώστη και να μην απομακρύνονται πέρα από τις σημαδούρες.

Έλεγχοι σε σκάφη αναψυχής

Οδηγίες προς τα τοπικά λιμεναρχεία, να εντείνουν τους ελέγχους στα σκάφη αναψυχής και στους χειριστές των σκαφών και των jet ski, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, τις αποστάσεις από τους λουόμενους και αν φέρουν σωστικά μέσα, έχει δώσει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι στις άδειες και στα χαρτιά των χειριστών, διενέργεια αλκοτέστ και σε περιπτώσεις υποτροπής τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά. Καλούνται, επίσης, οι χειριστές των σκαφών να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας να μην καταναλώνουν αλκοόλ ή άλλες τοξικές ουσίες, να μην προβαίνουν σε επικίνδυνους ελιγμούς και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας 200 μέτρων από περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι.

Οι πολίτες επίσης μπορούν να επικοινωνούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με τη άμεση δράση του Λιμενικού Σώματος στον αριθμό 108.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε τι να προσέξετε για να μην σας πιάσουν κορόιδο στις διακοπές



Οι πρόσφατες αυξήσεις στον ΦΠΑ είχε σαν αποτέλεσμα όπως ήταν αναμενόμενο την αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο όμως υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλευόμενοι το γεγονός αυτό κοιτάνε πώς να «τα οικονομήσουν» εις βάρος των καταναλωτών. Έτσι εν μέσω καλοκαιριού οι τιμές καλά κρατούν. Όσοι καταφέρετε να αποδράσετε έστω και για λίγο, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τα δικαιώματα σας και να τα διεκδικείτε.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σας υπενθυμίζει τα βασικά σας δικαιώματα (ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ –μπαρ, κυλικεία κτλ) στις διακοπές σας:

Τιμοκατάλογος

Ζητάτε τον τιμοκατάλογο του καταστήματος. Είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν ανά δύο τραπέζια και να τον διαθέτουν σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελία.

Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να είναι γραμμένοι υποχρεωτικά στα Ελληνικά και προαιρετικά σε κάποια άλλη γλώσσα.

Ένας κατάλογος πρέπει υποχρεωτικά να είναι αναρτημένος στην είσοδο του καταστήματος.

Πρέπει πάντα να αναγράφονται οι τελικές τιμές, καθώς την ένδειξη:

«Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δε λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο).

Εάν διαθέτουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο» καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό.

Στις σαλάτες πρέπει να αναγράφεται η ονομασία όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων που χρησιμοποιείται σε ωμή μορφή στα φαγητά.

Δεν επιτρέπεται η χρέωση του "κουβέρ" (π.χ. σέρβις).

Προσοχή! Ζητάτε πάντα απόδειξη και ελέγχετε τα είδη που παραγγείλατε

Δελτίο Παραπόνων

Τα καταστήματα μαζικής εστίασης υποχρεούνται να τηρούν «Δελτίο Παραπόνων» σε ειδική θήκη, σε εμφανές σημείο στην έξοδο του καταστήματος εις τριπλούν, ώστε να συμπληρώνεται από τον καταναλωτή εφόσον έχει παράπονο και να αποστέλλεται στο αρμόδιο Τμήμα Εμπορίου κάθε Περιφέρειας.

Κυλικεία

Τα κυλικεία που λειτουργούν σε εξειδικευμένους χώρους:

Αεροδρόμια, Αθλητικούς, Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, Επιβατικά Πλοία, Λιμάνια, Τρένα, Νοσοκομεία, Σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων, υποχρεούνται να παρέχουν τα παρακάτω είδη σε καθορισμένες ανώτατες τιμές και να έχουν αναρτήσει σε εμφανές μέρος τον τιμοκατάλογο:


ΠΡΟΪΟΝ
ΤΙΜΗ
Εμφιαλωμένο νερό 0.50l, (εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου)
0.35 €
Τοστ με ζαμπόν και τυρί ή σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, (ψημένο ή άψητο)
1.45 €
Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, (ψημένο ή άψητο)
1.25 €
Καφές ελληνικός μονός
1.20 €
Καφές γαλλικός φίλτρου μονός
1.30 €
Καφές εσπρέσο μονός, (ζεστός ή κρύος)
1.45 €
Καφές στιγμιαίος μονός - τύπου φραπέ κ.λπ., (ζεστός ή κρύος)
1.30 €
Τσάι (ζεστό ή κρύο)
    1.30€

Οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Ισχύουν μόνο σε περιπτώσεις όρθιων πελατών και τα κυλικεία υποχρεούνται να αναγράφουν: “Για όρθιους πελάτες διατίθενται εμφιαλωμένα νερά, σάντουιτς, τοστ, καφέδες και τσάι σε ελεγχόμενες τιμές”.

Οι τιμές είναι διαφορετικές για τους χώρους με καθήμενους πελάτες, καθώς τους παρέχονται και άλλες υπηρεσίες.

Η τιμή του καφέ δεν διαφέρει αν προστεθεί γάλα.
fpress.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ


Αύξηση σε 6% του ποσοστού της ασφαλιστικής εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ.

Με τις διατάξεις της παρ. 31 του άρθρου 1 του Ν.4334/2015 (Φ.Ε.Κ.80/τ.Α΄/16-7-2015) «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ)», από 1/7/2015, αυξάνεται το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ., από 4% σε 6%.
Το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, σύμφωνα με την αριθμ. ΜΠΔΣ/10362/1961/23-4-2013 εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία συνεχίζει να ισχύει.
Η ανωτέρω ρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται, από το μήνα Σεπτέμβριο 2015. Το ποσοστό 6% θα παρακρατηθεί από το μηνιαίο ποσό της σύνταξης Σεπτεμβρίου 2015.
Τα επιπλέον ποσά που θα προκύψουν από τον υπολογισμό της ανωτέρω εισφοράς επί των συντάξεων που έχουν ήδη χορηγηθεί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2015, για τεχνικούς λόγους, όπως γνωστοποίησε η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. με το έγγραφό της με α.π. 6072/4-8-2015, θα παρακρατηθούν από τις συντάξεις μηνός Οκτωβρίου 2015.
paseges.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Απόφαση - ΚΟΛΑΦΟΣ για όσους δεν πληρώνουν τα ενοίκια



Η οικονομική δυσχέρεια, δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής ενός μισθώματος, ούτε...
απαλλάσσει έναν ενοικιαστή από τις συνέπειες της υπερημερίας - αποφάσισε ο Άρειος Πάγος αποφαινόμενος σε μια περίπτωση αντιδικίας Δήμου της Βορείου Ελλάδος με ιδιώτη ενοικιαστή, που αφορούσε την τύχη ενός ενοικιαζομένου ακινήτου.

Το ακίνητο εκμισθωνόταν από ιδιώτη για τη χρήση του ως εστιατορίου. Ο εν λόγω ενοικιαστής, το 2008 είχε καθυστερήσει να καταβάλει στον ΟΤΑ-ιδιοκτήτη του ακινήτου, νοίκια οκτώ μηνών, δημιουργώντας συνολικά οφειλή 7500 ευρώ. Κατά το τέλος του 2008, ο Δήμος κατήγγειλε τη σύμβαση, και με αγωγή του αξίωσε να του επιστραφεί το ακίνητο.

Σύμφωνα με το νόμο, η καταγγελία της σύμβασης επιτάσσει την αποπληρωμή της οφειλής εντός μηνός, αλλιώς η συμφωνία λύεται και το ακίνητο αποδίδεται στον ιδιοκτήτη. Ο ενοικιαστής δεν κατέβαλε τα ενοίκια εντός των προβλεπόμενων από την νομοθεσία τριάντα ημερών, αλλά τα κατέβαλε σε δύο δόσεις από τον δεύτερο μέχρι τον έκτο μήνα.

Κατά την εκδίκαση της αγωγής του ιδιοκτήτη στο Εφετείο, ο ιδιώτης δήλωσε πως η καθυστέρηση εξόφλησης της οφειλής του, οφειλόταν σε οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε λόγω προβλημάτων υγείας συγγενικού του προσώπου. Υποστήριξε επίσης, πως η εφαρμογή των προθεσμιών, οδηγούσε σε παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.

Το Εφετείο δεν δικαίωσε τον ιδιώτη, αλλά έκρινε πως όφειλε να αποδώσει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη του λόγω της καθυστέρησης της αποπληρωμής των ενοικίων. Η αίτηση αναίρεσης του ενοικιαστή στον Αρειο Πάγο δεν άλλαξε την απόφαση αυτή. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως η καθυστερημένη καταβολή των οφειλομένων μετά την παρέλευση των προθεσμιών, επιφέρει μεν απόσβεση της οφειλής, πλην όμως εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση για απόδοση του μισθίου - και για να συνεχιστεί η μίσθωση του ακινήτου από τον ίδιο ενοικιαστή, χρειάζεται να συναφθεί νέα σύμβαση.

Οι λόγοι υγείας συγγενικού προσώπου που είχε επικαλεστεί ο ενοικιαστής προκειμένου να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην καταβολή των ενοικίων, απορρίφθηκαν από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος σημείωσε πως η οικονομική δυσχέρεια δεν αποτελεί εύλογη αιτία μη καταβολής του μισθώματος και δεν απαλλάσσει τον ενοικιαστή από τις συνέπειες της υπερημερίας. Οσο για την αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιωτικές διαφορές όπως είναι οι μισθωτικές.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη στην Άσκρη


Διαβάστε Περισσότερα »

Ζέστη και μπόρες σήμερα -Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Ψηλά θα ανέβει ο υδράργυρος και σήμερα. Στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες μπόρες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο, εντάσεως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι-απόγευμα με σποραδικούς όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους αρχικά μέχρι και το μεσημέρι στα βόρεια και βαθμιαία τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: τοπικές νεφώσεις. Στην Κρήτη πρόσκαιροι όμβροι ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 η 6 και τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη έως 32 βαθμούς.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: παροδικές νεφώσεις. Πιθανότητα τοπικών όμβρων στα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες με πιθανότητα για πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Σκότωσε από λάθος τον αδελφικό φίλο του με καραμπίνα

Μοιραία απέβη η ιδέα ενός 60χρονου νωρίς σήμερα το πρωί σε αγροικία πριν το Βένετο, να δείξει στον παιδικό του φίλο και κουμπάρο, το κυνηγετικό του όπλο, καθώς πάτησε τη σκανδάλη με αποτέλεσμα τα σκάγια να βρουν στον θώρακα, τον φίλο του και να πέσει επί τόπου νεκρός!

Το τραγικό δυστύχημα έγινε στις 7 το πρωί σε ένα μικρό καλύβι που διαθέτει ο δράστης, περίπου 2 χλμ. πριν το Βένετο, την ώρα που οι δύο φίλοι έπιναν τον πρωινό τους καφέ.

Νεκρός είναι ο Θεόδωρος Διακουμής, 61 χρονών, συνταξιούχος παντρεμένος και με παιδιά (ενός αγοριού που υπηρετεί στην Αστυνομία στην Αθήνα και ενός κοριτσιού που είναι φοιτήτρια), γείτονας στο χωριό με τον παιδικό του φίλο, το χέρι του οποίου πάτησε τη σκανδάλη, την ώρα που του έδειχνε το όπλο του, που είχε για να φοβίζει τις αγελάδες, που προκαλούσαν ζημιές στον κήπο που διαθέτει στο κτήμα του.

Όπως αναφέρουν μαρτυρίες από το χωριό, ο εξ αμελείας δράστης τηλεφώνησε ο ίδιος στην Αστυνομία και δήλωσε το δυστύχημα, ενώ οι συγχωριανοί του μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον δράστη που είχε το καλύβι του ανοιχτό για πολλούς συγχωριανούς του που τον επισκέπτονταν και αποδίδουν το δυστύχημα στην κακιά στιγμή.

Το όπλο, το οποίο κατείχε νόμιμα, καθώς και ένας κάλυκας κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου.
Οι έρευνες για την εξακρίβωση των ειδικότερων συνθηκών και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ύπνος στο πλευρό ...ευεργετικός για τον εγκέφαλο




    Σύμφωνα με νέα μελέτη η στάση του σώματος παίζει ρόλο στην υγεία του μυαλού..

 Η στάση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου παίζει ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε στη... μελέτη πειραματόζωων, όσοι κοιμούνται στο πλευρό τους, αριστερό ή δεξί, πιθανώς μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων, επειδή διευκολύνουν τον εγκέφαλό τους να αποβάλει τις περιττές χημικές ουσίες που συσσωρεύονται σε αυτόν, στη διάρκεια της μέρας.

Η μελέτη
Ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Έλεν Μπενβενίστε του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησαν τεχνολογία μαγνητικής απεικόνισης (MRI) και άλλες μεθόδους για να μελετήσουν την κίνηση των υγρών καθαρισμού του εγκεφάλου, ενόσω τα τρωκτικά είχαν αναισθητοποιηθεί και κοιμούνταν σε διάφορες στάσεις (στο πλευρό, ανάσκελα, μπρούμυτα).
Η συγκριτική μελέτη έδειξε ότι η καλύτερη στάση ύπνου, τουλάχιστον όσον αφορά τον αποτελεσματικότερο καθαρισμό του εγκεφάλου από τα «απόβλητα» του μεταβολισμού, είναι στο πλευρό. Ίσως γι' αυτό ενστικτωδώς η στάση αυτή είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των ανθρώπων και των περισσότερων ζώων.
Μεταξύ των ουσιών που αποβάλλονται ευκολότερα, είναι οι πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και ταυ, που γίνονται επικίνδυνες, όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, οδηγώντας στη δημιουργία «πλακών» και τελικά Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως πως τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους, κάτι όμως που θεωρούν πολύ πιθανό.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Neuroscience»..
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ