Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Πλαστικό χρήμα - αφορολόγητο: Από τον Αύγουστο το σχέδιο. Πώς θα εφαρμοστεί

Τον Αύγουστο τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των φορολογουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον μεθεπόμενο μήνα αρκετές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως όσοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τερματικά χρέωσης καρτών (POS).

Από την άλλη, οι πελάτες εφόσον επιθυμούν θα πληρώνουν μέσω της χρεωστικής ή της πιστωτικής τους κάρτας. Βέβαια, οι φορολογούμενοι, για να έχουν την έκπτωση φόρου (από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση), θα πρέπει να συλλέγουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.

Το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνει κάθε φορολογούμενος θα εξαρτάται από το δηλούμενο εισόδημα, αναφέρει η Καθημερινή. Δηλαδή για εισόδημα 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%, ενώ για εισόδημα 40.000 ευρώ η εφορία θα ζητάει σε αποδείξεις το 30% της δαπάνης με τη χρήση καρτών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

1. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Από την 1η Αυγούστου η εφορία θα κάνει δεκτές μόνον όσες αποδείξεις προέρχονται από συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking). Ειδικά για το 2016 θα γίνουν αποδεκτές από την εφορία και οι αποδείξεις του α΄ εξαμήνου του έτους που καταβλήθηκαν με μετρητά.

2. Από το 2017, για να έχει κάποιος το όφελος του αφορολόγητου ορίου, θα πρέπει οι συναλλαγές του να έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

3. Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολογήτου που ισχύουν σήμερα –8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω– θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους.

Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.

4. Στο σχέδιο νόμου θα προστεθεί διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται τα κίνητρα στους φορολογουμένους, με στόχο να επεκταθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος. Τα κίνητρα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση από τον υπουργό Οικονομικών και θα προβλέπουν κληρώσεις δώρων (αυτοκίνητα, ταξίδια κ.λπ.), καθώς και ακινήτων.

5. Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.

6. Μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, γιατροί, δικηγόροι και τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS. Επίσης, όλες οι νέες επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

Στο μεταξύ, μαζί με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για τη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων θα προστεθούν διατάξεις για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν κίνητρα για την αποπληρωμή του φόρου που θα προκύψει, χωρίς, ωστόσο, να προβλέπεται η μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, καθώς και των ποινικών ευθυνών.

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα »

70χρονος "καρφώθηκε" σε δένδρο και σκοτώθηκε

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη Φωκίδα
                                          

Σήμερα (19-06-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην 37η χ/θ της επαρχιακής οδού Άμφισσας – Λιδορικίου στη Φωκίδα, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 70χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε παρακείμενο δένδρο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του.
     
Ενεργείται προανάκριση, από το Αστυνομικό Τμήμα Λιδορικίου, για τον προσδιορισμό των συνθηκών του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι νέοι προτιμούν τα social media για την ενημέρωσή τους



    Σύμφωνα με νέα έρευνα του Reuters, τα social media ξεπερνούν και αντικαθιστούν τον ρόλο της τηλεόρασης.


Τα Κοινωνικά Μέσα Μαζικής Δικτύωσης φαίνεται πως προτιμούν πλέον οι νέοι για να ενημερωθούν καθημερινά για την... επικαιρότητα και τις ειδήσεις που απασχολούν.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα social media ξεπερνούν και αντικαθιστούν τον ρόλο της τηλεόρασης.

Το 28% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι προτιμούν τα social media για την ενημέρωσή τους, ενώ το 24% αυτών αροτιμά την τηλεόραση.

Η νέα έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο του Reuters για τη μελέτη της Δημοσιογραφικής Έρευνας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 51% των ανθρώπων με απευθείας πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποιεί τα social media για να ενημερωθεί.

Φαίνεται πως η ολοένα αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων για την πρόσβαση στην είδηση υπονομεύει τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές από τον ΟΓΑ

Σε περίπου 360.000 (358.300) δικαιούχους θα προσφέρει φέτος δωρεάν διακοπές, εκδρομές, εισιτήρια θεάτρων, βιβλία, χρηματικά βοηθήματα αλλά και σεμινάρια, ο ΟΓΑ. Αυτό προβλέπει ΚΥΑ του αναπληρωτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα:

– Στο πρόγραμμα επιδοτούμενου κοινωνικού τουρισμού πενήντα εννέα χιλιάδες (59.000) άτομα εκ των οποίων: α) πενήντα πέντε χιλιάδες (55.000) άτομα να πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις), β) τέσσερις χιλιάδες (4.000) συνταξιούχοι, να πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) και μέχρι πέντε (5) απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού.

– Στο εκδρομικό πρόγραμμα τριάντα επτά χιλιάδες (37.000) άτομα εκ των οποίων δώδεκα χιλιάδες (12.000) να πραγματοποιήσουν 3ήμερες εκδρομές, και εικοσιπέντε χιλιάδες( 25.000) μονοήμερες εκδρομές.

– Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρων εξήντα έξι χιλιάδες (66.000) άτομα.

– Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιάδες (175.000) άτομα να προμηθευτούν δωρεάν βιβλία της επιλογής τους, από τα συμβεβλημένα με τον Λ.Α.Ε./ ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους.

– Στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες χίλια τριακόσια (1.300) άτομα.

– Επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών είκοσι χιλιάδες (20.000) άτομα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στοιχεία του ΓΕΕΘΑ για τους 2.198 πρόσφυγες σε Ριτσώνα και Μαλακάσα

 Σε δυο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της ''καθεαυτού'' Ανατολής Στερεάς Ελλάδας  λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων που είναι και συγχρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευθύνη λειτουργίας τους έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ΅Πρόκειται για εγκαταστάσεις στην Ριτσώνας (ανήκει στο Δήμο Χαλκίδας) και στην Μαλακάσα της βόρειας Αττικής, ουσιαστικά κοντά στα σύνορα με την Βοιωτία.
Συγχρηματοδότηση με ΕΕ
Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις για την διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης το ΓΕΕΘΑ λειτουργεί δεκάδες δομές σε όλη την Ελλάδα- αρκετά από αυτά είναι συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.,Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ της 17ης Ιουνίου στην Ριτσώνα διαμένουν 800 πρόσφυγες και σε εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο Γερακίνη στην Μαλακάσα 1.398 με την σίτισή τους να την παρεχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Ιατρική κάλυψη

Το ΓΕΕΘΑ αναφέρει στον σχετικό πίνακα ότι την ιατρική κάλυψη στην μεν Ριτσώνα την παρεχουν μέλη ΜΚΟ, στην δε Μαλακάσα 1 Ιατρός και 1 Νοσηλευτής του Στρατού Ξηράς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχρηματοδοτεί  τις δομές αυτές - όπως και άλλες στην Ελλάδα- μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης & Ένταξης της Ε.Ε. (AMIF).
Στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ έχουν αναρτηθεί για την Ριτσώνα και την Μαλακάσα  φωτογραφίες των εγκαταστάσεων φιλοξενίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

" Μουσικές Συνευρέσεις" από το ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ

Το Τροφώνιο Ωδείο  συμμετέχει και υποστηρίζει το Τετραήμερο εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λιβαδειά. 
Σας  προσκαλεί σε όλες τις εκδηλώσεις από  τις 20 - 23 Ιουνίου  στην υπαίθρια σκηνή στον πεζόδρομο μπροστά από το Αrt cafe Αστραδενή,
Την  ημέρα της Ευρωπαϊκής γιορτής της Μουσικής την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ διοργανώνει  συναυλία με τίτλο "Μουσικές  συνευρέσεις" .
Οι μαθητές, καθηγητές και συνεργάτες του Τροφώνιου Ωδείου θα σας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με body Percussion, φωνές , πιάνο, έγχορδα και πνευστά
με  μουσικές instrumental και τραγούδια  από την Ευρώπη του ’30 έως σήμερα.

Αναλυτικά
Συμμετέχουν οι:
πιάνο, τραγούδι : ΑΡΗΣ ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ                                             
τραγούδι, καχόν, κρουστά : ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΑΤΣΗ                                 
τραγούδι,κείμενα : ΑΝΝΑ ΜΟΥΖΑΚΗ


Σύνολο BODY PERCUSSION & σαξόφωνο: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΒΑΣ

φλάουτο: ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΘΟΔΩΡΟΥ
βιολί: ΡΕΓΓΙΝΑ ΣΑΡΟΥΝ
βιολί : ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
τρομπέτα: ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΑΝΙΔΑΣ
κιθάρα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΤΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ