Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Να γιατί οι Ολυμπιονίκες δαγκώνουν πάντα τα μετάλλιά τους...


Αν βλέπετε Ολυμπιακούς Αγώνες (που σίγουρα βλέπετε), θα έχετε παρατηρήσει ότι οι Ολυμπιονίκες έχουν την τάση να δαγκώνουν τα χρυσά μετάλλιά τους, όπως τα μικρά παιδιά, ένα αγαπημένο τους παιχνίδι. Τι κρύβεται όμως πίσω από...

αυτό το -ακόμη- ανεξήγητο φαινόμενο;
Όπως μπορείτε ή δεν μπορείτε να γνωρίζετε, ανάλογα με το πόσο Game of Thrones βλέπετε, η πρακτική του δαγκώματος ενός χρυσού νομίσματος χρονολογείται από τις ημέρες όταν τα χρυσά νομίσματα ήταν η πιο κοινή μορφή πληρωμής. Δεδομένου ότι ο χρυσός είναι ένα σχετικά μαλακό μέταλλο, βυθίζοντας τα δόντια σε ένα νόμισμα, μπορούσε κάποιος να καταλάβει αν τα δουκάτα ήταν αληθινά, ή αν κάποιος πονηρός είχε επιχρυσώσει κομμάτια μόλυβδου.

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει οι σημερινοί Ολυμπιονίκες δαγκώνουν τα μετάλλιά τους σε μια προσπάθεια να αποδείξουν την αξία τους. Στην πραγματικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιθυμίες των φωτογράφων: με το να δαγκώνουν παιχνιδιάρικα το μετάλλιο γίνεται πιο ενδιαφέρουσα η φωτογραφία, σύμφωνα με τον Ολυμπιακό ιστορικό David Wallechinsky.

Αν απογοητευτήκατε από το λόγο, σκεφτείτε το εξής: δεν έχει υπάρξει στην πραγματικότητα εντελώς χρυσό μετάλλιο, εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη. Αυτές τις μέρες, τα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς είναι από επιχρυσωμένο ασήμι που είναι 92,5% καθαρό, το οποίο συμπτωματικά είναι ακριβώς το ίδιο με το αργυρό μετάλλιο - που σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου είναι ουσιαστικά αστεία...
womantoc.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κάρυστο -Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκε οικισμός

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στην Κάρυστο, με πληροφορίες του lamia report να αναφέρουν πως έκαψε δύο σπίτια στον οικισμό Πόρτο Λάφια, ο οποίος εκκενώθηκε.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 08:05 το πρωί του Σαββάτου στη δασική περιοχή της Καρύστου, με την πυροσβεστική να σπεύδει στο σημείο.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν τη μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά άνιση. Πέντε αεροσκάφη, που επιχειρούσαν στην περιοχή αποσύρθηκαν, λόγω των ανέμων. Σύμφωνα με ανάρτηση του Πυροσβεστικού Σώματος στο twitter στην πυρκαγιά επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, και 5 οχήματα ΟΤΑ, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς.

Βίντεο: neastyranewsonline

Οπως σημειώνει το neastyranews.blogspot, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος βρίσκεται στον οικισμό Πόρτο Λάφια,  συμμετέχοντας στον συντονισμό των προσπαθιών κατάσβεσης της φωτιάς.

Δεύτερο μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει στα όρια του δρόμου Καρύστου-Καψάλων στο ύψος του Πόρτο Λάφια, με την πυροσβεστική και τις εθελοντικές ομάδες να προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά τον δρόμο.



  

Διαβάστε Περισσότερα »

Μουσική Βραδιά "Στο φως του φεγγαριού" στην Αγία Τριάδα Λιβαδειάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση στα Χώστια για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας-ΦΩΤΟ

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ πραγματοποιήθηκε στα Χώστια Βοιωτίας

Εκδήλωση προς τιμήν των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ πραγματοποίησε την Τετάρτη το απόγευμα η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, στα Χώστια (Πρόδρομος) Βοιωτίας.
Τα χωριά της ευρύτερης περιοχής έδωσαν πολλούς νεκρούς στον αγώνα τόσο με τον ΕΛΑΣ όσο και με το ΔΣΕ. Ειδικότερα τα Χώστια πλήρωσαν το βαρύτερο φόρο αίματος, ιδιαίτερα στο ΔΣΕ. Σε αυτή την περιοχή έδρασε από το καλοκαίρι του '47 το «Τάγμα Θήβας» του ΔΣΕ που μετέπειτα ονομάστηκε 2ο Τάγμα της 126ης Ταξιαρχίας, με στρατιωτικό Διοικητή τον καπετάν Κρόνο (Κώστας Αντωνόπουλος, από τον Πάπα Φθιώτιδας).
Η ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή αναδείχθηκε τόσο από τις ομιλίες όσο και από τα ταμπλό που υπήρχαν στο χώρο.
Η εκδήλωση άνοιξε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων 1940 - 1945 και 1946 - 1949, και στην προτομή του Σεραφείμ Κοσσόρα (καπετάν Πελοπίδας) ο οποίος καταγόταν από το χωριό.
Στο χαιρετισμό του ο Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους λόγους και την αξία της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Παράλληλα κάλεσε απογόνους και συγγενείς μαχητών, οικογένειες που έχουν νεκρούς να διαθέσουν αρχειακό υλικό που ενδεχομένως έχουν στην κατοχή τους, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια που κάνει τη ΤΕ και όλο το Κόμμα να φωτίσει πλευρές της Ιστορίας. Τέλος τιμήθηκαν οι δεκάδες αγωνιστές της περιοχής που «έπεσαν» στο δίκαιο αγών της περιόδου '40 - '49.
Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Κύριλλος Παπασταύρος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη».
Μετά την ομιλία ακολούθησε μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια της Στερεάς -μεταξύ αυτών και της Βοιωτίας- και ανάγνωση ιστορικών στοιχείων και μαρτυριών πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου για τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή. Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό γλέντι.
Επίκαιρα τα συμπεράσματα του αγώνα του ΔΣΕ
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κ. Παπασταύρου αφού αναφέρθηκε εκτενώς στον ΔΣΕ και στη δράση του στην περιοχή, υπογράμμισε: «Λένε ορισμένοι ότι το ΚΚΕ επιλέγει να κάνει εκδηλώσεις τιμώντας έναν αδελφοκτόνο σπαραγμό, ξανανοίγει πληγές που έχουν κλείσει, χύθηκε αίμα πολύ και από τις δύο πλευρές, τι τα θέλει και τα σκαλίζει. Αυτό που χρειάζεται είναι λήθη, εθνική συμφιλίωση να μην επαναληφθούν τέτοια λάθη (...) Την περίοδο 1946-1949 στην Ελλάδα διεξήχθη ένας ένοπλος ταξικός αγώνας, από τη μια ήταν η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, τα καταπιεσμένα στρώματα των πόλεων που είχαν συσπειρωθεί την περίοδο της κατοχής γύρω από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ και από την άλλη η αστική τάξη μαζί με τους διεθνείς συμμάχους της (...)
Όσοι μας κατηγορούν ότι ξύνουμε παλιές πληγές στη ουσία δεν θέλουν να θυμόμαστε την ιστορία μας, δεν θέλουν να θυμόμαστε αυτές τις ιστορικές στιγμές που δείχνουν ότι ποτέ και πουθενά δεν υπήρξε η λεγόμενη εθνική ομοψυχία, ο κοινός εθνικός στόχος που ενώνει εργαζόμενους και κεφάλαιο. Ακόμα και στις συνθήκες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ακόμα και στις συνθήκες της κατοχής, αστική τάξη και εργατική τάξη, λαός δεν βρέθηκαν στο ίδιο μετερίζι ακόμα και όταν είχαν κοινό αντίπαλο τον Ιταλό ή Γερμανό εισβολέα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Η εθνική συναίνεση και ομοψυχία επιτυγχάνεται μόνο όταν οι εργαζόμενοι υποτάσσονται στους στόχους της αστικής τάξης που έχει την εξουσία, μόνο όταν τους υιοθετούν ως δικούς τους στόχους, μόνο δηλαδή όταν παραιτούνται από τα δικά τους συμφέροντα.
Αυτά τα ιστορικά συμπεράσματα δεν θέλουν να βγαίνουν σήμερα θέλουν να θάβονται μέσα στη λήθη. Όπως βεβαίως θέλουν να ξεχαστεί ή να θεωρείται ντροπή, σκοτεινή ιστορική στιγμή η προσπάθεια των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να οργανωθούν και να ορίσουν οι ίδιοι τις τύχες τους ανεξάρτητα και σε αντιπαράθεση με τα αφεντικά τους το κεφάλαιο, την αστική τάξη, να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία.
Συμπεράσματα που έχουν άμεση επικαιρότητα τόσο σε σχέση με την προσπάθεια του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και όλων των αστικών κομμάτων να συναινέσει ο λαός στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης πληρώνοντας νέες αιματηρές θυσίες, στόχος που περιλαμβάνει και την συμμετοχή σε νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και ταυτόχρονα με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίζεται η εργατική - λαϊκή πάλη από το κύριο ζήτημα που είναι αυτό της σύνδεσης με την πάλη για την εργατική-λαϊκή εξουσία».
Ο λαός θα ξαναβγεί στο προσκήνιο
Ο Κ. Παπασταύρου ανέδειξε την προσπάθεια που κάνει σήμερα το ΚΚΕ για τη μελέτη της ιστορίας του και την ανάδειξη των διδαγμάτων που προκύπτουν. Όπως σημείωσε: «Όλα αυτά που λέμε για το ΔΣΕ και τον αγώνα του δεν θα είχαν καμιά αξία αν εμείς σήμερα ως Κόμμα, διδαγμένοι από αυτούς τους αγώνες, δεν τιμούσαμε στην πράξη τις πιο σημαντικές παραδόσεις του. Εάν δεν τηρούσαμε την διδαχή ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτάσσεσαι στον ταξικό αντίπαλο (...) κρατάμε αταλάντευτα τη σημαία της ταξικής πάλης δεν υποτασσόμαστε σε αυτόν το συσχετισμό, δεν τα διπλώνουμε, δεν βάζουμε πλάτη στη στρατηγική του κεφαλαίου ούτε στο στόχο της ανάκαμψης ούτε στην σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος. Δεν στηρίζουμε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης με όποιο πρόσημο και αν αυτές εμφανίζονται ακόμα και με “αριστερό”. Είναι μια κρίσιμη πολιτική επιλογή ... που δικαιώθηκε από τις εξελίξεις...».
Καταλήγοντας τόνισε: «Δεν θα είχαμε επίσης μάθει τίποτα αν σήμερα δεν βγάζαμε το συμπέρασμα της ανάγκης το Κόμμα να έχει συγκεντρωμένες δυνάμεις στους κρίσιμους και στρατηγικούς τομείς, στα αστικά κέντρα, τους μεγάλους και κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, τις φτωχογειτονιές και ταυτόχρονα δεν δούλευε συστηματικά για τη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύμμαχα στρώματα της εργατικής τάξης τους φτωχούς αγρότες, τους φτωχούς επαγγελματίες στη πόλη και το χωριό. Θα έμενε κενό γράμμα οποιαδήποτε στρατηγική μας επεξεργασία ... αν δεν είχαμε συνέπεια λόγων και έργων, αν δεν αναπτύσσαμε στο σήμερα ... γραμμή πάλης που διευκολύνει στο να φωτίζεται η συνολική προοπτική. Αν δεν ρίχναμε το κύριο βάρος της παρέμβασης μας στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του, αν δεν παλεύαμε για την συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας (...) Έτσι τιμάμε εμείς στο σήμερα τους νεκρούς και ζωντανούς ήρωες της εργατικής τάξης και του λαού μας. Έτσι τιμάμε τις ηρωϊκές στιγμές της ταξικής πάλης της χώρας μας όπως αυτή του ΔΣΕ. Είμαστε σίγουροι πως το μέλλον θα φέρει και νέες προκλήσεις, θα φέρει αντικειμενικά μπροστά στο λαό μας ξανά διλήμματα και ευκαιρίες, θα του δώσει τη δυνατότητα να ξαναβγεί στο προσκήνιο(...)».

Διαβάστε Περισσότερα »

Ψάχνετε για τσιπουράδικο; Ελάτε στο "ΚΑΡΑΝΤΑΣ-καφεδάκι-τσιπουράκι"


Ένας νέος δημιουργικός και αισθητικός χώρος  στη διασκέδαση της περιοχής μας, μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά και υπόσχεται να ικανοποιήσει στο είδος του και τα πιο απαιτητικά γούστα.
Το   «ΚΑΡΑΝΤΑΣ καφεδάκι,τσιπουράκι»στην Ελλοπία Θηβών,είναι ένας πραγματικά φιλικός και οικείος χώρος, ιδανικός για οικογένειες, αλλά και για μικρές και μεγάλες παρέες, που θέλουν να γευθούν ξεχωριστές γεύσεις!
Η προσεγμένη ποιότητα στα τροφικά υλικά, τα ιδιαίτερα προσεγμένα πιάτα, η πρόθυμη και γρήγορη εξυπηρέτηση, το όμορφο περιβάλλον, αλλά και οι αληθινά προσιτές τιμές, είναι οι βασικοί λόγοι που κάνουν το «ΚΑΡΑΝΤΑΣ καφεδάκι,τσιπουράκι» να ξεχωρίζει!!!
 Για όσους αγαπούν το κρασί,το τσίπουρο και λατρεύουν να δοκιμάζουν και να ανακαλύπτουν τις γεύσεις θα δυσκολευτούν τι να πρωτοδιαλέξουν,καθώς υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις τόσο σε κρεατικά, όσο και σε θαλασσινά και μαγειρευτά,ψητά της ώρας, σαλάτες και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.
Οσοι  πάλι αγαπούν τον καλό καφέ,το ποτό και την καλή μουσική,θα γίνει το νέο σας στέκι.
 Tηλ.επικοινωνίας 2264041001-6937278084  
Σας περιμένουμε!










Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ