Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Tα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Παραμορφωμένα πρόσωπα, τυφλώσεις, στραγγαλισμοί και θάνατοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας



Οι τραυματισμοί, οι μηχανορραφίες και οι αποζημιώχσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Για την πυγμαχία, την πάλη και το παγκράτιο, υπήρχε και νομική κάλυψη αν ο ηττημένος έχανε τη ζωή του

Σε ορισμένα αγωνίσματα των Ολυμπιακών αγώνων κάποιοι αθλητές τραυματίζονταν βαριά, έμεναν ανάπηροι ή ακόμη πέθαιναν. Κι ενώ στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων υπήρχαν βαρύτατες τιμωρίες για κάθε περίπτωση άσκηση βίας, τραυματισμού ή θανάτωσης ατόμων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες πολλές φορές, όχι μόνο δεν τιμωρούνταν αυτός που τραυμάτιζε ή και σκότωνε τον αντίπαλό του, αλλά αντίθετα σε αρκετές περιπτώσεις επιβραβεύονταν.

Αναφερόμαστε κυρίως σε τρία βαρέα αθλήματα, όπως οι ίδιοι οι αρχαίοι συγγραφείς ονομάζουν την πάλη, την πυγμαχία και το παγκράτιο, τα οποία ήταν ιδιαίτερα βίαια, καθώς ουσιαστικά δεν υπήρχαν κανονισμοί για την προφύλαξη της ακεραιότητας των αθλητών.

Μάλιστα στην περίπτωση που κάποιος φόνευε στη διάρκεια του αγώνα τον αντίπαλό του είχε νομοθετική κάλυψη. Ο μεγάλος ρήτορας της αρχαιότητας Δημοσθένης υπογραμμίζει ότι ο νομοθέτης θεωρεί ουσιαστικά αθώο τον αθλητή που φονεύει έναν συναθλητή του στη διάρκεια ενός αγώνα, καθώς η ευθύνη δεν βαραίνει τον δράστη, αλλά το θύμα το οποίο δεν είχε την κατάλληλη φυσική κατάσταση ώστε να υπομείνει π.χ. τα χτυπήματα στην πάλη, την πυγμαχία ή το παγκράτιο.

Παραμορφωμένα πρόσωπα, κατάγματα, συντριβή οστών, τυφλώσεις, στραγγαλισμοί και θάνατοι ήταν τα αποτελέσματα πολλών αγώνων και μάλιστα με την ανοχή των ελλανοδικών και των θεατών.


Πάλη

Στην πάλη, που ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα αγωνίσματα στην αρχαία Ελλάδα, δεν επιτρέπονταν οι λαβές στα γεννητικά όργανα, το δάγκωμα, καθώς και να χώνουν οι αθλητές τα δάχτυλα στα μάτια του αντιπάλου. Έτσι καθώς δεν υπήρχαν περιοριστικές διατάξεις για την προστασία της ζωής και της αρτιμέλειας των αθλητών, επιτρέπονταν το στραμπούληγμα των δακτύλων, το σφίξιμο του αντιπάλου, η λαβή στη μέση και στο λαιμό με τα δύο χέρια, η οποία κάποιες φορές κατέληγε στο στραγγαλισμό του αντιπάλου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το αγώνισμα της πυγμαχίας έχει θεϊκή προέλευση. Εμπνευστής του αγωνίσματος θεωρείται ο Απόλλων, ο οποίος  σε αγώνα πυγμαχίας φόνευσε τον Φόρβαντα, που ήταν βασιλόπουλο και άριστος πυγμάχος, γιατί είχε την αλαζονεία να αντιμετωπίσει τον θεό. Ο Λήμνιος σοφιστής Φιλόστρατος περιγράφει τον εξοπλισμό των πυγμάχων: «Χρησιμοποιούν δέρμα από  καλοθρεμμένα βόδια και φτιάχνουν πυγμαχικούς ιμάντες που καλύπτουν όλη τη γροθιά και καταφέρνουν δυνατά χτυπήματα στον αντίπαλό».

Βεβαίως δεν αναφερόμαστε στους αγώνες των ρωμαϊκών χρόνων, στη διάρκεια των οποίων οι πυγμάχοι αντί για ιμάντες χρησιμοποιούν γάντια ενισχυμένα με μεταλλικά σφαιρίδια από σίδερο και μολύβι. Αν ένας αγώνας καθυστερούσε να λήξει, τότε οι ελλανοδίκες επέβαλλαν την ανταλλαγή χτυπημάτων, να χτυπάει δηλαδή μία φορά ο ένας αθλητής και μια φορά ο άλλος, χωρίς κανένας από τους δυο να αμύνεται.

Η βιαιότητα των χτυπημάτων παραμόρφωνε τα πρόσωπα των δύο αθλητών, ενώ συχνά ήταν τα βαριά κατάγματα, η εξόρυξη των ματιών, η θραύση του κρανίου και ενίοτε ο θάνατος. Σ’ ένα επίγραμμα του ο Λουκίλιος ο Ρωμαίος, σατιρικός ποιητής που έζησε τον 20 αιώνα π.Χ. και που ήταν γνώστης της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, αναφερόμενος σ’έναν πυγμάχο γράφει: «Είχε μύτη, σαγόνι, φρύδια, βλέφαρα και στην πυγμαχία τα έχασε όλα».
 mixanitouxronou.gr
 

Παγκράτιο

Το παγκράτιο, το οποίο σύμφωνα με το Φιλόστρατο ήταν πρώτο στις προτιμήσεις των θεατών, ήταν συνδυασμός πυγμαχίας και πάλης και ονομαζόταν «παμμαχία»  δηλαδή σύγκρουση με όλα τα μέσα. Κι εδώ επιτρέπονταν όλα τα χτυπήματα, τα οποία ενθαρρύνονταν και από τους θεατές. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιος αθλητής στραγγαλίστηκε ή στην καλύτερη περίπτωση έμεινε ανάπηρος από τις συντριπτικές λαβές.

Σύμφωνα με το Φιλόστρατο, απαγορευόταν το δάγκωμα και το «ξέσκισμα με τα νύχια», επιτρέπονταν όμως το «πήδημα πάνω στον αντίπαλο» η εξάρθρωση των χεριών και τον ποδιών του αντιπάλου, το «χτύπημα με κεφάλια». Ο αθλητής είχε το δικαίωμα να ρίχνει κάτω τον αντίπαλο του, να κάθεται πάνω του, να του εφαρμόζει λαβή στο λαιμό και τελικά να τον πνίγει.

Στα παραπάνω αγωνίσματα δεν συμμετείχαν μόνον οι άνδρες, αλλά και τα παιδιά και οι έφηβοι. Στην 37η Ολυμπιάδα (635 π.Χ. εισήχθη η πάλη παίδων, στην 41η η πυγμή παίδων (πυγμαχία) και στην 145η Ολυμπιάδα 9200 π.Χ.) το παγκράτιο παίδων.








Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού-Ερχονται καταιγίδες και χαλάζι

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά η ΕΜΥ προειδοποιεί για καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες και ημέρες.
   Αρχικά θα επηρεαστούν Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία - Την Κυριακή η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε Ιόνιο, δυτική Στερεά και Θεσσαλία
Έκακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά το χαλάζι και τους θυελλώδεις ανέμους για τις επόμενες 72 ώρες.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από το απόγευμα του Σαββάτου σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.

Την Κυριακή τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε Ιόνιο, κεντρική Μακεδονία, δυτική Στερεά και Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα σε όλες τις παραπάνω περιοχές καθώς θα χρειαστεί να φτάσουμε στην Τρίτη προκειμένου να εξασφθενήσουν και αυτό θα συμβεί από αργά το απόγευμα εκείνης της ημέρας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Όλα έτοιμα για τον τελικό του 12ου Τουρνουά 6Χ6 στην Αλίαρτο

Λίγες ώρες απομένουν για τον  τελικό του 12ου Τουρνουά 6Χ6 που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Αλίαρτο.














Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε θανατηφόρα τροχαία τον Ιούλιο στη Στερεά

 Μηνιαίος απολογισμός σε θέματα Οδικής Ασφάλειας
Συνολικά βεβαιώθηκαν (6.880) παραβάσεις, μεταξύ των οποίων (1.106) για υπερβολική ταχύτητα, (491) για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, καθώς και (147) για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας, δημοσιεύει συγκεντρωτικά - συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον μήνα Ιούλιο του 2016, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

α. Τροχαία Ατυχήματα   
Στην εδαφική αρμοδιότητα των Νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, σημειώθηκαν (52) τροχαία ατυχήματα (έναντι 45 το 2015). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

•    5 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (έναντι 6 το 2015)
•    3 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό (έναντι 6 το 2015)
•    44 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό (έναντι 33 το 2015)
Από τα τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των ανωτέρω Νομών, καταγράφηκαν συνολικά (75) παθόντες (έναντι 64 το 2015). Ειδικότερα καταγράφηκαν:
    5 νεκροί (έναντι 6 το 2015)
    3 σοβαρά τραυματίες (έναντι 9 το 2015)
    67 ελαφρά τραυματίες (έναντι 49 το 2015)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

•    Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
•    H παραβίαση προτεραιότητας
•    Η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
•    Η παραβίαση της σήμανσης
•    Η υπερβολική ταχύτητα

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.   
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, τον μήνα Ιούλιο του 2016 βεβαιώθηκαν συνολικά (6.880) παραβάσεις ως ακολούθως:

      1.106  για υπερβολική ταχύτητα
         147  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
           78  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
         162  για μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
         329  για μη χρήση προστατευτικού κράνους κατά την οδήγηση
           50  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
           25  για αντικανονικό προσπέρασμα
           45  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
           10  για αντικανονικούς ελιγμούς
             8  για παραβίαση προτεραιότητας
         322  για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων
           86  για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
           21  για φθαρμένα ελαστικά
         592  για παράνομες σταθμεύσεις
      3.899  λοιπές παραβάσεις
γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα της ασφαλούς οδήγησης και της οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
•    Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
•    Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
•    Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
•    Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
•    Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
•    Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
•    Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
•    Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
•    Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
•    Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
•    Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
•    Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
•    Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής παιδείας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επτά συλλήψεις για ναρκωτικά σε Βοιωτία και Εύβοια

Συνελήφθησαν επτά (7) άτομα σε περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας, στο πλαίσιο συστηματικών αστυνομικών ελέγχων για τη καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών

Συνελήφθησαν, χθες (05-08-2016) σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας και της Βοιωτίας, στο πλαίσιο συστηματικών αστυνομικών ελέγχων, συνολικά επτά (7) άτομα, τα οποία κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Ευβοίας, συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, τέσσερις ημεδαποί και συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση δύο 25χρονοι και στη δεύτερη περίπτωση ένας 35χρονος και μία 29χρονη, στη κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, συνελήφθη χθες το πρωί στη Χαλκίδα, μία 57χρονη ημεδαπή, στη κατοχή της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (30) δισκία φαρμακευτικών σκευασμάτων, για την αγορά των οποίων απαιτείται ιατρική συνταγή.

Από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ευβοίας, συνελήφθη χθες το μεσημέρι στη Χαλκίδα, ένας 21χρονος αλλοδαπός, στη κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης.

Τέλος, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθη χθες το απόγευμα στο Σχηματάρι Βοιωτίας, ένας 29χρονος ημεδαπός, στη κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένας τρίφτης κάνναβης.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις αυτές είναι καθημερινές και αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σκοτώθηκε τα ξημερώματα 29χρονος στην Εύβοια

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Εύβοια                 


Σήμερα (06-08-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην 21η χ/θ της επαρχιακής οδού Αιδηψού – Λιχάδας στην Εύβοια, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 29χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Ενεργείται προανάκριση, από το Αστυνομικό Τμήμα Αιδηψού, για τον προσδιορισμό των συνθηκών του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πάνω απο 600 συλλήψεις τον Ιούλιο στη Στερεά

Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας


Κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουλίου του έτους 2016, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας: 

α. Συνελήφθησαν συνολικά εξακόσια δύο (602) άτομα και ειδικότερα:

•    Έξι (6) άτομα, για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, καθώς επίσης και για διάπραξη, κατά περίπτωση, ληστειών, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών.
•    Τέσσερα (4) άτομα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
•    Τρία (3) άτομα, για εμπορία ανθρώπων.
•    Είκοσι τρία (23) άτομα, για διάπραξη κλοπών, κλοπών – διαρρήξεων.
•    Εξήντα (60) άτομα, για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
•    Δύο (2) άτομα, για ανθρωποκτονίες από αμέλεια (εμπλοκή σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα).
•    Εξήντα τέσσερις (64) αλλοδαποί, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών).
•    Τριάντα ένα (31) άτομα, για καταδιωκτικά έγγραφα (εντάλματα σύλληψης, αποφάσεις δικαστηρίων κ.λ.π.).
•    Εκατόν πενήντα τέσσερα (154) άτομα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
•    Δεκατρία (13) άτομα, για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
•    Πέντε (5) άτομα, για απόπειρες κλοπών.
•    Δύο (2) άτομα, για παράβαση νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.
•    Είκοσι τέσσερα (24) άτομα, για παρεμπόριο.
•    Είκοσι (20) άτομα, κατά περίπτωση, για πρόκληση σωματικών βλαβών, εξύβριση και απειλή.
•    Εκατόν πέντε (105) άτομα, για λοιπά αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις του Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), παραβάσεις νομοθεσίας περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων κ.λ.π.).
•    Τρία (3) άτομα, για πλαστογραφία.
•    Ένα (1) άτομο, για παράνομη βία.
•    Δύο (2) άτομα, για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς.
•    Ένα (1) άτομο, για αποδοχή & διάθεση προϊόντων εγκλήματος.
•    Ένα (1) άτομο, για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων.
•    Πέντε (5) άτομα, για ενδοοικογενειακή βία.
•    Ένα (1) άτομο, για απείθεια.
•    Τρία (3) άτομα, για ψευδορκία.
•    Ένα (1) άτομο, για ψευδή καταμήνυση.
•    Έξι (6) άτομα, για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
•    Δύο (2) άτομα, για παράβαση νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων.
•    Ένα (1) άτομο, για ανυποταξία.
•    Δύο (2) άτομα, για παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή.
•    Τρία (3) άτομα, για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκων.
•    Πενήντα τέσσερα (54) άτομα, για επαιτεία.


β. Εξιχνιάσθηκαν ενδεικτικά:

•    Τέσσερις (4) υποθέσεις ληστειών.
•    Δύο (2) υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονιών.
•    Μία (1) υπόθεση εμπορίας ανθρώπων.
•    Εκατόν σαράντα επτά (147) κλοπές, κλοπές – διαρρήξεις.
•    Πενήντα μία (51) υποθέσεις ναρκωτικών.
•    Είκοσι τέσσερις (24) υποθέσεις του νόμου περί όπλων.
•    Τέσσερις (4) υποθέσεις απάτης.
•    Μία (1) υπόθεση αποπλάνησης παιδιών.
•    Τέσσερις (4) απόπειρες κλοπών.
•    Δύο (2) υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.
•    Μία (1) υπόθεση πλαστογραφίας.
•    Δύο (2) υποθέσεις υπεξαίρεσης.


γ. Εξαρθρώθηκαν:

•    Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, εγκληματική ομάδα ημεδαπών, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη ληστειών και κλοπών, σε διάφορες περιοχές της Θήβας Βοιωτίας (σχετικό το από 09-07-2016 Δελτίο Τύπου).
•    Από αστυνομικούς της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Βοιωτίας, συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός, μέλος εγκληματικής ομάδας, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας. Από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, εξιχνιάσθηκαν συνολικά (55) κλοπές - φθορές μετασχηματιστών (σχετικό το από 12-07-2016 Δελτίο Τύπου).

•    Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, συνελήφθη 25χρονος αλλοδαπός, «αρχηγικό» μέλος της ανωτέρω εγκληματικής ομάδας, που ενέχεται στη διάπραξη σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Αττικής. Εξιχνιάσθηκαν επιπλέον (54) περιπτώσεις κλοπών – φθορών μετασχηματιστών (σχετικό το από 23-07-2016 Δελτίο Τύπου).


δ. Κατασχέθηκαν ενδεικτικά:

•    Κάνναβη: (1) κιλό & (794,27) γραμμάρια
•    Ηρωίνη: (19,4) γραμμάρια
•    Κοκαΐνη: (3,2) γραμμάρια
•    Δενδρύλλια κάνναβης: 922
•    Ναρκωτικά δισκία: 50
•    Ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας: 2
•    Μεταλλικοί τρίφτες κάνναβης: 1
•    Κυνηγετικά όπλα: 12
•    Περίστροφα: 1
•    Πιστόλια κρότου: 1
•    Φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων: 92
•    Μαχαίρια – αυτοσχέδια μαχαίρια - σουβλιά: 18
•    Σιδερογροθιές - γκλοπ: 3
•    Αδασμολόγητος καπνός: (1) κιλό & (302) γραμμάρια
•    Λαθραία πακέτα τσιγάρων: 283
•    CD’S - DVD’S: 1.839
•    Πλαστά χαρτονομίσματα: 415€
•    Οχήματα: 3
•    Πλήθος κινητών τηλεφώνων
•    Διάφορα προϊόντα κλοπών (χάλκινα πηνία κ.α.)
•    Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
•    Διάφορα είδη παραεμπορίου

Επιπλέον στην Περιφέρεια των προαναφερόμενων Αστυνομικών Υπηρεσιών, βρέθηκαν συνολικά δεκατρία (11) κλεμμένα οχήματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Τι γιορτάζουμε

Μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης είναι η σημερινή καθώς η Εκκλησία μας τιμά το θαυμαστό γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού στο όρος Θαβώρ.

Η γιορτή είναι σταθερή πάντα στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Το γεγονός διασώζουν οι τρεις Ευαγγελιστές Ματθαίος (ιζ΄1-13), Μάρκος (θ΄ 2-12) και Λουκάς (θ΄28-36) και σύμφωνα με τις διηγήσεις ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη «κατ' ιδίαν» στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας.

Οι τρεις μαθητές μετά την ανάβαση έπεσαν να ξεκουραστούν. Μόλις ξύπνησαν αντίκρισαν κάτι αναπάντεχο- το πρόσωπο του Χριστού άστραφτε σαν τον ήλιο και τα ενδύματά του ήταν λευκά. Έτσι τους αποκαλύφθηκε η θεότητά Του «ως ηδύναντο» να κατανοήσουν. Δίπλα του εμφανίσθηκαν δύο κορυφαίοι Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μωϋσής και ο Ηλίας. Μάλιστα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι συγκεκριμένοι Προφήτες δεν πέθαναν σύμφωνα με τις Γραφές αλλά αναλήφθηκαν στους ουρανούς.


Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, ωστόσο μετά τα εγκαίνια του ομώνυμου ναού στο όρος Θαβώρ από την Αγία Ελένη η γιορτή έμεινε σταθερή στις 6 Αυγούστου. Κατά τη δεσποτική αυτή γιορτή καταλύεται η δεκαπενθήμερη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Στην καθ' ημάς παράδοση τιμάται ιδιαίτερα ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά αυτή την ημέρα ενώ στις εκκλησίες της χώρας προσφέρονται στους πιστούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς. Η μέρα αυτή είναι και η τελευταία των «δρίμων» των έξι πρώτων ημερών του μήνα, που σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες καθορίζουν και τον καιρό των υπολοίπων μηνών ανάλογα με την ημέρα (πχ. 1η μέρα Αυγούστου= καιρός Ιανουαρίου κ.ο.κ.). Σύμφωνα με τους θρύλους τις ημέρες αυτές ανεξιχνίαστες δυνάμεις κυριαρχούν στα ύδατα για αυτό και θεωρείται ότι δεν πρέπει κανείς να κολυμπά, δοξασία που συνδέεται πιθανόν με τα μελτέμια και τα μπουρίνια- μόνος τρόπος να εξουδετερωθούν είναι αν ρίξει κανείς ένα καρφί στο νερό προκειμένου να τις «καρφώσει».

Διαβάστε Περισσότερα »

Το πρώτο σχολικό λεωφορείο στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών

Για τα παιδιών των κρατούμενων γυναικών
  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος παρέδωσε στη φυλακή του Ελαιώνα ένα σχολικό λεωφορείο για τη μεταφορά των παιδιών των κρατούμενων μητέρων που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.Τα παιδιά αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν, όπως και τα παιδιά της ευρύτερης κοινότητας, στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδικού σταθμού της περιοχής. Ο Υπουργός εγκαινίασε και τον νέο χώρο παιδικού επισκεπτηρίου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη Φυλακή του Ελαιώνα για τα παιδιά των κρατουμένων που επισκέπτονται τις μητέρες τους στη φυλακή.
Σχολικό λεωφορείο για τη μεταφορά σε παιδικό σταθμό των παιδιών των κρατούμενων γυναικών παρέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος στη φυλακή Γυναικών Ελεώνα (Θηβών), συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη.

Τα παιδιά αυτά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «θα μπορούν να συμμετέχουν, όπως και τα παιδιά της ευρύτερης κοινότητας, στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του παιδικού σταθμού της περιοχής και έτσι επιδιώκεται διατήρηση της σχέσης τους με την ανοικτή κοινωνία, για όσο χρόνο οι κρατούμενες μητέρες τους ασκούν το δικαίωμά τους να τα έχουν μαζί τους».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει την περασμένη σχολική χρονιά στον παιδικό σταθμό του Αγίου Θωμά, στο δήμο Τανάγρας.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης εγκαινίασε και τον νέο χώρο παιδικού επισκεπτηρίου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη φυλακή γυναικών του Ελεώνα, για τα παιδιά των κρατουμένων που επισκέπτονται τις μητέρες τους στη φυλακή ή δέχονται επίσκεψη από τον πατέρα τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με τη δράση αυτή ενισχύονται οι οικογενειακοί δεσμοί των κρατουμένων με τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται χώρος βρεφονηπιακού σταθμού, όπου θα μπορούν να απασχολούνται τα παιδιά των κρατουμένων, έως δύο ετών».

Να σημειωθεί, ότι το «παιδικό επισκεπτήριο» της φυλακής του Ελεώνα είναι ο τρίτος χώρος αυτού του τύπου που τίθεται σε λειτουργία και εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης για φυλακές με ανθρώπινο χαρακτήρα. Με τη διατήρηση της επαφής γονέων -κρατουμένων και παιδιών σε «παιδικά δωμάτια βελτιώνονται οι δείκτες ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών, ενδυναμώνονται οι οικογενειακοί δεσμοί και τελικά μειώνονται οι αναπόδραστες αρνητικές συνέπειες του εγκλεισμού, ενώ με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η ομαλή κοινωνική και οικογενειακή επανένταξη του κρατούμενου και κατά συνέπεια μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής, δηλαδή υλοποιείται η αληθινή αντεγκληματική πολιτική».

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης απένειμε έπαινο και χρηματικό έπαθλο σε κρατούμενη που διακόσμησε το χώρο και επισκέφθηκε χώρους εργαστηρίων, το ΚΕΘΕΑ «Εν δράσει», τα ιατρεία καθώς και χώρους διαβίωσης των κρατουμένων, με τις οποίες συνομίλησε.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα, βουλευτής Αφροδίτη Σταμπουλή, ο βουλευτής Νίκος Θηβαίος και ο δήμαρχος Θηβαίων, Σπύρος Νικολάου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σοκ στην ελληνική αποστολή στο Ρίο – Δύο αθλητές ντοπαρισμένοι

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας.

Λίγες ώρες πριν αρχίσει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έπεσε... βόμβα στην ελληνική αποστολή. Και αυτό διότι δύο Ελληνες αθλητές έχουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το δείγμα Ελληνίδας κολυμβήτριας βγήκε θετικό και μέχρι την εξέταση του δεύτερου δείγματος δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί επίσημα το όνομα της από τις Αρχές. Αυτή θα ήταν η δεύτερη Ολυμπιακή συμμετοχή της 26χρονης, αλλά αύριο θα αναχωρήσει για την Ελλάδα μέσω Ρώμης.

Της ζητήθηκε μάλιστα να αποχωρήσει άμεσα από το Ολυμπιακό Χωριό και απόψε θα μείνει σε ξενοδοχείο λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο σχετικός έλεγχος φέρεται να έγινε πριν την αναχώρηση της από την Ελλάδα για το Ρίο, ενώ το αποτέλεσμά του έχει γνωστοποιηθεί φυσικά στον αρχηγό της αποστολής, Ισίδωρο Κούβελο.

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ

«To αρχηγείο της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας στο Ρίο, ανακοινώνει την ύπαρξη θετικού πρώτου δείγματος σε μέλος της αποστολής, κατά τη διάρκεια ελέγχου ντόπινγκ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου στην Αθήνα.

Η ΕΟΕ είχε ζητήσει τον έλεγχο όλων των Ελλήνων αθλητών που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το συγκεκριμένο μέλος έχει αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό».

Το δεύτερο θετικό δείγμα, αφορά μέλος της ελληνικής Παραολυμπιακής ομάδας, το οποίο όμως βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα, καθώς οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Και αν και το δεύτερο δείγμα του είναι θετικό δεν θα ταξιδέψει καν για την Βραζιλία.

Ντοπέ και ο Κύπριος Αντώνης Mαρτασίδης

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι ο αρσιβαρίστας Αντώνη Μαρτασίδης βρέθηκε «θετικός» σε έλεγχο εκτός αγώνων και τον απέσυρε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο έλεγχος αυτός έγινε από την ίδια την κυπριακή ομοσπονδία του αθλήματος την περασμένη εβδομάδα και οι ιθύνοντες στη Μεγαλόνησο αποφάσισαν να μην περιμένουν το δεύτερο δείγμα και να αποκλείσουν αυτόματα τον Μαρτασίδη από τη Βραζιλία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση: «Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) ανακοινώνει ότι έλαβε σήμερα ενημέρωση από την κυπριακή αρχή αντι-Ννόπινγκ (CyADA) ότι το αποτέλεσμα ελέγχου ντόπινγκ στον οποίο υποβλήθηκε ο αθλητής της άρσης βαρών, Αντώνης Μαρτασίδης, στις 25 Ιουλίου 2016, εκτός αγώνα, στην Αθήνα, έδωσε αντικανονικό αναλυτικό αποτέλεσμα, αφού στο δείγμα ούρων του εν λόγω αθλητή βρέθηκε ουσία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων.

Η ΚΟΕ είναι σε συνεχή επαφή με την κυπριακή αρχή αντι-ντόπινγκ για το θέμα και έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την άμεση ανάκληση της διαπίστευσης του αθλητή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ρίο 2016 και την επιστροφή του στην Κύπρο».


 
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ