Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ο Κουτσούμπας στο γλέντι του ΚΚΕ Θήβας


Σας προσκαλούμε στο γλέντι που διοργανώνουμε
για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος
το Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015, ώρα 21:00 μ.μ. στο κέντρο «ΤΟ ΤΖΑΚΙ», με καλό φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική
από τους Σωτήρη Δρίτσα, Αναστάση Κατσαβό και Ελένη Λαζάρου
Θα παρευρίσκεται και θα χαιρετήσει
ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Δημήτρης Κουτσούμπας
Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Θήβας

Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στη Δαύλεια


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα 18 πράγματα που πρέπει να έχεις πάντα στο αυτοκίνητο

Αν θέλετε να ταξιδεύετε με ασφάλεια και να είστε έτοιμοι ό,τι και αν σας τύχει, αυτή τη λίστα πρέπει να την έχετε πάντα στο μυαλό σας!

Όσοι οδηγούν, γνωρίζουν ότι το αυτοκίνητο είναι κάτι σαν το δεύτερο, ίσως τρίτο τους σπίτι. Ειδικά, στις μεγάλες πόλεις, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες άρα και η παραμονή στο αυτοκίνητο μπορεί να διαρκέσει λόγω κίνησης ή άλλων συνθηκών ακόμα και ώρες, πρέπει να γνωρίζουμε, ποια είναι εκείνα τα πράγματα που είτε υποχρεούμαστε από τον ΚΟΚ είτε είναι καλό, να έχουμε πάντα στο αυτοκίνητο, για ώρα ανάγκης.

Η τοποθέτηση των παρακάτω χρήσιμων αντικειμένων σε συνδυασμό με την επιλογή μιας αξιόπιστης ασφαλιστικής εταιρίας, καθιστούν τους εαυτούς μας στους πιο οργανωμένους και ταυτόχρονα προσεκτικούς οδηγούς.

Τα πράγματα που υποχρεωνόμαστε από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να έχουμε πάντα στο αυτοκίνητο είναι:
1. Πυροσβεστήρας

Για ευνόητους λόγους, ο πυροσβεστήρας είναι ένα από τα αντικείμενα που υποχρεούνται να έχουν πάντα στο αυτοκίνητο οι οδηγοί. Ωστόσο, επειδή η διάρκεια ζωής του είναι περιορισμένη, πρέπει να ελέγχεται συχνά και σε περίπτωση που έχει παρέλθει η ημερομηνία χρήσης του, να αντικαθίσταται.
2. Τρίγωνο

Το τρίγωνο είναι απαραίτητο για πάρα πολλές περιπτώσεις. Είτε εμπλακούμε σε κάποιο ατύχημα είτε μείνουμε από μπαταρία ή άλλο μηχανικό πρόβλημα, το τρίγωνο είναι εκείνο, που θα χρησιμοποιήσουμε για να ενημερώσουμε τους άλλους διερχόμενους οδηγούς, ότι υπάρχει ακινητοποιημένο όχημα, ώστε και να διευκολύνουμε την κυκλοφορία αλλά και να αποτρέψουμε άλλο ατύχημα.
3. Φαρμακείο - Κουτί πρώτων βοηθειών

Για έναν μικροτραυματισμό ή μία αδιαθεσία, στο αυτοκίνητο πρέπει πάντα να υπάρχει ένα μικρό κουτί βοηθειών. Το μικρό μας φαρμακείο θα πρέπει να περιέχει:

• Φυσιολογικός  ορός για τον καθαρισμό πληγών

• Οινόπνευμα

• Οξυζενέ

• Βάμμα ιωδίου

• Βαμβάκι

• Steri-strip (αυτοκόλλητα ράμματα)

• Γάζες μικρές και μεγάλες, απλές και αποστειρωμένες

• Βαζελινούχες γάζες για εγκαύματα

• Ελαστικοί επίδεσμοι

• Τραυμαπλάστ

• Ψυκτικό σπρέι

• Θερμαντική αλοιφή

• Αντιβιοτική σκόνη σε σπρέι

• Αναλγητικά-Αντιπυρετικά

• Αντιφλεγμονώδη

• Αντιισταμινικά (χάπια και αλοιφή)

• Αντιεμετικά

• Αντιδιαρροϊκά

• Koρτιζονούχα αλοιφή

• Στικ για τσιμπήματα

Τόσο το φαρμακείο αυτοκινήτου, όσο και τα άλλα δύο από τον ΚΟΚ προβλεπόμενα απαραίτητα αντικείμενα, δεν στοιχίζουν πολύ και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα προμηθευτεί.

Ας δούμε και τα άλλα αντικείμενα, που η απουσία τους δεν επιφέρει πρόστιμο, αλλά μπορεί ακόμα και να μας σώσουν τη ζωή.
4. Ρεζέρβα

Δεν υπάρχει πιο συνήθης ατυχία για έναν οδηγό, από το να μείνει από λάστιχο. Ως εκ τούτου, πρέπει πάντα μαζί μας να έχουμε τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου, ώστε να την αλλάξουμε και να μεταφερθούμε στο κοντινότερο βουλκανιζατέρ για την αλλαγή λάστιχου. Και η ρεζέρβα πρέπει να ελέγχεται συχνά, ως προς το πόσο φουσκωμένη είναι.



5. Γρύλος - κλειδιά

Χωρίς τον γρύλο δεν γίνεται αλλαγή λάστιχου, για να τοποθετηθεί η ρεζέρβα. Οπότε, μαζί με τη ρεζέρβα, πάει και ο γρύλλος και τα άλλα κλειδιά, που θα βοηθήσουν τον οδηγό να κάνει την  αλλαγή.
6. Γάντια

Για την καλύτερη χρήση των εργαλείων, πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν γάντια. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν και τυχόν μικροτραυματισμούς στα χέρια.
7. Φακός

Επειδή, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποια ώρα μπορεί να σου συμβεί οτιδήποτε, από το να ανεβάσει το αυτοκίνητο θερμοκρασία μέχρι να μείνεις από λάστιχο, καλό είναι να έχεις μαζί σου πάντα έναν φακό. Κι αν έχεις φακό, καλό είναι να έχεις και μπαταρίες, σε περίπτωση που χρειαστεί να τις αλλάξεις.
8. Νερό

Μιλώντας για τυχόν αύξηση θερμοκρασίας στο αυτοκίνητο, είναι εξακριβωμένο ότι βοηθάει, το να υπάρχει στο αυτοκίνητο ένα μπουκάλι νερό.
9. Λάδια κινητήρα - παραφλού

Κυρίως τα παλαιότερα αυτοκίνητα είναι εκείνα που "καίνε" περισσότερο τα λάδια. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα και ανά πάσα στιγμή, οπότε είναι χρήσιμο στο πορτ-μπαγκάζ να έχουμε "απόθεμα" λαδιών κινητήρα.
10. Ιμάντες ρυμούλκησης

Εάν χρειαστεί να μετακινηθεί το αυτοκίνητό μας λόγω βλάβης σε κάποιο συνεργείο, αυτό θα είναι αδύνατο, αν δεν έχουμε μαζί μας ιμάντες ρυμούλκησης.
11. Ρευματαγωγοί

Για την περίπτωση που μείνουμε από μπαταρία, οι ρευματαγωγοί θα μας προσφέρουν τη λύση, ώστε να φτάσουμε στο πλησιέστερο συνεργείο.
12. manual του αυτοκινήτου

Ίσως φαίνεται αστείο, επειδή είναι αυτονόητο, όμως είναι πέρα για πέρα χρήσιμο. Το manual του αυτοκινήτου μας αναφέρει όλα όσα ξέρουμε ή δεν ξέρουμε για τις πιθανές βλάβες. Γιατί η αλήθεια είναι, ότι (μάλλον) κανένας οδηγός, δεν γνωρίζει τι σημαίνουν όλες οι φωτεινές ενδείξεις στο ταμπλό.
13. Δίπλωμα οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο

Δεν ξεκινάμε ποτέ, για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις, με το αυτοκίνητο, χωρίς να έχουμε μαζί μας το δίπλωμα οδήγησης, την άδεια κυκλοφορίας και την ασφάλεια. Αυτά είναι άλλωστε, τα πρώτα πράγματα που θα ζητηθούν από τον οδηγό, σε περίπτωση ελέγχου.
14. Φορτιστής αυτοκινήτου για το κινητό

Στις μέρες μας δύσκολα κάνουμε χωρίς το κινητό μας τηλέφωνο. Φανταστείτε, να βρεθούμε και σε κατάσταση ανάγκης, όπου θα χρειαστεί να τηλεφωνήσουμε σε κάποιον για βοήθεια, είτε πρόκειται για την οδική βοήθεια είτε πρόκειται για κάποιον γνωστό. Οπότε, καλό είναι να έχουμε μαζί μας έναν φορτιστή αυτοκινήτου.
15. Αντιολισθητικές αλυσίδες

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουμε πια συνηθίσει να βλέπουμε και χιόνι, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Για την περίπτωση λοιπόν, που μας βρει η κακοκαιρία σε σημείο όπου δεν έχουν περάσει οχήματα, για να καθαρίσουν τους δρόμους, πρέπει να κάνουμε χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.
16. Χάρτης

Όσο κι αν είναι σύμμαχός μας η τεχνολογία σήμερα, απόλυτα χρήσιμος μπορεί να αποδειχθεί κι ένας χάρτης, καθώς μπορεί να χαθούμε σε δρόμους και μέρη που δεν γνωρίζουμε.
17. Αδιάβροχο

Για την περίπτωση που κάτι μας συμβεί ενώ βρέχει, καλό θα είναι να έχουμε ένα αδιάβροχο, που θα φορέσουμε για όση ώρα είμαστε εκτός αυτοκινήτου και θα βγάλουμε πριν μπούμε, για να περιμένουμε τη βοήθεια, μέσα σε αυτό.
18. Κουβέρτα

Υπάρχει πάντα και η περίπτωση, αυτό που θα συμβεί, να διαρκέσει περισσότερη ώρα από όσο πιστεύαμε, άρα να χρειαστεί να μείνουμε στο αυτοκίνητο για ώρες, ίσως ακόμη και να διανυκτερεύσουμε σε αυτό. Ως εκ τούτου, μία κουβέρτα, μπορεί να μας σώσει από το κρύο, αλλά και από το να κρατάμε το αυτοκίνητο αναμμένο, καίγοντας βενζίνη, για να έχουμε ανοιχτό το καλοριφέρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμο το τηλέφωνο της φροντίδας ατυχήματος, της ασφαλιστικής εταιρίας και του ασφαλιστικού συμβούλου μας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Άρχισαν τα μαθήματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Αλιάρτου – Θεσπιέων

Άρχισαν τα μαθήματα στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Αλιάρτου – Θεσπιέων με απόλυτη επιτυχία

Στα θρανία κάθισαν οι πρώτοι ενήλικες μαθητές του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων. Τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων ξεκίνησαν με απόλυτη επιτυχία. Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου 2015 στο ΚΔΒΜ Αλιάρτου – Θεσπιέων ξεκίνησε το 1ο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Δήμο μας, με αντικείμενο «Επεξεργασία Κειμένου – Διαδίκτυο».
Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου εδώ
Διαβάστε Περισσότερα »

Θανατηφόρο τροχαίο στη Νέα Λάμψακο Ευβοίας

                                        


Σήμερα (17-12-2015) περίπου στις 11:15’, στην 3,7η χ/θ της εθνικής οδού Χαλκίδας – Λεπούρων, στη Νέα Λάμψακο Ευβοίας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 60χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε βράχους και ανετράπη, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του οδηγού.

Ο 60χρονος διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Τροχαίας Χαλκίδας, για τον προσδιορισμό των συνθηκών του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση απο την Ι.Μ.Θηβών και Λεβαδείας


Διαβάστε Περισσότερα »

Η κατάσταση στο Κ.Υ Σχηματαρίου και τα προβλήματα στην περιοχή των Οινοφύτων.


Συνεδριάζοντας σήμερα στα Οινόφυτα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσουμε το Κ.Υ Σχηματαρίου, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξ αιτίας της εγκατάλειψης του χρόνια τώρα.
Λείπει προσωπικό. Γιατροί και νοσοκόμες.
Λείπει αναλώσιμο υλικό.
Ο εξοπλισμός του παραμένει χρόνια ασυντήρητος και χωρίς καμιά ουσιαστική Βελτίωση.
Είναι απόλυτα αναγκαίο να ασκηθούν πιέσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Η παραπάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που στόχο έχει να υπερασπίσει την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων κατευθύνοντας κεφάλαια, που περικόπτει από τις κοινωνικές υπηρεσίες και την κοινωνική πολιτική, συρρικνώνοντας επικίνδυνα τις δομές στο χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και υγείας.
Χωρίς δεύτερη κουβέντα πρέπει να υποστηρίξουμε τα λαϊκά αιτήματα :
•    Για αποκλειστικά δημόσια δωρεά υγειονομικές υπηρεσίες, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση του λαού.
•    Για την πρόσληψη μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την πλήρη κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και γενικότερα των αναγκών που υπάρχουν.
•    Για να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και τους γιατρούς νυχτερινά και αργίες, υπερωρίες και εφημερίες.
******************
Να θυμίσουμε :
•    Τις υποδομές που λείπουν στην ιδιαίτερα αναπτυγμένη βιομηχανική περιοχή.
•    Το σχέδιο πόλης που είναι πίσω από τις ανάγκες και με πολλές εκκρεμότητες.
•    Το πρόβλημα της ύδρευσης, που συνδυάζεται με την μόλυνση του Ασωπού.
•    Την έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης. Την αναγκαία επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού.
16/12/15
                                               ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
                                                                                                          ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
                                                                                                    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥ

Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημέρωση Παπαθωμά για χορήγηση Δελτίων μετακίνησης των ΑΜΕΑ


     Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Π. Ε. Βοιωτίας θα χορηγηθούν τα  Δελτία Μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής  Μεταφοράς για τα ΑΜΕΑ βάσει  της Εγκυκλίου  «Χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑΜΕΑ» έτους 2015, Δ24Α/ΓΠ58156/1009/14-12-2015 (ΑΔΑ:ΨΒ5Κ465Θ1Ω-ΝΨΡ) του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
      Το μέτρο αυτό στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θα ξεκινήσει  από  την 18η  Δεκεμβρίου έως την 31η Ιανουαρίου  2016.
      Οι δικαιούχοι των Δελτίων Μετακίνησης μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τη Διεύθυνση  Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας (Διοικητήριο –Φίλωνος 35-39, Λιβαδειά)  με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών  και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του νομού μας.  
«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις κοινωνικές δομές του Νομού μας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών μας και στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους συνανθρώπους μας και στις ευπαθείς ομάδες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσής τους», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα: Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου ο «Γύρος Καδμείας 2015»

Ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας διοργανώνει αγώνα τρεξίματος, καλώντας κατοίκους και επισκέπτες να δηλώσουν συμμετοχή για να αποχαιρετήσουν μέσα στην ενέργεια και την ευεξία τον χρόνο που φεύγει.

Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 27 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι.
Διαβάστε Περισσότερα »

Το Θεατρικό Εργαστήρι Μικρασιατών Θήβας σε Οινόφυτα και Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης

Το Θεατρικό Εργαστήρι Μικρασιατών Θήβας ταξιδεύει εκτός Θήβας και παρουσιάζει το παραμύθι της Λεμονιάς Κουτσοβασίλη « Το Χριστουγεννιάτικο γράμμα που έχασε το δρόμο » σε μουσική και στίχους Σταμάτη Μπρίκα, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 στις 18:00 στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας στα Οινόφυτα  και την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λυκόβρυσης-Πεύκης μετά από πρόσκληση του Κ.Ε.Δ. και του ΠΕ.Α.Π. του Δήμου και του Συλλόγου Μικρασιατών «ΙΩΝΊΑ» Λυκόβρυσης-Πεύκης.

«Ένα Χριστουγεννιάτικο γράμμα που … πρέπει να βρει το δρόμο του, μια ειρηνική χώρα, ένας σοφός δήμαρχος και ένας καλός λύκος με μια σπουδαία αποστολή!
Θα καταφέρει ο ήρωας να βρει το θάρρος για να ξεπεράσει τα εμπόδια; Θα νικήσει τους φόβους του; Όταν οι καλοί φίλοι στηρίζουν ο ένας τον άλλο … γίνονται τα μεγαλύτερα θαύματα!»

Ένα παραμύθι για τη δυσκολία της προσπάθειας, για τη δύναμη και το θάρρος, για την αγάπη και την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την διαφορετικότητα.                       Ένα παραμύθι για παιδιά και γονείς.

Παίζουν: Αγνή Ασημάκη Γιάννης Δελβενακιώτης Λεμονιά Κουστοβασίλη Σταμάτης Μπρίκας Ελένη Τζούμαρη Όλγα Τσιμπίδα Ηλίας Τσώλης Νίκος Τριανταφύλλου Και ο Άγιος Βασίλης

Σκηνικά :  Λένα Αγαπάκη-Αναδιώτη


Διαβάστε Περισσότερα »

«Φουσκωμένες» ασφαλιστικές εισφορές 650.000 αγροτών -Ολες οι αυξήσεις

«Φουσκωμένες» θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους 650.000 αγρότες με τις αυξήσεις να κυμαίνονται από 15 έως και 42 ευρώ τον μήνα.

Οι αγρότες θα δουν τις εισφορές να αυξάνονται από φέτος και μέχρι το 2018 έτσι ώστε να φτάσουν στα επίπεδα του ΙΚΑ, δηλαδή στο 20%, ενώ σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, θα συνδεθούν με το εισόδημα.
iefimerida.gr
Αναλυτικά οι εισφορές βάσει της ασφαλιστικής κλάσης




Διαβάστε Περισσότερα »

Πως έπαιρναν τα παλιά χρόνια τον καφέ τους στη Θήβα οι «αριστοκράτες» του φλιτζανιού

ImageHandler

Αισχροκέρδεια και νεοπλουτισμός πηγαίνουν πάντα χέρι-χέρι. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νεόπλουτου είναι και η άκρατη επίδειξη που, τις πιο πολλές φορές, αγγίζει τη γελοιότητα. Απολαύστε τι έγινε στη Θήβα του 1928!

«Στη Θήβα έχει δημιουργηθή μεταπολεμικώς μια νέα και πολύ πρωτότυπος αριστοκρατία, η οποία δεν μπορεί να ονομασθή αλλοιώς: Είνε η αριστοκρατία του… φλυτζανιού. Μου είνε απολύτως αδύνατον να εξηγήσω τι ακριβώς σημαίνει αυτό, χωρίς να εξιστορήσω πως έμαθα την ύπαρξή της.

Κάθε πρωί που βγαινα σε κάποιο από τα καφενεία της δροσερής οδού Επαμεινώνδα να πάρω κάτι, άκουα τα γκαρσόνια δεξιά και αριστερά μου να φωνάζουν από καιρού εις καιρόν:
-Έναν βαρύυυνν γλυκόοον του κυρ-Μιχάλη! Στο δικόοο του!
Ή ως εξής:
-Έναν μέτριον βραστόοοον του κυρ-Θανάση! Στο δικόοο του!
Εσκανδαλίστικα. Τι είνε πάλι αυτό «το δικό» τους; Διότι δεν είνε ένας∙ ούτε δύο ούτε τρεις. Είνε κάμποσοι όλοι αυτοί των οποίων η παραγγελία του καφέ συνοδεύεται στερεοτύπως κάθε φορά με την αινιγματικήν αυτήν δια τους αμυήτους ουράν. Επί τέλους απηυθύνθην σ’ ένα γκαρσόνι.
-Διαφώτισέ με, παιδί μου, ποιο είνε αυτό «το δικό» τους;
-Το φλυτζάνι τους, μου απήντησε.
-Τους τώχετε σημαδέψη;
-Όχι δεν είνε από το κατάστημα. Άπαξ το φέρνουν από το σπίτι τους, επί τούτου, το οποίον τους σερβέρνουμε μ’ αυτό!
-Το κάνουν από φόβο καμμιάς αρρώστειας;
-Δεν τους παρατάς! Είνε μέγκλα (σ.σ. λαϊκή παράφραση της ετικέτας «made in England». Σήμαινε κάτι σαν «κυριλέ».).
-Μέγκλα;

Βεβαίως μέγκλα, καθ’ ότι δεν θέλουν το φλυντζάνι το οποίον πίνει όλος ο κόσμος!
Άπαξ πληροφορηθείς τοιουτοτρόπως περί της μέγκλας απεφάσισα να την παρακολουθήσω. Αυτοί που έχουν «το δικό» τους δεν έχουν διάβολε μόνον αυτό! Έχουν και τον τρόπο τους. Δεν είνε διόλου κοινοί τύποι. Είνε άνθρωποι καθώς πρέπει, νοικοκυραίοι, σοβαροί, εργατικοί, μεγάλοι άρχοντες των πεπονιών και των καρπουζιών των αγρών και των μπεζαχτάδων, αγαθώτατοι κατά τ’ άλλα, που έχουν όμως αυτή την αρχέγονη και κοινή αδυναμία να μην είνε «όπως όλος ο κόσμος».
Εκέρδισαν με τον ιδρώτα του προσώπου των μερικά χρήματα. Εννοούν γι’ αυτό να ξεχωρίσουν από τον πλησίον. Αλλά με ποιον τρόπο: … Εδώ οι νέοι πλούσιοι των Θηβών βρέθηκαν σε δυσκολία. Πώς να διακριθούν, πώς να ξεχωρίσουν σε μία πόλη που είνε αδύνατον να κάμετε κάτι ανέφικτον από υλικής απόψεως για το διπλανό σας; Στις μικρές πόλεις οι άνθρωποι τηγανίζονται στο ίδιο τηγάνι σαν μαρίδες καλά κολλημένες ουρά με ουρά. Κάποιος είχεν ένα πρωί την έμπνευσιν του ιδιαιτέρου φλυντζανιού! Εκουβάλησεν από το σπίτι του κι ενεπιστεύθη στον καφετζή ένα κομψό, φαρφουρένιο φλυντζάνι.
-Τα φλυντζάνια σου, μάστορη δεν είνε για μένα. Είνε για τα πανηγύρια. Πάρε αυτό για να μου φέρνης τον καφέ μου!

Ο άνθρωπος αυτός έλυσε μ’ έναν απλό τρόπο το πρόβλημα των κοινωνικών διακρίσεων! Εδημιούργησε τα οικόσημα της εγχωρίου αριστοκρατίας. Δεν έχετε παρά να κυττάζετε σε τι φλυντζάνι πίνει ο πλαγινός σας για να τον κατατάξετε ασφαλώς. Θα ιδήτε φλυντζάνια διαφόρων ειδών, σεβδαλίδικα, μερακλήδικα, χαμηλά, ψηλότερα, με χρυσές ή χρωματιστές γιρλάνδες και πλάι τον αγαθό Θηβαίο να ποζάρη με καμάρι τρικούβερτο…
Θρηνώ από τώρα τα γκαρσόνια που θα είνε υποχρεωμένα να έχουν την μνήμην του Ναπολέοντος για να μην μπερδεύουν τα φλυντζάνια της πελατείας. Αν δεν φροντίσουν να καταρτίσουν φλυντζανοθήκες με ειδικά ευρετήρια θα τρελλαθούν.»
(«Έθνος» υπογράφει ο «Φορτούνιο»)

exeisminima.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

"Ο Σκρουτζ της Χαιρώνειας" απο το ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς


 Τη Δευτέρα 21Δεκεμβρίου 2015 και ώρα10 το πρωί από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Λιβαδειάς στο χώρο του σχολείου η χριστουγεννιάτικη γιορτή με τη θεατρική παράσταση " Ο Σκρουτζ της Χαιρώνειας!"


Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10 το πρωί,
θα γίνει στο χώρο του σχολείου η χριστουγεννιάτικη γιορτή.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ετοίμασαν, με περίσσιο μεράκι, γι' αυτή τη μέρα τη θεατρική παράσταση "Ο Σκρουτζ της Χαιρώνειας", μία διασκευή του παιδικού μυθιστορήματος «Μία Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του διάσημου Άγγλου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς.

Την διασκευή του έργου και την όλη ευθύνη προετοιμασίας της γιορτής έχει η Φιλόλογος του σχολείου κα Αλεξάνδρα Καψάλη, σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς του ΕΕΕΕΚ Λιβαδειάς.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΙΚΗ ΣΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!



Εδω και λίγο και καιρό μια φωτιά που σιγοκαίει στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας φαίνεται ότι θα γιγαντωθεί. Οι εργάτες στο εργοστάσιο της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -συμφερόντων ομίλου ΜΥΤΙΛΙΝΑΊΟΥ- μέσα από μαζικές συνελεύσεις και αποφάσεις μεγάλης πλειοψηφίας υψώνουν ανάστημα μπροστά στον εγχώριο μεγαλοκαρχαρία-κεφαλαιοκράτη.

Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνέλευση με ιστορικά μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων που αποφάσισαν να θέσουν αιτήματα διεκδίκησης, αυξήσεων στην εταιρεία. Εδω να σημειώσουμε πως όσα επιδόματα και να τους δίνει η εταιρεία οι αντίξοες, ανθυγιεινές συνθήκες στο εργοστάσιο παραμένουν.

Στις διαπραγματεύσεις η εταιρεία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Μιας και αντί να συζητήσει με τους εργαζόμενους την περίπτωση κάποιας αύξησης – βελτίωσης της ζωής των εργατών αντιπρότεινε εκδικητικά μειώσεις που φθάνουν το 15%, κουπόνια σίτισης ως αντίβαρο στη μείωση του μισθού των συμβασιούχων κ.α ! Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του κεφαλαίου όπου στα κέρδη τα θέλει όλα δικά του ενώ στην χασούρα θέλει «συνεργάτες». Αποτελεί καθαρά ταξική επιλογή της εργοδοσίας η οποία έχοντας ως εφόδια τη πολιτική που ασκεί  η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΕΕ και το Κεφάλαιο, επιδιώκει τη κρίση να τη πληρώσει και σε αυτή τη περίπτωση ο κόσμος της εργασίας..

Στην πρόταση αυτή η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων  σήμερα έδειξε τα ταξικά της αντανακλαστικά. Ξεπερνώντας το κλίμα τρομοκρατίας και ανασφάλειας που καλλιεργούσε η εργοδοσία.  Σε μια εξίσου μαζική συνέλευση που το συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ της συνέχισης και όξυνσης των κινητοποιήσεων δίνει το στίγμα.

Ο δρόμος του αγώνα για αξιοπρέπεια και ζωή στις πύλες της φωτιάς θα είναι  σίγουρα δύσκολος. Οι εργάτες όμως του αλουμινίου δείχνουν να σηκώνουν ανάστημα αντίστασης. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  Βοιωτίας στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα που ξεκινά. Καλούμε όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους και τη νεολαία της περιοχής να σταθούν δίπλα στους μαχόμενους εργάτες ως τη νίκη και τη δικαίωση τους.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την Κωπαΐδα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Για την Κωπαΐδα.
Η μεταφορά της αρμοδιότητας στην Περιφέρεια για τη λειτουργία και διαχείριση των υδατικών πόρων του κάμπου της Κωπαΐδας, χωρίς όμως να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και υλικοί πόροι για να μπορέσει να ανταποκριθεί, συνέπεσε με τεράστια προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων σε χιλιάδες στρέμματα (πάνω από 100.000 στρεμμ.) και την ολοσχερή καταστροφή καλλιεργειών.
Τα προβλήματα έλλειψης συντήρησης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης αποστραγγιστι-κών – αντιπλημμυρικών έργων από τον Οργανισμό Κωπαΐδας (πριν η αρμοδιότητα μεταφερθεί στην Περιφέρεια) και οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομής στον κάμπο, φάνηκαν με τις πρόσφατες μεγάλες και έντονες βροχοπτώσεις και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν.
Προκύπτει λοιπόν άμεσα η ανάγκη για:
1.    Άμεση χρηματοδότηση από κονδύλια του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότη-σης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων και των καταστροφών με έργα υποδομής .
2.    Άμεση αποζημίωση των παραγωγών για το σύνολο της καταστροφής της παραγωγής τους
Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι της Περιφέρειας Στερεάς δεν επιτρέπουν τον προγραμματισμό των άμεσων παρεμβάσεων που απαιτούνται σήμερα για να μην επαναληφθούν τέτοιου μεγέθους καταστροφές, όπως είναι αδιανόητο να υπάρξουν πρόσθετα τέλη – χαράτσια για αντιπλημμυρικά έργα στους αγρότες καλλιεργητές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι καταχρεωμένοι!
Αναδεικνύεται λοιπόν η αναγκαιότητα για ουσιαστική και επαρκή χρηματοδότηση έργων υποδομής, στα οποία να περιλαμβάνονται και έργα άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου με κλειστούς αγωγούς για τη μείωση του κόστους παραγωγής των καλλιεργειών, αλλά και την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων της περιοχής, με βάση μελέτες που υπάρχουν και που μπορούν να ενταχθούν σε ορισμένα προγράμματα και κυρίως χωρίς την ιδιωτικοποίηση τέτοιων έργων και υπηρεσιών με οποιαδήποτε μορφή (αναπτυξιακή εταιρεία ή ΝΠΙΔ), αλλά να είναι δημόσιου χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα η πεδιάδα Κωπαΐδας ως υψηλής παραγωγικότητας δεν θα πρέπει να αλλάξει η χρήση γης, αλλά να αξιοποιείται για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.
Σε αυτή την βάση καλούμε το περιφερειακό συμβούλιο να τοποθετηθεί.
Το καλούμε, επίσης, να μην σπεύσει να βεβαιώσει στην εφορία τα χρέη των αγροτών στην ΔΕΗ, γιατί έτσι θα δημιουργήσει νέες δυσκολίες στους μικρομεσαίους αγρότες στο να συνεχίσουν την καλλιεργητική τους δραστηριότητα….. Θα βοηθήσει να παραδοθούν τα  χωράφια τους στους μεγαλοαγρότες και στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
16/12/15
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
                                                                                          ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
                                                                                                    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Επιδεινώνεται ο καιρός, πέφτει η θερμοκρασία -Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Βροχή ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Ανεμοι βόρειοι 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαιο και πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

    Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 400 μέτρα). Ο καιρός θα παρουσιάσει βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -1(μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στη νότια Πελοπόννησο.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στα βόρεια: πάνω από τα 500 μέτρα και στα νότια: πάνω τα 800 μέτρα ). Βαθμιαία βελτίωση στα βόρεια από το βράδυ.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια πιθανώς πρόσκαιρες καταιγίδες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα Δωδεκάνησα όπου θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: βόρειοι, βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 800 μέτρα).
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 07 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 έως 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

καιρός: νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και τοπικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά-ημιορεινα (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 400 μέτρα), βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 05 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΧΕΝ ΘΗΒΑΣ



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ